Jatkaa vain etelän suuntaan niin kyllä kummasti helpottaa.
Ei sitä valoa siellä helsigissä niinpaljon enempää ole, että hyödyttäisi.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Jatkaa vain etelän suuntaan niin kyllä kummasti helpottaa.
Ei se Helsinki nyt ihan vielä maailman laidalla ole...Ei sitä valoa siellä helsigissä niinpaljon enempää ole, että hyödyttäisi.
Ei se Helsinki nyt ihan vielä maailman laidalla ole...
Ei suomella rajoja paljon etelämpänä ole.
Paitsi että se valoisan aamun terveyshyötyjä hehkuttava yksi ja ainoa unitutkija myönsi juuri pari viikkoa sitten itsekin, ettei kesäajan valoisien iltojen mahdollisia terveyshyötyjä ole käytännössä edes tutkittu, eikä varsinkaan meidän olosuhteissa. Kukaan ei käsittääkseni kiistä, etteikö valoisa aamu olisi terveydelle hyödyksi, mutta ongelma tässä keskustelussa tulee siitä, ettei ole edes selvitetty kuinka paljon hyötyä olisi valoisammasta illasta ja kumman edut niistä ovat loppujen lopuksi merkittävämpiä.Sitä talviaikaa ollaan juuri valitsemassa terveyshyötyjen kannalta. Ennen auringon nousua herääminen on terveydelle haitallista, koska biologinen kello tahdistuu valoon. Toisille se on vain haitallisempaa kuin toisille.
Io-techissä on yksi vielä innokkaampi.Yllättäen tuolla on taas Timo Partosen nimi alla. Ei löydy toista yhtä innokasta oman näkemyksen tuputtajaa Suomesta.
Onneksi ensi vuonna pääsemme kellojen siirtelystä ja olemme normaaliajassa.Paitsi että se valoisan aamun terveyshyötyjä hehkuttava yksi ja ainoa unitutkija myönsi juuri pari viikkoa sitten itsekin, ettei kesäajan valoisien iltojen mahdollisia terveyshyötyjä ole käytännössä edes tutkittu, eikä varsinkaan meidän olosuhteissa. Kukaan ei käsittääkseni kiistä, etteikö valoisa aamu olisi terveydelle hyödyksi, mutta ongelma tässä keskustelussa tulee siitä, ettei ole edes selvitetty kuinka paljon hyötyä olisi valoisammasta illasta ja kumman edut niistä ovat loppujen lopuksi merkittävämpiä.
Io-techissä on yksi vielä innokkaampi.
Onneksi ensi vuonna pääsemme kellojen siirtelystä ja olemme normaaliajassa.
Valoisat aamut, kiitos niistä.
Voi perkele. Pettymysten pettymys. Ehkä pystyn hyväksymään tämän ja Kaiutim saa lisää aikaa sopeutua. Kaikki voittavat.Kellojen siirtely loppuu aikaisintaan syksyllä 2021.
EU-parlamentti hyväksyi: Kellojen siirtely loppuu vuonna 2021!
Jos minua tarkoitit, niin meni ohi taas kerran. Voisit yrittää keskustella asiasta keskustelijoiden sijaan. Tästähän on sinua huomautettu aiemminkin, mutta joku ihmeen tarve sinulla on silti heitellä noita omituisia vihjailuita.Io-techissä on yksi vielä innokkaampi.
Ööh, mihin minun pitäisi sopeutua? Minähän olen sanonut monta kertaa, että enemmän koen itse hyötyväni kesä-ajasta, mutta että kumpi tahansa on minulle ok. Olennaista on, että päätös on perusteltu muutenkin kuin tunteella.Voi perkele. Pettymysten pettymys. Ehkä pystyn hyväksymään tämän ja Kaiutim saa lisää aikaa sopeutua. Kaikki voittavat.
Paitsi että se valoisan aamun terveyshyötyjä hehkuttava yksi ja ainoa unitutkija myönsi juuri pari viikkoa sitten itsekin, ettei kesäajan valoisien iltojen mahdollisia terveyshyötyjä ole käytännössä edes tutkittu, eikä varsinkaan meidän olosuhteissa. Kukaan ei käsittääkseni kiistä, etteikö valoisa aamu olisi terveydelle hyödyksi, mutta ongelma tässä keskustelussa tulee siitä, ettei ole edes selvitetty kuinka paljon hyötyä olisi valoisammasta illasta ja kumman edut niistä ovat loppujen lopuksi merkittävämpiä.
Valoisassa herääminen on varsin helppo järjestää teknisesti, mutta valoisat ulkoilumahdollisuudet hyvin vaikeaa/mahdotonta jos aurinko ei paista. Käytännössä suurin osa ihmisistä ulkoilee kuitenkin illalla töiden jälkeen eikä aamulla ennen töitä joten valoisa aika olisi hyvä olla siellä illassa. Lisäksi iso osa vuodesta on jokatapauksessa sellaista että herätään pimeässä, ellei sitten hyvin radikaalisti muuteta aikavyöhykettä niin että talven valoisa aika olisi vaikka klo 5-9.
Mutta ehkä sitten jos talviaika valitaan niin arjen rytmi kääntyy pikkuhiljaa siihen että töihin ei mennä kahdeksaksi vaan kuudeksi tai seitsemäksi kun kukaan ei jaksa kyhjöttää kaikkea vapaa aikaa pimeässä.
Se nyt ainakin tiedetään joka tapauksessa, että yhteiskunta on jo nyt paremmin rytmittynyt aamuvirkkujen sisäisen kellon mukaan, ja kesäaikaan siirtyminen veisi vain tuota entistä enemmän sinne toiseen ääripäähän. Kun jo nyt ollaan jopa uskallettu sanoa ääneen, että esimerkiksi koulupäivät alkavat liian aikaisin, tällä (kesäaika) muutoksella ne alkaisivat efektiivisesti vielä aikaisemmin, sen sijaan, että mentäisiin sinne järkevämpään suuntaan.
Eihän kesäaika kouluja aikaista. Kello ja elämä kulkee ennallaan, ainoastaan valon määrä muuttuu.
Se nyt ainakin tiedetään joka tapauksessa, että yhteiskunta on jo nyt paremmin rytmittynyt aamuvirkkujen sisäisen kellon mukaan, ja kesäaikaan siirtyminen veisi vain tuota entistä enemmän sinne toiseen ääripäähän.
Meeppäs nyt helvettiin noiden olkiukkojesi kanssa. Tai opettele lukemaan jos ei muuten selviä että oonko mä ajamassa jotain Japanin aikavyöhykettä.
Se että valoa halutaan töiden jälkeen, ei todellakaan ole sama asia kuin että auringon pitää nousta kello 17.
Talviaikahan sitä enemmän sinne äärilaitaan vie. Sitähän tässä nyt halutaan välttää. Harvalla on niitä lehmiä enää lypsettäväksi silloin aamuviideltä niin että silloin tarttisi olla valoisaa. Nyt on aika siirtyä nimenomaan pois tästä iänikuisesta aamuvirkkujen suosimisesta, ja kääntää kellot sellaiseen aikaan että kaikille on sitä valoisaa järkevään aikaan.
Suosittelen ihan itse opettelemaan lukemaan: en ole väittänyt, että ajaisit Japanin aikavyöhykettä, vaan ainoastaan, että se sopii antamiisi kriteereihin.
Koeta siis käyttäytyä vastaisuudessa.
Siis, mielestäsi aikataulut muuttuvat myöhäisemmiksi kun herätään aikaisemmin?
Keskustelu on kyllä vähintään mielenkiintoista.
Mitäpä jos nyt lopettaisit sen paskan puhumisen ja opettelisit lukemaan. Kirjaimellisesti edellisessä viestissä ennen tuota sun olkiukkoiluasi puhun nimenomaan GMT+3 - GMT+5 välistä. Jos sun mielestäsi GMT+9 osuu tuolle välille, niin onnea vaan.
Vastasinko siihen viestiin vai aikaisempaan viestiisi?
Jos siirrytään ikuiseen talviaikaan, pitää herätä puolet vuodesta vielä nykyistäkin aiemmin jos haluaa ikinä päästä nauttimaan valoisasta ajasta. Tuo on nimenomaan sitä aamuvirkkujen suosimista, mikä on jo nykyisellään se ongelma, juuri se ongelma mihin on koulujenkin aloittamisajan suhteen alettu herätä. Nyt on aika purkaa nuo paskat rakenteet mitkä juontaa juurensa sieltä navettayhteiskunnasta.
Voi hyvänen aika.
Mietis nyt edes kaksi sekuntia mitä se tarkoittaa biologisen vuorokausirytmin kannalta kun aurinko nousee klo 9 (talviaika, GMT + 2) ja koulu alkaa klo 9 ja se, että aurinko nousee kello 10 (kesäaika, GMT+3) ja koulu alkaa edelleen klo 9.
Ei haittaa.Haittaako sinua jollakin tavalla, että päätöksen perusteista halutaan keskustella ja että taustalle haluttaisiin laajempaa tutkimustietoa?
Voi hyvänen aika, nimenomaan.
Biologinen rytmi nyt on ihan tasan se mihin sä itsesi totutat. Jos ei kelpaa niin sitten sitä kirkasvalolamppua kehiin.
Sori, mutta jos nyt keskusteltaisiin kuitenkin ihan suomen kielellä ja ihan oikeilla termeillä, sen sijaan että sekoilet jotain täysin omiasi tai suollat paskaa pelkästään trollataksesi.
Palataan sitten asiaan.
Jokainen sana viestissäni oli suomea, ja yksikään niistä ei ollut minkäänlaista trollausta.
Kuten sanottu, on ilmiselvää että ihmisen vuorokausirytmi sopeutuu siihen mihin sen siirtää. Juuri siksihän siitä kellojen jatkuvasta vekslaamisesta eroon halutaan, koska puolessa vuodessa jengi tottuu uuteen rytmiin ja sitten kellojen siirto tuntuu taas pahalta.
Mistä lähtien sinä olet ollut mode? Kuka on aikaisemmin huomauttanut paitsi sinä?Voisit yrittää keskustella asiasta keskustelijoiden sijaan. Tästähän on sinua huomautettu aiemminkin, mutta joku ihmeen tarve sinulla on silti heitellä noita omituisia vihjailuita.?
Jos ei haittaa niin sitten lienee sama valita enemmistön kannattama +2?Voi hyvänen aika, nimenomaan.
Biologinen rytmi nyt on ihan tasan se mihin sä itsesi totutat. Jos ei kelpaa niin sitten sitä kirkasvalolamppua kehiin. Ja siitä rytmin sopeutumisestahan tässä nyt alunperin on kyse. Se että ihmisiä haittaa se kellon edestakaisin vekslaaminen on todiste nimenomaan siitä, että ne ihmiset ovat ehtineet siinä puolessa vuodessa tottua siihen yhteen rytmiin, ja sen muuttaminen on paha.
Auringon nousu puolenpäivän aikaan (GMT+5 talvella) ei olisi hyvä jos ajatellaan päiväkoteja. Esim. Lappeenrannassa 2.12. Auringon nousu 11:26 ja lasku 19:17.Mitäpä jos nyt lopettaisit sen paskan puhumisen ja opettelisit lukemaan. Kirjaimellisesti edellisessä viestissä ennen tuota sun olkiukkoiluasi puhun nimenomaan GMT+3 - GMT+5 välistä. Jos sun mielestäsi GMT+9 osuu tuolle välille, niin onnea vaan.
Minulle ei olekkaan ollenkaan tärkeää että heräisin auringon paistaessa, mutta niin täällä monelle tuntuu olevan. Ja useimmat myös haluaisivat että vapaa ajallakin on valoisaa niin miksi ei voisi järjestää tuota aamun valoa sitten lampuilla niin saisi illallekkin valoa? Tommonen päivän siesta taas vaatisi suuria muutoksia kaikkeen kouluista ja päivähoidoista alkaen joten ei mitään järkeä jos vaihtoehto on vaan hankkia hyvä herätysvalo.Miksi se pitäisi järjestää teknisesti. Jos se oikeasti on noin tärkeä asia, miksi ylipäänsä edes yrittää väkisin järjestää se työpäivän jälkeen, mikä on jokatapauksessa paska idea päivän lyhyyden takia.
Pidetään vaikka Etelä-eurooppalainen siesta talvella niin ihmiset pääsevät ulos valoisaan, oikeasti päivän valoisimpana aikana, jos se oikeasti on kerran tärkeää. Parin tunnin ruokatauolla ehtii jo mukavasti ulkoilemaan ja kotiin voi sitten tulla viettämään sitä iltaa vähän myöhemmin.
Jos ei haittaa niin sitten lienee sama valita enemmistön kannattama +2?
Itselle oli hankalaa herätä kesäajassa 6:30 tänään. Normaaliajassa siis 5:30.
Tuosta ei taida olla näyttöä tutkimuksista?Siinä GMT+2:saa nyt edelleen valtaisa enemmistö ihmisistä menettää ne valoisat tunnit talvella, keväällä ja syksyllä, kun ovat töissä. Kansanterveydellinen itsemurha lähteä tuollaista tekemään.
Tuosta ei taida olla näyttöä tutkimuksista?
Viittasin tekstisi kohtaan "Kansanterveydellinen itsemurha lähteä tuollaista tekemään." jolle ei ole perusteita.Tutkimusten puutteellisuus on yleisesti tiedossa, siksi niiden perusteella tätä asiaa ei voida päättää. Ennemmin sitten siirretään aika nyt fiksusti (GMT+3) ja kerätään se tutkimustieto, niin ei tarvitse enää sen takia arpoa.
Viittasin tekstisi kohtaan "Kansanterveydellinen itsemurha lähteä tuollaista tekemään." jolle ei ole perusteita.
Tuo pätee vain jos olettaa, että yhteiskunnan toiminta on kellon mukaan kiveen hakattu ja mitään ei voi koskaan muuttaa. Täysin pähkähullu ajatusSiinä GMT+2:saa nyt edelleen valtaisa enemmistö ihmisistä menettää ne valoisat tunnit talvella, keväällä ja syksyllä, kun ovat töissä. Kansanterveydellinen itsemurha lähteä tuollaista tekemään.
Tai jos otetaan se GMT+2 niin yhteiskunnan palvelut pitää siirtää alkamaan sen 2-3h nykyisiä kellonaikoja aiemmin, mikä nyt on efektiivisesti sama asia kuin ottaa suoraan se järkevä GMT+3 tai jopa GMT+4/5.
Tuo pätee vain jos olettaa, että yhteiskunnan toiminta on kellon mukaan kiveen hakattu ja mitään ei voi koskaan muuttaa. Täysin pähkähullu ajatus
Eivät ne valoisat tunnit päivästä mihinkään katoa. Parissa vuodessa ihmiset onnistuvat sopimaan töihin menonsa, koulut vaihtavat aamutuntien alkamisaikaa ja päiväkodit liikuvat kohti sitä mitä asiakkaat haluavat.
Mites sopeudut kun juuri siinä vaiheessa kun olet saanut rytmin kohdilleen joku naksauttaa taas kelloa eestaas ja yhteiskunta on kokonaisuutena väärässä rytmissä kellonaikaan nähden?Eli voidaan jäädä tähän nykyieen järjestelmään, koska yhteiskunta voi sopeuttaa ne toimintonsa tapahtumaan joka tapauksessa järkeviin aikoihin. Historia kovasti osoittaa että näin ei ole, yhteiskuntamme ei sitä kykene tekemään. Valitettavasti.
Tuo pätee vain jos olettaa, että yhteiskunnan toiminta on kellon mukaan kiveen hakattu ja mitään ei voi koskaan muuttaa. Täysin pähkähullu ajatus
Eivät ne valoisat tunnit päivästä mihinkään katoa. Parissa vuodessa ihmiset onnistuvat sopimaan töihin menonsa, koulut vaihtavat aamutuntien alkamisaikaa ja päiväkodit liikuvat kohti sitä mitä asiakkaat haluavat.
Mites sopeudut kun juuri siinä vaiheessa kun olet saanut rytmin kohdilleen joku naksauttaa taas kelloa eestaas ja yhteiskunta on kokonaisuutena väärässä rytmissä kellonaikaan nähden?
Mulla on työsopparissa hyvät liukumat. Se ei ole mikään ongelma. Ongelma on se, että muu yhteiskunta ympärillä menee kellon heilahduksesta aivan sekaisin.Miksi te aamuvirkut ja eläkeläiset ette tähän voi sopeutua, jos se niin helppoa on. Pidetään kesäaika ja te sopeudutte ja teette uudet työsopparit.
Luonnollinen vuorokausirytmi ei ole mikään valintakysymys, eikä sitä voi siirtää miten sattuu. Ihmisen vuorokausirytmiä säätelee käpyrauhanen ja yksi voimakkaimpia vaikuttimia siihen on valonmäärä. Millään kirkasvalolampulla ei muuteta vuorokausirytmiä yhtään sen enempää kuin sillä otsalampulla saadaan päivä sinne metsään. Jos tuollaista väittää, on aivan pihalla koko ihmisen biologisesta ajansäätelystä. Oireita, jotka johtuvat jo lähtökohtaisesti luonnottomasta rytmistä, voi ainoastaan yrittää edes vähän lieventää näillä sarastusvaloilla ja kirkasvalolampuilla.
Mutta kuten itse kirjoitit niin kukaan muu ei silloin käy lenkillä. Valoisan aikaan ulkoillaan ja tämä tuskin tulee muuttumaan vaikka valitaan ikuisen pimeyden talviaika.Yöllä, esim 1 aikaan on melkohyvä käydä lenkillä jne. on rauhallista, eikä ole muita siellä heilumassa. (Melko vähän tulee käytyä, mutta tuon olen todennut parhaaksi ajaksi..)
Mutta kuten itse kirjoitit niin kukaan muu ei silloin käy lenkillä. Valoisan aikaan ulkoillaan ja tämä tuskin tulee muuttumaan vaikka valitaan ikuisen pimeyden talviaika.
Ehkä, mutta se ei poista sitä tosiasiaa että pimeällä kun menet lenkkipolulle niin yksin olet. Ihan sama kuinka hyviä otsavaloja tai valaistuksia onkaan niin jokainen voi itse käydä toteamassa tilanteen, eli käytännössä kukaan ei lenkkeile pimeässä.Niin, jos työaika on s.e. pitää herätä esim 6.30-7-30, niin ei varmaankaan käy lenkillä klo 01.00, vaan esim klo 21.00.
Pointti oli se, että ei se pimeys välttämättä haittaa.. Nykyisin on esim todella erinomaisia otsalamppuja. Ja jollain seuduilla palaa myös muu valaistus läpiyön.
Minulle ei olekkaan ollenkaan tärkeää että heräisin auringon paistaessa, mutta niin täällä monelle tuntuu olevan. Ja useimmat myös haluaisivat että vapaa ajallakin on valoisaa niin miksi ei voisi järjestää tuota aamun valoa sitten lampuilla niin saisi illallekkin valoa? Tommonen päivän siesta taas vaatisi suuria muutoksia kaikkeen kouluista ja päivähoidoista alkaen joten ei mitään järkeä jos vaihtoehto on vaan hankkia hyvä herätysvalo.
Sisätiloissa olevat normaalit valaistusjärjestelmät ovat auttamattoman tehottomia, jotta niillä voisi korvata auringon vaikutuksen. Julkisten tilojen, työpaikkojen yms. valaistusjärjestelmät pitäisi varmaan keskimäärin noin viisinkertaistaa, että saataisiin intensiteetti edes vähän sinnepäin. Toki myös asunnoissa on auttamattomasti liian vähän ja liian huonoja valaistuslähteitä, mutta siihen voi sentään itse vaikuttaa.
Sitten oma ongelmansa on, että lähes jokapaikassa valaistuksessa käytetään väsyttäviä kusenkeltaisia sävyjä piristävän päivänvalon sijaan.