- Liittynyt
- 22.10.2016
- Viestejä
- 11 920
On olemassa iltavirkkuja ja aamuvirkkuja.
Onko?
Onko esittää mitään tutkimusta jossa tämä jako on onnistuttu todentamaan?
Pääosin on pikemminkin ihmisiä, jotka ovat tottuneet tiettyyn rytmin, ja ihmisiä, jotka ovat tottuneet toiseen rytmiin. Ja sitä rytmiä ja tottumusta voi vaihtaa.
Kun ihminen käyttää kofeiinia iltaisin ja istuu kirkasta valoa tuottavan ruudun ääressä, nukkumaanmeno viivästyy, ja sitten haluaa nukkuakin pidempään. Ja kun on herännyt myöhään, ei se uni muutenkaan tule niin aikaisin, koska hereilläolotunteja on välissä vähemmän.
Sitten kun sama ihminen muutamana aamuna pakottaakin itsensä heräämään aamulla aikaisin , ei juo kofeiinia illalla eikä istu myöhään sen kirkasta valoa tuottavan ruudun ääressä, se uni alkaakin tulla aikaisin ja sitten on myös helppo herätäkin aikaisin.
Been there, done that. Olen elänyt hyvin erilaisissa unirytmeissä.
Tänä vuonnakin koko tammikuu meni hyvin myöhäisessä rytmissä, nukkumaan tyypillisesti n. 1.30-2.00, heräsin joskus n. 8.30-9.00
Helmikuun alkupuolella vaihdoin rytmiä, ja aloin herätä keskimäärin ennen seitsemää. Ja tällä kerta siihen vaihdokseen riitti yksi herätyskelloaamu, sen jälkeen herääminen keskimäärin ennen seitsemää tapahtunut itsekseen.
Ja jos teoria "iltavirkuista ja aamuvirkuista" pitäisi paikkaansa, se olisi nimenomaan argumentti kesäaikaa vastaan. Koska se kesäaika nimenomaan tarkoittaa heräämistä tuntia aiemmin, jos herää samalla kellonlukemalla. Koko kesäajan pitäisi tällöin olla tuskaa iltavirkuille, kun he joutuvat heräämään tuntia aiemmin.
Viimeksi muokattu: