Kaupungistuminen

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja munse, 02.02.2019.

 1. Manaaja123

  Manaaja123

  Viestejä:
  27
  Rekisteröitynyt:
  10.02.2019
  Kyllä vähintään 10km pitää olla naapuriin hajurakoa. Joku OKT Helsingissä. Hyi helvetti.
   
 2. Ronttosaurus

  Ronttosaurus

  Viestejä:
  190
  Rekisteröitynyt:
  14.02.2018
  Kaupungissa ja maalla asumisessa on puolensa, mutta näitä lähiöiden omakotitaloja en ymmärrä joissa talojen välillä on se 5 metriä hajurakoa. Sehän on ihan sama asua sit rivarissa. Jos omakotitalossa ei voi hengailla vapaasti munasillaan kaihtimet auki niin peli on menetetty.
   
 3. Melbac

  Melbac

  Viestejä:
  2 251
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Siellä on porukka saanut älynväläyksen että puolitetaan tontti ja rakennetaan siihen talo ja myydän se.Jotkut on tehty kyllä niin päin v*ttua mitä noita nähnyt eli sieltä taitaa juuri aamulla nähdä ikkunasta kun naapuri juo kalsareillaan aamukahvia tai sitten itse katsot aamulla ikkunasta 5m päässä olevaa naapuritalon seinää.:srofl::kahvi:
   
 4. Nomber

  Nomber

  Viestejä:
  1 313
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Näitä en kyllä itsekkään tajua. Omakotitalon idea olisi juuri se että voi rauhassa tehdä mitä haluaa eikä välittää naapureista. Mutta monesti on juurikin joku muutama metri väliä taloilla ja postimerkin kokoinen piha jonne näkee suoraan viereisitä taloista ja kadulta.

  Joko kunnollinen piha ja naapurit kaukana tai sitten kerrostalo.
   
  emviiex tykkää tästä.
 5. vemkki

  vemkki

  Viestejä:
  2 305
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Onhan nyt sentään äänieristys ihan eri luokkaa verrattuna rivitalossa asumiseen. Samoin saa itse päättää oman tonttinsa ja talonsa kunnostusasioista, kun ei ole taloyhtiötä. Pieni tontti myös auttaa siihen, että ei ole paljoa pihatöitä.
   
 6. Zefram Cochrane

  Zefram Cochrane The Engineer

  Viestejä:
  1 330
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Joka asia voidaan tehdä hyvin tai huonosti tai jopa hyvin huonosti kuten Suomessa. Suomessa kaupungistuminen tarkoittaa väestön kerääntymistä pääkaupunkiseudulle ja muutamaan muuhun kasvukeskukseen. Tässä mallissa asumisen kustannukset nousevat ja ruuhkat lisääntyvät. Myös etniset slummit alkavat aiheuttaa ongelmia.

  Maaseudun tyhjenemistä ei kokonaan voida välttää, mutta ihmiset maaseudulta voisivat muuttaa maaseutukaupunkeihin, joilloin kaikki ongelmat voitaisiin välttää, mutta kuitenkin saavuttaa edut. Tarvittaisiin vain työpaikkoja maaseutukaupunkeihin. Valtio voisi näyttää mallia tässä.
   
  Viimeksi muokattu: 10.02.2019
 7. munse

  munse

  Viestejä:
  133
  Rekisteröitynyt:
  09.10.2018
  Tällaisia paikkakuntia on jo muutamia, kuten Uusikaupunki tai vähän suurempi Seinäjoki.
   
 8. vemkki

  vemkki

  Viestejä:
  2 305
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Keskikokoisissa kaupungeissa on usein se ongelma, että niiden talous perustuu siihen, että paikkakunnalla on jokin iso tehdas, joka työllistää paljon ihmisiä. Sitten kun tehdas lopetetaan, koko kaupunki menee sekaisin. Paperitehtaiden alasajo ajoi monta kaupunkia ongelmiin. Salo on edelleen vaikeuksissa Nokian lähtemisen takia. Isommat kaupungit eivät ole niin riippuvaisia yhdestä isosta työnantajasta. Esim. Oululla menee hyvin, vaikka Nokia irtisanoi sielläkin aikanaan suuret määrät ihmisiä.

  Edit: Uusikaupunki on yhdenlainen ääriesimerkki tällaisista yhden tehtaan varassa olevista paikkakunnista. Tehdas on vuosikymmenten mittaan välillä ollut vaikeuksissa, ja silloin irtisanotaan porukkaa. Nyt on työvoimapula, ja työntekijöitä asuu parakeissa, koska asuntoja ei ole tarpeeksi saatavilla. En laskisi tulevaisuuttani tuollaisen paikkakunnan varaan.
   
 9. muronsyöjä

  muronsyöjä

  Viestejä:
  386
  Rekisteröitynyt:
  16.08.2018
  Taisi mennä porukoilta ohi, mutta siis otetaan uudestaan ja nyt linkin kanssa. Eli Helsingin keskustan peruspiirit:

  Kampinmalmi, pienituloisia 12,6%
  Vironiemi, pienituloisia 11,0%
  Ullanlinna, pienituloisia 13,2%

  Takatöölössä on pienituloisia 13,1% eli pikkaisen vähemmän kuin siellä kaivarin kulmilla. Jakomäessä siis 16,3%. Tuossa alla kaikki (pdf sivun alalaidassa).

  Tiivis tietopaketti Helsingin alueista ja niiden kehityksestä on ilmestynyt
   
 10. Jurppii

  Jurppii BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  5 802
  Rekisteröitynyt:
  18.05.2017
  Mihin se tulotaso vaikuttaa yksin? Jos jollain alueella asuu paljon niitä mummeleita, joiden asunnot on aikaa sitten maksettu niin pienituloisiahan ne ovat. Toisaalta jos alueella on paljon vuokra-asumista niin ne pienituloiset on suuremmalla todennäköisyydellä ongelma-ainesta.
   
 11. Centteri

  Centteri

  Viestejä:
  598
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Pienituloinen keskustassa asuva henkilö ei välttämättä ole pummi. Kuten tässäkin ketjussa on useasti sanottu. Tunnen useita nuoria, +20v jotka opiskelevat ja vuokrakämppä keskustassa. Keskustassa asuu myös pienituloisia vanhuksia jotka ovat asuneet samassa asunnossa koko elämänsä.
   
 12. Toiota

  Toiota

  Viestejä:
  245
  Rekisteröitynyt:
  05.03.2017
  Juurikin näin. On nuo taloyhtiöt niin ärsyttäviä kun ei siellä oikeasti ole mitään sanavaltaa kun enemmistön mukaan mennään. Ilman mitään järkevää syytä uusitaan julkisivu, koska niin päätetty. Ei mitään vikaa, viimevuonna maalattu, mutta nyt vaan haluavat tuon laittaa uusiksi. Rahaa menee. Omassa talossa saa itse olla herra.

  Tietty jos haluaa lähelle Helsikiä, niin OKT ei hevin löydy, mutta rivitaloja alkaa jo saada järkevään hintaan. Rivitalokin on huomattavasti rauhallisempi kuin kerrostaloluukku.

  Jos aivan vapaasti saisin valita, niin toki otan sen >1-2km hajuraon naapureihin että on varmasti omaa rauhaa tehdä ihan mitä huvittaa.
   
 13. N1kkel

  N1kkel

  Viestejä:
  682
  Rekisteröitynyt:
  24.02.2017
  Saahan siihen tontin rajalle pystytettyä pensasaidan, niin saa omaa rauhaa. Tonteissa on eroja ja jotkin tontit ovat suojaisempia kuin toiset. Ja pihat ovat suurempia kuin rivitalossa, mutta kuitenkin niin isoja, että pihatöitä on enemmän kuin tarpeeksi.

  Ihmeellinen logiikka. Eli joko totaalinen rauha ja hiljaisuus tai sitten naapurit meluamassa seinän takana ja kerrostalokyylät kyttäämässä? Mitään välimuotoa ei voi hyväksyä?
   
 14. Tonnin Seteli

  Tonnin Seteli

  Viestejä:
  1 512
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Itse ainakin pidän kerrostaloa rauhallisempana ja yksityisempänä oleskelun tapana kuin rivitalo tai postimerkkitontti. Tämä tietenkin sillä hyvin rajoittavalla oletuksella, että talo on laadukas ja/tai naapurit kunnon väkeä. Jos ei ole meluhäiriötä tai paskoja rapussa, niin muuten saa kerrostalossa olla paremmin rauhassa. Ne kyylät ja mulkut alkavat rivitalossa ottaa kontaktia helpommin ja silmätikuksi jää pidemmäksi aikaa. Uhreja on vähemmän tarjolla. Jos niikseen tulee, on kerrostalohuoneisto tyypillisesti helpoin ja nopein myydä tai panna vuokralle.
   
  Jurppii tykkää tästä.
 15. N1kkel

  N1kkel

  Viestejä:
  682
  Rekisteröitynyt:
  24.02.2017
  Postimerkkitontilla saa enemmän rauhaa kuin keskiverrossa neukkukuutiossa. Lukekaa vaikka foorumin ketjua Perkeleen naapurit.
   
 16. Overgeneralizer

  Overgeneralizer

  Viestejä:
  59
  Rekisteröitynyt:
  26.04.2017
  ..minkä vuoksi tuo jääkin usein vain toiveeksi, käytännössä.
   
 17. Melbac

  Melbac

  Viestejä:
  2 251
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Käsittääkseni sut voidaan "pakottaa" maalauttamaan talosi uhkasakolla(jos et maksa niin menee ulosottoon ja sitä kautta talo alta jos ei ole muuta omaisuutta :D ) jos se on rapistunut yms?.Et siis ole oma herrasi vaikka talon omistaisitkin.:):kahvi:
   
 18. Melbac

  Melbac

  Viestejä:
  2 251
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Omakotitaloalueillahan ne kaikkein pahimmat tappelut on kun jonkun mielestä naapurin aita/puu yms on omalla tontilla yms ja/tai joku naapuri pitää pippaloita 24/7 musiikki pauhaten.Kerrostalossa sen naapurin musiikin saa jopa hiljaiseksi mutta omakotialueella taas ei koska oma talo ja oma tontti.Tohon vielä talon huolto ja sähköt/lämmitykset sekä muut jutut kuten lumen luominen yms niin kerrostalokämppä on paljon helpompi.:think::D:kahvi:
   
 19. Nomber

  Nomber

  Viestejä:
  1 313
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  No tämä oli oma mielipiteeni. Kerrostalossa saa olla hyvinkin rauhassa. Harvoin tulee nähtyä naapureita, mutta jos olisi omakotitalo ihan mini tontilla kiinni toisessa niin varmaan niihin naapureihin törmäisi aika paljon enemmän kun kerrostalossa. Ei välttämättä huono asia, mutta kun naapureista saattaa löytyä joku idiootti niin ei kovin kivaakaan. Mutta jokainen toki tyylillään ja asuu siten miten tykkää.
   
  Jurppii tykkää tästä.
 20. identiteettivarkaus

  identiteettivarkaus BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  16
  Rekisteröitynyt:
  08.02.2019
  Mietteitä Suomen väestörakenteesta

  Eräät keskeisimmät syyt miksi Ruotsi on nimenomaan Suomea edellä työllisyyslukemissa, vähäisempänä velkaantumisasteena ja alkoholiongelmien vähyydessä, on korkeampi kaupungistumisaste.

  Kaupungeissa työpaikat ja liikeideat kohtaavat tekijät ja rahoittajat tehokkaammin. Kaupunkiyritykset saavat harvoin valtiontukea.

  Useat maaseudun yritykset sen sijaan, jotka lähes poikkeuksetta toimivat alkutuotannon, matalan jalostusasteen teollisuuden tai matkailun sektoreilla, ovat lähes poikkeuksetta subventoituja julkisen vallan toimesta. Subventoinnin tarkoituksena on ylläpitää maaseudun väestöpohjaa ja hidastaa maan sisäistä muuttoliikettä. Nämä yritykset eivät keskimäärin juurikaan tuota voittoa valtion kassaan.

  Alkoholiongelmia esintyy Suomessa runsaimmin alueilla, joissa on matalin työllisyysaste eli syrjäisimmillä maaseutualueilla Pohjois- ja Itä-Suomessa. Ongelmana on väestön kyvyttömyys muuttaa työn perässä, tukijärjestelmän vuoksi. Maaseudun sisäistä muuttoa työn perässä on aivan liian vähän, verrattuna muuttoa suuriin kaupunkeihin. Syynä on lähinnä vuokra-asuntotarjonnan puute ja tarjolla on vain suuria omistusasuntoja ja auton omistamisen pakollisuus. Nämä ovat pitkään työttömänä olleelle mahdottomia asioita, taloudellisten reaaliteettien vuoksi.

  Mikään tähänastinen keino ei ole osoittautunut torjumaan kaupungistumiskehitystä yhteiskunnalle taloudellisesti kannattavalla tavalla. Näin helsinkiläisenä olisi todella hienoa jos joku sellaisen keksisi, ihan jo asumiskustannusten vuoksi. Tilanne, jossa toisaalla on mökkejä tyhjillään ja toisaalla ahtaudutaan ylihintaisiin vuokrakämppiin asumistuilla, on erittäin haitallinen yhteiskunnalle.

  Lähteet: valtion tulo- ja menoarvio 2018, tilastokeskus, valtiovarainvaliokunnan mietinnöt, Euroopan maaseuturahasto.
   
  Viimeksi muokattu: 10.02.2019
  Derzu tykkää tästä.
 21. zepi

  zepi

  Viestejä:
  3 392
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kummallisia näkemyksiä. Esim. Hollanti on erittäin kaupungistunut maa ja sen asukastiheys on 400 asukasta neliökilsalla.

  Islantikin on erittäin kaupungistunut. 60% saaren väestöstä asuu sikäläisellä pääkaupunkiseudulla, joka kattaa n. 1% saaren pinta-alasta. Tuo vastaisi about sitä, että pk-seudulla asuisi n. 3 mijoonaa ihmistä nykyisen sijaan...
  Helsingissä opiskelee yli 60 000 korkeakouluopiskelijaa, joista merkittävä osa on oikeutettu asumistukeen. Pelkästään se selittää ison osan tuosta lukemasta.

  Korkeakouluopiskelijoiden osuus nuorista laskenut
   
 22. identiteettivarkaus

  identiteettivarkaus BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  16
  Rekisteröitynyt:
  08.02.2019
  No nyt on tietopohja kunnossa:facepalm: Islanti on ehkä maailman kaupungistunein maa (pl. kaupunkivaltiot). Samoin Hollanti ja Saksa.

  Irlanti pyörittää valtiontalouttaan toimimalla EU:n veroparatiisina suuryrityksille.

  Sveitsin kaupunkeja pyörittää jättimäinen pankkisektori ja veroparatiisius. Maaseutua pyörittää turismi.

  Norja subventoi maaseutuaan öljyrahoilla miljarditolkulla joka vuosi. Norjalla on niin paljon rahaa, että tukevat mielellään jos joku haluaa asua maalla. Parhaimmillaan norjalaisten maatilojen tuloista tulee tukina 80%. Toisinsanoen riittää että et ole työttömänä, vaan jo muutamalla lampaalla tai kalastustroolarilla saat tuetun ja taatun elintason.

  Suomella ei ole öljyä, eikä veroparatiisiksi kannata enää ryhtyä kun on jo velkaa 105 000 000 000€. Toisilla on varaa, mutta Suomella ei. Ainoa maaseutualue, joka voi Suomessa pärjätä turismilla on Lappi.
   
  Viimeksi muokattu: 10.02.2019
 23. jokumuu

  jokumuu

  Viestejä:
  99
  Rekisteröitynyt:
  02.06.2017
  2016, kun opiskelijoiden asumistukea ei laskettu yleiseen asumistukeen, asumistuen saajia oli Helsingissä 44000, 13% helsinkiläisistä ruokakunnista. (lähde).
  Koska käppyrä oli nousujohteinen jo vuoteen 2016, on oletettavaa, että se on nousujohteinen myös ilman opiskelijoiden harhauttavaa vaikutusta, hihavakiolla opiskelijoiden vaikutus on ehkä noin 5% luokkaa asumistuen saajista.
  Tällä on siis tosiaan todellakin merkittävä vaikutus 2017 tilastoon, mutta kyllä tuo 13% on silti aika musertava määrä, etenkin kun alle 15 vuotiasta 27% kuului 2016 talouteen, jossa saatiin asumistukea.
   
 24. jarp

  jarp

  Viestejä:
  308
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  Ilmeisestikin on landea ja sitten taas on landea. Nimim. koko elämän kaupungissa asunnut ja tekemistä kaupungista löytänyt, mutta maanseutu (mummolla) se vasta oli tekemisen aarreaitta, suorastaan paratiisi. Ikinä ei loppunut tekeminen kesken, pelattiin Amigalla, rällättiin mopoilla, mikroautoilla, soudettiin järvellä, kalastettiin, paistettiin kalaa, makkaraa, lettuja, saunottiin, tehtiin leijoja, lennätettiin leijoja, retkeiltiin metsässä, kiipeiltiin aitassa, ammuskeltiin ilmakoilla, tehtiin varsijousia ja ammuskeltiin niillä, tehtiin tihutöitä jnejnejnejnejne. Mutta tiedän kyllä paljon muitakin, jotka tylsistyvät maalla, kai se on osin itsestä kiinni ja sitten taas siitä kiinni, että millaiset edellytykset on tehdä mitään. Itsellä oli kakarana maalla "kaikkea", jos minusta olisi ollut kiinni, niin en olisi halunnut kaupunkiin ollenkaan...

  ... enkä sitten halunnutkaan, kohta puoli vuotta takana kun muutetiin Helsingistä maalle (tai no kuten joku sanoi, niin "ison kaupungin vaikutuspiiriin"). Ymmärrän, ettei sovi kaikille, mutta kyllä elämänlaatu parani aivan merkittävästi itselle. Ei ole ollut yhtään tylsää päivää ever since, aina on jotain tekemistä ilman, että on oikeastaan pakko tehdä mitään paitsi nyt lumityöt. Viimein on tilaa sekä puuverstaalle, että metalliverstaalle ja elektroniikkapajalle, oma ranta, ensi kesäksi tulee vene ja pääsee kalastelemaan oikein kunnolla pitkästä aikaa jne. Stressitasot tippunut ihan hemmetisti, vaikka työhommat (teen nykyään etänä) ovat yhtä stressaavia kuin ennenkin, mutta kaikki unohtuu kun pääsee lämmittelemään rantasaunaa kaikessa rauhassa.

  Mutta kuten sanoin, ymmärrän, ettei sovi kaikille, useampikin kaveri on sanonut, etteivät he pystyisi täällä asumaan. Onneksi ei ole pakko ja kavereita ollaan silti. Yksikin kaveri sanoi, ettei olisi mitenkään aikaa lumitöille ja puuhommille, kun pitää esim. käydä töiden jälkeen aina salilla. Vähän hörähtelin, kun just aiemmin katselin, että puolen vuoden arjen hyötyliikuntaa, puiden pilkkomista, lumitöitä jne. ja lihasta on tullut ihan kiitettävästi vrt. konttorirotta-ajat - ei tarvitse käydä salilla.
   
  Viimeksi muokattu: 12.02.2019
  drealz tykkää tästä.
 25. zepi

  zepi

  Viestejä:
  3 392
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Parastahan tässä on se, että maalle muutto on helppoa ja halpaa kaikille niille, jotka sitä haluavat.
   
 26. identiteettivarkaus

  identiteettivarkaus BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  16
  Rekisteröitynyt:
  08.02.2019
  Mitä yleensä tarvitaan on lähinnä ajokortti, auto, kämppä ja työpaikka ja järkevä työmatka. Eteläisen Suomen maaseutu tarjoaa työtä, mutta Pohjois-Suomessa onkin enää pääasiallisesti kausihommia.
   
 27. zepi

  zepi

  Viestejä:
  3 392
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mutta miksi syrjemmällä ei ole töitä?

  Ei se minusta ole kaupunkilaisten vika, että metsien teollisuuslaitokset työllistävät merkittävästi vähemmän ihmisiä per tuotettu tonnimäärä jne.

  Tai se, että palvelualoilla on paljon helpompi löytää asiakkaita jos asukas- ja asiakastiheys on korkeampi.

  Tiheä kaupunki mahdollistaa suuremman erikoistumisasteen työtehtäville. 100 asukkaan kylässä on toivotonta pyörittää melkein mitään businesta kun asiakasmäärät eivät vaan riitä mihinkään erikoisempaan.

  Ja mitä erikoistuneempia duunarit ovat, sitä tuottavampia he keskimäärin ovat.

  Kaupunkien korkeammat asukas ja yritystiheydet myös helpottavat ideoiden leviämistä. Useammat työntekijät vaihtavat duuneja kaupungeissa, kuin niissä 1-2 työnantajan pikkukylissä ihan vaan koska vaihtoehtoja on -> hyväksi havaittu tieto, osaaminen ja ideat leviävät tehokkaammin duunareiden mukana firmasta toiseen.
  -
  Mutta maalle on helppo muuttaa. Kämpät eivät maksa mitään ja asumisessa säästetyllä rahalla kyllä hommaa auton ja kortin jos niitä ei jo ole. Tulee vain se ongelma, että harva yhteiskuntarakenne ei kannattele modernien työpaikkojen syntymistä.
   
 28. identiteettivarkaus

  identiteettivarkaus BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  16
  Rekisteröitynyt:
  08.02.2019
  Käännä ajatelma toisinpäin. Miksi perustaisit vaikka metallialan yrityksen Savukoskelle Itä-Lappiin, kun kaikki asiakkaasi ja suurin työvoimapooli löytyy Hki-Tam-Tku -kolmion sisältä.

  Etelässä on yleensä suurin joukko vapaana ja/tai uutta työpaikkaa etsimässä olevaa työvoimaa. Juuri sinun etsimäsi erikoisosaaja löytyy teoreettisesti todennäköisimmin Uudeltamaalta. Tietenkin tilanne vaihtelee aloittain. Savukoskella asuva henkilö saattaa ehkä olla valmis muuttamaan pk-seudulle, mutta yritäpä saada stadilainen lähtemään Savukoskelle!

  Kontaktit ja asiakkuussuhteet parhaiten syntyvät tapaamalla naamatusten, vielä nykypäivänäkin. Siksi on helpompaa, jos se metallipaja on vaikka Hyvinkäällä, pk-seudun kupeessa. Suurempi joukko koneyrittäjiä voi hurauttaa pihaan alle puolen tunnin sisään, kovassa kiiressä, hajonnut osa mukanaan ja korjatun voi tulla hakemaan iltapäivällä. Vai haluaisiko tämä koneyrittäjä mielummin postitella osan Savukoskelle? Samaan aikaan Savukoskella ei toimi kuin pari koneyrittäjää, joka ei metallipajaa vielä elätä. Tässä siis karrikoitu esimerkki.

  Eräs merkittävin tekijä, joka kuuluu keskeisen maantieteellisen sijainnin etuihin on kuljetuskustannusten vähyys. Lähes joka ala on nykyään tiukalle kilpailtu ja tarjouskilpailut arkipäivää. Tällöin kalliimmat kuljetuskustannukset tarkoittaisivat, että maaseudun työväestölle pitäisi maksaa pienempää palkkaa. Tämä taas ei käy, koska työehtosopimukset. TES:ien Helsinki-lisät voidaan unohtaa vertailusta, koska pienuuksiensa vuoksi näillä ei ole mitään käytännön merkitystä markkinatalouden kannalta.

  Itse olen lähinnä sitä mieltä, että työn perässä muuttamista pitäisi helpottaa muuttoavustuksin ja määräaikaisin veroalennuksin. Näistä on saatu ulkomailla hyviä kokemuksia. Vaikka 10 vuotta työttömänä ollut ja nyt työllistynyt ei maksaisi senttiäkään veroja pariin vuoteen, on hän silti yleensä valtiolle valtava säästö käydessään töissä.
   
  Viimeksi muokattu: 11.02.2019
 29. munse

  munse

  Viestejä:
  133
  Rekisteröitynyt:
  09.10.2018
  Sinänsä jännä, että vaikka tykkään asua maaseudulla, niin silti mielestäni maanviljelyn järkevyys Suomessa on kyseenalaista. Enkä todellakaan pidä Keskustasta (puolueesta siis).

  Ehkä vähän sama tilanne kuin omasta tahdostaan lapsettomilla ihmisillä, jotka kuitenkin ovat sitä mieltä, että lapsia tehdään aivan liian vähän.
   
 30. identiteettivarkaus

  identiteettivarkaus BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  16
  Rekisteröitynyt:
  08.02.2019
  Keskusta on kuin Don Quijote taistelemassa tuulimyllyjä vastaan. Maaseudulla ei kohta juurikaan työikäistä väestöä asu. En tietenkään tarkoita, että tämä olisi positiivinen asia, vaan lähinnä olosuhteiden asettama pakko.

  Vaikka saisit sinne Tuupovaaraan sen 100/100M netin, niin ei se itsessään vielä elantoa sinulle tuo. Jollekin stressaantuneelle konsultille tämä tosin mahdollistaa vetäytymisen maaseudun rauhaan. Ainakin joksikin vuosiksi, kunnes jälleen tulee aika päivittää osaamistaan ihan naamatusten.

  Maaseudun rappiota voi käydä ihastelemassa Baltiassa. En toisaalta tiedä onko tämäkään säästö nyt kaiken sen väärti. On se näin kaupunkilaisenakin kiva että kesäisin voi vetäytyä paikkaan, johon tieyhteydet pelittävät ja ruokakauppaan ei tarvitse ajaa puolta tuntia. Maataloutta pitää mielestäni Suomessa tukea sen verran kuin on varaa, ettei velkaannuta jatkuvasti.
   
 31. jarp

  jarp

  Viestejä:
  308
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  Soittelit? ;) Tuo osaamisen päivitys kyllä alkaa hyvin toimimaan etänä sekin tietyillä aloilla, alkaa nykyään oleman enemmän VILT (virtual instructor lead training) kursseja, kuin normaaleja, mitä olen käynyt. Viime vuonna istuin muutaman viikon VILT kursseilla ja toisen mokoman face-2-face kursseilla, mutta nekin oli sitten ulkomailla joten ihan sama missä Suomessa asuu. Tietty jos uuden ammatin haluaa opiskella, niin sitten voi olla vähän hiljaisempaa.

  Mutta ei tietenkään IT-konsultit maanseutuda pidä pystyssä mitenkään, turha kai edes unelmoida siitä, että maanseutu pysyisi asuttuna. Itse haluaisin, että pidettäisiin politiikalla kourallinen kaupunkeja ympäri suomea elinvoimaisina (paremmin kuin nyt, vaikka Kuopiot ja muut jotenkuten pärjäilevätkin), ettei kaikki keskittyisi pääkaupunkiseudulle. Ettei väesty valuisi maansudulta nimenomaan pääkaupunkiseudulle, vaan pöhinää olisi ympäri Suomea.
   
  Zefram Cochrane tykkää tästä.
 32. zepi

  zepi

  Viestejä:
  3 392
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Maataloustuethan lisäävät velkaantumistamme, koska maksamme merkittävää ylihintaa oman kannattamattoman tuotannon tukemisesta.

  Maataloustuet eivät tule maaseutua asuttuna pitämään. Sen verran vähän työvoimaa tilat tarvitsevat, että se ei alueita juuri asuttuna pidä.

  Mutta koitetaan pitää se keskustelu erillisenä. Oma näkemykseni on, ett maaseutukunnissa maatalous työllistää niin vähän nykyisin, että se ei tilannetta pelasta. Ongelma on se, että teollisuuskin työllistää vähemmän ja palvelualat, jotka lisäävät nykyisin työllistmistä, tarvitsevat paljon tiheämpää asiakastiheyttä.
   
 33. munse

  munse

  Viestejä:
  133
  Rekisteröitynyt:
  09.10.2018
  Täytyy myöntää, että vaikka tuossa aloituspostauksessa olin selvästi maalla asumisen puolella, niin JOS olisin tarpeeksi varakas, niin kelpuuttaisin mieluusti 80-100 neliömetrin uudehkon kerrostaloasunnon Helsingin tai Tampereen ydinkeskustasta. Tällä setupilla kaupunkiasumisen edut olisivat suuremmat kuin sen haitat.

  Mutta minulle tuo ei ole taloudellisesti mahdollista, ja tokkopa tuollaisia kohteita paljon edes tarjolla on :)

  EDIT: Tampereelta löytyy yksi kriteerit täyttävä kohde. Velaton hinta vajaa puoli miljoonaa ja hoitovastike yli 500 :greedy:
   
  Viimeksi muokattu: 12.02.2019
 34. vemkki

  vemkki

  Viestejä:
  2 305
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Turkuunkin harkitaan ratikoita, koska bussien kapasiteetti uhkaa loppua.
  Turku on nousemassa Helsingin ja Tampereen rinnalle raitiovaunukaupungiksi – Kustannukset voivat nousta lähelle puolta miljardia
  Vaihtoehtona ovat moniniveliset "superbussit". Niissä hankintakustannukset ovat paljon pienemmät, mutta käyttökustannukset korkeammat. Olin aiemmin ihan varma, että Turkuun tulee noita superbusseja, koska taloudellisesti ratikat eivät sikäläisellä asukastiheydellä ole yhtä perusteltuja kuin Tampereella tai Helsingissä, mutta tässä halutaan nyt lisätä Turun ja Raision kiinnostavuutta alueena. Tätä päätöstä ei toki vielä ole viety läpi, eli vielä saattaa tulla superbussiratkaisu.

  Miten tämä liittyy kaupungistumiseen? No siten, että tehokas julkinen liikenne on tärkeä osa kaupungistumista. Rakennusliikkeet rakentavat mielellään hyvien raideyhteyksien varteen. Käytännössä tuo ohjaa rakentamista aika vahvasti, koska tällaiset pikaratikat kulkevat tiettyä reittiä, tai korkeintaan reitti voi haarautua kahtia. Asunnot parin kilometrin päässä ratikkalinjasta eivät ole julkisen liikenteen kannalta kovin houkuttelevia, koska luultavasti ei tule vaihdotonta yhteyttä keskustaan. Pitää siis rakentaa melko tiiviisti.
   
 35. Bladekill

  Bladekill

  Viestejä:
  556
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ne ihmiset eivät sitten varmaan muuta sinne? Itse kun muutin PK-suudulle töihin aikoinaan niin palkankorotukseni oli n. 150% vuokrankorotuksesta. Myöhemmin sitten nousi reippaasti senkin yli.

  Toiseksi PK-seudulla on myös muita etuja esim enemmän yrittäjiä, kauppoja, ravintoloita yms. jolloin kilpailu on kovempaa ja siten hinnatkin tulevat halvemmaksi. Kuukausittaiset kokonaiskustannukset eivät siis ole pelkästään vuokrassa vaikka varmasti onkin suurin osa siitä.
   
 36. munse

  munse

  Viestejä:
  133
  Rekisteröitynyt:
  09.10.2018
  Monet muuttavat silti.

  Oma osuuteni asuntolainasta on 300 e/kk ja palkka nelisen tonnia brutto, joten aika suuri palkankorotus saa olla, että käteen jäisi enemmän PK-seudulla.
   
 37. Bladekill

  Bladekill

  Viestejä:
  556
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Siis muuttavat siten että nettotulot asumiskustannuksien jälkeen olisivat pienemmät? Ihmisiä on toki monenlaisia, mutta suhteellinen käsite "monet" ei nyt oikein tarkoita mitään.
   
 38. munse

  munse

  Viestejä:
  133
  Rekisteröitynyt:
  09.10.2018
  Omassa ammattikunnassa (DI) on tällainen palkkajakauma maakunnittain. Toki palkkakyselyyn vastataan yleensä yläkanttiin, mutta voidaan varmasti olettaa kaikkien maakuntien vastaavan yhtä rehellisesti/epärehellisesti.

  Lapista, Kainuusta tai Etelä-Savosta ei tämän mukaan kannata missään nimessä muuttaa Uudellemaalle palkan perässä. Silti muuttoliikettä on.

  palkat.jpg
   
 39. jarp

  jarp

  Viestejä:
  308
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  Tuloja jos aletaan laskemaan niin pitää muistaa myös kunnallisverot. Ero Helsinkiin on röyhkeä, elikkäs maakunnissa pitää maksa reilusti enemmän kunnallisveroa, itselle tuli oikein yllätyksenä. Puhutaan tuhansista euroista per vuosi tekkituloilla.
   
 40. munse

  munse

  Viestejä:
  133
  Rekisteröitynyt:
  09.10.2018
  Piti oikein kokeilla verolaskurilla ottaa kunnallisvero huomioon :D

  Joensuusta (P-Karjala) kun muuttaa Helsinkiin, niin DI:n nettopalkka nousee keskimäärin 509 e/kk (18 %). Tämä oli siis matalapalkkaisin maakunta.

  Mikkelistä (E-Savo) Helsinkiin muuttaessa DI:n nettopalkan korotus on 166 e/kk (5 %). Etelä-Savo oli korkeapalkkaisin maakunta Uudenmaan jälkeen.

  EDIT: Lisätty prosentit.
   
  Viimeksi muokattu: 13.02.2019
 41. identiteettivarkaus

  identiteettivarkaus BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  16
  Rekisteröitynyt:
  08.02.2019
  Minusta paras kombo on asua Helsingissä keskustan liepeillä ja omistaa talviasuttava mökki reilun tunnin ajomatkan päässä.

  Itselläni siis näin, vaikken mikään rikas olekaan.
   
 42. zepi

  zepi

  Viestejä:
  3 392
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kyllähän noiden maaseutukuntien työnantajien on maksettava hyvin korkeakoulutetuille, jotta he suostuvat pysymään siellä. Heillä on valinnanvaraa.

  Ainakin omakohtaisesti koen, että yksi kaupunkien parhaista puolista on se, että työnantajan vaihto on paljon helpompaa kuin syrjemmässä.

  Työnantajan vaihtomahdollisuuden haluan pitää olemassa, vaikka duunista tykkäänkin. Jos vaikka oma suora esimies vaihtuisi totaali mulkkuun, niin on edes joku mahdollisuus toimia.
   
 43. sahaaja

  sahaaja

  Viestejä:
  21
  Rekisteröitynyt:
  05.04.2017
  Ehkä se vaikuttaa omaan kokemukseen, että on tuo kohtalaisen kokoinen kerrostaloasunto Helsingin kantakaupungissa, mutta ainakin itselleni suuria syitä valita nykyinen sijainti ovat olleet se, että kaikki palvelut ja kiinnostavat harraste- ja kulttuurikohteet ovat joko kävelyetäisyydellä tai sitten helposti julkisen liikenteen saavutettavissa.

  Sitä myös arvostaa paljon, että täältä löytyy helposti vähän joka harrastukselle ja kiinnostuksen kohteelle aktiivisia harrasteporukoita, joiden kanssa jakaa asioita. Ainakin omalla kohdalla se mahdollistaa paljon rikkaamman sosiaalisen verkoston kuin pienemmässä kaupungissa tai maaseudulla.

  Tietenkin sitten noista eduista joutuu maksamaan aika paljon korkeampina elinkustannuksina, mutta ainakin itselleni se on ihan mieluinen kompromissi - vaikka vaatiikin korkeakoulutetun dinkkutalouden ollakseen mahdollinen.
   
 44. Tonnin Seteli

  Tonnin Seteli

  Viestejä:
  1 512
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Eihän tuossa muuta sanottukaan. Hiukan epäselvä rakenne oli, mutta oikeakin tulkinta on luettavissa. Valitsit sen väärän, joka olisi kielellisesti mutta ei asiasisällöllisesti helpommin poimittavissa.
   
 45. Flying Hellfish

  Flying Hellfish

  Viestejä:
  357
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Olen kotoisin Helsinkiä kertaluokkaa suuremmasta kaupungista ja varttunut Helsingissä.
  Itseä kiinostavia harrastusmahdollisuuksia pääkaupunkiseudulla ei ole juurikaan ja sen puoleen kiinnostaisi pohjoiseen muutto.

  Pääsisi samalla eroon kaikista "stadilaisistakin".
  Piri-Olavi oli aikanaan siinä oikeassa, että juntteus vain mielentila.
  Omaa stadialisisuuttaan korostavissa kyseinen mielentila tulee räikeästi esille.
   
 46. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  1 787
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Kyllähän hieman Helsinkiä pienempi kaupunki on ihmiselle lähtökohtaisesti miellyttävämpi paikka elää, koska harva nyt varsinaisesti liiasta hulinasta ja ruuhkasta tai kalliista ja pienistä asunnoista välittää. Lisäksi Helsinki on säiden suhteen huonompi kuin sisämaan kaupungit tai Turkukaan. Kesällä ei ole niin lämmintä ja talvella on vetisempää.

  Toki jos tykkää matkustella paljon ulkomaille, niin sitten on ihan kätevää asua PK-seudulla. Ja työmahdollisuudet on tietysti siellä Suomen parhaimmat, mutta koko mielekäs keskusteluhan nyt pyöriikin lähinnä sen ympärillä, että mitä jos ne työjutut jätetään tässä huomiotta. Pakon edessä ihminen tietysti muuttaa vaikka minne. Kuten Helsinkiin.
   
 47. Overgeneralizer

  Overgeneralizer

  Viestejä:
  59
  Rekisteröitynyt:
  26.04.2017
  Itseäni ei täällä pidättele kyllä mikään muu kuin työ, ja tuo edellä mainittu seikka, ettei olla ihan yhden tai kahden mahdollisen työnantajan varassa.
  Eikä jossain Manhattanilla asuminen todennäköisesti innostaisi yhtään enempää.
   
 48. munse

  munse

  Viestejä:
  133
  Rekisteröitynyt:
  09.10.2018
  Minulle "sosiaalinen verkosto" ei ole tärkeä. Oikeastaan sellaista ei juuri ole. Kaltaiseni perisuomalainen introvertti viihtyy parhaiten yksikseen puuhastellen :)
   
  Zefram Cochrane tykkää tästä.
 49. TeddyX

  TeddyX

  Viestejä:
  203
  Rekisteröitynyt:
  17.11.2016
  jaa mitähän palveluita täältä puuttuisi 10k asukkaan kaupungista... yliopistoa ei ole mutta tarpeen tullen varsin rakennetaan. mamuja uupuu uudelleen kansoitus ohjelmasta vielä 100% tavoitteesta...
   
 50. zepi

  zepi

  Viestejä:
  3 392
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  No esim. sellainen ravintolatarjonta, ettei kaikkien raflojen ruokalistoja saa syötyä läpi.

  Väittäisin, että isossa osassa 10 000 asukkaan kaupungeista ei löydy edes yhtä sellaista ravintolaa jossa tulisi käytyä vapaaehtoisesti useampia kertoja jos kunnon vaihtoehtoja olisi tarjolla.