Espanjan lakien mukaan laittomaksi, juu, mutta se, että siitä päätettiin myös Katalonian parlamentin omien sääntöjen vastaisesti.
He säätivät ensin lait kuntoon sen osalta. Tosin Espanjan tuomioistuin totesi ne lait laittomiksi nopeutetulla käytännöllä.
----
Yleisesti minusta oleellista on ymmärtää seuraavat asiat:
Itsenäisyysmieliset puolueet ovat n. 10v ajan pyytäneet Madridin keskushallinnolta kansanäänestystä Katalonian itsenäisyydestä. Yhteensä virallisia pyyntöjä on esitetty 18 kertaa.
Edellisellä kaudella itsenäisyysmielinen parlamentin presidentti (käytännössä katalonian pääministeri) Artur Mas meni parikymmentäkohtaisen ehdotuslistan kanssa Madridiin, joista yksi pyyntö listalta oli kansanäänestys. Madrid ei suostunut keskustelemaan yhdestäkään ehdotuksesta, eikä yhtään hyväksytty.
Vastikään hajotetun parlamentin valinneita vaaleja järjesteltäessä itsenäisyysmieliset puolueet päättivät mennä vaaliliittoon ja niiden vaaliohjelma oli hyvin yksinkertainen: 1) Lupaamme järjestää kansanäänestyksen 2) Lupaamme toimia sen tulosten mukaan.
Itsenäisyysmieliset voittivat vaalit ja saivat 1.95 miljoonaa ääntää. Yhteensä ääniä annettiin n. 4.1 miljoonaa, josta suoraan itsenäisyyttä vastustaville puolueille meni 1.68 miljoonaa ja n. 368 tuhatta ääntä meni Katalonian Podemokselle, jossa on seassa myös jonkin verran itsenäisyysmielisiä, mutta puolueen kanta itsessään on ollut varsinkin yksipuolista itsenäisyysjulistusta vastaan. He eivät ole itsenäisyyttä vastustavassa liittoumassa ja olivat ne itsenäisyyttä vastustaneet ehdokkaat jotka jäivät äänestämään "Ei" parlamenttiin.
Kun itsenäisyysmieliset 2015 voittivat vaalit, siitä muodostettu hallitus pyysi useita kertoja mahdollisuutta äänestyksen järjestämiseen, koska se oli heidän päällimmäinen vaalilupauksensa. Espanja ei suostunut edes neuvottelemaan asiasta, vaan totesi, että moinen äänestys on mahdoton perustuslaillisesti laittomana.
Useammatkin Espanjalaiset lainoppineet ja juristit ovat kyseenalaistaneet väitteen koska perustuslaissa ei meinaan todellakaan kielletä moisia äänestyksiä, vaan ainoastaan sanotaan, että espanja on yhtenäinen. Eivät kuulemma näe miten äänestys sinänsä rikkoisi yhtenäisyyttä. Perustuslakituomioistuimen tuomarit ovat PP:n ja PSOE:n, kahden itsenäisyyttä vastustavan puolueen, nimittämiä joten lakia tulkitaan varmastikin juuri sillä tavalla kuin tarvetta on.
Näinhän se on kaikkialla. Yhdysvalloissakin korkeimman oikeuden tuomarit ovat hyvin jakautuneita tulkinnoissaan...
----
Minun näkökulmastani kansanäänestyksen järjestäminen ja sitä seurannut itsenäisyysjulistus ovat vaalilupauksen täyttämistä ja niillä on about kahden miljoonan äänestysikäisen ihmisen tuki.
On se tietysti ikävää, että poliitikot lupasivat jotain minkä laillinen toteuttaminen vaatii Espanjan yhteistyötä, ja kun yhteistyötä ei heru, niin he toteuttavat lupauksensa silti.
Minä en suoraan sanottuna pysty asettumaan tässä kiistassa Espanjan keskushallinnon puolelle. Riippumatta laillisuudesta tai laittomuudesta, he ovat olleet täysin haluttomia mihinkään muutoksiin ja ovat lähtökohtaisesti estäneet lailliset demokraattiset menetelmät poliitikoilta Katalonian äänestäjien halujen täyttämiseksi.
Ylivoimainen enemmistö Katalonialaisista on halunnut äänestyksen. Viimeisimpien mielipidemittausten perusteella (julkaistu keskushallitusta tukevassa El Mundo lehdessä Lokakuussa) Espanjalaiset ylipäätään haluavat selkeällä enemmistöllä, että Katalonia pystyy järjestämään sen äänestyksensä.
Silti keskushallinto kieltäytyy.
El Mundo: