- Liittynyt
- 19.10.2016
- Viestejä
- 3 131
Suomen ensimmäinen huumausainelaki ratkaistiin arvalla – lue tämä ja tiedät, miksi Suomesta puuttuu kunnon keskustelu kannabiksen asemasta
Hyvä, että puhutaan, mutta saas nähä kauan menee, että suomessa mikään muuttuu.
edit:
Kanada laillisti kannabiksen: Pohjois-Amerikan ”pilvivyöhyke” ulottuu nyt Kaliforniasta melkein Pohjoisnavalle – Tällaisia seurauksia laillistamisella on ollut
Suomen ensimmäinen huumausainelaki ratkaistiin arvalla – lue tämä ja tiedät, miksi Suomesta puuttuu kunnon keskustelu kannabiksen asemasta
Kanada laillisti kannabiksen ja Norjakin selvittää, pitäisikö käytön rangaistavuudesta luopua. Suomessa mikään merkittävä taho ei ole ajanut asiaa, sanoo THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen.
Suomessa kannabiksen laillistaminen ei saa juurikaan kannatusta. (KUVA: LARS HAGBERG / AFP)
Anna Takala HS
Julkaistu: 17.10. 19:06
KANADASSA saa keskiviikosta alkaen käyttää ja myydä kannabista laillisesti. Samalla Kanadasta tuli Uruguayn jälkeen maailman toinen valtio, jossa kannabiksen myynti ja viihdekäyttö on laillista.
Yhdysvalloissa kannabiksen käyttö ja hallussapito ovat sallittuja joissain osavaltioissa. Myös monissa muissa maissa kannabiksen käyttö tai myynti on käytännössä sallittu, vaikkei kannabista ole varsinaisesti laillistettu.
Suomessa kannabiksen laillistamisesta ei ole juuri keskusteltu. Tosin tilanne on nyt muuttumassa, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen.
”Enää ei ole mahdoton ajatus, että Suomessa kyettäisiin käymään asiallista keskustelua kannabiksen asemasta. Mielestäni huumeista käytävä keskustelu on järkevöitynyt oleellisesti siitä, mitä se oli 10–15 vuotta sitten.”
Kannabiksen käytöllä on monia haittavaikutuksia. Sen säännöllinen käyttö muun muassa heikentää muistia ja reaktiokykyä. Kannabis voi myös laukaista masennuksen.
Toisaalta kannabiksen on tutkimuksissa todettu oikein käytettynä olevan myös tehokas kipulääke, ja kannabiksen lääkekäyttö on sallittu myös Suomessa.
TERVEYDEN ja hyvinvoinnin laitos ehdotti helmikuussa Portugalin mallia, jossa huumeiden käytön rangaistavuudesta luovuttaisiin kokonaan.
Portugalissa huumeiden käyttäminen ja pienten määrien hallussapito ei ole enää rangaistukseen johtava rikos. Portugalissa rangaistavuudesta luopumisesta, eli dekriminalisaatiosta, on hyviä kokemuksia.
Dekriminalisaatio on eri asia kuin laillistaminen. Dekriminalisaatiossa kannabiksen tai muun huumausaineen käyttö ja pienten määrien hallussapito sallitaan luopumalla käytön ja hallussapidon rangaistavuudesta.
Laillistaminen tarkoittaisi kannabiksen käytön vapauttamista ja saatavuuden järjestämistä samaan tapaan kuin esimerkiksi alkoholin kanssa.
Laillistaminen ja dekriminalisaatio on tärkeää pitää erillään, sanoo Hakkarainen.
”Dekriminalisaatiosta keskusteleminen on paljon oleellisempaa. Dekriminalisaatio koskisi kaikkia aineita, ei pelkästään kannabista ja se poistaisi stigmaa huumeiden käytön ympäriltä”, Hakkarainen sanoo.
Dekriminalisaation tavoitteena on vähentää huumeiden käyttöön liittyviä haittoja.
Ajatuksena on, että kun huumeiden käyttäjän ei tarvitse pelätä rangaistusta tai rikolliseksi leimautumista, hänelle on helpompi tarjota hoitoa sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita.
MUTTA miksi keskustelu kannabiksen laillistamisesta – tai edes dekriminalisoinnista – tuntuu Suomessa edelleen kaukaiselta? Listasimme kolme syytä.
1. Suomi seuraa Eurooppaa, jossa kannabiksen laillistamiseen suhtaudutaan varovasti
Euroopassa suhtautuminen kannabikseen on erilaista kuin Pohjois-Amerikassa.
”Kanadassa liberaalipuolue voitti vaalit, piti vaalilupauksensa ja laillisti kannabiksen. Yhdysvalloissakin niissä osavaltioissa, joissa kannabiksen hallussapito ja käyttö on sallittua, päätösten takana on ollut laaja tuki ja valtavat kampanjat ja paljon rahaa. Euroopassa tällaista ei ole ollut”, Hakkarainen sanoo.
Euroopastakin löytyy poikkeuksia. Jo aiemmin mainitun Portugalin lisäksi myös Norja suunnittelee poistavansa huumeiden käyttöön liittyvät rangaistukset.
Vapaamielisenä pidetyssä Hollannissa huumeiden valmistaminen, myyminen ja hallussapito on laissa kielletty, mutta mietojen huumeiden käyttöä siedetään eikä kannabistuotteita myyviä coffee shopeja vastaan nosteta syytteitä.
Euroopassa Kanadan tilannetta seurataankin nyt mielenkiinnolla, uskoo Hakkarainen.
”Tulevaisuudessa, jopa vuodenkin sisällä, voi Euroopassa tapahtua paljonkin, ellei sitten Pohjois-Amerikasta tule todella huolestuttavia uutisia. Nyt näyttää siltä, että uudistuksia haetaan ja parempia malleja etsitään. Laajalti hyväksytty käsitys on, että nykyinen huumepolitiikka ei ole toiminut, sillä huumeiden käyttö on koko ajan kasvanut.”
2. Suomen huumepolitiikan suuret linjat vedettiin 1970-luvulla
Suomen ensimmäinen huumausainelaki astui voimaan vuonna 1972. Sitä edelsi pitkä keskustelu, jossa väännettiin kättä huumeiden käytön dekriminalisoimisesta. Lopulta eduskunnan suuressa valiokunnassa kannan ratkaisi arpa.
Jos keskustelu olisi päätynyt toiseen lopputulokseen, saattaisi Suomen huumepolitiikka näyttää nyt hyvin erilaiselta.
”Sen jälkeen muotoutui ilmapiiri, joissa huumeisiin ja huumeiden käyttöön suhtauduttiin hyvin kielteisesti. Julkisuus keskittyi vuosikymmeniä eteenpäin huumeiden haittoihin ja rikollisuuteen”, Hakkarainen sanoo.
Hänen mukaansa keskusteluilmapiiri on vapautunut vasta 2000-luvulla.
”Nyt huumeista on tullut Suomessa normaali, hyväksytty keskustelunaihe ja erilaisista politiikkamalleista voi puhua ilman, että saa hörhön leimaa.”
3. Kansa on puhunut – ja se sanoo laillistamiselle ei
THL tutkii suomalaisten huumeiden käyttöä ja suomalaisten suhtautumista huumeisiin kerran neljässä vuodessa tehtävällä kyselytutkimuksella. Edellinen kysely tehtiin vuonna 2014, ja sen mukaan suomalaiset eivät ole kiinnostuneita kannabiksen laillistamisesta.
Kyselyn mukaan vain 15 prosenttia vastaajista kannatti kannabiksen laillistamista. Kannabiksen laillistamisen kannatus oli kuitenkin kasvanut vuodesta 2010, jolloin kannabiksen laillistamista kannatti 10 prosenttia vastaajista.
Toisaalta noin 40 prosenttia vastaajista katsoi, ettei kannabiksen polttamisesta tulisi käytännössä rangaista.
”Meillä kannabiksen laillistamista ajaa ja keskustelua käyvät lähinnä pienet aktivistiyhdistykset ja puolueiden nuorisojärjestöt. Mikään merkityksellinen taho ei ole lähtenyt asiaa ajamaan, jolloin myös keskustelu pyörii omissa piireissään eikä mene eteenpäin”, Hakkarainen sanoo.
THL kerää parhaillaan uutta kyselyaineistoa, josta nähdään, miten suhtautuminen huumeisiin on muuttunut sitten vuoden 2014.
HAKKARAINEN ei pidä mahdottomana, että huumeiden käytön rangaistavuudesta luovuttaisiin Suomessa jossain vaiheessa.
”Ei se tietenkään tältä istumalta tapahdu. Mutta keskustelua jatketaan, ja kaikki on mahdollista. Nyt keskusteluun on erilaisia virikkeitä ja painetta tulee myös siihen suuntaan.”
Jos huumeiden käytön rangaistavuudesta luovuttaisiin, tarkoittaisi se isoa muutosta suomalaisessa huumepolitiikassa.
Hyvä, että puhutaan, mutta saas nähä kauan menee, että suomessa mikään muuttuu.
edit:
Kanada laillisti kannabiksen: Pohjois-Amerikan ”pilvivyöhyke” ulottuu nyt Kaliforniasta melkein Pohjoisnavalle – Tällaisia seurauksia laillistamisella on ollut
Kanada laillisti kannabiksen: Pohjois-Amerikan ”pilvivyöhyke” ulottuu nyt Kaliforniasta melkein Pohjoisnavalle – Tällaisia seurauksia laillistamisella on ollut
Kanada lunasti keskiviikkona pääministeri Justin Trudeaun vaalilupauksen ja laillisti kannabiksen viihdekäytön toisena valtiona maailmassa.
Laillinen kannabiskauppa käynnistyi keskiviikkona Kanadassa. Chrissy Brun esitteli kannabismenua asiakkaille. (KUVA: CHRIS WATTIE/REUTERS)
Ville Similä HS
Julkaistu: 17.10. 20:48
KANADA laillisti keskiviikkona kannabiksen viihdekäytön toisena valtiona maailmassa Uruguayn jälkeen.
Kanada on painoarvoltaan aivan toista luokkaa kuin pioneerivaltio Uruguay. Kanada on rikkaiden teollisuusmaiden järjestön G7:n jäsen. Sen asukaslukukin, 36 miljoonaa, on yli kymmenen kertaa Uruguayn asukasluvun verran.
Kannabiksen käyttäminen on Pohjois-Amerikassa nyt laillista yli sadalle miljoonalle ihmiselle. Yhdysvalloissa yhdeksän osavaltiota ja pääkaupunkialue Washington D.C. ovat laillistaneet kannabiksen aiemmin 2010-luvulla.
Kanadan myötä Pohjois-Amerikkaan syntyy ”pilvivyöhyke”, joka ulottuu Meksikon rajalta maailman pohjoisimpaan vakituisesti asuttuun paikkaan Alertiin. Sieltä Pohjoisnavalle matkaa vain 817 kilometriä.
ENSISIJAINEN syy laillistamiselle Kanadassa oli se, että pääministeri Justin Trudeau lupasi vaalikampanjassaan vuonna 2015 niin tehdä.
Kanadalaiset ovat maailman ahkerimpien kannabiksenkäyttäjien joukossa. Viime vuonna noin viisi miljoonaa kanadalaista eli 16 prosenttia väestöstä oli käyttänyt kannabista. Myös Trudeau perusteli laillistamista sillä, että laittomuus ei ole onnistunut vähentämään käyttöä.
Yhteiskunta on joutunut hoitamaan haitat, mutta voitot ovat valuneet järjestäytyneelle rikollisuudelle. Kannabiskaupan rahallinen arvo oli Kanadassa viime vuonna noin 5,5 miljardia Kanadan dollaria (noin 3,6 miljardia).
Kannabistiski Kanadassa. (KUVA: CHRIS WATTIE/REUTERS)
Kanadan tilastokeskus odottaa käyttäjien määrän hieman kohoavan, mutta kulutuksen hieman laskevan, uutistoimisto AFP kertoo.
YHDYSVALLOISSA kannabiksen laillisti ensimmäisenä Colorado, jossa kannabismyymälät avautuivat vuonna 2014.
Alustavien tietojen perusteella laillistamisen vaikutukset eivät ole olleet mullistavia. Coloradossa kannabista käytettiin jo ennen laillistamista enemmän kuin Yhdysvalloissa keskimäärin, mutta laillistamisen jälkeen ero on kaventunut.
Nuorilla aikuisilla (18–25) ja yli 26-vuotiailla aikuisilla kannabiksen käyttö on hieman lisääntynyt, mutta alkoholin käyttö on vastaavasti vähentynyt.
Sen sijaan laillistaminen näyttää vähentäneen 12–17-vuotiaiden kannabiksen käyttöä Coloradossa Yhdysvaltain liittovaltion tutkimuksen mukaan.
”Rangaistukset alaikäisille myymisestä ovat ankaria, ja kannabiksen myyntiluvan saaneet yritykset tarkastavat henkilöpapereita valppaasti”, juristi ja marijuana-aktivisti Vicente Sederbergh sanoi sanomalehti The Washington Postissa.
Myös Kanadan pääministeri Justin Trudeau vakuutti, että kannabis pidetään tiukasti pois alaikäisten käsistä. Kannabiksen myynnistä alaikäisille voi saada peräti 14 vuotta vankeutta.
Coloradossa teini-ikäiset ovat laillistamisen myötä käyttäneet vähemmän myös alkoholia ja heroiinia.
PIDEMPIAIKAISISTA laillisen kannabiksen vaikutuksista ei ole kokemuksia vielä missään.
Kanadan lääketieteellinen yhdistys muistutti maanantaina lehdessään, että kannabiksenkäytöllä on vielä paljon tuntemattomia lyhyen ja pitkän ajan käytön vaikutuksia. Lisäksi esimerkiksi tupakkateollisuuden ei voi sanoa pyrkineen vähentämään tuotteensa terveyshaittoja.
Yhdistys vaatii hallitusta korvamerkitsemään osan kannabisveron tuotoista haittojen tutkimukseen ja kehotti rohkeuteen laillistamisen kumoamisessa, jos haitat osoittautuvat odotettua suuremmiksi.
KANADASSAKIN odotetaan sijoittajien kannabisryntäystä. Kannabisteollisuus on Yhdysvalloissa kerännyt laillistamisen myötä niin paljon rahoitusta, että se on herättänyt jo huolta kannabiskuplasta. Viime vuonna kannabisalalle sijoitettiin Yhdysvalloissa kymmenen miljardia dollaria.
Laillistamisen vaikutukset Kanadan talouteen herättivät useimmiten melko varovaisia arvioita. Hallitus odotti parhaimmillaankin minimaalista vaikutusta.
”Ala on niin pieni, että sen vaikutus talouskasvuun on luultavasti hyvin pieni tai olematon”, montrealilaisen Desjardins Bankin ekonomisti Benoit Durocher sanoi uutistoimisto AFP:lle.
Kanadalaispankki TD Bank sen sijaan ennusti kannabiksen laillistamisen kiihdyttävän Kanadan talouskasvua jopa 0,9 prosenttiyksiköllä.
Asiakkaat tutustuivat kannabiskaupan menuun Kanadassa keskiviikkona, jolloin maa laillisti päihteen viihdekäytön. (KUVA: CHRIS WATTIE/REUTERS)
Viimeksi muokattu: