Kalastus

Päädyin aikanaan tuohon Riskcelliin koska heillä oli myynnissä akkuja joiden hintaan kuului kaikki kulut. Eli siis minun ei tarvinnut vaivata päätä tullien kanssa. En enää kylläkään muista kauanko toimituksessa meni mutta muistaakseni ei siinä nyt kauhean kauaa mennyt kun kuriiri tuli koputtelemaan ovelle. Tuo uusin tilaus tulee nyt ihan eri firmasta mutta koska akku ei ole vielä perillä, en voi vielä kommentoida että tuliko tehtyä hyvät kaupat
Pistähän tietoa tännepäin sitten! Kiinnostaa suuresti kun litiumi akun hankinta ollut mielessä tovin.
E: huomasimpas että tuolla oli "no taxes"tuotteen nimessä, joten tarkoittanee juuri sitä että kuriiri tuo akun ovelle ja sillä selvä.
 
Viimeksi muokattu:
Viikonloppuna kävin tapojeni vastaisesti pilkkimässä, noin sata kalaa joista karkeasti puolet muikkua ja loput siikaa ja norssia.

Muikut pannun kautta lautaselle. Jos ens talvena seuraavan kerran, on tuo pilkkiminen kalastusmuotona itseeni vähiten kiehtovia.
 
Ei tuo Riskcell kyllä pahalta näytä kun tarkemmin tutkii. 60Ah riittäisi ja 300€:lla + laturi selviäisi. Jos tuon ostaisi, niin mikä kannattaisi ottaa laturiksi?
Hmmmm...silloin kun itse tilasin, 20A laturi tuli mukana. Mutta taisi kyllä muistaakseni maksaa pikkuisen ekstraa. Mutta eiköhän noilta myyjiltä saa laturin mukaan pakettiin pyytämällä.

Tuo uusin akku on tulossa Hybrid-power battery Store:sta (3A laturin kera). Voin laitella kokemuksia sitten kun saan akun näppeihini. Mutta voin jo antaa joitain vinkkejä/huomioita:
- Kaikki keulamoottorimerkit *cough*Minnkota*cough* ei salli/suosittele litiumakun käyttöä. Eli teoriassa ei ole välttämättä paras idea huudattaa keulamoottoria täydellä teholla pitkiä aikoja kun akku on täysi
- Kannattaa ottaa LiFePo-akku normaalin LiPo-akun sijaan jo ihan turvallisuussyistä mutta siinä on myös sopivampi jännitealue (liittyy edelliseen kohtaan)
- Ylimitoita akun jatkuva purkuvirta reilusti. Vaikka speksit sanoo että akku sietää jatkuvaa purkuvirtaa vaikka 100A niin todellisuudessa noilla virroilla akku voi jo kuumeta reilusti pitempää kuormitettaessa. Eli todellinen suositeltu jatkuva purkuvirta voikin olla 60A. Tähän liittyen on hyvä ymmärtää että tuollainen litiumakku ei johda ulos lämpöä yhtä hyvin kuin lyijyakku jo ihan pakkausteknisistä syistä. Ja kannattaa huomata sekin että pienempikapasiteettisesta akusta kannattaa ottaa pienempää virtaa ulos jotta kennokohtainen purkuvirta ei kasva niin isoksi. Tosin en tiedä onko tuolla nyt käytännön merkitystä normaaleilla purkuvirroilla mutta itse ainakin otin reilusti isomman akun kuin ajattelin tarvitsevani :D
- Ota akku jossa on BMS jo oman mielenrauhankin takia
- Varmista myyjältä että tuleeko tullit vielä normihinnan päälle. Omien kokemusten mukaan ainakin Riskceliltä ja Hybrid-power battery storesta pitäisi saada akkuja ilman ekstrakuluja
- Kiinalaiset ei välttämättä osaa hyvin englantia joten varaudu esittämään asiasi erittäin yksinkertaisesti ja selvästi
- Toisaalta kannattaa kysellä jos on jotain erikoisempia toiveita koska pikku neuvottelulla voit saada jotain erikoisempaakin tilausta läpi. Ainakin tuolta Hybrid-power battery storesta...
 
Tekisi mieli mennä kalalle, mutta ainut avovesi olisi tuollainen lahti johon laskee pieni "joki". Voisikohan tuollaisesta paikasta tulla mitään. :D
 
Avovesikausi lähenee ja nyt pitäisi valmistautua hauen kurittamiseen kutulahdella...viime vuonna harrastin tätä ensimmäisen kerran, yleensä tulee keskityttyä kuhaan ja ahveneen.

18cm matalauintisella karikolla tuli hyvää menestystä mutta löytyiskö vinkkiä mitä vaappua saisi matalauintisena mahdollisimman isona kokona? Lahdella on vettä 1-2m joten aika pinnassa menevää kaipailisin. Vetouisteluun siis. Kyllähän tuola 18cm karikollakin pärjää mutta joku 30cm olisi mielenkiintoista kokeilla kun todistetusti isoakin on tarjolla...
 
Painottomat, eli shallow rigatut shadit on koko lailla parasta mitä matalassa voi uittaa. Kokojakin löytyy sinne puolen metrin luokkaan.
 
Hmm, olin jotenkin käsityksessä että nuo kumit olisi enemmän heittelyyn mutta ilmeisesti ainakin osa toimii uistelemallakin. Voi olla vaan hankalaa jos kumi vaatii jonkun tietyn nopeuden että se ui kunnolla. Katselin että tämä voisi olla kokeilemisen arvoinen: Savage Gear 4D Line Thru Pike 37cm 355g - Ruoto.fi verkkokauppa :hmm: Löytyy 48cm versiokin mutta hinta on jo 70€ mikä on vähän turhan jyrkkä.
 
Jos nyt välttämättä kutareita tahtoo kalastaa niin väittäsin heittämisen olevan tehokkaampi muoto. Tiimi kaveri vetää noilla isoilla line thru vieheillä, ja melko kovaa tulosta tekee. Finnish Fishing Fanatic youtubessa löytyh.
 
Se ois avovesikausi availtu pirkanmaalla jo pari viikkoa takaperin, nyt järvellä on tullut käytyä kolmesti.
Tuloksena puikkohaukia uudella haukistagalla ja kelalla sekä ahvenia roimasti jigillä ja pilkkimällä. Muutama isompi välläri kuha tullut myös vastaan mutta kovin nirsoja ovat vaikka muutamalle päässyt tiputtamaan useampaakin vertsua, josko sieltä vielä isomman saisi alkukauteen vinssattua.
Välivesikuhien kulta aikaahan tämä alkukevät on, ainakin omasta mielestä.
 
Olisiko kellään vinkata mitään edullista vapaputkea, johon menisi virveli keloineen (jos yrittäs olla särkemättä uutta vapaa tänä heti alkuun)? Vavan pisimmän osan pituus 116cm, joten ikävästi esim. tuo on 1cm liian lyhyt:

Sitten tartteis myös jonkun haavin, joka kulkee mukavasti mukana kävellen ja pyöräillessä (kokoontaitettava?) ja joka ei revi kalojen ihoa rikki, niin että voi mukavemmin mielin palauttaa syömättä jäävät hauet takaisin uiskentelemaan. Voisi olla optio myös esim. alumiinisen jatkovarren asentamiselle, että voi toissijaisesti käyttää koskella kävelykeppinä.
 
Ainut missä itse käytän vapojen kuljetukseen jotain on pohjaonkivavoille holdall. Tuohon menee 3 x13' settiä keloineen ja lisäksi vielä kolme vapaa. Googlesta löytyy rod holdall haulla malleja.
 
Kuinka menee muuten nuo lupahommat meren rannalla kalastaessa? Saako pelkällä kalastonhoitomaksulla kalastaa? Kuinkas luonnonsuojelualueeksi merkityt ranta-alueet, esim:
Saako noilla kalastaa normaalisti? Hieman hankalaa löytää infoa mistään.

Esim. tuolla on listattu paikallisia kalastuskortteja noille merenranta-alueille (mm. tuo Västerö):
Pitääkö tuollaisetkin maksaa erikseen, jos rannalta vain haluaa heitellä yhdellä vavalla?
 
Kuinka menee muuten nuo lupahommat meren rannalla kalastaessa? Saako pelkällä kalastonhoitomaksulla kalastaa? Kuinkas luonnonsuojelualueeksi merkityt ranta-alueet, esim:
Saako noilla kalastaa normaalisti? Hieman hankalaa löytää infoa mistään.

Esim. tuolla on listattu paikallisia kalastuskortteja noille merenranta-alueille (mm. tuo Västerö):
Pitääkö tuollaisetkin maksaa erikseen, jos rannalta vain haluaa heitellä yhdellä vavalla?

Olisiko tästä apua: https://www.kalastusrajoitus.fi/#/kalastusrajoitus
 
Kuinka menee muuten nuo lupahommat meren rannalla kalastaessa? Saako pelkällä kalastonhoitomaksulla kalastaa? Kuinkas luonnonsuojelualueeksi merkityt ranta-alueet, esim:
Saako noilla kalastaa normaalisti? Hieman hankalaa löytää infoa mistään.

Esim. tuolla on listattu paikallisia kalastuskortteja noille merenranta-alueille (mm. tuo Västerö):
Pitääkö tuollaisetkin maksaa erikseen, jos rannalta vain haluaa heitellä yhdellä vavalla?

Kalastonhoitomaksulla saat kalastaa rannalta(kin) täysin normaalisti, eli myös meren rannalta.

Suojelualueilla ym. liikuttaessa pätee ihan normaalit jokamiehenoikeudet. Eli mitään erityistä lupaa et tarvitse jos vain voit kulkea rannalla. Lintujen pesimäalueet keväällä tai muu luonnonsuojelutarve voi paikallisesti rajoittaa. Tsekkaa retkikartasta.


Muista että myös piha-alueet ja yksityisteillä pysäköinti kannattaa huomioida.

Kalastusrajoitus.fi antaa kaikki paikat, jossa pelkkä kalastonhoitomaksu ei riitä.
 
  • Tykkää
Reactions: aop
Sillähän ei ole merkitystä kalastatko rannalta vai veneestä, tietenkin vesialueen luvat tulee kalastonhoitomaksun lisäksi.
 
Jos olisin suomen diktaattori niin näitä juttuja lähtisin muuttamaan, että saadaa kalakannat paremmin käytettyä. Olis hieno asia tehdä suomesta kalamiehen paratiisi ja rakentaa hyvä ja kannattava turistibisnes sen ympärille

Verkoille täyskielto tai ainakin hyvin rajattu aika ja alueet missä niitä saa käyttää

Hauelle, kuhalle, ahvenelle, siialle,... maksimikoko minkä saa ottaa. Isot aina c&r

Kalan haaskauskielto, jos heittelet kaloja rannalle/puihin roikkumaan niin iso sakko perään, jos jäät kiinni. Poikkeuksena tähän hallitut kunnostustoimenpiteet, jos nostetaan vaikka pikkukalaa tarkoituksella pois vesistöstä

Kutualueiden kunnostusta ja tärkeimmille kutuaelueille kudun ajaksi pyyntikielto. Fiksuissa paikoissahan näin varmaan jo toimitaankin

Väkäsettömät koukut pakolliseksi

Lohikalojen ammattikalastus? Onko niitä mitään järkeä vaivalla pyytää merestä, kun pyynti voitaisiin hoitaa hallitusti jokisuulla ja kontrolloida tilanteen mukaan paljonko kalaa tulee kauppoihin. Samalla saataisiin jokikohtaisesti kontrolloitua nousukalan määrää.

Vesivoiman purkamista/oikeasti toimivia kalaportaita/valepurojen rakentamista kutualueiksi?

jne jne.

Ihan viimeisenä asiana on se, että jos joku finweazel pamputtaa kourallisen haukia/ahvenia/säyneitä/... vuodessa ja syö ne. Toi muutama ruokakala vuodessa on ihan pisara meressä, jos ne ruokakalat otetaan järkevästi. Mä ainakin tykkään syödä kalat tuoreeltaan, sen mitä keralla syö ottaa mukaan. Omaa tai naapurien pakastetta ei täytetä ja isot aina c&r.
Vähän vanhaa viestiä lainaan, mutta noilla toimilla on hyvin vähän merkitystä niin kauan kuin metsä- ja maatalous paskoo vesiä nykymalliin. Vaellusesteiden poistaminen toki auttaisi jonkin verran, mutta aika vähän silläkin on väliä, kun ojitetuilta soilta virtaa jatkuvasti humusta ja ravinteita veteen (kutusorakot tuhoutuvat) tai kun kuivan kesän jälkeen syksyn sateet huuhtelevat sulfidisaveen kaivetuista pelto-ojista rikkihappoa jokiin.

Metsien ja ojitettujen soiden vesistöpäästöistä:

Saa nähdä mitä esim. kotipaikkakunnan joen kalakannalle kuuluu kunhan kalastuskausi alkaa, kun viime vuoden loppupuolella oli hieman happamuusongelmaa:

Kalastajat voivat keksiä sääntöjä, kytätä toisiaan ja kerätä lupamaksuja istutuksiin vaikka maailman tappiin asti, mutta mitään suurempaa muutosta Suomen kalakantojen ja vesistöjen tilaan ei tule, jos metsä- ja maatalouden päästöille ei keksitä mitään kustannustehokasta torjuntakeinoa (taloudellisesti sen verran tärkeitä sektoreita, että tuskin kukaan mihinkään tuottoa alentaviin toimiin suostuu).
 
Sillähän ei ole merkitystä kalastatko rannalta vai veneestä, tietenkin vesialueen luvat tulee kalastonhoitomaksun lisäksi.
Mistä tietää missä on mitäkin lisämaksuja? Tuonne kalastusrajoitus.fi ei ollut merkitty tuolle alueelle esim. yhtään mitään. Vaelluskalavesistöjen lupahomma on ollut tiedossa, mutta tarvitseeko merellekin jotain lisälupia, ettei tuo kalastonhoitomaksu riitä yhdellä vavalla kalastettaessa?
 
Mistä tietää missä on mitäkin lisämaksuja? Tuonne kalastusrajoitus.fi ei ollut merkitty tuolle alueelle esim. yhtään mitään. Vaelluskalavesistöjen lupahomma on ollut tiedossa, mutta tarvitseeko merellekin jotain lisälupia, ettei tuo kalastonhoitomaksu riitä yhdellä vavalla kalastettaessa?

Ei ole mitään lisämaksuja.

Kalastonhoitomaksulla saat yhden vavan yleiskalastusoikeuden, joka on siis täysin samanlainen yleiskalastusoikeus kuin onginta tai pilkintä.

Nuuska tarkoittaa varmaan lisämaksuilla esim. vaelluskalavesistöjen koskipaikkoja sekä istutuslampia, joihin tarvitaan erillinen lupa. Nämä kaikki on listattu kalastusrajoitus.fi:ssä; se on virallinen paikka tiedotukseen jos jossain on rajoituksia.
 
  • Tykkää
Reactions: aop
Tässä tietopläjäys yleiskalastusoikeuksista. Kuten edellä kerroin kalastonhoitomaksulla myös vapakalastus on sallittua yleiskalastusoikeutena.




Ja rannalta kalastamiseenhan ei kalastuslaissa ole mitään erillisiä rajoitteita.
 
  • Tykkää
Reactions: aop
Ei tuo kalastusrajoitus.fi ihan aukoton ole. Esimerkiksi Vantaankoski on merkitty kalastusrajoitus.fi:hin eri lailla, kuin vantaan kaupungin kalavesikarttaan:
1586147023406.png
1586147056979.png




Samoin Tikkurilankosken kalastuskieltoalue (keltainen) on Vantaan kaupungin kalavesikartassa paljon laajempi, kuin kalastusrajoitus.fissä:
1586147168809.png
1586147188322.png




Pitkäkosken luonnonsuojelualueen kalastuskieltoaluetta ei ole merkattu mitenkään:
1586147404432.png
 
Viralliset rajoitukset ovat kuitenkin ainoastaan ne, jotka on listattu kalastusrajoitus.fi:ssä.

Koski- ja virtapaikkoja ei luonnollisesti pystytä karttaan lain vaatimalla tavalla piirtämään, joten niitä ei karttapalvelussa näy. Vantaalla ja muualla istutustoiminnan pitäjä voi omiin karttoihinsa näitä laittaa.

On paljon myös suosituksia, joille ei ole aikomustakaan hakea virallista rajoitusta. Porissa on yksi ahvenen kutupuro, jonka kiellot kaupunki julkaisee omissa kartoissaan, mutta "ei näe tarpeellisena hakea oikeaa kieltoa, koska kalastajat kyllä nämä pääsääntöisesti tuntevat". Kuopiossa tuttu perhokerho piti vuosikausia istutuslampea, jossa oli suositus luvan maksusta ja kämppärialue myi lupia. Matkailuyrirtäjän kirrelampi siellä päin taas on puomitien päässä ja katsoi, että itsetehdyt kyltit on halvempi kuin oikea kieltoalue kartalla houkuttamaan salakalastusta.
 
Kalastaessa sattuu kaikenlaista. Tänään oli kyllä harvinaisen paska reissu.

Ensimmäistä kertaa eläessäni kunnolla järvellä kalassa. Merellä tullut kalastettua senkin edestä. Toisella heitolla vaappu takertuu rantalepän latvaan. Sinnepähän jäi. Siima aivan solmussa. Ei tällä kertaa toki ollut toista viehettä matkassa. Lähimpään Tokmanniin ajelemaan ja toiselle järvelle kokeilemaan. Kolmas heitto, vaappu jää kiinni puunrunkoon pohjaan. 45 min yritin pelastaa eri keinoin, lopulta riuhtaisin poikki. Siima pienesti sotkussa ja alkaa sataa.

Asiaan kuuluvia juttuja. Aikaa meni 1h/heitto ja omaisuuttakin hukkaan.
 
Joko saa silakkaa? Kokeilin avata keskustelua kalastus.comissa, mutta näköjään ylläpito tuolla persepalstalla poistaa jostain syystä neuvot ja vinkit kalapaikoista? Muiden vastauksista päätellen palstan mode keksii omia raportteja ja poistaa muiden oikeat havainnot :lol:!

Koronakaranteenissa alkaa seinät kaatua päälle, joten voisi kokeilla jotain uutta kalastuksen osalta tylsyyden tappamiseksi.
 
IMG_20200412_205842.jpg o

Sori kuvan laatu, koska wappi-puhelin.

Olen ajankuluksi lueskellut J. Ranniston Jigikalastus -kirjaa, jossa kerrotaan mm. hänen ensikosketuksistaan ja hankinnoista liittyen jigeihin. Mainitaan mm. jenkkien postiluettelot, koska netti oli vähän vaiheessa Jeesuksen syntymän aikaan.

Itse muistin yht'äkkiä kuvassa olevan setin vuosikymmenten takaa ja löytyihän se alkuperäisessä laatikossa. Ei muistikuvaa, onko ollut käytössä vaiko alunperin tuomittu kaiken maailman höpötyksenä. :)

Oikean yläreunan neljä ylintä laitoin digivaa'alle ja tulos vaihteli yhteensä 5-7 g välillä. Melkoisia sen aikaisia mikrojigejä...

Sori Runebergit...
 
Kalastaessa sattuu kaikenlaista. Tänään oli kyllä harvinaisen paska reissu. Ensimmäistä kertaa eläessäni kunnolla järvellä kalassa. Merellä tullut kalastettua senkin edestä. Toisella heitolla vaappu takertuu rantalepän latvaan. Sinnepähän jäi. Siima aivan solmussa.

Tuota noin.. Hiukka tekis mieli kysästä kuinka onnistut siinä?
Rantalepän latvassa vaappu ja siimat solmussa. Testasitko hyrräkelaa vai kenties haspelilla huiskit. Varmaankin haspelilla. Harvoin hyrrällä onnistuu heittämään lepän latvaan vaapun. Onnistuu se toki, mutta pitää olla lepän alla, tai heittää ihan tosi pitkälle.
Toisaalta kun ajattelen jotain painavaa nilsun sivutissiä, niin kyllä sen vois saada vastarannan leppään kiinni melkoisesta matkasta.

Kannattaa lähinnä jo ennen heittoa asennoitua siihen, että menettää sen vieheen jossakin vaiheessa kumminkin. Olen menettänyt varmaankin yli tuhat viehettä kalastaessa, sille suurimmalle joka ei vieläkään tule pinnalle.
 

Ompas siinä tutun näköisiä jigejä sieltä 98-2000 luvun alkupuoliskolta. Ropparista sai noita sellasesta kokoilmasta.
Tosi inhottavia tapauksia. Sulattivat rasiat pehmoseksi. Sulta puuttuu se pahin keltanen matojigi tuosta. Se syöpy läpi sen aikasesta lootasta alta viikosta, tai tahrasi koko rasian kun sulatti noi maalit päistä.
 
Viimeksi muokattu:
Satavarmasti laitan alkuperäiseen omaan tuotteeseeni arvioni mukaan yli kymmenen vuotta lisää, mutta saatan olla väärässä. Mukava kuitenkin kuulla.tutusta tuotteesta. :thumbsup:
Noita propelliversioita hetken funtsin ja mielestäni ajatus oli, että niitä heitettiin ja kelattiin normi uistimen tavoin.

Iskikö kala lippapropelliin vai jigiin, niin jäi epäselväksi. Testiin tällä kaudella....:)
 
Noita propelliversioita hetken funtsin ja mielestäni ajatus oli, että niitä heitettiin ja kelattiin normi uistimen tavoin. Iskikö kala lippapropelliin vai jigiin, niin jäi epäselväksi. Testiin tällä kaudella....:)
Noi lippahärpättimet olivat oikeasti toimivia virityksiä. Toimivat sekä rauhallisesti, että pomputtamalla kelattuna. Tosi näppäriä risukkoisessa paikassa, jossa suuri mahdollisuus jäädä viehe pinnan-alla olevaan oksaan/puuhun. Muistaa vaan kiinnittää lukkoon tosta pikku silmukasta, joka on teräslangan puolessavälissä.
Noita lippahärpättimiä olis kyl kiva jostakin saada lisää. Toimivat ahvenelle ja hauelle kivasti. Herkkiä ruostumaan jos jättää kuivaamatta rasiaan. Tuollainen ei sinällä olis vaikea itsekään taivutella. Tekis vaan lyöntiraudan niin jostakin ohuesta rosterista sais noi lipat. Rungon jos kääntelis happolangasta niin kestäisivät hyvin korroosiotakin.
 
Spinnerbait nimellä noita myydään ihan valmiina, nuo ovat yleensä valmiita systeemeitä painoineen, eli ei tarvitse enää jigipäitä hommata erikseen.
 
Mitä veikkaatte oman merkkari boksin vieheiden arvoksi? 12kpl enää jäljellä ja kaksi tekijää. Toinen on Aaveiden ja toinen Trutan tekijä. Alkuperäisiä sieltä 20v takaa...
Silti pistän nämäkin siiman päähän lähes joka vuosi merkkaria pyytäessä. Koukkuja ja renkaita jo mennyt melkonen määrä vaihdellessa ja peeveli heitin tuon fosforinoutajan kiveen päin syksyllä. Nyt se on halki :(
Mahtavia vieheitä ja melkonen kpl määrä jallitettuja kaloja tilillä noilla fossiileilla. Korjattava tuo Erkin noutaja pitää niin jos vielä pari kalaa sillä saisi.

1.jpg


Tässä on sen verran harvinaisuus, ettei moneltakaan keräilijältä löydy kyseistä viehettä. Erkki tekijänä ja testikalastaja menetti sen siikakosken niskakiven alasuvantoon pohjaan. Josta sen kävin itse seuraavana päivänä sukeltamassa. Aivan ihana pala muistoja nuoruudesta. Keräiltiin tuhansia vieheitä joen pohjasta. Välillä joutu menemään rannalle tyhjentämään vyölaukku tyhjäksi, koska ei vain mahtunut enenpään uistimia sinne. Parhaimpina päivinä yli 300kpl kunnollista vaappua/lusikkaa/lippaa löyty kerralla. Jossaa vaiheessa laskin noita ämpäreitä monta niissä on ja yli 4000kpl pääsin.
Sit tuli myytyä ja annettua pois suurin osa uuteen käyttöön. Annoin viimisen ämpärin naapurille, oli siinäkin joku 10kg vielä lusikoita jäljellä. Enää löytyy korkeintaan joku noin 500 tai muutama enemmän viehettä. Lähinnä vain sellasta sälää, jonka vois joskus laittaa siiman päähän.

Tämän kyseisen vieheen olen säästänyt. Kymmeniä muitakin vanhoja Truttia olen menettänyt heitellessä ja muutamia lahjottanut toisille. Tämä on melko uniikki yksilö. Upea kappale historiaa.

2.jpg

3.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Osaako kukaan sanoa konkreettisia eroja:

Kummastakin siis pidempi versio Kuha hommiin, omistan jo lyhyemmän fpsn ja siitä olen nauttinut suuresti ahven hommissa. Onko jotain erityisiä syitä maksaa XXV:stä tuon FPS tarjouksen sijaan? Toki uuttahan se toisinaan tekisi mieli kokeilla
 
Viimeksi muokattu:
Onko tekkiläisillä suositella virtakalastuspaikkaa heittokalastukseen mielellään eteläisen tai itäisen Suomen suunnalla? Olemme muutaman hengen kaveriporukalla käyneet jo melkein kymmenisen kertaa Ilomantsin lähellä Möhkönkoskilla tekemässä muutaman päivän kalareissun aina kesäkuun puolenvälin tienoilla mutta nyt alkaisi jo kaipaamaan vaihtelua. Möhkö on siis paikkana mitä mainioin, nimenomaan vaihtelua kaipaamme. Yhtenä keväänä teimme mökkivarauksen mentyä sivusuun piston Lieksaan Ruunaalle eli Neitikoskelle ja Kattilakoskelle mutta tuolla ongelmaksi muodostui kalastuspaikkojen väliset etäisyydet (eli autosiirtymän eli kuskin tarve :D ) sekä alueen väenpaljous. Tänä vuonna varmaankin Puruvesi kutsuu uistelun merkeissä tämän reissun osalta koska valtaosalla meidän porukasta koti- tai asuinpaikka sijaitsee noilla nurkilla mutta näin tulevaisuutta ajatellen kyselen suosituksia.
 
Osaako kukaan sanoa konkreettisia eroja:

Kummastakin siis pidempi versio Kuha hommiin, omistan jo lyhyemmän fpsn ja siitä olen nauttinut suuresti ahven hommissa. Onko jotain erityisiä syitä maksaa XXV:stä tuon FPS tarjouksen sijaan? Toki uuttahan se mieli toisinaan tekisi kokeilla
FPS:stä meikäläisellä ei oo kokemusta mutta xxv:stä löytyy LW ja DW versiot molemmat ja on kyllä mainio vapa!
 
Mites nuusk1s, sulla muistaakseni oli pidempi versiokin tosta fpsstä ja vapoja muutenki melko läjä. Osaatko sanoa mitään tohon mun edelliseen postaukseen?
 
Onko kukaan tilannut tavaraa imperial-fishing.com:lta? Tuota 50Ah li-ionia olisin tilaamassa (kun kerrankin on edes jonkunlaisessa alennuksessa), mutta eiväthän nuo tietenkään lähetä Suomeen. Ideoita mistä vastaava akku+laturi paketti?

Ctek:llä on näemmä laturia, siitä tietäisi mitä se on syönyt, nuo kiinalaiset ilman CE-merkintää (ihan oikeaa eikä china export) olevat eivät vakuuta. Eli tuo:
Ampeereja ei ole hirveästi, mutta voisi riittää 50Ah akulle.

Entä akku?
Tuo:
vai

edit.
Otin tuon 40Ah powerbrickin ja ctekin. Välttävät minun käyttöön.
 
Viimeksi muokattu:
FPS:stä meikäläisellä ei oo kokemusta mutta xxv:stä löytyy LW ja DW versiot molemmat ja on kyllä mainio vapa!

Mulla myös nuo molemmat kuhahommissa ja naurettavan pieniä vaparenkaita lukuunottamatta ei moitteen sijaa, varsinkin kelakiinnikkeen tuntuma käteen kalastattaessa sekä takakahvan pituudet on meikäläiselle aika lailla perfetto.
 
Mulla myös nuo molemmat kuhahommissa ja naurettavan pieniä vaparenkaita lukuunottamatta ei moitteen sijaa, varsinkin kelakiinnikkeen tuntuma käteen kalastattaessa sekä takakahvan pituudet on meikäläiselle aika lailla perfetto.
Joo kelakiinnike on kyllä huippu noissa, uskoisin et sopii hyvin käteen kun käteen. Vaparenkaiden osalta mulla ei oo kyllä mitään ongelmaa ollut, riippuu varmasti millaista siimaa sekä solmuja käyttää jos on siis fluorocarbon kuidun jatkeena.
Itse tulee käytettyä eri paksuisia fluoroja ja kiinnytys joskus FG-solmulla (jos kotona tekee, on v*ttumainen solmu tehdä järvellä tuulessa:D), mutta pääsääntöisesti sulatan fluoron päähän tatin ja kuitu suoraan kiinni siihen. Tää "PL" solmu näyttää juuri siltä, että ei kestäisi, mutta kertaakaan ei oo vielä solmu pettänyt.

 
Vaparenkaiden osalta mulla ei oo kyllä mitään ongelmaa ollut, riippuu varmasti millaista siimaa sekä solmuja käyttää jos on siis fluorocarbon kuidun jatkeena.
Itse tulee käytettyä eri paksuisia fluoroja ja kiinnytys joskus FG-solmulla (jos kotona tekee, on v*ttumainen solmu tehdä järvellä tuulessa:D), mutta pääsääntöisesti sulatan fluoron päähän tatin ja kuitu suoraan kiinni siihen. Tää "PL" solmu näyttää juuri siltä, että ei kestäisi, mutta kertaakaan ei oo vielä solmu pettänyt.

Joo ei tuo nyt varsinainen ongelma ole mutta en näe mitään syytä miksi niiden pitää olla niin jumalattoman pienet, ei siinä sitä massaa niin säästy. Tuo koko painon äärimmäinen minimointi on kyllä ihan muutenkin ihan hassua, kepit onnettomia rimpuloita ilman lakkauksia jne...
 
Joo ja itse kaipaa kyllä painoa muutenkin vavassa. Esim. Okuma helios oli meikällä ennen, mutta luovuin koska se vaan oli jo omaan makuun liian kevyt sekä lisäksi tonnisen stradic kanssa omaan makuun liian paljon epätasapainossa.
Jotkut sitä Heliosta hehkuttaa ylitse muiden, mutta itse jaksaa painavamman (omasta mielestä myös paremman) vavan pitää 12 tuntia kädessä ihan yhtälailla haukitikkuja lukuunottamatta.
Samoten pari vuotta vanha SPRO crank&pop on ihan tajuttoman hyvä ja tunnokas vapa. Sain sen 60eurolla kun paikallinen pulju meni konkurssiin niin tuohon rahaan ihan tajuttoman kova vapa.
 
Vaparenkaiden "pienuus" on suoraan parantunutta siimakontrollia koko kalastus tilanteeseen, heitosta kelaukseen. Varsinkin haspeli hukkaa heittopituutta isoilla vaparenkailla kun siima tulee puolanhalkaisijan mukaisella propellilla ja sitä kuristetaan pikkuhiljaa pienentyvillä renkailla. Ei sillä juuri painoa säästetä, varsinkaan jos aihio itsessään ei ole keveimmästä päästä.



American taclen kovasti palkituissa microwave renkaissa on pienempi sisärengas jo ensimmäisessä renkaassa.



Fps vapa sarja on muuten suunniteltu ihan täällä kotimaassa. :)
 
Joo ja itse kaipaa kyllä painoa muutenkin vavassa. Esim. Okuma helios oli meikällä ennen, mutta luovuin koska se vaan oli jo omaan makuun liian kevyt sekä lisäksi tonnisen stradic kanssa omaan makuun liian paljon epätasapainossa.
Jotkut sitä Heliosta hehkuttaa ylitse muiden, mutta itse jaksaa painavamman (omasta mielestä myös paremman) vavan pitää 12 tuntia kädessä ihan yhtälailla haukitikkuja lukuunottamatta.
Samoten pari vuotta vanha SPRO crank&pop on ihan tajuttoman hyvä ja tunnokas vapa. Sain sen 60eurolla kun paikallinen pulju meni konkurssiin niin tuohon rahaan ihan tajuttoman kova vapa.

Hyrrällä Helioksen mahtavuus tulee parhaiten esiin, kun lyö kevyen kelan kiinni. Tokikaan keveys ei ole ainoa hyvä puoli noissa vavoissa. Uudet sx Heliokset vei sen vanhojen huonoimman puolen eli lyhyydenkin pois.
Nyt on 7' ja 7'5 helios sx:t rosterissa :love:
 
Tuli ostettua virvelivehkeet shimanon vengeance 240 ja abu garcia cardinal sx 20 sekä siihen 0.18mm kuitusiima. Sitten perus haukivieheet. Eiköhän tolla kelalla ja vapalla pärjäile tällänen alottelija ihan ok
 
Varsinkin haspeli hukkaa heittopituutta isoilla vaparenkailla kun siima tulee puolanhalkaisijan mukaisella propellilla ja sitä kuristetaan pikkuhiljaa pienentyvillä renkailla.
Eikös tuo ole juuri toisinpäin. Haspeli hukkaa pienillä vaparenkailla heittopituutta, koska siiman pitää kuristua nopeammin suoraksi, jolloin kitka vaparenkaisiin on suurempi. Ideaali tilanne olisi se, että kelanjälkeinen eka rengas olisi samankokoinen puolan halkasijan kanssa, josta sitte hiljalleen kuristetaan pienemmäksi siima lenkkiä.
 
Eikös tuo ole juuri toisinpäin. Haspeli hukkaa pienillä vaparenkailla heittopituutta, koska siiman pitää kuristua nopeammin suoraksi, jolloin kitka vaparenkaisiin on suurempi. Ideaali tilanne olisi se, että kelanjälkeinen eka rengas olisi samankokoinen puolan halkasijan kanssa, josta sitte hiljalleen kuristetaan pienemmäksi siima lenkkiä.

Näin sen itsekin ajattelen, haspelin puola purkaa poikittain heittosuuntaan nähden ja siima pitää oikoa matkalla supistuvilla vaparenkailla. Hyrräkelat taas purkaa suoraan heiton suuntaan ja siima saa juosta vapaasti renkaiden läpi.
 
Ei se siima hyrrästäkään tule suoraan, vaikkei samanlaisella ropellilla kuin haspelista.
 

Liitteet

  • IMG_20200418_103315.jpg
    IMG_20200418_103315.jpg
    296,6 KB · Luettu: 106
Kaitpa se on otettava kokeiluun tollanen xxv zander dw, nyt ku nuo pidemmät fps:tkin loppu varastosta enkä kerennyt tilaamaan kun meni taas vatvomiseksi o_O
 
Ei se siima hyrrästäkään tule suoraan.
Tässä olet väärässä. Hyrrässä siima tulee suoraan heiton jälkeen vapaan nähden, toki jos kelan siimanohjain on ns.vapaasti kelluva, jolloin se ei seuraa siiman puolaamista niin sivuttais kitkaa esiintyy.
Itse en tykkää noista hyrristä joissa siimanohjain ei seuraa siiman mukana laidasta laitaan. Harmi vaan, että nykysuuntaus pikkuhyrrissä suosii tuota siimanohjaimen lukittumista jonnekin kohtaan. Tai kelluvaa versiota. Sen takia itse heittelen hyrrillä jossa siimanohjain kulkee aina siiman mukaisesti puolalle ja pois sieltä heitoissa.

Tuo Microwave spinning systeemi jarruttaa ihan liikaa heittopituudessa haspelilla jos tulee tilannne jossa joutuu heittämään kunnolla pitkälle. Toki se on varmaan hyvä alottelijoille, mutta tuskin harrastajalle.
Tuossa menettää helposti sen tarvittavan 10-20m ihan jo perus lusikalla saati sit vaapulla.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 439
Viestejä
4 512 333
Jäsenet
74 368
Uusin jäsen
ElZurjuZ

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom