Kalakukkokeisarin puuhanurkka

Liittynyt
29.05.2020
Viestejä
327
Tässä esittäytyy s478-sarjassa painiva Hulk ja suuri ja mahtava Pentium 4. :D

Hulk.jpg

Pentium 4 bootlogo.jpg

Kokoonpanon speksit ovat:
CPU: Pentium 4 2,4 GHz (SL6RZ)
Emolevy: Intel D845PESV
RAM: 2 x 512 MB DDR333
GPU: GeForce FX 5500 128 MB

Tämä emolevy oli muuten ensimmäinen, johon päivitin BIOSin Windowsin kautta. Ja kas, hyvinhän se onnistui!

Muutenhan tässä emolevyssä ei oikein ole mitään erikoista tai ihmeellistä, mutta ainakin tähän saa varsin retron Intel Active Monitor -softan. Hienot on mittaristot. :D

Hulk system specs.jpg

IAM combined.png

Ja sitten ne benchmark-tulokset:

Hulk benchmark results.png

Aika vaatimatonta on tuo suorituskyky, mutta onhan tuolla prossulla jo ikääkin semmoiset 19 vuotta ja näytönohjaimella pari vuotta vähemmän. Tosin kyllä tämä kokoonpano päihittää 3DMark99- ja 3DMark2000-testeissä Athlon 64 X2 -pohjaisen Chilin integroidun Radeon Xpress 200 iGPU:n. :D
 
Liittynyt
29.05.2020
Viestejä
327
Ohgodwhathavedone. Laitoin tuon aiemmin mainitun 2,4 GHz Pentium nelosen tilalle 1,7 GHz Celeronin (SL69Z). :redface: Alemman kellotaajuuden lisäksi tässä Willamette-Celeronissa on pienempi väylätaajuus (400 MHz vs 533 MHz) ja vain neljäsosa L2-välimuistia (128 kB vs 512 kB) Northwood-Pentiumiin verrattuna. Lisäksi muistien nopeus putosi 166 MHz:sta (333 DDR) 133 MH:iin (266 DDR). Mitähän tästä oikein tulee?

Enää ei lue boottilogossa Pentium 4 vaan pelkästään Intel Inside...

Intel Desktop Boards.jpg

Hulk Celeron system specs.jpg

No eihän tuo Celeron oikein pärjännyt testeissä Pentiumille. :D

Celeron 1,7 GHz vs Pentium 4 2,4 GHz.png

Tuli ihan mielenkiintoisia tuloksia ja joissakin testeissä erot olivat aivan valtavia. Toki ovathan nämä olleet aikoinaan aivan eri hintaluokan vehkeitä ja tuo Pentium 4 maksoi uutena 562 dollaria. Tämän Celeronin hinnasta en tiedä, mutta Wikipedian mukaan suurinpiirtein samanlainen 2,0 GHz Northwood-Celeron maksoi vuonna 2002 julkaisuhetkellä 33 dollaria. Eli ei tämä nyt niin hirveän huonosti pärjännyt hintaansa nähden.

Ja sitten muihin aiheisiin. Näyttöpuolelle kuuluu hyvää. Huollossa 5 kk ollut Samsung 245T on nyt kunnossa ja kotona! :love: Vielä tuli vanha laatupeli kuntoon konkkaremontilla. :giggle: Ykkösnäytöksi tosin vaihtui / vaihtuu upouusi LG 27GP850-B, mutta onpahan nyt tuossa hyvä 1920x1200-resoluution näyttö kakkosnäytöksi. On siinä vähän enemmän tilaa ruudulla kuin tässä 1600x1200-resoluution LG L2000C:ssä.
 
Liittynyt
29.05.2020
Viestejä
327
Uusi ykköskone Fury on nyt kasassa. Kyseessä on siis se kaverin roskakatoksesta löytämä LGA2011-setti, johon kuuluu Asus P9X79 emolevy, Intel Core i7-4820K prosessori, kuusi kappaletta Kingstonin 4 GB Hyper X, Fury ja Savage DDR3-muisteja sekä oikein hyvä Phanteks PH-TC14CS cooleri. Samassa yhteydessä vaihdoin koneeseen uuden 2021-mallin Corsair RM850x-virtalähteen vuonna 2008 hankitun 850 W CoolerMasterin tilalle. Hyvin on kestänyt tuo CoolerMaster. Myös SSD päivittyi 500-gigaisesta Samsung 860 Evosta 1 TB malliin.

Emolevyn virransyötön siili oli puoliksi irti ja virransyötön alue näytti muutenkin töhnäiseltä, joten irrottelin siilin ja sumuttelin alueen puhtaaksi CRC elektroniikanpuhdistusspraylla ja vaihdoin siilin pohjaan 1 mm paksuista Thermal Grizzly Minus pad 8 lämpöteippiä. Hyvä tuli.

P9X79.jpg
Tässä kuvassa virransyötön siili ei ole vielä paikoillaan.

Siili.jpg
Siinäpä se siili nyt on. Taas löytyi nättejä yksityiskohtia kun hieman zuumaili kameralla.

4820K.jpg
Ja sitten lähikuvissa itse prosessori.

Fury.jpg
Arvaako joku mistä tämä kone sai nimensä? :D

Kasattu.jpg
Siinäpä se on koko komeus kasattuna. Ja jos joku miettii, että miksi olen laittanut tuonne yhden punaisen kaapelin, niin sille on syynsä. Ei nimittäin fyysisesti käy nuo minun mustat lukolliset kaapelit tuon Plextorin SATA-liittimeen. Pakko käyttää lukotonta kaapelia. Ja onhan tuolla pari punaista muistikampaakin, joten olkoon nuo tuommoisia pieniä väriläiskiä.

Isompia mutkia ei tullut matkaan, mutta ensimmäisellä käynnistyksellä kävi ilmi, että prosessorijäähdyttimen tuulettimet pyörivät täydellä teholla jatkuvasti. Ongelma ratkesi kytkemällä molemmat tuulettimet Phanteksin omalla haaroitinkaapelilla emolevyyn. Sitä ei näköjään voikaan jättää välistä pois. Lisäksi koekäytön aikana pistin merkille, että kotelon yläosassa tuntui vellovan paljon lämmintä ilmaa, joten lisäsin kattoon yhden Fractal Designin 140 mm kotelotuulettimen.

Ainakin tämä nyt toimii, mutta rasitustestit ovat tekemättä ja täytyy vain toivoa ettei niissä ilmene ongelmia. Sekamuistit eivät ole se paras mahdollinen ratkaisu, joten voi olla että niitä tulee vaihdeltua jossain vaiheessa.

Ja jos jollain on tuohon emolevyyn käypäinen io-pelti ja on halukas sen myymään, niin minulle voi laitella viestiä. ;)
 
Liittynyt
29.05.2020
Viestejä
327
Taas mennään serrin takii
Ain rakkaudest lajiin ja serrin takii

Tulipa ajettua eilissäpäivänä kuutisensataa kilometriä serrin takia (eikä ollut edes eka kerta). :D Hulluutta vai hyviä löytöjä vai sekä että? Tarina alkaa siitä, kun bongasin pari päivää sitten Torista Fractalin R5 kotelon ja kysäisin myyjältä, että pystyykö hän postittamaan sen. Ei kuulemma voinut, joten ajattelin, että olkoon sitten kun on niin kaukana eikä ollut sille suunnalle muuta asiaa. Kyllä noita varmasti löytyy joskus lähempääkin. Vaan vilkaisinpa sitten myyjän muita ilmoituksia ja silmiin pisti vitosen hintainen retrokone. Onhan tuossa ihan ikkunallinen kotelo ja- HETKINEN! Ilmoitustekstin luettuani ja kuvat katsottuani laitoin saman tien myyjälle viestiä, että passaako tulla sunnuntaina noutokaupoille niin ostan sen kotelon ja tuon retrokoneen. Se sopi, joten oli taas edessä pikku roadtrip. Lopulta koitti sunnuntai ja oli aika suunnata Pee Än Ween keula kohti pohjoista. Perillä myyjän kanssa jutustellessa tuumasin että tuo retrokone onkin oikein mielenkiintoinen, kun tulee näperreltyä paljon tämän ikäisten vehkeiden kanssa. Myyjä höristi korviaan ja kysäisi sitten, että kiinnostaisikos minua näytönohjaimet.
"Voispa kiinnostaakin, mitäs sulla ois?"
"Mulla on tuommoinen iso muovikassillinen noita vanhempia."
Myyjä nosti kassin komerosta ja rupesin katselemaan mitä kaikkea siellä oli. Ei ollut mitään sekalaista low-end roinaa hujan hajan, vaan oman aikansa paremman pään näytönohjaimia siististi antistaattisiin suojapusseihin pakattuna. Valikoima vaikutti mielenkiintoiselta, joten kysyin varovaisesti, että mitäs niillä on hintaa.
"Oisko kakskymppiä koko könttä kun en minä noilla mitään tee ja pölyttyyvät vaan kaapissa?"
Kakskymppiä. Wou! Tarjous oli mielestäni enemmän kuin kohdillaan, joten vastasin että se sopii. Maksun jälkeen lastattiin kamat autoon ja jo läheisen kauppakeskuksen pihassa piti kurkkia konttiin ja katsoa uudemman kerran mitä kaikkea siellä olikaan, mutta vasta kotona vehkeitä pääsi tutkimaan hyvässä valossa.

Ja nyt päästän teidät jännityksestä ja on aika antaa kuvien kertoa mitä aarteita tällä kertaa löytyi.

retrokoneen emolevy.jpg
Siellähän on DFI:n emolevy! Tarkemmin ottaen siis DFI LANParty nF4 SLI-DR. Eikä siinä vielä kaikki. Tämä komeus majaili Lian Lin ikkunallisessa alumiinikotelossa, joka on jotain vähän erilaisempaa kuin tuon ajan perus-Antecit ja Nexus Breezet. Prosessorista ei ole tietoa, mutta kotelon etuosassa on ainakin Athlon 64 X2-tarra, joten luultavasti siellä on sellainen. Äänikortti on SB Audigy 2 ja muistia lienee 2 GB. Virtalähde taas vaikuttaa liittimiensä perusteella olevan niin vanha, että se ei kuulu lähellekään tuon tason emolevyä. Ei ole edes näytönohjaimille lsävirtaliittimiä, mutta sen sijaan on joku vanha liitin, jonka nimeä en edes tiedä ja emolevyn liitinkin taisi olla mallia 20-pin, eikä 24-pin.

näytönohjaimet.jpg
Ja sitten ne näytönohjaimet. Niitä oli monta. :D

AGP:
Radeon HD 3450 512 MB
Radeon 9800 Pro All-In-Wonder 128 MB
GeForce FX5200 128 MB
GeForce 6800 XT 128 MB

PCIe:
4 x GeForce 8800 GTS 512 MB
2 x GeForce 8800 GTS 320 MB
6800 GS 256 MB

Näyttää siltä että pitää ruveta kaivelemaan laatikoita ja etsimään SLI-siltoja. :cool:
 
Liittynyt
29.05.2020
Viestejä
327
Lyyäänkö dee äf ii tulille? No ei lyyä. Tarkemmin katsellessa emolevyllä näkyi pari sen verran huonoa kondensaattoria, että tuo (ja muutama muukin) emolevy pitää korjauttaa ennen koekäynnistystä. Vaan on se nätti. :) Socketissa oli Athlon 64 X2 4400+, eli ihan pätevä 2,2 GHz s939-prosessori. Noista viimeksi mainituista näytönohjaimista olen testaillut jo kaikki PCIe-väyläiset ja vain yksi osoittautui vialliseksi.

DFI LANParty nF4 SLI-DR 1.jpg

DFI LANParty nF4 SLI-DR 2.jpg

DFI konkat.jpg

Ja Furysta tuli näpättyä sen verran hyvä kuva, että laitanpa senkin tänne. :)

Fury hehku.jpg

Edit: Prosessori on Athlon 64 X2 4400+ eikä 4600+ kuten aiemmin virheellisesti kirjoitin. Prosessorin malli ja kellotaajuus korjattu ylläolevaan tekstiin.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
29.05.2020
Viestejä
327
Vastoinkäymisten kautta voittoon. Tämä tarina kertoo siitä kaltoinkohdellusta Asus P5Q3-emosta, josta oli puhetta tuolla huonojen kauppakokemusten ketjussa.

Emolevyn selkäpuolelle oli lorahtanut jotain aftershaven tapaista ja ensitöikseni jouduin puhdistamaan ne pois. IPAlla ei aivan kaikki tökötti lähtenyt, mutta vedellä kostutetulla vanupuikolla loput jäämät irtosivat helposti. Onneksi piirilevyllä ei näkynyt korroosiojälkiä. Tuollainen nestevahinko ja sen kertomatta jättäminen vaikutti jo niin karkealta huolimattomuudelta ja jopa vilpilliseltä, että se antoi aihetta tutkia emolevyä tarkemmin. Pahat aavistukset osuivat oikeaan ja nostettuani prosessorin pois kannastaan, oli vastassa ikävä näky. Muutama pinni oli vinossa ja yksi oli kokonaan poikki. Näin siitäkin huolimatta, että olin kysynyt myyjältä, että ovatko pinnit kunnossa ja hän oli sanonut että ovat.

P5Q3 CPU socket.jpg

Vaan jospa olisi käynyt niin hyvä tuuri, että ne vääntyneet pinnit eivät olisi liian vinossa ja se katkennut pinni ei olisi mikään kriittisen tärkeä? Ei muuta kuin testiprossu paikalleen ja testaamaan. Joko tässä vaiheessa joku arvaa miten testit sujuivat? Eihän siitä mitään tullut. Memtest antoi virheitä samoin kuin Prime95 ja kone kaatuili rasituksessa jo vakiokellotaajuudella. "Paskan möi" -fiilis alkoi nousta pintaan.

Lisäksi verkko-ohjain oli rikki, koska ajurien asennusohjelma ei löytänyt verkko-ohjainta, eikä ohjainta näkynyt laitehallinnassakaan, vaikka piiri oli kytketty päälle BIOSista. Piiri näytti kärähtäneeltä ja on mahdollista, että emolevyn reunassa olevilla naarmuilla on jotain tekemistä asian kanssa. Toisaalta tämän kanssa vielä pystyy elämään, koska tilalle voi hankkia erillisen verkkokortin tai WLAN-tikun. Molemmat näytönohjainslotit sentään toimivat ja kuulokeliitännästäkin tuli ääni ulos. Jotain positiivista sentään.

Vaan ihan vielä en halunnut luovuttaa. Aloitin Memtestillä muistien testailun yksittäin ja selvisi, että kaikki käyttämäni muistikammat ovat kunnossa. Vian oli siis oltava jossain muualla. Slotteja testaillessa päähän pälkähti ajatus, että ehkä ongelma johtuukin käyttämistäni sekamuisteista. Oli nimittäin kaksi erilaista Kingstonia ja kaksi samanlaista Apaceria. No ei muuta kuin neljä samanlaista toisesta kokoonpanosta lainattua Corsairin kampaa koneeseen ja Memtest pyörimään. Ja kas, melkein 10 tunnin jälkeen taulussa ei ollut ensimmäistäkään virhettä! Jes!

P5Q3 testikokoonpano.jpg

P5Q3 memtest.jpg

Ongelmien syynä olivat nuo käyttämäni sekamuistit, jotka eivät näköjään oikein pelanneet yhteen. Tämä vinkiksi muillekin. Ongelmien syynä ei aina ole se, että jotain on rikki, vaan kyseessä voi olla ihan vaan yhteensopivuusongelma. Primeä ajoin onnistuneesti parisen tuntia näillä uusilla muisteilla, mikä oli riittävä tae vakaudesta. Taitaa tästä vielä ihan käyttökelpoisen vehkeen saada! Tosin nyt testiprosessorina oli vain kaksiytiminen E8400, eikä vielä ole varmuutta, että aiheuttaako tuo pinnivika ongelmia neliytimisten prosessorien kanssa tai ylikellotettaessa. Kauppahinnasta tuli kyllä vaadittua hyvitystä, mutta mitään en koskaan saanut.

Emolevyn heikko kunto jäi kaivelemaan sen verran, että hieman balsamia piti saada haavoihin. Onneksi kävi niin hyvä tuuri, että Torista löytyi samanlainen P5Q3 ja päädyin sitten ostamaan sen siltä varalta, että tämän kanssa tulee vielä jotain ongelmia. Vaan mitä olikaan vastassa kun erikoisesti kiilan muotoiseksi paketoitu emo lopulta tuli:

Suojaamaton socket.jpg

Socketin päällä oli suojana vain kuplamuovia (!!!), mutta ihmeen kaupalla mitään vahinkoja ei ollut tullut. Olin kyllä tarjoutunut lähettämään myyjälle jonkun ser-prossun suojaamaan socketia kuljetuksen aikana, mutta hän sanoi että saa pakattua emolevyn "jotenkin". Kannattaa näköjään aina vaatia myyjää pakkaamaan tavarat huolellisesti ja pyytää vaikka kuvia ennen maksua ettei käy niin että myyjä lähettää tavaran huonosti pakattuna ja toteaa sitten jälkikäteen että "en vastaa Postin aiheuttamista vaurioista" vaikka juurisyynä vaurioille olisi huono pakkaaminen. Ja rehellisesti sanottuna tämä on varmasti paskaisin emolevy mikä minulla on koskaan ollut. Heti ensimmäiseksi laitoinkin kannan suojaksi prosessorin ettei sinne vain pääse menemään pölyä puhdistamisen aikana.

Likainen P5Q3.jpg

Siinä meni tovi saastaa ja roiskeita putsaillessa, mutta hyvä siitä tuli. Sitten koitti testailun aika. Joo, toimii ihan hyvin, MUTTA... Se verkkopiiri ei toimi tässäkään emossa. Kieltämättä nyt alkoi hiipiä mieleen ajatus, että voiko tässä sittenkin olla kyse jostain mitä ei ole itse älynnyt, mutta kun tarkemmin katsoi piiriä, niin kyllä siinä joku pieni kolhun tapainen näkyi päällä. Lieneekö se sitten rikkonut piirin?

Nyt kun näitä on kaksi, niin mielessä on käynyt ajatus, että ehkä tuon pinnivikaisen voisi riskeerata ja koittaa tehdä siitä Xeon-yhteensopivan. Se kun vaatii socketin fyysistä modaamista ja mikrokoodien lisäämistä BIOSiin (tai jonkun valmiiksi modatun BIOSin flashaamista) ja näissä hommissa on omat riskinsä. Eli mieluummin kokeilee ensin jollain muulla kuin sillä parhaalla emolevyllä että miten tuo onnistuu.
 
Liittynyt
29.05.2020
Viestejä
327
Nyt on monenlaista herkkua. Torista löytyi tuon P5Q3:n lisäksi X38-piirisarjallinen P5E3 ja Core 2 Quad Q9650. Ei mikään huono setti. Tuokin emolevy tukee DDR3-muisteja, mutta manuaalin mukaan suurin tuettu muistin määrä on 8 GB. Höh. Kyllä 16 GB on tarpeen, kun ei 8 GB oikein meinaa riittää. Tuli kuitenkin kokeiltua että mitä se tuumaa kahdesta neljän gigan kammasta ja sehän buuttasi nätisti ja tunnisti 8 gigaa kuten kuuluukin. Toiset kaksi neljän gigan kampaa paikoilleen ja... Tadaa, buuttasi nätisti ja Memtestikin meni läpi ongelmitta! Tuossa alkaa olla aineksia aika kovaksi LGA775-kokoonpanoksi kun on neliydinprosessori parhaasta päästä ja 16 gigaa muistia.

Asus P5E3.jpg

Infinitystä (i7-2600K + P8Z77-V) tämän P5E3:n muistitesteihin lainaamani 4 x 4 GB 1600 MHz C9 Corsairit eivät taida enää siihen settiin päätyä takaisin, sillä tilalle löytyi foorumilta Crucialin 4 x 4 GB 1600 MHz C8 Ballistixit. Jouduin lainaamaan noita Corsaireja, koska ostamani Hynixit eivät olleet yhteensopivat tämän emolevyn kanssa ja ne päätyivät sitten erään Ivy Bridge i3:n kaveriksi.

Maximus II Formulan kaveriksi taasen ostin foorumilta E8600:n. Hyvä setti tulee tuostakin ja on tuo emo edelleen komean näköinen. :cool:

Maximus II Formula.jpg

Ja mitä tulikaan korjaamolta tällä viikolla?

ASRock 939A785GMH.jpg
ASRock 939A785GMH

Asus Maximus Formula.jpg
Asus Maximus Formula

DFI LANParty nF4 SLI-DR.jpg
DFI LANParty nF4 SLI-DR

ASRock ja DFI kävivät konkkaremontissa ja Maximus Formulasta taas piti korjauttaa yksi emolevyn alareunassa oleva johdin, joka näytti palaneen poikki. Siitä syystä en ollut edes käyttänyt siinä virtoja päällä ennen korjausta, joten ei ollut varmuutta että onko tuo ylipäätään toimiva kapistus, vai pelkkä koriste vitriiniin. Ja kun käynnistin sen niin... Ei lähtenyt käyntiin. Onneksi ongelma ei ollut iso. Juotostöiden yhteydessä kolvi oli päässyt sulattamaan emolevyn alareunassa olevan reset-painikkeen reunaa ja painike ei toiminut kunnolla. Varovaisesti askarteluveitsellä nirhimällä painikkeen sai liikkumaan joten kuten, mutta se tahtoi edelleen tarttua kiinni ala-asentoon. Eli hieman painikkeen suostuttelua ja johan buuttasi. Jes.

Nuo kaksi muuta emolevyä ovat vielä kokeilematta ja pari muuta emoa on vielä korjattavana. Eihän tuo ihan halpaa lystiä ole, mutta kun samalla vaihdettiin hajonneiden konkkien lisäksi muitakin konkkia varmuuden vuoksi, niin kyllä sen laskun loppusumman ymmärtää. Elkot ovat parisen euroa kappaleelta ja kun niitä vaihdettiin yhteensä yli parikymmentä kappaletta, niin meneehän siinä myös aikaa.

Eikä siinä vielä kaikki. :D Core 2 -vehkeiden ystäville on vielä muutama setti esiteltävänä ja eräs masiina on tarkoitus ottaa testiin tässä lähiaikoina.
 
Liittynyt
29.05.2020
Viestejä
327
Voinen viihdyttää verkkosivustomme vierailijoita vielä vähän. Voila! Vain viidenkymmenen virallisen valuuttayksikön viiraus viime viikonlopulta. Vau! (Jostain syystä on semmoinen olo että voisi katsoa pitkästä aikaa elokuvan V niin kuin verikosto. :D)

viiraus 1.jpg
viiraus 2.jpg
Mitähän se nyt on ostanu? Pölyä ainakin näkyy olevan.

viiraus 3.jpg
No mutta! Mitä sieltä pellin alta oikein löytyykään? Sehän on Asus Rampage III Extreme LGA1366-emolevy! Tämä oli hyvä löytö. Prosessorina taisi olla i7-960 ja kuten kuvasta näkyy, niin näytönohjain on GeForce GTX 570. Kovalevy / SSD tästä oli kuulemma hajonnut, mutta muuten kokoonpanon pitäisi olla ihan toimiva. Se selviää sitten kun olen putsannut pölyt pois ja on koekäynnistyksen aika. Saattaa siinä muutama ilta mennä ennen kuin kaikki paikat on käyty läpi.

viiraus 4.jpg
Kaapelitkin voisi vetää vähän toisella tavalla. :D

viiraus 5.jpg
Siinä yksi kotelon kolmesta etutuulettimesta nykytilassaan. Jospa se pikku putsaamisella muuttuisi vähän eri näköiseksi.
 

Henriquez

SER OMISTAJA
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
1 176
Minulla oli vastaava dfi lan party vielä viime vuonna ja siihen tahdon 64 3500. Harmi et tuli heitettyä se seiniin.
 
Liittynyt
29.05.2020
Viestejä
327
Voi ettien että! :) Kylläpä oli mukava juttu kun eräs foorumilainen lähetti minulle yllätyspaketin. :)

yllätyspaketti.jpg
Paketissa tuli kaikenlaista tarpeellista tarviketta ja minulla onkin muhinut päässä ajatus eräästä projektista, johon nämä osat sopivat mainiosti. Suuret kiitokset hänelle! :giggle: Laitan hyvän kiertämään sitten io-techin joulupatakeräyksessä. :)

Noita Team Groupin 1333 MHz DDR3-muistipalikoita testatessa kävi niin, että testiemossani oli vielä päällä aiemmin testaamilleni HyperX Savage -muisteille säädetyt asetukset (1600 MHz, 9-9-9-27 ja 1,50 V) ja huomasin asian vasta Memtestin käynnistyttyä. No ei muuta kuin antaa mennä vaan niin nähdään että menevätkö Elitet samaa vauhtia. No ei ihan, sillä toisella Memtest-kierroksella tuli yksi virhe. Vaan kun jännitettä nosti kaksi pykälää 1,51250 volttiin, niin 5 kierrosta Memtestiä meni läpi virheittä. Jes!

Niin, ne Savaget. Halusin yhdenmukaistaa Furyn muistit ja hankin 4 kpl Kingston HyperX Savage 1600 MHz C9 DDR3-muisteja, joille riittää 1,50 V käyttöjännite. Tuon P9X79:n emolevyn manuaalin mukaan Intel suosittelee prosessorin varjelemiseksi käyttämään muisteja, joiden käyttöjännite on alle 1,65 V ja noiden sekamuistien joukossa taisi olla muutama palikka, jotka vaativat juuri 1,65 voltin jännitettä. Eli nyt pääsen eroon sekamuistikombosta, prosessori on turvallisemmilla vesillä, lämmöntuotto vähenee ja muihin vehkeisiin irtoaa tuosta muutama muistikampa. Hyvä näin.

Savaget.jpg
Ja onhan nämä räiskyvän punaiset palikat myös aika nätit. :cool:

Ja sitten tuli jytky. Tuli iso jytky.
jytky.jpg
Siinäpä Radeon HD 5970 Arcticin coolerilla. Aluksi kerkesin jo luulla, että kortti on viallinen, sillä kuvaa ei tullut ruudulle ollenkaan. Vaan eipä ollutkaan kortissa vikaa. Nuo VRM:n siilin kyljessä olevat pienet kuparisiilit vain ottivat kiinni emolevyn siiliin ja kortti jäi kanittamaan sen verran, että kontakti jäi riittämättömäksi. Toisella emolevylla kortti mahtui menemään pohjaan asti ja sitten alkoi kuvaa tulla. Jes. 3DMark Vantage meni läpi, eikä virheitä ollut, mutta yksi kortin tuulettimista tuntuu pyörivän hieman huonosti. Täytyy tutkia asiaa.

Ja hieman aiemmin taisin luvata vielä jotain Core 2 -vehkeiden ystäville. Tässäpä teille:

Rampage Formula.jpg
Asus Rampage Formula. Tässä emossa on X48-piirisarja ja sille maistuu DDR2-muistit. Prosessorina muistaakseni Core 2 Quad Q9550.

P5Q Pro.jpg
Sitten löytyy vielä Xeon-modattu Asus P5Q Pro. Noctua NH-D14:n alla majailee Xeon X5460, eli puolikkaan kertoimen verran parempi prosessori kuin Q9650. BIOSista löytyi edellisen omistajan tekemä ylikellotusprofiili, jolla kellotaajuus on asetettu 4,0 GHz:iin, mutta muistelen hänen kertoneen, että tuo kulkee jopa 4,2 GHz. Neljällä muistikammalla tuo 420 MHz FSB on ihan hyvä suoritus, sillä itse jäin omalla P5Q-E:lläni noin 400:n paikkeille. Täytyykin vilkaista tuolta noita asetuksia tarkemmin ja kokeilla samansuuntaisia tällä toisella emolla. Tuo setti on kuulemma vanha ja väsynyt ja äsken sitä kokeillessani luulin emon jo vetäneen viime henkäyksensä, kun se ei tahtonut antaa kuvaa ruudulle millään. Sitten kokeilin pariston vaihtoa ja sillä se tokeni. Tämä vinkiksi muillekin. Jos kokoonpano ei POSTaa, niin pariston vaihtoa kannattaa kokeilla varsinkin jos kyseessä on vanhempi emolevy, jonka paristo on saattanut päästä tyhjenemään. Ja tuosta prosessorista vielä sen verran, että olemassa on vielä X5470, jossa kerroin on 9,5:n sijasta 10. Tuommoinen on laitettava hankintalistalle, samoin kuin kaksiytiminen X5270, jonka kerroin on 10,5.
 
Liittynyt
29.05.2020
Viestejä
327
Se tunne kun oot kasannu koneen viimeistä piirtoa myöten valmiiksi ja huomaat sitten, että jokin ei ole kunnossa ja edessä on jonkinasteinen purku-urakka. Been there, done that? Oli tarkoitus ottaa tuo HP:n tuplaprossutyöasema vihdoinkin testeihin, mutta toinen prosessori käy edelleen kymmenisen astetta lämpimämpänä kuin toinen, vaikka sain ostettua foorumilta siihen paremman kuparipohjaisen coolerin. Nuo Xeonit ovat samaa mallia (E5450), mutta eri steppingiä (C0 ja E0) ja se vanhempi malli on se kuumakalle, vaikka molemmilla on sama 80 W TDP-arvo. Ja on laitettu Noctuan tahnat kunnolla ja kiristelty cooleri tiukasti kiinni eikä sekään muuttanut tilannetta. On tämä mystistä. Ei kai tuon kotelon ilmankiertokaan voi vaikuttaa noin paljon? Yksi mahdollisuus on, että puran nuo irti ja testaan ne tuolla Xeon-yhteensopivalla emolevyllä mikäli sen Xeonin moditarran saa irroitettua nätisti lainaksi. Jos sittenkin lämpötiloissa on huomattava ero niin on selvää, että toinen prosessori vain on lämpöisenä käyvää sorttia. Mutta taidanpa odotella vielä pari päivää, koska talouteen on tulossa vielä yksi Xeon-setti, jossa on myös E5450 ja voin lainata sitä prosessoria tuon HP:n testaamiseen. Parhaassa tapauksessa se on uudempaa steppingiä ja käy yhtä viileänä kuin tuo toinenkin E0 ja homma on sillä selvä.

Onneksi sentään ES pärisee. :D

ES prossu.jpg
Foorumilta siis bongasin Asus P7P55D-E emolevyn ja i5-650 prosessorin myynti-ilmoituksen ja kun se i5 sattui olemaan mallia Engineering Sample niin olihan se poimittava pois kuleksimasta. Jee, mun eka eeässä. :geek:

Mutta kun nyt ei vielä päässyt tuota HP:ta testaamaan, niin tuli sitten testattua korjaamolla käyneitä emolevyjä. Ensimmäisenä vuorossa oli DFI, jota tutkiessa huomasin, että prosessori onkin Athlon 64 X2 4400+, eikä 4600+, kuten olin aiemmin höperehtinyt. Tämä on nyt korjattu tuonne aiempaankin postaukseen. Hyvin tuntuu toimivan ja sen verran tuota jo tutkiskelin, että ainakin BIOS näyttää hyvin monipuoliselta ja se on ilmeisesti Oskar Wun viimeisin modibios. Omille asetuksille näkyy olevan käytettävissä neljä tallennusprofiilia ja tuolla näkyy olevan myös sellainen asetus, jolla koneen voi käynnistää suoraan Memtestiin. Aika hieno ja erikoinen ominaisuus! Ja buuttilogokin tuossa on varsin näpsäkkä.

DFI LANParty nF4 SLI-DR bootlogo.jpg

DFI:n lisäksi testailin myös erästä toista s939-lankkua. Tämä on eräältä foorumilaiselta saatu Asus A8N-SLI Premium, joka kävi myös konkkaremontissa. Kiitos hänelle. Täällä tämä nyt hurisee. :) Kyllä ne vaan tuolla korjaamolla tekivät hyvää työtä ja tästäkin tuli vielä soiva peli. Tai no, miten soiva peli nForce4-lankku nyt sitten voikaan olla... :rolleyes: Jos joku ei tiedä, niin tuolta voi käydä lukaisemassa: nForce4 - Wikipedia Onneksi Nvidian palomuuria ei ole pakko käyttää ja muistelen että itselläni äänien rätiseminen ja napsuminen loppui aikoinaan siihen, kun vaihdoin äänikortin PCIe-malliseksi. Tämä olikin mielenkiintoinen setti, sillä coolerin alla majaili Athlon 64:n sijaan Opteron 175, joka näyttää vastaavan tuota Athlon 64 X2 4400+:aa. Eli 2,2 GHz, 2 x 1 MB välimuistia ja TDP 110 W. Eipä ole minulla ennen Opteronia ollutkaan.

Asus A8N-SLI Premium bootlogo.jpg

Tämän setin kanssa tuli leikittyä vähän enemmän kun heti alkuun pääsi taistelemaan muistien kanssa. Nimittäin kun BIOSissa kävi säätämässä Kingstonin 433 MHz muisteille asetukset kuntoon, niin uudelleenkäynnistyksen jälkeen ei tahtonut tulla kuin mustaa ruutua. Oletusasetuksilla kyllä käynnistyi Windowsiin, mutta kun muistien nopeudeksi laittoi 400 MHz, niin siihen loppui leikki. Muistin kyllä, että Athlon 64-vehkeillä oli vaikeuksia toimia tuolla nopeudella neljällä kammalla, mutta että kahdella? Noo, eihän siinä muuta kuin asetuksia tutkimaan. Pienen kokeilemisen jälkeen selvisi, että piirisarjalle piti laittaa 0,1 V lisää jännitettä. Johan rupesi rokkaamaan. Ja sen verran tuli kokeiltua ylikellottamista, että ainakin 220 MHz väylätaajuudella tuo menee ihan nätisti Windowsiin, eli ujot 10 % sieltä löytyi lisää kulkuja heti alkuunsa sen enempää säätämättä.

Mutta, suunnitelmissa on kyllä tehdä tuosta DFI:stä se eksoottisempi kokoonpano ja siirtää tuo Opteron ja Kingstonit siihen. DFI, Opteron ja 2 x 1 GB 433 MHz muistit. Kuulostaa aika hyvältä.
 
Liittynyt
29.05.2020
Viestejä
327
Well, there's your problem. Gigabyte GA-990XA-UD3 vapautti toimintasavunsa huoneilmaan. Että ihan Ultra Durable mukamas. No ei kyllä ollu tämä yksilö. :cautious:

Gigabyte GA-990XA-UD3 1.jpg

Gigabyte GA-990XA-UD3 2.jpg

Gigabyte GA-990XA-UD3 3.jpg

Melko kypsän näköistä tavaraa tuolla virransyötön siilin alla. :D Ja haisee muuten melkoisen pahalle.
 

Henriquez

SER OMISTAJA
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
1 176
Well, there's your problem. Gigabyte GA-990XA-UD3 vapautti toimintasavunsa huoneilmaan. Että ihan Ultra Durable mukamas. No ei kyllä ollu tämä yksilö. :cautious:Melko kypsän näköistä tavaraa tuolla virransyötön siilin alla. :D Ja haisee muuten melkoisen pahalle.
Missä tilanteessa tuo emolevy antautui?
 
Liittynyt
29.05.2020
Viestejä
327
Missä tilanteessa tuo emolevy antautui?
Sain tämän joskus taannoin ja kuntoluokitus oli jo silloin "tuntematon", "testaamaton" tai "todennäköisesti rikki". Muistelen että käytin sitä silloin virroissa ja kokeilin saisinko sen heräämään henkiin mutta emo pysyi silloin mykkänä. Nyt kun sitten tuli aika antaa toinen viallinen Gigabyte eteenpäin osaavampiin käsiin, niin ajattelin kokeilla tätä vielä kerran ja tarjota tätäkin eteenpäin jos tämä ei anna elonmerkkejä. Ja tämä kokeilukerta oli se viimeinen niitti. Viime kerralla ei tapahtunut mitään dramaattista, mutta tällä kertaa virta ehti olla päällä kolmisen sekuntia ja lopputulos on tuossa. Kyllä sieltä ihan näyttävä savupilvi pöllähti. :D Koska aiemmasta historiasta ei ole tarkempaa tietoa, niin on vaikea sanoa, että oliko perimmäinen syy heikko laatu, valmistusvika, käyttäjän virhe, ikääntyminen, ukkonen, rankka ylikellotus vai mikä. Tuo oma Corsair RM850x tätä tuskin hajotti eikä emolevyn alla ollut mitään mikä olisi voinut aiheuttaa oikosulun.
 
Liittynyt
29.05.2020
Viestejä
327
Näin on näppäimet. Koeajossa perusteellisen puhdistuksen läpikäynyt Logitech G710+.

Logitech G710 1.jpg
Lähtötilanne.

Logitech G710 2.jpg
Olihan tämä vähän hörpännyt jotain juomaa, mutta onneksi ei ollut uinut siinä.

Logitech G710 3.jpg
Tuon oranssin kehikon ja muutamien muidenkin muoviosien irroittaminen vaati hieman mattoveitsellä vuolemista, koska useita muovitappeja oli sulatettu ikään kuin niitiksi varmistamaan osien napakka istuvuus. Kiinnitysklipsuja purkuhommassa taisi mennä rikki vain yksi. Tämä homma vaati kärsivällisyyttä.

Logitech G710 4.jpg
Semmoista evästä löytyi. Herkku?

Logitech G710 5.jpg
Siinä koko komeus kasattuna. On tuo nyt paljon siistimmän näköinen kun sille näytti Fairyä ja hammasharjaa.

Ja kyllähän tästä toimiva peli tuli. F5-näppäin oli ottanut hatkat jo aiemmin ja sen tilalle on siirretty G1-nappi, mutta muuten ei ole isompia puutteita. Ensivaikutelma ei ole ylitsevuotavan positiivinen, mutta ehkä tämä vaatii vain hieman totuttelua. Näppäimistö on aika korkea ja käsien asento oli parempi aiemman Logitech Internet Navigatorin (tjsp) kanssa. Nyt käsien huonosta asennosta johtuen virhelyöntejä tulee enemmän. Täytyy koittaa löytää se rannetuki jostain ja katsoa muuttaako se asiaa. Näppäimistön fontti on myös hieman epäselvä ja Caps lock -näppäimessä saisi olla se pieni lovi a-kirjaimen puolella, ettei sitä painaisi tahattomasti. Totuttelua vaatii myös se, että nyt vasemmassa yläkulmassa onkin G6-näppäin, eikä ESC. Mutta katellaan.
 
Liittynyt
29.05.2020
Viestejä
327
No nyt lähtee! Se HP:n XW6600 tuplaprosessorityöasema eli Quantum oli hyvän tovin telakalla, koska lämpöjen kanssa oli ongelmia. Muistit kävivät kuumina ja toinen prosessoreista lämpeni Cinebenchin aikana yli 70 asteeseen. Muisteille viritelty 120 mm tuuletin ei tuntunut riittävän eikä kuumemmalle prosessorille hommattu parempi coolerikaan laskenut lämpöjä juuri lainkaan. Vaan nyt on lämpöongelmat selätetty. Muisteja jäähdyttää nyt eräästä foorumilta saadusta ser-läjästä löytynyt 140 mm EK Vardar (kiitos hänelle), joka ottaa virtansa suoraan molexista ja huutaa siis täysillä kierroksilla koko ajan. Kuumana käyvä C0-steppingin E5450 sai lähteä ja sen tilalle vaihtui eräästä Xeon-modatusta LGA775-setistä nyppäisty peilipinnalle hiottu E5450 E0. Moditarra vaan piti irroittaa pohjasta ja sitten se oli taas LGA771-yhteensopiva. Nyt siis molemmat prosessorit ovat E0-steppingiä, kun aiemmin toinen oli tuota vanhempaa C0-steppingiä, joka lämpenee paljon enemmän.

Quantum tuuletinviritys.jpg

Tuommoinen mörkötuuletin siellä nyt jäähdyttää muisteja. Aiempaan 120 mm tuuletinviritelmään verrattuna tuulettimen asento on käännetty vähän paremmaksi ja puhallussuunta on nyt enemmän ulospäin.
Edit: Joku tarkkasilmäinen varmaan huomaa että dvd-asemassa on kiinni vain virtakaapeli. IDE-kaapeli oli tosiaan irti kuvanottohetkellä, mutta nyt se on vedetty tuosta prosessoricoolerien yli ja laitettu kiinni niin kuin kuuluu. :)

Quantum Cinebench temperatures.jpg

Tässä kuva lämpötiloista C0 + E0-combolla Cinebench-vedon jälkeen. C0 käy aika lämpimänä E0:aan verrattuna.

Quantum Cinebench temperatures 2 x E5450 E0.jpg

Ja tässä tämänhetkinen tilanne. Lämpötilat hyvällä mallilla ja Cinebenchissä varsin komeat lukemat. Tätä se on kun tiskiin lyödään kahdeksan ytimen verran LGA771-poweria. :cool: Ja muistia on vaikka naapurinkin lampaat söis. :D
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
29.05.2020
Viestejä
327
Taas kerran oli coolerit kylvyssä. Joskus taannoin tuli kirkastettua tuota kuvassa vasemmalla näkyvää Zalmanin kuparicooleria etikalla ja suolalla. Ei tullut hyvä, vaan meni hieman himmeäksi ja pisaroista jäi laikkuja. Oli vissiin liian vahvaa tavaraa ja väärät menetelmät. Tällä kertaa kokeilin liottamista laimeammalla seoksella ja lorautin ämpärin pohjalle n. 2,5 dl etikkaa ja laskin päälle vettä niin että coolerit peittyivät kokonaan. Suolaa ripottelin ihan näppituntumalta "silleen sopivasti" teelusikallisen tai parin verran. Pienen huljuttelun ja harjaamisen jälkeen sitten kunnollinen huuhtelu ja kuivaus IT Dustersin Compucleanerilla eli "pöhöttimellä." Ja kas, johan tuli kiiltävää! Ei tullut otettua ennen-kuvaa, mutta kyllä ne ihan selvästi kirkastuivat. Tosin äkkiähän ne sitten tummuvat uudestaan kuten tuolle viime kerralla kirkastetulle coolerillekin kävi. Suojalakka jos olisi päällä, niin sitten ne kestäisivät kirkkaina.

kuparicoolerit.jpg

Ja tänään tuli siirryttyä pöytäkoneiden osalta nykyaikaan kun pääsin koekäynnistämään uuden Skynet- eikun Skylake-setin. Ei ollut varsinaisesti aikomusta hankkia näin uusia vehkeitä, mutta tuli tehtyä heräteostos, kun vastaan tuli sopivan hintainen uutta vastaava Asus Z170 Pro Gaming emolevy alkuperäispakkauksessa kaikkine hilppeineen. Tämä on minun mittapuulla uudenkarheaa tekniikkaa, kun se on alle 10 vuotta vanhaa. :D Emolevylle ostin kaveriksi Intel Core i7-6700K:n ja muisteiksi tuli hankittua 2 x 16 GB 3200 MHz Kingston HyperX Furyt. Korkkaus ja loppurakentelu on edessä "sitten joskus." Ja joo, muistit on ehkä tarpeettoman nopeat tälle kokoonpanolle, mutta voihan ne sitten myöhemmin siirtää johonkin toiseen projektiin. Tämä kokoonpano sai nimekseen Diana, koska emolevyn laatikon kannessa mainostettiin World of Warshipsin koodia, jolla saa Diana Cruiserin. Ja ehkäpä nimi viittaa myös Wonder Woman -elokuvien päähenkilöön. :p

Tässä vielä muutamat fiilistelykuvat projektista.

i7-6700K.jpg

Pro Gaming.jpg

SupremeFX.jpg

On se nätti. :)
 
Liittynyt
29.05.2020
Viestejä
327
Good mornin' io-tech! Tänään tuli laiteltua aamusella taas yksi serri kuntoon. Olin ostanut Torista Asus Z97-AR emolevyn, jossa myyjän mukaan oli sellainen ongelma, että Intel Management Engine sammutti koneen puolen tunnin jälkeen. Sain keskusteluissa aika hyvät vinkit, että ongelma saattaisi korjaantua BIOS-päivityksellä ja ajattelin että sopivaan hintaan voin ostaa tuollaisen arpalipun tutkittavaksi. Jos tulee voitto, niin saan fiksattua tuosta itselleni hyvän lankun edulliseen hintaan, mutta jos en niin minulla on käsissäni lähes käyttökelvoton ongelmakasa. Tai ehkä sen voisi myydä eteenpäin jollekin, joka on kasaamassa lapselleen pelikonetta ja haluaa rajoittaa peliajan puoleen tuntiin. :D

Aluksi tilanne ei näyttänyt ollenkaan hyvältä, koska kyseinen emolevy ei edes postannut. Jäi bootlooppiin ja käynnisti itsensä uudelleen muutaman sekunnin välein. Testiprosessorina toiminut i3-4130 oli kyllä ulkoisesti ehjä ja myös kanta oli kunnossa. Muistikampa oli oikeassa slotissa, liittimessä ei ollut roskia ja jumpperit ja kytkimet olivat oletusasennoissa eikä BIOSin nollaaminenkaan auttanut. Diagnostiikkaledien perusteella aavistelin että vika voisi liittyä muisteihin, mutta EZ_XMP-kytkimen siirtäminen tai MemOK!-napin painelukaan ei auttanut. Onkohan tuossa BIOS korruptoitunut? Yrityksien lomassa se kuitenkin kerran lupaili käynnistymistä kun se pääsi käynnistyksessä muutaman sekunnin pidemmälle. Tämä oli hyvä merkki. Kyllä se jotain yrittää ja joku toimenpide auttoi käynnistystä pidemmälle. Sitten vähän manuaalin selausta ja MemOK!-toimintoon perehtymistä. Tuo saattoi olla se ratkaiseva juttu millä homma lähti etenemään. Näköjään emolevyn pitää antaa hakea niitä asetuksia ihan rauhassa ja käynnistellä itseään uudelleen, eikä luovuttaa heti kättelyssä, sillä lopulta bootlooppailu loppui ja ruudulle tuli kuva. Jes! Ei tarvinnut edes kokeilla toisilla muisteilla.

Sittenpä vaan BIOSia päivittämään viimeisimpään viralliseen versioon. Päivityksen jälkeen emolevy vaikutti taas aloittavan bootlooppinsa ja olin jo aikeissa napsauttaa virrat pois ja yrittää käynnistystä sitten uudelleen, mutta onneksi maltoin mieleni. Pieni ääni pään sisällä sanoi että muista mitä sille P5N32-E SLI:lle kävi. Nii. Eipä häiritä nyt tuota lankkua hetkeen, vaan antaa sen olla ihan rauhassa. Ja niinhän siinä kävi, että siitä se käynnistyi ihan omin avuin. Onneksi en mennyt härväämään. Olisi voinut mennä koko BIOS-päivitys ketuiksi jos olisin turhaan hätäillyt. Ja kyllähän se sitten rupesi toimimaan kuten kuuluukin. Pysyi käynnissä työpöydällä yli puoli tuntia eikä sammutellut itseään. Jippii! Hieman kummallinen tämä emolevy kyllä on siinä mielessä, että POST tuntuu vievän tavanomaista kauemmin ja aluksi luulin, että käynnistys tökkäsi VGA-lediin. Vaan ei, se vaan heräilee vähän verkkaisemmin. Kyllä se siitä lähtee. Tai ehkä tarvitsee vain viilailla BIOSin asetuksia niin jää turhat odottelut pois. Tulee ihan mieleen se LGA775-emolevy (olikohan P5E?), joka miettii joskus todella kauan USB-ohjaimien valmistelun kanssa. Äkkiseltään luulisi, että se on kaatunut siihen tilanteeseen, mutta eipä ole. Sekin vaan ottaa aikansa.

Sen jälkeen päivitin BIOSin vielä viimeisimpään beta-versioon, joka korjaa Spectre-haavoittuvuuden. Tuosta ei ollut mitään mainintaa valmistajan sivuilla, mutta hieman internetiä tutkimalla ja InSpectre-työkalulla tarkistamalla varmistui, että tuo päivitys todella paikkasi haavoittuvuuden. Hyvin meni.

Tämä korpinmusta setti sai nimekseen Raven. :)
 
Liittynyt
29.05.2020
Viestejä
327
Otetaanpa lausunto takaisin. Ei tuossa Z97-AR:ssä ole se Intel Management Engine kunnossa. BIOSissa ME:n versionumeron kohdalla lukee N/A vielä BIOS-päivityksen jälkeenkin. Rupesin perehtymään asiaan tarkemmin ja luin paljon asiaan liittyviä juttuja Win-Raidin foorumeilta. Pureskeltavaa oli paljon ja muutama ilta noissa hommissa meni, mutta pääsin kuitenkin vähän jäljille. Tsekkasin Windowsissa ME:n tilanteen MEInfo-työkalulla ja se antoi useamman virheilmoituksen, mikä kertoo siitä, että ME ei toimi oikein. Sain otettua dumpin emolevyllä olevasta BIOSista ja se ilmeisesti on merkki siitä, että BIOS-piirin ME:n sisältävä alue ei ole lukittu niin kuin normaalisti ja sinne pääsee kirjoittamaan ilman että oikosulkee emolevyltä äänipiirin pinnejä. Onkohan tuota yritetty fläshätä aiemmin ja silloin on laitettu tuo lukitus pois päältä? Ohjeita noudattamalla onnistuin päivittämään dumppiin uudemman version ME:stä ja sitten oli rohkaistuttava fläshäämään se. Ja nyt on sitten hyviä ja huonoja uutisia. Hyvä uutinen on se, että fläshäys onnistui eikä emolevy kuollut. :D Huono uutinen taas on se, että ME ei toimi vieläkään. :cautious: ME Analyzerilla uutta ja vanhaa BIOS-dumppia vertaamalla näkee kyllä että ME on päivittynyt uudempaan versioon, mutta jostain syystä se ei vaan toimi vieläkään. Vaatiikohan se fläshäys sittenkin sen pinnitempun tai koko piirin uudelleenohjelmoinnin ohjelmointityökalulla (jota ei ole). Tämä osoittautuikin varsin haastavaksi hommaksi.

Ennen:
ME Analyzer before.png

Jälkeen:
ME Analyzer after.png

Lisäksi tämä murheenkryyni jää (jäi?) edelleen bootlooppiin ainakin silloin kun se oli ollut pitkään irti virroista. En vaan ole keksinyt että mikä sen aiheuttaa tai millä se korjaantuu. Tuntuu olevan ihan sattumanvaraista. Ensin ei halunnut käynnistyä millään kun laitoin sen pitkästä aikaa kiinni johtoihin ja nyt taas käynnistyy nätisti joka kerta vaikka miten kiusaisi. Epäilin että kyse oli huonosta paristosta, mutta nyt tämä käynnistyy nätisti uudella ja vanhalla paristolla ja vaikka ilman paristoa. Enkä saa aiheutettua tuota bootlooppia BIOSia nollailemalla. Todella mystistä.

ME:n kanssa näpertäminen oli sen verran aivotyötä vaativaa hommaa, että vastapainoksi otin jotain aivan toisenlaista näpertelyä. Tämmöinen vanha emolevylaatikko kaipasi restaurointia, eli osoitelappusten ja teippien liimajäämien poistamista.
Intel D845PESV laatikko ennen.jpg

Liimojen putsaaminen oli työläs homma, mutta ipalla pyyhkimällä nekin alkoivat irrota ja muutaman (isopropyyli)alkoholinhuuruisen illan jälkeen homma alkaa olla jo ihan hyvällä mallilla.
Intel D845PESV laatikko jälkeen.jpg

Laatikotkin ovat tärkeitä, ei pelkästään se rauta mitä niissä on ollut sisällä. :)

Sitten vielä yksi juttu kategoriaan ongelmia ja ratkaisuja:
Ongelma: GTX 1050:lle ei saa asennettua Nvidian 473.62 ajureita Windows 7:ssa, sillä asennusohjelma sulkeutuu heti kun se on purkanut ajurit. Purettu kansio katoaa myös saman tien ja jos sen ehtii kopioida jonnekin muualle, niin manuaalinen asennuksen käynnistyskään ei auta.
Ratkaisu: Lataa 472.12 ajurit. Niiden asennus toimii.
 
Liittynyt
29.05.2020
Viestejä
327
Seuraavaksi vuorossa pikku coolerimodi. Zalman CNPS7000C-CU Led oli kokenut hieman kovia ja akseli oli murtunut irti roottorin juuresta. Sain kyllä purettua akselin irti ja liimattua sen jokseenkin hyvin paikoilleen, mutta oikeanlaisten työkalujen puutteesta johtuen jo purkuvaiheessa murjoutunut akselia paikoillaan pitävä lukkorengas napsahti poikki kasausvaiheessa. Nonnih. Se siitä. Toisaalta eipä se liimaus varmaan kovin pitkäikäinen ratkaisu olisi ollut muutenkaan ja sekin on mahdollista, että tuuletin olisi liepottanut pahasti. Entäs jos vaihtaisi koko tuulettimen? No ei muuta kuin korvaavaa tuuletinta etsimään. Sopivaa sinistä led-tuuletinta en löytänyt mistään nettikaupasta, joten ser-laatikosta löytynyt perusmusta tuuletin sai kelvata.

Ensimmäinen vaihe oli tuulettimen irroittaminen kehikosta. Ei muuta kuin sivuleikkurit käteen ja nips naps kiinnikkeet poikki.
Coolerimodi 1.jpg

Seuraavassa vaiheessa piti kairata kiinnitysruuveille reiät oikeisiin kohtiin. Oikeanlaisilla työkaluilla tämäkin olisi ollut helpompaa, mutta onneksi muovi oli niin pehmeää, että alkureikien tekeminen onnistui pienellä ja terävällä tasapääruuvarilla. Sitten kun siihen väänsi ruuvin paikoilleen, niin se teki itselleen sopivat kierteet ja tarttui kiinni oikein hyvin. Jes.
Coolerimodi 2.jpg

Sitten vielä vähän siistimistä ja viilailua. Nips naps sivuleikkureilla ylimääräiset törsökkeet poikki ja vielä hieman pyöristelyä viilalla. Ja huom, jos meinaat tehdä saman homman ja katkoa noita muoviosia sivuleikkureilla, niin SUOJAA SILMÄSI! Katketessaan nuo terävät muovinkappaleet sinkoutuvat ihan älyttömällä nopeudella ympäri huonetta ja sellaisen osuminen silmään ei taatusti ole kiva juttu.
Coolerimodi 3.jpg

Sitten vaan paketti kasaan ja toteamaan että ihan hyvä tästä tuli, vaikka ei ledituuletinta olekaan.
Coolerimodi 4.jpg

Ja mihinkäs tämän sitten laittaisi kiinni? No oisko se vaikka Abit AS8, jossa on paikallaan Pentium 4 630? :love:
Coolerimodi 5.jpg

Siitä tuli aika nätti kokonaisuus. :)
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
2 508
Hienoa puuhastelua ja mukavaa seurailla. Jatka samaan malliin :):thumbsup:

Hienosti sait putsattua intelin lankun boksin. Intelin emot tuo hyviä muistoja mieleen. Itsekkin moisen omistin juurikin P4 aikakaudella (mallia en muista). Kellotukseen eivät soveltuneet, mutta muuten olivat laadukkaasti tehtyjä ja mitään suurempia ongelmia en koskaan muista olleen. Toimi niin sanotusti kuin junan vessa.
 
Liittynyt
29.05.2020
Viestejä
327
Hienoa puuhastelua ja mukavaa seurailla. Jatka samaan malliin :):thumbsup:
Kiitos, tällaista palautetta on mukava saada. :)

Tuon Intelin lootan kanssa kävi aikamoinen sattuma, sillä minulle tuli tuollainen D845PESV emolevy muistaakseni noin vuosi sitten jonkun ser-läjän mukana ja tuo laatikko kulkeutui minulle kun ostin jonkun aivan muun emolevyn. Niin ne vaan sattuman kautta kohtasivat toisensa. :D Samalla lailla kävi nyt myös tuon Asus Z97-AR:n kanssa, sillä sillekin tuli laatikko erään toisen emolevykaupan yhteydessä.

Ja sitten jatketaan vielä laatikkoteemalla. Mitä tulikaan reilu viikko sitten postissa?
P9X79 laatikko.jpg

Asus P9X79:n io-pelti, laatikko, manuaali ja ajurilevy! Juuri näitä olin etsinyt ja tällainen paketti sitten löytyi foorumille jätetyn ostoilmoituksen avulla. Kylkiäisenä tuli myös mykkä emolevy, josta voi tehdä vaikka hyllynkoristeen.

Ja sitten muutama kuva putsaushommista. Eräs GTX 1050 näytti olevan perusteellisen putsauksen tarpeessa... :oops:
GTX 1050 ennen 1.jpg

Huomaako mistä on putsattu ja mistä ei? :D
GTX 1050 ennen 2.jpg

Siiliä koitin liotella puhtaaksi tiskiaineen ja lämpimän veden avulla, mutta kaikki ruskeat pinttymät eivät lähteneet. Oivaksi avuksi osoittautui sumutettava Cif power cream keittiönpuhdistusaine. Muutama suihkaus sitä ja hieman hammasharjalla harjaamista niin johan alkoi kiiltää! Tässä kuvassa taaemmat välit on harjattu ja edessäolevia ei. Huomattava ero!
GTX 1050 ennen 3.jpg

Tosin sitten minulle kävi pikku moka, sillä siili pääsi olemaan märkänä liian kauan ja siilissä olevat teräksiset ruuvien vastakappaleet pääsivät kehittämään hieman ruostetta. Äh. Ei pidä jättää aineita vaikuttamaan liian pitkäksi aikaa. Pesut on parempi hoitaa ihan joutuisasti ja kuivata sitten huolellisesti.

Onneksi ruosteen jättämät tahrat eivät juuri näy päällepäin.
GTX 1050 jälkeen.jpg


P.S. Unohdin muuten viimeksi mainita, että tuo Zalmanin siili ei ole täysin yhteensopiva tuon Abitin kanssa. Piirisarjan jäähy on aavistuksen verran tiellä ja joitakin Zalmanin lamelleja joutuu taivuttamaan muutaman millin sivuun. Mutta kyllä se siihen menee.
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
169 824
Viestejä
3 141 761
Jäsenet
57 623
Uusin jäsen
Gary Taco

Hinta.fi

Ylös Bottom