Kalakukkokeisarin puuhanurkka

Hellurei taas ja päivitystä projektien kuulumisiin.

Unohdin näköjään mainita täällä viime kuussa, että sain puristettua Abit IX38 QuadGT-kokoonpanon vielä inasen verran korkeammalle kellotaajuudelle järeämmän Phanteks PH-TC14PE coolerin avulla. Eli 4,67 GHz:sta pääsin 4,75 GHz:iin. Ne sepostukset löytyvät täältä. LGA775 kellotukset&kokemukset Cinebenchissä tuli siis hyvät tulokset ja koska 3DMarkissa sain GTX 760:n kanssa pari kärkipaikkaa omissa sarjoissaan, niin ajattelin että kyllä ennätyskokoonpano on ansainnut saada kuvansa näytille, vaikka muutokset edelliseen kuvaan verratuna ovatkin vain eri cooleri, muistikampojen karsiminen neljästä kahteen ja kuvaan mukaan päässyt GTX 760.

Abit IX38 QuadGT E8400 ennätyssetti.jpg

Mutta onhan se hieno setti. Näillä vehkeillä ne kärkipaikat otettiin.

Ja sitten muihin aiheisiin. Sabertooth sai jo ajat sitten pari syömähammasta lisää, kun HyperX Beast -muistikampoja löytyi kaksi kappaletta lisää. Näyttää hienommalta kun kaikki muistipaikat on ladottu täyteen. Ja kävipä muuten niin hyvä säkä, että sain haalittua käsiini toisen samanlaisen GTX 260 näytönohjaimen.

Sabertooth Z77 ja 2 x GTX 260.jpg

Kyllä olisi näpsäkän näköinen SLI-kokoonpano jos vaan tuo toisen kortin tuuletin toimisi. Sellaisen voisin nyppäistä artifaktaavasta GTX 280:stä, mutta siinä oli kolme ruuvia niin tiukassa, että niistä nylppääntyi kannat ja homma tyssäsi siihen. Ei aukea. Dremeli varmaan pitäisi hankkia että saisi tehtyä lovet ruuvien keskelle tasapäämeisseliä varten, mutta saa nähdä kehtaako sellaista investointia tehdä.

Siinä ne on. 2 x GTX 260 ja keskellä GTX 280. Nättejä vehkeitä. Io-techin näyttishuutokaupassa on tuommoinen samanlainen GTX 280 ja sitä meinasin tavoitella jos hinta ei karkaa liian korkealle. Olisi aika nätti nelikko.

2 x GTX 260 ja GTX 280.jpg

Testailin myös pari i5-3570K prosessoria, jotka korkkasin, mutta ne eivät olleet yhtä hyviä yksilöitä kuin tuo ensimmäisenä testattu, sillä kellotaajuudet jäivät lukemiin 4,4, 4,3 ja 4,5 GHz.
 
Joskus elämässä on huonoa tuuria ja joskus hyvää tuuria. Minulla oli huonoa tuuria tuossa jokunen aika sitten, kun onnistuin kaatamaan vahingossa täyden vesilasin Logitech G710+ näppäimistölleni. Välitön reaktio oli kiskaista näppäimistön johto irti koneesta ja kallistaa näppäimistöä niin, että enimmät vedet valuivat pois näppäimistön sisältä. Purkamisen ja kuivaamisen lomassa kiittelin onneani, että se oli vain vettä, eikä esimerkiksi kahvia, jonka pudistaminen piirilevyltä ja muista paikoista olisi ollut paljon suurempi urakka. Näppäimistön puhdistus oli kyllä ollut suunnitelmissa muutenkin, joten kun näppäimistö kerran oli palasina, niin samalla tuli tehtyä sekin homma.

Osien kuivuttua näppäimistö läjään ja johto kiinni koneeseen. Valot syttyivät, joten jotain eloa siellä ainakin on. Sitten näppäimiä testaamaan.

qwertyuiopåad- Hetkinen!

ad ad ad

Argh, s ei toimi.

Testasin kaikki näppäimet funktionäppäimiä lukuunottamatta ja kaikki paitsi s ja Windows-näppäimet toimivat. Voi rähmä. Olisi ollut vaikka /, *, - tai + tuolta numeronäppäimistön puolelta koska se alue sai enemmän vettä päälleen mutta ei. Piti olla s. Pärjään kyllä ilman Windows-näppäimiä, mutta ilman ässää on aika vaikea tulla toimeen.

ad ad ad asd

Oho!

asd asd...

s s s s s ssssssss...

Jee! Se toimii sittenkin! Piti vaan vähän naputella ja herkistellä!

Ässän pistän taskuun. Sihilisko sihisi hississä.

Jes, kyllä se toimii. Joka painalluksella tulee s, eikä muutaman päivän käytön aikana ole ilmennyt mitään kontaktihäikkää. Kyllä oli onnea matkassa. Oletin että vähintään jotain ledejä olisi mennyt pimeäksi, mutta nekin toimivat. Windows-näppäimistä en nyt muista että oliko niissä vikaa jo aiemmin, vai olivatko ne kunnossa ennen tätä kastumista, mutta nyt on pärjättävä ilman. Tai sitten vaihdan tilalle toisen samanlaisen näppäimistön, jonka ennätin ostaa ennen testaamista siltä varalta, että tästä ei enää tule toimivaa. Nyt on mukava naputella puhtaalla näppäimistöllä ja varanäppäimistö odottelee myös puhdistusta.

Eli vinkiksi kaikille muillekin nestevahinkojen varalta: Välittömästi virrat pois ja johdot, paristot ja akut irti. Sitten heti purku ja puhdistus niin hyvin kuin mahdollista. En ole koskaan pessyt komponentteja (mutta voisin kyllä vaikka kesällä testata tämmöisen homman jollain likaisella serrillä) eikä vesijohtovesi ole siihen kaikkein paras vaihtoehto, mutta hätätapauksessa ehkä pesisin varsinkin vähempiarvoisen komponentin jos vaihtoehtona on se, että vaikkapa jonnekin vaikeasti puhdistettaviin liittimiin jää maitojäämiä haisemaan. Tai ensin pesu vesijohtovedellä ja sitten huuhtelu akkuvedellä. Ja ihan yhtä tärkeää on kunnollinen kuivaaminen. Minulla on tuo Compucleaner, jolla on hyvä puhaltaa vedet pois, mutta vaihtoehtoisesti hiustenkuivaajakin käy tai sitten osat voi laittaa kuivumaan vaikka saunaan tai muuhun lämpimään paikkaan. Ja niiden pitää sitten antaa kuivua riittävän kauan. Jos jossain on vielä vesijohtovettä kun virrat kytkee, niin se ei ole hyvä juttu. Ja viisainta on tietty pitää ne juomat kaukana siltä alueelta, missä heiluu käsineen. Toki jos jotain on jo ehtinyt kärähtää oikosulun seurauksena, niin siinä ei enää pesut auta, mutta lisävahinkoja sillä ehkä voi estää, kun esimerkiksi happamat juomat eivät jää aiheuttamaan korroosiota.
 
Ja sitten vähän ylikellotustarinaa! Nyt on taas yksi kärkipaikka otettu! Eihän siinä mennyt muuta kuin pari iltaa ja yksi yö hieroesssa, mutta niin vaan tuli kärkipaikka sarjassa i7-4790K ja Radeon HD 6990. Tämä on se sama näytönohjain, jonka ostin Io-techin ser-huutokaupasta GTX 590:n, GTX 280:n ja Radeon X1900XT-X:n kera. Tämä 6990 pääsi heti töihin ja voi että kun se teki hyvää työtä.

5755 pistettä oli ensimmäisen vakioasetuksilla ajetun vedon tulos vertailukohdaksi ja siitä lähdin kirimään tuloksia ylöspäin. Samana iltana ylittyi 6000 pistettä 6024 pisteen tuloksella kun prosessorin kellotaajuus oli nostettu vakiosta 4,7 GHz:iin ja grafiikkapiiri toimi 900 MHz:n kellotaajuudella. Kolmen kärjessä tulokset olivat 6668, 6568 ja 6475 pistettä.

Sitten jollain ihmeen onnenkantamoisella eräällä vedolla räpsähti tauluun huima 6396 pisteen tulos kun coren kellotaajuus oli 926 MHz. Enempää se ei tahtonut kulkea, mutta sitten lukaisin Muropaketin artikkelin tästä näytönohjaimesta ja äkkäsin sieltä, että tässä kortissa on kaksi BIOSia. Normaali BIOS, jossa coren kellotaajuus on 830 MHz ja jännite 1120 mV ja OC BIOS, jossa coren kellotaajuus on 880 MHz ja jännite 1175 mV. Siispä valintakytkin kakkosbios-asentoon, GPU Tweakissa Power Target maksimiin, coren käyttöjännite sinne 1175 millivolttiin, tuulettimen nopeus karvan verran alle 50 %:iin ja eteenpäin.

Muropaketin testissä ollut kortti (ehkä juuri tämä sama yksilö) oli saatu toimimaan vakaasti 950 MHz kellotaajuudella, mutta minä sain Fire Striken menemään läpi vielä 972 MHz:n kellotaajuudella. Sillä nopeudella kortti tosin ei enää toiminut kovin vakaasti eivätkä tulokset olleet aina kovin hyviä, mutta muistien kellotaajuuden pystyi nostamaan niin pitkälle kuin säätövaraa riitti, eli 1500 MHz:iin. Tälläkin kertaa pisteitä tuli vain 6069 vaikka olin nostanut prosessorin kellotaajuuden 4,8 GHz:iin ja näytti siltä, että tuo yksi poikkeuksellisen hyvä veto jää parhaaksi.

Tuloksissa oli paljon vaihtelua ja se hankaloitti hommaa kun ei ollut varmuutta onko kyse epävakaudesta vai jostain muusta. Testaillessa ja grafiikkapiirien lämpötiloja seuraillessa kuitenkin huomasin, että grafiikkapiireistä vain toinen toimi korkeammilla kellotaajuuksilla. Tajusin, että koska tämä on kahden grafiikkapiirin kortti, niin grafiikkapiirien kellotaajuudet pitää asettaa kummallekin GPU:lle erikseen. Johan alkoi lyyti kirjoittaa. Pisteitä tuli 6220 kun molemmat grafiikkapiirit oli asetettu toimimaan 930 MHz:n kellotaajuuksilla, sitten 6364 pistettä 950 MHz kellotaajuuksilla ja sen jälkeen 6472 pistettä 955 MHz kellotaajuuksilla, joka oli uusi paras tulokseni tällä kokoonpanolla ja ärsyttävästi vain kolmen pisteen päässä listalla edellä olevasta kolmannella paikalla olevasta tuloksesta.

Lopulta 960 MHz:in kellotaajuuden siivittämänä saavutin yhden virstanpylvään kun sain tulokseksi 6484 pistettä ja kiipesin pronssisijalle. Jes! Nyt näyttää hyvältä!

965 MHz:n kellotaajuuksilla rikkoutui lopulta 6500 pisteen raja 6516 pisteen tuloksella. Sitten vain pari tuloksien parantelua ensin 6538 pisteeseen 968 MHz:lla ja sitten 969 MHz:lla ropsahti 6570 pistettä, jolla pääsin hiuksenhienosti kahden pisteen erolla hopeasijalle. Ai että! Tämä alkoi olla jo enemmän kuin olin osannut odottaa.

Korotin grafiikkapiirien kellotaajuutta vielä 972 MHz:iin, mutta se ei antanut parempaa tulosta, vaan pisteet jäivät 6546 pisteeseen. Combined score oli kuitenkin tässä vedossa paras mihin olen yltänyt, mutta ero kärkeen tuntui liian suurelta. Graphics scoressa oli eroa 271 pistettä ja se tuntui aivan saavuttamattomalta. Tästä kokoonpanosta tuskin enää saisin irti niin paljon, koska rajat tuntuivat jo tulleen vastaan. Epävakautta alkoi esiintyä 970 MHz:n paikkeilla sen verran paljon, että laskin kellotaajuudet takaisin 969 MHz:iin ja ajoin testin läpi vielä kerran. Ja sitten... BOOM! 6669 pistettä! Pisteen erolla kärkeen! SE ON SIINÄ! Sinne jäi vuodesta 2014 saakka kärkipaikkaa pitänyt tulos! :schampagne: Huhhuh, oli tiukkaa! Ja vaikka kokonaispisteissä oma tulokseni olikin yhden pisteen parempi ja myös fysiikkascore ja combined score olivat omassa vedossani paremmat, niin täytyy sanoa että tuo Japanin edustajan grafiikkatulos on kyllä todella kova. Eroa jäi hänen hyväkseen 105 pistettä ja noin kovalle tulokselle ei voi muuta kuin nostaa hattua. En tiedä riittäisikö eväät sen päihittämiseen jos jostain löytyisi parempi prosessoriyksilö, joka kulkee vähintään 4,9 GHz. Vaan olipahan tiukka skaba!

Tulokset olen postannut myös viralliseen Fire Strike tulosketjuun, mutta laitan linkit vielä tännekin.



Ja tässä kokoonpanon esittelykuva:

Maximus VII Formula ja Radeon HD 6990.jpg

Intel i7-4790K
Asus Maximus VII Formula
4 x 4 GB G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz 10-12-12-31 1,65 V
Noctua NH-D15
AMD Radeon HD 6990 Engineering Sample

Ajallisesti tämä 6990 on enemmän Sandy Bridge-aikakautta, mutta kun nyt sattui tuo i7-4790K-setti olemaan hollilla, niin siksi testailin tuolla kokoonpanolla. Ihan silmää miellyttävä setti noistakin kyllä tuli. Emolevyä kohtaan esitän kyllä semmoisen moitteen, että pariston vaihto on ihan mahdoton homma jos tuo muovilevy on paikallaan. Pitäisi purkaa kaikki ihan alkutekijöihinsä. Se saa odottaa siihen saakka, että otan testiin toisen prosessorin.
 
Romulaatikkoon pesän tehnyt Dy-niminen hiiri oli kasvattanut itselleen melko tuuhean talviturkin.

dy-hiiri 1.jpg

En muista mistä ja milloin tämä on tullut, mutta joku mielikuva on, että tämä on saatu saatesanoilla "vieritysrulla toimii huonosti." Hmm, miksiköhän?

dy-hiiri 2.jpg

Turkki trimmattu. Jospa nyt toimisi paremmin.

dy-hiiri 3.jpg

Periaatteessa tämmöisen ser-hiiren eteen ei juuri kannata vaivaa nähdä, mutta jos tästä saa pienellä vaivalla toimivan, niin pistän sitten vaikka jonkun lahjoituskoneen mukaan jos semmoisen saa kasattua. On tämä parempi kun ei hiirtä ollenkaan. Plus tästä saa jotain omituista mielihyvää kun tuommoinen karvaturjake on jälleen yhtä puhdas kuin uutena. :D
 

Statistiikka

Viestiketjuista
265 955
Viestejä
4 607 041
Jäsenet
75 716
Uusin jäsen
Rafa83

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom