Kalakukkokeisarin puuhanurkka

Liittynyt
29.05.2020
Viestejä
577
No niin, ajattelinpa ruveta kirjoittelemaan tänne näistä omista pienistä näpertelyistä ja serrileikeistä. Pölyisen serrin rassaajille ja vanhan raudan ystäville täältä löytynee monenlaista tarinaa kuvilla höystettynä. Oikeastaan innostus näihin hommiin heräsi jälleen eloon io-techin ser-sotavideoista ja siitä lähtien vireillä on ollut monenlaista projektia, joista toivottavasti edes osan saan vietyä joskus loppuun asti. :D

Aloitetaan siis! :)
 
Ser-sotavideoiden innoittamana heräsi mielenkiintoinen ajatus: Millaisen tietokoneen voisi saada käyttämättä euroakaan? Vanhaa serriä kun lahjoitetaan jatkuvasti eteenpäin ja olin myös lukenut juttuja roskalavoilta dyykatyista aarteista. Siitä syntyi ajatus nollan euron tietokoneesta ja alkoi Internetin palstojen seuraaminen. Lopulta tärppäsi kun lähistöltä tarjottiin lahjoitettavaksi vanhaa tietokonetta ilman kovalevyä. No sehän piti käydä hakemassa.

Ja tällainen aarre se sitten oli:
kone 1.jpg
kone 2.jpg
kone 3.jpg
Abit AV8.jpg
Emolevynä oli s939-kantainen Abit AV8, prosessorina AMD Athlon 64 3000+ ja kolme gigaa DDR:ää. Näytönohjain oli AGP-väyläinen Radeon 9200 (SE?). Vaalea retrokotelo oli varsin siistissä kunnossa ja virtalähteenä oli 300-Wattinen HEC. :geek: Vanha Abit oli mieluinen yllätys, sillä olen hieman tykästynyt noihin, koska sellainen löytyy myös omasta vanhasta koneestani. Ellen ihan väärin muista, niin tähän kantaan julkaistiin ensimmäiset tuplaydinprosessorit.

Ajan myötä sain haalittua nollan euron koneprojektiin myös muuta serriä, mutta konetta ei päässyt käyttämään, koska kovalevy uupui. Kun lopulta löytyi ilmainen kovalevy, niin vanhassa virtalähteessä ei ollut siihen tarvittavaa SATA-liitäntää. Piti siis etsiä uusi virtalähde. Etsimällä löytyi sitten joku vanha 300W Macron, mutta se oli DOA eikä sillä saanut konetta käyntiin. Usko alkoi loppua. Tuleeko tästä yhtään mitään kun mitkään osat eivät käy yhteen? Uudempaakin tekniikkaa tuntui liikkuvan, joten ehkä LGA775-alusta olisi ratkaisu. No sitten taisi käydä niin, että löytyi emo ja prossu, mutta ei ollut käypäistä cooleria. Entä jos pistäisi likoon 25 euroa ja katsoisi minkälaisen koneen sillä rahalla saa?
 
Viimeksi muokattu:
Eipä mennyt kauan kun Torista löytyi 30 euron hintainen Core 2 Duo E7200-mylly P5Q Pro -emolla ja HD 5770 näyttiksellä. Kovalevyä ollut, mutta se ei haitannut, koska sellainen jo oli. Olin tavoitellut kauppoja 17 euron hintaan, jotta päivityksiin jäisi muutama lantti, mutta kaupat tehtiin lopulta 20 eurolla. Näin pienellä budjetilla toimiessa jokainen euro oli tärkeä. Tosin 25 euron budjetilla tuosta ei tekisi tykkiä millään. Vai tekisikö sittenkin? Hyllyssä nimittäin odotteli toinen HD 5770, joka myöskin oli saatu ilmaiseksi, joten nehän passaisi iskeä Crossfireen eikä se nakertaisi budjettia lainkaan. Koneen 500 Watin Antecissakin varmaan riittäisi potkua sellaiseen comboon. Tosin jostain tavoitteesta joutuisi luopumaan, sillä haaveissa oli myös SSD ja neliydinprossu. Niihin ei enää vitonen riittäisi. Vai riittäisikö sittenkin?

Tuntui mahdottomalta löytää SSD-levyä vitosella, mutta lopulta eräältä myyjältä Torista löytyi 64-gigainen Samsung, josta hän oli valmis tekemään kaupat 5 eurolla. Myyjä varoitteli, että noin pieneltä levyltä loppuu äkkiä tila ja tarjosi kuudella eurolla 80-gigaista levyä, mutta 25 euron budjettia ei sopinut ylittää. Oli pärjättävä pienemmällä levyllä. Lisätilan tarpeen voisi kuitenkin tyydyttää 80-gigaisella kovalevylla, joka myöskin oli lahjoituskamaa. Onni potkaisi uudelleen hieman myöhemmin, kun lahjoitusserrien mukana käsiini kulkeutui Core 2 Quad Q9300 prosessori ja tavoite 25 euron tietokoneesta SSD-levyllä ja neliydinprossulla toteutui. Jippii! Kunhan aika antaa myöten, niin putsaan tämän setin perinpohjaisesti ja laitan sen käyttökuntoon testejä varten. :p
 
Tämmöinen Socket A retroaarre tuli ostettua jokunen aika sitten. Emolevy (Epox EP-8KRAI) ja cooleri eivät näyttäneet kovin hääveiltä tullessaan, sillä pölyä oli kertynyt melkoisesti vuosien saatossa. Prosessorin mallista tai edes koko setin toimivuudesta ei ollut varmuutta.
ruttana 01.jpg

O-ou. Tämä ei näytä hyvältä. Hieman huolestutti että onko prosessorin ydin murtunut vinossa olevan siilin takia.
ruttana 02.jpg

No mutta, sehän on ehjä! Siilin alta löytyi AMD Athlon XP 2800+ -prosessori, joka Wikipedian mukaan julkaistiin vuonna 2004. Barton-ydin ja kellotaajuus 2133 MHz. Ihan on sieltä hyvemmästä päästä siis. Oli myös mukava huomata että konkatkin näyttivät ehjiltä.
ruttana 03.jpg

Hyi. Ruskeaa ja tahmeaa pölyä. Siili kylpyyn. Tuuletin puhdistui hyvin vanhan hammasharjan ja vanupuikkojen avulla ja emolevystäkin tuli putsattua pahimmat pölyt pois. Tarkempi putsaus sitten myöhemmin.
ruttana 04.jpg

Dodih, jäähy putsattu ja vehkeet kasattu koekäynnistystä varten.
ruttana 05.jpg
 
Jippii, se toimii! Kone käynnistyi CMOS-virhesanoman saattelemana oletusasetuksilla ja syy siihen näkyy ruudun oikeassa alakulmassa. Vbat- eli emolevyn pariston jännite oli vain 0,5 V ja lähes tyhjä paristohan ei jaksa pitää asetuksia tallessa.
ruttana 06.jpg

Patteri vaihdettu ja BIOS päivitetty. Tämän jälkeen hieman jänskätti että tulikohan tunaroitua koko lankku käyttökelvottomaksi kun se ei halunnut käynnistyä, mutta siitä se tokeni kun irrotti patterin hetkeksi ja nollasi asetukset.
ruttana 07.jpg

No nyt! Tältä näyttää käynnistysruutu kun BIOS on päivitetty ja paristo vaihdettu. Nyt emolevy tunnistaa prosessorin oikein 2800+-malliksi ja pariston jännite on nyt 3,10 V, eli enää eivät asetukset katoa. 512 megan DDR266-muistikampa vaihtui kahteen yhden gigatavun DDR400-muistikampaan. Kolmannellekin olisi vielä paikka, mutta käypäisiä ei ollut enempää. Ei nimittäin kelvannut ihan mitkä tahansa muistit ja hetki meni kokeillessa että mitkä muistiläjästä löytyvistä kapuloista kelpaavat. Kovalevyksi laitettu ihanan retrosti rutiseva 20 gigatavun Quantum Fireball CX jostain vuosituhannen vaihteen tienoilta. Muutama tovi meni että sai Windows XP:n asennettua. Vehje sai nimekseen Ruttana.
ruttana 08.jpg
 
Voi !"#¤%& näitten torikusettajien kanssa. Tämmöiset oli tunnelmat pari päivää sitten ja on itseasiassa vieläkin. Eipä sitten tehdäkään LGA1366-konetta. Ostin Asus P6X58D-E setin ja tämmöisen romun sain. Kerkesin jo ostaa i7-965:n tuon i7-950:n tilalle ja huomasin vasta sitten että eihän tämä edes postaa. Ei tarvinnut kauaa tutkia että syy(t) selvisi.

Prossujäähyn vastakappale oli paskarreltu jonkun toisen jäähyn kiinnikkeestä sahaamalla se neljään osaan ja teippaamalla se sitten kasaan sähköteipillä. Melkoinen purkkaviritys, vaikka on se ehkä jäähyn paikallaan pitänyt.
kiinnike.jpg

Jäähyn kun purki irti, niin alta löytyi tämmöinen yllätys. Syviä naarmuja emon taustapuolella, joista pahimmat tässä kuvassa. Well there's your problem. Taitaa olla johtimet poikki.
naarmut.jpg

Tämän lisäksi prossun socketissa oli vääntyneitä pinnejä kolmessa kohti.
vääntyneet pinnit.jpg

Eikä siinä vielä kaikki. Yksi piirikin (Firewire?) näyttää kähtäneeltä.
kärähtänyt piiri.jpg

Että semmosta. Kuka hiton tunari onnistuu paskomaan emolevynsä näin?! Onneksi kyseessä ei ollut iso summa, mutta turhaan tuli ostettua se parempi prossu tälle alustalle. Kun reklamoin myyjälle asiasta kuvien kanssa, niin hän väitti että ihan toimivana tämä on otettu käytöstä ja sen jälkeen häntä ei ole edes kiinnostanut lukea lähettämiäni toriviestejä. Hieman kyllä haiskahtaa tuo asiasta keskustelemisen välttely. Kai se on sitten tehtävä rikosilmoitus petoksesta. Ilman firewireä olisin voinut elää ja muutamat pinnit sain oikaistua, mutta yksi näyttää olevan poikki ja sille en mahda mitään ja luulen että naarmujenkaan korjaaminen ei onnistu omilla konsteilla. Ja liekö sitten vielä jotain piileviä vikoja näiden lisäksi. Ihan vitriinikamaa tämä on ellei kaiva kuvetta ja lähetä korjattavaksi jonnekin.
 
Jos tarvitset lisää projektikoneita niin nurkissa on vielä 3kpl dell GX270 (tai 260) P4- koneita, 1kpl HP DC7700 C2Djoku 1.86GHz ja 1kpl dell 755 C2Djoku 3GHz. Kaikissa on jokunen G muistia, P4- koneet varmaan kaipaavat uutta poweria. Pari P4- aikakauden näyttökorttiakin löytyy.
 
Jos tarvitset lisää projektikoneita niin nurkissa on vielä 3kpl dell GX270 (tai 260) P4- koneita, 1kpl HP DC7700 C2Djoku 1.86GHz ja 1kpl dell 755 C2Djoku 3GHz. Kaikissa on jokunen G muistia, P4- koneet varmaan kaipaavat uutta poweria. Pari P4- aikakauden näyttökorttiakin löytyy.
Mjoop, kyllä joku P4-kone voisi kiinnostaa, koska #seronelämä. :D Pentium nelosiin ei tullut silloin aikoinaan tutustuttua, koska olin siihen aikaan AMD:n leirissä, mutta nyt kun on Socket A-projektejakin kesken, niin tuo sopisi hyvin niiden rinnalle. C2D-koneita mulla on useampikin, eli niille ei sinällään ole tarvetta. Toki jos kukaan muu ei niitä tarvitse ja seuraava vaihtoehto on romutus, niin sitten voin pelastaa toimivia vehkeitä edes osiksi.
 
Ja taas lisää puuhanurkan kuulumisia hieman taannehtivasti. Tämmöinen Fractal Design Define R4 tuli ostettua Torista taannoin 30 eurolla. Ostohetkellä se ei ollut pelkästään pölyinen, vaan myös tahmea...
r4 1.png

Oiskohan se liikaa vaadittu että ennen rojujen myymistä edes näyttäisi niille imuria? Tässä tuli parin villakoiran verran pölyä kaupan päälle. Toisaalta ostajan etuhan tämä on, koska myyjä ei voi pyytää epäsiisteistä kamoista yhtä kovaa hintaa kuin siisteistä ja hyvin pidetyistä vehkeistä.
r4 2.png

Myös tuulettimet olivat keränneet itseensä melkoisesti pölyä. Luvassa oli hammasharja- ja vanupuikkohommia.
r4 3.png

Ja siinäpä kotelon sisus siivouksen jälkeen.
r4 4.png

Siitähän tuli varsin siisti. Koko hökötys tuli purettua lähes viimeistä ruuvia myöten (niitä muuten taisi olla noin 60) ja kaikki koloset tuli imuroitua, pyyhittyä, pestyä ja puhallettua puhtaaksi liittimiä ja sormiruuveja myöten. Nyt tuonne kelpaa laittaa jotain sisään. Pienellä vaivannäöllä saa pölyisistäkin vehkeistä ihan uudenveroisia. Tämä oli hyvä ostos siinäkin mielessä, että kotelo oli varsin hyvässä kunnossa. Ei isompia naarmuja, kolhuja tai muitakaan puutteita. Yksi etupaneelin klipsi vain on rikki mutta niitäkin saa varaosina.
r4 5.png
 
@living_death Kiitoksia palautteesta! :) Ihan Amiga-aikoihin en aio tässä ketjussa aikamatkustaa, koska niistä vehkeistä ei ole minkäänlaista ymmärrystä. Niihin aikoihin minä en näpytellyt komentoriville, vaan leikin kuralammikoissa ja söin hiekkaa. :lol: Siksipä jätänkin Amigat, Commodoret, 386:t sun muut suosiolla retroharrastajille. Windows 9x-ajan vehkeistä on jo jotain käsitystä, mutta ehkä näissä projekteissa en hirveästi vuosituhannen vaihdetta tai 90-luvun loppua taaemmaksi mene. Nämä ovat sen ikäistä tavaraa, että näitä on vielä ihan kohtuullisesti liikkeellä myyntipalstoilla eivätkä hinnat ole karanneet wanhojen retroaarteiden tasolle. Varsinkin Voodoo-näyttikset tuntuvat menevän kuin kuumille kiville. Toisaalta, miksi tuhlata satoja euroja uuteen rautaan, kun voi tuhlata satoja euroja serriin? :D

Ja tässäpä uusin ser-aarre. Joko tarkkasilmäisimmät huomasivat, että mikä tuossa emolevyssä oli niin kovin kiinnostavaa? Vinkki: katso emon oikeaa alareunaa.
MSI K7N2GM2.jpg

Kyllä, sehän on nForce2-piirisarja. :) Voi juku sentään. Socket A-emo nForce2-piirisarjalla ja integroidulla GPU:lla oli jo varsin kiinnostava kokonaisuus ja lisäksi koneen mukana tuli GeForce FX5500 128 MB. Tuommoista ei vielä hyllystä löydykään. Emolla on useampi pullistunut konkka, joten pölyjen putsaamisen lisäksi ne pitää vaihtaa. Täytyy siis ruveta opiskelemaan tinailuhommia ennen työhön ryhtymistä ja harjoitella ensin eräällä toisella konkkavikaisella emolla.
 
Kurkkasin tuon MSI K7N2GM2:n prossucoolerin alle ja sieltä löytyi Athlon XP 2400+ Thoroughbred B AXDA2400DKV3C AIUCB. Ei ihan Barton, mutta ihan jees kuitenkin.
Athlon XP 2400.jpg

Prossucooleriin oli kertynyt ihan järkyttävä määrä pölyä. Kovin on laiminlyöty tämän vehkeen huolto. Tämäkin siili pääsi kylpyyn.
Pölyä.jpg

Myös näytönohjain oli puhdistuksen tarpeessa, mutta pienellä vaivalla siitä tuli kuin uusi.
GeForce FX5500 1.jpg
GeForce FX5500 2.jpg

Ikävä kyllä korroosiopeikko oli päässyt iskemään hampaansa näyttiksen tuulettimeen. Ilmankos se tuntuikin niin jäykältä käsin pyörittäessä. Tämä tuuletin ei taida pyöriä enää koskaan.
Tuulettimen korroosio.jpg
 
Kurkkasin tuon MSI K7N2GM2:n prossucoolerin alle ja sieltä löytyi Athlon XP 2400+ Thoroughbred B AXDA2400DKV3C AIUCB. Ei ihan Barton, mutta ihan jees kuitenkin.
Athlon XP 2400.jpg

Prossucooleriin oli kertynyt ihan järkyttävä määrä pölyä. Kovin on laiminlyöty tämän vehkeen huolto. Tämäkin siili pääsi kylpyyn.
Pölyä.jpg

Myös näytönohjain oli puhdistuksen tarpeessa, mutta pienellä vaivalla siitä tuli kuin uusi.
GeForce FX5500 1.jpg
GeForce FX5500 2.jpg

Ikävä kyllä korroosiopeikko oli päässyt iskemään hampaansa näyttiksen tuulettimeen. Ilmankos se tuntuikin niin jäykältä käsin pyörittäessä. Tämä tuuletin ei taida pyöriä enää koskaan.
Tuulettimen korroosio.jpg
124358298_390033112042476_7975815186402876963_n.jpg Ne on noi korroosiopeikot ikäviä heppuja terävine hampaineen :/
 
Parit virtalähteetkin on tullut putsailtua pölyistä projektien ohessa. Tässä Thermaltake Toughpower 750W ennen putsausta.
Thermaltake Toughpower 750W ennen.jpg

Ja tässä puhdistuksen jälkeen.
Thermaltake Toughpower 750W jälkeen.jpg

Tämä Corsair HX650 tuli ostettua pienellä riskillä, koska mukana ei tullut ainuttakaan modulaarista kaapelia. Onneksi niitä sai hankittua jälkikäteen muualta ja tämä pääsee vielä tositoimiin. Pölyä ei ollut paljon, mutta pieni puhdistus oli silti paikallaan.
Corsair HX650 jälkeen.jpg

Vielä Corsair TX750.
Corsair TX750 ennen.jpg

Ja sama poweri puhdistettuna. Siisti kuin sika pienenä.
Corsair TX750 jälkeen.jpg

Nämä eivät olleet kovin pahasti pölyisiä, mutta jotain aivan karmeaa oli vielä edessä...
 
Ja se karmein tapaus tulee tässä, eli tuon uusimman serrilöydön mukana tullut Nexus 350W. Kuten aiemmista kuvista näkyy, niin prossucooleri oli aivan tukossa pölystä ja virtalähde oli vielä pahemmassa jamassa.
Nexus 350W 1.jpg

Huh ja hyh, melkoisen järkyttävät määrät pölyä. Miten tämä on voinut päästä tähän kuntoon? Ja mitä olisi tapahtunut jos tämä pölymäärä olisi syttynyt?
Nexus 350W 2.jpg

Kourallinen pölyä, suoraan virtalähteen sisuksista kaivettuna.
kourallinen pölyä.jpg

Vaan puhdistamalla tästäkin vehkeestä tuli ihan siisti. Ensin enimmät pois sormin ja pinseteillä noukkimalla, sitten imuria, paineilmaa ja tuulettimelle vielä hammasharjalla rapsuttelua ja kostealla pyyhkimistä.
Nexus 350W 3.jpg

Ikävä kyllä tämän virtalähteen puhdistaminen taisi olla turhaa työtä, sillä jo tutuksi tullut korroosiopeikko on tainnut käydä maistelemassa myös tätä vehjettä. Kuvan keskellä olevan ison kelan vasemmalla puolella piirilevyssä näyttää olevan korroosiojälkiä ja jos siellä joku vastus on, niin se lienee entinen. Tätä vehjettä en taida iskeä kiinni virtoihin ollenkaan.
Nexus 350W 4.jpg
 
Ja se karmein tapaus tulee tässä, eli tuon uusimman serrilöydön mukana tullut Nexus 350W. Kuten aiemmista kuvista näkyy, niin prossucooleri oli aivan tukossa pölystä ja virtalähde oli vielä pahemmassa jamassa.
Nexus 350W 1.jpg

Huh ja hyh, melkoisen järkyttävät määrät pölyä. Miten tämä on voinut päästä tähän kuntoon? Ja mitä olisi tapahtunut jos tämä pölymäärä olisi syttynyt?
Nexus 350W 2.jpg

Kourallinen pölyä, suoraan virtalähteen sisuksista kaivettuna.
kourallinen pölyä.jpg

Vaan puhdistamalla tästäkin vehkeestä tuli ihan siisti. Ensin enimmät pois sormin ja pinseteillä noukkimalla, sitten imuria, paineilmaa ja tuulettimelle vielä hammasharjalla rapsuttelua ja kostealla pyyhkimistä.
Nexus 350W 3.jpg

Ikävä kyllä tämän virtalähteen puhdistaminen taisi olla turhaa työtä, sillä jo tutuksi tullut korroosiopeikko on tainnut käydä maistelemassa myös tätä vehjettä. Kuvan keskellä olevan ison kelan vasemmalla puolella piirilevyssä näyttää olevan korroosiojälkiä ja jos siellä joku vastus on, niin se lienee entinen. Tätä vehjettä en taida iskeä kiinni virtoihin ollenkaan.
Nexus 350W 4.jpg

Kauan, kauan sitten avasin autoliikkeen toimiston lattialla olleen 286- koneen. Kylkipellin alla oli tasainen matto pölyä, tuo poweri on juuri siivottu siihen verrattuna;)
 
Pidän Socket A -vehkeiden ystäviä vielä hetken aikaa jännityksessä ja postaan tähän väliin jotain muuta. Tuossa taannoin bongasin lahjoitettavan LGA775-koneen raadon ja siinä oleva emolevy herätti mielenkiinnon. Sen kävin noutamassa vähän pidemmän matkan päästä, mutta mitäpä sitä ei aarteiden takia tekisi. :D Elämää nähneen kotelon sisältä löytyi Asus P5E3 Deluxe -emolevy ( P5E3 Deluxe | Motherboards | ASUS USA ), eli siis LGA775-kantainen emo X38-piirisarjalla ja DDR3-tuella. Aarre! Kotelo oli joku Enlight "enlaitatätäkuntoon" koska etupaneelin muovikiinnikkeistä liian moni oli poikki. Hieman myöhemin löytyi myynnissä oleva Q9550-kone, jossa oli Thermaltaken 750W poweri, Kingstonin 120-gigainen SSD, 500-gigainen kovalevy ja GTX 660. Emolevy oli perustason P5B, joten oli selvää, että tuollainen prosessori ansaitsee jotain parempaa. Hinta oli osiin nähden varsin kohtuullinen, joten se oli taas roadtripin paikka. Näiden prosessorien hintataso on noussut suorituskykyyn nähden melko korkealle ja uudempia prosessoreita saa samaan hintaan tai jopa halvemmalla kuin näitä Core 2 Quadeja. Ja kun vähän aikaa sitten sain foorumilahjoituksena kotelon ja Corsairin 750W powerin, niin noista sai läjättyä kelpo koneen. Kotelon tarratkin natsasivat kokoonpanoon oikein hyvin. On Corsairin virtalähde, Asuksen emolevy ja Core 2 Quad prosessori kuten tarrat antavat ymmärtää. Kiitoksia kotelon lahjoittajalle. :) Tässäkin kotelossa etupaneeli repsotti hieman alareunastaan kuluneiden muovikynsien takia, mutta ne sai fiksattua tunkemalla kynsien taakse kiilaksi pizzalaatikosta leikatut rullalle pyöritetyt kartonkisuikaleet. Ei repsota enää. Fiksin myötä kone sai nimekseen Grandiosa. SSD:n säästän erääseen toiseen projektiin ja näyttikseksi laitoin GTX 260:n, mutta se saattaa vielä vaihtua. Hyvin käy ja kukkuu ja Windows on jo asennettu. :thumbsup:

Kännykkäräpsyjen sijaan laitan tähän muutaman järkkärillä näpsäistyn otoksen tuosta emolevystä. On se nätti.
Asus P5E3 Deluxe 1.jpg
Asus P5E3 Deluxe 2.jpg
Asus P5E3 Deluxe 3.jpg
Asus P5E3 Deluxe 4.jpg
Asus P5E3 Deluxe 5.jpg
 
Saisi olla nykylankuissakin vastaavantasoinen jäähdytys, esim. X570 tuskin tarvitsisi tuuletinta tuollaisella..
Joo, kyllä pitäisi olla mahdollista toteuttaa passiivijäähdytys myös X570-emoille. Taitaa tuon X38:n TDP olla 26,5 W ja X570:n 11 W, eli ero on lähes 2,5-kertainen. Toki tuonkin emon mukana tuli kaksi tuuletinta noille isoille siileille, mutta emolevyn manuaalissa ohjeistettiin käyttämään niitä vain silloin jos prosessorille asennetaan vesijäähdytys tai passiivisiili. En tiedä miksi nykylankuissa on päädytty noihin pikkusirkkeleihin, mutta veikkaan syyksi rahaa. Mutuna veikkaan että kupari on sen verran kallista, että tulee edullisemmaksi laittaa piirisarjan päälle pieni puhallin, kuin käyttää suuri määrä kuparia passiivijäähdytyksen toteuttamiseen. Tuskin sillä on lopputuotteen hinnan kannalta monen dollarin vaikutusta, mutta jos valmistaja pystyy säästämään valmistuskustannuksissa muutamankin dollarin per lankku, niin suuria eriä valmistettaessa siitä kertyy firmalle iso säästö. Ja kun tuo lämmöntuotto ei kuitenkaan ole ihan kohtuutonta, niin osassa uusista emolevyistä tuo tuuletin ei taida edes pyöriä koko ajan, eli on luultavasti ajateltu että loppukäyttäjän kannalta tuo ei ole merkittävä haitta. Yksi syy suurien kuparisiilien puuttumiselle voi myös olla nykyinen tyyli, jossa emolevy verhotaan erinäisillä muovisilla peitelevyillä (joissa omasta mielestäni ei ole mitään järkeä).
 
Mielenkiintoinen triidi. Ehdottomasti seurantaan :):thumbsup: Tämän ikäluokan vehkeiden kanssa touhuilua on aina ilo katsella, kun ne on niitä minkä kanssa itsekkin aikoinaan tuli touhuiltua erittäin aktiivisesti (kellottelut, modailut yms).
 
Mielenkiintoista! :)
Tulee kyllä vanhat hyvät ajat mieleen väkisinkin.

Saanko tiedustella mikä on sijaintisi? Multa pitäisi vielä vanhempieni varastosta jotain tavaraa löytyä, jotka joutaisi kyllä "hyötykäyttöön". Toki täytyy varmistaa ensin että löytyy vielä ennenkuin lupailen mitään. :geek:
 
Tässäpä yhteenveto eiliseltä. Siitä tuli ihan pitkä ilta, vaikka piti vain nopeasti kokeilla, että paljonko tuo Grandiosan Q9550 (C1 stepping) suurinpiirtein kulkee. Otetaan ensin ne hyvät uutiset. Prosessori ylikellottui 3DMark-vakaasti yli gigahertsin korkeammalle kellotaajuudelle, mutta 4 GHz sain ruudulle vain POST-ruudun ajaksi. Sen tarkemmin en ruvennut testaamaan useammilla testiohjelmilla ja hakemaan vakautta, koska oli tarkoitus vain kokeilla nopeasti miten tämä kulkee ja saada vähän hajua miten väylätaajuuden nosto vaikuttaa suorituskykyyn ja mikä GPU tälle kannattaisi laittaa kaveriksi. Tässä illan 3DMark Vantage -testien saldo. Suluissa olevat arvot ovat muutos samalla näytönohjaimella ajettuihin testeihin prosessorin toimiessa vakiokellotaajuudella.

Ensin vuorossa oli GTX 260:
Q9550 @ 333 * 8,5 = 2,83 GHz
GPU Score 10310
CPU Score 11404
3DMark Score P10564

Q9550 @ 433 * 8,5 = 3,68 GHz (+850 MHz)
GPU Score 10271 (-39)
CPU Score 14615 (+3211)
3DMark Score P11096 (+532)

Sitten oli GTX 480:n vuoro:
Q9550 @ 333 * 8,5 = 2,83 GHz
GPU Score 18211
CPU Score 11863
3DMark Score 16062

Q9550 @ 450 * 8,5 = n. 3,83 GHz (+995 MHz)
GPU Score 19284 (+1073)
CPU Score 15163 (+3300)
3DMark Score P18057 (+1995)

Q9550 @ 455 * 8,5 = n. 3,87 GHz (+1037 MHz)
GPU Score 19227 (+1016)
CPU Score 15321 (+3458)
3DMark Score 18075 (+2013)

Hieman huolimaton screenshotti tuosta viimeisestä vedosta, koska näköjään oli jäänyt jonkun BIOSin resetoitumisen yhteydessä virransäästöominaisuudet päälle ja CPU-Z:n ikkunassa kerroin on tipahtanut 6:een. Ja jos joku asiaa ihmettelee, niin muisteille ei voinut pistää enempää vauhtia, koska siellä oli 1600 MHz kampojen lisäksi pari 1333 MHz kampaa. Ihan vaan siksi, että peruskäytön kannalta 8 GB 1333 MHz muistia on varmasti parempi kuin 4 GB 1600 MHz.
3DMark Vantage P18075.jpg

Ja sitten ne huonot uutiset. Hajotin virtalähteen. Voi bärgels, siihen hyytyi Corsairi. Enää ei lähde kone käyntiin eikä kiinalainen virtalähdetesteri inahdakaan. Oliko muka noin korkealle kellotetun Core 2 Quadin ja GTX 480:n kuorma liikaa tuolle? Höh ja pöh. No ei kait siinä, leikit jatkukoon sitten joskus kun löytyy sopiva virtalähde tähän myllyyn.
 
Mielenkiintoista! :)
Tulee kyllä vanhat hyvät ajat mieleen väkisinkin.

Saanko tiedustella mikä on sijaintisi? Multa pitäisi vielä vanhempieni varastosta jotain tavaraa löytyä, jotka joutaisi kyllä "hyötykäyttöön". Toki täytyy varmistaa ensin että löytyy vielä ennenkuin lupailen mitään. :geek:
Mukava kuulla, että lukijoita kiinnostaa nämä näpertelyt. :) Majailen Kuopiossa.
 
Tuota ensimmäisen postauksen Dragon-miditornia et sitten noin siistinä heitä poies. Se fulltower-versio aiheuttaa oksennusrefleksin, mutta tuo midi on näppärä laitos ja vähemmän yleinen.
 
No nyt ois Socket A -kannan ystäville herkkua tarjolla. ;) Eilissäpäivänä tuli testattua testilankuksi hankittu HP:n OEM-emolevy ja siinä samalla kuusi Socket A -prosessoria. Kuudesta prosessorista vain Duron 750 MHz ei buutannut. Kolme Athlon XP:tä, yksi Duron ja yksi Sempron buuttasivat. Harmi että juuri tuo hitain Duron ei toimi, koska olisi ollut mielenkiintoista benchmarkkailla sitä ja verrata sitä tuohon 2800+ Bartoniin ja nähdä miten paljon prosessorien suorituskyky kasvoi tuon kannan elinaikana. Emolevyn BIOS on hyvin karsittu eikä ylikellotusmahdollisuuksia ole, mutta tuo integroitu VIA:n grafiikkapiiri vaikuttaa kiinnostavalta.
Socket A prosessorit.jpg
Socket A testaukset.jpg
Socket A testi.jpg
 
Taas uusia kuulumisia puuhanurkkaan. Viikonloppuna otin työn alle ykköskoneeni ja jumalprosessori i5-2500K sai tehdä tilaa i7-2600K:lle. Hyvin on i5-2500K jaksanut näihin päiviin asti, vaikka prosessorin julkaisusta on kohta 10 vuotta. Tällekin koneelle tuli tehtyä perusteellinen siivous niin on sitten kivempi laittaa uudet osat paikalleen kun kotelo ei ole täynnä harmaata pölyä. Tosin eipä tuolla paljon pölyä ollut muutenkaan, kiitos pölysuodattimien.

Pieniä vastoinkäymisiä tosin oli tässäkin projektissa. Vielä en saanut konetta läjään, koska osia putsaillessani huomasin, että prossucoolerin pohja on melko kiero. Äh. Ei auta muu kuin hioa se suoraksi. Sama ongelma on toisessakin Thermalrightin coolerissa, mutta siinä pohja on niin kiero, että cooleri pyörii paikallaan kun sitä puhaltaa hiustenkuivaajalla.

Olin saanut aiemmin kaverilta asevelihintaan RTX 2060:n ja se on tarkoitus vaihtaa Radeon HD 5870:n tilalle heti kun prossucooleri on paikallaan. Radeon pääsee sitten ehkä koneeseen numero n. Vaan taas vastustaa. Laatikoiden kätköistä kyllä löytyi 8-pin virtakaapeli näytönohjaimelle, mutta sitten hoksasin että eihän tuossa kortissa ole DVI-liitintä. Näytössä kyllä on DVI:n lisäksi myös HDMI-liitäntä, mutta se ei ole ainakaan aikaisemmin toiminut kuin 1080p-resoluutiolla, eikä näytön natiivilla 1920x1200-resoluutiolla. Taas äh. Ei muuta kuin Jimmsiltä adapteri tilaukseen.

Cooleria, äänikorttia ja RTX:ää vaille valmis kokoonpano:
melkein valmis.jpg

Vähän näytönohjaimien kokovertailua. RTX 2060, HD 5870 ja GT 620. On se melkoinen jytky. :D
RTX 2060 HD 5870 GT 620.jpg
 
Ja sitten taas takaisin serrin pariin. Eräs foorumilainen tarjosi näpertelyhommiin AM2-kantaisia prosessoreita ja kaikenlaista muuta mielenkiintoista, joten tokihan siitä tehtiin diili. Alkuviikosta kävin innosta soikeana hakemassa pakettiautomaatista yllätyspaketin, johon hän oli laittanut myös muisteja ja vähän muutakin mitä nurkista oli löytynyt. Olo oli kuin pienellä pojalla jouluaattona kun sitten kotona pääsin avaamaan pakettia. Voi juku mitä kaikkea siellä olikaan! AMD:n prosessoreita oli kymmenisen kappaletta (mm. useampi Athlon 64 X2 3800+ Windsor 90 nm 65 W -malli ADO3800IAA5CU, pari Athlon X2 4050e energy efficient 45 W Brisbanea ADH4050IAA5DO ja yksi business-4450B ) ja lisäksi mukana tuli yksi E8400 ja kaksi kappaletta i3-540-prosessoreita. Lisäksi paketissa oli iso nippu (jotain kolmisenkymmentä kappaletta?) DDR1- ja DDR2-muisteja, 30 gigan SSD-levy, iso tuubi lämpötahnaa ja 620 GT -näytönohjain. Tämä oli juuri sellaista näihin projekteihin soveltuvaa tavaraa! Suuri kiitos hänelle näistä!

Lähemmässä tarkastelussa kävi ilmi, että toinen i3 oli saanut osuman ja yksi pintaliitoskomponenteista oli tiessään. Tämä se saattaa jäädä minulta korjaamatta. On niin pieni kärpäsen kakka tuo komponentti eikä ole samanlaista rikkinäistä prosessoria mistä ottaa vastaava komponentti. Muutama Athlonkin oli kokenut kovia ja useammassa yksilössä oli vääntyneitä pinnejä ja joidenkin pinneihin oli tarttunut vanhaa lämpötahnaa. Vaan eipä siinä mitään, sehän tekee tästä näpräämisestä vain mielenkiintoisempaa. Ei muuta kuin hammasharja käteen ja rapsuttelemaan, koska tahnanmuruja ei passaa päästää sockettiin. Hyvin lähti kuivunut tahna eikä pinnejäkään vääntynyt enempää, kun rapsutteli ihan kevyesti ja varoen. Vai olisikohan nuo tahnat sittenkin pitänyt jättää tuonne? Olisikohan nuo kellottuneet paremmin jos olisi ollut piitahnaa prosessorin välissä? :D Sitten oli aika passittaa prosessorit pinnitohtorin vastaanotolle oikomishoitoon ja pian tilanne alkoi näyttää paljon valoisammalta. Hyvin varovaisesti kun oikoi teräväkärkisillä pinseteillä, niin pinnit sai käännettyä suoraan. Se on mukavaa kun saa jotain korjattua. Toki vanhat tahnat tuli murusteltua pois myös prossujen päältä ja sen jälkeen pääsin kokeilemaan että ovatko nuo toimivia. Testaamaton testiemo vastusteli hieman aluksi, mutta lopulta sekin suostui yhteistyöhön kun jätin paikoilleen vain yhden muistikamman. Siitä ei ole tietoa, että oliko emossa tai muisteissa vikaa, vai oliko kyse vain yhteensopivuusongelmasta. Mutta yhtä kaikki, prosessoritestien tulos oli varsin tyydyttävä. 8/8 postasi ilman ongelmia, vaikka joissakin pinnejä joutui oikomaan vielä vähän lisää kun sovitusvaiheessa prosessori ei halunnutkaan tipahtaa paikoilleen socketiin. Semmoinen erävoitto. S939-prosessorit (single core Athlon 64 3500+ 90 nm 67 W Venice ADA3500DAA4BW) testailen myöhemmin, samoin kuin tuon E8400:n, mutta i3:lle minulla ei (vielä) ole LGA1156-lankkua. Ja kuten asiaan kuuluu, niin tässä muutama kuva näpertelyistä.

pinnit 1.jpg
pinnit 2.jpg
tahnaa pinneissä.jpg
putsatut prossut.jpg
 
Jälleen pientä tarinointia puuhanurkan tapahtumista. Taas tuli vastaan prosessori, jossa oli lämpötahnaa väärässä paikassa. Onneksi tämä oli Intel niin oli helppo puhdistaa. Tämmöinen näky oli vastassa kun irroitin prosessorin yhdestä ser-emosta. Sielläkin oli sitten laitettu piitahnat prosessorin väliin... Äh. Mitenkähän sitä ihmiset näin huolimattomasti asentelee vehkeitään? No, se oli äkkiä pyyhkäisty ipalla puhtaaksi ja kaikki on taas hyvin.
Prosessorin piitahnat.jpg

Tämä Radeon HD 5770 oli ilahduttavan siistissä kunnossa eikä pölyä ollut kovinkaan paljon, mutta koska pöly on semmoinen asia mistä en tykkää ollenkaan, niin pitihän se tämäkin purkaa, puhdistaa ja vaihtaa tahnat. Nyt se on kuin uusi. Vanhastakin raudasta on pidettävä huolta. :)
HD 5770 huolto.jpg

Tämä Asus P5E Deluxe taas kaipasi hieman enemmän elvyttelyä. Ostin sen jokunen tovi sitten kahden muun viallisen emon kanssa, koska vikakuvauksen perusteella tämä vaikutti olevan vielä pelastettavissa. Emo kuulemma buuttasi huonosti ja vaati hieman houkuttelua että koneen saa käyntiin. Ensimmäiseksi tsekkasin lankun fyysisten vaurioiden varalta ja kurkkasin myös socketiin. Kaikki näytti olevan ok, mitä nyt emolevyn siilien vastakappaleet oli korvattu pätkillä kapeaa lattarautaa. Raudat oli kuitenkin asennettu ihan oikeaoppisesti niin ettei rauta ottanut kiinni komponenttien jalkoihin tai mihinkään muuhunkaan mistä voisi aiheutua oikosulku. Hieman kaarelle tuo kiinnitys kyllä vetää emon, joten mieluummin vaihtaisin tilalle alkuperäiset vastakappaleet. BIOS-versiosta ei ollut tietoa, joten varmuuden vuoksi vaihdoin emolevylle socketin suojana olleen Pentiumin tilalle prossulaatikosta löytyneen C2D E8400:n, koska sille on tuki tuon emolevyn vanhimmassakin BIOS-versiossa. Eipä ainakaan jää buuttaaminen kiinni siitä että BIOS ei ole tue asennettua prosessoria. Muistikammaksi vaihdoin Memtestillä testatun Kingstonin kapulan ja samalla laitoin uuden pariston paikoilleen. Cooleri ja näyttis paikoilleen, piuhat kiinni, sormet ristiin ja ruuvimeisseliä virtapainikkeen pinneihin. Ja kas, näytön virtaledin keltainen väri vaihtui vihreäksi ja ruudulle tuli kuva! Jes! BIOSiin pääsi ja sammuttamisen jälkeen tuo buuttasi uudestaankin, mutta ei tuo silti ihan terve taida olla. Joskus se buuttaa Memtest-tikulta ja joskus ei, mutta kun buuttaa, niin ei ainakaan kaadu testin aikana. Myös USB-kontrollerien valmistelu tuntuu kestävän epätavallisen kauan postauksen aikana, mutta onnistuu kuitenkin. BIOS on uusin ja samaa versiota ei näköjään voi flashata uudestaan päälle, vaikka sitäkin ajattelin kokeilla. Täytyy tutkia että onko syypäänä USB-näppis tai tikku vai voiko ongelma johtua muisteista. Tai jos kontrollerissa on vikaa, niin hankkii sitten lisäkortin ja kytkee emolevyn oman piirin pois päältä. Ehkä syy selviää tarkemmissa testeissä. Toivottavasti tuon saa vielä toimintakuntoon, koska se on kuitenkin niitä parempia X48-emoja LGA775-kannalle. Ja vielä kun i/o-pelti ja SupremeFX-äänikorttikin löytyi, niin toimiessaan tuo olisi ihan kiva lähtökohta taas yhdelle projektille. Ja passiivijäähdytteinen GeForce 7300 GT jäähtyy muuten huomattavasti paremmin kun sille laittaa tuulettimen kaveriksi. Melkein tuntui kylmältä tuo siili. :D
P5E Deluxe memtest.jpg

Niin ja viikonloppuna tuli tosiaan ajeltua Memtestiä kahden koneen voimin kun testasin kaikki nurkista löytyvät irtonaiset DDR2-kammat. Lisäksi yhden Thermalrightin prossucoolerin pohjan hionta on aloitettu ja tänään tuli Jimmsiltä HDMI-DVI-adapteri, minkä avulla 2060:stä pitäisi saada tulemaan kuva näytölle. Ehkä tuo ykköskonekin joskus valmistuu. Lisäksi yhteen konkkavikaiseen "harjoitusemoon" on tilattu uudet konkat, joten tinaushommiakin on tiedossa. Ja posti on tuonut mielenkiintoisia paketteja ja lisää on tulossa, mutta säästellään näitä vielä tuonnemmaksi. ;)
 
No niin, tänään on puuhanurkassa kohdattu ongelmia ja löydetty niihin ratkaisuja.

Ensimmäinen ongelma oli se kun tuo P5E Deluxe tuntui olevan niin kovin kranttu muistien suhteen. Kaksi gigatavun kampaa oli, millä se toimi jopa dual channelissa, mutta kun tarjosin sille kahden gigan kampoja toisesta ser-koneesta, niin ei kelvannut edes yksi kerrallaan. Hmm. Vaan siinä kun aikani rämppäsin muisteja ja kokeilin eri kombinaatioita, niin hoksasin katsoa muistien tarroja. Niissä yhden gigatavun Kingstonin ValueRAM-kammoissa luki 667 MHz 1,8 V ja noissa isommissa HyperX-kammoissa PC6400 2,0 V. No nyt alkoi raksuttaa. Voisiko asia ratketa sillä samalla tempulla, millä joskus vuosia sitten sain muutamat Rhinon kammat toimimaan? No ei muuta kuin yksi ValueRAM-palikka paikoilleen, buuttaus, BIOSiin ja muistijännitteeksi 2,0 V. Emolevyn mielestä oltiin jännitteiden osalta jo keltaisella alueella, mutta jospa tämä kampa sen kestäisi. Save & exit, kone sammuksiin, ja HyperX-palikka paikoilleen. Buut. Ei lähde. !"#¤%&. ValueRAM-palikka takaisin ja uudelleen BIOSiin. Jännitteen nosto summamutikassa 2,08 Volttiin. Save & exit, kone sammuksiin ja HyperX-palikka paikoilleen. Buut. Success! Kone buuttasi nätisti ja kävin tsekkaamassa BIOSista asetukset. 2,08 V ja 800 MHz. Joo, nyt on hyvä. Kone sammuksiin, toinen palikka paikoilleen ja sitten kokeilemaan jännitteen laskua. Nyt toimi 2,0 Voltilla kaksi kahden gigan kampaa 800 MHz nopeudella. No ei muuta kuin kaksi 2 GB ValueRAM kampaa siitä toisesta serrikoneesta vielä lisäksi tähän lautaan kiinni ja kokeilemaan. No niin, nyt alkoi hymyilyttää! 8 GB @ 800 MHz. :cool:

Sitten rupesin kokeilemaan Windowsin asennusta, mutta siinä tuli vastaan uusia ongelmia. Ei lähde seiskan asennus käyntiin tikulta kun koko tikkua ei näy koneen buuttivalikossa. Hmh. Oli juuri äsken Rufuksella tehty tikku ja laitettu asetuksista että käytetään MBR-osiointia ja että kohdejärjestelmä on BIOS. Toki BIOSin asetukset piti vielä käydä läpi, mutta sieltä ei löytynyt mitään mikä korjaisi ongelman. Seuraava temppu oli sitten kokeilla kutistaa tikulla olevan osion koko alle kahdeksaan gigaan. Diskpartilla onnistui nopeasti ja ei kun kokeilemaan. Noup, ei löydy tikkua vieläkään. On tämä saatana työmaa. Ja näiden tikkuleikkien aikana läsnä oli myös se vanha ongelma, että USB-kontrollerien valmistelu kesti melko kauan. Ensin oletin, että se on vaan BIOS joka siellä etsii tikulta recovery-ROMia ja että tuon hitauden kanssa pitää vaan oppia elämään. Vaan kun pitäisi saada se Windowsin asennus käynnistymään tikulta... No sitten tikku toiseen liittimeen ja restart. Oho, nyt toimii! Tikku löytyi buuttimenussa ja Windows 7:n asennus sujui kivuttomasti testilevynä toimineelle 30 gigan SSD:lle. Jes! Eiköhän tästä vielä toimiva vehje tule kun nyt tietää nämä jutut. Eli oli siis väärä tapa sammuttaa kone napsauttamalla jatkojohdon katkaisimesta virta pois. Oikea tapa on sammuttaa kone virtapainikkeella / pinneistä, niin että emolevylle jää vielä joku pieni standby-virta tms. Nimittäin kun koneen sammuttaa oikein, niin tuo USB-kontrollerien valmistelu sujuu nopeasti ja tikku löytyy buutissa. On vaan ollut tapana napsauttaa aina virrat pois jatkojohdosta, koska se on nopeampi tapa ja komponentteja vaihdellessa on parempi että koko systeemi on täysin virraton. Tämä kone sai nimekseen Lazarus. :D

P5E Deluxe toimii 1.jpg
P5E Deluxe toimii 2.jpg
P5E Deluxe toimii 3.jpg
 
Kylläpä tuli tällä viikolla mieluisa yllätys Postissa. Eräs foorumilainen tarjosi 1066 MHz DDR2-muistikittiä ja tokihan sellainen kellotteluihin sopiva kitti herätti kiinnostuksen. Hämmennys oli kuitenkin suuri kun menin noutamaan pakettia automaatista:
"Onpas tuo ison näköinen paketti..."
Eikä paketti ollut vain överihyvin pakattu, vaan se myös tuntui painavalta.
"Hetkinen, eihän minulle tällä hetkellä ollut tulossa muita lähetyksiä kuin ne muistit ja eräs näytönohjain? Vai olenko unohtanut jonkun tekemäni serriostoksen?"
Piti ihan tarkistaa että paketin päällä on varmasti oikea nimi. Kyllä oli. Siispä kotiin ja pakettia avaamaan. Ohoh, mitäs ihmettä täältä löytyy!? Paketistia kurkisteli pari Arcticin prosessorijäähdytintä alkuperäisissä pakkauksissaan ja lisäksi siellä oli Windows 7 asennusmediat niiden muistien lisäksi. Joulupukilla ei liene asian kanssa mitään tekemistä, mutta olisiko marraspukki käynyt sujautttamassa pakettiin vähän ylläriä. :D Tämä oli mieluisa yllätys, sillä hyville coolereille on aina käyttöä. Iso kiitos tälle foorumilaiselle! :) Tuli kovin hyvä mieli ja ajattelin laittaa hyvän kiertämään osallistumalla foorumin joulupatakeräykseen sitten kun se aukeaa. :)

Nyt on niin hyvät coolerit kellotteluleikkeihin että pitänee investoida kunnon virtalähteeseen vaikka hinnat ja saatavuus taitavatkin olla tällä hetkellä huonoja. Voi olla että jos noille ikivanhoille 500 W serri-Anteceille sun muille edes vihjaa tuommoisesta niin ne pelästyy asiaa siinä määrin, että päästäävät toimintasavut ulos ennen kuin ehtii edes virtajohdon kytkeä. Ja kun ykköskoneen powerilla on ikää jo 12 vuotta, niin kyllä sillekin on jo hyvä alkaa etsiä seuraajaa vaikka se onkin toiminut moitteettomasti.

yllätyspaketti 2.png
 
Nonniin, jotain on taas tullut tehtyä. Eilen pistin nippuun ykköskoneeni Infinityn kun sain hiottua coolerin pohjan jokseenkin hyväksi. Hirmu homma tuossakin. Pikkuisen lenkka se on vieläkin, mutta ehkä siitä tuli vähän parempi. Ensin karkealla hiekkapaperilla enimmät pois ja sitten puolikarkealla siloittelua ja hienoimmalla hiekkapaperilla en edes ruvennut hankaamaan, koska pohja ei ollut täysin suora ja oli epäilys että hiontahommiin saattaa joutua palaamaan jos kontakti prosessoriin jää huonoksi. Saa nähdä mitä tuolle toiselle vielä enemmän mutkalla olevalle coolerille saa tehtyä. Ei vaan malttanut enää hieroa, vaan piti päästä kokeilemaan uutta prosessoria ja näytönohjainta. Vanhalla kokoonpanolla ei tullut ajettua testejä, mutta kun nuo osat siirtyvät toiseen koneeseen, niin niitä voi vielä testailla myöhemmin. i7-2600K ja RTX 2060 lienee kuitenkin ihan mukava päivitys i5-2500K:hon ja Radeon HD 5870:een verrattuna. Ja jos joku ei tiedä taikka muista, niin tuo i5 on 4 cores / 4 threads @ 3,3 GHz ja i7 on 4 cores 8 threads @ 3,4 GHz. Nämä on valmistettu 32 nm prosessilla, käyvät LGA1155-kantaan ja molemmat ovat K-malleja, eli ylikellotus onnistuu kerrointa muuttamalla. Wikipedian mukaan nämä julkaistiin tammikuussa 2011, eli lähes 10 vuotta sitten, mutta omassa käytössä nämä Sandy Bridget ovat olleet ihan riittäviä vehkeitä vielä nykyäänkin kun ei tule pelattua uusimpia pelejä tai editoitua videoita. Ja Radeon HD 5870:n julkaisusta on jo 11 vuotta kun taas tämä RTX lähentelee vasta kahden vuoden ikää.

Sen isommin ei tullut yöllä säädettyä, mutta kokeilin Asuksen automaattista ylikellotussoftaa ja se löysi tälle prosessorille lisää vauhtia lähes gigahertsin verran. 3,4GHz --> 4,385 GHz. Muutenhan tuo on ihan hyvä lukema, muttta kyllä se i5 kulki enemmän. Sillä meni rikki 5 GHz, mutta päivittäiseen käyttöön taisin jättää asetuksen 4,8 GHz. Tälläkin prosessorilla pitänee tyytyä hieman matalampaan lukemaan, sillä lämmöt tahtovat karata 80 asteeseen 3DMarkin aikana. Tosin vielä voi kokeilla toisella jäähyllä ja sekin on mahdollista että softa nostaa jännitettä enemmän kuin on tarpeellista.

Vertailun vuoksi ajoin 3DMark Vantagen tälläkin kokoonpanolla, koska se on ainoa testi minkä kerkesin testata silloin aiemmin Grandiosalla ennen virtalähteen hyytymistä.

Q9550 @ 455 * 8,5 = n. 3,87 GHz + GTX 480
GPU Score 19227
CPU Score 15321
3DMark Score 18075

i7-2600K @ 102 * 43 = 4,385 GHz + RTX 2060
GPU Score 60673 (+41446)
CPU Score 29255 (+13394)
3DMark Score 47831 (+29756)

On näissä vehkeissä ero kuin yöllä ja päivällä. :D Harmi kun hajosi se virtalähde niin ei ehtinyt testailla enemmän tuota Q9550:aa, mutta eiköhän siihenkin vielä tule palattua. Ja kunhan saan läjään tuon i5-koneen niin pyöräytän silläkin 3DMarkin läpi niin saa vähän vertailukohtaa. Veikkaan että i5 pärjää Vantagessa tätä i7:ää paremmin korkeamman kellotaajuuden ansiosta, mutta jossain toisessa testissä hyper-threadingin puuttuminen saisi vaa'an kallistumaan i7:n suuntaan. Sen sijaan GTX 480 ja HD 5870 lienevät suorituskyvyltään suurinpiirtein samaa tasoa, joten ero HD 5870:n ja uuden RTX 2060:n välillä lienee jotain samaa luokkaa kuin ero GTX 480:n ja RTX 2060:n välillä.

Niin ja Grandiosasta puheen ollen... Tuli vilkaistua hieman tarkemmin tuota aiemmin postaamaani kuvaa ja joku siellä pisti silmään. Näyttää hieman hassulta tuo +12V linjan jännite! :rofl: Jahka testaan tuota konetta toisella virtalähteellä, niin pitää tsekata että muuttuuko lukema, vai onko tuo 9,2 V vain ohjelman bugi tai muusta syystä johtuva väärä lukema.
 
Kiireenpirulaiset vaivaa, mutta pitkästä aikaa pikku päivitys.

Grandiosa elää ja voi hyvin! \o/ Viikonloppuna tuli hommattua käytetty XFX TS 550 W virtalähde ja sillä lähti hommat taas sujumaan. Muutaman tunnin hakemisen jälkeen alkaa alustavasti vaikuttaa siltä, että 450 MHz on se väylätaajuus, millä tuo toimii vakaasti 3DMarkissa. Sen rankemmilla testeillä en ole rääkännyt, koska lämmöt nousee jo ihan riittävän korkealle. Enempää tuosta ei taida omilla taidoilla ja tällä jäähdytyksellä saada irti. Ja uudellakin virtalähteellä HWMonitor näyttää 12 voltin jännitteeksi varsin outoja lukemia, joten kyseessä lienee tosiaan softabugi tai sitten emolevy ilmoittaa jännitteen väärin syystä tai toisesta. Mielenkiintoinen havainto oli myös se, että väylätaajuus 451 MHz näkyi CPU-Z:ssa ihan oikein, mutta 452 näytti laskevan väylätaajuutta muutamalla megahertsillä. Lieköhän joku bugi BIOSissa?

Grandiosa 3DMark Vantage P18139.jpg

Kuluneiden päivien aikana talouteen saatiin myös "perheenlisäystä". Tuli tehtyä mielenkiintoinen torilöytö, vanha Abit NF7-S 2.0 ja Athlon XP 3000+ prosessori. Ai että, nyt on hyvä socket a -setti! Oli viimeisen päälle hyvin pidetty setti, jossa pölyä oli vain nimeksi, konkat olivat ehjiä ja mukana tuli coolerin ja parin muistikamman lisäksi io-pelti, ohjekirja ja muutama lippulappunen. Vielä kun olisi ollut alkuperäinen laatikko niin olisi ollut täydellinen paketti. Sitten vaan sopivaa koteloa metsästämään.

Abit NF7-S.jpg

Lopuksi vielä pikku teaseri eräästä projektista, minkä toivottavasti saan otettua työn alle joululoman aikana. ;)

teaser.jpg
 
Myöhästyneet jouluntoivotukset kaikille. :) Täällä tarjottiin aattona piparia myös prosessoreille. :D Tarkan hajuaistinsa ansiosta ne vainusivat tarjolle asetetut piparit nopeasti ja lähtivät vipeltämään paikalle sankoin joukoin muiden komponenttien kanssa. Ensimmäisenä paikalle ehtivät foorumilta joululahjaksi saadut prosessorit, mutta minkäänlaista rynnimistä tai kinastelua ei esiintynyt. Kaikki söivät piparinsa sulassa sovussa, niin Intelit kuin AMD:tkin.

prosessorit piparilla.jpg

Ja onhan täällä puuhasteltu muutakin. Viime viikonloppuna sain kasaan Miragen, eli LGA775-koneen, jolla on tarkoitus testailla näytönohjaimia ja prosessoreita. Emolle on nyt fläshätty epävirallinen BIOS paremman prosessori- ja muistituen saamiseksi ja koneeseen on asennettu Windows XP 32-bit. Ja toki käyttis piti asentaa SSD-levylle RAID-moodissa, joka siis vaati piirisarjan ajurien integroimisen asennuslevylle nLitellä. Tällä hetkellä koneessa on kiinni neliytiminen Q6600, 2x2 GB DDR2, 120 GB SSD ja näytönohjaimista ainakin GTX 570 antaa kuvan tuon kokoonpanon kanssa. Radeon HD 7970 ei suostunut yhteistyöhön, mutta näiden lisäksi on siis useita näytönohjaimia ja prosessoreita odottamassa testiin pääsyä. Niin ja saattaapa olla, että vaihdan tuohon vehkeeseen Arcticin prossucoolerin, jollainen tuli taannoin eräässä yllätyspaketissa. :p Oma hommansa on ollut miettiä, että minkä virtalähteen ja minkä coolerin laittaa mihinkin kokoonpanoon, mutta nyt alkaa olla suunnitelmat näiltä osin selvillä. Vähän piti miettiä että mikä virtalähde riittää mihinkin kokoonpanoon ja mitä kiinnikkeitä coolereille löytyy ja paljonko jäähdytystehoa tarvitaan.

Eilen tuli putsailtua viikonloppuna ostettu Bitfenix Shinobi (?) -kotelo, joka ei ole oikein vakuuttanut. Kotelossa ei ole äänenvaimennusta ja jossain määrin hankalasti puhdistettavat pölysuodattimet ovat reikäverkkoa, jonka suodatuskyky jättänee melkoisesti toivomisen varaa. Ikävintä on kuitenkin kotelon kumimainen pinnoite, johon pöly tuntuu tarttuvan herkästi. Huolettaa myös, että muuttuuko pinnoite ajan saatossa vieläkin tahmeammaksi, kuten joillakin kumiosilla on tapana. Kylkipellissä ei ole paikkaa tuulettimelle, eikä edes rei'itystä, mutta muuten kotelossa on mukavasti paikkoja kotelotuulettimille. Plussaa kotelolle voi antaa myös helposta purettavuudesta. Jotkut kohdat ovat hankalasti puhdistettavia, mutta pääosin kotelo on helppo siivota. Kyllä tähän yhden Lazaruksen kasaa kellottelutarkoitukseen, koska äänenvaimennusta tärkeämpää on se, että ilma kiertää. Nyt ei puutu enää kuin ruuveja.
 
Jos tarvit niin voin heittää C2D E4300:n ens kerralla kun pyyhkäiset Jyväskylän ohi. :tup:
Tää kuulostaa mieleniintoiselta. Pidetäänpä mielessä sitten kun satun liikkumaan siellä päin seuraavan kerran. Mulla näyttäisi olevan ylimääräisenä E8500, E8400 ja E7500 prossuja, joten voin vaikka tuoda jotain vaihdossa. :) Ja AMD-prossujakin taitaa olla joitakin malleja useampia kappaleita.
 
Olisiko kiinnostusta tällaisiin? Asun itsekkin Kuopiossa ja voisin tuoda kotiovelle.
Vanha koneeni oli isäni käytössä laskenut savut ilmoille. Itse en ollut paikalla enkä sen enempää tiedä. Prosessorin vieressä olevia kondensaattoreita on osa pullistellut.
Savut pölläyttäneet osat:
Emolevy Asus ABN-SLI Premium (socket 939) I/O plate ajan saatossa hukkunut jonnekkin.
Jokin AMD prosessori paikallaan en enää muista mikä.
4 Gb 4x1 Gb muistia
Poweri Nexus NX-5000 460W (peak500W)
Nec dvd rw pata optinenasema
Samsung SP0802N 80 Gb pata kiintolevy
Samsung SP2014N 200 Gb pata kiintolevy

Lisäksi vanhoja toimivina irroitettuja osia.
Palit GTS450 512M GDDR5 128B (crt dvi hdmi) pcie
Gigabyte GV-N660 OC-2GD pcie
Intel i5 2500k mukana tullut prosessori cooleri (socket 1155)
 
Heh hienoa lukea näistä vanhoista komponenteista :)
Mites, liekö kellään käyttöä tuommoiselle vanhalle Pentium D 945 prosulle ja sen kokoonpanolle?
 
Olisiko kiinnostusta tällaisiin?
Ilman muuta kiinnostaa! :) Hyvällä tuurilla tuosta on levinnyt vain poweri ja emon saa kuntoon vaihtamalla konkat. Tuohan on ollut aikoinaan varsin pätevä lankku ja mikäli tuosta saa toimivan, niin olisi mielenkiintoista verrata sitä tuohon ekana esittelemääni Abit AV8:aan ja mahdollisesti myös Abit AN8 SLI:hin, jollainen minulta myös löytyy yhdestä koneesta, jota ei ole vielä tullut esiteltyä.

Mihin nämä koneet lopulta päätyvät?
Toistaiseksi nämä ovat päätyneet ympäri omaa kämppää. Rautaa ei ole liikaa jos täällä mahtuu liikkumaan. :D Enemmän olen ollut liikkellä hanki ja pidä -periaatteella, kuin hanki, testaa/käytä ja laita kiertoon, mutta jos jollekin ei ole tarvetta, niin sen laitan eteenpäin jonkun toisen iloksi/riesaksi.

Osittain kyse on ihan omasta kiinnostuksesta hamstrata kaikenlaista rautaa eri aikakausilta omiin kasausprojekteihin ja testeihin, mutta toisaalta haluan myös säilyttää vanhaa ja pelastaa toimivaa rautaa romutukselta. On niin harmillista, että toimivia ja jopa hyviä vehkeitä romutetaan, vaikka jopa rikkinäiselle elektroniikalle löytyy ottajia ja korjaajia. Toisen roska voi olla toiselle ihan käyttökelpoinen osa, tai jopa aarre. Uusia tuotteita tulee markkinoille jatkuvasti ja vanhojen mallien valmistus loppuu ja kun näitä vanhempia vehkeitä ei ole tehty enää pitkiin aikoihin, niin niiden määrä maailmassa vähenee koko ajan kun niitä romutetaan rikkoutumisten ja korkean iän vuoksi. Tosin faktahan on että ser ei maailmasta lopu ja Ebay on tavaraa pullollaan ja innokkaimmille keräilijöille löytyy sieltä vaikka mitä. En tiedä onko tämä jotain alkavaa keski-iän kriisiä ja halua palata nuoruuteen näiden retronäpertelyjen muodossa vai mitä lie. :D Vähän on ollut ajatuksena kirjoitella näistä vehkeistä juttuja tälle foorumille, koska en liene ainoa, joka on kiinnostunut vanhasta raudasta ja kuten Jill Valentine tuossa ylempänä sanoi, niin on tämä halvempaa kuin koneiden kasaaminen uusista osista. Vanhoja osia kun saa varsin edullisesti ja aikoinaan useita satoja euroja maksaneen osan saattaa saada parilla eurolla. Lisäksi muutaman euron vehkeistä kehtaa ottaa paljon enemmän irti kuin uusista ja kalliista osista kun mahdolliset rikkoontumiset eivät kirpaise lompakossa niin pahasti. Toisaalta taas vanhoja ja "harvinaisia" aarteita ei kehtaa rääkätä liikaa, ettei mitään vain mene rikki. Toki uudemmissa osissa on rutkasti enemmän suorituskykyä ja joku uusi halppis-Pentium pyyhkii lattiaa näillä vanhoilla oman aikansa huippumalleilla. Mutta ei se äärimmäinen suorituskyky ole se juttu, vaan tässä kiinnostaa myös se, että mihin nämä vanhat vehkeet pystyvät ja samalla näkee myös miten tekniikka on kehittynyt vuosien aikana. Toki myös muut ihmiset ja rautasivustot tekevät laajoja testejä eri aikakausien osista ja mm. Zetteri on tehnyt tällä foorumilla sen suhteen todella hienoa työtä.

Eli ser-lavalle nämä eivät päädy elleivät ole täysin rikki, eikä kukaan muukaan ole niitä huolinut. Tai eivät välttämättä päädy romulavalle silloinkaan, sillä joitakin rikkinäisiä komponentteja voisi laittaa vaikka vitriiniin. :D Jonkunlainen "Gallery of broken hardware" noista voisi syntyä.

Heh hienoa lukea näistä vanhoista komponenteista :)
Mites, liekö kellään käyttöä tuommoiselle vanhalle Pentium D 945 prosulle ja sen kokoonpanolle?
Kylläpä hyvinkin voisi olla käyttöä tuolle noissa LGA775-testeissä. :)
 
Vihdoinkin tuloksia! Miragea vaivannut mystinen FPS:n droppailu 3DMark06:ssa ratkesi muutama ilta sitten ja näytönohjaimien testaaminen on päässyt alkuun. Ongelmana oli ruudunpäivitysnopeuden hyppiminen noin 7 - 70:n välillä ja tulokset jäivät vaatimattomalle 6000 - 7000:n välille tai jopa sen alle Radeon HD 5870:llä. Vain kerran ajo meni läpi tökkimättä ja ruutuun tuli yli 13 000 pisteen tulos. Jokin oli selvästi pielessä, sillä jo CPU-Z:n ikkunan heiluttelu hiirellä raahaamalla tökki pahasti. BIOSin säädöistä ei löytynyt apua ja seuraava mieleen tullut konsti olisi ollut eri ajureiden tai jopa eri käyttöjärjestelmän kokeilu. Prosessorin tai näytönohjaimen lämpötilatkin näyttivät olevan ihan normaalit, joten ongelma ei vaikuttanut johtuvan niistä. Vaan Task manageristapa näkyi, että prosessorin käyttöaste huiteli jopa yli 30 %:ssa ennen kuin 3DMark-testiä oli edes käynnistänyt. Syypää löytyi nopeasti. GPU-Z. Jostain syystä se kuormitti prosessoria noin paljon ja kun sen sulki, niin käyttöaste putosi lähelle nollaa ja testit alkoivat rullata sujuvasti. Kun taustalla ei ollut käynnissä ylimääräisiä ohjelmia, niin tökkimistä ei enää esiintynyt ja tulokseksi tuli tasaiseen tahtiin noin 13 500 pisteen lukemia. Jes. Näiden muutaman illan aikana olen ehtinyt testata kolme näytönohjainta ja lisätä niiden tulokset Exceliin. Mikäli vanhemmatkin 3DMarkit suostuvat toimimaan järkevästi, niin otan varmaan nekin vielä mukaan tähän vertailuun kaikkein vanhimpia näytönohjaimia varten. Vertailussa on mukana sekä oman aikansa paremman pään näytönohjaimia, että kehnompia halpismalleja.

Tästä projektista teen erillisen ketjun tuonne testitulosalueelle paremmalla ajalla ja alan lisäillä tuloksia sinne sitä mukaa kun saan kamoja testattua. Tässäpä muutamia testituloksia näin alkuun:
Benchmark tulokset taulukko.png

Nämä näytönohjaimet on testattu tähän mennessä. Radeon HD 5870, 5770 ja 4890.
Radeonit.jpg

Tähän väliin suuret kiitokset Zoltulle tavaroista. :) Laatikossa oli vaikka mitä mielenkiintoista, tarpeellista ja testeihin soveltuvaa tavaraa. Emolevyn lisäksi ZIP-asema on varsin mielenkiintoinen kapistus ja alan nyt seurailla myyntipalstoja että löytyisikö jostain siihen sopivia levykkeitä. :p

Yritän korjata tuota Asuksen s939 emolevyä kunhan olen ensin harjoitellut tinailua jollain romulla. Kokeilen vaikka kolvailla jonkun kondensaattorin irti ja tinaan sen sitten takaisin paikoilleen ja katson miten homma onnistuu. Sitten kokeilen kondensaattorivikaisen harjoitusemoni korjaamista ja vasta sitten kokeilen korjata näitä parempia vermeitä.

Toinen laatikossa olleista kovalevyistä on mitä ilmeisimmin täysin rikki, sillä kumpikaan testikoneista edes käynnistynyt kun se oli kytketty. Ensin luulin että testikoneesta hajosi virtalähde, mutta kun toinen kovalevy toimi normaalisti ja myös toinen testikone käyttäytyi aivan samalla tavalla näiden levyjen kanssa, niin vaihtoehtoja ei juuri jäänyt. Liekö siellä jotain oikosulussa ja sitten joku virtalähteen suojatoiminto estää koneen käynnistymisen. Tämä on omaa arvailuani. Ehjä levy on nyt ylikirjoitettu Parted Magicin ylikirjoitustyökalulla secure erase-menetelmällä ja tuon toisen levyn tärvelen sitten fyysisesti vaikka kuoret avaamalla, jotta pöly saa tehdä tehtävänsä. Ehjä levy taasen kelpaa mainiosti erääseen socket a-projektiini, koska siinä emossa ei ole SATA-liittimiä ollenkaan.

Tämmöisiä puuhailuja tällä kertaa. :)
 
Vuodenvaihteessa ilmassa ei ollut rakettien eikä onneksi myöskään raudan pauketta. Gigahertsin raja jäi saavuttamatta, koska tuossa meikäläisen 4890:ssä ei näköjään pysty säätämään jännitteitä ja 925 MHz oli korkein kellotaajuus corelle millä sai 3DMark06:n menemään läpi useammin kuin kerran. Näytönohjaimia on tullut 3dmarkkailtua paljon ja pienen säätämisen jälkeen sain 3DMark99:n ja 3DMark2000:n toimimaan ja nyt niilläkin ajetut testit ovat mukana taulukossa. Alkaahan tuolta löytyä jo aikamoisia eroja, vaikka läheskään kaikkia näytönohjaimia en ole vielä testannut prosessoreista puhumattakaan.

näyttistaulukko.png

Uutta rautaakin on tullut hankittua ja uusin tulokas ehti juuri sopivasti mukaan testeihin. Kyseessä on Radeon HD 6970, joka lienee tehokkain AMD:n näytönohjain, joka tällä laudalla toimii. Itseasiassa on pieni ihme, että tuo yksilö toimii millään emolevyllä, sillä myyjä oli pakannut tuon aivan surkeasti kietaisemalla sen pelkkään pahviin ilman minkäänlaisia pehmikkeitä. Joku coolerin muoviklipsi olikin ilmeisesti murtunut kuljetuksen aikana, koska paketin pohjalta löytyi pala mustaa muovia, mutta onneksi jäähy ei repsota pahasti ja kortti toimii. Pitänee ottaa tavaksi että jatkossa muistuttaa myyjiä pakkaamaan tavaran hyvin, koska kaikille hyvä pakkaaminen ei näemmä ole itsestäänselvyys...

6970 paketointi.jpg

Myös prosessoripuolelle kuulunee pian jotain uutta. Jos kaikki menee nappiin, niin Q6600:n tilalle vaihtuu parempi prosessori lähiaikoina.
 
Nonniin, hommat etenee vastoinkäymisistä huolimatta. Postiluukusta tipahti perjantaina kerroinlukoton neliytiminen Core 2 Extreme QX6850 ja se vaihtui Q6600:n tilalle. Wautsi, meikäläisen eka Extreme-sarjan prosessori! :love: Miragen emolevy tukee vain 266 MHz:n (1066 MHz) väylänopeutta, eikä tuo prosessori siten ole virallisesti tuettujen listalla (väylänopeus 333 MHz / 1333 MHz), mutta olin lukenut aiemmin ulkomaisilta foorumeilta että kyllä tämäkin siinä toimii tuolla alemmalla väylänopeudella. Eli vakionopeudella 9 x 333 = 3 GHz tuo ei toimi, mutta 9 x 266 = 2,4 GHz pitäisi toimia. Ja nuo jälkimmäiset lukemathan ovat ihan samat kuin entisessä Q6600:ssa, mutta korottamalla kerrointa 11:een prosessorin saisi toimimaan kellotaajuudella 11 x 266 = 2,93 GHz, mikä vastaa QX6800-prosessoria, mikä taas on tuettujen prosessorien listalla.

Eli ei muuta kuin vakiocooleri irti, prossu pois ja- hetkinen. Mitäs tämä on? Tämänkin emolevyn socketissa pari pinniä pistää silmään muiden joukosta, eli eivät siis ole täysin samassa linjassa muiden kanssa. Grrr. No, eipä tuo onneksi ole tähänkään mennessä menoa haitannut, joten QX paikoilleen ja sen päälle aiemmin eräässä yllätyslaatikossa tullut Arcticin cooleri. ;) Prosessorin vaihdon yhteydessä oli sopiva hetki ottaa tuo cooleri käyttöön, sillä Q6600:n 95 Watin TDP:lle riitti Intelin kupariytiminen vakiojäähdytin, mutta tälle QX:n 130 Watin TDP:lle halusin jotain tehokkaampaa.

Ja niinhän se oli että prossu toimi! Nätisti tunnistui tuokin prosessori BIOSissa ja Windows käynnistyi ongelmitta, mutta väylätaajuus tosiaan oli vain sen 266 MHz. Heti piti päästä testaamaan uutta prosessoria 3DMarkissa, joten koneessa kiinni olleen HD 2600 Pron tilalle vaihdoin HD 6970:n. Seuraavana vuorossa oli hetki manailua, kun buutin yhteydessä ruudulle ilmaantuikin chinglishinkielinen virheilmoitus "The Bios Does Not Be Installed. Press <g> To Continue!" Voi ärrrrkele. Eikö tämä prosessori ja tuo näytönohjain halua toimia yhdessä? Onneksi kyseessä olikin vain puolittain irti oleva SATA-kaapeli, jota olin töninyt näytönohjainta vaihtaessani. Äh. Oma moka. Näiltä tietty välttyisi kun käyttäisi lukkoklipsillisiä kaapeleita. Sittenpä lähti vehkeet toimimaan ja seuraava homma oli pistää prosessorille hieman isompi kerroin. Vaan mitenkäs kun koko rivi on harmaana BIOSissa, eikä sitä pääse vaihtamaan? Kävikö niin että ostin ylikellotusprosessorin, jota ei pysty tällä emolevyllä kellottamaan lainkaan? Taas piti googlailla ja lopulta löytyi ratkaisu tähänkin ongelmaan: SpeedStep piti kytkeä pois päältä. No nyt! Sitten pääsi vaihtamaan kerrointa ja pienien kokeilujen jälkeen 12 x 266 = 3,2 GHz tuntui toimivalta. Tässähän sai kolmanneksen lisää vauhtia tähän kokoonpanoon.

Q6600 ja QX6850.jpg

QX6850 CPU-Z.png

Ainakin Radeon HD 6970:llä 3DMark-testien tulokset paranivat huomattavasti, joten edessä on mielenkiintoisia testisessioita.
 
"Onko se ihan seonnu kun tuommoisen vanhan HP:n pöntön osti?" Vai oisko sittenkin Xeonnu? ;) Taas tuli tehtyä löytöjä ja alkuviikosta saapui uusi vehje ihmeteltäväksi. Tämä ei olekaan ihan tavallinen toimisto-pc kuten jo Xeon-tarrasta voi päätellä.

xw6600 1.jpg

Pellin alle kurkkaamalla käy nopeasti selväksi, että mikä tässä on niin erikoista, että halusin ostaa tämän. Tässähän on tuplaprosessoriemolevy! Eipä ole ennen tullut tämmöistä vastaan ja on taatusti ollut uutena kallis vehje.

xw6600 2.jpg

Ostohetkellä koneessa oli kiinni vain yksi prosessori ja koska toisella socketilla ei ollut minkäänlaista suojaa, niin ensi töikseni teippasin kannan päälle palan kartonkia ettei esimerkiksi johdonpää vain pääse vahingoittamaan pinnejä.

xw6600 3.jpg

Paikoillaan oleva prosessori on Xeon E5450, eli Core 2 Quad Q9650:ä vastaava neliytiminen 3,0 GHz prosessori. Jahka saan hankittua tuolle toisen samanlaisen kaveriksi ja sen päälle sopivan coolerin niin rupean testailemaan minkälaista suorituskykyä tästä kokoonpanosta löytyy. Coolerin löytäminen voi olla hieman haastavaa, koska kuten näkyy, niin tähän eivät käy tavalliset LGA775-coolerit toisenlaisesta kiinnityksestä johtuen.

xw6600 4.jpg

Näytönohjaimena tässä koneessa on Quadro FX 1700, joka vastannee GeForce 8600 GT:tä. Hidas 80-gigainen kovalevy täytyy korvata SSD-levyllä ja näytönohjain pitää myös vaihtaa mikäli tätä meinaa käyttää pelaamiseen eikä esimerkiksi 3D-mallinnukseen tai muuhun vastaavaan työhön, jossa Quadrosta on enemmän hyötyä. Muisteina tässä on neljä kappaletta 2 GB 667 MHz DDR2 FB-DIMM:ejä. Muistipaikkoja emolevyllä on kahdeksan kappaletta, eli lisääkin mahtuisi ja valmistajan dokumenttien mukaan emolevy tukee maksimissaan 32 gigaa keskusmuistia. Melkoinen määrä tuon ajan koneelle. Silloin aikoinaan nuo olivat melkoisen kalliita muisteja, eivätkä ne oikein tarjonneet mitään merkittäviä etuja ja muistiiveet olivat jopa tavallista suuremmat. Mutta jos joku on ollut uutena kallis ja erikoinen, niin tokihan se kiinnostaa. :D

Lueskelin netistä lisätietoja ja kävi ilmi, että SLI- ja Crossfire-haaveet voi unohtaa, mutta on varmasti mielenkiintoista testata tätä yhdellä tehokkaalla näytönohjaimella ja verrata suorituskykyä noihin LGA775-koneisiini. Ja jos tässä koneessa joskus on kiinni kaksi prosessoria, niin teemaan kyllä kävisi joku kahden grafiikkapiirin näytönohjain. Olisikohan tämä semmoinen köyhän miehen Skulltrail-kokoonpano? :D Tosin tehokkaan näytönohjaimen käyttö edellyttää sitä, että tähän voi vaihtaa sellaisen virtalähteen, jossa on enemmän kuin yksi 6-pinninen virtaliitin näytönohjaimelle. Liittimet kyllä näyttävät standardinmukaisilta, joten vaihto lienee mahdollinen, mutta mistäpä noista koskaan tietää.
 
Tosin tehokkaan näytönohjaimen käyttö edellyttää sitä, että tähän voi vaihtaa sellaisen virtalähteen, jossa on enemmän kuin yksi 6-pinninen virtaliitin näytönohjaimelle. Liittimet kyllä näyttävät standardinmukaisilta, joten vaihto lienee mahdollinen, mutta mistäpä noista koskaan tietää.

On tullut vastaan hp ja dell joissa on fyysisesti samat liittimet kuin peruskuluttajapuolella mutta johtimien järjestys eri. Normipoweri kelpaa mutta 24pin pitää järjestää uusiksi.
Serveripuolella aika moni vaatii 12Vsb jolloin peruspowerit ei käy, tiedä sitten kumpaa mallia on käytetty tehokoneessa.
Kannattaa katsoa tarkkaan ennen kuin kokeilee, pahassa tapauksessa jostain pääse käyttösavu karkuun.
 
On tullut vastaan hp ja dell joissa on fyysisesti samat liittimet kuin peruskuluttajapuolella mutta johtimien järjestys eri. Normipoweri kelpaa mutta 24pin pitää järjestää uusiksi.
Serveripuolella aika moni vaatii 12Vsb jolloin peruspowerit ei käy, tiedä sitten kumpaa mallia on käytetty tehokoneessa.
Kannattaa katsoa tarkkaan ennen kuin kokeilee, pahassa tapauksessa jostain pääse käyttösavu karkuun.
Tämä olikin hyvä tieto, kiitoksia!
 
Ja tarina jatkuu. XW6600:n BIOS tuli päivitettyä ja samalla alkutestauksen yhteydessä paikallistin ikävän rolinan aiheuttajan. Kotelotuuletinhan se siellä mekkaloi. Tuli myös huomattua, että nuo FB-DIMM:it eivät pelkästäään lämpene, vaan suorastaan kuumuvat todella paljon. Muistien jäähdytintä ei tässä paketissa tullut mukana ja käynnistyksen aikana ruudulle tulikin näkyviin varoitus puuttuvasta tuulettimesta. Varoitus ei ollut aiheeton, sillä BIOSin lämpötilanvalvonnassa päivittyvä käppyrä nimittäin kohosi kohoamistaan ja muistien lämpötila oli korkeimmillaan 64 astetta. Muisteille oli siis askarreltava jonkinlainen jäähdytys, etteivät ne paistuisi pilalle pidempiaikaisessa käytössä. Metalliromuista löytyi eräästä kotelosta irroiteltu 5,25":n laitepaikassa kiinni ollut rei'itetty pellinpala, jonka reikien väli natsasi kotelon takaosassa olevien ilmanvaihtoreikien kanssa. Pellistä sai sopivan kannakkeen 120 mm kotelotuulettimelle taivuttamalla sen noin 90 asteen kulmaan ja viritelmän kiinnitykseenkin löytyi sopivia metallilevyjä ja tuuletinruuveja. Ratkaisu on aikamoinen purkkaviritelmä, mutta ajaa asiansa. Tuuletin tosin saisi olla tehokkaampi, sillä muistien lämpötilat nousivat edelleen 47:ään asteeseen. Vaan on tuo 17 astetta vähemmän kuin aiemmin.

tuuletinviritelmä.jpg

Viikonloppuna ohjelmassa oli taas serrinhakureissu ja saaliina oli mielenkiintoisia löytöjä. Kakkoskoneeni LG L2000C-näyttö sai kaverikseen toisen samanlaisen ja virittelin noista jo kahden näytön työpisteen. Ai että, nämä oli aikoinaan hyviä näyttöjä. 20 tuumaa, 1600x1200-resoluutio ja S-IPS-paneeli. Katselukulmat ovat hyvät, mutta vasteaika on melkoisen korkea 8ms ja kuvanlaatu ei tietenkään pärjää uusille ja teräville näytöille eikä kuvasuhdekaan ole laajakuva. Mutta kaltaiselleni ser-miehelle tämmöiset vehkeet kelpaavat aivan loistavasti. :D

2x lg l2000c.jpg

Samalla reissulla syntyi kaupat SB X-Fi -äänikortista, joka lienee logosta päätellen joku Fatal1ty-malli. Eiköhän liene varsin passeli kortti johonkin pelikoneprojektiin. Nämä ja Xtreme Musicit taisi olla niitä parempia kortteja ja Xtreme Audio oli sitten joku halppisroska. Auton konttiin löysi tiensä myös vajaa AMD-kone neliytimisellä Phenom II X4 965 Black Edition -prosessorilla ja HD 5770-näytönohjaimella. Mielenkiintoisinta tässä vehkeessä oli kuitenkin jäähdytys. Ei ollut ropelia ollenkaan, vaan vesijäähdytys! Wautsi, minun eka vesijäähdytetty kone! Taas jotain uutta ja "erikoista". Hieman kyllä jänskätti pistää virrat päälle vesijäähdytettyyn ser-jätteeseen kun oli semmoinen kutina että sillä samalla sekunnilla jostain liitoksesta alkaa suihkuta vettä ja sitten vesi ja sähkö lyö käsipäivää. Vaan eipä lähtenyt vesi karkuun ja vehje rupesi käydä hyrskyttelemään ihan nätisti, vaikka hieman ilmaa taisi järjestelmässä ollakin. Dodiin, nyt kun vehje on todettu toimivaksi, niin kehtaa ruveta putsaamaan pölyjä pois ja laittamaan tätä käyttökuntoon. Tälle vehkeelle taidan antaa nimeksi Vesihiisi. :D

vesijäähyvehje.jpg

Näytönohjaintestit ovat olleet hetken tauolla johtuen osittain siitä, että testikoneen käyttis on nyrjähtänyt tai sitten SSD on tulossa tiensä päähän. Jotain mätää tuossa on ja kunhan asennan käyttiksen ja ohjelmat uusiksi, niin nappaan siitä Norton Ghostilla imagen talteen siltä varalta, että SSD losahtaa lopullisesti. Eipähän tarvitse sitten asennella kaikkea uusiksi. Ja tämähän tarkoittaa sitä, että jos joudun vaihtamaan tilalle toisen SSD:n, niin ainakaan PCMark05-tulokset eivät enää ole vertailukelpoisia noiden aiempien tuloksien kanssa.
 
Se on Asus M4A785TD-V EVO ja sen kylkeen on laitettu neljän gigan kitti Kingstonin 1600 MHz DDR3:a. Sinällään hauska yhteensattuma, että mulla on tuossa omassa vanhassa nettikoneessa M4A785TD-M EVO, joka näyttäisi olevan ominaisuuksiltaan hyvin lähelle samanlainen, mutta se on pienempää mATX-kokoa. Prossuna mulla on nettikoneessa neliytimiseksi avattu Phenom II X2 555 BE.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
261 336
Viestejä
4 535 443
Jäsenet
74 790
Uusin jäsen
anykanen

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom