Kalakukkokeisarin puuhanurkka

Dodii, nyt on vihdoinkin läjässä se i5-2500K-buildi, mistä kirjoittelin syksymmällä. Emolevynä tässä koneessa on kaltoinkohdeltu Asus P8Z68-V Pro/Gen3 ja muisteina on 4 x 4 GB Kingston 1600 MHz kapulat. Ilmeisesti joku tunari on repinyt näytönohjainta irti lukitusvivun ollessa kiinni, koska ylimmän PCI-e-liittimen toinen pää oli noussut muutaman millin. Lisäksi useat pinnit liittimen sisällä olivat vinksin vonksin, mutta pienellä oikomisella niitä sai suoristettua sen verran, että näytönohjaimen uskalsi painaa paikoilleen, mikä oikaisi pinnejä vielä lisää. Korjausta voinee pitää onnistuneena, koska ainakaan tähän mennessä ongelmia ei ole ilmennyt.

pcie pinnit vinksallaan.jpg

Alunperin siis meinasin ostaa syksyllä vain i7-2600K-prosessorin ykköskoneeseeni, mutta kun myyjä tarjosi samalla tätä emolevyä ja muisteja ja hinta tuntui kohtuulliselta, niin kaupathan siitä syntyi. Ja eihän näin (minun mittapuulla :D) hyviä osia viitsinyt myydä poikkeen saati jättää happanemaan kaapin perälle, joten toimiva konehan näistä piti tehdä. Setille oli jo hankittuna Fractal Design Define R4, mutta nyt koteloksi vaihtui isompi Define XL. Päälleen jumalprosessori sai eräässä yllätyspaketissa tulleen Arcticin i30 coolerin, koska nurkassa lojuvan kieron Thermalrightin coolerin hiomiseen ei ole löytynyt tarvittavaa motivaatiota ja kaiken lisäksi minulla ei edes ole muuta projektiemoa, johon tämän coolerin kiinnikkeet olisivat käyneet. Radeon-kokoelmasta löytyi prosessorille kaveriksi varsin passeli HD 7970 ja kotelon takaosaan löytyi vielä kaapin perältä joutilas Tacens Aura Ice -tuuletin.

Kasaamisvaiheessa Corsair HX 650:n kaapelien pituus meinasi aiheuttaa ongelmia, sillä varsinkin näytönohjaimen virtakaapelit ovat hieman naftit tähän koteloon. Kaapelit kuitenkin sai vedettyä siististi emolevyn takaa ja kotelon välipohjasssa oleva luukku sai jäädä kiinni. Löysää kaapeleihin ei kuitenkaan jäänyt. Harmaita hiuksia aiheutti myös X-fi äänikortti, joka ei asettunut millään kohdilleen. Useista yrityksistä huolimatta se kampeutui aina ruuvia paikalleen laittaessa ylös liittimestään ja lopulta ei auttanut muu kuin viilata kortista ruuvin kolon kohdalta muutama milli pois. Ja kas, sehän asettui sitten sen verran hyvin että kortti lähti toimimaan. Hyvin soi X-fi nyt. :thumbsup:

Atlantis.jpg

Prosessorin kellotaajuus on tällä hetkellä BIOSin automatiikan säätämänä 4,3 GHz, mutta toisella emolevyllä tuosta prosessorista irtosi Asuksen omalla softalla 5,0 GHz ja päivittäisessä käytössä taisi olla 4,8 GHz. Samoihin lukemiin päässee tälläkin emolevyllä kunhan ryhtyy siihen hommaan. Lämmötkin pysyvät hyvin kurissa. :)

Isommin en ole vielä testaillut, mutta vähän kerkesin karkkimarkkeja ajella:

3DMark Vantage
i5-2500K @ 103 * 42 = n. 4,3 GHz (+1 GHz)
GPU Score 34 800
CPU Score 21 897
3DMark Score 30 331

Ja vertailun vuoksi Grandiosan (Q9550 + GTX 480) tulokset:
Q9550 @ 455 * 8,5 = n. 3,87 GHz
GPU Score 19 227
CPU Score 15 321
3DMark Score 18 075

Ihan mielenkiinnosta ajoin myös testit 3DMark06:lla, jotta näkee vähän miten suorituskyky vertautuu Mirageen. Tulokseksi tuli 29 112 pistettä, kun taas Miragella QX6850-prosessorilla ja HD 6970:llä tulokseksi on tullut 18 137 pistettä. Melkoisia eroja.

P.S. Muropaketin HD 7970-testissä on muuten ollut käytössä likimain samanlainen kokoonpano yhdeksän vuotta sitten. :D AMD Radeon HD 7970 (Tahiti XT) - Page 5 of 8 - Muropaketti.com
 
Ootko muuten testannu vielä sitä 680:aa jonka annoin sulle :)

btw jos taas tuut käväsemään täälläpäin niin saat gigahertsisen Athlonin :tup:

e: lahjotin sulle sen dvd aseman mutta jos sulla ei olis tarvetta sille niin voisinko saada sen takaisin :D
Se 680 on vielä testaamatta, koska muistaakseni jäähyn reuna otti kiinni johonkin kohtaan emolla ja näyttistä ei saanut painettua riittävän syvälle. On ollut mielessä että pitäisi etsiä joku siihen käypäinen aftemarket-jäähy tai sitten joku risa kortti, joka voisi toimia elintenluovuttajana. Mutta jos sulla on joku projekti mihin tarviit sitä, niin voin tuoda sullekin. Ja mulla on myös se sun X800 XL AGP. :D

Se asema taisi olla musta Samsung PATA-liitännällä? Se löytyy kyllä ja ilman muuta voin tuoda sen sulle sitten kun liikun seuraavan kerran siellä päin. Voi olla ettei siihen mene kauankaan, kun siellä sun huudeilla on usein myytävänä kiinnostavia koteloita ja ser-koneita tai muuta kamaa vain noudolla. :D Multa löytyy joutavana myös SATA-liitännällä olevia mustia Samsungeja, mutta ne täytyy testata, koska pari asemaa ei halunnut lukea poltettuja asennuslevyjä enkä ole ihan varma onko vika asemassa, vai eivätkö ne vain tykkää näistä Verbatimin levyistä. Toisella asemalla asennus kuitenkin onnistui, joten levyssä tuskin on vikaa.
 
Niinpäs olikin. Luulin että se oli tuo asema, joka on kiinni tuossa beigessä s939-koneessa, mutta piti ihan itsekin tarkistaa asia yhdestä kuvasta missä näkyi aseman mallimerkintä SH-S223L. Kävin sitten eilissäiltana läpi kaikki koneet missä se voisi olla ja raavin päätä jonkun tovin, kun en löytänyt sitä yhdestäkään masiinasta. :D Lopulta se löytyi pahvilaatikosta Levis-merkkisten powereiden joukosta. Testasin aseman ja näyttää siltä, että siinä on jotain häikkää, sillä se ei lue poltettuja, eikä tehtaankaan DVD-levyjä. CD-levyjä se kyllä lukee. Flashasin siihen uuden firmiksenkin ja sama homma. En tiedä saako tuon kuntoon jos puhdistaa laserin ja öljyää mekanismit. Löysin kuitenkin SH-S223F:n, joka sekään ei oikein tykännyt noista poltetuista levyistä. Sanoi vaan että pthyi ja sylkäisi levyn ulos. Vaan siihen kun flashasin uuden firmiksen, niin johan alkoi lätty maistua. Tuo joutais sulle myös. :)
 
Voitteko arvata minkälaisen työn ja tuskan takana on ollut päästä tähän pisteeseen?

Vesuvius 3DMark03.jpg

Tuli otettua työn alle se beige s939-kone ja sen saaminen käyttökuntoon on ollut melkoisen kivinen tie. Jos joku muukin näpertää näitä vanhoja vehkeitä ja törmää samoihin ongelmiin, niin tässä muutama ongelma ratkaisuineen.

Ensin BIOS-päivitys ei onnistunut, kun kone ei tunnistanut tikkua ja kun hommaa yritti poltetulta CD:ltä, niin sitten ei toiminut näppäimistö. Tovin etsimisen jälkeen BIOSin valikoista löytyi oikea asetus (USB Emulation: ON), jolla koneen sai tunnistamaan tikun. Vaan vaikka kone tunnistikin tikun, niin siltä ei voinut buutata. Piti laittaa Rufuksessa vielä raksi ruutuun "Add Fixes for old BIOSes" ja tehdä buuttaava tikku uudelleen. Ja tuo samainen BIOS-asetus varmastikin sai myös näppäimistön toimimaan, koska sitten homma onnistui. Jes.

Vaan sittenpä niitä ongelmia vasta tulikin. Ei mene POSTia pidemmälle, vaan pysähtyy milloin mihinkin emon led-näytön virhekoodiin ja piippauksiin. Eikä auta BIOSin nollaukset tai muutkaan konstit. Saakeli. Saiko emo napsun staattisesta sähköstä kun päivityksen jälkeen nollasin BIOSin irrottamalla patterin?

Lopulta ongelmien suossa pääsi vähän eteenpäin kun hoksasi kokeilla yhdellä ja kahdella muistikammalla, eikä neljällä sekamuistikammalla, joista kolme oli keskenään erilaisia. Näin kaikki toimi jo paljon paremmin. Pääsi BIOSiin laittamaan kaikki asetukset kohdalleen, mutta sitten kun laittoi loput kaksi kampaa kiinni, niin taas alkoi hätääntynyt piipitys käynnistyksen yhteydessä. Kummallista. Ennen päivitystä se nimittäin toimi sekamuisteillakin, mutta jostain syystä ei päivityksen jälkeen. Eikä auttanut, vaikka kaiveli muistilaatikosta neljä testattua kampaa ja kokeili niillä. Lopulta Googlen avulla pääsin vähän hajulle ja manuaalista löytyi lopullinen vahvistus: DDR400-nopeus on liikaa neljälle kammalle. DDR333 ja Command Rate 2T ratkaisivat ongelman. Nyt alkoi toimia kahdella 512 MB kammalla ja kahdella 1 GB kammalla. Jes. Ei muuta kuin levy kiinni SATA-liittimeen ja XP:tä asentamaan.

Vaan ei ottanut onnistuakseen sekään homma kun kovoa ei näkynyt edes BIOSissa vaikka olevinaan oli testattu ja toimintakuntoinen levy. No BIOSista etsimään asetuksia ja sieltä Bootable Add-in Deviceksi Onchip SATA RAID. Ja siellä On-chip IDE Device valikossa piti jättää SATA RAID ROM asentoon Disabled eikä laittaa sitä asentoon Enabled...

Vaan ei toimi vieläkään. Taas piti miettiä kunnes pälkähti päähän, että kovalevy pitää asettaa jumpperilla SATA 1,5 GB/s-tilaan. No nyt alkoi toimia.

Sain asennettua XP:n ja seuraava ongelma oli se, että DVI-liittimestä ei enää tullut kuvaa Windowsin latausruudun jälkeen. Siispä VGA:ta kehiin että pääsi asentamaan ajurit ja säätämään asetuksia. Nöyp. Tämä on toistaiseksi ratkaisematta, mutta ajuriongelmalta tuo vaikuttaa. Ennen Windowsin käynnistystä siis tulee kuva ruudulle DVI-liittimen kautta samoin kuin vikasietotilassa. Ja kun tuon Radeon 9200:n tilalle vaihtaa 9600 XT:n ja pistää sen kiinni DVI-johdon päähän, niin hyvin toimii, eli vika ei ole kaapelissa eikä näytössä.

Vaan kun karkkimarkkinollakolmosessa tuli 4116 pistettä tuolla 9600 XT:llä, niin eipä siinä paljon 9200:aa kaipaile. Tai no, ei tuo 9600 XT:hen ruuvattu vanha prossucoolerin puhallin ole kyllä millään mittapuulla arvioiden hiljainen verrattuna passiiviseen 9200:een, mutta kai näistä vanhoista vehkeistä saa vähän ääntä lähteä. Ja kun korttikin on Abitin valmistama, niin sehän käy yhteen tuon emolevyn kanssa vallan mainiosti.

Vesuvius.jpg

Kone sai nimekseen Vesuvius. Värimaailmaltaan ja punaisena hehkuvine ledeineen se tuo mieleen tulivuoren, mutta toisaalta välillä on tullut kirottua Abitia, VIAa, Microsoftia ja ATIa siinä määrin että olisi tehnyt mieli kiivetä Vesuviuksen huipulle ja nakata koko masiina kraateriin. Vaan nytpä toimii. :giggle:

P.S. Katsokaa tuossa alemmassa kuvassa kovalevykehikon puoliympyrän muotoista koloa mistä näkyy johtoja. Siinä on hymynaama. Cannot unsee. :D
 
Oujee, tuplaprosessorityöasema käy ja kukkuu. :cool: Ostin toiselta foorumilaiselta kaverin tälle Xeon E5450:lle ja samalla syntyi kaupat myös 32 gigasta muistia. En vaan todellakaan tiedä mihin minä tarvitsen noin paljon muistia. :D Kai tuota konetta voisi käyttää vaikka 3D-mallinnukseen tai virtuaalikoneilla räpeltämiseen. Tai teen vaikka ramdriven ja keksin sille jotain käyttöä. Foorumin kautta löytyi myös käypäinen cooleri tuolle toiselle prosessorille ja näin oli kaikki tarvittava kasassa. Toki ennen kasaamista tämäkin kone tuli purettua ihan osiksi ja puunattua pölyt pois. Muoviosat kävivät pesussa, peltiosat pyyhin ja elektroniikan puhaltelin puhtaaksi.

Niin, puhaltelusta puheenollen. Tuli ostettua eräältä foorumilaiselta aivan mainio Compucleaner Xpert puhalluslaite, jolla on hyvä puhdistella serrejä ja antaa pölyille kyytiä. Jimmsillä uutena noin 70 €, mutta käytettynä hieman vähemmän. Kyllä tuo pitkällä tähtäimellä maksaa itsensä takaisin kun ei tarvitse ostaa pullotettua paineilmaa ja isona plussana tässä on myös se, että tämän kanssa ei ilma lopu. Paineilmaa kun tulee aina käytettyä niin kitsaasti, koska se maksaa ja pullon tyhjennyttyä sitä pitää käydä ostamassa lisää, mutta tällä voi puhallella vehkeet huoletta aivan läpikotaisin vaikka joka viikko.

muistit.jpg

Got RAM? :D Etualalla kahdeksan kappaletta uusia neljän gigan kampoja ja entiset neljä kahden gigan kampaa ylinnä.

Xeonit.jpg

Xeonit paikoillaan. Prosessorit ovat eri steppingillä, mutta onneksi se ei osoittautunut ongelmaksi. Varmuuden vuoksi laitoin vanhemman prosessorin Processor 1 -kantaan ja uudemman Processor 2 -kantaan.

Ensimmäinen käynnistys uudella kokoonpanolla ei sujunut aivan ongelmitta ja ruudulle tuli artifakteja, mutta ongelma poistui itsestään ja nyt kaikki on toiminut oikein hyvin. Ainoa ongelma tässä on lämpö. Muistit paistuvat ihan järkyttävissä lämpötiloissa ja sille on tehtävä jotain että tätä kehtaa käyttää enemmän. En halua grillata noita muisteja pilalle. Se alkuperäinen muistienjäähdytin ois kova juttu. Myös prosessorien lämpötilat ovat korkeahkot, mutta ehkä tahnojen uudelleenlevitys auttaa asiaan.

Quantum.jpg

Tähän mennessä olen tehnyt vain yhden suorituskykytestin muuntamalla 12 FLAC-tiedostoa MP3-muotoon. Miragella (Core 2 Quad QX6850 @ 3,2 GHz) hommaan menee aikaa 37 sekuntia ja tämä kone suoriutuu samasta työstä 22 sekunnissa. Vaikuttavaa.
 
No sieltähän se toimintasavu tuli. :D
toimintasavu.jpg

Se olikin tämä se viallinen levy, eikä tuo toinen... Ei sieltä paljon usvaa tullut, mutta yllättävän pitkään täällä käryää. Hetken joutuu nyt tuulettamaan. :dead:

Eikä ole edes ainoat toimintasavut tässä lähiaikoina. Tuo oli ilmeisesti ihan vaan viallinen levy, mutta oman töppäyksen takia kärähti jokunen aika sitten kolme USB-laitetta. Olin nimittäin kytkenyt Atlantiksen etupaneelin USB-liittimen 1394-liittimeen (kuten tuolla aiemmin postaamassani kuvassa näkyy) ja kerkesin käräyttää ulkoisen ssd-levyn kotelon (sisällä ollut levy toimii onneksi), langattoman näppäimistön vastaanottimen ja romuhiiren ennen kuin tajusin että kaikki tuossa liittimessä käyneet laitteet ovat sen jälkeen pimeitä. Ne kun vain kuolivat ilman mitään käryjä tai dramatiikkaa niin ei heti tajunnut mistä on kyse. No, hiiri jouti mennäkin kun se oli niin kehno ja ssd-levylle voi hankkia uuden kotelon, mutta tuon vanhan Logitechin langattoman hiiri-näppiscombon vastaanottimen ei olisi tarvinnut kärähtää. Kävi kyllä tuon tapauksen jälkeen mielessä että vedän kuumaliimalla tukkoon joka ikisen emolevyni 1394-pinnit niin noin ei pääse tapahtumaan toiste. Prkl. Ja oli ihan oma moka. Olisi pitänyt katsoa tarkemmin minne ne johdot kytkee. :facepalm: Noo, jospa tästä oppisi jotain. Ottaa tekin tästä opiksi älkääkä tehkö samaa virhettä.

Ja kämmeistä puheenollen. Jos prossucoolerin siilissä on vaaleita läikkiä, niin niitä ei kannata yrittää liottaa etikalla. Näin kävi omalle coolerilleni tuossa syksymmällä.
coolerin laikut.jpg
coolerin etikkakylpy.jpg

Vaan ei se mitään. Projektit jatkuu.
 
Pinnitohtorin vastaanotolle saapui foorumilta ostettu Phenom II X6 1100T Black Edition, eli kuusiytiminen AMD:n huippumalli kymmenen vuoden takaa.
Phenom II X6 1100T 1.jpg

Tältä se näytti ennen oikomishoidon aloittamista.
Phenom II X6 1100T 2.jpg

Noin puolen tunnin näpertelyn jälkeen pinnit olivat riittävän suorassa ja prosessori tipahti nätisti socketiin. Ja joo, muistit näyttävät olevan ihan väärissä sloteissa, mutta se johtuu siitä, että olin nypännyt hetkeä aikaisemmin kaksi muuta kampaa pois virtapiuhan irroittamisen helpottamiseksi. :p
Phenom II X6 1100T 3.jpg

Siinä se nyt istuu.
Phenom II X6 1100T 4.jpg

Ja hyvinhän se lähti tulille! Success!
Phenom II X6 1100T 5.png

Sen enempää en ole testaillut, mutta ainakin käyttöjärjestelmän asennus meni läpi ihan ongelmitta.
 
Sepä ois nytten Vesuviuksen Athlon 3000+ kellotettu niin pitkälle kuin se vakaasti menee. Löytyihän tuolta n. 530 MHz lisää, mikä toi koneeseen huomattavasti lisää reippautta. 3DMark05:ssä tulos parani vain 145 pistettä, mutta äänitiedostojen muuntaminen FLACista MP3-muotoon sujuu paljon nopeammin. Vakiokellotaajuudella hommassa kesti 7 minuuttia ja 30 sekuntia, mutta ylikellotettuna valmista tuli 5 minuutissa ja 54 (tai 51) sekunnissa, eli parannusta tuli 1 minuutti ja 36 sekuntia. Ja tässä kohti on ihan hyvä muistella että Quantumilla sama homma sujahti valmiiksi vain 22 sekunnissa. :D On näillä vehkeillä valovuosien ero ja yhden ytimen rajoitteet tulevat selvästi esiin, puhumattakaan jos näitä vertaisi moderniin nykyrautaan. Mutta hauska näitä on testailla.

Löysät pois Winchesteristä:
Vesuvius OC 3DMark05.png

Näillä jännitteillä mentiin:
Vesuvius jännitteet.jpg

Etupaneelista löytyi vielä roiskeita, mutta nyt nekin on pesty pois ja optisten asemien paikat vaihdettu. Tuosta tuli ihan tyylikäs retrokone. :)
Vesuvius 3DMark.jpg

Ja kun hyllystä löytyy vielä Athlon 64 3000+ ja 3500+ Venice corella sekä X2 3800+ Manchester, niin eiköhän niitäkin tule testattua jossain vaiheessa.
 
Aateekookokoelma se vaan karttuu ja puuhanurkkaan on kertynyt lisää s939-emoja, vanhoja Abiteja ja muita aarteita. Tässä vähän uusia ja vanhoja kokoonpanoja, joita on tullut haalittua:

Abit NF7-S 2.0 ja Athlon XP 3000+ (Socket A) ja olikohan Radeon 9200 (Habanero)
Socket A ja AGP ne yhteen soppii. Emo ja prossu sen aikakauden parempaa päätä, mutta tämä kokoonpano kaipaa parempaa näytönohjainta. Kaapeissa vaan ei oikein ole muuta, joka olisi suorituskyvyltään edes jollain tavalla samalla viivalla prosessorin kanssa ja sopisi emolevyn värimaailmaan.

Abit AV8, Athlon 64 3000+ ja Radeon 9600 XT (Vesuvius)
Tämä prossu päivittyy vielä parempaan. Saatan jättää tämän yksiytimiseksi kokoonpanoksi, joten luultavasti päädyn 3500+:aan, vaikka muistaakseni laatikoista löytyy pari kappaletta X2 3800+-prossuja. Tai ehkä vielä kokeilen tuossa välissä että miten 3200+ kulkee. Harkitsen 9600 XT:n siirtoa Habaneroon, jolloin tähän suorituskykyisempään kokoonpanoon voisi laittaa tilalle vaikka Radeon X1950 Pro AGP:n.

MSI 7093, Athlon 64 X2 3800+ ja GeForce 7600 GT (Chili)
Nyt päästiin näytönohjaimissa PCI-e-aikakauteen. Tämä projekti oli aikamoinen epäonnistuminen. Alunperin tämän pirteänpunaisen emolevyn ja Athlon 64 X2 4800+:n kaveriksi piti laittaa joku tehokas näytönohjain, mutta koska coolerissa ei riittänyt jäähdytysteho X2 4800+:lle, niin sopivampi prosessorivalinta voisi olla X2 3800+. Ja koska emolevyllä ei myöskään voi ylikellottaa, niin siitäkin syystä johtuen päädyin tekemään tästä keskitason s939-koneen. Googlailun perusteella vaikuttaa siltä, että tuo emolevy taitaa olla peräisin jostain HP:n koneesta ja siksi ylikellotusominaisuudet ovat niin rajoittuneet. Pah. Emolevyn Radeon Xpress200-piirisarjassa on kuitenkin integroitu grafiikkapiiri, joten siinä mielessä lankku on ihan mielenkiintoinen. Suorituskyky tosin ei päätä huimaa, koska paras tulos 3DMark05:ssä oli vain noin 670 pistettä. Sillä ei paljon pelata, mutta ehkä 7600 GT olisi sopivan tasapainoinen näytönohjainvalinta tähän kokoonpanoon. Tuolle 7600 GT:lle pitäisi muutenkin keksiä jotain käyttöä, koska minulta löytyy myös siihen käypäinen ylimääräinen Zalman VF-900 Cu cooleri.

Abit KN8 Ultra, Athlon 64 X2 4200+ ja 7800 GTX (Cayenne)
Nyt päästään jo nForce4-sarjaan. Tämä setti olisi tarjonnut aikanaan jo ihan mukavasti suorituskykyä.

Asus A8N-SLI Deluxe, AMD Athlon 64 X2 4800+ ja 7900 GTX (Hammer)
No nyt. Foorumilta tuli ostettua tämä emo ja aiemmin mainittu 7800 GTX. Tästä voisi rakennella tämmöisen oman aikansa huippukokoonpanon.

Abit AN8-SLI, AMD Athlon 64 X2 4800+ ja 7900 GTX SLI (Extreme Machine)
Tämän setin ostin aikoinaan itse uutena, mutta silloin prosessorina oli X2 3800+ ja näytönohjaimena 7600 GT ja ajan myötä prosessori, näytönohjain ja kovalevyt päivittyivät paremmiksi. Ja nyt kun sattui löytymään Torista 7900 GTX niin pääsee vihdoinkin kokeilemaan minkälaista suorituskykyä SLI tarjoaa. Toinen lähiaikoina hankittu 7900 GTX joutaa siis tuohon ylempänä mainittuun kokoonpanoon (kyllä, mulla on näitä kolme :D ). Vielä jos jostain löytäisi FX-60:n tai Opteron 185:n niin ai että. Bonusherkkuna tästä koneesta löytyy myös kaksi WD Raptor X kovalevyä RAID0:ssa. Ja jos joku ei tiedä mitä ne ovat, niin kerrottakoon, että ne ovat 10 000 kierrosta minuutissa kiertäviä kovalevyjä, joissa on päällä ikkuna. Ei oo monilla näitä. Ihan harmittaa pitää näitä piilossa tuolla kotelon uumenissa. Minulla oli joskus neljä tuollaista levyä, mutta myin kaksi ja kadun sitä syvästi. Neljän Raptor X:n RAID0 oli jotain ihan pähkähullua siihen aikaan. :D Äänikorttina tässä koneessa on PCI-e-väyläinen X-Fi Titanium, koska muistaakseni PCI-väyläisillä äänikorteilla äänissä esiintyi paljon nForce4-piirisarjasta johtuvaa rätinää ja napsumista eikä siihen ollut muuta lääkettä.

Eikä siinä vielä kaikki. Korjausta odottaa Asus A8N SLI Premium, jossa on kiinni Opteron 175. Varsin pätevä laitos tämäkin. Lisäksi tulossa on Asus A8V-E Deluxe, joka oli ostettava ihan vaan siksi koska se oli niin edullinen ja mukana tulee joku prossukin.

Että semmoinen lista. :D Lisää juttua näistä lankuista tulee "sitten joskus". :D Ja kuvia on luvassa myös, koska minun mielestäni wanha rauta on ilo silmälle ja sieltä löytyy paljon katsomisen arvoisia yksityiskohtia.
 
Taas mentiin serrin takii. Torista tuli bongattua näyttävä ja hyväkuntoisen oloinen vaalea retrokotelo LGA775-osineen ja sehän piti sitten käydä hakemassa uuteen kotiin. Lähemmässä tarkastelussa osoittautui että kotelo on erittäin siisti ja täysin virheettömässä kunnossa. Ei naarmun naarmua missään ja kaikki muoviosat etupaneelin klipsuja ja luukkua myöten ovat ehjät. Tätä on pidetty hyvin! Lisäksi kotelon sisällä oli Asus P5Q-E emolevy ja Noctuan tornicooleri aivan kuten olin myyntikuvista zuumaillut, eikä mitään oman aikansa halppisroinaa. Koneessa oli myös kiinni 400W poweri, pari muistikampaa, joku passiivinäytönohjain ja Zalmanin tuuletinsäätöpaneeli. Kotelo oli oikein siisti myös sisältä, sillä kotelon pohjalta löytyi vain ohut pölykerros, eikä tuulettimissa ollut valtavia villakoiria. Mahtava retrolöytö! Vielä kun olisi tullut mukana laatikot ja hilppeet, niin tämä olisi ollut aivan 6/5.

Retrokotelo.jpg

Mitäs tälle sitten tapahtuu? Kotelon sisältö on hieman ristiriidassa etupaneelin Pentium 4-tarran kanssa, joten prossunvaihto ainakin on edessä. Muistelen että minulta löytyy joku testaamaton suht hyvä Pentium nelonen, joten sen voisi heittää tuohon emolevyyn Noctuan alle ja rakentaa tästä tarrojen mukaisen kokoonpanon. Tai jos joskus innostuu törsäämään uusin osiin, niin tästä saisi mitä mainioimman sleeperin kun laittaisi sisään uusinta Ryzenia ja RTX:ää. :D Etupaneelista löytyy kolme Asuksen tarraa, joten kai tähän sitten pitää laittaa Asuksen emolevyn lisäksi saman valmistajan näytönohjain ja ehkä jopa Xonar äänikortti. :geek: Ei tämä oikein muuta kaipaa kuin Pentium nelosen sisäänsä ja hyvää pitoa. :)

Tänään puuhanurkassa on ollut tarjolla miedolla lämmöllä (56 astetta) haudutettua Winchesteriä. Vesuvius on hönkinyt tuossa vieressä Everestin vakaustesin kanssa yli kolmen tunnin ajan ja näyttää siltä että nyt se on täysin vakaa. Prosessorin jännitettä piti korottaa pykälällä ja väylätaajuutta laskea kolmella megahertsillä. Ei tuolla masiinalla mitään ydinvoimalaa ohjata, joten jos vakaustestissä ei ilmene ongelmia tässä ajassa ja benchmarkit menevät läpi ongelmitta, niin se riittää minulle.

Ja tuossa jokunen aika sitten tuli tehtyä pientä huoltoa Asus A8N-SLI Deluxelle. Pölyjä putsatessa ajattelin myös puhdistaa piirisarjacoolerin, mutta se olikin kiinni vaaleanpunaisella lämpöpurkalla. Hitto miten viheliäistä ainetta. Lähtee irti yhtä helposti kuin purkka tukasta. Vaan sitkeällä hinkkaamisella ja muutamalla pisaralla ipaa purkat sai pois ja pääsi laittamaan uudet tahnat väliin.

purkanpoistoa.jpg
nForce4 SLI.jpg
piirisarjacooleri.jpg

Ja vielä bonuskuva emolevyltä löytyvistä pienistä yksityiskohdista.
piirejä.jpg
 
Siinäpä ne Vesuviuksen benchmarkkitulokset nyt ois. Hyvinhän sieltä löytyi lisää suorituskykyä. :)
Vesuvius ylikellotustulokset.png

Athlon 64 3000+ Winchester @ 9 x 256 MHz = 2,30 GHz (+504 MHz) 1,575 V
Abit AV8
2 x 1 GB ja 2 x 512 MB DDR400
ATI Radeon 9600 XT @ 527 MHz (+27 MHz)

Kommentteja ja huomioita:
- Testit on ajettu kolmeen kertaan niin, että paras ja huonoin tulos on jätetty pois.
- Muisteille saattaisi riittää pienempikin jännite kuin se aiemmassa kuvassa näkynyt 2,70 V, koska jouduin laskemaan väylätaajuutta hieman riittävän vakauden saavuttamiseksi.
- Kahdella muistikammalla saattaisi kulkea vähän enemmän, mutta käytännössä voi olla hyödyllisempää se, että koneessa on kolme gigaa muistia kahden sijaan.
- Näytönohjaimen ylikellotus oli vain ajureissa raksi ruutuun ja that's it.
- Jotain pelitestejä pitäisi keksiä.
 
Chili testattu. Ei tuosta integroidusta GPU:sta oikein mihinkään ole, mutta GeForce 7600 GT on ihan hyvä kaveri tuolle Athlon 64 X2 3800+ Manchesterille.

Chili benchmark results.png

Oli myös ihan mielenkiintoista huomata, että tuon integroidun GPU:n käyttäminen näyttää rajoittavan muistisuorituskykyä melkoisesti.

Raudannäpryykuvissa tällä kertaa edellämainittu 7600 GT ja Zalman VF900-Cu Led ennen puhdistusta. Nyt ei GPU:n lämpötila nouse enää 70:een asteeseen niin kuin alkuperäisellä pikkujäähyllä, vaan pysyy enimmillään noin 50:n asteen tuntumassa. Pienet siniset muistisiilit piti jättää laittamatta, koska niiden lämpöteippi oli menettävyt tarttumiskykynsä vuosien saatossa.
7600 GT.jpg
Zalman VF-900 Cu.jpg
7600 GT Zalman.jpg
 
Serrikeisarin seikkailut jatkuvat. :D Tänään lähdin ostamaan Zalmanin retrojäähyä (CNPS9500 AT?) erääseen LGA775-settiin, mutta kiinnikkeitä etsiskellessämme myyjä sitten keksi tarjota myös niitä rojulaatikoitaan minulle. Coolerille oli sovittu hinnaksi vitonen ja toisella vitosella saisi lisäksi kaksi emolevylaatikollista kaapeleita ja muuta roinaa sekä rikkinäisen LGA775-emon. Jaa-a, näinköhän tuommoisesta rojukasasta kannattaisi maksaa mitään? No, rohkea rotan syö. Olin nähnyt rojujen joukossa jonkun vanhan cooleriinsa juuttuneen prosessorin ja ajattelin että sille voisi laskea arvoksi vitosen ja kipata PCI-verkkokortit ja kaapelit sun muut vaikka serriin. Kaupat tehtiin ja jo autolle kävellessä alkoi kaduttaa. Tuliko tehtyä tyhmä ostos? Oliko mitään järkeä maksaa lattakaapeleista ja muusta turhasta roinasta, jolla ei taatusti tee yhtään mitään?

Coolerikin jätti hieman toivomisen varaa, sillä se oli likainen ja hieman kolhuinen, eikä mukana tullut edes kaikkia kiinnikkeitä. Uskon kuitenkin, että tuosta saa ehostettua vielä oikein siistin pelin ja kiinnitys luultavasti onnistuu kun vaan hommaa sopivat ruuvit ja mutterit. Kyllähän tämä reppana piti pelastaa kun kyseessä ei ollut ihan toivoton tapaus. :)
Zalman CNPS9500 AT.jpg

Kotona aloin penkoa laatikoita tarkemmin, mutta täytyy sanoa, että lähtökohdat eivät olleet kovin lupaavat...
rojulaatikot.jpg

Toisen laatikon sisältö olikin aika pitkälti kaapeleita ja muuta turhaa roinaa, mutta toisessa laatikossa oli antistaattisissa pusseissa useampi lisäkortti ja muutamia muistikampoja. Mitähän kaikkea täällä onkaan? Prosessorivanhus oli tarttunut tiukasti kiinni cooleriin, joten siitä en osaa sanoa vieläkään sen tarkemmin mitään, mutta se näyttäisi olevan Socket 7-kantainen ja arvaukseni on, että se on AMD K6-2 tai K6-III.

mysteeriprosessori.jpg

Laatikossa oli myös punainen Gainwardin äänikortti lisäliittimineen. Noita on ilmeisesti joskus tullut Gainwardin näytönohjaimien kylkiäisinä. Lisäksi laatikosta löytyi kiva GeForce FX5500. Ja olihan siellä myös neljä sekalaista SDRAM-kampaa. Mutta. Siellä oli vielä jotain muutakin... Säästin parhaan palan viimeiseksi. :p Heitäpä tähän väliin arvaus, että mikä aarre tuolla rojulaatikossa vielä olisi voinut olla. :D

...Voodoo 3 PCI! Kyllä siinä leuat loksahti kun vihreältä piirilevyltä osui silmiin teksti "3dfx". Kovasti koitin tuota googlailla, mutta en ole ihan varma, että onko se malliltaan Voodoo 3 2000 vai 3000. Veikkaisin jälkimmäistä. Ai että! :love:

Siinä ne aarteet nyt on. Toivottavasti ovat toimivia.
aarteet.jpg
 
Tuo Voodoo itsessään on jo jokusen kympin arvoinen mikäli on toimiva. :tup:
Näin on. Tuossa viime vuoden loppupuolella ostin Voodoo 3 3000 AGP:n 40:llä eurolla, mutta sille minulla ei ole vielä käypäistä emolevyä. Jos tämä on toimiva, niin pistän sen vaikka jonkun Athlon Thunderbirdin kaveriksi ja rakennan Windows 98-koneen. Voi sitä nostalgian määrää. :D
 
Tänään ei lauleta että kuinka saisin rikki kookospähkinän, vaan että kuinka saisin Voodoon jäähtymään. :D No helposti.

voodoojäähdytin.jpg

Otetan yksi prossucooleri, käännetään tuuletin ylösalaisin ja laitetaan cooleri kotelon pohjalle Voodoon alle. Hyvin jäähtyy. Ilman cooleria Voodoon siili lämpeni varsin kuumaksi, mutta tuulettimen puhaltaessa se tuntui vain haalealta. Toimiva ratkaisu siis. Oikein jos haluaisi ankkuroida tuon coolerin kiinni koteloon, niin coolerin pohjaan voisi pistää vaikka tipan erikeepperiä niin että cooleri pysyy paikallaan myös konetta siirrellessä.

Niin, ja tämähän on malliltaan Voodoo 3 3000. :love: Vielä kun olisi alkuperäinen laatikko tälle... Ne vasta oli hienoja!

hwinfo voodoo 3 3000.png

Tähän mennessä olen saanut testattua Voodoota vain Quake kakkosella erinäisistä vastoinkäymisistä johtuen, mutta ainakin tuo peli toimii varsin sujuvasti.

Mysteeriprosessorikin irtosi siilinsä pohjasta mattoveitsen avulla ja selvisi, että se on K6-2 450. Nyt on retroa. :p

K6-2 450.jpg
 
Vähän taas vastustaa nämä projektit. Meinasin ottaa testiin ASRock 939A785GMH-emolevyn, mutta jostain syystä tuo ei pysy vakaana edes vakiokellotaajuuksilla. Emolla kaksi konkkaa tuntuu olevan aavistuksen verran kuperia päältä, joten ehkäpä syy on niissä. Täytyy tutkia. Tuossa emolevyssähän on semmoinen erikoisuus, että siinä on AMD:n 785G-piirisarja integroidulla Radeon HD 4200 GPU:lla, mutta emossa onkin vanhempi s939-prosessorikanta, eikä AM2 tai AM3. Katsokaa tuolta jos ette usko: ASRock > 939A785GMH :D Ihan mielenkiintoinen yhdistelmä siis ja varsinkin tuon iGPU:n suorituskykyä olisi ollut mielenkiintoista verrata aiemin testaamiini setteihin. Palaan tämän setin pariin myöhemmin ja laittelen ainakin kuvia saipa tuon kuntoon tai ei. Ja muutenkin näitä s939-settejä pystyy nyt testaamaan kunnolla, kun olen saanut hommattua noille kunnollisia coolereita käypäisillä kiinnikkeillä.

Kun kerran tuo setti ei ollut ihan vakaa ja eräs toinen s939-emo ei edes postannut, niin otin sitten projektiksi Lazaruksen. Tuohon X48-piirisarjalliseen Asus P5E Deluxeen tiputin Core 2 Duo E8600:n ja päälle lätkäisin Noctuan ison jäähyn ja kasasin kokoonpanon siististi Fractalin koteloon, vaikka tästä piti tulla vain ylikellotusalusta LGA775-prossuille. Täältä foorumilta joltain Luumilta minä tuon E8600:n ostin. Varmaan jossain mummon nettikoneessa ollut tuo prosessori eikä oo koskaan kellotettu. :D Vaan kuinkas kävikään. Tuo prossu oli aika pettymys, koska menohaluja ei oikein tuntunut olevan ja minun taidoilla siitä sai irti vain 10 * 390, eli 3,90 GHz. Ei auttanut vaikka ois päällään seisonut. Sitten testiin E8500. Tässä olikin jo enemmän kulkuja ja 4 GHz ylittyi lukemilla 9,5 * 430 ja voi olla että paljoa enempää tästä ei enää irtoa. Mutta ainakin VID:t näissä on ihan eri maailmoista. E8600 oli Core Tempin mukaan 1,3000 V ja tämä E8500 on 1,1875 V. Mukavan viileänä pysyy tämä E8500 ylikellotettunakin.

Lazarus ja Mushkinit.jpg

Sieltä kun tarkkaan katsoo, niin voi nähdä foorumilta saamani 1066 MHz Mushkinit ja Kingstonin SSD-levyn. Suuret kiitokset vielä kerran näistä! :giggle: Nämä Mushkinit kulkee aika mukavasti! :cool:

Taidan tehdä tästä kotelosta testipenkin kaikille muillekin emoille, koska tässä on niin paljon parempi ilmankierto kuin noissa muissa peltilaatikoissa, mitä minulla on. Joku socket a -setti voikin näyttää aika veikeältä näin modernissa kotelossa. :D
 
Vähän taas vastustaa nämä projektit. Meinasin ottaa testiin ASRock 939A785GMH-emolevyn, mutta jostain syystä tuo ei pysy vakaana edes vakiokellotaajuuksilla. Emolla kaksi konkkaa tuntuu olevan aavistuksen verran kuperia päältä, joten ehkäpä syy on niissä. Täytyy tutkia. Tuossa emolevyssähän on semmoinen erikoisuus, että siinä on AMD:n 785G-piirisarja integroidulla Radeon HD 4200 GPU:lla, mutta emossa onkin vanhempi s939-prosessorikanta, eikä AM2 tai AM3. Katsokaa tuolta jos ette usko: ASRock > 939A785GMH :D Ihan mielenkiintoinen yhdistelmä siis ja varsinkin tuon iGPU:n suorituskykyä olisi ollut mielenkiintoista verrata aiemin testaamiini setteihin. Palaan tämän setin pariin myöhemmin ja laittelen ainakin kuvia saipa tuon kuntoon tai ei. Ja muutenkin näitä s939-settejä pystyy nyt testaamaan kunnolla, kun olen saanut hommattua noille kunnollisia coolereita käypäisillä kiinnikkeillä.

Kun kerran tuo setti ei ollut ihan vakaa ja eräs toinen s939-emo ei edes postannut, niin otin sitten projektiksi Lazaruksen. Tuohon X48-piirisarjalliseen Asus P5E Deluxeen tiputin Core 2 Duo E8600:n ja päälle lätkäisin Noctuan ison jäähyn ja kasasin kokoonpanon siististi Fractalin koteloon, vaikka tästä piti tulla vain ylikellotusalusta LGA775-prossuille. Täältä foorumilta joltain Luumilta minä tuon E8600:n ostin. Varmaan jossain mummon nettikoneessa ollut tuo prosessori eikä oo koskaan kellotettu. :D Vaan kuinkas kävikään. Tuo prossu oli aika pettymys, koska menohaluja ei oikein tuntunut olevan ja minun taidoilla siitä sai irti vain 10 * 390, eli 3,90 GHz. Ei auttanut vaikka ois päällään seisonut. Sitten testiin E8500. Tässä olikin jo enemmän kulkuja ja 4 GHz ylittyi lukemilla 9,5 * 430 ja voi olla että paljoa enempää tästä ei enää irtoa. Mutta ainakin VID:t näissä on ihan eri maailmoista. E8600 oli Core Tempin mukaan 1,3000 V ja tämä E8500 on 1,1875 V. Mukavan viileänä pysyy tämä E8500 ylikellotettunakin.

Lazarus ja Mushkinit.jpg

Sieltä kun tarkkaan katsoo, niin voi nähdä foorumilta saamani 1066 MHz Mushkinit ja Kingstonin SSD-levyn. Suuret kiitokset vielä kerran näistä! :giggle: Nämä Mushkinit kulkee aika mukavasti! :cool:

Taidan tehdä tästä kotelosta testipenkin kaikille muillekin emoille, koska tässä on niin paljon parempi ilmankierto kuin noissa muissa peltilaatikoissa, mitä minulla on. Joku socket a -setti voikin näyttää aika veikeältä näin modernissa kotelossa. :D
Helppohan nuo pullistuneet konkat on vaihtaa. Jos pelkäät että emolevyn johteet viottuu vaihtaessa niin kylmästi palastelet ne konkat ja jätät sopivanmittaiset johtimenpätkät sojottamaan johon tinaat uuden konkan. Metallinen hauenleuka siihen johtimeen emon pintaan niin ei irtoa alkuperäinen tinaus.
 
Joop, 9,5 * 445 eli noin 4,23 GHz irtosi tuosta E8500-yksilöstä. Vakautta jaksoin testata Prime95:llä vain puoli tuntia, mutta se riittäköön. Löytyi sieltä siis hieman yli 1 GHz lisää vauhtia kun vakionahan tuon prosessorin kellotaajuus on 3,16 GHz. Ei muuta kuin benchmarkkaamaan. Tekisi mieli ajella testit 2,0 GHz, 3,16 GHz ja 4,23 GHz kellotaajuuksilla niin näkisi miten tämä vertautuu tuohon Athlon 64 X2 3800+:aan eri kellotaajuuksilla. Ainakin ylikellotettuna parissa testissä erot olivat todella hurjia.

Ja Athloneista puheen ollen. Bongasin Torista ikkunallisen Fractal Design Define R5 -kotelon ja sehän oli sitten hankittava että pääsee ihastelemaan rautaa lasin läpi. Koteloon tuli ladottua s939-kantainen Abit KN8 Ultra ja Athlon 64 X2 4200+ mutta näytönohjaimeksi en vielä laittanut 7800 GTX:ää, vaan Radeon X600 Pro:n, joka sopii erinomaisesti emolevyn värimaailmaan. Tämä kokoonpano olkoon värinsä mukaisesti nimeltään Porkkana, mutta kun näytönohjain vaihtuu 7800 GTX:ään, niin sitten nimi vaihtuu Cayenneksi kuten aiemmin uumoilin. Ja jos koteloillekin annettaisiin nimiä, niin tämä saisi nimekseen Porkkanalaatikko. :D

Abit KN8 Ultra 1.jpg
Abit KN8 Ultra 2.jpg
Abit KN8 Ultra 3.jpg
Abit KN8 Ultra 4.jpg
Radeon X600 Pro.jpg
 
Se on virkistävää mennä välillä värit edellä.
jos koteloillekin annettaisiin nimiä, niin tämä saisi nimekseen Porkkanalaatikko. :D
Toivotaan ettei siitä tule matoinen porkkanalaatikko. Mulla on tommonen 7800 GTX tuolla romujen seassa ja pitäisi olla vieläpä toimivakin. Onhan se muistaakseni tehokkaampi kuin Radeon X600 Pro joten työnnä se vaan sisään väreistä välittämättä.
Eihän sillä kuuhun mennä mutta pienikin ero voi tuottaa ansaittua mielihyvää rakentajassa vaikka käytännössä mitään ei ole havaittavissa.

Olet näköjään laittanut piirisarjan päälle Zalmanin siilen. Oliko ongelmia lämpöjen kanssa kellotusten myötä?
 
Viimeksi muokattu:
Toivotaan ettei tästä tule matolaatikkoa! :D En ainakaan aio päästää XP-konetta verkkoon.

Emolevyn edellinen omistaja oli vaihtanut piirisarjalle tuon Zalmanin siilen, joten en osaa sanoa onko syynä ollut korkeat lämpötilat, tuulettimen hajoaminen vai halu saada koneesta vähän hiljaisempi.
 
Ja sitten on vielä vähän hehkutettava näitä aarteita. Kahtokee! Vasemmanpuoleinen Maximus Formula tuli jokin aika sitten ja oikeanpuoleisen Maximus II Formulan hain eilen. Ei näköjään tämä LGA775-innostus lopu millään. :D Vasemmanpuoleisessa tuli mukana Q9550 ja oikeanpuoleisessa oli kiinni Team Groupin 800 MHz CL4-muistit. Eikä tuo Q9550:kaan huono ole, mutta löytyy multa vielä yksi Q9650.

Maximus Formulat.jpg

Lisää kuvia tulee "sitten joskus" kunhan olen saanut putsattua nämä, koska ei likaisia vehkeitä kehtaa esitellä.

Ja sitten on vuorossa kuva-arvoitus. Kumpi kuva on ennen ja kumpi jälkeen?

kuva-arvoitus 1.jpg
kuva-arvoitus 2.jpg

Kuva 2 on ennen ja kuva 1 on jälkeen. :) Noctua oli saanut kuljetuksen aikana tällin ja jouduin oikomishommiin. Kahden voiveitsen avulla siitä sai aika hyvän. :thumbsup:

Tuo Noctua oli hyvä ostos, koska mukana tuli niin kattavasti kiinnikkeitä, mutta LGA1366-kiinnikkeet minä tuolle vielä tarvitsen niin pääsee sitten testaamaan niitäkin kamoja.

Eikä siinä vielä kaikki. Tämmöisiä aarteita tuli erään rompelaatikon mukana! 478-kantaiset Pentium 4 ja Celeron. Ihan uusia tuttavuuksia minulle. Ja tämähän tarkoittaa sitä, että näillekin pitää hommata emolevy. :D
478 prossut.jpg
 
Ei niin mutta oli pirun huono ja vaikea saada kellottumaan korkealle. Riittää vielä nykyisinkin moneen käyttöön kunhan ei kuuta taivaalta kurkota.
Oisko ollu vaan huono yksilö? Paljonko oli kulkuja? Mulla on tuo yksi Q9550 3DMark Vantage-vakaa lukemilla 8,5 * 455, mutta ei se varmaan Prime95:stä selviäisi.
 
Oisko ollu vaan huono yksilö? Paljonko oli kulkuja? Mulla on tuo yksi Q9550 3DMark Vantage-vakaa lukemilla 8,5 * 455, mutta ei se varmaan Prime95:stä selviäisi.
Luovuin kyseisestä kokoonpanosta yli 10v sitten ja se jäi muistikuvaksi että ei ollut kulkuja mikä saattoi johtua huonosta yksilöstä. Emolevynä oli hyväksi havaittu Biostar Tpower I45 joten siitä se ainakaan ollut kiinni.
 
Kun kerta Sampsalla oli äskettäin testattavana valmiskone ja sen päivitettävyys, niin minä seurailen tässä testissä hieman samoilla jäljillä ja vuorossa on OEM-serriä. Tämä vehje tuskin kiinnostaa ketään, joten on varmaan viisaampaa skipata tämän jutun yli ja käyttää säästynyt aika vaikka kissavideoiden katselemiseen Youtubesta. :D

Tuli siis kasattua nurkkiin kertyneistä ser-jätteistä toimiva tietokone, joka lähti lahjoituksena eteenpäin hyvään tarkoitukseen. Toivottavasti tästä ser-koneesta on vielä jollekin iloa. Koneessa oli siis HP:n emolevy, Packard-Bellin kotelo, Fujitsun virtalähde ja virtalähteeseen nyysin tuulettimen risasta HP:n powerista kun siitä sellainen sattui puuttumaan. Kone sai ihan ansaitusti nimekseen Serajevo. Sisuskaluina koneessa oli AM2-kantainen AMD Athlon 64 X2 3800+ 2,0 GHz prosessori, 4 x 512 MB 667 MHz DDR2-muistia ja emolevyltä löytyi GeForce 6150 iGPU. Ei siis missään nimessä mitenkään suorituskykyistä tai mielenkiintoista rautaa. Muutenhan minä en olisi tätä viitsinyt benchmarkkailla, mutta vertailun vuoksi halusin testata mihin tuo integroitu näytönohjain pystyy ja toki piti myös testata että kone ylipäätään toimii ennen kuin sen antaa eteenpäin.

Serajevo.jpg

Ja siinäpä tulokset. Windows XP:tä en saanut asennettua omalta kustomoidulta asennuslevyltäni, joten asensin koneeseen Windows 7:n, koska mielenkiintoa ja aikaa ei riittänyt tuon XP-ongelman selvittämiseen. Osa testiohjelmista on uudempia versioita kuin aiemmissa testeissä käytetyt ohjelmat, joten kaikki tulokset eivät ole vertailukelpoisia keskenään. Lisäksi PCMark05-tulosta sotkee se, että tässä koneessa käytin SSD-levyä ja EZ CD Audio Converterista oli nyt käytössä uudempi versio ja myös Everest oli vaihtunut uudempaan AIDA64:ään. Mutta 3DMarkkien ja muiden tulosten pitäisi olla vertailukelpoisia aiempien testien kanssa.

Serajevo benchmark results.png

Lupaan, että seuraavassa postauksessa on jotain vähän mielenkiintoisempaa. :D
 
Viimeksi muokattu:
Herran pieksut sentään, sehän buuttasi! Puuhanurkkaan on kertynyt isot määrät uutta vanhaa rompetta ja nyt emolevyjen joukosta löytyy vihdoinkin myös s478-kannan edustajia ja kyseiseen kantaan käypäinen Thermalright XP-90 cooleri ja jopa putkinäyttö. :D Lisäksi tuli hankittua toinen Radeon HD 4890, jolla voisi tavoitella sitä 1 GHz:n ylitystä. Cayennen ylikellotustestitkin sain valmiiksi ja enää pitää excelöidä tulokset ennen kuin heitän ne tänne muutamien kuvien kera.

Mutta tuo ensimmäinen huudahdus ei liittynyt mihinkään noihin serreihin, vaan johonkin ihan muuhun. Tuossa jokunen aika sitten tuli kaverilta viesti, että hän näki roskakatoksessa jotain tietokoneen osia ja kysyi että haluanko minä ne. No sehän nyt oli itsestäänselvää, että tokihan minua serri kiinnostaa. Kaveri kävi noukkkimassa osat talteen ja alkoi sitten laitella kuvia. Mitäs mitäs, tämähän on ihan suht modernin näköistä kamaa, eikä mitään vanhaa budjettiluokan roinaa!? Hämmästys oli melkoinen kun kuvista kävi ilmi, että kyseessä on Asus P9X79 -setti. Emolevy tosin näytti olevan aika kurjassa kunnossa, koska VRM:n siili repsotti vain yhden ruuvin varassa ja prosessorin socket oli ihan paljaana. Eli emolevy lienee entinen, mutta ehkäpä noista muista osista löytyisi jotain toimivaa. Kysyin vielä kaverilta että etkö halua itselle tutkittavaksi noin mielenkiintoisia kamoja, mutta eihän tuoreen Ryzen-setin omistajaa vanhat rojut kiinnostaneet. Vaan minullehan nuo kelpasivat enemmän kuin hyvin. Lopulta koitti se päivä kun serrinhakureissullani päädyin samaan kaupunkiin ja kävin noukkimassa samalla myös nuo kaverini löytämät aarteet talteen. Aloitin testaukset muisteista. Kuudesta 4 GB DDR3 -muistikammasta kuusi oli toimivia ja eilen testasin setin mukana tulleen GTX 750 Ti OC:n, joka sekin toimi. Myös WLAN-kortti ja Asus Xonar DGX toimivat. Tämähän oli jo ihan hyvä saldo. Emolevyn kuntoa epäilin edelleen kovasti, koska eihän kukaan heittäisi toimivaa hyvää rautaa roskakatokseen. Mutta ei muuta kuin testaamaan että mitä se sanoo. Ja nyt toistan itseäni. Herran pieksut sentään, sehän buuttasi! Setti heräsi henkiin heti ensimmäisellä yrityksellä! Siinä käydä hurisi P9X79 ja Core i7-4820K ison Phanteksin coolerin alla. Sen verran testasin että ainakin Windows 10 asentui nätisti ja setti käynnistyy kuudella muistikammalla ja tuolla näytönohjaimella. Eli ainakaan tässä vaiheessa ei ole löytynyt mitään vikoja. Hyvältä vaikuttaa. Jos kaikki toimii niin kuin pitää, niin tuosta saan ihan hyvän päivityksen ykköskoneeseeni i7-2600K:n tilalle. Ai että. VRM:n siilin ruuvikin oli tallessa ja enää pitää hommata Jimmsiltä sopiva lämpötyyny siilin pohjaan, koska tuo entinen oli sen verran kärsinyt.

P9X79.png
 
Herran pieksut sentään, sehän buuttasi! Puuhanurkkaan on kertynyt isot määrät uutta vanhaa rompetta ja nyt emolevyjen joukosta löytyy vihdoinkin myös s478-kannan edustajia ja kyseiseen kantaan käypäinen Thermalright XP-90 cooleri ja jopa putkinäyttö. :D Lisäksi tuli hankittua toinen Radeon HD 4890, jolla voisi tavoitella sitä 1 GHz:n ylitystä. Cayennen ylikellotustestitkin sain valmiiksi ja enää pitää excelöidä tulokset ennen kuin heitän ne tänne muutamien kuvien kera.

Mutta tuo ensimmäinen huudahdus ei liittynyt mihinkään noihin serreihin, vaan johonkin ihan muuhun. Tuossa jokunen aika sitten tuli kaverilta viesti, että hän näki roskakatoksessa jotain tietokoneen osia ja kysyi että haluanko minä ne. No sehän nyt oli itsestäänselvää, että tokihan minua serri kiinnostaa. Kaveri kävi noukkkimassa osat talteen ja alkoi sitten laitella kuvia. Mitäs mitäs, tämähän on ihan suht modernin näköistä kamaa, eikä mitään vanhaa budjettiluokan roinaa!? Hämmästys oli melkoinen kun kuvista kävi ilmi, että kyseessä on Asus P9X79 -setti. Emolevy tosin näytti olevan aika kurjassa kunnossa, koska VRM:n siili repsotti vain yhden ruuvin varassa ja prosessorin socket oli ihan paljaana. Eli emolevy lienee entinen, mutta ehkäpä noista muista osista löytyisi jotain toimivaa. Kysyin vielä kaverilta että etkö halua itselle tutkittavaksi noin mielenkiintoisia kamoja, mutta eihän tuoreen Ryzen-setin omistajaa vanhat rojut kiinnostaneet. Vaan minullehan nuo kelpasivat enemmän kuin hyvin. Lopulta koitti se päivä kun serrinhakureissullani päädyin samaan kaupunkiin ja kävin noukkimassa samalla myös nuo kaverini löytämät aarteet talteen. Aloitin testaukset muisteista. Kuudesta 4 GB DDR3 -muistikammasta kuusi oli toimivia ja eilen testasin setin mukana tulleen GTX 750 Ti OC:n, joka sekin toimi. Myös WLAN-kortti ja Asus Xonar DGX toimivat. Tämähän oli jo ihan hyvä saldo. Emolevyn kuntoa epäilin edelleen kovasti, koska eihän kukaan heittäisi toimivaa hyvää rautaa roskakatokseen. Mutta ei muuta kuin testaamaan että mitä se sanoo. Ja nyt toistan itseäni. Herran pieksut sentään, sehän buuttasi! Setti heräsi henkiin heti ensimmäisellä yrityksellä! Siinä käydä hurisi P9X79 ja Core i7-4820K ison Phanteksin coolerin alla. Sen verran testasin että ainakin Windows 10 asentui nätisti ja setti käynnistyy kuudella muistikammalla ja tuolla näytönohjaimella. Eli ainakaan tässä vaiheessa ei ole löytynyt mitään vikoja. Hyvältä vaikuttaa. Jos kaikki toimii niin kuin pitää, niin tuosta saan ihan hyvän päivityksen ykköskoneeseeni i7-2600K:n tilalle. Ai että. VRM:n siilin ruuvikin oli tallessa ja enää pitää hommata Jimmsiltä sopiva lämpötyyny siilin pohjaan, koska tuo entinen oli sen verran kärsinyt.

P9X79.png
Millä tuurilla edes löytyy jotain tuollaista?
 
Millä tuurilla edes löytyy jotain tuollaista?
En todellakaan tiedä. Edellinen roskislöytö oli ser-lavalta dyykattu Asus P5K emo, Core 2 Quad Q9300 prossu (tjsp), 2 x 4 GB G.Skillin DDR2 -muisteja ja 2 x Radeon HD 3850 näyttiksiä. Eli ei lähellekään sitä luokkaa mitä tämä löytö oli. Tosin kyllä jotkut on tarinoiden mukaan tehneet varsin hyviä löytöjä varsinkin yritysten ser-lavoilta. Ilmeisesti pitää vain tietää mistä etsiä. Toki kodinkonekauppojen ser-lavoiltakin voi löytää käyttökelpoista tavaraa, mutta ne eivät ehkä katso hyvällä, jos siellä kovin usein käy noukkimassa kamaa mukaansa. Elektroniikkaromu kun sisältää rahanarvoisia jalometalleja ja periaatteessa sieltä lavalta ei saisi mitään ottaa. Mutta minun mielestäni on ihan ok ottaa käyttökelpoista tavaraa talteen, koska onhan se ympäristöllekin hyväksi kun ei tuoteta niin paljon elektroniikkaromua vaan otetaan vehkeet hyötykäyttöön. Minulla onkin ollut mielessä että pitäisi mainostaa yhtä Facebookin serrinlahjoitusryhmää (tai jopa itseäni) verkossa ja ehkä jopa siellä ser-lavan lähettyvillä, jotta ihmiset saataisiin ennemmin lahjoittamaan kamat hyötykäyttöön, eikä romuttamaan niitä. Mielelläni ottaisin vastaan vanhaa roinaa testattavaksi ja vaikka eteenpäin annettavaksi, vaikka tilaa onkin rajallisesti.
 
Oli synkkä ja myrskyinen yö... Ja sitä myöten tulivat viileät ilmat ja oli hyvä ruveta ylikellotushommiin. Tällä kertaa vuorossa oli Cayenne, eli Porkkana, johon oli vain vaihdettu Thermalright Ultra 120 Extreme prosessoricooleri ja 7800 GTX näytönohjain.

Siitä tuli varsin komea kokoonpano.

Cayenne.jpg

Jo ylikellotustestien alkuvaiheessa 218 MHz:n nopeudella tuli vastaan ongelmia ja niiden aiheuttajaksi epäilin tuota vanhaa Antecin virtalähdettä. Prime95-rääkissä 12 V jännite putosi HWMonitorin mukaan aivan ATX-standardin alarajalle 11,430 volttiin, joten ei auttanut muu kuin purkaa Lazaruksesta uudempi 650 W Antec irti ja kokeilla sillä. Ja kas, nyt jännite ei enää tipahtanut niin matalalle ja homma alkoi luistaa. Tulipahan todettua ihan konkreettisesti mikä merkitys hyvällä virtalähteellä on. Testien loppuvaiheessakaan 12 V jännite ei laskenut 11,856 voltin alapuolelle. Mutta jos tuosta vanhemmasta Antecista pitää jotain positiivista sanoa, niin ainakaan se ei hajonnut kesken leikkien niin kuin se Corsair silloin syksymmällä. :D

Näiden ylikellotuksien aikana tuli jotenkin mieleen elokuva Captain Phillips. Siinä on kohtaus, missä somalimerirosvot ajavat takaa rahtilaivaa ja laivan kapteeni ottaa yhteyden konehuoneeseen ja kysyy että miltä näyttää. Konemestari vastaa että kaikki ok, voidaan pistää lisää vauhtia. Hetkeä myöhemmin kapteeni ottaa uudestaan yhteyttä ja sanoo että rajoittimet pois ja vielä vähän lisää kierroksia koneeseen. Konemestari vähän jo empii että nyt aletaan olla aika rajoilla, mutta kapteeni sanoo että anna mennä. Sama fiilis oli näissäkin kellotuksissa. Lisää vaan jännitettä vaikka lämpötilat alkoivat olla jo aika korkeat. Core tempin mukaan tämän prosessorin VID on 1,35 V ja TCase Max 63 astetta. Testien loppuvaiheessa prosessorille meni jännitettä 1,536 V (maksimiarvo taisi olla 1,584 V) ja lämpötila nousi Prime95-testin aikana 60:een asteeseen. Aika rajoille meni.

Lopullisiksi lukemiksi muodostui jokseenkin vaatimattomat 11 * 232 MHz = 2552 MHz. Ei siis mitään kovin järisyttävää. Vakiona tämä Athlon 64 X2 4200+ toimii 2,2 GHz:n kellotaajuudella, joten parannusta tuli vain 352 MHz. Muistien kellotaajuus piti tiputtaa jakajilla 182 MHz:iin ja tämä näkyi joissakin testeissä vakiota heikompana suorituskykynä. 3DMarkeissa sen sijaan tuo 7800 GTX pesee ja linkoaa Radeon X600:n mennen tullen ja palatessa.

Porkkana ja Cayenne tulokset.png
 
Eipä ole paljon näillä helteillä viitsinyt Pentium 4 -koneita käynnistellä kun kämpässä on ollut lämmintä noin 28 astetta. Vaan tämmöinen Colossus tuossa vieressä odottelee.

Colossus 1.jpg

Kotelossa sisällä ollut Asus P5Q-E siirtyi syrjään ja tilalle vaihtui s478-kantainen ASRock P4Dual-880Pro, jossa on mielenkiintoisesti sekä AGP- että PCIe-liitännät.

Colossus 2.jpg

Prosessoriksi löytyi Northwood-ytimellinen Pentium 4 HT 3,0 GHz (SL6WK), joka nimensä mukaisesti tukee myös Hyper Threadingia.

Pentium 4.jpg

Prosessoria jäähdyttämään laitoin Thermalright XP-90:n, jonka pelastin Torista edulliseen hintaan. Cooleri oli kokenut kovia, mutta pienen oikomisen jälkeen siili näytti jo paljon paremmalta.

Thermalright XP-90.jpg

Näytönohjaimeksi pistin AGP-väyläisen GeForce FX 5500:n, jossa on muistia 128 Mb.

GeForce FX 5500.jpg

Tuo kotelon etuosassa oleva Zalmanin tuuletinsäädinpaneeli on ihan kiva, koska se tuo vanhaan koneeseen rutkasti lisää blingiä. :P Tosin noista katkaisimista voi antaa tuulettimille vain 12 tai 5 V, vaikka esimerkiksi 9 V olisi paljon käytännöllisempi.

Käyttöjärjestelmän asennus ei ollut ihan ongelmaton homma, koska jouduin taistelemaan useamman illan että homma onnistui. Linux Mint kyllä asentui mukisematta, mutta XP:n asennus tökkäsi siniseen ruutuun joka kerta. Ei auttanut BIOSin asetusten säätäminen, ei Rufuksen asetusten säätäminen, eikä yksienkään ajurien integrointi. Ja kovalevy oli rajoitettu jumpperilla SATA 1,5 GB/s -tilaan. Ajuriongelmaltahan tuo haiskahtaa, kun Linuxin asennus sujui ilman ongelmia, mutta lopulta XP:nkin asennus onnistui kun käytti USB-tikun sijaan DVD-levyä.

Että tämmöinen vehje. Enempää en ole vielä testannut, mutta kunhan töiltä joutaa ja kelit pysyvät sopivan viileinä, niin sitten voisi kokeilla että miten korkealle tämän saa ylikellotettua. :)
 
Tähän väliin pikku keskiviikkokevennys (vaikka vähän torstain puolella jo ollaan). Tulipa ostettua tämmöinen Asus P5N-T Deluxe "Spongebob-edition" ja GTX 275. Melko hieno custom boot logo. :D Nämä olivat hyvät kaupat, koska vehkeet olivat oikein siistejä ja mukana tuli lähes uutta vastaavassa kunnossa olevat laatikot manuaaleineen ja kaikkine muine hilppeineen. :love: Allekirjoittaneen ilme oli näiden kauppojen jälkeen jotakuinkin yhtä innostunut kuin Paavolla tuossa kuvassa. :D

Spongebob.jpg

Pari muutakin nättiä emolevyä on tullut hankittua: Abit Fatal1ty FP-IN9 SLI, Abit IP35 ja Asus P5N32-E SLI. Aluksi näytti siltä, että Abitit jäävät vain haaveeksi, koska myynti-ilmoituksessa luki, että myydään koko iso läjä kerralla ja vain noutona, mutta onnekseni myyjä suostui myymään nuo erikseen ja postittamaan ne. :) Asuksen kanssa oli huonoa tuuria (tai omaa tunarointia), sillä se meni hengettömäksi BIOS-päivityksen seurauksena. :cry: Päivitys sujui ongelmitta BIOSin kautta, mutta uudelleenkäynnistyksen jälkeen lankkuun ei enää tullut eloa. Pitää selvitellä, että mitä tuolle on tehtävissä.

Abitit ja Asus.jpg

Toivottavasti näillä remontissa olevilla MSI:n emolevyillä ei ole sama kohtalo. Saa nähdä herääkö näistä mikään eloon minun kolvailujeni jälkeen. :rolleyes: Muutama konkka on jo irti, mutta tekemistä riittää näiden lisäksi muissakin konkkavikaisissa emoissa.

MSIt remontissa.jpg
 
Vanhat elkot hajoaa (Dingo - Kaikki kaunis katoaa)

"Sinua vielä täällä tinailen
Anna anteeksi sua korjannut mä en
Olit konkiltasi rikki, lankku onneton
Joka muinoin elkot täysin paskat sai

Muistan kuinka toisillemme luvattiin
Tän korjaan tai joudut murskaimeen
Kanssasi sain täällä hetken olla tuskastunut
Kaikki serri katoaa nyt mä tiedän sen

Miks vanhat elkot hajoaa?
Lankut viedään meiltä liian aikaisin
En rauhaa sielulleni saa
Kun sut kierrätykseen silloin viskasin

Lämpes kolvi, kun hommaan ryhdyttiin
Tänä yönä tinaamaan ja suhraamaan
Kunniaksi aateekoon sormet ristiin paan
Se on jotain joka ehkä avun tuo

Nousee käry hiljaa tähän asuntoon
Sun POSTis nään kun katson taivaisiin
Hetken vielä yritän kunnes tajuan
Kuinka paljon sua turhaan tinailin

Miks vanhat elkot hajoaa?
Lankut viedään meiltä liian aikaisin
En rauhaa sielulleni saa
Kun sut kierrätykseen silloin viskasin

Vaik vanhat elkot hajoaa
Ei käryt tinailujen haihdu milloinkaan
Ei meikäläinen rauhaa saa
Tänne etsimään jään ehjää lankkua

Miks vanhat elkot hajoaa?

Miks vanhat elkot hajoaa?
Lankut viedään meiltä liian aikaisin
En rauhaa sielulleni saa
Vaik sut kierrätykseen silloin viskasin

Miks vanhat elkot hajoaa?
Ei muistot tinaamisen kuole milloinkaan
Ei meikäläinen rauhaa saa
Tänne etsimään jään ehjää lankkua

Miks vanhat elkot hajoaa?
Lankut viedään meiltä liian aikaisin
Ei meikäläinen rauhaa saa
Tänne etsimään jään ehjää lankkua"

Veni, vidi, vici ja sen suomalainen versio tulin, tyrin, luovutin. Lienee parempi jättää nämä tinailuhommat niille joilla on enemmän osaamista ja paremmat vehkeet. Tämä MSI:n s478-emo ei taida enää selvitä elon päiville, mutta jospa nuo muut konkkavikaiset emot saisi pelastettua.

tyrimiset.jpg

Myös Colossus rupesi kiukuttelemaan ja epäilen että syy löytyy emolevystä. Ainakin virtalähde ja näytönohjain toimivat moitteettomasti Intel D845PESV -emolevyn kanssa. Pääsi sentään jollain emolla testailemaan s478-Pentiumia, vaikka tuolla emolevyllä ei voikaan ylikellottaa.
 
Vanhat elkot hajoaa (Dingo - Kaikki kaunis katoaa)

"Sinua vielä täällä tinailen
Anna anteeksi sua korjannut mä en
Olit konkiltasi rikki, lankku onneton
Joka muinoin elkot täysin paskat sai

Muistan kuinka toisillemme luvattiin
Tän korjaan tai joudut murskaimeen
Kanssasi sain täällä hetken olla tuskastunut
Kaikki serri katoaa nyt mä tiedän sen

Miks vanhat elkot hajoaa?
Lankut viedään meiltä liian aikaisin
En rauhaa sielulleni saa
Kun sut kierrätykseen silloin viskasin

Lämpes kolvi, kun hommaan ryhdyttiin
Tänä yönä tinaamaan ja suhraamaan
Kunniaksi aateekoon sormet ristiin paan
Se on jotain joka ehkä avun tuo

Nousee käry hiljaa tähän asuntoon
Sun POSTis nään kun katson taivaisiin
Hetken vielä yritän kunnes tajuan
Kuinka paljon sua turhaan tinailin

Miks vanhat elkot hajoaa?
Lankut viedään meiltä liian aikaisin
En rauhaa sielulleni saa
Kun sut kierrätykseen silloin viskasin

Vaik vanhat elkot hajoaa
Ei käryt tinailujen haihdu milloinkaan
Ei meikäläinen rauhaa saa
Tänne etsimään jään ehjää lankkua

Miks vanhat elkot hajoaa?

Miks vanhat elkot hajoaa?
Lankut viedään meiltä liian aikaisin
En rauhaa sielulleni saa
Vaik sut kierrätykseen silloin viskasin

Miks vanhat elkot hajoaa?
Ei muistot tinaamisen kuole milloinkaan
Ei meikäläinen rauhaa saa
Tänne etsimään jään ehjää lankkua

Miks vanhat elkot hajoaa?
Lankut viedään meiltä liian aikaisin
Ei meikäläinen rauhaa saa
Tänne etsimään jään ehjää lankkua"

Veni, vidi, vici ja sen suomalainen versio tulin, tyrin, luovutin. Lienee parempi jättää nämä tinailuhommat niille joilla on enemmän osaamista ja paremmat vehkeet. Tämä MSI:n s478-emo ei taida enää selvitä elon päiville, mutta jospa nuo muut konkkavikaiset emot saisi pelastettua.

tyrimiset.jpg

Myös Colossus rupesi kiukuttelemaan ja epäilen että syy löytyy emolevystä. Ainakin virtalähde ja näytönohjain toimivat moitteettomasti Intel D845PESV -emolevyn kanssa. Pääsi sentään jollain emolla testailemaan s478-Pentiumia, vaikka tuolla emolevyllä ei voikaan ylikellottaa.
Vielä on tuo emo tehtävissä, katkenneiden vetojen korjaus ei oo mahdoton homma ja ainakaan sen pahempaa vahinkoa en itse huomaa. Toki saa olla oikeat laitteet tuohon hommaan sekä lyijyllistä tinaa.
 
Vielä on tuo emo tehtävissä, katkenneiden vetojen korjaus ei oo mahdoton homma ja ainakaan sen pahempaa vahinkoa en itse huomaa. Toki saa olla oikeat laitteet tuohon hommaan sekä lyijyllistä tinaa.
Tuohan kuulostaa hyvältä. En siis heitä tuota vielä pois, vaan laitan tuon muiden korjattavien emojen joukkoon. Muutamat konkat sain irti, mutta osa ei tahtonut irrota millään vaikka sulattelin päälle uutta tinaa. Ja tosiaan, pari johdinta sieltä meni turatessa poikki ja muutenkin jälki on aika hirveää. :oops:

Ja aivan kuin tässä ei olisi ollut tarpeeksi, niin tuo ykköskoneessa ollut i7-2600k-setti päätti lakata toimimasta. Toistaiseksi olen kokeillut toisella näytönohjaimella ja virtalähteellä ja silti tahtoo jäädä bootlooppiin. Ettei vaan olisi tuo Asus P8Z77-V tullut tiensä päähän. :( Täytyy testailla. Sinällään harmi kun tuo on ihan hyvä ja minulle riittävä setti, mutta toisaalta tuo hajosi juuri sopivaan aikaan kun nyt on tilalle menossa se X79-setti. En siis ole viitsinyt heittää sitä sisään aikaisemmin, koska vaihdan samalla koneeseen uuden virtalähteen.

Mutta on tässä jotain (laihoja) onnistumisiakin ollut. Tähän Q9650-kakkoskoneeseen tuli hankittua 4 x 2 Gb 1066 MHz Kingstonit 800 MHz muistien tilalle ja tavoitteena oli piristää hieman tätä käyttökonetta ottamalla löysät pois. Vaan lopputulos oli aika laiha kun FSB:n sai nostettua 333:sta vain 402 MHz:iin ja siihen olisi riittänyt 1:1-muistijakajilla ne entiset 800 MHz muistitkin. Ilmeisesti neljän muistikamman käyttäminen rajoittaa ylikellotusmahdollisuuksia jonkin verran ja tässä taisi tulla tämän Asus P5Q-E:n P45-piirisarjan jonkinlainen raja vastaan. Tai ehkä joku osaava saisi tästä irti enemmän, mutta riittäköön tämä kun tämän nyt kohtuullisella vaivalla sai irti. Toki voisihan noita muisteja kokeilla jollain toisella emolla missä on eri piirisarja. :hmm:

CPU vakio: 9 x 333 MHz = 3,0 GHz
Aiemmin: 9 x 372 MHz = 3,5 GHz (muistit 744 MHz)
Nyt 9 x 402 MHz = 3,62 GHz ja muistit 804 MHz

Eli ihan mukava 20 %:n korotus kellotaajuuteen vakioon verrattuna. Ei vaatinut älytöntä säätämistä ja toimii Prime-vakaasti. :thumbsup:
 
Tässä esittäytyy s478-sarjassa painiva Hulk ja suuri ja mahtava Pentium 4. :D

Hulk.jpg

Pentium 4 bootlogo.jpg

Kokoonpanon speksit ovat:
CPU: Pentium 4 2,4 GHz (SL6RZ)
Emolevy: Intel D845PESV
RAM: 2 x 512 MB DDR333
GPU: GeForce FX 5500 128 MB

Tämä emolevy oli muuten ensimmäinen, johon päivitin BIOSin Windowsin kautta. Ja kas, hyvinhän se onnistui!

Muutenhan tässä emolevyssä ei oikein ole mitään erikoista tai ihmeellistä, mutta ainakin tähän saa varsin retron Intel Active Monitor -softan. Hienot on mittaristot. :D

Hulk system specs.jpg

IAM combined.png

Ja sitten ne benchmark-tulokset:

Hulk benchmark results.png

Aika vaatimatonta on tuo suorituskyky, mutta onhan tuolla prossulla jo ikääkin semmoiset 19 vuotta ja näytönohjaimella pari vuotta vähemmän. Tosin kyllä tämä kokoonpano päihittää 3DMark99- ja 3DMark2000-testeissä Athlon 64 X2 -pohjaisen Chilin integroidun Radeon Xpress 200 iGPU:n. :D
 
Ohgodwhathavedone. Laitoin tuon aiemmin mainitun 2,4 GHz Pentium nelosen tilalle 1,7 GHz Celeronin (SL69Z). :redface: Alemman kellotaajuuden lisäksi tässä Willamette-Celeronissa on pienempi väylätaajuus (400 MHz vs 533 MHz) ja vain neljäsosa L2-välimuistia (128 kB vs 512 kB) Northwood-Pentiumiin verrattuna. Lisäksi muistien nopeus putosi 166 MHz:sta (333 DDR) 133 MH:iin (266 DDR). Mitähän tästä oikein tulee?

Enää ei lue boottilogossa Pentium 4 vaan pelkästään Intel Inside...

Intel Desktop Boards.jpg

Hulk Celeron system specs.jpg

No eihän tuo Celeron oikein pärjännyt testeissä Pentiumille. :D

Celeron 1,7 GHz vs Pentium 4 2,4 GHz.png

Tuli ihan mielenkiintoisia tuloksia ja joissakin testeissä erot olivat aivan valtavia. Toki ovathan nämä olleet aikoinaan aivan eri hintaluokan vehkeitä ja tuo Pentium 4 maksoi uutena 562 dollaria. Tämän Celeronin hinnasta en tiedä, mutta Wikipedian mukaan suurinpiirtein samanlainen 2,0 GHz Northwood-Celeron maksoi vuonna 2002 julkaisuhetkellä 33 dollaria. Eli ei tämä nyt niin hirveän huonosti pärjännyt hintaansa nähden.

Ja sitten muihin aiheisiin. Näyttöpuolelle kuuluu hyvää. Huollossa 5 kk ollut Samsung 245T on nyt kunnossa ja kotona! :love: Vielä tuli vanha laatupeli kuntoon konkkaremontilla. :giggle: Ykkösnäytöksi tosin vaihtui / vaihtuu upouusi LG 27GP850-B, mutta onpahan nyt tuossa hyvä 1920x1200-resoluution näyttö kakkosnäytöksi. On siinä vähän enemmän tilaa ruudulla kuin tässä 1600x1200-resoluution LG L2000C:ssä.
 
Uusi ykköskone Fury on nyt kasassa. Kyseessä on siis se kaverin roskakatoksesta löytämä LGA2011-setti, johon kuuluu Asus P9X79 emolevy, Intel Core i7-4820K prosessori, kuusi kappaletta Kingstonin 4 GB Hyper X, Fury ja Savage DDR3-muisteja sekä oikein hyvä Phanteks PH-TC14CS cooleri. Samassa yhteydessä vaihdoin koneeseen uuden 2021-mallin Corsair RM850x-virtalähteen vuonna 2008 hankitun 850 W CoolerMasterin tilalle. Hyvin on kestänyt tuo CoolerMaster. Myös SSD päivittyi 500-gigaisesta Samsung 860 Evosta 1 TB malliin.

Emolevyn virransyötön siili oli puoliksi irti ja virransyötön alue näytti muutenkin töhnäiseltä, joten irrottelin siilin ja sumuttelin alueen puhtaaksi CRC elektroniikanpuhdistusspraylla ja vaihdoin siilin pohjaan 1 mm paksuista Thermal Grizzly Minus pad 8 lämpöteippiä. Hyvä tuli.

P9X79.jpg
Tässä kuvassa virransyötön siili ei ole vielä paikoillaan.

Siili.jpg
Siinäpä se siili nyt on. Taas löytyi nättejä yksityiskohtia kun hieman zuumaili kameralla.

4820K.jpg
Ja sitten lähikuvissa itse prosessori.

Fury.jpg
Arvaako joku mistä tämä kone sai nimensä? :D

Kasattu.jpg
Siinäpä se on koko komeus kasattuna. Ja jos joku miettii, että miksi olen laittanut tuonne yhden punaisen kaapelin, niin sille on syynsä. Ei nimittäin fyysisesti käy nuo minun mustat lukolliset kaapelit tuon Plextorin SATA-liittimeen. Pakko käyttää lukotonta kaapelia. Ja onhan tuolla pari punaista muistikampaakin, joten olkoon nuo tuommoisia pieniä väriläiskiä.

Isompia mutkia ei tullut matkaan, mutta ensimmäisellä käynnistyksellä kävi ilmi, että prosessorijäähdyttimen tuulettimet pyörivät täydellä teholla jatkuvasti. Ongelma ratkesi kytkemällä molemmat tuulettimet Phanteksin omalla haaroitinkaapelilla emolevyyn. Sitä ei näköjään voikaan jättää välistä pois. Lisäksi koekäytön aikana pistin merkille, että kotelon yläosassa tuntui vellovan paljon lämmintä ilmaa, joten lisäsin kattoon yhden Fractal Designin 140 mm kotelotuulettimen.

Ainakin tämä nyt toimii, mutta rasitustestit ovat tekemättä ja täytyy vain toivoa ettei niissä ilmene ongelmia. Sekamuistit eivät ole se paras mahdollinen ratkaisu, joten voi olla että niitä tulee vaihdeltua jossain vaiheessa.

Ja jos jollain on tuohon emolevyyn käypäinen io-pelti ja on halukas sen myymään, niin minulle voi laitella viestiä. ;)
 
Taas mennään serrin takii
Ain rakkaudest lajiin ja serrin takii

Tulipa ajettua eilissäpäivänä kuutisensataa kilometriä serrin takia (eikä ollut edes eka kerta). :D Hulluutta vai hyviä löytöjä vai sekä että? Tarina alkaa siitä, kun bongasin pari päivää sitten Torista Fractalin R5 kotelon ja kysäisin myyjältä, että pystyykö hän postittamaan sen. Ei kuulemma voinut, joten ajattelin, että olkoon sitten kun on niin kaukana eikä ollut sille suunnalle muuta asiaa. Kyllä noita varmasti löytyy joskus lähempääkin. Vaan vilkaisinpa sitten myyjän muita ilmoituksia ja silmiin pisti vitosen hintainen retrokone. Onhan tuossa ihan ikkunallinen kotelo ja- HETKINEN! Ilmoitustekstin luettuani ja kuvat katsottuani laitoin saman tien myyjälle viestiä, että passaako tulla sunnuntaina noutokaupoille niin ostan sen kotelon ja tuon retrokoneen. Se sopi, joten oli taas edessä pikku roadtrip. Lopulta koitti sunnuntai ja oli aika suunnata Pee Än Ween keula kohti pohjoista. Perillä myyjän kanssa jutustellessa tuumasin että tuo retrokone onkin oikein mielenkiintoinen, kun tulee näperreltyä paljon tämän ikäisten vehkeiden kanssa. Myyjä höristi korviaan ja kysäisi sitten, että kiinnostaisikos minua näytönohjaimet.
"Voispa kiinnostaakin, mitäs sulla ois?"
"Mulla on tuommoinen iso muovikassillinen noita vanhempia."
Myyjä nosti kassin komerosta ja rupesin katselemaan mitä kaikkea siellä oli. Ei ollut mitään sekalaista low-end roinaa hujan hajan, vaan oman aikansa paremman pään näytönohjaimia siististi antistaattisiin suojapusseihin pakattuna. Valikoima vaikutti mielenkiintoiselta, joten kysyin varovaisesti, että mitäs niillä on hintaa.
"Oisko kakskymppiä koko könttä kun en minä noilla mitään tee ja pölyttyyvät vaan kaapissa?"
Kakskymppiä. Wou! Tarjous oli mielestäni enemmän kuin kohdillaan, joten vastasin että se sopii. Maksun jälkeen lastattiin kamat autoon ja jo läheisen kauppakeskuksen pihassa piti kurkkia konttiin ja katsoa uudemman kerran mitä kaikkea siellä olikaan, mutta vasta kotona vehkeitä pääsi tutkimaan hyvässä valossa.

Ja nyt päästän teidät jännityksestä ja on aika antaa kuvien kertoa mitä aarteita tällä kertaa löytyi.

retrokoneen emolevy.jpg
Siellähän on DFI:n emolevy! Tarkemmin ottaen siis DFI LANParty nF4 SLI-DR. Eikä siinä vielä kaikki. Tämä komeus majaili Lian Lin ikkunallisessa alumiinikotelossa, joka on jotain vähän erilaisempaa kuin tuon ajan perus-Antecit ja Nexus Breezet. Prosessorista ei ole tietoa, mutta kotelon etuosassa on ainakin Athlon 64 X2-tarra, joten luultavasti siellä on sellainen. Äänikortti on SB Audigy 2 ja muistia lienee 2 GB. Virtalähde taas vaikuttaa liittimiensä perusteella olevan niin vanha, että se ei kuulu lähellekään tuon tason emolevyä. Ei ole edes näytönohjaimille lsävirtaliittimiä, mutta sen sijaan on joku vanha liitin, jonka nimeä en edes tiedä ja emolevyn liitinkin taisi olla mallia 20-pin, eikä 24-pin.

näytönohjaimet.jpg
Ja sitten ne näytönohjaimet. Niitä oli monta. :D

AGP:
Radeon HD 3450 512 MB
Radeon 9800 Pro All-In-Wonder 128 MB
GeForce FX5200 128 MB
GeForce 6800 XT 128 MB

PCIe:
4 x GeForce 8800 GTS 512 MB
2 x GeForce 8800 GTS 320 MB
6800 GS 256 MB

Näyttää siltä että pitää ruveta kaivelemaan laatikoita ja etsimään SLI-siltoja. :cool:
 
Lyyäänkö dee äf ii tulille? No ei lyyä. Tarkemmin katsellessa emolevyllä näkyi pari sen verran huonoa kondensaattoria, että tuo (ja muutama muukin) emolevy pitää korjauttaa ennen koekäynnistystä. Vaan on se nätti. :) Socketissa oli Athlon 64 X2 4400+, eli ihan pätevä 2,2 GHz s939-prosessori. Noista viimeksi mainituista näytönohjaimista olen testaillut jo kaikki PCIe-väyläiset ja vain yksi osoittautui vialliseksi.

DFI LANParty nF4 SLI-DR 1.jpg

DFI LANParty nF4 SLI-DR 2.jpg

DFI konkat.jpg

Ja Furysta tuli näpättyä sen verran hyvä kuva, että laitanpa senkin tänne. :)

Fury hehku.jpg

Edit: Prosessori on Athlon 64 X2 4400+ eikä 4600+ kuten aiemmin virheellisesti kirjoitin. Prosessorin malli ja kellotaajuus korjattu ylläolevaan tekstiin.
 
Viimeksi muokattu:
Vastoinkäymisten kautta voittoon. Tämä tarina kertoo siitä kaltoinkohdellusta Asus P5Q3-emosta, josta oli puhetta tuolla huonojen kauppakokemusten ketjussa.

Emolevyn selkäpuolelle oli lorahtanut jotain aftershaven tapaista ja ensitöikseni jouduin puhdistamaan ne pois. IPAlla ei aivan kaikki tökötti lähtenyt, mutta vedellä kostutetulla vanupuikolla loput jäämät irtosivat helposti. Onneksi piirilevyllä ei näkynyt korroosiojälkiä. Tuollainen nestevahinko ja sen kertomatta jättäminen vaikutti jo niin karkealta huolimattomuudelta ja jopa vilpilliseltä, että se antoi aihetta tutkia emolevyä tarkemmin. Pahat aavistukset osuivat oikeaan ja nostettuani prosessorin pois kannastaan, oli vastassa ikävä näky. Muutama pinni oli vinossa ja yksi oli kokonaan poikki. Näin siitäkin huolimatta, että olin kysynyt myyjältä, että ovatko pinnit kunnossa ja hän oli sanonut että ovat.

P5Q3 CPU socket.jpg

Vaan jospa olisi käynyt niin hyvä tuuri, että ne vääntyneet pinnit eivät olisi liian vinossa ja se katkennut pinni ei olisi mikään kriittisen tärkeä? Ei muuta kuin testiprossu paikalleen ja testaamaan. Joko tässä vaiheessa joku arvaa miten testit sujuivat? Eihän siitä mitään tullut. Memtest antoi virheitä samoin kuin Prime95 ja kone kaatuili rasituksessa jo vakiokellotaajuudella. "Paskan möi" -fiilis alkoi nousta pintaan.

Lisäksi verkko-ohjain oli rikki, koska ajurien asennusohjelma ei löytänyt verkko-ohjainta, eikä ohjainta näkynyt laitehallinnassakaan, vaikka piiri oli kytketty päälle BIOSista. Piiri näytti kärähtäneeltä ja on mahdollista, että emolevyn reunassa olevilla naarmuilla on jotain tekemistä asian kanssa. Toisaalta tämän kanssa vielä pystyy elämään, koska tilalle voi hankkia erillisen verkkokortin tai WLAN-tikun. Molemmat näytönohjainslotit sentään toimivat ja kuulokeliitännästäkin tuli ääni ulos. Jotain positiivista sentään.

Vaan ihan vielä en halunnut luovuttaa. Aloitin Memtestillä muistien testailun yksittäin ja selvisi, että kaikki käyttämäni muistikammat ovat kunnossa. Vian oli siis oltava jossain muualla. Slotteja testaillessa päähän pälkähti ajatus, että ehkä ongelma johtuukin käyttämistäni sekamuisteista. Oli nimittäin kaksi erilaista Kingstonia ja kaksi samanlaista Apaceria. No ei muuta kuin neljä samanlaista toisesta kokoonpanosta lainattua Corsairin kampaa koneeseen ja Memtest pyörimään. Ja kas, melkein 10 tunnin jälkeen taulussa ei ollut ensimmäistäkään virhettä! Jes!

P5Q3 testikokoonpano.jpg

P5Q3 memtest.jpg

Ongelmien syynä olivat nuo käyttämäni sekamuistit, jotka eivät näköjään oikein pelanneet yhteen. Tämä vinkiksi muillekin. Ongelmien syynä ei aina ole se, että jotain on rikki, vaan kyseessä voi olla ihan vaan yhteensopivuusongelma. Primeä ajoin onnistuneesti parisen tuntia näillä uusilla muisteilla, mikä oli riittävä tae vakaudesta. Taitaa tästä vielä ihan käyttökelpoisen vehkeen saada! Tosin nyt testiprosessorina oli vain kaksiytiminen E8400, eikä vielä ole varmuutta, että aiheuttaako tuo pinnivika ongelmia neliytimisten prosessorien kanssa tai ylikellotettaessa. Kauppahinnasta tuli kyllä vaadittua hyvitystä, mutta mitään en koskaan saanut.

Emolevyn heikko kunto jäi kaivelemaan sen verran, että hieman balsamia piti saada haavoihin. Onneksi kävi niin hyvä tuuri, että Torista löytyi samanlainen P5Q3 ja päädyin sitten ostamaan sen siltä varalta, että tämän kanssa tulee vielä jotain ongelmia. Vaan mitä olikaan vastassa kun erikoisesti kiilan muotoiseksi paketoitu emo lopulta tuli:

Suojaamaton socket.jpg

Socketin päällä oli suojana vain kuplamuovia (!!!), mutta ihmeen kaupalla mitään vahinkoja ei ollut tullut. Olin kyllä tarjoutunut lähettämään myyjälle jonkun ser-prossun suojaamaan socketia kuljetuksen aikana, mutta hän sanoi että saa pakattua emolevyn "jotenkin". Kannattaa näköjään aina vaatia myyjää pakkaamaan tavarat huolellisesti ja pyytää vaikka kuvia ennen maksua ettei käy niin että myyjä lähettää tavaran huonosti pakattuna ja toteaa sitten jälkikäteen että "en vastaa Postin aiheuttamista vaurioista" vaikka juurisyynä vaurioille olisi huono pakkaaminen. Ja rehellisesti sanottuna tämä on varmasti paskaisin emolevy mikä minulla on koskaan ollut. Heti ensimmäiseksi laitoinkin kannan suojaksi prosessorin ettei sinne vain pääse menemään pölyä puhdistamisen aikana.

Likainen P5Q3.jpg

Siinä meni tovi saastaa ja roiskeita putsaillessa, mutta hyvä siitä tuli. Sitten koitti testailun aika. Joo, toimii ihan hyvin, MUTTA... Se verkkopiiri ei toimi tässäkään emossa. Kieltämättä nyt alkoi hiipiä mieleen ajatus, että voiko tässä sittenkin olla kyse jostain mitä ei ole itse älynnyt, mutta kun tarkemmin katsoi piiriä, niin kyllä siinä joku pieni kolhun tapainen näkyi päällä. Lieneekö se sitten rikkonut piirin?

Nyt kun näitä on kaksi, niin mielessä on käynyt ajatus, että ehkä tuon pinnivikaisen voisi riskeerata ja koittaa tehdä siitä Xeon-yhteensopivan. Se kun vaatii socketin fyysistä modaamista ja mikrokoodien lisäämistä BIOSiin (tai jonkun valmiiksi modatun BIOSin flashaamista) ja näissä hommissa on omat riskinsä. Eli mieluummin kokeilee ensin jollain muulla kuin sillä parhaalla emolevyllä että miten tuo onnistuu.
 
Nyt on monenlaista herkkua. Torista löytyi tuon P5Q3:n lisäksi X38-piirisarjallinen P5E3 ja Core 2 Quad Q9650. Ei mikään huono setti. Tuokin emolevy tukee DDR3-muisteja, mutta manuaalin mukaan suurin tuettu muistin määrä on 8 GB. Höh. Kyllä 16 GB on tarpeen, kun ei 8 GB oikein meinaa riittää. Tuli kuitenkin kokeiltua että mitä se tuumaa kahdesta neljän gigan kammasta ja sehän buuttasi nätisti ja tunnisti 8 gigaa kuten kuuluukin. Toiset kaksi neljän gigan kampaa paikoilleen ja... Tadaa, buuttasi nätisti ja Memtestikin meni läpi ongelmitta! Tuossa alkaa olla aineksia aika kovaksi LGA775-kokoonpanoksi kun on neliydinprosessori parhaasta päästä ja 16 gigaa muistia.

Asus P5E3.jpg

Infinitystä (i7-2600K + P8Z77-V) tämän P5E3:n muistitesteihin lainaamani 4 x 4 GB 1600 MHz C9 Corsairit eivät taida enää siihen settiin päätyä takaisin, sillä tilalle löytyi foorumilta Crucialin 4 x 4 GB 1600 MHz C8 Ballistixit. Jouduin lainaamaan noita Corsaireja, koska ostamani Hynixit eivät olleet yhteensopivat tämän emolevyn kanssa ja ne päätyivät sitten erään Ivy Bridge i3:n kaveriksi.

Maximus II Formulan kaveriksi taasen ostin foorumilta E8600:n. Hyvä setti tulee tuostakin ja on tuo emo edelleen komean näköinen. :cool:

Maximus II Formula.jpg

Ja mitä tulikaan korjaamolta tällä viikolla?

ASRock 939A785GMH.jpg
ASRock 939A785GMH

Asus Maximus Formula.jpg
Asus Maximus Formula

DFI LANParty nF4 SLI-DR.jpg
DFI LANParty nF4 SLI-DR

ASRock ja DFI kävivät konkkaremontissa ja Maximus Formulasta taas piti korjauttaa yksi emolevyn alareunassa oleva johdin, joka näytti palaneen poikki. Siitä syystä en ollut edes käyttänyt siinä virtoja päällä ennen korjausta, joten ei ollut varmuutta että onko tuo ylipäätään toimiva kapistus, vai pelkkä koriste vitriiniin. Ja kun käynnistin sen niin... Ei lähtenyt käyntiin. Onneksi ongelma ei ollut iso. Juotostöiden yhteydessä kolvi oli päässyt sulattamaan emolevyn alareunassa olevan reset-painikkeen reunaa ja painike ei toiminut kunnolla. Varovaisesti askarteluveitsellä nirhimällä painikkeen sai liikkumaan joten kuten, mutta se tahtoi edelleen tarttua kiinni ala-asentoon. Eli hieman painikkeen suostuttelua ja johan buuttasi. Jes.

Nuo kaksi muuta emolevyä ovat vielä kokeilematta ja pari muuta emoa on vielä korjattavana. Eihän tuo ihan halpaa lystiä ole, mutta kun samalla vaihdettiin hajonneiden konkkien lisäksi muitakin konkkia varmuuden vuoksi, niin kyllä sen laskun loppusumman ymmärtää. Elkot ovat parisen euroa kappaleelta ja kun niitä vaihdettiin yhteensä yli parikymmentä kappaletta, niin meneehän siinä myös aikaa.

Eikä siinä vielä kaikki. :D Core 2 -vehkeiden ystäville on vielä muutama setti esiteltävänä ja eräs masiina on tarkoitus ottaa testiin tässä lähiaikoina.
 
Voinen viihdyttää verkkosivustomme vierailijoita vielä vähän. Voila! Vain viidenkymmenen virallisen valuuttayksikön viiraus viime viikonlopulta. Vau! (Jostain syystä on semmoinen olo että voisi katsoa pitkästä aikaa elokuvan V niin kuin verikosto. :D)

viiraus 1.jpg
viiraus 2.jpg
Mitähän se nyt on ostanu? Pölyä ainakin näkyy olevan.

viiraus 3.jpg
No mutta! Mitä sieltä pellin alta oikein löytyykään? Sehän on Asus Rampage III Extreme LGA1366-emolevy! Tämä oli hyvä löytö. Prosessorina taisi olla i7-960 ja kuten kuvasta näkyy, niin näytönohjain on GeForce GTX 570. Kovalevy / SSD tästä oli kuulemma hajonnut, mutta muuten kokoonpanon pitäisi olla ihan toimiva. Se selviää sitten kun olen putsannut pölyt pois ja on koekäynnistyksen aika. Saattaa siinä muutama ilta mennä ennen kuin kaikki paikat on käyty läpi.

viiraus 4.jpg
Kaapelitkin voisi vetää vähän toisella tavalla. :D

viiraus 5.jpg
Siinä yksi kotelon kolmesta etutuulettimesta nykytilassaan. Jospa se pikku putsaamisella muuttuisi vähän eri näköiseksi.
 
Minulla oli vastaava dfi lan party vielä viime vuonna ja siihen tahdon 64 3500. Harmi et tuli heitettyä se seiniin.
 
Voi ettien että! :) Kylläpä oli mukava juttu kun eräs foorumilainen lähetti minulle yllätyspaketin. :)

yllätyspaketti.jpg
Paketissa tuli kaikenlaista tarpeellista tarviketta ja minulla onkin muhinut päässä ajatus eräästä projektista, johon nämä osat sopivat mainiosti. Suuret kiitokset hänelle! :giggle: Laitan hyvän kiertämään sitten io-techin joulupatakeräyksessä. :)

Noita Team Groupin 1333 MHz DDR3-muistipalikoita testatessa kävi niin, että testiemossani oli vielä päällä aiemmin testaamilleni HyperX Savage -muisteille säädetyt asetukset (1600 MHz, 9-9-9-27 ja 1,50 V) ja huomasin asian vasta Memtestin käynnistyttyä. No ei muuta kuin antaa mennä vaan niin nähdään että menevätkö Elitet samaa vauhtia. No ei ihan, sillä toisella Memtest-kierroksella tuli yksi virhe. Vaan kun jännitettä nosti kaksi pykälää 1,51250 volttiin, niin 5 kierrosta Memtestiä meni läpi virheittä. Jes!

Niin, ne Savaget. Halusin yhdenmukaistaa Furyn muistit ja hankin 4 kpl Kingston HyperX Savage 1600 MHz C9 DDR3-muisteja, joille riittää 1,50 V käyttöjännite. Tuon P9X79:n emolevyn manuaalin mukaan Intel suosittelee prosessorin varjelemiseksi käyttämään muisteja, joiden käyttöjännite on alle 1,65 V ja noiden sekamuistien joukossa taisi olla muutama palikka, jotka vaativat juuri 1,65 voltin jännitettä. Eli nyt pääsen eroon sekamuistikombosta, prosessori on turvallisemmilla vesillä, lämmöntuotto vähenee ja muihin vehkeisiin irtoaa tuosta muutama muistikampa. Hyvä näin.

Savaget.jpg
Ja onhan nämä räiskyvän punaiset palikat myös aika nätit. :cool:

Ja sitten tuli jytky. Tuli iso jytky.
jytky.jpg
Siinäpä Radeon HD 5970 Arcticin coolerilla. Aluksi kerkesin jo luulla, että kortti on viallinen, sillä kuvaa ei tullut ruudulle ollenkaan. Vaan eipä ollutkaan kortissa vikaa. Nuo VRM:n siilin kyljessä olevat pienet kuparisiilit vain ottivat kiinni emolevyn siiliin ja kortti jäi kanittamaan sen verran, että kontakti jäi riittämättömäksi. Toisella emolevylla kortti mahtui menemään pohjaan asti ja sitten alkoi kuvaa tulla. Jes. 3DMark Vantage meni läpi, eikä virheitä ollut, mutta yksi kortin tuulettimista tuntuu pyörivän hieman huonosti. Täytyy tutkia asiaa.

Ja hieman aiemmin taisin luvata vielä jotain Core 2 -vehkeiden ystäville. Tässäpä teille:

Rampage Formula.jpg
Asus Rampage Formula. Tässä emossa on X48-piirisarja ja sille maistuu DDR2-muistit. Prosessorina muistaakseni Core 2 Quad Q9550.

P5Q Pro.jpg
Sitten löytyy vielä Xeon-modattu Asus P5Q Pro. Noctua NH-D14:n alla majailee Xeon X5460, eli puolikkaan kertoimen verran parempi prosessori kuin Q9650. BIOSista löytyi edellisen omistajan tekemä ylikellotusprofiili, jolla kellotaajuus on asetettu 4,0 GHz:iin, mutta muistelen hänen kertoneen, että tuo kulkee jopa 4,2 GHz. Neljällä muistikammalla tuo 420 MHz FSB on ihan hyvä suoritus, sillä itse jäin omalla P5Q-E:lläni noin 400:n paikkeille. Täytyykin vilkaista tuolta noita asetuksia tarkemmin ja kokeilla samansuuntaisia tällä toisella emolla. Tuo setti on kuulemma vanha ja väsynyt ja äsken sitä kokeillessani luulin emon jo vetäneen viime henkäyksensä, kun se ei tahtonut antaa kuvaa ruudulle millään. Sitten kokeilin pariston vaihtoa ja sillä se tokeni. Tämä vinkiksi muillekin. Jos kokoonpano ei POSTaa, niin pariston vaihtoa kannattaa kokeilla varsinkin jos kyseessä on vanhempi emolevy, jonka paristo on saattanut päästä tyhjenemään. Ja tuosta prosessorista vielä sen verran, että olemassa on vielä X5470, jossa kerroin on 9,5:n sijasta 10. Tuommoinen on laitettava hankintalistalle, samoin kuin kaksiytiminen X5270, jonka kerroin on 10,5.
 
Se tunne kun oot kasannu koneen viimeistä piirtoa myöten valmiiksi ja huomaat sitten, että jokin ei ole kunnossa ja edessä on jonkinasteinen purku-urakka. Been there, done that? Oli tarkoitus ottaa tuo HP:n tuplaprossutyöasema vihdoinkin testeihin, mutta toinen prosessori käy edelleen kymmenisen astetta lämpimämpänä kuin toinen, vaikka sain ostettua foorumilta siihen paremman kuparipohjaisen coolerin. Nuo Xeonit ovat samaa mallia (E5450), mutta eri steppingiä (C0 ja E0) ja se vanhempi malli on se kuumakalle, vaikka molemmilla on sama 80 W TDP-arvo. Ja on laitettu Noctuan tahnat kunnolla ja kiristelty cooleri tiukasti kiinni eikä sekään muuttanut tilannetta. On tämä mystistä. Ei kai tuon kotelon ilmankiertokaan voi vaikuttaa noin paljon? Yksi mahdollisuus on, että puran nuo irti ja testaan ne tuolla Xeon-yhteensopivalla emolevyllä mikäli sen Xeonin moditarran saa irroitettua nätisti lainaksi. Jos sittenkin lämpötiloissa on huomattava ero niin on selvää, että toinen prosessori vain on lämpöisenä käyvää sorttia. Mutta taidanpa odotella vielä pari päivää, koska talouteen on tulossa vielä yksi Xeon-setti, jossa on myös E5450 ja voin lainata sitä prosessoria tuon HP:n testaamiseen. Parhaassa tapauksessa se on uudempaa steppingiä ja käy yhtä viileänä kuin tuo toinenkin E0 ja homma on sillä selvä.

Onneksi sentään ES pärisee. :D

ES prossu.jpg
Foorumilta siis bongasin Asus P7P55D-E emolevyn ja i5-650 prosessorin myynti-ilmoituksen ja kun se i5 sattui olemaan mallia Engineering Sample niin olihan se poimittava pois kuleksimasta. Jee, mun eka eeässä. :geek:

Mutta kun nyt ei vielä päässyt tuota HP:ta testaamaan, niin tuli sitten testattua korjaamolla käyneitä emolevyjä. Ensimmäisenä vuorossa oli DFI, jota tutkiessa huomasin, että prosessori onkin Athlon 64 X2 4400+, eikä 4600+, kuten olin aiemmin höperehtinyt. Tämä on nyt korjattu tuonne aiempaankin postaukseen. Hyvin tuntuu toimivan ja sen verran tuota jo tutkiskelin, että ainakin BIOS näyttää hyvin monipuoliselta ja se on ilmeisesti Oskar Wun viimeisin modibios. Omille asetuksille näkyy olevan käytettävissä neljä tallennusprofiilia ja tuolla näkyy olevan myös sellainen asetus, jolla koneen voi käynnistää suoraan Memtestiin. Aika hieno ja erikoinen ominaisuus! Ja buuttilogokin tuossa on varsin näpsäkkä.

DFI LANParty nF4 SLI-DR bootlogo.jpg

DFI:n lisäksi testailin myös erästä toista s939-lankkua. Tämä on eräältä foorumilaiselta saatu Asus A8N-SLI Premium, joka kävi myös konkkaremontissa. Kiitos hänelle. Täällä tämä nyt hurisee. :) Kyllä ne vaan tuolla korjaamolla tekivät hyvää työtä ja tästäkin tuli vielä soiva peli. Tai no, miten soiva peli nForce4-lankku nyt sitten voikaan olla... :rolleyes: Jos joku ei tiedä, niin tuolta voi käydä lukaisemassa: nForce4 - Wikipedia Onneksi Nvidian palomuuria ei ole pakko käyttää ja muistelen että itselläni äänien rätiseminen ja napsuminen loppui aikoinaan siihen, kun vaihdoin äänikortin PCIe-malliseksi. Tämä olikin mielenkiintoinen setti, sillä coolerin alla majaili Athlon 64:n sijaan Opteron 175, joka näyttää vastaavan tuota Athlon 64 X2 4400+:aa. Eli 2,2 GHz, 2 x 1 MB välimuistia ja TDP 110 W. Eipä ole minulla ennen Opteronia ollutkaan.

Asus A8N-SLI Premium bootlogo.jpg

Tämän setin kanssa tuli leikittyä vähän enemmän kun heti alkuun pääsi taistelemaan muistien kanssa. Nimittäin kun BIOSissa kävi säätämässä Kingstonin 433 MHz muisteille asetukset kuntoon, niin uudelleenkäynnistyksen jälkeen ei tahtonut tulla kuin mustaa ruutua. Oletusasetuksilla kyllä käynnistyi Windowsiin, mutta kun muistien nopeudeksi laittoi 400 MHz, niin siihen loppui leikki. Muistin kyllä, että Athlon 64-vehkeillä oli vaikeuksia toimia tuolla nopeudella neljällä kammalla, mutta että kahdella? Noo, eihän siinä muuta kuin asetuksia tutkimaan. Pienen kokeilemisen jälkeen selvisi, että piirisarjalle piti laittaa 0,1 V lisää jännitettä. Johan rupesi rokkaamaan. Ja sen verran tuli kokeiltua ylikellottamista, että ainakin 220 MHz väylätaajuudella tuo menee ihan nätisti Windowsiin, eli ujot 10 % sieltä löytyi lisää kulkuja heti alkuunsa sen enempää säätämättä.

Mutta, suunnitelmissa on kyllä tehdä tuosta DFI:stä se eksoottisempi kokoonpano ja siirtää tuo Opteron ja Kingstonit siihen. DFI, Opteron ja 2 x 1 GB 433 MHz muistit. Kuulostaa aika hyvältä.
 
Well, there's your problem. Gigabyte GA-990XA-UD3 vapautti toimintasavunsa huoneilmaan. Että ihan Ultra Durable mukamas. No ei kyllä ollu tämä yksilö. :cautious:

Gigabyte GA-990XA-UD3 1.jpg

Gigabyte GA-990XA-UD3 2.jpg

Gigabyte GA-990XA-UD3 3.jpg

Melko kypsän näköistä tavaraa tuolla virransyötön siilin alla. :D Ja haisee muuten melkoisen pahalle.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 357
Viestejä
4 535 972
Jäsenet
74 793
Uusin jäsen
Sasu Heikkilä

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom