Kahvinkeittimet

Kaikilla työpaikoilla on aina se ei ikinä pesty tupla moccamasteri jolla saa kunnon liejukahvit jos sitä nyt haluaa edes juoda eli se ei ole ikinä edes vaihtoehto mielikuvan takia. Wilfoja oli 3 ja kun kolmannen palautti takuuseen otin tilalle Melitta aroma signature deluxen. Monta vuotta menny ihan perushyvä keitin vähän tuntemattomampi kai merkkinä. Todella helppo huoltaa kun kaikki tarvittavat osat saa irti ja pesuun. Seuraava kun toi leviää vois olla joku ihan kahviautomaatti että nappia vaan painaa.
 
Kaikilla työpaikoilla on aina se ei ikinä pesty tupla moccamasteri jolla saa kunnon liejukahvit jos sitä nyt haluaa edes juoda eli se ei ole ikinä edes vaihtoehto mielikuvan takia. Wilfoja oli 3 ja kun kolmannen palautti takuuseen otin tilalle Melitta aroma signature deluxen. Monta vuotta menny ihan perushyvä keitin vähän tuntemattomampi kai merkkinä. Todella helppo huoltaa kun kaikki tarvittavat osat saa irti ja pesuun. Seuraava kun toi leviää vois olla joku ihan kahviautomaatti että nappia vaan painaa.

Meiltä tais lähteä viimeset tupla-moccamasterit paloturvallisuusriskeinä joskus 2010, kun jengi aina unohti viikonlopuksi päälle. Siitä lähtien ollut Pelican Rougen tms automaatteja.. Kyllähän noista kuransa litkii kun parempaakaan ei ole saatavilla.

Onhan tossa se sosiaalinen puolensakin kun voi kahviautomaatilla jonotellessa arvostella laatua jne
 
Kaikilla työpaikoilla on aina se ei ikinä pesty tupla moccamasteri jolla saa kunnon liejukahvit jos sitä nyt haluaa edes juoda eli se ei ole ikinä edes vaihtoehto mielikuvan takia. Wilfoja oli 3 ja kun kolmannen palautti takuuseen otin tilalle Melitta aroma signature deluxen. Monta vuotta menny ihan perushyvä keitin vähän tuntemattomampi kai merkkinä. Todella helppo huoltaa kun kaikki tarvittavat osat saa irti ja pesuun. Seuraava kun toi leviää vois olla joku ihan kahviautomaatti että nappia vaan painaa.
Tuo Wilfan toimimattomuus on monesti aika helppo korjata 10 sekunnissa.

Ekan kerran meni Wilfa toimettomaksi vuoden käytön jälkeen, koitin sitä vähän "koputella" ja heilutella josko lähtis toimimaan, ei toiminut, meni takuuseen ja sain uuden tilalle. Takuusta tullut Wilfa teki jonkun ajan jälkeen saman homman (virrat päälle, virtavalo palaa hetken ja sammuu samalla tapaa kuin jos vesisäiliössä ei olisi vettä).
Sitten tajusin, että veden täyttöä mittaava muovinen pallukka vesisäiliön pohjalla kalkkiintuu, ja jumiutuu. Pikkasen tökkää esim veitsen kärjellä niin taas toimii.
Nyt on sama Wilfa ollut toiminnassa 5 vuotta, en usko että tuossa ensimmäisessäkään olisi tuota kummempi vika loppujenlopuksi ollut.
 
Kahvinkeittimissä kummastuttaa kaksi asiaa:

1. Tippalukko. Kahvin on tarkoitus tippua kokonaan, ja ennen kaatamista asiantuntijat suosittelevat lusikan pyöräyttämistä pannussa, jotta ensin ja viimeisenä tippuneet tipat sekoittuvat. Alkuun laitteesta tulee vahvaa kahvia ja lopuksi laimeaa. Maut ovat tasapainossa kun tästä kaikesta suoritetaan keskiarvo eli annetaan tippua kokonaan ja sekoitetaan. Tippalukko on niille joille kahvin maulla ei ole väliä, tai sivistymättömille kahvinjuojille.

2. Kuumennuslevy. Kahvi on pannuun lorottautuessaan oikean lämpöistä, eli noin 92-asteista. Kuumennuslevyllä ei ole järkevää funktiota. Täysi isokin pannu tippuu reilusti alle 10 minuutissa. Kahvi ei sinä aikana ehdi jäähtyä juuri lainkaan. 80-85-asteisena kahvi joka tapauksessa on parempaa kuin 95-asteisena. Kuumennuslevy on tarkoitettu niille jotka pitävät kahvinkeitintä päällä monta tuntia ja nauttivat Esso-tasoisen parkkihappoisen kuravesimoottoriöljyn litkimisestä.

Järkeville kahvitietoisille ihmisille suunnatun kahvinkeittimen tunnistaa siitä, että turhat hömpötykset kuten tippalukko ja kuumennuslevy puuttuvat. Mutta järkevät ihmiset ne vasta puuttuvatkin maapallolta, joten siksi jokainen valmistaja haluaa tehdä valtavan massan makuun olevia hölmöjä kahvinkeittimiä. Ei kukaan pyri suunnittelemaan parasta mahdollista kahvinkeitintä, vaan kahvinkeittimen jolla olisi mahdollisimman iso menekki - eli joka kaikkein parhaiten osuisi suuren massan tarpeisiin.
 
Juu, ei ole ollut tippalukkoa ja kuumennuslevyä ikävä. Mustana juon yleensä, niin vähän liian kuumalta tuntuu moccamasterin kahvi aluksi.
 
Vaihdoin Moccamasterin uuteen (one switch) ja taas on lyhennetty automaattisen sammutuksen aikaa. Yksi aamu ehti jo keitin olla sammunut kun en ihan heti juonut vaan aloitin työt, olisko ollut joku 20 minsaa. Vanhassa taisi olla kolme varttia.
 
Jaa että asiantuntijat sekoittelevat suodatinkeittimen pannua. Mä taas luulen, että oikeilla asiantuntijoilla ei edes ole suodatinkeitintä. Tai voi toki olla, mutta se hyvä kahvi keitetään ihan muilla välineillä. Tuon sekoittelun vaikutus on korkeintaan psykosomaattinen. Kyllä se valmis kahvi lotraantuu täysin homogeeniseksi viimeistään siinä vaiheessa, kun pannu nostetaan keittimen levyltä. Eli aivan täyttä huuhaata.
 
Onkos joku päässyt käpistelemään Jura E8 (uusinta revisiota) ? Vanha Impressa F8:ssa piirilevy on vaihtokypsä, eikä varaosaa löydy mistään.

Hakusessa siis sellainen kone jossa on mahdollisuus luota omia suosikkijuomia, ilman että jokaisen kupin kohdalla pitää räpeltää eri asetuksia. Samoin sisäinen mylly on ihan must.
 
Onkos joku päässyt käpistelemään Jura E8 (uusinta revisiota) ? Vanha Impressa F8:ssa piirilevy on vaihtokypsä, eikä varaosaa löydy mistään.

Hakusessa siis sellainen kone jossa on mahdollisuus luota omia suosikkijuomia, ilman että jokaisen kupin kohdalla pitää räpeltää eri asetuksia. Samoin sisäinen mylly on ihan must.
E8 ollut nyt vajaan vuoden meillä käytössä. Ensimmäinen automaattikone, perinteisiä espresso keittimiä ja myllyjä aiemmin ollut vuosia.
Puhelin apilla voi räätälöidä omia reseptejä (bluetooth palikka piti hommata erikseen), mutta usein riittää että muokkaa reseptiä "lennossa", esim. vahvuutta tai maidon määrää. Noita valmiitakin reseptejä voi modata luovasti, niin esim. itsellä macchiato/capuccino sama resepti sovitettuna eri kokoisille kupeille.

Linkkaamassasi uusimmassa mallissa näyttö hieman kasvananut kooltaan, mutta muuten näytti kyllä samanlaiselta.
 
Hankin ensimmäisen automaattikoneen: DeLonghi Magnifica S ja tähän mennessä varsin tyytyväinen. Aiemmin siis keitellyt kahveja Moskamasterilla ja sähköperkolaattorilla.

Eihän tuo tietenkään puristien happotestejä läpäise, eikä toki tarjoa manuaalikoneen rajattomia mahdollisuuksia, mutta ilman suurempaa draamaa tulee ihan hyvää mokkaa joka ainakin omaan makuun sopii.

Tuolla vehkeen arvostelu DeLonghi Magnifica S Review 2024: How Does it Compare?

Ilmeisesti nämä automaattikoneet ovat sellaisia, jotka eivät kovin kauaa tule kestämään ja mylly näistä usein taitaa ensimmäisenä antautua.
 
Jaa että asiantuntijat sekoittelevat suodatinkeittimen pannua. Mä taas luulen, että oikeilla asiantuntijoilla ei edes ole suodatinkeitintä. Tai voi toki olla, mutta se hyvä kahvi keitetään ihan muilla välineillä. Tuon sekoittelun vaikutus on korkeintaan psykosomaattinen. Kyllä se valmis kahvi lotraantuu täysin homogeeniseksi viimeistään siinä vaiheessa, kun pannu nostetaan keittimen levyltä. Eli aivan täyttä huuhaata.
En puhunutkaan oikeista asiantuntijoista vaan asiantuntijoista. Muistaakseni myös että asiantuntijat suosittelevat sekoittamaan, enkä että itse sekoittavat. Anyway, ei se huuhaata ole. Ei se kahvi sekoitu ottamalla pannun käteen.

Ei toki pienillä määrillä niin väliä, mutta täyden pannun ollessa kysymyksessä pinnalla on melko erilaista kahvia kuin pohjalla.


Omaan mutuiluun uskominen ei ole huuhaata, se on totisinta totta.

Ehkä luotan tässä asiassa jatkossakin kahviasiantuntijoihin enkä random-nyymiin.
 
Ilmeisesti nämä automaattikoneet ovat sellaisia, jotka eivät kovin kauaa tule kestämään ja mylly näistä usein taitaa ensimmäisenä antautua.

Paljonko on kauan, en tiedä. Edellisen (Magnifica) ostin alennusmyynneistä ja myin 6 vuoden jälkeen 150€ halvemmalla, eli käyttö maksoi 25€/y. Vaihto tapahtui kun löysin sopivalla hetkellä seuraavan (Dinamica plus) alennusmyynnistä, ja tarkoitus on tämäkin dumpata pois ajoissa ja vaihtaa edullisesti uuteen.
 
Paljonko on kauan, en tiedä. Edellisen (Magnifica) ostin alennusmyynneistä ja myin 6 vuoden jälkeen 150€ halvemmalla, eli käyttö maksoi 25€/y. Vaihto tapahtui kun löysin sopivalla hetkellä seuraavan (Dinamica plus) alennusmyynnistä, ja tarkoitus on tämäkin dumpata pois ajoissa ja vaihtaa edullisesti uuteen.

No tuohan kuulostaa varsin hyvältä. Arvosteluja ja kokemuksia lueskellessani vaan törmäsin muutamaan arvioon joiden mukaan ei välttämättä "kauaa" kestä. Tosiaan paljonko on kauan lienee määritelmäkysymys.
 
E8 ollut nyt vajaan vuoden meillä käytössä. Ensimmäinen automaattikone, perinteisiä espresso keittimiä ja myllyjä aiemmin ollut vuosia.
Puhelin apilla voi räätälöidä omia reseptejä (bluetooth palikka piti hommata erikseen), mutta usein riittää että muokkaa reseptiä "lennossa", esim. vahvuutta tai maidon määrää. Noita valmiitakin reseptejä voi modata luovasti, niin esim. itsellä macchiato/capuccino sama resepti sovitettuna eri kokoisille kupeille.

Linkkaamassasi uusimmassa mallissa näyttö hieman kasvananut kooltaan, mutta muuten näytti kyllä samanlaiselta.
Nuo etäominaisuudet ovat vähän niin ja näin omassa käytössä, koska vedet, maidon yms pitää kuitenkin vaihtaa niin samalla painelee mitä kahvia aikoo juoda. Eri juttu sitten jos vesi ja maito ovat kytkettynä koneeseen.

Hankin ensimmäisen automaattikoneen: DeLonghi Magnifica S ja tähän mennessä varsin tyytyväinen. Aiemmin siis keitellyt kahveja Moskamasterilla ja sähköperkolaattorilla.

Eihän tuo tietenkään puristien happotestejä läpäise, eikä toki tarjoa manuaalikoneen rajattomia mahdollisuuksia, mutta ilman suurempaa draamaa tulee ihan hyvää mokkaa joka ainakin omaan makuun sopii.

Tuolla vehkeen arvostelu DeLonghi Magnifica S Review 2024: How Does it Compare?

Ilmeisesti nämä automaattikoneet ovat sellaisia, jotka eivät kovin kauaa tule kestämään ja mylly näistä usein taitaa ensimmäisenä antautua.
Vähän aikaa sitten tuli käytettyä Magnifica S:ää noin kuukauden verran ja itselle jäi varsin positiiviset kokemukset koko laitteesta. Yleisesti se on sellainen "no nonsense"-malli. Se on saksalaisen Amazonin myydyin kahvikone yli 51 000 käyttäjäarvionnilla. Varsin helppo käyttää ja tekee ihan hyvää kahvia. Ainut asia mikä näytti olevan turhan sekava on laitteen kalkkipuhdistus. Liikaa vaiheita, huonosti merkattu vesisäiliö (A, B jne tasot) ja liikaa räpeltämistä näppäimillä, jotka eivät selvästikään ole suunniteltu loppuun asti. Sanoisin että alle 300€ hintaluokassa ehdottomasti hintansa arvoinen laite.

Laitteen kestävyys on täysin kysymysmerkki riippumatta siitä minkä merkinen ja hintainen se on. Tälle asialle en siis antaisi hirveästi painoarvoa valinnan yhteydessä.
 
Ehkä luotan tässä asiassa jatkossakin kahviasiantuntijoihin enkä random-nyymiin.
Mun sisäinen myytinmurtaja käski mua tekemään testin suodattimella ja lasisella pressopannulla. En ehtinyt tänään, mutta viimeistään viikon päästä (lähden huomenna matkoille) aattelin kokeilla, miltä näyttää suodattimen läpi valutettu kahvi, kun viimeinen puolisen desiä lasikannuun onkin suodattimen läpi valuttettua kahvimaitoa. Jäämme odottamaan jännityksellä.
 
Tuo Wilfan toimimattomuus on monesti aika helppo korjata 10 sekunnissa.

Ekan kerran meni Wilfa toimettomaksi vuoden käytön jälkeen, koitin sitä vähän "koputella" ja heilutella josko lähtis toimimaan, ei toiminut, meni takuuseen ja sain uuden tilalle. Takuusta tullut Wilfa teki jonkun ajan jälkeen saman homman (virrat päälle, virtavalo palaa hetken ja sammuu samalla tapaa kuin jos vesisäiliössä ei olisi vettä).
Sitten tajusin, että veden täyttöä mittaava muovinen pallukka vesisäiliön pohjalla kalkkiintuu, ja jumiutuu. Pikkasen tökkää esim veitsen kärjellä niin taas toimii.
Nyt on sama Wilfa ollut toiminnassa 5 vuotta, en usko että tuossa ensimmäisessäkään olisi tuota kummempi vika loppujenlopuksi ollut.

Muistaakseni vika oli juuri tuo sama tästä on monta vuotta aikaa. Tuskin kalkkeutumisesta kiinni kun itsellä kaikissa kolmessa vika ilmeni parin viikon maksimissaan kuukauden sisään niin ajattelin että taitaa olla ihan suunnittelussa vikaa tai minulla äärimmäisen huono tuuri ja vaihdoin merkkiä keittimen kohdalla. Muut wilfan laitteet mitä on niin toiminut tosin hyvin.
 
Jura E8 käytössä. kolesteroli huolestuttaa. Mikä olisi hyvä ja käytännöllinen tapa suodattaa kahvi?
 
Jura E8 käytössä. kolesteroli huolestuttaa. Mikä olisi hyvä ja käytännöllinen tapa suodattaa kahvi?
Jos sitä kahvia juo järkeviä määriä (1-2 kuppia päivässä, ei mukia eikä etenkään tunnin välein koko työpäivän) niin ei tuosta kolesterolista tarvitse olla huolissaan. Minusta juuri tuo suodattaton kahvi istui parhaiten omaan makuun eikä suodatinkahvissa ollut samaa pyöreyttä mistä tykkäsin.

Jos kaikesta huolimatta haluat hypätä suodatinmeininkeihin niin varmasti yksinkertaisin tapa on pour-over jossa vesi kuumennetaan vedenkeittimellä ja kaadetaan irtosuodattimen läpi vaikkapa suoraan kuppiin.
 
Suodattamatonta kahvia 5-6 kuppia päivässä nostaa 0,3-0,4 yksikköä. Se tekis kupillisen nostoksi n. 0,06 mmolia. Aika pienestä puhutaan jos kohtuuvella vettää.
Yksi mikä tietysti vaikuttaa myös, lurauttaako sinne maitoa mukaan. Ite käytän nykyään kauramaitoa niin leikitään että se kompensoi kahvin :)
 
Jatkan omalla asiallani. Pitäisi saada uusi kahvikone vanhan levittyä. Olen katsellut lähinnä Siemensin EQ 6 -laitoksia. S100-mallin perushinta on siellä 600e hujakoilla vaikka gigantit nostaa sen välillä sinne 1400 euroon. Turhan paljon kuitenkin. Pitänee odotella black friday- tms. tarjouksia kun välillä tuota on myyty jopa 400 eurolla. Tai sitten kuulisin suosituksia muista laitteista.
 
Mun sisäinen myytinmurtaja käski mua tekemään testin suodattimella ja lasisella pressopannulla. En ehtinyt tänään, mutta viimeistään viikon päästä (lähden huomenna matkoille) aattelin kokeilla, miltä näyttää suodattimen läpi valutettu kahvi, kun viimeinen puolisen desiä lasikannuun onkin suodattimen läpi valuttettua kahvimaitoa. Jäämme odottamaan jännityksellä.
Testin lopputulos oli täsmälleen sellainen kuin odotin. Maidon lisäämisen jälkeen kannussa oli kohtuullisen tasaruskeaa kahvia. Kaikkien yllätykseksi pohjalla ei ollutkaan mustaa kahvia ja yläosan viimeinen sentti ei ollut kahvinpurujen läpi suodatettua maitoa :hmm: Ihan yläreunassa eli laidoilla oli aavistuksen tummempaa lirua, mutta sekin sekoittui suurinpiirtein samalla hetkellä, kun nostin kannun pöydältä.

Tietenkään tämä ei täytä kaikkein tiukimpia tieteellisen menetelmän pykäliä, mutta tarpeeksi lähellä lopullista tuomiota: BUSTED!

Hauskaa vai pelkästään hiukan hullua? Tarpeellinen vain täysin tarpeeton testi? Päättäkää itse.

PS. tosta ei tullut kauhean hyvää
 
Ilmeisesti nämä automaattikoneet ovat sellaisia, jotka eivät kovin kauaa tule kestämään ja mylly näistä usein taitaa ensimmäisenä antautua.

No jaa, itse pistin just 12 vuotiaan Melitta Caffeo Solon eteenpäin joka ollut joka päivä käytössä eikä mitään vikaa ollut edelleenkään.

Sivuhuomiona kun tilalle tuli joku Jura niin noissa Saksalaisissa Melitta ja Siemens koneissa lähtee se koneisto ulos pesua varten.
Todella kätevä systeemi joka ainakin tosta Jurasta uupuu.
 
No jaa, itse pistin just 12 vuotiaan Melitta Caffeo Solon eteenpäin joka ollut joka päivä käytössä eikä mitään vikaa ollut edelleenkään.

Sivuhuomiona kun tilalle tuli joku Jura niin noissa Saksalaisissa Melitta ja Siemens koneissa lähtee se koneisto ulos pesua varten.
Todella kätevä systeemi joka ainakin tosta Jurasta uupuu.

Huonosti ilmaistu osaltani: sanalla nämä tarkoitin ko. mallia & merkkiä (interwebin palautteiden perusteella ja tämäkin toki vaihtelee) enkä kaikki automaatteja.
 
Huonosti ilmaistu osaltani: sanalla nämä tarkoitin ko. mallia & merkkiä (interwebin palautteiden perusteella ja tämäkin toki vaihtelee) enkä kaikki automaatteja.
Meillä 2016 joulukuussa ostettu Delonghi Magnifica 4500 S, joka vielä ainakin pelittää ihan hyvin. Kohta kahdeksan vuoden ikä on mielestäni nykypäivänä laitteelle ihan hyvä kesto, niin en paskaksi haukkuisi vaikka kohta sattuisikin hajoamaan.
 
Meillä 2016 joulukuussa ostettu Delonghi Magnifica 4500 S, joka vielä ainakin pelittää ihan hyvin. Kohta kahdeksan vuoden ikä on mielestäni nykypäivänä laitteelle ihan hyvä kesto, niin en paskaksi haukkuisi vaikka kohta sattuisikin hajoamaan.

Toivottavasti omakin kestää yhtä hyvin. 8-vuotta on kyllä varsin kunnioitettava ikä melkein mille tahansa laitteelle nykypäivänä. Omia kokemuksiani en siis kertonut, vaan sen mitä interweb kertoi. Ai? Ei se olekaan aina totta mitä kirjoitetaan vai? :)
 
Ilmeisesti nämä automaattikoneet ovat sellaisia, jotka eivät kovin kauaa tule kestämään ja mylly näistä usein taitaa ensimmäisenä antautua.
Vuodesta 2011 ollut jokapäiväisessä käytössä ainoana kahvilaitteena tuollainen Delonghi Magnifica. Edelleen toimii ilman mitään ongelmia ja joku yli 20000 käynnistyskertaa takana.
 
Edellinen Jura Impressa F8 TFT tuli kulutettua loppuun kun emolevy alkoi tehdä kuolemaa, eikä varaosaa saanut enää mistään. Ainakaan valtuutetun huollon toimesta. Tilalle tuli uusi E8 EC ja tässä on joitakin kokemuksia yhden viikon perusteella.

- Lähes kymmennessä vuodessa näissä on tosiaankin tapahtunut kehitystä. Uusi kone on huomattavasti hiljaisempi, laadukkaamman tuntoisempi ja vaatii entistä vähemmän "räpeltämistä". Toimiessa kone kuulostaa ikään kuin se painaisi moninkertaisesti enemmän kuin mitä oikeasti painaa. Mekaanikka on selvästi saatu hiljaisemmaksi.
- Maitojuomissa maitovaahdotusta ei enää tarvitse manuaalisesti availla ja sulkea, vaan kone hoitaa sen itse. Tämä on iso etu jos esim kahvin teon yhteydessä olet tekemässä muuta, etkä ehdi juosta sulkemaan maitosuuttimen. :)
- Purujen luukku on hieman parempi ja siihen mahtuu enemmän puruja. Muistaakseni tätä konetta pitää tyhjentää joka 16. kahvin jälkeen. Koneessa on myös kosteusanturi, joten se hälyttää luukun tyhjentämisestä myös nestemäärän mukaan.
- Käyttöliittymä on suht koht looginen kunhan tottuu sen logiikkaan. Jotkut toiminnot, kuten pesut ja huuhtelut saisivat olla lähempänä kuin vasta neljän-viiden valikkohypyn takaa.
- Maitojuomien kohdalla kuppia ei enää tarvitse siirrellä, vaan kone syöttää molemmat nesteet samaan kuppipaikkaan. Kukin omaa kanavaa pitkin. Mielestäni suuttimet olisi voinut yhdistää ettei kuppia tarvitse siirtää pois, jos esim. maitojuoman päälle haluat yhden extra espresson. Nyt kuppia pitää muistaa siirtää ja nopeasti, muuten kahvi valuu viereisestä suuttimesta.
- Myllyn papusäiliö on kasvanut F8:sta, ja se on kiva se on tervetullut parannus jatkuvasti kahvia juoville.
- Oletuksena juomien lämpötila on asteikolla mieto/lämmin/kuuma: Lämmin. Suomessa kannattaa asettaa "Kuuman", koska talvisin vesi voi olla tosi kylmää ja sen myötä kahvista tulee haaleaa.
- Koneeseen saa "Smart Connect"-moduulin (Bluetooth tai WiFi-malli), jolla voi ohjata konetta mobiilisovelluksen kautta. Pikaisesti katsottuna moni näytti haukkuvan koko sovelluksen toimintaa, joten tätä en tässä vaiheessa jaksanut hankkia. Ilmeisesti sovelluksessa voi luoda omia juomia vaikka kone ei välttämättä tapuisi käyttäjäprofiileihin yms. Itse olisin kaivannut enemmänkin esim. softapäivityksiä yms "järkevää".
- Aiemmin lähinnä Saksan Amazonista tarvikkeita ostaneena, huomasin että tarvikkeita saa Gigantistakin lähes samaan hintaan ellei jopa halvemmalla. Ilmaisia tämän kahvit eivät ole, kun pelkkä kalkkisuodatinkin maksaa noin 14€/kpl ja niitä menee 1kpl 1-2kk aikana. :)
- Maahantuojan mukaan tämä on tällä hetkellä Juran myydyin malli maailmanlaajuisesti.

Huom! Tästä E8 mallista on olemassa ainakin kolme eri revisiota. Uutta ostaessasi suosittelen varmistamaan että olet ostamassa uusinta (EC-versio). Ainoastaan uusimmassa (vuosimalli 2023 tai 2024) on Juran uusi P.A.G.2 (Professional Aroma Grinder 2)-mylly. Vanhoissa ei siis ole tätä myllyä, ja minusta tämä on yksi koko koneen merkittävimmistä komponenteista. Uusi mylly pyöräyttää itsensä vastakkaiseen suuntaan jokaisen jauhotuksen jälkeen myllyn iän pidentämiseksi. Ikuisiahan nämä eivät tietenkään ole, mutta pienikin iän pidennys voi olla varsin tervetullut parannus.

Maultaan tekee aikalailla täydellistä kahvia omaan ja vaimon makuun. Oletuksena oleva Flat White-resepti on ärsyttävän hyvä, eikä mielestäni kaipaa mitään säätöjä Lidlin Brazil & Columbia papusekoituksen (vaaleanpunainen pussi) kanssa. Parempaa kahvia saa varmasti halvemmallakin, mutta saako yhtä vaivattomasti ja täsmälleen saman makuisena, on varmasti asia joka jakaa mielipiteitä.

Hinnaltaan nämä ovat erittäin kalliita koneita. Tällä hetkellä hinta vaihtelee 1099€ - 1399€ (24% alveilla). Hankinnan järkevyydestä on vaikeaa olla mitään tiettyä mieltä, mutta näin järeitä, monipuolisia, Euroopassa kasattuja (E8 kasataan Portugalissa) ja lähes kymmenenkin vuoden päästä huollettavissa olevia koneita on hankalaa löytää puoli-ilmaiseksi. Hyvässä tarjouksessa tämä voi olla harkitsemisen arvoinen kone kaikille teille, jotka haluatte juoda vähintäänkin semi-hyvää kahvia mahdollisimman pienemmällä vaivalla.

Toisena varoituksena että tämän koneen juomiin tottuneet, saattavat jatkossa joutua pahoihin kulttuurishokkeihin juodessa essobaarin litkuja. :kahvi:


1724931221225.png


Tässä videossa voi ehkä huomata mikä näissä maksaa näin paljon. :)



Renderoitu kuva itse myllystä:

1724934702329.png
 
Viimeksi muokattu:
Edellinen Jura Impressa F8 TFT tuli kulutettua loppuun kun emolevy alkoi tehdä kuolemaa, eikä varaosaa saanut enää mistään. Ainakaan valtuutetun huollon toimesta. Tilalle tuli uusi E8 EC ja tässä on joitakin kokemuksia yhden viikon perusteella.

- Lähes kymmennessä vuodessa näissä on tosiaankin tapahtunut kehitystä. Uusi kone on huomattavasti hiljaisempi, laadukkaamman tuntoisempi ja vaatii entistä vähemmän "räpeltämistä". Toimiessa kone kuulostaa ikään kuin se painaisi moninkertaisesti enemmän kuin mitä oikeasti painaa. Mekaanikka on selvästi saatu hiljaisemmaksi.
- Maitojuomissa maitovaahdotusta ei enää tarvitse manuaalisesti availla ja sulkea, vaan kone hoitaa sen itse. Tämä on iso etu jos esim kahvin teon yhteydessä olet tekemässä muuta etkä ehdi juosta sulkemaan maitohanan. :)
- Purujen luukku on hieman parempi ja siihen mahtuu enemmän puruja. Muistaakseni tätä konetta pitää tyhjentää joka 16. kahvin jälkeen. Koneessa on myös kosteusanturi, joten se hälyttää luukun tyhjentämisestä myös nestemäärän mukaan.
- Käyttöliittymä on suht koht looginen kunhan tottuu sen logiikkaan. Jotkut toiminnot, kuten pesut ja huuhtelut saisivat olla lähempänä kuin vasta neljän-viiden valikkohypyn takaa.
- Maitojuomien kohdalla kuppia ei enää tarvitse siirrellä, vaan kone syöttää molemmat nesteet samasta kohtaa. Kukin omaa kanavaa pitkin. Mielestäni suuttimet olisi voinut yhdistää ettei kuppia tarvitse siirtää pois, jos esim. maitojuoman päälle haluat yhden extra espresson. Nyt kuppia pitää muistaa siirtää ja nopeasti, muuten kahvi valuu viereisestä suuttimesta.
- Myllyn papusäiliö on kasvanut F8:sta, ja se on kiva se on tervetullut parannus jatkuvasti kahvia juoville.
- Oletuksena juomien lämpötila on asteikolla mieto/lämmin/kuuma: Lämmin. Suomessa kannattaa asettaa "Kuuman", koska talvisin vesi voi olla tosi kylmää ja sen myötä kahvista tulee haaleaa.
- Koneeseen saa "Smart Connect"-moduulin (Bluetooth tai WiFi-malli) jolla voi ohjata konetta mobiilisovelluksen kautta. Pikaisesti katsottuna moni näytti haukkuvan koko sovelluksen toimintaa, joten tätä en tässä vaiheessa jaksanut hankkia. Ilmeisesti sovelluksessa voi luoda omia juomia vaikka kone ei välttämättä tapuisi käyttäjäprofiileihin yms. Itse olisin kaivannut enemmänkin esim. softapäivityksiä yms "järkevää".
- Aiemmin lähinnä Saksan Amazonista tarvikkeita ostaneena, huomasin että tarvikkeita saa Gigantistakin lähes samaan hintaan ellei jopa halvemmalla. Ilmaisia tämän kahvit eivät ole, kun pelkkä kalkkisuodatinkin maksaa noin 14€/kpl ja niitä menee 1kpl 1-2kk aikana. :)
- Maahantuojan mukaan tämä on tällä hetkellä Juran myydyin malli maailmanlaajuisesti.

Huom! Tästä E8 mallista on olemassa ainakin kolme eri revisiota. Uutta ostaessasi suosittelen varmistamaan että olet ostamassa uusinta (EC-versio). Ainoastaan uusimmassa (vuosimalli 2023 tai 2024) on Juran uusi P.A.G.2 (Professional Aroma Grinder 2)-mylly. Vanhoissa ei siis ole tätä myllyä, ja minusta tämä on yksi koko koneen merkittävimmistä komponenteista. Uusi mylly pyöräyttää itsensä vastakkaiseen suuntaan jokaisen jauhotuksen jälkeen myllyn iän pidentämiseksi. Ikuisiahan nämä eivät tietenkään ole, mutta pienikin iän pidennys voi olla varsin tervetullut parannus.

Maultaan tekee aikalailla täydellistä kahvia omaan ja vaimon makuun. Oletuksena oleva Flat White-resepti on ärsyttävän hyvä, eikä mielestäni kaipaa mitään säätöjä Lidlin Brazil & Columbia papusekoituksen (vaaleanpunainen pussi) kanssa. Parempaa kahvia saa varmasti halvemmallakin, mutta saako yhtä vaivattomasti ja täsmälleen saman makuisena, on varmasti asia joka jakaa mielipiteitä.

Hinnaltaan nämä ovat erittäin kalliita koneita. Tällä hetkellä hinta vaihtelee 1099€ - 1399€ (24% alveilla). Hankinnan järkevyydestä on vaikeaa olla mitään tiettyä mieltä, mutta näin järeitä, monipuolisia, Euroopassa kasattuja (E8 kasataan Portugalissa) ja lähes kymmenenkin vuoden päästä huollettavissa olevia koneita on hankalaa löytää puoli-ilmaiseksi. Hyvässä tarjouksessa tämä voi olla harkitsemisen arvoinen kone kaikille teille, jotka haluatte juoda vähintäänkin semi-hyvää kahvia mahdollisimman pienemmällä vaivalla.

Toisena varoituksena että tämän koneen juomiin tottuneet, saattavat jatkossa joutua pahoihin kulttuurishokkeihin juodessa essobaarin litkuja. :kahvi:


1724931221225.png


Tässä videossa voi ehkä huomata mikä näissä maksaa näin paljon. :)



Rederoitu kuva itse myllystä:

1724934702329.png


Jäin pohtimaan tuota kahvin lämpötilaa ja siis koneen rakenteen thermoblock lämmitys tapaa... Eikö siis hitto tuolla rahalla muka saa konetta, joka osaa lämmittää sen uuttoon menevän veden siihen lämpötilaan, joka kuuluu olla..?
 
Jäin pohtimaan tuota kahvin lämpötilaa ja siis koneen rakenteen thermoblock lämmitys tapaa... Eikö siis hitto tuolla rahalla muka saa konetta, joka osaa lämmittää sen uuttoon menevän veden siihen lämpötilaan, joka kuuluu olla..?
Tähän hintakategoriaan varmasti mahtuu vaikka millaisia koneita ja välineitä. Kyse on enemmänkin siitä mitä kukin hakee. E8:ssa lämpötilasäädöt ovat tosiaan erittäin rajalliset. Käytännössä valintoja on vain kolme, eikä lämpötilaa voi säätää esim asteiden muodossa. En tiedä onko tämä mahdollista missään Juran kotikäyttöön suunnatussa koneessa.
 
Suodattamatonta kahvia 5-6 kuppia päivässä nostaa 0,3-0,4 yksikköä. Se tekis kupillisen nostoksi n. 0,06 mmolia. Aika pienestä puhutaan jos kohtuuvella vettää.
Yksi mikä tietysti vaikuttaa myös, lurauttaako sinne maitoa mukaan. Ite käytän nykyään kauramaitoa niin leikitään että se kompensoi kahvin :)
Kyse onkin pienten purojen tukkimisesta eikä niinkään yhdestä radikaalista parannuksesta. Oman liki 8 kokonaiskolesterolin vuoksi aikanaan statiinien aloittamisen jälkeen aloin karsimaan myös pikkuhiljaa ylimääräisiä päivittäisiä kolesterolin kohottajia ja suodatinkahviin siirtyminen oli yksi näistä. Joku 0.3 yksikköä on jo ihan hyvä, jos samanlaisia lisätuloksia saa vähentämällä läskin ja metukan syöntiä jne. On se pressokahvi tai espresso silti hyvää ja voin joskus niitäkin nauttia.
 
Lattego tai Gaggia Cadorna hotsittaisi. Lähinnä tuon maidonvaahdottimen puhdistuksen takia ja ilmeisesti tekee hyvän vaahdon (arvostelu netissä). Onko näistä muilla kokemusta vai saako samaan rahaan parempaa?

Philips EP5547/90 5500 Series Lattego kahvikone - Power.fi EP5547/90 5500 Series Lattego kahvikone - Power.fi

 
Viimeksi muokattu:
Jos haluaa lähteä vähän kohtuullisemmin kustannuksin liikkeelle niin suhteella hankkimisen helppous/hinta/laatu LIDL:n Barista Origins pavut on aika kova vaihtoehto, etenkin vähän katsoo parasta ennen päiviä. Noissa ne taitaa olla 18kk päässä paahtopäivästä - eli mielellään vähintään vuosi saisi olla parasta ennen päivään jäljellä. Ja tilaamalla Kahvikaverin Caprissimo-pavut, etenkin nyt 40% pääsiäisalessa on hyvä valinta. (oma suosikki on professional).
Lidlistä Bellarom Barista (niitä uudempia pusseja) crema sekä espresso on hyviä ja halpoja!
Nyt on muuten Lidlin Bellarom papuja tarjouksessa kohtuulliseen 9,49e/kg vielä loppuviikon
 
Lattego tai Gaggia Cadorna hotsittaisi. Lähinnä tuon maidonvaahdottimen puhdistuksen takia ja ilmeisesti tekee hyvän vaahdon (arvostelu netissä). Onko näistä muilla kokemusta vai saako samaan rahaan parempaa?

Philips EP5547/90 5500 Series Lattego kahvikone - Power.fi EP5547/90 5500 Series Lattego kahvikone - Power.fi


Tykkään Siemensin lähestymistavasta maitosäiliöihin kun monessa niiden mallissa saa pillin suoraan maitopurkkiin eikä tarvi erillistä pönttöä pitää ja pestä.
Philipsissä näyttää olevan enemmän ohjelmia kuin esim halvemmissa EQ.6-laitteissa mutta itse odottelen jälkimmäisistä tarjouksia.
 
En nyt ehdi lukemaan ketjua (ainakaan nyt).
Kahvikone on hakusessa. Minulla on jo Moccamaster ja kapselikeitin (DeLonghi Nescafé Dolce Gusto).
Nyt haen, jos saisi laadukkaampaa kahvia.

Tätä konetta katselin;
DeLonghi Magnifica Start espressokeitin ECAM220.60.B

Ehkä kannattaisi odottaa Black Fridayta? Tämä kyllä oli jo 349e hinnassa (nyt 509,99e).
Törkeää!
NIin sitä ajatellen, jos tarkoituksena on alentaa hintaa BF varten, jolloin saisi hyvät alennus prosentit.
Sitten on jotenkuten hyväksyttävää, jos ne tiputtaa sen alle ton 349e.
Sitten sen voisi ostaa, ellei teillä ole parempaa ehdokasta?

Haen siis, että voi keittää muutamaa erilaista kahvia.
Cappuccino, expresso ja normaali kahvi, yms.
En halua (toista) kapselikeitintä.
Moccamaster on kyllä hyvä "normaaliin" kahviin, mutta jos saisi vaihtelua.
Se olisi myös hyvä, että se jauhaisi pavut (tehden siitä kahvia).

Sitten haluan maidon vaahdotuksen.
Tässä (Magnifica Start) se on erillisessä pullossa.
Olisiko pelkkä "putki" hyvä?
Silloin pitää kyllä olla oma pullo (Magnifica Start:ssa se tulisi mukana).
Esim. kuten tässä (DeLonghi La Specialista Arte EC9155.W).

Budjetti on suunnilleen juuri se 350e.
Mutta voi se vähän ylikin mennä, jos on hyvä ehdokas.

Edit. Tässä pari videota:
Delonghi Magnifica Start: Fully Automatic Coffee Machine - Quick Review and Test
Deep dive De'Longhi Magnifica Start, A Fully Automatic Espresso Machine
 
Hommasin tämän muutama viikko sitten Gigantin outletista reilulla 300 eurolla ensimmäiseksi kahvikoneeksi ja suosittelen kyllä vahvasti, vaikka sitä BF-hintaa kannattanee odotella. Vertailujen perusteella tuo oli ihan ykkösvalinta ellei sitten halua hifistellä ja maksaa moninkertaisia summia. Tosi helppokäyttöinen ja yksinkertainen pitää puhtaana, päivittäisessä käytössä jopa simppelimpi kuin kapselikone.

Tuosta vanhempi mutta ymmärtääkseni melkein identtinen malli on Magnifica S jota saa suoraan tuolla budjetilla (itse asiassa sen ensin tilasinkin, mutta toimituksessa kesti ja vaihdoin Startiin joka löytyi samalla hinnalla). Maitovaahdottimen tarve riippunee siitä mitä haluaa, mulle riittää hienosti että cappuchinon saa napista suoraan kuppiin. Muistaakseni Startia sai myös sen putken kanssa.

Hifistelijät on varmasti sitä mieltä ettei kahvin laatu tai ominaisuudet pärjää mitenkään kalliimmille koneille, mutta kapselien ja juhlamokan jälkeen toi vei etäpäivän kahvitauot kyllä ihan uudelle levelille.
 
Ainakin itselle tuo Siemens on yhdestä käytettävyyskohdasta parempi kuin moni muu malli heiltä ja muiltakin. Eli maitoa varten on tikku jonka saa tökättyä suoraan purkkiin, eika erillistä säiliötä jota saa olla pesemässä alvariinsa. Siemensit on sama kone, mutta silmäkarkkia ja erilaisia valmisohjelmia päälle kun nousee noissa 100 mallista ylöspäin. Tai näin olen täältä jossain vaiheessa lukenut. Jokatapauksessa et halvempaa tikkuversiota mistään löydä ja en ole pahaa noista Simeneseistä kuullut, joten mun kirjoissa hyvä kone.
 
Uudiskohde-OKT:hen tulossa kalusteeseen asennettava kahvikone: Siemens CT918L1D0 kiinteällä vesiliitännällä. Tämä kustantaa n. 3000 €. Onko tullut vastaan vaihtoehtoja tälle, jos kiinteän vesiliitännän haluaa laitteeseen ja koko about samaa luokkaa?
 
Meneeks tää tänne vai hifistelyyn? Vaimo on haaveillut mutteripannusta. Onko suosituksia? Tällä hetkellä käytössä keraaminen liesi, mutta induktioon on tarkoitus mennä jollain aikavälillä, jos tällä on jotain merkitystä. Minkä kokoinen olisi hyvä, kun on kaksi ryystäjää?
 
Meneeks tää tänne vai hifistelyyn? Vaimo on haaveillut mutteripannusta. Onko suosituksia? Tällä hetkellä käytössä keraaminen liesi, mutta induktioon on tarkoitus mennä jollain aikavälillä, jos tällä on jotain merkitystä. Minkä kokoinen olisi hyvä, kun on kaksi ryystäjää?
Bialetit on niitä suosituimpia. Katsot vain, että on teräksestä valmistettu, niin toimii induktiolla. Suurin osa noista on alumiinia, joten ei toimi induktiolla.
 
Bialetit on niitä suosituimpia. Katsot vain, että on teräksestä valmistettu, niin toimii induktiolla. Suurin osa noista on alumiinia, joten ei toimi induktiolla.
Alumiinia varten myydään ohuita teräslevyjä väliin laitettavaksi ja taas toimii, jos oikein ymmärsin.
 
Alumiinia varten myydään ohuita teräslevyjä väliin laitettavaksi ja taas toimii, jos oikein ymmärsin.
Olen itseasiassa kokeillut tuota ja oli aika huono. Se on niin ohut, että kesti todella kauan nesteen lämmetä ja piti laittaa kovasti tehoja.
 
Viimeksi muokattu:
K

Olen itseasiassa tuota kokeillut tuota ja oli aika huono. Se on niin ohut, että kesti todella kauan nesteen lämmetä ja piti laittaa kovasti tehoja.
Ok. Mutta eiköhän pukki tuo tuon teräksisen Italian lipun väreissä olevan Bialettin.
 
2. Kuumennuslevy. Kahvi on pannuun lorottautuessaan oikean lämpöistä, eli noin 92-asteista. Kuumennuslevyllä ei ole järkevää funktiota. Täysi isokin pannu tippuu reilusti alle 10 minuutissa. Kahvi ei sinä aikana ehdi jäähtyä juuri lainkaan. 80-85-asteisena kahvi joka tapauksessa on parempaa kuin 95-asteisena. Kuumennuslevy on tarkoitettu niille jotka pitävät kahvinkeitintä päällä monta tuntia ja nauttivat Esso-tasoisen parkkihappoisen kuravesimoottoriöljyn litkimisestä.

Normaalilla keittimellä kun keittää yhden mukillisen tai jopa kupillisen (1,25dl) kahvia, niin se on ainakin omalla keittimellä heti tippumisen jälkeen ihan kylmää, ellei kannua esilämmitä kuumalla vedellä. Kuumennuslevyllä siitä sentään tulee juotavaa ja noin pieni määrä jäähtyisi ilman sitä turhan nopeasti.

Sama homma kyllä töissäkin automaattikahvin kanssa. Kuppi pitää lämmittää kuumalla vedellä, että kahvi pysyy niin kuumana ettei sitä pysty heti kunnolla juomaan.
 
Viimeksi muokattu:
Jos teen pienempiä määriä niin mä keittelen termarikeittimeen ensin tilkan pelkkää vettä samalla kun jauhan papuja, ja kaadan veden pois ennen oikeaa keittämistä. Tällöin termari tulee esilämmitettyä ja samalla huuhdeltua mahdollisesti vanhat vedet keittimestä.
 
Ok. Mutta eiköhän pukki tuo tuon teräksisen Italian lipun väreissä olevan Bialettin.
Bialettin Musa tai Venus 6 kuppia tekee noin 3dl valmista vahvaa kahvia. Tätä voi vähän lantata kupissa vedellä jos suomalaisen suodatinkahvin vahvuus on enemmän mieleen - me tehdään näin joskus vieraille jos on liian vahvaa heidän makuunsa. Missään tapauksessa ei niitä alumiinisia enää nykypäivänä sillä rosterinen on kaikessa parempi (puhdistettavuus, yläkerta ei lämpiä niin nopeasti, sopivuus kaikille liesityypeille).
 
Bialettin Musa tai Venus 6 kuppia tekee noin 3dl valmista vahvaa kahvia. Tätä voi vähän lantata kupissa vedellä jos suomalaisen suodatinkahvin vahvuus on enemmän mieleen - me tehdään näin joskus vieraille jos on liian vahvaa heidän makuunsa. Missään tapauksessa ei niitä alumiinisia enää nykypäivänä sillä rosterinen on kaikessa parempi (puhdistettavuus, yläkerta ei lämpiä niin nopeasti, sopivuus kaikille liesityypeille).
Tattis. Vahvuus ei ole ongelma. Peruskahvia varten on omat keittimet. Jos jotain inhoan, se on americana. Eikös tuo ole juuri lantrattua lurua?
 
Tattis. Vahvuus ei ole ongelma. Peruskahvia varten on omat keittimet. Jos jotain inhoan, se on americana. Eikös tuo ole juuri lantrattua lurua?
Just sitä, vaikka oikeasti se kai tehtäis espressosta. Mutta toisille uppovaa vain suomikahvi niin lantraus tekee sen suuntaisen kupposesta. Meillä kahvinkeitin on ollut jo 8 vuotta vintillä joten se ei ole käytössä vieraillekaan.
 
Aeropress tuli nyt hankittua normaalin keittimen tilalle, kun vain minä juon meillä kahvia ja on juuri sitä mitä hain, eli helppo, nopea ja vaivaton.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 590
Viestejä
4 492 849
Jäsenet
74 262
Uusin jäsen
ambigrammi

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom