Näin se menee. Mutta itse (varmaaan kolatta kertaa hoen;-) valkkaisin siihen 200erotomaanin luokkaan kyllä menttaalirakenteisen Eurekan, jonka pystyy helposti, ja halvalla terät vaihtamalla modaamaan paremmin espessolle sopivan. Tosin moni noilla karkeamalle designeeratuillakin ajaa essua tyytyväisenä.
Eureka Mignon Filtro 15BL suodatinkahvimylly, mattamusta, Hinta 148,90 €
eikä ole paha tämäkään hinta!
Eureka Mignon Manuale 15BL espressokahvimylly, mattamusta, Hinta 229,00 €
Nyt kun keskustelun otsikkona kerran on "kahviHIFIstely", niin herää kysymys siitä, että kumpaan kannattaa satsata; jauhatuksen vaiko mekaniikan laatuun... Tässä vähän omaa tajunnanvirtaa asian, jos toisenkin tiimoilta.
Tuntematta noiden Eurekan myllyjen teräprofiileja juurikaan sen paremmin kuin esim. Wilfankaan, niin silti perinteisesti on ajateltu, että isommat terät = parempi jauhatus. Niissä paremmissa Wilfoissa on kai jotain 55-58mm lattaterät, (ja halvemmissa kai n. 40mm kartioterät) kun taas noissa Eurekan "pikkumyllyissä" on 50mm lattaterät. Latta- ja kartioterien millimetrimäärät eivät ole suoraan verrannollisia keskenään. Oma kokemukseni noin kymmenestä eri kahvimyllystä on, että vaihtamalla isompiteräiseen myllyyn, on aina saanut parempaa kahvia. Mm. Etzingerin terät, tai etenkin esim. jotkut Red Speed -terät, toki ovat uudentyyppisillä teräprofiileillaan ja materiaaleillaan haastaneet perinteisempien terävalmistajien tuotteita. Joistain Red Speedeistä tai Black Diamondeista saakin sitten maksaa jo kohtuuhintaisen myllyn hinnan verran.
Tästä eteenpäin, espressohenkisenä ihmisenä, keskityn lähinnä espressoon.
Minulla on vähän sellainen käsitys, että etenkin noilla pienemmillä lattaterillä saa olla säätämässä espressojauhatusta vähän väliä, kun taas isoilla (esim 85mm) pääsee helpommalla. Itse olen isojen kartioterien ystävä juuri sen vuoksi, että se tekee espressojauhatuksen säätämisestä paljon helpompaa. Välillä kun ei tarvitse vaihtaa jauhatuskarkeutta edes papuja vaihtaessa. Suodatinjauhatus ei tietenkään ole samanlaista millimetripeliä kuin espressokeittimelle jauhaminen.
Se vielä todettakoon, että jos hankkii ihan aidon espressokeittimen (ei siis mitään painefiltterillä varustettua thermoblock-pseudoespressokeitintä), niin ei sen myllynkään kanssa kannata pihistellä. Melkein kaikki toki silti alussa pihistelevät myllybudjetissa, kuten itsekin joskus parikymmentä vuotta sitten, mutta kokemus on opettanut, että hankkimalla heti paremman myllyn säästäisi pitkässä juoksussa rahaa sekä hermoja - ja pääsisi vieläpä samantien nauttimaan parempaa espressoa, tai maitokahveja jos niistä tykkää enemmän.
Minun käsitykseni mukaan entry level -espressokeittimet maksavat nykyisin jotain pyöreästi 600-1200€ välillä. Ei siinä vaiheessa kannata myllynkään kanssa alkaa nipistellä, kun se loppujen lopuksi kuitenkin on se tärkeämpi osatekijä maun kannalta - siis olettaen, että espressokeitin on ihan kunnollisesti soiva peli. Ei siinä mene pahasti metsään, jos itse asiassa budjetoikin myllyyn vähän enemmänkin kuin siihen keittimeen. Mutta entry level -keitinten kanssa kannattaisi suosiolla budjetoida myllyyn ainakin suurinpiirtein saman verran kuin keittimeenkin. Eurekan myllyistä sellainen voisi olla vaikka Oro Mignon 65mm lattaterillä, tai ehkä vähän edullisempi Mignon Zero 65. Isoihin kartioteriin (63mm ja siitä eteenpäin, kartioterissähän on jauhatuspinta-alaa vähän eri tavalla kuin lattaterissä) pääsee kaiketi yhä halvimmillaan kiinni Niche Zeron kanssa ja onhan Nichellä myös melko kohtuuhintainen 85mm lattaterämyllykin, Niche Duo. Itse olen aina pitänyt hyvänä nyrkkisääntönä lähtötason espressomyllyjen kanssa sitä, että lattateristä n. 65mm ja siitä ylöspäin ja kartioteristä n. 48mm ja eteenpäin, niin aletaan olla jo kohtuullisen hyvän espresson äärellä.
Jos myllyn hinnasta haluaa tinkiä, niin silloin kannattaisi vahvasti harkita käsimyllyä. Parilla-kolmella sadalla saa jo varsin laadukkaan käsimyllyn espressokäyttöönkin. Ja miksei sellaista kannattaisi harkita suodatinjauhatuksellekin, jos nyt ei ihan mahdottomia määriä päivässä juo sitä kahvia.
MUTTA, jos laitetaan hifistelyvaihde pois päältä, niin siinä Osku on kyllä oikeassa, että esim. Eurekat epäilemättä kestävät mekaanisesti paremmin kuin Wilfat, vaikka eivät Wilfat enää taida ainakaan pariin vuoteen olla niitä Verkkokauppa.comin vuoden palautetuimpia/huolletuimpia ostoksia. Wilfan plussana on toki se viiden vuoden takuu, mutta jos tykkää ostaa asioita, jotka ihan oikeasti kestävät isältä pojalle, niin silloin Wilfa ei ehkä ole se oikea valinta.
Kahvihifistelyssä on paljon samaa kuin äänilaitteiden kanssa hifistelyssäkin. Rahaa laitteisiin saa upotettua paljon enemmänkin kuin alunperin ajatteli, mutta jossain vaiheessa juoman - tai äänen - laatu ei enää kasva samassa suhteessa rahan kanssa. Epressolaitteistoon voi upottaa helposti vaikka kymmenisen tuhatta euroa, mutta ei sillä saa kymmenen kertaa parempaa kahvia kuin jollain tonnin-puolentoista laitteistolla. Laatua sillä epäilemättä saa, mutta ammattilaislaatua, siis sellaista joka kestää myös ammattikäyttöä. Harvempi taas kotiinsa tarvitsee sellaisia kahvilaitteita, joilla voi valutella espressoja koko päivän sadoille ihmisille.
Suodatin- tai immersiometodeilla tottakai pääsee paljon halvemmalla. Ne kun eivät aseta samanlaisia vaatimuksia laitteistolle kuin espresso. Jonkun Aeropressin, Chemexin, V60:n tms. saa muutamalla kympillä ja siihen joku edullinen Wilfa tms. tai käsimylly, niin satasella-parilla pääsee jo valtavan harppauksen ylöspäin tiiliskivikahveista. Mutta espresso, se on kahvin kuningaslaji, sen kanssa ei ole oikoteitä.
