Kahvihifistely

-mutta on myös niin että jos juo paljon kahvia vaikka mutteripannulla, ja on ostanut 250g tiiliskiviä, niin se jauhatus vanhenee, mutta niin tekee ne pavut siinä kilon pussissakin. Lisäksi se kilon pussi voi olla maannut jo kaupassa vaikka kuinka kauan kun papuina harvemmat ostaa. Eli ei automaattisesti juo tuoretta jos jauhaa itse.
Jos tuoretta kahvia haluaa, niin silloin tietysti kannattaa suosiolla tilata/noutaa pavut pienpaahtimoilta.

Sitten, jos juo esim. litran verran suodatinkahvia päivässä, niin eipä se kilon pussikaan parissa viikossa ehdi vanheta. Eikä se pahemmin vanhene, vaikka joisi puolet vähemmänkin. Tiiliskivikahvi tietysti vanhenee hyvin pian sen jälkeen, kun se on avattu.

Espressoa itselläni menee keskimäärin yksi tuplaespresso per päivä, joten kilon pussista riittää noin pariksi kuukaudeksi. Silloin papuja kannattaa säilyttää pakastimessa ja ottaa niitä sieltä vain tarpeen mukaan. Pakastimessa kahvi säilyy vähintään puoli vuotta tuoreena, todennäköisesti paljon pidempäänkin, mutta sen pidempää säilytystä ei taideta olla pahemmin tutkittu. Siitäkin on turha olla huolissaan, että sen kahvipaketin avaamisesta huoneenlämmössä ja takaisin pakkaseen laittamisesta olisi jotain haittaa. Ei ole, kunhan toimii tehokkaasti. Jos sitä murehtii, niin jotkuthan pakkaavat pavut valmiina sopivan kokoisina satseina pakastimeen.

Jotkut sitten kuulemma säilyttävät kahvia jääkaapissa. Sitä ei suositella makuvirheiden vuoksi. Pakastin on sen sijaan toimiva ratkaisu.

Kyllähän Osku tietysti nämä vanhana ristrettolaisena tiesikin. ;)
 
Tuossa gurun pitkä oppimäärä kahvin säilyttämisestä:
Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.

Linkki: https://www.youtube.com/watch?v=5uT5_IWWb00
:)

Hoffalla on ihan hyviä pointteja, mutta ilmeisesti hänen oletusarvonaan on se, että kaikilla on yhtä vanhanaikainen pakastin kuin hänellä itselläänkin. 😉

Nykymaailmassa monissa länsimaisissa kodeissa on jo no-frost-pakastin, joissa on varsin tehokas kosteudenpoisto. Joskus vuosia sitten (ja näköjään vieläkin) suositeltiin vahvasti sitä, että kahvipussukan ilmaventtiili kannattaa esim. teipata kiinni. Itse en sitä enää modernin pakastimen kanssa harrasta, koska juuri silloinhan tuo Hoffankin esiintuoma ongelma (omalla käytännölläni) voisi tulla toteen. Itse kun laiskuuttani en viitsi annostella kahvia pienempiin annoksiin, vaan otan sitä aina siitä samasta pussukasta, jossa se on toimitettukin. Niissä kun on aina venttiili, jota kautta kosteus pääsee poistumaan ja pakastin hoitelee loput. Jos pussiin pääsee kosteutta kahvia otettaessa ja se venttiili on teipattu, niin silloin se kosteus ei pääse poistumaan, vaikka pakastimessa olisi kuinka tehokas kosteudenpoisto. Toki, jos annostelee kahvit käyttövalmiiksi satseiksi pakkaseen, niin silloin teippaamista (tai muuten toteutettua ilmatiiviyttä) ei ole ainakaan mitään erityistä syytä vältellä.

Joskus vuosia sitten toimin tietysti itsekin toisin, kun kotona oli vielä vanha pakastin. Nykyiseen pakastimeen kosteutta eikä jäähileitä pääse kertymään, kuten ei myöskään kahvipakettien sisälle. Se ei siis ole enää mikään ongelma. Ennen vanhaan otin yleensä aina varttikilon pakkauksen kerrallaan huoneenlämpöön, jolloin siitä riitti noin viikon verran. Siinä ajassa tuore(pakastettu) kahvi ei pääse hapettumaan liiaksi. Hoffan olennaisin pointti (imho) oli se, että jos kahvi ei ole tuoretta paahtoa, niin eipä sitä enää pakastaminen mitenkään pelasta.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
294 834
Viestejä
5 040 119
Jäsenet
80 771
Uusin jäsen
bärgeri

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom