Kahvihifistely

Jos haluaa tehdä suodatinkahvia niin aeropressin, suodatinsuppilon lisäksi pressopannu ajaa asiaa, ja sillä saa myös sitä uutoaikaa valita mieleisekseen. Se viitsiikö kunnella myllyn huutoa yhden kupin takia on eri asia. Ja haluaako taas uuden laitteen piuhoineen pöydälle.
 
Ja haluaako taas uuden laitteen piuhoineen pöydälle.
No ei halua. Kaapissa on sille tilaa siinä vedenkeittimen vieressä.

Ei se mylly kovin monta sekuntia huuda. Kovaa kylläkin. Wilfa on hiljaisempi kuin sitä edeltänyt Braun, ja myös puolet nopeampi. Annoin Braunin ilmaiseksi pois.
 
Käsimylly (1Zpresso Q2) itsellä ainoastaan nykyään käytössä Aeropressin kanssa, vaikka WSCG-2 löytyy myös, ihan riittävän nopea ja kevyt pyöritellä samalla kun vedenkeitin käynnissä. Ja todella harvoin tulee tiskattua Aeropressiä sen tarkemmin kun ei siihen mitään jää kuumalla vedellä huuhtelun jälkeen, pari kertaa olen käyttänyt astianpesukoneessa muodon vuoksi.
 
Kerran ostin uuden koneen, niin päätin kokeilla uutta maitoa.
barista.jpg
.-
Aika erikoista on (Oddly Good Barista Oat Drink), mutta ihan hyvää.
Mitä mieltä olette maidosta? Onko "epäsuotavaa" käyttää maitoa, onko musta ainoa vaihtoehto?
Ketju on aika pitkä, en jaksaisi lukea sitä. Mietin vaan, että voisiko joku tiivistää kaikki "hyvät vinkit"?
Ne kyllä hukkuu sitten taas, ne pitäisi aloitukseen laittaa.
 
Mitä mieltä olette maidosta? Onko "epäsuotavaa" käyttää maitoa, onko musta ainoa vaihtoehto?
Ketju on aika pitkä, en jaksaisi lukea sitä. Mietin vaan, että voisiko joku tiivistää kaikki "hyvät vinkit"?
On kahveja joiden kanssa maito sopii ja kahveja joihin en ikinä laittaisi maitoa. Tämä riippuu niin paahtoasteesta, pavuista kuin valmistustavastakin. On kahvijuomia joihin sopii sekä makeutus että maito, ja kauramaito (varsinkin ostamasi Oddlygood) on usein jo valmiiksi varsin makeaa.

Yritin pitää lyhyenä, jos auttaisi jaksamaan lukemaan :)
 
Jos haluaa tehdä suodatinkahvia niin aeropressin, suodatinsuppilon lisäksi pressopannu ajaa asiaa, ja sillä saa myös sitä uutoaikaa valita mieleisekseen. Se viitsiikö kunnella myllyn huutoa yhden kupin takia on eri asia. Ja haluaako taas uuden laitteen piuhoineen pöydälle.
No jos ei tarvi olla suodatinkahvia niin kaikkein yksinkertaisin on pannukahvi kattilassa ja tiheän siivilän läpi kuppiin. On nopeampaa jauhaakin pannukarkeutta käsin tai koneella ja induktiolla vesi kiehuu hetkessä. Sitten liesi pois päältä ja porot sekaan odottelemaan 5 min, kerran sekoittaen minuutin kuluttua aloituksesta.
 
Jos haluaa tehdä suodatinkahvia niin aeropressin, suodatinsuppilon lisäksi pressopannu ajaa asiaa, ja sillä saa myös sitä uutoaikaa valita mieleisekseen. Se viitsiikö kunnella myllyn huutoa yhden kupin takia on eri asia. Ja haluaako taas uuden laitteen piuhoineen pöydälle.

Mitä kaikkea se pressopannu kahvista suodattaa?
 
No jos ei tarvi olla suodatinkahvia niin kaikkein yksinkertaisin on pannukahvi kattilassa ja tiheän siivilän läpi kuppiin. On nopeampaa jauhaakin pannukarkeutta käsin tai koneella ja induktiolla vesi kiehuu hetkessä. Sitten liesi pois päältä ja porot sekaan odottelemaan 5 min, kerran sekoittaen minuutin kuluttua aloituksesta.
Ooja, ihan hyvä optio tuokin. Ja saa ylivoimiasesti parhaan kahvintuoksun keittiöön! Ei huono asia sekään!
 
Tullut vältetyä kahvia lähes nelikymppiseksi asti, mutta nyt hiljattain kesän korvilla tuli kahvinvalmistusvälineet hankittua kun on ollut tarvetta lautapelien yhteydessä valmistaa tätä papuvettä tovereille.

No aluksi ostin ihan vaan yksinkertaisen Hario V60 setin, suodatinpapereita, kaatokannun, puntarin ja jotain järkevän hintaista valmiiksi jauhettua Creman kahvia kun halusin pitää keittiön pöydän siistinä. Hieman yllättäen harjoiteltuani kahvin valmistusta tolla tykästyin itsekin tähän litkuun.

Tullut sittemmin hankittua käsimylly ja testailtua joukkoa eri kahveja, ja pitihän se noita Airscape-säilytysastioita ostaa pari kaappiin. Creman Brazil ja House Blend on kyllä ihan jees, menee omaan makuun hyvin. Myös tuo Sidamo on ihan kiva hapokkaampana tuotteena. Itse olen vähän yllättynyt että kahvien välillä saa yllättävän paljon muuttaa myllyn jauhatusasetuksia.

Saas nähdä eskaloituuko tämä tästä enempää, ehkä joku steep and release -tyyppinen vehje (tyyliin Hario Switch) pitäisi ottaa kokeiluun vaihtelun vuoksi.
 
Mikähän on paras kofeiiniton kahvi, mitä on "järkevään" hintaan saatavilla? Tänään hain aeropressille pari (1050) suodatinta lisää postista ja samalla ostin paketin Kulta Katriina Relaxia, mitä olen ennen keittimellä keitellyt. Ihan hyvää tuo on, mutta kaupassa ei tuon lisäksi muita vaihtoehtoja olekaan kuin juhla mokka pienessä paketissa, kilohinta hieman isompi.

Lieneekö tuo ja se Jacobsin kofeiiniton vihreässä paketissa ainoat markettikahvit tai markettikahvin hintaiset mitä on saatavilla, vai saisiko jostain kofeiinittomia papuja ilman että niistä tarvitsee maksaa viisi kymppiä kilolta?
 
Mikähän on paras kofeiiniton kahvi, mitä on "järkevään" hintaan saatavilla? Tänään hain aeropressille pari (1050) suodatinta lisää postista ja samalla ostin paketin Kulta Katriina Relaxia, mitä olen ennen keittimellä keitellyt. Ihan hyvää tuo on, mutta kaupassa ei tuon lisäksi muita vaihtoehtoja olekaan kuin juhla mokka pienessä paketissa, kilohinta hieman isompi.

Lieneekö tuo ja se Jacobsin kofeiiniton vihreässä paketissa ainoat markettikahvit tai markettikahvin hintaiset mitä on saatavilla, vai saisiko jostain kofeiinittomia papuja ilman että niistä tarvitsee maksaa viisi kymppiä kilolta?
Jos kelpaa markettikahvi niin esim Los Angeles tai Juhla Mokka ilta
 
Kuinka kauan itse jauhettu kahvi pysyy hyvänä ennen kun maku alkaa muuttua?
Voiko tehdä parin päivän satsin kerralla vai ehtiikö maku muuttua liikaa?

Kiinnostaisi ostaa mylly mutta en aamuisin voi käyttää jos jauhamisesta kuuluu suht kova meteli.
 
Riippuu käyttötarkoituksesta ja laitteesta, jos teet mokkapannulla suodatinkahvia, pannukarkeutta, niin vuorokausi ei ole mikään maatamullistava.

Itse varmaan tuumisin josko mylläisin aina ilalla aamusumpin rasiaan.

Jokainen tietää että kun kahvipaketin avaa, se tuoksuu ja tuoksu laimenee ja kun pussi alkaa olla puolessa niin ei ole mitään tuoksua enää.
Jos puhuttaisiin espressosta niin puhutaan minuuteista, kun muutos alkaa. Tunninvanhat purut koneen kahvassa niin ohuena teenä tulee läpi...nimimerkillä Kerran unohtanut.
 
Kuinka kauan itse jauhettu kahvi pysyy hyvänä ennen kun maku alkaa muuttua?
Voiko tehdä parin päivän satsin kerralla vai ehtiikö maku muuttua liikaa?

Kiinnostaisi ostaa mylly mutta en aamuisin voi käyttää jos jauhamisesta kuuluu suht kova meteli.
Käsikäyttöiset kahvimyllyt olisi hiljaisempi vaihtoehto, jos jaksaa veivata. Kahvimyllyn hyödyt valmiiksi jauhettuun kahvin ostamiseen verrattuna vähenee merkittävästi, jos kahvi pitää jauhaa pari päivää etukäteen.
 
Jos kelpaa markettikahvi niin esim Los Angeles tai Juhla Mokka ilta
Joo markettikahveja olen juonut juurikin tuota juhla mokkaa, kulta katriinan kofeiinitonta ja jacobsia. Los Angeles vielä kokeilematta, ei ole paikallisessa s-marketissa näkynyt. Täytyy testata nuo kaikki nyt aeropressillä.
 
Nyt taisi lipsahtaa kyllä liioittelun puolelle, vai onko sarkasmitutka liian löysällä tässä päässä
Ehkä, ehkä se tuli jo nopeammin, en muista tarkkaan ;-)
Mutta jos valtavia intoja on, voin taas kokeilla, jahka tulen Lapista takaisin kotiin, laittaa vaikka kolme kahvia, heti, puolen tunnin ja tunnin kahvat koneeseen, ja videoida ;-D
 
Tunninvanhat purut koneen kahvassa niin ohuena teenä tulee läpi...nimimerkillä Kerran unohtanut.

Nyt taisi lipsahtaa kyllä liioittelun puolelle, vai onko sarkasmitutka liian löysällä tässä päässä

Lupasin kokeilun, puolen tunnin ja tunnin kahvat:
(olisi pitänyt tehdä vartin ja puolen tunnin enneminkin ;-)

 
Kuinka kauan itse jauhettu kahvi pysyy hyvänä ennen kun maku alkaa muuttua?
Voiko tehdä parin päivän satsin kerralla vai ehtiikö maku muuttua liikaa?
Ei hetkeäkään. Kahvi alkaa välittömästi menettää aromia jauhamisen jälkeen. Muistaakseni Mahlkoenig teki joskus vuosikymmen sitten tutkimuksen että 15min jauhamisen jälkeen 60% aromista on kadonnut.
Se mikä toki säilyy "hyvänä" on suhteellista ja toisaalta jos on paskat/keskinkertaiset pavut tai jotain hyllytavaraa joka on paahdettu viime kesänä niin tuskinpa se siinä vaiheessa on enää niin kriittistä. Samaan konkurssiin menee.

Jos jauhamisen meteli on ongelma niin varmaan hintalaatusuhteeltaan paras ja helpoin ratkaisu on käsikäyttöinen manuaalimylly.
 
Ei hetkeäkään. Kahvi alkaa välittömästi menettää aromia jauhamisen jälkeen. Muistaakseni Mahlkoenig teki joskus vuosikymmen sitten tutkimuksen että 15min jauhamisen jälkeen 60% aromista on kadonnut.
Ei nyt aivan noin sentään...


We can conclude that freshly ground coffee will lose greater than 15% of its aroma in just 24 h without exposition to oxygen and will lose greater than 50% of its aroma in just 24 h when left in open container.
 
Tässä on mitattu merkittäviä muutoksia ensimmäisen 15 minuutin aikana makeuden/"karamellin" poistumisessa ja esim. savuaromin korostumisessa.


Did you know that more than 60% of the coffee’s aroma gets lost to the air through the surface of the coffee powder within the first 15 minutes after grinding?
Joskus aikanaan luin tuon tutkimuksen aiheesta, mutta nyt en löytänyt sitä. En muista oliko tuossa jauheet ilmaeristetty vai jätetty avoimeksi.

Toki tutkimukset on vain tutkimuksia ja kaikissa on omat puutteensa. Varmaan se päätakeaway joka yhdistää kaikkia tutkimuksia on että kahvia ei kannata säilöä jauhamisen jälkeen ellei ole pakko koska pilaantumisprosessi alkaa heti. Oli se sitten hidas tai nopea. Jos vetää jauhot ilmatiiviiseen rasiaan tai pumpulla tyhjiöpussiin niin voisi maalaisjärjellä olettaa että se todennäköisesti antaa jonkin verran lisäaikaa.

Jos itselläni olisi ongelma että perheenjäsenet herää aamulla myllyn ääneen niin kokeilisin kaikkia muita vaihtoehtoja (käsimylly, myllypaikan vaihto, ovien sulkeminen, äänieristäminen jne.) ennen kuin päätyisin jauhamaan kahvit etukäteen.
 
Itse, sen sijaan että alkaisin äänieristää kämppää, laittaisin ilalla jauhetut minigrippiin ja pakkaseen.
Kyllä sen vertailun kahdesta kahvista; ilallajauhetusta ja aamullajauhetusta, voi sitten tehdä jokainen viikonloppuaamulla,
tulee ikänkuin sitä tutkimustulosta tykönään. Helpommalla kuin etsiä ja lukea jonkun muun numeraalisia tutkimuksia.

Toinen testi minkä voi tehdä on tosiaan avata kaupan jauhetun kahvin pussi ja koittaa tuoksuuko jauhettu, tehdä sama viikon verran samalle pussille? Nenä sanoo miten tuoksuu, ei se että lukisi jostain 1,3769% ole sen "parempi" tulos.
 
  • Tykkää
Reactions: |le
Onko kenelläkään positiivisia kokemuksia suomalaisten pienpaahtimoiden kofeiinittomista kahveista? Citymarketista, Prismasta yms. vaikuttaisi saavan kofeiinitonta lähinnä valmiiksi jauhettuna eikä papuina.

Juon yleensä aamulla pari kuppia tavallista kahvia, mutta päivän jälkeen en yöunien häiritsemisen vuoksi. Tekisi mieli joskus kokeilla illalla kofeiinittomia normaalin aamukahvin lisäksi. Tähän mennessä olen testannut mm. Cafetorian Mexico Caltura decaffia, mutta se oli vain kelvollinen enkä ostaisi toista kertaa.

Normi kahveista juon yleensä light tai medium paahdolla washed kahveja. Esim Finca Las Ventanasia on tullut ostettua useita kertoja Finca Las Ventanas
 

Statistiikka

Viestiketjuista
264 012
Viestejä
4 572 857
Jäsenet
75 344
Uusin jäsen
Hopkukkuu

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom