Kahvihifistely

IMG_20211020_120829.jpg


Osaavatko kahvihifistelijät kertoa mitä mutteripannulle on tapahtunut? Oli käyttämättömänä pidemmän aikaa ja nyt ei lähde millään pesulla tuo valkoinen. Liekkö olla aikanaan liian kosteana lyöty kokoon :hmm:
 
Eikös noi alumiinia ole? Siinä tapauksessa kyseessä lienee alumiiniruostetta.. rapsuttamalla voipi lähteä.
 
Vedenkeitin levisi jälleen. Vuosi per keitin tuntuu olevan. Liekö huonoa tuuria vai nykyajan elektroniikkaa mutta kyllä ihmetyttää.

Nyt pitäisi sitten metsästää goose neckki lämpötilan säädöllä ilman, että tulee konkurssi. Tai saa se maksaa, mutta pitää tulla pitkän takuun kanssa.

Sitä odotellessa kaivoin Moccamasterin kaapista. Se on sentään kestävä, oma yksilö jo teini-ikäinen.
 
Vedenkeitin levisi jälleen. Vuosi per keitin tuntuu olevan. Liekö huonoa tuuria vai nykyajan elektroniikkaa mutta kyllä ihmetyttää.

Nyt pitäisi sitten metsästää goose neckki lämpötilan säädöllä ilman, että tulee konkurssi. Tai saa se maksaa, mutta pitää tulla pitkän takuun kanssa.

Sitä odotellessa kaivoin Moccamasterin kaapista. Se on sentään kestävä, oma yksilö jo teini-ikäinen.



Crema.fi:ssä on aika hyvä valikoima erilaisia keittimiä. Itsellä ollut yli vuoden jokapäiväisessä käytössä Fellowin Stagg ja hyvin pelittää. Hintaa tosin on.
 
Bonavita on ollut käytössä kolmisen vuotta. Eipä ole ollut valittamista. Pohjalle on kertynyt tosin palanutta kalkkia kun muutti PK-seudulle eikä tajunnut heti putsata säännöllisesti. Nyt ei tunnu irtoavan millään.

Tätä saa tarjouksista kohtuu hintaan välillä.
 
Fellow Stagg EKG on pienessä tarjouksessa kahvikaveri.fi. tuntematon yritys minulle, onko muilla kokemuksia?

Tuota bonavitaa ei taideta enää tehdä, ainakaan näkynyt missään.

Tuosta FS EKG:stä on näköjään myös Bluetooth-versio, jossa ilmeisesti saat veden kiehumaan valittuun lämpötilaan puhelimella. Vähän kuulostaa turhalta kun olettaen olet laitteen vieressä kun täytät sen vedellä.
 
Tuota bonavitaa ei taideta enää tehdä, ainakaan näkynyt missään.

Näköjään. Tuohan on se alkuperäinen sähköinen goose neck. Design ehkä vähän vanhentunut elektroniikan ja muotoilun osalta. 2020 oli näköjään tullu designiltaan modernimpia malleja, mutta niitäkään ei löydy mistään. Mitä lie käynyt.

Bonavita keksijä perusti muinoinaan Brewistan ja teki uuden version keittimestä. Nuo Brewistan keittimet ovat kai kärsineet vähän huonosta laadusta kun ne koittavat innovoida ja samalla pitää hinnan alhaisena. En tosin tiedä mikä on uusimpien mallejen tilanne.
 
Fellow Stagg EKG on pienessä tarjouksessa kahvikaveri.fi. tuntematon yritys minulle, onko muilla kokemuksia?
Taitaa olla Liettualainen firma. Olen tilannut jo pari vuotta käytännössä kaikki "arkikahvini" tuolta. Ei mitään valittamista, normaalit toimitusajat ja aina on tullut mitä pitänytkin. Halpakahvitkin on tuoreita. Noissa on yleensä 18kk "parasta ennen" aika josta voi laskea paahtoajankohdan ja kahvit on olleet aina samana tai edeltävänä kuukautena paahdettuja. Laitteita en ole ikinä tilaillut firmasta.
 
Tilasin testimielessä slupr.coffee:n kautta paria eri kahvia. Eka kahvi tuli eilen ja siinä paahtopäivä on merkattu 18.10.2021, eli aikalailla tuoretta. Hyvää oli kahvikin, kun testasin. Toinen ei vielä tänään kerennyt tulla, joten tulee lienee maanantaina.

Eli ihan hyvin tuntuu toimivan ja on useita paahtimoita, joista valita, mutta kyllähän se silti edullisemmaksi tulee tilata suoraan paahtimosta, jos vain löytyy verkkokauppa.

Esim. vertailuna tämä kahvi joka jo tuli, niin maksoi sluprsissa 9,90e/200g eli 49,95e/kg. Suoraan paahtimosta jos tilaa, niin maksaa 38e/kg.

No mutta ainakin tuoretta on. Jatkossa tilaan ehkä kuitenkin suoraan paahtimoista.
 
Itse olen käyttänyt Slurppia satunaisesti suljetusta beta testistä lähtien. Lähinnä subscriptionia. Ihan hyvä palvelu.

Lakkasin käyttämästä lähinnä hinnan takia ja pussit ovat ärsyttävän kokoisia omaan kulutukseeni. Kerran meinasi tulla ongelmia oli kun tilasin heidän kautta kahvia Japanista. En ajatellut että tuottaja lähettää paketin suoraan minulle, vaan ajattelin että he lähettävät Slurpille ja Slurp sitten asiakkaille. Kahvilla on onneksi edullisempi ALV niin en joutunut lopulta veroja maksamaan.
Toinen ongelma johon törmäsin oli että 6kk subscriptionissa tuli 3kk putkeen sama kahvi. Se oli vähän ärsyttävää.
 
Aloin pitkästä aikaa katselemaan Pauligin Cupsoloon kaakao/kahvi-kapseleita kun alkaa varastot ehtymään.
Tässä jonkun aikaa etsinyt kapseleita netistä ja näyttää että nämä alkavat olemaan kiven alla pikkuhiljaa varsinkin erikoisemmat kaakaot ja kahvit.
Saksasta löysin kaupan joka myy tuota K-Fee kapseleita mutta ei toimita Saksan ulkopuolelle (K-Fee.com) :sad:
Onko kellään tietoa saako kapseleita tilattua mistään vai tuleeko kapselikoneen vaihto?
Ja mikä olisi nykyään se kapselikeitin jolle olisi hyvä tarjonta kaakaota/kahvia? :hmm:
 
Tuohan se noissa aina riskinsä on. Tosin ainakin Amazon.de näyttäisi K-fee kapseleita vielä postittavan Suomeen? Mr & Mrs Mill on siis K-Feen oma brandi, ja ei - ei hajuakaan miltä maistuvat.
 
Tuli laitettua Kahvikaverin kahvijoulukalenteri tilaukseen. Kilohinta toki kova, mut pääsee maistelemaan kivasti erilaisia kaffeja. Ostoskorivaiheessa pukkas vielä erikoistarjouksena kilo Caprissimo Fragrantee 10,99€, jonka nappasin myös mukaan. Tällä meni juuri yli 50€, jotta sain ilmaisen toimituksen. Sitten muistin, että piti vielä -10% tervetuliaisale käyttää. Noh, tällä se meni sitten alle 50€, joten piti muutama suklaa ottaa vielä kyytiin, jotta pääsin yli 50€ rajan uudelleen. :D Sellaista säätöä tällä kertaa. Innolla odottelen kalenterin ja joulukuun saapumista.
 
Viimeksi muokattu:
Löfbergs Magnifika. Onko kenelläkään kokemusta? Onko hyvää ja maistuuko tuossa hyvin tuo mainittu vanilla?
 
Löfbergs Magnifika. Onko kenelläkään kokemusta? Onko hyvää ja maistuuko tuossa hyvin tuo mainittu vanilla?
Se on hyvää edullista arkikahvia. Meidän cittarissa usein kolme Löfbergin papupussia kympillä. Keskipaahtoista, ei hapokasta, eli ei "hedelmäistä". Jos pidät kaakaosta tai vaniljasta, enemmän kuin omenoista, pidät ehkä tästäkin, mutta kahvilta tämä vain maistuu. Aika kesyä, sopii aamukahviksi.
 
Se on hyvää edullista arkikahvia. Meidän cittarissa usein kolme Löfbergin papupussia kympillä. Keskipaahtoista, ei hapokasta, eli ei "hedelmäistä". Jos pidät kaakaosta tai vaniljasta, enemmän kuin omenoista, pidät ehkä tästäkin, mutta kahvilta tämä vain maistuu. Aika kesyä, sopii aamukahviksi.
Joo siis olisi ehkä erikseen pitänyt mainita että valmiiksi jauhettua tässä katsonut. Niin kuin normaalia suojatin kahvia.

Täytyy tuota katsoa jos kokeilisi. Nyt saisi tarjouksesta pari pakettia hintaan 7,50€ niin olisi vähän halvempaa testata.
 
Löfbergs Magnifika. Onko kenelläkään kokemusta? Onko hyvää ja maistuuko tuossa hyvin tuo mainittu vanilla?
Löfbergsin kahvit yleisesti ottaen on ihan perushyviä kahveja. Ei ne ehkä oikein "kahvihifistelyä" ole, mutta parempaa kuin Juhlamokat ja Kultakatriinat. Kannattaa kokeilla myös muitakin kuin Magnifikaa.

Löfbergsin kahvit oli muistaakseni itselle niitä ekoja kahveja joita lähin testaamaan silloin kun ajattelin, että ei tätä Juhlamokkaa jaksa enää juoda.

Ja tosiaan tuokin keskipaahto vastaa ehkä ennemmin esim. Juhlamokan tummapaahtoa, koska suomalaiset "tummapaahdot" ei ole nähnytkään tummaa.
 
Löfbergsin kahvit yleisesti ottaen on ihan perushyviä kahveja. Ei ne ehkä oikein "kahvihifistelyä" ole, mutta parempaa kuin Juhlamokat ja Kultakatriinat. Kannattaa kokeilla myös muitakin kuin Magnifikaa.

Löfbergsin kahvit oli muistaakseni itselle niitä ekoja kahveja joita lähin testaamaan silloin kun ajattelin, että ei tätä Juhlamokkaa jaksa enää juoda.
Juu ei varmaan suoranaista hifistelyä kuitenkaan. En muita kahviketjuja löytänyt niin laitoin tänne.

Mun kahvin juonti on aikalailla sitä että kunhan saa jotain.. Pirkka Costa Rica tumma paahtoa tulee aikalailla juotua ta Lidl Bellarom kahvia.. Joskus sitten jotain muutakin välillä.
 
Juu ei varmaan suoranaista hifistelyä kuitenkaan. En muita kahviketjuja löytänyt niin laitoin tänne.

Mun kahvin juonti on aikalailla sitä että kunhan saa jotain.. Pirkka Costa Rica tumma paahtoa tulee aikalailla juotua ta Lidl Bellarom kahvia.. Joskus sitten jotain muutakin välillä.
Kokeilemalla eri kahveja ja eri paahtoasteita voi äkkiä huomatakkin, että se ei olekkaan vain sitä, että kunhan saa jotain ;)
 
Olin puoli vuotta ilman pressopannua, kun tiputin sen lattialle. Nyt tuli ostettua uusi ja ai että tulee maukasta kahvia. Oli jo unohtanutkin miten hyvää kahvia pressolla saa verrattuna suodatinkahviin. Toki makukysymyshän tuokin on. Kaikki ei tuosta rasvaisesta suutuntumasta pidä.

Sanoisin, että halvin tie parempaan kahviin on Ikean kympin pressopannu ja mikä tahansa edullinen mylly. Pressopannu kun ei vaadi mitään espressojauhatusta. Pihistelijä käyttää valmiiksi jauhettua kahvia.

Tässä oma ohje presson käyttöön:
- Hanasta kuumaa vettä pannuun ja samalla vesi vedenkeittimeen kuumenemaan 95 asteeseen
- Sillä aikaa kun vesi kuumenee, myllyyn 6g kahvia per desilitra. Eli esim. 24g kahdelle kupille. (4dl)
- Kun vesi on kiehunut, vedet pannusta ja kahvi tilalle.
- Päälle vähän vettä ja 10s odottelu. Sen jälkeen loput vedet
- 2-3 min haudutus, mäntä alas ja kahvi kuppiin

Kahvin ja oman maun mukaan voi toki määriä säädellä.
 
Vaimo osti 10/9/2023 -pussin Kimboa Roomasta. Ainakaan ei ole merkinnät ulkomaaneläviä varten, eli eivät vitkuta vanhoja vain vientiin. Öljyissähän pistetään laadut aina nin että kauimmaksi vietävät huonointa tavaraa, koska "ne ei kuitenkaan siellä vinkuintiassa tajuu"
 
Taas tätä kysytään. Miksi ?
Toukokuu 2023 muistaakseni oli. Eli pussitettu varmaan toukokuussa 2021.
Kysytään siksi, koska hifistelijöitten mielestä kahvi on vanhaa, jos sitä ei ole paahdettu tyyliin eilen. No onhan sillä toki iso merkitys onko se juuri paahdettua, vai monta kuukautta sitten paahdettua, mutta huomaako sitä "ei hifistelijä", niin luultavasti ei huomaa.
 
Kysytään siksi, koska hifistelijöitten mielestä kahvi on vanhaa, jos sitä ei ole paahdettu tyyliin eilen. No onhan sillä toki iso merkitys onko se juuri paahdettua, vai monta kuukautta sitten paahdettua, mutta huomaako sitä "ei hifistelijä", niin luultavasti ei huomaa.
Mä olen joskus ostanut SixPotilta ~samalla viikolla paahdettuja papuja. Mulla vaikuttaa makuelämykseen paljon enemmän se makuprofiili kuin paahdosta kulahtanut aika. Itseni tuntien rohkenen väittää, etten erottaisi sokkotestissä saman viikon paahtoa puolen vuoden takaisesta. Sen sijaan voisin aavistella paahdon olevan hiukan tuoreempaa siitä kuohusta, mikä on muistaakseni ominaista tuoreille pavuille, kun kuuma vesi kaadetaan purujen päälle. Missä vaiheessa ja miten paljon se kuohu sitten vähenee, mun asiantuntemus ei riitä.
 
Niin 1) osion nimi on kahvihifistely 2) muilla, sinnepäin-menetelmillä kahvin ikää suomalainen tuskin huomaisikaan, mutta espressossa uutto ei onnistu. Vanhoilla pavuilla se on kuin koittaisi tehdä jotain juomaa hiekasta. Eli jos ette käytä espressokonetta, juokaa vanhaa kahvia, asiasta ei tarvitse huolestua. Jos taas käyttäisitte, tietäisitte jo asian, eikä sitä tarvitsisi mainita.
 
No, espressossa erottaa jopa englantilainen kun toinen on ohutta teetä ja toinen oikea shotti ;-D
-Mutta tuon sokkotestin voi tehdä kukin helposti kotonaan, ei tarvitse uskoa netin tietäjiä, edes "truth" amerikkalaisia...
 
Haastehan on siinä, että esim tuota ostamaani Lavazzaa en saa tuoreeltaan, vaan ainoastaan kaupasta ostettuna paketissa. Vaikea verrailla.
Arvoitukseksi jää, että olisiko eroa ?
 
No, testiin voi ostaa paketin juhlamokkaa ja pitää kaapissa pari vuotta.

Espressossahan huomaa jo eilen jauhetun kahvi olevan toimimatonta, eli aamulla pitää jauhaa roskikseen hieman -ja aikoinaan tuli kokeiltua vahingossa kuumassa kahvassa ollutta kaksi tuntia vanhaa jauhatusta -ei toiminut enää sekään.
Oikeat hifistithän eivät pidä papuja ollenkaan myllyssä vaan ottavat aina pakasteesta sen erän mitä juovat.
 
Putaanko nyt paahtamisesta vai jauhamisesta ?
Ja en tiedä mistä saisi tuoretta juhla mokkaa, paketissa kun tuppaavat olemaan kaupassa. Vaikea vertailla tätäkin.
 
No, jauhamisen jälkeen vanhenema kiihtyy, eli papuja ostamalla saa hiukan armonaikaa. Espressossa tämä ei tietenkään päde, kun siinä valmiiksijauhettua ei voi käyttää. Siitä mulla onkin video.

Tuossa toinen, miten tuore ja vanha eroaa uutossa. Voisin kuvata samantapaisen jo huomenaamulla. Mutta tuossa tuota on kuvaamati:

 
Tuohan oli hyvä vs pilaantunut. ( pussi rikki ) . Hieman eri asia kuin tuore vs. pussitettu (kunnossa oleva ).
 
Tuohan oli hyvä vs pilaantunut. ( pussi rikki ) . Hieman eri asia kuin tuore vs. pussitettu (kunnossa oleva ).
Jep. Ei ole oikein vertailukelpoilen, kun kyseessä on vahingoittunut pussi, joska on kerennyt ottamaan happea ties kuinka pitkään. Joo on se toki vanhentunutta myös, mutta pitäisi olla ehjästä pussista otettu, että voisi vertailla.
 
Löfbergsin kahvit yleisesti ottaen on ihan perushyviä kahveja. Ei ne ehkä oikein "kahvihifistelyä" ole, mutta parempaa kuin Juhlamokat ja Kultakatriinat. Kannattaa kokeilla myös muitakin kuin Magnifikaa.

Löfbergsin kahvit oli muistaakseni itselle niitä ekoja kahveja joita lähin testaamaan silloin kun ajattelin, että ei tätä Juhlamokkaa jaksa enää juoda.

Ja tosiaan tuokin keskipaahto vastaa ehkä ennemmin esim. Juhlamokan tummapaahtoa, koska suomalaiset "tummapaahdot" ei ole nähnytkään tummaa.
Samaa mieltä Löfbergin kahveista, mutta Kulta Katriinan puolesta täytyy kyllä sen verran puhua, että ennen oli Kulta Katriina Erikoissekoitus-sarja, ja poimin kaupasta viime tai toissavuonna kesällä mökillä käytettäväksi yhden n. 5 e hintaisen tiiliskiven (tumma tai keskipaahto) uteliaisuudesta uutuutta kohtaan, kun mökillä ei toistaiseksi vielä ole edes kahvimyllyä. Oli ensimmäinen kerta ikinä, kun valmiiksi jauhetussa peruskaupan peruskahvissa oli marjaisia makuvivahteita. Raikas marjaisuus tuli selvästi esiin muutoin aika kivan tasapainoisesta kahvista. Ehkä mökkiolosuhteet saivat kahvin maistumaan paremmalta kuin mitä se oli, mutta hyvältä maistui kuitenkin ja jäi harmittamaan, kun sitä kahvia ei saanut papuina, olisi ollut kiva kokeilla.
 
Tuohan oli hyvä vs pilaantunut. ( pussi rikki ) . Hieman eri asia kuin tuore vs. pussitettu (kunnossa oleva ).

Joo, on tosiaan eri asia verrata kahta kunnossa olevaa siihen etä toinen on vanhentunut. Kummankin pitää olla samanlaista, jottei eroja löytyisi ;-)

Rikkinäinen pussi siis edustaa automaattisesti vanhempaa kahvia, vaikka olisi yhtä "tuoretta"

Aika moni kahvi toimitetaan "rikinäisessä pussissa" Eli kaasuventtiilillä. Vain osa on näitä tyjhjiöpakattuja. Siinä on myös tietty fiolosofinen ero sitten, että voiko niitä verrata, tai kahta joista toinen kaasutettu ja toinen ei. Täällä on ollut mielipidettä ettei kaasutettua saa verrata edes itseensä...

Siitä olen täysin samaa mieltä että kahvin säilytyksellä on pirusti väliä, siksipä en kannatakaan vanhoja kahveja. Se milloin paahtimo on paahtanut...ja milloin sitten pakannut, siinä voi olla aika tavalla eroa. Moni paahtimohan pitää isoissa avoinaisissa säiliössä usein jpa auriongossa papujaan, ja pakkaa sitten kun joku tilaa. ja siitä on kiva merkata että juuri äsken pakattua... Suomessa en usko moista tapahtuvan, valtaosa paahtimoista toimii hifistiperiaattella, ja paahtaa vasta kun joku tilaa. Mutteivät toki tyhjiöpakkaa. Enkä tosiaan puhu näistä parista jätistä. Vaan siitä valtaosasta.
 
Ostinpa kokeeksi paikallisen cittarin halvinta valmiiksi jauhettua espressoa Lavazza Crema e Gustoa, joka käsittääkseni on kotimaassaankin sen punaisen ohella aika suosittua. Espressokonetta minulla ei ole, mutteripannu kyllä, mutta nyt kokeilin Clever Dripperiä, siis haudutus + suodatus. Vaikka jauho on periaatteessa tähän valmistustapaan liian hienoa. Kahden minuutin haudutuksella tulos oli oikein maukas sekä omasta että etenkin vaimon mielestä. Vaimon mielipide on tärkeä siksi(kin), että hän haluaa tehdä kahvia lapioimalla purkista puruja suodattimeen. Ennenkin olen huomannut, että espresso-pavuista jauhettu kahvi maistuu hyvältä myös "väärin" valmistettuna. Mutta nyt rupesin miettimään, että onkohan se myllyn kautta kierrätys turhaa, kun valmista espresso-jauhoa myydään varttikilon vakuumipusseissa. Ei kai se viikossa pilaannu arkikäyttöön kelpaamattomaksi.
 
Tuli laitettua Kahvikaverin kahvijoulukalenteri tilaukseen. Kilohinta toki kova, mut pääsee maistelemaan kivasti erilaisia kaffeja. Ostoskorivaiheessa pukkas vielä erikoistarjouksena kilo Caprissimo Fragrantee 10,99€, jonka nappasin myös mukaan.
Ensimmäinen luukku avattu ja sopivasti 24g pusseja, joista tulee kaksi cappucinoa kivasti. Ensimmäinen ei säväyttänyt, mutta 23 jäljellä. Todella kiva joulukalenteri. Toi Caprissimo Fragranteekin oli ihan ok peruskahvi.
 
Ostinpa kokeeksi paikallisen cittarin halvinta valmiiksi jauhettua espressoa Lavazza Crema e Gustoa,
Espressokonetta minulla ei ole, mutteripannu kyllä, mutta nyt kokeilin Clever Dripperiä, siis haudutus + suodatus. Vaikka jauho on periaatteessa tähän valmistustapaan liian hienoa. Kahden minuutin haudutuksella tulos oli oikein maukas sekä omasta että etenkin vaimon mielestä. Vaimon mielipide on tärkeä siksi(kin), että hän haluaa tehdä kahvia lapioimalla purkista puruja suodattimeen. Ennenkin olen huomannut, että espresso-pavuista jauhettu kahvi maistuu hyvältä myös "väärin" valmistettuna.

Mutta nyt rupesin miettimään, että onkohan se myllyn kautta kierrätys turhaa, kun valmista espresso-jauhoa myydään varttikilon vakuumipusseissa. Ei kai se viikossa pilaannu arkikäyttöön kelpaamattomaksi.

Ei pilaannu, vaimokin käyttä aika paljon valmiiksijauhettua mokkapannussaan, ja jos pytää minua jauhamaan, niin koko purkillinen kerralla. Noihin käyttöihin sinänsä toimivaa hieman vanhempanakin, espresokoneeseehan se ei käykään, onhan se mokkapannujauhatusta. Siis vaikka siinä lukisikin espresso kyljessä.
 
Ei pilaannu, vaimokin käyttä aika paljon valmiiksijauhettua mokkapannussaan, ja jos pytää minua jauhamaan, niin koko purkillinen kerralla. Noihin käyttöihin sinänsä toimivaa hieman vanhempanakin, espresokoneeseehan se ei käykään, onhan se mokkapannujauhatusta. Siis vaikka siinä lukisikin espresso kyljessä.
Riippuu tietenkin mitä pilaantumisella tarkoittaa. Fakta kuitenkin on, että maku alkaa huonontua heti jauhamisen jälkeen, koska murut altistuvat hapelle.
 
...kyllä vain.
Ihan ei voida sanoa että heti paahtamisen jälkeen, vaan ehkä voimme sanoa että vasta parin viikon päästä paahtamisesta.
 
Taannoin väitin Barbaroa napolilaiseksi kevyeksi. Metkaa tenavat.

-nyt kun pistin tänään samaa myllyyn, olikin hän aika napolilaista.
Tässä kiinnostavasti napolilaista ja suomalaiseksi tummaa monsoon malabaria vertailussa;
Monsoon on paahdettu 1-5 4:ksi,
joten 1-5 asteikolla barbaro lie luokkaa 6 ja moni muu 7
1f609.png
?

_OS23481.JPG
 
Mä joskus mietiskelin, kuinka suuri merkitys on sillä jauhatuksella saman papupussin kohdalla. Nyt konkretisoitui ekaa kertaa, että eroja löytää tällainen tuohisuukin. Menossa joku kmarketin 3-paahtoinen italialainen papu. Aika pitkään olen vetänyt kaikki pavut Wilfan mittarilla pykälän verran hienompaan pressopannukarkeudesta. Eka aamukahvi noista oli sen verran kitkerää, että väänsin kaksi pykälää hienommaksi. Meni hiukan pliisuksi, joten kiristin yhdellä. Lopputulos oli suht onnistunut. Tänään varmuuden vuoksi verrokkikahvi sillä vakioasetuksella, jotta saisi eliminoitua jonkun muun muuttujan vaikutuksen, ts. plasebon. Ja kyllä, taas meni aavistuksen kitkerän puolelle. En mittaa papuja vaa'alla, mutta usean vuoden kokemuksella silmämääräinen kukkuramittaus on ollut ihan tarpeeksi tarkka.
 
Viimeksi muokattu:
En ole hifistelijä itsekään mutta huomasin että pavuissakin on eroja. Italialaisista Paska (se napolilainen kahvi) ei meinannut tulla mutterista millään läpi ja samaan aikaan Lucaffe Mamma Lucia toimi ihan normaalisti kuten kaikki muutkin (pavut Wifalla ja italialaiset markettijauheet) kahvit.
 
Meinasin jos sanoa että jos on 100% robustaa niin toki, koska kyse on ihan eri kasvistakin, mutta kumpikin noista on valtaosin robustakahvia. Kahvi on sinänsä jännä kun moni mieltää että kaikki ihan samaa, mutta perunoissa on sitten jo valtava ero! ;-)
 
kahveissa on kyllä ihan näkyviäkin eroja kuten paahtoaste ja rasvaisuus jotka saattavat vaikuttaa, lisäksi ilman kosteus. Tavallinen mattimeikäläinen ei huomaa eroa ja jos koneessa on ns. painekahva ei uutossakaan tule merkittäviä eroja, mutta luulen että ammattibarista kahvilassa saatta säätää myllyä joka aamu parin ekan shotin jälkeen. Nillä näyttää olevan sekkari keittimen vieressä, sehän voisi olla tätä varten, katsotaan että kauaako yksi uutto valuu. Kotona tekee sitten vaan fiilispohjalta.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 094
Viestejä
4 501 661
Jäsenet
74 329
Uusin jäsen
Bopperhopper

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom