Käteiskapina - maksukortit

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja ztec, 07.12.2019.

 1. Esterhaus

  Esterhaus

  Viestejä:
  58
  Rekisteröitynyt:
  31.07.2019
  Tuo OP:n käytäntö on muuttumassa niin, että verkkomaksun varmennus tapahtuu OP:n sovelluksella.
   
 2. Esterhaus

  Esterhaus

  Viestejä:
  58
  Rekisteröitynyt:
  31.07.2019
  Tämä oletus käteisellä maksamisen rahankäytön seurantaa parantavasta vaikutuksesta yleensä on perustunut siihen ajatukseen, että ihminen on niin tyhmä ja kyvytön, että ei ymmärrä miten paljon ja minne rahaa menee, jos ei näe joka kerta käyttämäänsä rahamäärää konkreettisesti seteleinä ja kolikkoina. No tietysti jos päättää, että joulukuussa saa rahaa kulua max. tonni ja nostaa sen määrän automaatista, niin kyllähän sitten tietysti aika helposti voi lompakkonsa sisällöstä laskea, paljonko budjetista on jäljellä. Jos nyt tämmöinen on jollekulle tarpeen, saisi saman aikaiseksi vaikka kun pitäisi maksukorttitilillään aina kerrallaan vain sen määrän jonka on päättänyt että saa kuluttaa. Tai seuraa rahankäyttöään niistä pankkien sovelluksista, joista saa nykyisin erinomaisen paljon tietoa..
   
  qtba tykkää tästä.
 3. Esterhaus

  Esterhaus

  Viestejä:
  58
  Rekisteröitynyt:
  31.07.2019
  Apple tietää tai ainakin sillä on mahdollisuus tietää ihmisen elämästä ja tekemisistä paljon enemmän kuin mihin Nordea ja Mastercard pystyvät, jos ihminen käyttää iPhonea ym. Apple-laitteita ja siihen sitten Apple Pay:n käyttö olisi vielä kirsikkana kakun päälle. Tosin en usko että tällä on mitään merkitystä, yksilötason data perustallaajasta ei kiinnosta oikeasti ketään, ja lisäksi nykyaikana suuntaus on muutenkin ollut ennemmin se, että isoja korporaatioita ollaan herkästi kurittamassa, jos menevät liian pitkälle, esim. yksityisyyden loukkauksissa. Pääsy yksittäisen ihmisen sensitiivisempiin asiakastietoihin on esim. pankeissakin hyvin rajattua, ja silloinkin jos pääsy on, ronkkimisesta jää jälki: kuka kävi, mitä katsoi.

  Niin ja Mastercard tuskin tietää yhtään mitään tai ainakaan mitään olennaista esim. Nordean Mastercardin käyttäjästä. Taitaa kortin myöntänyt yhtiö kuitenkin olla Nordean oma korttiyhtiö niin kuin suomalaisilla pankeilla normaalistikin on omat korttiyhtiönsä. Mastercard tarjoaa korttiyhtiölle käsittääkseni maksua vastaan lähinnä korttien yhteensopivuuden kansainvälisesti varsin hyväksytyssä järjestelmässä. Diners Club ja Amex ovatkin sitten tiukasti ko. yhtiöiden omissa käsissä eikä sellaisia kortteja muut myönnä, mutta noilla ei pysty oikein missään edes maksamaan, varsinkaan Amexilla, kun ovat niin kalliita maksunsaajien kannalta. Provisio on iso.

  Vaikka miten Visa ja Mastercard vieroksuttaisikin, niin kyllähän niiden etu on se, että ne nykyisin muodostavat kansainvälisen standardin jota ilman luottokortin käyttäminen ulkomailla olisi aika mahdotonta. Matkustajat joutuisivat kuskailemaan taas mukanaan vieraan maan valuuttaa ylimäärin tai jopa historian hämäriin ansaitusti jääneitä ryöstöturvallisia matkashekkejä.

  Ei siitä edes ole kovin pitkä aika, kun Mastercardinkin hyväksyttävyys oli joissain länsimaissakin aika kehnoa ja käytännössä Visa oli ainoa oikeasti laajasti käytössä oleva systeemi. Nyt on Masterikin sentään vaihtoehtona.
   
 4. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  3 484
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Eipä se Apple saa maksutapahtumista sen enempää tietoa kuin kukaan muukaan.
   
 5. HTK12

  HTK12

  Viestejä:
  727
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2016
  Ai ne on OP:lla heränneet vihdoinkin. Nordealla tuo tunnuslukjusovellus on ollut 4 vuotta vai lie jo pidempään. Itsellä onneksi löytyy OP:n lisäksi Nordea, niin ei ole tarvinnut miettiä kumpaa käyttää, kun OP on valovuoden jäljessä. Kesti todella pitkään, että saivat edes mobiiliavaimen, jolla pystyy jopa laskun maksamaan. Siihen asti ei onnistunut edes tilisiirto ilman avainlukulistaa. Ja edelleen tarvitsee tunnistautumiseen. Kyllä menee vielä pitkään, että nämä mobiili ym. maksamis palvelut saadaan toimimaan kunnolla kaikille asiakkaille, kun edelleen osalla toimijoista on tälläistä säätämistä.

  Edit: äsken juuri vaati kolme yritystä siirto-sovelluksella, että sai maksettua. Ei tätä nyt kovin käteväksi tai nopeaksi voi sanoa.
   
  Viimeksi muokattu: 10.12.2019
 6. taxman

  taxman

  Viestejä:
  754
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Itse en kyllä ymmärrä, miten OP:n mobiiliavain voi olla edes etäisesti luotettava tapa tunnistautua mihinkään. Kyseessä on siis olennaisesti yksi salasana, jonka saanee urkittua kunhan pääsee lukemaan kirjautumisviestejä tai murtauduttua laitteelle, josta se syötetään.

  Tunnuslukulista on tässä suhteessa täysin ylivoimainen tietoturvaltaan.
   
 7. Tilipitappitippitappi

  Tilipitappitippitappi

  Viestejä:
  388
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  En jaksa lukea kaikkia aiempi kommentteja, mutta kai täällä on tuotu esille jo kuinka käteisen käyttö lisää ja mahdollistaa veronkierron ja harmaan talouden? Jo pelkästään sen vuoksi käteisestä rahasta tulisi luopua kokonaan.
   
 8. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  3 484
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Joo varsinkin kun se varastetaan niin on kyllä helppo tapa murtautua ties mihin.

  Eipä ole valittamista noissa Nordean ja dansken ID sovelluksissa. Tunnistautumista saa vaikka salasanan, kasvojen, sormenjälkien taakse. Parempi suojaus se on kuin joku paperilappu jossa on ne kaikki koodit
   
 9. Shikanjyo

  Shikanjyo #low&slow

  Viestejä:
  1 293
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Minun mielestäni argumentti "vanhukset ei osaa/halua opetella" käteisen poistumista vastaan, on suhteellisen huono, koska ei nuo kyseessä olevat vanhukset kauaa sitä käteistä muutenkaan käytä, erinäisistä syistä..

  Itse en käteistä käytä kuin erittäin poikkeuksellisti, joskus jos sattuu saamaan setelirahaa, niin sen käytän bensa-asemalla, helpoin käyttää siinä.
   
 10. pulatunnus

  pulatunnus

  Viestejä:
  117
  Rekisteröitynyt:
  10.01.2019
  Ymmärsin niin ettei se ollut tuossa se juju, vaan se että se tietää paljon muuta ja jos se saa lisäksi vielä tiedot maksutapahtumista, niin se tietää vielä enemmän kuin ne muut.

  Se onko sillä väliä riippuu sitten yksilöstä ja mitä sillä tehdään ja kenelle se päättyy, nyt tai tulevaisuudessa.

  Jos Apple toteuttaa sitä politiikkaa mikä siitä on mielikuva nyt ja pystyy pitämään sen myös tulevaisuudessa, niin ei välttämättä pahimpia. En tarkoita etteikö se käyttäisi tietoja hyväkseen, ja etteikö se voisi olla käyttäjälle haitaksi.

  Paljon parempi olisi ettei Apple tietäisi ko maksusta mitään, ei edes sitä että nyt Applen käyttäjä on ostanut jotain.
   
 11. HTK12

  HTK12

  Viestejä:
  727
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2016
  Heitä nyt joku ihan kunnon perustelu, miksi se muka ei olisi hyvä tietoturvaltaan? Kuinka monta tapausta on tiedossa, missä olisi tälläiset sovellukset on saatu murrettua? Ei taida löyty yhtään. Se, että CIA tms. pystyy ne murtamaan ei meinaa mitään tavan käyttäjän kannalta, ei niitä kiinnosta normi Pentin tilit. Aivan varmasti CIA saa siitä sun tunnuslukulistastasi kuvan tai sitten taskuvaras vaan vie sen kun kuljetat sitä mukanasi. Tunnuslukulistan tietoturva on tasan niin hyvä kun käyttäjä. Perus Pentin tapauksessa erittäin huono, kun jokaiseen kalasteluviestiin laittavat ne tunnukset siitä listalta. Näitä nyt tulee esiin vähän väliä kun milloin on sähköpostiin annettu tunnukset, milloin on puhelimessa ne kerrottu valepoliisi on soittanut jne.


  Jos nyt edes etäisesti kiinnostaisi se veronkierto tai harmaa talous niin kannattaisi aloittaa vaikka niistä Panaman papereista. Pelkästään Nordean viron konttorin kautta taisi mennä 200 miljardia. Se mitä käteisellä voidaan veroja kiertää on kyllä naurettavan pieni summa tuohon verrattuna.
   
  MasaA ja qtba tykkäävät tästä.
 12. Esterhaus

  Esterhaus

  Viestejä:
  58
  Rekisteröitynyt:
  31.07.2019
  Mobiiliavaimen väärinkäyttö vaikkapa luottokorttimaksussa edellyttäisi, että pitää
  1. olla tiedossa luottokortin numero cvc-numeroineen
  2. hallussa sellainen puhelin, johon on ko. luottokortin haltija asentanut OP-mobiilisovelluksen ja vahvalla tunnistautumisella ottanut käyttöön mobiiliavaimen
  3. saada ko. puhelin auki
  4. saada op-sovellus auki, eli pitää tietää mikä se mobiiliavain on

  Tämähän ei ole yhtään huonompi tunnistautumistapa kuin mobiilivarmenne, joka kelpaa vahvaksi tunnistautumiseksi viranomaisasioinnissakin. Eikä ole tainnut tähän mennessä osoittautua epäluotettavaksikaan.

  Mutta avainlukulistan käyttömahdollisuus joka tapauksessa jää jatkossakin.
   
 13. pulatunnus

  pulatunnus

  Viestejä:
  117
  Rekisteröitynyt:
  10.01.2019
  Ei, kelpaa huonosti perusteluksi.
  Ajatuksesi oli se että käteisen korvaa jokin sellainen vaihdannan väline jota isoveli voi tarkasti valvoa.
  On avain totta että joillain tahoilla on kova hinku valvoa kansalaisia ja ovat valmiita ehdotuksissaan menemään niin pitkällä että kansalaisten rahankäyttöäkin valvottaisiin mm tuolla perusteella.

  Ehdotuksen on saaneet kovaa vastustusta, mutta on hoksattu ettei sitä tarvitse noin suoraviivaisesti päättää, vaan tuetaan kehitystä mikä johtaa siihen ihan huomaamatta.
   
 14. Kautium

  Kautium IOdootti

  Viestejä:
  7 237
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Muuttumassa? Vai tulossa rinnalle?

  Ei muuten, mutta aika monet vanhukset jättävät OP:n saman tien, jos verkkopankkia ei voi käyttää selaimen kautta tunnuslukulistan avulla. Ei niissä Doroissa sun muissa mummoluureissa ole mitään appeja.

  Tälläkin hetkellä ainakin omat vanhemmat ovat OP:n verkkopalvelun kanssa äärirajoilla, kun tunnuslukulistalta tarvittava numero ei näy enää siinä webbisivulla, vaan se tulee tekstiviestinä puhelimeen.

  Se mobiiliavain on käsittääkseni laitekohtainen. Ei sen urkkiminen auta mitään, jos ei ole myös juuri sitä nimenomaista laitetta käytettävissä ja pari muutakin haastavaa muuttujaa pitää osua kohdalleen. Kyllä minä sen lasken paljon turvallisemmaksi ja kätevämmäksi kuin lompakossa pyörivät avainlukuhässäkät ja OP on samaa mieltä.

  Mobiiliavain | Henkilöasiakkaat UKK
   
  tatulpin ja Esterhaus tykkäävät tästä.
 15. pulatunnus

  pulatunnus

  Viestejä:
  117
  Rekisteröitynyt:
  10.01.2019
  Ja tunnuslukulista vaihtoehdossa riitti että tietää käyttäjätunnuksen (joissain pankeissa myös salasana) ja sen tunnuslukulistan.

  Jälkimmäisesti riitti kopio, vaikka kuva. jonka osaa ottaa tumpelokin, jos siihen listaa pääsi käsiksi. Käyttäjätunnus (+mahdollinen salasana) vaatii vähän enemmän, ehkä pääsyn uhrin nettikoneelle (tai kalastella muulla tavoin)

  Uhri ei välttämättä huomaa tapahtunuttu, eikä rosvolla ollut kiirettä tietoja käyttää.

  Jos rosvo saa "mobiiliavain" luurin haltuunsa, niin hänellä on kiire viedä tekonsa loppuun ennenkuin käyttäjä kerkiää reagoida, ja hänen pitää murtaa ne suojasukset, laitteeseen pääsy biometrinen, salasana jne ja sitten vielä sen pankin tunnistus appi saada auki.
   
  tatulpin, qtba ja Esterhaus tykkäävät tästä.
 16. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 641
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Kun sitä rahaa ottaa lompsasta, niin kyllähän sen suurinpiirtein näkee välittömästi, paljonko siellä suunnilleen on. Turha siellä on pitää paljon yli 200e, jolloin seuraaminen on helppoa.

  Itsellä on puhelin milloin missäkin joten jo väärinkäytöksien suhteen en halua siihen mitään kytköksiä pankkiin.
   
 17. rth

  rth

  Viestejä:
  412
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Enemmän olisin huolissani lompakon väärinkäytöstä, kuin puhelimen. Ainakin omassa luurissa on kuviot, pin-koodit, sormenjäljet ja toistamiseen pankkisoftassa, joten voro saa viedä sormet ja naaman päästäkseen sisälle ja tähän päälle pitäis tietää vielä kuviot ja pinkoodit. Toki jokainen tavallaan.
   
  tatulpin ja qtba tykkäävät tästä.
 18. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 641
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Itse tarvitsen sitä puhelinta usein s.e. on hankalaa kikkailla kaikkien jonninjoutavien suojausten kanssa, joten suojausten määrä on minimissä.
  Nuo pankkisovellutukset on käyneet vaatimaan kokoajan naurettavampaa jumppaa, eikä sille ole nähtävissä loppua. Järkevä raja on jo jokatapauksessa ylitetty.
   
  ztec tykkää tästä.
 19. Armatt

  Armatt

  Viestejä:
  606
  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Leikkasin tästä osan, mutta omalla 78v mummolla ei ole ollut vaikeuksia käyttää verkkopankkia ensishokin jälkeen.
   
 20. zepi

  zepi

  Viestejä:
  5 460
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Miten tuo auttaa millään tavalla käsittämään tai ohjailemaan rahan kulutusta?

  Ainakin minulle se kännykän appsissa näkyvä tilin saldo on paljon konkreettisempi lukema kuin mikään mahdollinen rahamäärä mitä lompakossa voisin järkevästi kantaa. Lompakossa olevalla rahamäärällä kun ei ole mitään yhteyttä taloudelliseen tilanteeseeni, joten se ei nähdäkseni voi mitenkään auttaa minua ohjailemaan kulutustani.

  Se, että lompakosta on käteinen juuri jollain hetkellä loppu ei mitenkään indikoi, että rahani olisivat vähissä ja vastaavasti vaikka lompakko tursuaisi kymppejä, niin ei niillä pysty mitenkään maksamaan mun n. 2000e/kk vuokraa.
   
  Viimeksi muokattu: 10.12.2019
 21. Perhana

  Perhana BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  68
  Rekisteröitynyt:
  16.11.2016
  Itse en ainakaan raahaa mukana yli 100g puhelinta. Ja vielä vähemmän käyttäisin yhtään mitään Appleen (visvainen omena) liittyvää.
   
  Tonnin Seteli tykkää tästä.
 22. rth

  rth

  Viestejä:
  412
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Oma pankkisovellus tottelee sormenjälkeä, joten juuri helpommaksi ei voi mennä maksaessa, kirjautessa tai tunnistautuessa. Mutta ei siitä sen enempää, meillä jokaisella on tapamme.
   
 23. dude86

  dude86

  Viestejä:
  1 034
  Rekisteröitynyt:
  14.06.2017
  Oikea ongelma on yritysten siirtämät miljardit vain paperilla olevien yritysten kautta.
  Se oli tietysti omaa tyhmyyttä, jos kuljetti niitä mukana. Itsellä ne oli kotona, jolloin olisi vaatinut murtautumisen ja etsintää ja tietysti olisi pitänyt vielä tietää asiakasnumero ja salasana. Nykyisin on läpyskän tilalla laitekohtainen turvalukugeneraattori, siis erillinen laite, joka ei ole yhteydessä mihinkään. Ei tuossa nyt eroa oikeasti ole turvallisuudessa, kun edelleenkin pitää varastaa ja selvittää loput.
   
  ztec ja taxman tykkäävät tästä.
 24. dude86

  dude86

  Viestejä:
  1 034
  Rekisteröitynyt:
  14.06.2017
  Sormenjälkeä voi koittaa jäljitellä tai eihän uhrin tarvitse edes olla hengissä, viedään sormi tai koko räpylä... Mitäköhän koitetaan ensiksi...
   
  ztec ja taxman tykkäävät tästä.
 25. Groomlake

  Groomlake

  Viestejä:
  135
  Rekisteröitynyt:
  01.02.2019
  Jos uhri ei ole hengissä, niin kuinkahan paljon hän siinä stressaa tilanetta?
   
  taxman ja qtba tykkäävät tästä.
 26. Kautium

  Kautium IOdootti

  Viestejä:
  7 237
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Ok, tosi kiva. Ihmiset ovat kuitenkin erilaisia. Kyllä minunkin äiti vielä pärjää sen sms-vahvistuksen kanssa, mutta kosketusnäyttöpuhelin pelottaa liikaa, varsinkin jos sen kautta pitäisi tihrustaa ja hoitaa jotain pankkiasioita.

  Pankkikortilla maksaminenkin on kaupassa vähän siinä ja siinä, kun pin-koodin kysely aiheuttaa stressireaktion ja koko koodi unohtuu. Sellaisia höppänöitä meistä kaikista tulee jossakin vaiheessa.
   
 27. Boilers

  Boilers

  Viestejä:
  276
  Rekisteröitynyt:
  07.02.2017
  Oma äitini täytti juuri 70v ja käyttää kyllä jotenkin älypuhelinta (puolipakotettuna :rolleyes:), mutta maksukortteja ei omista ja nettipankki on samoin "jotain kamalaa".

  Olenkin koittanut kertoa jo vuosia, että kun viimeinenkin konttori loppuu kyseiseltä kylältä (alle 10k asukasta ja kuihtuu), niin olisi ehkä fiksumpaa harjoitella maksukortin ja nettipankin käyttöä nyt. Se ei ainakaan helpotu, kun ikää tulee lisää. Mutta kun ei. Viimeiseen asti käteisellä. Ja siellä pankissa pitää käydä vähintään kerran viikossa ja maksaa vielä siitä kymmeniä euroja nostotapahtumista ja laskun maksuista kuukaudessa :facepalm:
   
 28. rth

  rth

  Viestejä:
  412
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Lompakkokin voidaan varastaa ja siinä saattaa kertoa vaikka mitä, kun potentiaalinen varasoletettu aikoo sorvata uusia hengitysreikiä. :vihellys:
   
 29. pulatunnus

  pulatunnus

  Viestejä:
  117
  Rekisteröitynyt:
  10.01.2019
  Ehkä on ihan hyvä ettei siellä puhelimissa ole mitään tärkeää.
  Toivottavasti ei edes niitä ystävien viestejä tai mitään muuta heistä.

  En ihan varma miten tästä väännetään takaisin otsikon aiheeseen, käteinen ja maksukortti on hyvä yhdistelmä.
   
 30. valurauta

  valurauta

  Viestejä:
  1 843
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2016
  Kerätty ja tallennettu tieto - käytännössä tarkka historia jokaisesta - on väärinkäyttöriski sinänsä. On mahdotonta arvata mitä kaikkea näillä tiedoilla voisi tehdä. Kyse ei ole vain kulutushistoriasta vaan kaikesta muustakin mitä tapahtumatiedoista voi päätellä.

  Pahimmat riskit eivät välttämättä ole edes suoraan yksilöön kohdistuvia vaan esim. viranomaisten harjoittama ihmisten profilointi ja ryhmittely ja toimien kohdentaminen tämän perusteella voisi olla yksi uhkakuva. Suurin uhka yksilölle on aina viranomaiskäyttö, ei se, että joku firma kohdentaisi mainontaa tietojen perusteella.

  Yleisemmin, anonyymiltä näyttävä tieto muuttuu monesti yksilöön yhdistettäväksi tiedoksi, jos on muutamiakin riippumattomia havaintoja, joista tiedetään, että kyse on samasta henkilöstä. Esim. 4-5 kännykän paikannustietoa riittää yksilöimään käyttäjän.
   
  MasaA, ztec, taxman ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 31. pulatunnus

  pulatunnus

  Viestejä:
  117
  Rekisteröitynyt:
  10.01.2019
  Nyt puhutaan asioista jotka koskee läheskaikkia, jopa osoittain holhottavia, rakaisuksia ei riitä että toteutus sopii osalle kohtuullisesti ja että heistä osa pitää sitä parhaana.

  Jos rahankäytön kanssa ongelmia, niin ei ole kyse pelkästään yksittäistapauksista että käteinen on apu ongelmaan. Totta että se käteinenkin voi poltella taskussa, mutta ehkä sitä ei polta sen enempää kuin mitä sitä on ollut matkassa.

  On toki hienoa että maksukortilla maksaessa voi sitten jälkikäteen tavailla että rahat meni.

  Korttimaksamiseenkin on rajoituskonstit, ja joihinkin tilanteisiin ovat ihan hyviä, mutta yleistän maksukortteihin ja mobiilimaksamisiin on enemminkin tehty virityksiä joilla ihan päinvastainen pyrkimys ja käytännön vaikutus. Varmasti joku voi sanoa että ei ongelmista pidä syyttää sitä fyysistä välinettä, vaan niitä palveluita joita on viritetty sen päälle.

  Useammassa viestissä on puhuttu iäkkäämmistä ihmisistä, joku esitti jopa ajatuksen että ei niistä tarvitse välittää koska poistuvat lähitulevaisuudessa keskuudestamme.

  Tämänpäivän eläkelläinnen (70-80v) on jo elännyt sähköistä aikaa niin pitkään ja jos on tehnyt täyspitkän työuran niin entistä harvempi ei ole pystynyt väisteleen ATKta edes sen takia, vahvaa netti kansanosaa nuokin.

  Eli ei ne vanhukset mihinkään katoa, vaan päinvastoin, ne vaan lisääntyy. Mitä väliä iällä, ei ehkä muuten kuin että iänmyötä voi alkaa pänniä nuorempia ennemmän kun se verkkopankkikin muuttu vuosi vuodelta surkeammaksi, tai se mobiili appi ei toimi kuten ennen, no tuskin edes toimii, vaan korvattu uudella virityksellä. (tämä "vanhuus" alkaa osalla jo nuorena)

  Sama, korttimaksupääte herjaa "hylätty" , kaikki pitäs olla ok, joku vaan keksinyt tuollaisen idioottikäyttöliittymä toteutuksen.
   
 32. Kautium

  Kautium IOdootti

  Viestejä:
  7 237
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Tuo johtuu siitä, että automatiikka vaatii käyttäjältä pin-koodia, mutta maksupäätteen firmistä ei ole päivitetty, joten se ei ymmärrä uudempia toimintamalleja. Eihän tämä käyttäjää sillä hetkellä auta, mutta olennaista on ymmärtää, että ei tuota tahallaan ole tuollaiseksi tehty.
   
 33. VuohiKauhu

  VuohiKauhu

  Viestejä:
  1 169
  Rekisteröitynyt:
  06.11.2016
  No toi tietysti koskee vain meitä persaukisia. Miksi sinulla olisi edes tarvetta seurata kulutusta reaaliajassa jos on jo etukäteen selvää ettei saldo tule loppumaan?

  Debitkorttien ongelmana oli että veloitukset tehdään random muutaman päivän viiveellä, jolloin tiukasti eläessä tili voi päästä nollille. Nykyisin noi taitaa tosin tehdä ahkerammin katevarauksia.
   
 34. rth

  rth

  Viestejä:
  412
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tässä vaihdoin pankkia ja korttiin saa mahdollisuuden, että varmentaa samantien eikä vasta joskus. Kyllä ne rahankäytön ongelmat lähtee ihmisestä ja selitykset käteisen tarpeellisuudesta korjaamaan sitä ongelmaa on vain tekosyitä.
  Kulutuksen seuraaminen on perusedellytys, että pääsee tilanteeseen ettei ihan jokaista ostosta tarvitse miettiä. On paljon helpompaa seurata talouden menoja ja tuloja, kun ne saa todella helposti sähköisessä muodossa.
   
 35. zepi

  zepi

  Viestejä:
  5 460
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Rahan seuraamisen tarve ei todellakaan liity siihen, että onko raha loppumassa päivittisessä käytössä vaiko vai ei.

  Onko sinulla normaalisti niin merkittävä osuus kk-menoista lompsassa, että voit jotenkin lompakon sisällöstä päätellä sen, että tekeekö seuraavan vuokran maksun kanssa tiukkaa?

  Käteisen käyttö tekee rahan käytön seuraamisesta todella vaikeaa verrattuna sähköisen rahan käyttöön.
   
 36. VuohiKauhu

  VuohiKauhu

  Viestejä:
  1 169
  Rekisteröitynyt:
  06.11.2016
  Huomasit varmaan taikasanan "reaaliajassa"? Jos tilillä on riittävästi löysää niin voihan niitä menoja seurata vaikka parin kuukauden välein.
   
  taxman tykkää tästä.
 37. Kizmo

  Kizmo

  Viestejä:
  1 532
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Luulisi että viisaasti rahojaan käyttävälle työssäkäyvälle riittää että tietää käyttötilin saldon tonnin tarkkuudella katsomatta. Vai kuulunko johonkin outoon porukkaan?
   
  Honzo tykkää tästä.
 38. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 641
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Ei siellä päivittäiskäyttöön olevalla käyttötilillä kannata yleensä yli tonnia kannata säilyttää, eikä siinä kannata olla luotto-ominaisuutta. Jos sattuu vahinko, niin ei tule pahoja tappioita..
   
 39. Kizmo

  Kizmo

  Viestejä:
  1 532
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mulla on kyllä oma tietoturva sillä tasolla että voisin jättää lompakon ja puhelimen mihin vain ja tappioksi tulee vain materiaa.
   
 40. ?..

  ?..

  Viestejä:
  1 077
  Rekisteröitynyt:
  06.04.2018
  Miten niin helppo? Mistä ongit ne lisäksi tarvittavat käyttäjätunnuksen ja salasanan? Paperilista kotona, salasana ja käyttätunnus omassa muistissa. Paljon turvallisempi ratkaisu kuin ehdottamasi. Näin ainakin S-pankilla, en osaa mistään Dansken listoista sanoa.
   
  Viimeksi muokattu: 11.12.2019
 41. zepi

  zepi

  Viestejä:
  5 460
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  En puhu reaaliaikaisuudestakaan mitään. Miten seuraat käteisellä vuositasolla, että paljonko rahaa meni ruokakauppaan? Et yhtään mitenkään.
  Tiedät vain, että nostit vuoden mittaan 5000€ ja ne menivät ”johonkin”.

  Käsin exceliin kauppakuitit naputtaen ei ole käteisen avulla seuraamista, vaan erikseen seurannan tekemistä, eikä se käteinen mitenkään auta sitä seurantaa.

  Riippumatta tulotasosta tärkeää on ymmärtää se, että mihin ne rahat kuluvat ja sen seurantaa käteisen käyttö vaikeuttaa merkittävästi.
   
 42. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 641
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Ruoka nyt on pakollinen paha, siihen menee, mitä menee siis vuositasolla. Samoin on monia muita kuluja, jotka vain on ja asialle ei juuri mitään mahda.
   
 43. pulatunnus

  pulatunnus

  Viestejä:
  117
  Rekisteröitynyt:
  10.01.2019
  (käytän tekstiäsi aasinsiltana, ei kommentti sinulle)

  Tililltä voi tapahtua "rahansiirtoja" ilman että omistaja suoranaisesti siihen voisi puuttua tai ei välttämättä tiedosta.
  Jos sen kortin on tunkenut siihen huippunäppärään alustan tarjoamaan appiin jolla voi lähimaksaa, niin suht näppärästi se on puolivapaata riistaa paljon muuhunkin, jopa niihin kk tai vuosi veloituksiin.
  Sitten sieltä voi lähteä rahaa monella muullakkin tavalla, joita kaikkea ei myöskään pysty täysin kontroloimaan, pahimillaan on sellainen kuhina että vain nopein ottaja voittaa. Jo jos sinne meinaa käyttörahaa laittaa niin käyttöön ne ei jää.

  Sinnepäin kirjanpito on helpompaa jos kaikki rahaliikenne sähköistä ja jos palveluista saa järkevät tulostukset niin helpottaa myös tarkempaa kirjanpitoa.

  Mutta luulen että tässä puhutaan kahdesta eri asiasta, siitä että jos se raha on lompakossa ja se pitää vartavastan poisantaa, jokaisen maksun hyväksyt ihan käytännön tasolla. Sen menemistä on helppo seurata ja mieltää. Jotku voi toteuttaa jonkintasoista budjettiakin käteisen avulla, niin siinä ne voi olla esim lokeroitu eri käyttötarkoituksiin.

  Kannattaa myös muistaa ettei se korttipääte kerro saldoa, se kertoo vain sen paljonko nyt tällä kerralla veloitetaan, aina ei edes sitä.
   
  Viimeksi muokattu: 11.12.2019
 44. rth

  rth

  Viestejä:
  412
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Se onkin todella vaikeaa hahmottaa siitä nettipankin saldosta, että paljonko sitä rahaa nyt on. Onhan se helpompaa ynnäillä niitä seteleitä ja sitten vielä kolikot päälle ja tuumia mihin vittuun mä taas olen rahani törsänny. Tätä nyt voidaan vääntää ja kääntää mitenpäin tahansa, mutta jos se raha polttaa tilillä niin se myös polttaa aivan varmasti käteisenä.
   
 45. pulatunnus

  pulatunnus

  Viestejä:
  117
  Rekisteröitynyt:
  10.01.2019
  Tässä kai oli kyse siitä että joku piti mobiilivaramennusta/avainta/... epäturvallisena ja tunnuslukulistaa turvallisena.

  Jos se mobiitunnistus apin avaamisen saa selville, niin herkästi ollaan vaativammalla tasolla kuin selvittää kohteen nettipankin käyttäjätunnus (tai joissain tapauksissa lisäksi salasana), ei lainkaan tavatonta että ne löytyy ihan selaimesta. Ne vain muistiin ja jos saa siitä avainlukulistasta kuvan, niin olltiin jo hyvin pitkällä, uhri ei välttämättä tiedä tapauksesta ja varsinainen väärinkäyttä voidaan ajoittaa sopivaan myöhempään ajankohtaan.

  Edelläolevaan on toteutettu myös etänä, mm valesivuilla. (joissa ehkä useammin hyökätty suoraan)

  Jos avainlukugeneraattori on parempi, sitä vaikeampi kopioida, joten hyökkääjän toimittava nopeasti, ennenkuin uhri huomaa sen kadonneen, sama toki pätee puhelinappiin.
   
 46. pulatunnus

  pulatunnus

  Viestejä:
  117
  Rekisteröitynyt:
  10.01.2019
  Nettipankin saldo pitää katsoa ja lisäksi se ei välttämättä ole edes ajantasalla ja sieltä voidaan veloittaa ihan ilman että käyttäjän tarvii joka veloitusta erikseen "höylätä".

  Ja korttia voi höylätä niin pitkään kun sen kelpuutetaan, käteistä rahaa kelpaa siihen saakka kun se loppuu.

  Ja pitää nyt muistaa että ei näissä voida mennä keskimääräisen kansalaisen tasolla.
   
 47. rth

  rth

  Viestejä:
  412
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Sen kortin saa myös varmentavaksi jos se on siitä kiinni. Oli miten oli, niin itselleni en enää käteistä nosta ilman pätevää syytä.

  Tililtä voi tosiaan mennä suoraveloituksia, mutta jos elämä on siitäkin hahmottamisesta kiinni, niin olisi varmasti parempi irtisanoa ne kuukausimaksulliset palvelut.

  Nettipankin saldon kurkkaa yhtä nopeasti kuin kaivamalla sitä rahapussia perstaskusta.
   
 48. edup

  edup

  Viestejä:
  2 516
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  No ei se nyt ihan noinkaan kyllä mene. Ruoka on juu pakollinen paha, mutta asenne "menee mitä menee" sisältää aika paljon oletuksia. Tunnen henkilökohtaisesti ihmisiä, jotka syytää kuukaudessa toista tonnia ruokaan rahaa, kun syövät jatkuvasti ulkona. Ja samaten tunnen ihmisiä jotka tekee viikoksi samaa ruokaa, että saavat viilattua yksittäisen aterian hinnasta vielä sen 3 senttiä pois. Ja siihen väliin mahtuu aika paljon kaikkea, mutta missään tapauksessa ei voi sanoa että asialle (ruokaan kuluvalle rahalle) ei mitään mahda.
   
 49. Nigel

  Nigel

  Viestejä:
  391
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Pirun kätevää, jos tarvitsee avainlukua jossain muualla kuin kotona. Itse ainakin usein tarvitsen avainlukuja esim. työpaikalla, joten avainluvut kulkee lompakossa.
   
 50. Kizmo

  Kizmo

  Viestejä:
  1 532
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kyl se avainlukukortti kuuluu ihan heti ekana skannata pilveen. Sitpä se ei mene hukkaan.