Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Kuinka yleistä 100 % etätyön salliminen nykyään lopulta on? Aika paljon tulee vastaan työpaikkailomoituksia missä lukee epämääräisesti "etätyö onnistuu tietyin reunaehdoin" tai "etätyöskentely on tiimikohtaista".
Kuinka yleistä 100 % etätyön salliminen nykyään lopulta on? Aika paljon tulee vastaan työpaikkailomoituksia missä lukee epämääräisesti "etätyö onnistuu tietyin reunaehdoin" tai "etätyöskentely on tiimikohtaista".
Niin ooksää kuitenkin työsuhteessa siihen työnantajaan? Tuo linkkihän on yksityishenkilöiden verotukseen liittyvä. Jos kyllä, niin tuon mukaan minä sen varmaan ilmoittaisin. Lähinnä kalliimman koneen vähentely useampana vuonna teettää paperihommia ja jos meinaa 100 pinnaisesti vähentää, niin todennäköisesti kone ei sais olla yksityiskäytössä laisinkaan, jos kaikkien taiteen sääntöjen mukaan menis. Kuka noita tietty kerkee valvomaan, mutta mää oon laittanut 50 pinnaisesti rojut, jotka osuu kyllä työkäyttöön, mutta joilla on myös yksityiskäyttöä.Onkos ihmisillä kokemusta BYOD (bring your own device) laitteiden käytöstä työsuhteessa, ja etenkin siitä miten noiden verotus menee? Meneekö ihan tämän mukaan: Tietokoneet
Tuli eteen sen verran kiinnostava tehtävä toisaalla että päädyin ottamaan diilin vastaan, ja oli puhe että BYOD on mahdollinen mikäli Windows-koneeseen totuttelu käy nihkeäksi.
Hyvä ratkaisu on se, että työnantaja ostaa ja omistaa ”byod”-laitteen ja se on sitten 100%:sesti työkäyttöön, mutta työnantaja ei managoi sitä.Onkos ihmisillä kokemusta BYOD (bring your own device) laitteiden käytöstä työsuhteessa, ja etenkin siitä miten noiden verotus menee? Meneekö ihan tämän mukaan: Tietokoneet
Tuli eteen sen verran kiinnostava tehtävä toisaalla että päädyin ottamaan diilin vastaan, ja oli puhe että BYOD on mahdollinen mikäli Windows-koneeseen totuttelu käy nihkeäksi.
Korjaan vähän tuota lausettasi.
Win10 läppäreiden ostaminen on firmalle halpaa, kun niitä ostetaan isoja määriä esim hp elitebookit, jotka verkkiksessa 1500e niin sopivalla voluumilla ostohinnat pyöritä jossain 500e suuntamilla.
Mutta tässä taisi puhe olla MAC laitteesta, joista firmat maksaa samaa suuntaa kuin kuluttajatkin.
Korporaation kustannuspaikkakulua suomalaisen IT-kauppiaan yksittäiskappaleen hintoihin verratessa, ei tuosta ihan hirveästi jäädä. ALV-eron huomioimallakin halvennus on huomattava1500 euron läppärin hinta ei kyllä millään volyymeillä tipu 500 euroon. Noissa on todella pienet katteet.
Vaikka saisit verovähentää 10%:sesti mäkin, niin rahavirran pitää kattaa silti 24% alv:ia ja ~25% telmaksua + muita työnantajamaksuja.Korjaan vähän tuota lausettasi.
Win10 läppäreiden ostaminen on firmalle halpaa, kun niitä ostetaan isoja määriä esim hp elitebookit, jotka verkkiksessa 1500e niin sopivalla voluumilla ostohinnat pyöritä jossain 500e suuntamilla.
Mutta tässä taisi puhe olla MAC laitteesta, joista firmat maksaa samaa suuntaa kuin kuluttajatkin.
E: ja mitä verotukseen tulee, niin jos ostaa koneen työsuhteen aikana, eikä esim 6kk ennen duunin alkua ja omistaa muita tietokoneita, niin 100% työkäyttö verotuksen silmissä on ihan oikea vaihtoehto.
Meiltä löytyy esim 2 hengen taloudesta; 1 pöytäkone, 3 kannettavaa, 1 macmini. Niin jos nyt ostaisin kannettavan ja laittaisin sen 100% työkäyttö verovähennyksiin niin eipä tuossa hirveästi nokan koputtamista olisi verottajalla.
Kannattaa tutustua niihin sisäänostohintoihin, jos mahdollista. Saatat yllättyä. Olen parissa firmassa ollut sellaisessa positiossa että sisäänostohinnat tullut tutuiksi.
Noissa on todella pienet katteet. -> joo katteet on pienet kun ostat 1 kappaleen jostain vähittäismyynti kaupasta.
Toivottavasti ei tule yllätyksenä että voluumiostot ovat eri hinnalla.
Joskus tukuista ja suoraan laitevalmistajalta it-kamaa ostaneena keskisuureen yritykseen, niin riippuu kyllä todella paljon eri asioista, mitä ei itse näe. Joka tapauksessa listahinnoissa kuluttajille raudan osalta on usein helposti lisähintaa 24-60 prosenttiyksikköä siihen, mitä yritys siitä maksaa.Olen myös työni puolesta päässyt aikoinaan näkemään sisäänostohintoja ja myös keskeisimpien tukkureiden järjestelmiin löytyi pääsy. Ei siellä kyllä ihan tuollaisia hintoja näkynyt, vaikka ostovolyymit olivat paikallisittain merkittäviä.
1500 euron läppärin alviton hinta on hieman reilu 1200 euroa. Jos hintaa painetaan vielä tuosta lähemmäs 500 euroa volyymien avulla niin aika erikoiselta kuulostaa. Mutta jos asia on näin, niin eipä siinä sitten mitään
Onkos ihmisillä kokemusta BYOD (bring your own device) laitteiden käytöstä työsuhteessa, ja etenkin siitä miten noiden verotus menee?
Nykyiseen työpaikkaan mennessäni tein paikallisen sopimuksen, jossa sain tiettyä "etua" kun lupasin olla vähintään 2 vuotta töissä ko. paikassa. En viitsi sen tarkemmin kertoa mitä tuo "etu" oli, koska en tiedä onko miten yleinen käytäntö eli tunnistaisiko sen perusteella mistä paikasta kyse. Sopimuksen rikkomisesta joutuu maksamaan ajan myötä pienenevän summan sakkoa. Nyt tuo 2 vuotta on tulossa täyteen tässä syksyllä ja tuo summakin lienee enää max. joitakin satasia. Tämän jälkeen sopimus raukeaa.
Tämä "etu" työnantajan puolelta on minulle jo annettu kokonaisuudessaan. Sopimuksen rikkominen ei tunnu reilulta, vaikka se onkin jo lähes täytetty. Hieman kuitenkin harmittaa kun tässä keväällä ja kesällä on tullut Linkedinissä monta headhunterin yhteydenottoa, joihin sitten ei ole viitsinyt sen enempää edes tarttua, koska tuskin heillä olisi aikaa odotella syksyyn että voisin vaihtaa työpaikkaa rikkomatta tuota sopparia. Mietin lähinnä että jos lähtisin tässä sopparin viimeisinä kuukausina pois ja siten rikkoisin sen, niin olisikohan miten iso virhe ja siltojen polttaminen? Tuo sakko ei minua harmittaisi enää tässä vaiheessa kauheasti, mutta lähinnä pelottaa että tulee tehtyä virhe jos rikkoo sopimuksen, tehtyyn sopimukseen kuitenkin pitäisi pystyä luottamaan Ehkä turvallisempaa on vaan odotella kärsivällisesti ja sitten syksyllä mahdollisesti tarttua johonkin kiinnostavaan mahdollisuuteen mikäli tulee tarjolle.
E: Tämä olisi voinut sopia tuonne työelämäkeskusteluun, mutta kyse IT-alan työstä niin laitoin tänne. IT-alalla erityisesti siltojen poltto ei houkuta.
Juuri näin. Ihan normaalia että keväällä kysellään töihin ja syksyllä sitten aloitellaan.En nyt osaa tuohon sopimukseen ottaa kantaa, mutta sen verran vaikeata on osaajien palkkaus etten usko että olisit menettänyt kaikkia tilaisuuksia.
Oliko siinä työnantajan puolelta sakkoa jos irtisanovat? Edellisessä firmassa tehtiin vastaavia papereita kun pääsi johinkin (suhteessa firman kokoon) kalliiseen koulutusputkeen. Piti sitoutua roikkumaan talossa pari vuotta tai olisi joutunut maksamaan jonkun sakkomaksun - suhteessa siihen kurssiputken hintaan ja siitä sitten pienennttiin aina 1/24 per kuukausi tjsp. Yritettiin kinuta työnantajalle samaa velvotetta, mutta olivat sitä mieltä että se että saa sen tietotaidon ja sertin mukaansa on riittävä.Tuo sakko ei minua harmittaisi enää tässä vaiheessa kauheasti, mutta lähinnä pelottaa että tulee tehtyä virhe jos rikkoo sopimuksen, tehtyyn sopimukseen kuitenkin pitäisi pystyä luottamaan Ehkä turvallisempaa on vaan odotella kärsivällisesti ja sitten syksyllä mahdollisesti tarttua johonkin kiinnostavaan mahdollisuuteen mikäli tulee tarjolle.
Ei ollut työnantajalta samaa sakkoa. Sopimusehtoihin oli kirjattu sopimuksen päättäväksi tekijäksi 2 vuoden täyttyminen tai työsuhteen päättyminen ennen sitä. Jos työsuhde ja sitä myötä se sopimus olisi päättynyt työnantajan toimesta ennen 2 vuotta, niin kumpikaan ei olisi maksanut sakkoa.Oliko siinä työnantajan puolelta sakkoa jos irtisanovat? Edellisessä firmassa tehtiin vastaavia papereita kun pääsi johinkin (suhteessa firman kokoon) kalliiseen koulutusputkeen. Piti sitoutua roikkumaan talossa pari vuotta tai olisi joutunut maksamaan jonkun sakkomaksun - suhteessa siihen kurssiputken hintaan ja siitä sitten pienennttiin aina 1/24 per kuukausi tjsp. Yritettiin kinuta työnantajalle samaa velvotetta, mutta olivat sitä mieltä että se että saa sen tietotaidon ja sertin mukaansa on riittävä.
Jos ei ole aivan kamala polte nostaa heti kytkintä (eli joku duunissa isommin rassaa: esimies, työkaverit/tiimi tai tehtävät) niin itse odottaisin sopimuksen loppuun. Pääsee helpoimmalla, vähimmällä säätämisellä ja jäänee kaikille hyvä maku. Niin lyhyestä ajasta on mun mielestä kyse (*). Muutenkin omassa tilanteessa kun lomat alkaa lähipäivinä niin lomailisin ne alta pois koska aktiivinen työnhakukin on sellaista että jaksaisi lomalla tehdä. Jos aloitat työnhaut elokuussa kun ihmiset palaavat lomilta niin ihan hyvin voit jo hakea ja kysellä kaikkia paikkoja mitä tulee vastaan, ilmoitat vain jos prosessi etenee että lokakuun alussa pystyt aikaisimmillaan vaihtamaan taloa.Tarkennetaan, että sopimus raukeaa lokakuun alkupuolella, eli sen puolesta mahdollisen uuden työn voisi aloittaa siinä loka-marraskuussa. Onhan siinä ainakin 4 kuukautta vielä odottelua.
Tämä menee ehkä vähän sivuraiteelle, mutta eiköhän Googlelle hakeva tiedä jo palkkatoiveensa ja varsinkin oman tasonsa. Sain taannoin haastatella erästä kaveria jolla oli hakuprosessi Googlelle kesken. Google oli siinä kohtaa antanut uskoa että on kiikun kaakun palkkaavatko kaverin, joten hän haki samalla muita hommia. Tyyppi tunsi atk:n todella syvällä tasolla ja oli niin taitava koodaamaan että hiljaiseksi veti.Ihan toivotonta sanoa juuri mitään näillä tiedoilla.
Jos valmistut DI:ksi / maisteriksi / tohtoriksi ja rekryynnyt entrylevel engineeriksi Zürichiin Googlelle, niin aloituspalkka suoraan koulun penkiltä on n. 12000e / kk. Jos valmistus datanomiksi ja päädyt töihin Maken Tieto & Koneeseen koodaamaan nettisivuja Sirpan parturikampaamolle johonkin metsän keskelle, niin lähtöpalkka varmaan ei paljon yli 2000e ole.
Tarkemmin tässä tapauksessa tasoa tietämättä, niin Google (ja vastaavat) sijoittavat kyllä kaverin tasonsa mukaan ts. ei sinne kokenut kaveri mihinkään aloittelijatason paikkaan päädy eikä niistä aloittelijapaikoista mitään järjettömiä summia maksetakaan. Tuo Sveitsi on vähän erikoinen paikka siinä mielessä, että siellä kokenut kaveri saa ihan ei-Google tason firmastakin yli 10k€ kuussa eli esim. samasta firmasta, mikä maksaisi Suomessa jonkun 5-6k€/kk samalle tyypille samoista töistä.Laitan tämän tänne palkkakeskustelusta, ettei se puoli rönsyile.
Tämä menee ehkä vähän sivuraiteelle, mutta eiköhän Googlelle hakeva tiedä jo palkkatoiveensa ja varsinkin oman tasonsa. Sain taannoin haastatella erästä kaveria jolla oli hakuprosessi Googlelle kesken. Google oli siinä kohtaa antanut uskoa että on kiikun kaakun palkkaavatko kaverin, joten hän haki samalla muita hommia. Tyyppi tunsi atk:n todella syvällä tasolla ja oli niin taitava koodaamaan että hiljaiseksi veti.
Itselläni heräsi siinä ajatus että näinköhän Googlen aloittelijatason työpaikat tarjoavat noin taitavalle kaverille mielenkiintoisia haasteita vai onkohan siellä käytävät täynnä sielunsa rahasta myyneitä lahjakkuuksia?
Tämä kaveri ei siis ollut kokenut, ellei se tuosta viestistäni käynyt ilmi. Oli vain todella taitava suoraan koulun penkiltä.Tarkemmin tässä tapauksessa tasoa tietämättä, niin Google (ja vastaavat) sijoittavat kyllä kaverin tasonsa mukaan ts. ei sinne kokenut kaveri mihinkään aloittelijatason paikkaan päädy eikä niistä aloittelijapaikoista mitään järjettömiä summia maksetakaan. Tuo Sveitsi on vähän erikoinen paikka siinä mielessä, että siellä kokenut kaveri saa ihan ei-Google tason firmastakin yli 10k€ kuussa eli esim. samasta firmasta, mikä maksaisi Suomessa jonkun 5-6k€/kk samalle tyypille samoista töistä.
Ei junioripalkka, mutta kyllä se ihan normi senioripalkka Sveitsissä on it-alalla, muista senioreista en tiedä Tuon vuoksi tuosta kokemustasosta mainitsinkin. Ilman kokemustaustaa ei taida kyllä juurikaan löytyä firmoja, mihin pääsisi suoraan paremmille paikoille, vaikka olisi kuinka velho.Tämä kaveri ei siis ollut kokenut, ellei se tuosta viestistäni käynyt ilmi. Oli vain todella taitava suoraan koulun penkiltä.
Tiedän aika hyvin sveitsin palkkatason ja ei se 10 k€/kk nyt mikään junioripalkka siellä (pl. esim. Google ja Amazon) ole vaan vaatii aika vahvaa osaamista. Senioripaikkojakin löytyy aika paljon joissa jää alle tuon. Googlen alin palkkaluokka on siis saman verran kuin kokeneemman seniorin palkka muissa firmoissa.
Juu, mutta Googlella se seniorin palkka on sitten tuplat tuohon verrattuna. Sehän tässä oli koko pointti, että Googlella ekaa päivää oleva junnu tienaa saman kuin seniori muualla sveitsissä (tai jopa enemmän), ei ihmetellä Sveitsin palkkatasoa Suomeen verrattuna.Ei junioripalkka, mutta kyllä se ihan normi senioripalkka Sveitsissä on it-alalla, muista senioreista en tiedä Tuon vuoksi tuosta kokemustasosta mainitsinkin. Ilman kokemustaustaa ei taida kyllä juurikaan löytyä firmoja, mihin pääsisi suoraan paremmille paikoille, vaikka olisi kuinka velho.
Oma alkuperäinen pointti oli enemmänkin siinä, että ei osaavan & kokeneen kaverin tarvitse sinne junnuhommiin mennä ja myydä sieluansa rahasta, vaikka kuinka Google onkin. Tosin tässä kokemusta nyt ei sitten ollut ja ilman kokemusta taas vaativampia hommia ei saa oikein normireittejä mistään firmasta heti suoraan. Eli myykö sitten sielunsa rahalla vai ilman, junnuhommista joka tapauksessa todennäköisesti joutuu aloittamaan.Juu, mutta Googlella se seniorin palkka on sitten tuplat tuohon verrattuna. Sehän tässä oli koko pointti, että Googlella ekaa päivää oleva junnu tienaa saman kuin seniori muualla sveitsissä (tai jopa enemmän), ei ihmetellä Sveitsin palkkatasoa Suomeen verrattuna.
Hieman oftopiccia. testissä oli siis Palvelinten yhteenliittämistä ssh avaimilla ilman passua, mitenköhän tuo edes oikein onnistuisi. Joka tapauksessa joudut siirtämään avaimen palvelimelle, kirjautumaan palvelimelle ja lisäämään ssh avaimen serverille, vai käsitinkö nyt jotain väärin. Ilmeisesti servereissä oli ssh aktiivisena, mutta salasanaa ei annettu.Pitää snadisti avautua tännekin. Tuli sekin koettua, että firma vetäs YT:t kesken työhaastattelukierrosten Voi elämä, että on paska aika hakea duunia.
Toinen firma haki "L1 supporttia" (rekrytoija pisti kylmiltään viestiä), karvan päälle 3k liksalla ja ilmoituksessa "linux basics" ja teknisessä testissä oli jotain logien analysointia regexeillä, palvelimien yhteenliittämistä ssh-avainpareilla ilman passua ja perus SQL-queryjen luomista. Ei ihan vastannut rekrypuheita tää testi tai liksa positiota, joka oli lopulta Support Analyst...
Mielenkiintoinen firma ja positio, mutta liksa oli vaan onnettoman huono vaativuuteen nähden, mutta täytyy pitää silmällä.
Hieman oftopiccia. testissä oli siis Palvelinten yhteenliittämistä ssh avaimilla ilman passua, mitenköhän tuo edes oikein onnistuisi. Joka tapauksessa joudut siirtämään avaimen palvelimelle, kirjautumaan palvelimelle ja lisäämään ssh avaimen serverille, vai käsitinkö nyt jotain väärin. Ilmeisesti servereissä oli ssh aktiivisena, mutta salasanaa ei annettu.
Ok, nyt selittää tarkemmin. Itse mietin ovatko jo firmoissa alkaneet teettämään mahdottomia tehtäviäJuu, siis ylläpitäjänä eli oma käsitykseni vastauksesta oli avainparin luominen ja siirto palvelimelle, jotta jatkossa ei vaadita passua.
Ok, nyt selittää tarkemmin. Itse mietin ovatko jo firmoissa alkaneet teettämään mahdottomia tehtäviä
Minkälaisia tehtäviä tulevassa duunissa oikein olisi. Ilmeisesti jonkinlaista ylemmän tason linuxsupporttihommaa, ei kuitenkaan ihan sysadminjuttuja?Ne tulee vasta, kun itse duuni alkaa. Ainakin tän hetkisen tuurin perusteella voisin näin olettaa
No noi kaikki kuuluu kyllä Linux Basics tommosessa tehtävässä. Ihan asiallisia teknisiä kysymyksiä. Pitäisi kyllä osata nuo kaikki tehdä jos meinaa tommosia tehtäviä ylipäätänsä menestyksellä tehdä. Tosin oon nähny "Linux-expert" heppuja, lähinnä Aasian puolelta jotka eivät osaisi tehdä noista mitään ilman apua.
Minkälaisia tehtäviä tulevassa duunissa oikein olisi. Ilmeisesti jonkinlaista ylemmän tason linuxsupporttihommaa, ei kuitenkaan ihan sysadminjuttuja?
Se mitä L1 tarkottaa vaihtelee aika paljon firmasta ja tuotteista riippuen.Toki, mutta ei noi mihinkään L1 supporttiin kyllä kuulu. Nimim. toistakymmentä vuotta moista tehnyt. Regexpejä duunas meillä lähinnä devops-sällit, samoin noita muita (toki niitä saatto käyttää kuka vaan, mut niiden luominen oli ihan eri jannujen duunia). Ja liksa ei ala sillon kolmosella. Hyödyllinen taito, tottakai, en mä sitä. Oli vaan sekava firma kehnolla palkkatasolla.
Toki, mutta ei noi mihinkään L1 supporttiin kyllä kuulu. Nimim. toistakymmentä vuotta moista tehnyt. Regexpejä duunas meillä lähinnä devops-sällit, samoin noita muita (toki niitä saatto käyttää kuka vaan, mut niiden luominen oli ihan eri jannujen duunia). Ja liksa ei ala sillon kolmosella. Hyödyllinen taito, tottakai, en mä sitä. Oli vaan sekava firma kehnolla palkkatasolla.
Se mitä L1 tarkottaa vaihtelee aika paljon firmasta ja tuotteista riippuen.
Jos olet "L1 tuessa" B2B puolella ja sinne sun tukeen soittaa pelkästään asiakkaan it-inssejä ja devaajia, niin vaatimustaso on helposti sama kuin monessa muussa paikassa L2 tuessa.
Niin ja perus helldesk L1 harvemmin yli 3k tienaa.
Sekava rekryprosessi kyllä. Testien perusteella kuvittelin, että hakevat linuxosaajaa, mutta tehtävänimikkeessä puhutaan l1 tason supportista jonka itse käsitän tasolla vastaillaan puhelimeen ja forwardoidaan tikettejä eteenpäin.Toki, mutta ei noi mihinkään L1 supporttiin kyllä kuulu. Nimim. toistakymmentä vuotta moista tehnyt. Regexpejä duunas meillä lähinnä devops-sällit, samoin noita muita (toki niitä saatto käyttää kuka vaan, mut niiden luominen oli ihan eri jannujen duunia). Ja liksa ei ala sillon kolmosella. Hyödyllinen taito, tottakai, en mä sitä. Oli vaan sekava firma kehnolla palkkatasolla.
Ihan sysadmin-juttuja, niiden oman softan tukea globaalille asiakaskunnalle ja yleistä 24/7-monitorointia. Ei vaan oikeen rekryhenkilö tiennyt mitä homma pitää sisällään.
Sekava rekryprosessi kyllä. Testien perusteella kuvittelin, että hakevat linuxosaajaa, mutta tehtävänimikkeessä puhutaan l1 tason supportista jonka itse käsitän tasolla vastaillaan puhelimeen ja forwardoidaan tikettejä eteenpäin.