IT-alan työpaikat

No jos alan mediaanipalkka on juurikin tuota 200k€ SF:n alueella, niin suhtautuisin varauksella 200k$ aloittelijan palkkaan. En sano sitä etteikö joku MIT:n priimus pääsisi oikeassa firmassa heti tuollaiseena palkkaan, mutta ei se ole realismia suurimmalla osalle...

Kyllä ihan yleisesti ns. top (FANG + muutamat muut) firmoissa kaikkien vastavalmistuneiden softareiden palkat ovat tuota luokkaa. Näiden firmojen ulkopuolella ja esim. startupeissa total comp. on toki pienempi. Yleisesti USAssa ja erityisesti bay arealla firmojen välillä on palkassa paljon enemmän eroja kuin Suomessa, ja uran edetessä nämä erot vain kasvavat.
 
Niinpä. Onkohan kenelläkään tietoa, minkä verran tuon Solita Akatemian palkka voisi suurin piirtein olla?
Tarkoitus on, että sinne jäädään töihin ihan vakituisesti, eli jos vaan haluaa käydä "Akatemian" oppiakseen lisää, niin tuskin on oikea paikka.
Jos taas on sopiva henkilö hommiin ja sinne päätyy, niin eiköhän se palkkakin ole Helsingissä kolmen tonnin kieppeillä, tai mitä nyt aloitteleville devaajille yleisesti maksetaan.
Oletus on siis, että sillä samalla palkalla jatketaan varsinaisia hommia, kun akatemiajakso on suoritettu.
 
YouTuben Bisqwit sanoi joskus tehneensä web-devausta alle siivojan palkan. Mietin että mitenhän tuo onnistuu, mutta mahtoikohan olla samanlainen kuvio sitten.

Helposti. Otat jotain freelance-keikkoja, jossa on paskamainen asiakas.

Jommaltakummalta foorumilta otin "yhden viikonlopun javascript-koodailun", jonka tein lähinnä itselleni , kun halusin opetella bootstrappiä. Kun oli maksun aika, ostaja halusi vielä "nämä ja nämä" ja sitten lopulta katosi kuin pieru Saharaan. Nyt käytin itse alle 10h ja harjoittelin samalla uuden bootstrapin, niin ei niin paljon v*tuta, mutta olisi se kiva, jos ihmiset ei heiluttelisi palkkaa työstä nenän edessä ja sanoisi "saat kun on valmista". Vähän oli kesken, mutta maksun saatuani olisin tehnyt valmiiksi. Ostaja poisti tunnuksensakin ja sai työni ilmaiseksi, se vähän syö miestä. Tietenkin pistin hommalle stopin aika äkäiseen, kun ostaja ei ollut sanansa mittainen mies.

Niin ja olisin saanut tästä noin satasen. Olen ihan oikeissa töissä, tämä olisi mennyt kategoriaan "ammattitaidon ylläpito", jos olisin taas mennyt tekemään web-hommia. Minusta laskutetaan paljon enemmän kuin satanen päivältä, että halvalla olisi lähtenyt.

Ongelma on näissä, että jonkun pienen rungon tekee ihan kuka vaan täältä. Uskoisin, että sinäkin tekisit ihan hyvää työtä. Sitten alkaa palaverit ja hienosäätö, jossa saa menemään ihan törkeästi aikaa. Silloin se palkka laskee alle siivojan työn ja ulkoasun hiominen täydelliseksi on helposti työviikko.

Tämän takia näissä keikoissa pitäisi tietää, mitä ansoja on. Ja omasta kokemuksestani oppien, saavat ensi tyypit antaa rahat etukäteen. Vaikka ei ollut ollenkaan vakava case ja vaikka käytin siihen tosiaan käytännössä yhden päivän. Oikeasti katselin bootstrap-videoita ja dokumentaatiota enemmän kuin käytin varsinaiseen toteutukseen, enkä laskenut sitä edes varsinaiseksi työajaksi. Sen tein lauantaina, sunnuntaina nousi ne web-sivut linjoille ja lähti asiaakkaalle.

Valitan avautumista, mutta tässä on käytännön esimerkki, missä olisin päässyt siivojan palkoille, jos ne tienaavat sen 10€/h ja asiakas olisi maksanut.
 
Kyllä ihan yleisesti ns. top (FANG + muutamat muut) firmoissa kaikkien vastavalmistuneiden softareiden palkat ovat tuota luokkaa. Näiden firmojen ulkopuolella ja esim. startupeissa total comp. on toki pienempi. Yleisesti USAssa ja erityisesti bay arealla firmojen välillä on palkassa paljon enemmän eroja kuin Suomessa, ja uran edetessä nämä erot vain kasvavat.

Näyttää palkat olevan aloittelevalle devaajalle n. 130-160k luokkaa osakkeiden kanssa ilman bonareita. Ilman osakkeita n. 106-120k.
 
Jokos korona alkaa vaikuttamaan IT-firmojen rekrypyöritykseen? Itseä ei työttömänä jaksa kiinnostaa tuo koronapaniikki, mutta ilmeisesti firmoissa otetaan varman päälle, ja voisi kuvitella että joko suoraan tai välillisesti vaikuttaa myös työnhakuun.

Jaa-a, enpä tiiä. Itsellä ens viikolla asiakkaalle haastattelu, mut voi olla mahdollista, että etänä pidetään. Ylipäätään kaikki tällä hetkellä pidetään etänä, mikäli se on mahdollista. Toimistolle/f2f vain, jos on välttämätöntä. Tämä siis meidän firmassa.

Mut en usko, että rekryämiseen nyt sinänsä vaikuttaa.
 
Mut en usko, että rekryämiseen nyt sinänsä vaikuttaa.

Kyllä tällä on varmasti ihan todellisia vaikutuksia siihenkin. Kun tavara ei liiku ja palveluita ei kuluteta, niin tilaajat laittavat kehitystyötä jäihin. Lomautuksia tulee aivan varmasti alalle kuin alalle, terveydenhuoltoa lukuunottamatta.
 
Kyllä tällä on varmasti ihan todellisia vaikutuksia siihenkin. Kun tavara ei liiku ja palveluita ei kuluteta, niin tilaajat laittavat kehitystyötä jäihin. Lomautuksia tulee aivan varmasti alalle kuin alalle, terveydenhuoltoa lukuunottamatta.

Nii, mut oli kyse, että "joko vaikuttaa". Mut totta virkoit silti.
 
Meillä tuli jo pari päivää sitten matkustuskielto koti - ja ulkomaille sekä toive vältellä julkisia kulkuvälineitä. Tänään tuli määräys, että kaikki ovat etätöissä 3 viikkoa.

Tämä siis isohko ohjelmisto-talo pääkaupunkiseudulla. Meillä on paljon rekryjä auki, vaikea nähdä miten ne etenis videohaastatteluja pidemmälle.
 
Kiintoisaa tietää. Varmaan tuota tartuntariskiä pyritään loppupeleissä porrastamaan tavalla tai toisella.
eiköhän tämä se tarkoitus ole, tiedetään jo monessa paikassa, että paska on tuulettimessa ja nyt yritetään vaan hidastaa tartunnat niin, että kerrala ei terveydenhuolto kuormittuis niiin paljoa.. +ehdittäis kehittää rokoteta samalla.. nähtäväksi jää kuinka onnistutaan..

Rekryihin varmasti vaikuttaa joka firmassa jo nyt. Kuka nyt haluaa näin epävarmassa tilanteessa palkata kuin ne ketä on ns. "pakko" palkata. Tää tilanne kuitenki voi kestää useita kuukausia, miksei jopa vuoden..
 
Juu mullaki ois tulossa yks sopparioffer mutta taitaa mennä sekin nyt vituiksi ainakin vähäksi aikaa. Meillä löytiin office ns. "Kiinni" sinne saa mennä mutta turvatoimet ovat melkoiset, eli 90% henkilökunnasta tekee kotoa ja sitten on se VPN-ongelma. :)
 
Varmaan CV-pankkeja kuitenkin täytellään varalle. Sinänsä työnhakijalle hyvä tilanne koska Kelan/TE-toimiston aktivointitoimet varmaankin vähenevät ja olisi outoa jos tukia kovin helposti leikataan. Toisaalta turhauttavaa jos olet aktiivinen hakija, joita varmasti devausalalle pyrkivistä löytyy runsaasti. Ehkä tämä lopulta jopa vähentää alan hakijapainetta jonkin verran.

Mä taas näen tässä riskit että tulee ns. 2008:t tämän kanssa. Talous dippaa ja yt-neuvotteluja tulee runsaasti.
 
Osa 3: Harjoittelija ammattilaisten seassa

Tapahtui viime jaksossa: Työkkärin (Sipilän hallituksen? :D) rahoittaman paikallisen firman toteuttama kokonaisuudessaan 7kk pituisen C++-kurssin teoriaosuus 3kk oli ohi ja pääsin siirtymään oikeaan IT-alan firmaan harjoittelijaksi.


Heti ensimmäiseksi sanottava etteivät kaikki 13 kurssilla olijaa saaneet harjoittelupaikkaa, lopulta tilanne taisi olla että 8 sai paikan.

Työpaikkahaastattelu firmaani oli ikimuistoinen. Painoin ovikelloa klo. 13:55 ja hetken kuluttua pomo tuli avaamaan oven jonka jälkeen siirryttiin kokoushuoneeseen jonka pöydällä retkottivat amiksesta tutut oskilloskooppi ja spektrianalysaattori.
-"Nuita en olekaan käyttänyt vähään aikaan."
-"Mutta tuttuja on?"
-"Joo toki, mutta amiksessa viimeksi käyttäny... Säätää asteikon ja son siinä."
-"Jos näiden käyttöluonnistuu ja elektroniikka kiinnostaa niin niitäkin hommia riittää. Teemme täällä monipuolisia juttuja."


Sitten istuttiin alas ja 2 sekunnin hiljaisuuden jälkeen aloin kertoa itsestäni kovasti jännittäen; C64 ala-asteen ekalla joululahjaksi, pari vuotta myöhemmin sillä tehty D10 noppa Kyberpunk 2020 -roolipeliin (vain yksi rivi koodia), eka 486 yläasteella (träkkerimusiikki ja config.sys & autoexec.bat että saa pelit päälle), amiksen elektroniikka-asentajantutkinto, keskeytynyt korkeakoulututkinto (en ole 100varma mainitsinko että keskeytyksiä oli itseasiassa 3, ja ne kaduttavat sanoin kuvaamattomasti!) ja siirtyminen hanttihommiin/pätkätöihin/työttömyyteen/vuorotöihin, omat pienet ohjelmointiprojektit (edellisissä viesteissä mainittu sudokun ratkoja). Välissä ääneni alkoi väristä aika paljonkin enkä saanut pidettyä sitä oikein mitenkään hallinnassa. Sitten pomo otti ohjat käsiinsä ja alkoi kertoa mitä täällä oikein tehdään. "Jos haluat kehittyä niin täällä se on mahdollista. Omatoimista. Olemme pieni firma ja porukka on kokenutta... Yli 20v hyvinki on suurimmalla osalla kokemusta... ja avuliasta kans, mutta apua tulee hakea itse, ja ottaa se vastaan. Kaikki on hyvin paljon itsestä kiinni."

Sitten 10 minuutin jälkeen kuulin ne sanat! "Joo, ihan hyvältä kuulostaa kyllä minä sinut ottasin. Nämä haastattelut on aina vain puhetta. Jokainen voi puhua mitä haluaa, mutta se tekeminen on eri homma ja se selviää vain tekemällä."
"... Kaupat tuli!"


Klo. 14.07 olin jo rakennuksen pihalla, haastattelu oli kestänyt n. 10 minuuttia. Suurimman vaikutuksen minuun teki ettei paskapuhetta ollut yhtään - 0. Sellaista: "meidän firma on innovaation keskus.." pirulainen kun inhoan sellaista. Sellaisesta oikein paistaa läpi ettei ole mitään sanottavaa, ja sitähän Oulun start-up maailmassa kuuli tällä vuosikymmenellä aivan vitusti, tai ainakin minä kuulin illan istujaisissa. Siksi sitä haluan korostaa ja nostaa esille tuon Tampereen Yliopiston jutun josta voisi kirjoittaa viestin jos toisenkin toiseen ketjuun.

Takaisin nykypäivään. Nyt on reilut 2kk harjoittelua takana pienessä (ja persoonallisessa) IT-alan firmassa. Ensimmäisenä päivänä sain läppärin ja työkaverin jonka projektiin tulin harjoittelijaksi, samalla C++-kurssin teoriaosuus vaihtui C-kieleen ja sulautettuihin järjestelmiin. Otin heti asiakseni "näyttää taitoni" ja alkaa korjaamaan bugeja siitä Linuxin päällä pyörineestä pienestä tietokoneesta mikä oli homman alla (mahdoton tehtävä). Se osoittautui osaksi virheeksi, olisin voinut säästää ainakin viikon tekemällä GTK-tutoriaaleja (huonojen) youtube videoiden mukaan vaikka joka päivä klo. 14 jälkeen kun työteho laskee luonnollisesti. Sen sijaan luin dokumenteja ja kyllähän siinäkin oppi mutta puolella teholla. Pitää muistaa tuo kun seuraavan kerran tulee joku täysin uusi asia. Opettelee tekemään sen saman asian vaikka siinä menisi aikaa ja homma näytäisi huvittelulta. Siitä saa kuvan mitä oikeasti tapahtuu ja pystyy alkaa ratkomaan.

Sitten helmikuussa tapahtui ihme, sain korjattua ihan oikean bugin! Sinne meni gittiin! Erittäin iso juttu meikälle, en voi sanoa että GTK-viidakko on selätetty mutta kovasti voiton puolella.

Kokonaisuudessaan hommat maistuu hyvin. Olin (vieläkin koska pelit) kova Windows-harrastaja, mutta vasta Linuxin opettelu on avannut asiota oikeasti. systemctl tai journalctl tulille ja katotaan uusiksi mikä sielä oikiasti tapahtuu. Windowsissa tapahtuu tietty samat jutut mutta kaikki on niiiiiiin paljon hankalammin tarkkailtavissa. Nykyään kotikoneilta löytyy myös Fedorat. Wintoosan ja Linuxin erona voisin sanoa vaikka verkkoyhteyksien asetusten kirjoittamisen. Anoppilassa piru vie etsin sitä oikeaa ohjauspaneelia Win10:stä joulupyhät, mutta Linuxin puolella kirjottelen vain tekstitiedostoon suoraan ja mietin että onko tämä edes laillista.

Olen viimeksi lukenut tätä ketjua joskus viime vuonna ja onneksi aukaisin nyt, sillä tuo sosiaalisuudesta puhuminen osui kyllä aika hyvin. En ole itse kovin extrovertti ja jäi melkein huomaamatta että olen sivuuttanut tämän asian täysin! On kiusallisia tilanteita joissa kävelen jotain vastaan monta kertaa päivässä ja katsotaan kumpikin muualle, koska ei olla tutustuttu. Ei saatana. :D

Meikällä on joku juttu että tulee tilanteita ettei oikein tiedä mitä sanoa, hörpitään sitä kahvia 10 minuuttia että kumpikaan sanoo mitään. :D Osaan kyllä puhua joten korjaan tilanteen ensiviikolla.

Parhaassa tapauksessa seuraava osa tarinaa vasta 39v Juniorina keväällä kuukauden päästä.

To be continued....

Ps. Olen aivan varma että tällä forumilla lurkkailee tyyppejä jotka ovat samassa tilanteessa kuin minä olin (jättäny koulut kesken ja nyt vituttaa kun kumminkin elämäntehtävänä on tietokoneet ja kaikki mitä niillä voi tehdä, mutta sitten ei voi tehdä!)
Niin siinä vain kävi että Coronasta ja perjantai 13. huolimatta kirjotettiin nimet työsopimukseen. Aivan mahtavaa.
 
Ehkä tuo myös muuttaisi hakijakoostumusta. Devauksesta yritettiin tehdä mainstreamia, mutta varmaankin harvaa tuosta kohderyhmästä kiinnostaa hieman elitistinen ja hankalasti työllistävä ala epävarmoilla näkymillä.
Onnea matkaan. Olisi kiinnostava tietää lisää myös niistä tyypeistä joilla oli jo taustalla paljon osaamista (ja ei negatiivisia puolia?) mutta joita ei silloin alkujaankaan valittu mukaan kun tuo harjoittelukuvio alkoi.

Mun täytyy myöntää, että en taaskaan ymmärrä näitä sun kirjoituksia.
 
Onnea matkaan. Olisi kiinnostava tietää lisää myös niistä tyypeistä joilla oli jo taustalla paljon osaamista (ja ei negatiivisia puolia?) mutta joita ei silloin alkujaankaan valittu mukaan kun tuo harjoittelukuvio alkoi.
Mitä tulee tuohon jälkimmäiseen niin Jumi muistaakseni kuvaili että koulutusjaksoon tms. oli ryhmähaastattelu jossa iso osa porukasta esitteli runsaasti vapaa-ajan projekteja yms. ja Jumi jälkifiiliksinä totesi että häneltä puuttuu vastaava tausta.
Joo näin tosiaan oli. Meitä oli silloin syksyllä siellä Buutin C++-kurssin ryhmähaastattelussa 5 ukkoa joista yksi kertoi viimeistelevänsä parhaillaan 8-bittisen Nintendon emulaattoria ja takana oli 20-30v kokemusta. Tuollaiselle koko elämänsä alalla töitä tehneelle kurssi olisi ollut turha. Tämähän oli suunnattu sellaisille joilla oli takana "jonkinverran" kokemusta ohjelmoinnista. Epäilen että ukkeli oli matkassa vain aktiivimallin takia ja yritti saada työllistymistoimia suoritettua, ihmisenä hänessä ei ollut mitään vikaa.

Me kaikki muut 4 samassa haastattelussa ollutta päästiin. Sen pistin kaikista kurssilaisista merkille että ihan normaali 25-40v tyyppejä mutta erittäin hiljaisia, olen kyllä itsekin aika hiljainen niin en oikeastaan edes huomannut aluksi. :):thumbsup:
 
Viimeksi muokattu:
Kummallista, päästä nyt tuollaisen koulutusjakson kautta duuniin? Taisin Jaaha sulle sanoa jo yli vuosi sitten, että raahaa perseesi tuollaiselle, mutta kun ei niin ei.
 
Sillä mitä mieltä olet ei valitettavasti ole mitään väliä eikä noi nopat kiinnosta työnantajaa juurikaan. Alalla oleva osaaja tuskin joutuukaan tyytymään, mutta sinähän et ole vielä alalla eikä sinulla ole alan tutkintoa? Noihan on tehty juuri kaltaistesi alanvaihtajien tarpeisiin.

Tilanne on se, ettet ole saanut edes kesä/harjoittelupaikkaa vaikka olet hakenut duunia vuoden(tjs?). Joku siis mättää enkä usko sen olevan osaamisessa, koska vaatimukset entry level/harjoitteluun ovat aika pienet ja olet koodannut jo vuosia. Arvelen että kyse on sosiaalisten taitojen ja/tai tiimityöskentelyn kokemuksen puute. Sinun pitäisi siis päästä näyttämään kyntesi, että kykenet työskentelemään osana tiimiä ja työyhteisöä "keinolla millä hyvänsä" ja helpoiten tällainen onnistuu jonkun harjoitusohjelman kautta. Toinen vaihtoehto on hakea kouluun ja opiskella alan tutkinto, mutta siinä menee vuosia ja senkin jälkeen joudut hakemaan noita aloittelijoiden paikkoja.

Mitä jos kerrankin vastaan välittämisen sijaan kokeilisit sittenkin täällä kokeneempien antamia neuvoja työllistymiseen? Mitä pidempi työttömyysjakso sulla on alla, niin sitä vaikeampaa työllistymisestä tulee.
 
Kummallista, päästä nyt tuollaisen koulutusjakson kautta duuniin? Taisin Jaaha sulle sanoa jo yli vuosi sitten, että raahaa perseesi tuollaiselle, mutta kun ei niin ei.
Tuskinpa olisi työllistynyt. Jaaha on vastaava kuin tuo nintendomies, siksihän se kysyikin. Luulee olevansa taidoiltaan muita parempi ja asenne on siksi täysin perseestä, vaikka tosiasia on ettei ole tehnyt päivääkään oikeaa tuottavaa työtä.

Yllä oleva on provo, koska jokainen tietää että jaaha trollaa.
 
Sä oot kyllä melkonen sälli. Joka kerta tunnut tietävän paremmin asiat kuin muut. Mietippä nyt hetki, että jos se mitä teet nyt ei ole tuottanut tulosta, niin kannattaisiko kokeilla jotain muuta lähestymistapaa? Tai miksi minä täällä trollille jankkaan, ihan turhaahan se on.
 
Olen tehnyt yhden livekooditestin haastattelussa ja haastattelijan palaute oli että ottaisi tiimiinsä. Mukava tyyppi, ja vaikka perusteita piti samalla googlailla koska olin käyttänyt kieltä viikon joskus edellisvuonna niin muutoin homma sujui kohtuullisesti. Ei siis lähtökohtaisesti ole sosiaalisista taidoista tai tiimityöskentelystä kiinni. Jos taas firman ehtona sille että uskaltavat palkata on puolen vuoden ilmaistyö niin valitettava juttu, enköhän aikanaan työllisty johonkin eri firmaan.
No miksi et menny sinne töihin? Eikö ollu neukkarin feng shui kohdallaan? Vai tuliko hylkäys ja rekrytoija ei vaan kehdannut sanoa päin naamaa ettei ole ainesta hommiin.
 
eiköhän joku parempikin diili saada aikaan jos niikseen on

Ei se 3-6kk:n opiskelu työttömyysetuudella ennen öbaut varmaa työpaikkaa niin huono diili kyllä ole, jos se vaihtoehtoinen "parempikin diili" on 1-N vuoden työttömyys (ilman relevanttia harjoittelua) ennen epävarmaa työpaikkaa. Vaikea ymmärtää, miksi ylenkatsot noita koulutusohjelmia, kun ne voisivat olla loistava tapa juuri sinulle, jolla ei ole alan koulutusta/kokemusta ja työllistyminen ei ole ainakaan vielä tuottanut tulosta kohta 1,5 vuoteen jos oikein olen tulkinnut.
 
Tuli sähköpostia yhdeltä yritykseltä, että rekrytointi on seis koronan vuoksi. Haastattelemme hakijoita myöhemmin.
Ja noihin rekrytoiviin koulutuksiin sanoisin, että ilmeisesti työllistyy ihan hyvällä prosentilla porukkaa niistä.
 
Itsekkin siirrän omaa työnhakuani kilpailijan pariin, koska en halua vaivata mahdollista uutta työnantajaani omalla hakemuksellani tälläisessa tilanteessa. Akuuttia tarvetta vaihtaa kun ei ole, mutta liksaa toki saisi aidan toisella puolella jonkin verran enemmän. Nyt kuitenkin uskon rekryjen menevän jäihin vähäksi aikaa jo käytännön syistä ja mukavampaa muutenkin aloitella uusia hommia hyvässä taloussuhdanteessa.
 
Itsekkin siirrän omaa työnhakuani kilpailijan pariin, koska en halua vaivata mahdollista uutta työnantajaani omalla hakemuksellani tälläisessa tilanteessa. Akuuttia tarvetta vaihtaa kun ei ole, mutta liksaa toki saisi aidan toisella puolella jonkin verran enemmän. Nyt kuitenkin uskon rekryjen menevän jäihin vähäksi aikaa jo käytännön syistä ja mukavampaa muutenkin aloitella uusia hommia hyvässä taloussuhdanteessa.

Työpaikan vaihdoksesta tulee vielä ytn-soppareissa vain palkaton sairasloma ensimmäisen kuukauden ajan. Itsellä sellainen päällä juuri, siis sopimus ei sairasloma. Tuntuu älyttömän fiksulta tässä tilanteessa tämä järjestely...
 
Kyllä näkisin että nuo trollihuutelut itsessään on sitä trollailua, ja onhan tuo henkilökeskustelu jo foorumin säännöissä kielletty. Osalla ilmeisesti vain ei ole kykyä olla menemättä henkilöön, en tiedä ovatko työpaikoillaan samanlaisia ja onko juuri tällaisten takia firmat haluttomia palkkaamaan ilman aiempaa alan työnäyttöä.

Sulle on annettu täällä sivukaupalla kaikenlaisia ohjeita, mutta mitkään niistä ei oikein tunnu menevän perille. Olisko vika nyt siinä että tämä ehkä paistaa haastatteluissakin läpi, että mitään ohjeita ei oikein tunnuta noudattavan?

En yhtään ihmettele jos monella menee kuppi nurin tuon sun hommasi kanssa, kun ihan validia ohjetta tulee mutta toiminta ei vaan muutu mihinkään.
 
Kyllä näkisin että nuo trollihuutelut itsessään on sitä trollailua, ja onhan tuo henkilökeskustelu jo foorumin säännöissä kielletty. Osalla ilmeisesti vain ei ole kykyä olla menemättä henkilöön, en tiedä ovatko työpaikoillaan samanlaisia ja onko juuri tällaisten takia firmat haluttomia palkkaamaan ilman aiempaa alan työnäyttöä.
Joo kyllä työpaikoilla usein keskustellaan henkilöstä ja hänen suorittamisestaan, jos ohjeita annetaan vuoden verran eikä toiminta siltikään muutu.
 
Ei käsittääkseni ole edes about varma työ Sarasen kautta, 3 kk on melko eri kuin 6 kk, ja Sarasen diilissä oli 1 kk opiskelua ja 5 kk täysipäiväistä työtä, eli ei nyt lähdetä olkiukkoilemaan kuitenkaan. Jopa 3 kk ilmaistyötä on kuitenkin hiukan omituinen tarjous jos tyyppi vakuutti haastattelussa ja on pidempään vääntänyt useampaa stäkkiä eli nopea kehittyminen työssä on kohtuullisen varmaa. Joku kuukausi koepalkalla, seuraavat kaksi kuukautta normilla harjoittelupalkalla ja sen jälkeen junnupalkka, siinä voisi olla jees. Tai sitten vain normit position palkat heti alkuun.

Pahoittelut jos tulkitsin väärin. Eli 6kk on liikaa (3kk ei?) ja huono diili? Huonompi kuin N vuoden työttömyys ilman lähes varmaa työpaikkaa? Kerrotko vielä, miksi ajattelet näin? Onko kyse periaatteesta, että mieluummin jäät työttömäksi kuin että joku hyötyisi osaamisestasi muutaman kuukauden ajan samalla tarjoten sinulle arvokkaan harjoittelun, koulutuksen ja polun työelämään? Onko tämä siis periaatteellinen asia vai miksi ihmeessä tuota väheksyt?

Ja: olisiko siis 3kk koulutus/harjoittelu/orjatyö se "parempi diili" kuin N vuoden työttömyys ilman lähes varmaan työpaikkaa? Niitäkin järjestetään (Academic Work, joka on täällä mainittu). Kuten olen kertonut, eräs ystäväni täysin toiselta ei-tekniseltä humanistiselta alalta työllistyi loistavasti konsultiksi ja on nyt tehnyt niitä hommia yli vuoden, jos oikein muistan. Ei näitä joka paikkakunnalla järkätä, eikä koko ajan, mutta kuitenkin.
 
Periaate on että puoli vuotta ilmaistyötä on huono diili. Olen ollut töissä (huonosti palkatuissa), saanut erittäin hyvää palautetta siitä, käyttänyt runsaasti aikaa itsenäiseen opiskeluun, ja tiedän että työskentelen kohtuullisen isolla panoksella, joten pidän korvausta hommasta ihan hyvänä lähtökohtana.

Se on parempi diili, kuin ei työtä lainkaan (etenkin kun se vie eteenpäin). Jossain kohtaa kannattaa hyväksyä vain tappiot ja muuttaa parametreja vaikka se vähän koville ottaakin.
 
Tässä ketjussahan aina löydetään se asian huono puoli. Viime vuonna sanoin että lasken palkkatoiveeni parin tonnin tienoille, josta tyypit postasi että nyt pyydät liian vähän ja ei tuosta tule mitään. Tyyliin pari kuukautta myöhemmin sanoin että en hakisi Sarasen puolen vuoden ilmaistöihin, josta tyypit postasi että kyllähän tuollaiseen pitää nöyrtyä ja miksi egoilet.

Tähän threadiin mahtuu niin kovin monta kirjoittajaa ja mielipidettä. Keskustelusta saa sen irti mitä haluaa. Jokaisessa jutussa on pointtinsa mistä voi ottaa oppia tai sitten ei. Sun kohdalla tuskin on teknisestä osaamisesta paikkojensaaminen kiinni. Tai ainakin mä uskon, että ne sun github projektit osoittaa osaamisen olevan riittävä. Ehkä siellä kiikastaa joku muu kuin tekninen asia? Tai ehkä haet työtä firmoista, jotka eivät sovi sun profiiliin?

Mitä nopeammin ensimmäisen paikan löytää niin sitä nopeammin pääsee uralla eteenpäin. Tietty helppo mun huudella, kun uraa on jo 20v+ takana. Mun ensimmäinen alan työpaikka tarjosi reilun 40mk/h ja edelleen olen siitä paikasta kiitollinen. Ehkä just sillon ei tajunnut miten hyvä asia se työ oli, mutta jälkikäteen miettien monet asiat se ensimmäinen työpaikka ja työkaverit opettivat. Kotikoodaus on ihan eri maailma kuin työkseen koodaaminen. Mun ensimmäinen duuni oli pienessä tuotefirmassa missä pääsi tai joutui tekemään ihan kaikkea lokalisaatioiden nypläämisestä ominaisuuksien koodaamiseen ja nappulatestaamiseen. Tuli aika selväksi, että jos haluaa tehdä tuotteen asiakkaalle niin mikään juttu ei ole vähäpätöinen.
 
Viimeksi muokattu:
Jos kokee omaavansa paljon potentiaalia ja riittävät sosiaaliset taidot niin silloin ainut mistä voi olla kiinni on työkokemus.

Jos koet, ettei pitkään aikaan tarjolla ole ollut riittävää korvausta sun panoksesta - on ainut looginen selitys väärinkäsitys kykyjen arvosta.

Sen olen nyt yli 20v IT alan aikana oppinut, että aina kannattaa ottaa haasteita vastaan vaikka korvaus olisi pieni jos ei parempaakaan ole. Toki joku käyttää sua hyväkseen, mutta siitä työkokemuksesta on alussa paljon enemmän hyötyä kuin palkasta.
 
Tähän threadiin mahtuu niin kovin monta kirjoittajaa ja mielipidettä. Keskustelusta saa sen irti mitä haluaa. Jokaisessa jutussa on pointtinsa mistä voi ottaa oppia tai sitten ei. Sun kohdalla tuskin on teknisestä osaamisesta paikkojensaaminen kiinni. Tai ainakin mä uskon, että ne sun github projektit osoittaa osaamisen olevan riittävä. Ehkä siellä kiikastaa joku muu kuin tekninen asia? Tai ehkä haet työtä firmoista, jotka eivät sovi sun profiiliin?

Mitä nopeammin ensimmäisen paikan löytää niin sitä nopeammin pääsee uralla eteenpäin. Tietty helppo mun huudella, kun uraa on jo 20v+ takana. Mun ensimmäinen alan työpaikka tarjosi reilun 40mk/h ja edelleen olen siitä paikasta kiitollinen. Ehkä just sillon ei tajunnut miten hyvä asia se työ oli, mutta jälkikäteen miettien monet asiat se ensimmäinen työpaikka ja työkaverit opettivat. Kotikoodaus on ihan eri maailma kuin työkseen koodaaminen. Mun ensimmäinen duuni oli pienessä tuotefirmassa missä pääsi tai joutui tekemään ihan kaikkea lokalisaatioiden nypläämisestä ominaisuuksien koodaamiseen ja nappulatestaamiseen. Tuli aika selväksi, että jos haluaa tehdä tuotteen asiakkaalle niin mikään juttu ei ole vähäpätöinen.

Helvetin hyvin sanottu. Kun en Jaahata tunne niin vaikea sanoa, mutta tuskin on teknisestä osaamisesta kiinni. Jos työhaastattelussa sanotaan että "kaivataan työkokemusta" niin ei se noilla näytöillä tarkoita teknologiastackin kasvattamista, vaan sitä että osaatko
-toimia osana tiimiä tehokkaasti
-tehdä hommat niinkuin käsketään eikä niinkuin ois paras tapa
-tehdä vain ne hommat mitä sanotaan, eikä alkaa sooloilemaan

Kaikkein haastavampia omasta näkökulmasta on ne tyypit jotka osaa tehdä, mutta eivät tee niitä taskeja mitä projektipäällikkö tms. sanoo vaan niitä hommia mitkä kiinnostaa enemmän. Omaksi huviksi koodailu ja yhteisprojektit on ihan eri asia kuin softatalon projektit joissa pitää yhdessä tehdä porukalla ne hommat mitä on sovittu, eikä alkaa miettimään että ei tää tapa oo nyt paras mahdollinen.

Voin sanoa että eivät varmasti tee parhaalla mahdollisella tavalla, mutta ei ne firmat kaipaa sinne junnukoodaria kertomaan miten hommat pitäisi tehdä. Ne haluaa sinne tyypin joka tekee mitä käsketään. Just another brick in the Wall. Jos haastattelussa alkaa kyselemään tai kyseenalaistamaan talon tapoja toimia niin varmasti kokeneella HR-tyypillä nousee varoitusmerkit ylös.

Oma neuvoni siis on: mene tekemään ihan mitä tahansa hommaa, vaikka ilman palkkaa / harjoitteluna että voit sanoa että osaat tehdä softaa kaupallisessa tiimissä. Kärsi vuosi ja laita työnhaku päälle sinä aikana, nyt on teknologia hallussa ja työkokemusta. Itse tein suurinpiirtein näin alanvaihtajana IT-puolelle management-tason hommin: mulla oli osaaminen kunnossa mutta ei alan työkokemusta, ekaan työpaikkaan menin ajatuksella kaikki kelpaa. Siellä meni pari vuotta ja sit siirryin nykyiseen paikkaan. Palkka on noussut tässä 3 v aikana ekan työpaikan palkasta reilut 50% niin että mennään hieman keskiarvon yläpuolella.
 
Tässä ketjussahan aina löydetään se asian huono puoli. Viime vuonna sanoin että lasken palkkatoiveeni parin tonnin tienoille, josta tyypit postasi että nyt pyydät liian vähän ja ei tuosta tule mitään. Tyyliin pari kuukautta myöhemmin sanoin että en hakisi Sarasen puolen vuoden ilmaistöihin, josta tyypit postasi että kyllähän tuollaiseen pitää nöyrtyä ja miksi egoilet.
Ehkä pitäis myös rehellisesti ajatella sitä, että haluaako oikeasti tehdä IT-hommia työkseen? Kyllä töitä osaajille löytyy ja onhan niitä sullekin tarjottu, mutta ei vaan kelpaa.
 
Sen verran pitää kyllä jaahaata puolustaa, että tollaiset puolen vuoden "harjoittelut" on kyllä ihan sitä itseään ellei siinä tosissaan varma työpaikka ole tarjolla. Sitäpaitsi ne on monesti silkkaa työttömyystuen ym. hyväksikäyttöä. Koe-aikakin on olemassa ja luultavasti sellainen vielä lätkäistään päälle harjoittelun jälkeen?
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reactions: drc
Jos ette ole erikseen opettajan asemassa tai ei ole työsopimuksessa erillistä mainintaa, niin minkälainen velvollisuus on opettaa muita? Entä minkälainen "laki" on offshoren kanssa?
 
Jos ette ole erikseen opettajan asemassa tai ei ole työsopimuksessa erillistä mainintaa, niin minkälainen velvollisuus on opettaa muita? Entä minkälainen "laki" on offshoren kanssa?

Aika usein soppareissa on "... ja muut työnantajan määrittelemät tehtävät." tms. lauseke minkä piiriin tuo nyt uppoaa kuitenkin. Kuuluu myös ihan yleisesti järjelliseen toimintatapaan että seniorimmat opettaa junnumpia. Ei toki tietenkään mistään ohjelmoinnin peruskurssi tasoisesta kamasta alkaen, vaan milloin mistäkin yksittäisestä jutusta.

Yleisesti, jos työtehtävät ei miellytä niin niistä kannattaa keskustella esihenkilön kanssa. Jos tilanne ei muutu niin firma vaihtoon.
 
Olen AMK:ista valmistunut IT-tradenomi. Ollut useita vuosia oman alan töissä.

Nyt kiinnostaisi hakea Yliopistoon samalle alalle jatkamaan, kun moni AMK-tuttu näin näkyi tekevän.

Niin miten tää homma käytännössä toimisi?

Siis miten haetaan jne jne? Yhteishaku?

Netistä ei kuuklaamalla tahdo löytyä kuin keskustelupalstavastauksia "AMK papereilla pääsee suoraan jatkamaan yliopistoon", mutta sitä ei kerrota että miten.

Lähinnä siis kyselen että jos joku on käynyt tämän polun, niin mitä piti tehdä? Oliko pääsykokeita? Katselivatko arvosanoja?

Ja miten muuten kun en ole käynyt lukiota, niin asettaako tämä ylimääräisiä haasteita opiskelun suhteen (lue = matematiikka)?
 
Sanoisin että jätä ne lyhenteet vähemmälle. Omaan työpaikkaani on haettu ehkä pääasiassa linkedinin perusteella koodareita ja sanoisin että 90% on kusipäitä. Ei työpaikkoihin ennenkään ole pätevintä valittu vaan sopivin.
 
Sanoisin että jätä ne lyhenteet vähemmälle. Omaan työpaikkaani on haettu ehkä pääasiassa linkedinin perusteella koodareita ja sanoisin että 90% on kusipäitä. Ei työpaikkoihin ennenkään ole pätevintä valittu vaan sopivin.

Lyhenteillä ne kusipäät on päässeet sinne töihin.
 
Olen AMK:ista valmistunut IT-tradenomi. Ollut useita vuosia oman alan töissä.

Nyt kiinnostaisi hakea Yliopistoon samalle alalle jatkamaan, kun moni AMK-tuttu näin näkyi tekevän.

Niin miten tää homma käytännössä toimisi?

Siis miten haetaan jne jne? Yhteishaku?

Netistä ei kuuklaamalla tahdo löytyä kuin keskustelupalstavastauksia "AMK papereilla pääsee suoraan jatkamaan yliopistoon", mutta sitä ei kerrota että miten.

Lähinnä siis kyselen että jos joku on käynyt tämän polun, niin mitä piti tehdä? Oliko pääsykokeita? Katselivatko arvosanoja?

Ja miten muuten kun en ole käynyt lukiota, niin asettaako tämä ylimääräisiä haasteita opiskelun suhteen (lue = matematiikka)?

Minä olen käynyt Tietojenkäsittelyn FM-ohjelman AMK-insinöörin papereilla. Hain suoraan maisterivaiheeseen ja pääsin kyllä heittämällä sisään. Mitään siltaavia opintojakaan ei tarvittu vaan 120 op riitti että sai maisterin paperit kouraan. Toki kävin aikaisemmin vapaaehtoisesti avoimessa yliopistossa ensimmäisen vuoden peruskurssit mutta tuskin olivat pakollisia.
 
Sanoisin että jätä ne lyhenteet vähemmälle. Omaan työpaikkaani on haettu ehkä pääasiassa linkedinin perusteella koodareita ja sanoisin että 90% on kusipäitä. Ei työpaikkoihin ennenkään ole pätevintä valittu vaan sopivin.
Entä jos haluaa yliopistoon opiskelijaelämän ja vaihtelun vuoksi? Tuskin uusista kontakteistakaan haittaa on.

Meinaan että vaikka henkilön x osaaminen ei kasvaisi yhtään yliopistossa, saahan hän uusia kontakteja, uusia ideoita jne joista on työelämässä hyötyä.

Itsellä mikään ei estä alkamasta taas täysipäiväiseksi opiskelijaksi, niin miksi ei kokeilisi?
 
Tälläinen itsestäänselvä vastaus että kannattaa kysyä sieltä yliopistosta mikä kiinnostaa, tai vaikka useammasta. Siellä on työntekijöitä ihan sitä varten että voivat kertoa hakijoille miten homma toimii ja mitä siihen opiskelupaikkaan vaaditaan.
 
Toivottavasti ei (uudestaan) joudu työskentelemään ihmisen kanssa joka on huolissaan tarvitseeko opettaa muille jotakin.

Itse pidän aika paljon noista opetus- ja perehdyttämishommista. Kun joutuu uudelle tyypille selittämään ääneen että miten hommat on tarkoitus tehdä, niin siinä voi itsekin tajuta että "miksi vitussa me muuten tehdään tämä näin" ja voi sit miettiä hommia parempaan suuntaan.
 
Omista hommista oppii yleensä aina uusia asioita kun pitää selittää muille.

Toki usein huoli opetuksesta on ollut oman arvon laskeminen kun joku muukin osaa tehdä samoja asioita.
 
Olen AMK:ista valmistunut IT-tradenomi. Ollut useita vuosia oman alan töissä.

Nyt kiinnostaisi hakea Yliopistoon samalle alalle jatkamaan, kun moni AMK-tuttu näin näkyi tekevän.

Niin miten tää homma käytännössä toimisi?

Siis miten haetaan jne jne? Yhteishaku?

Netistä ei kuuklaamalla tahdo löytyä kuin keskustelupalstavastauksia "AMK papereilla pääsee suoraan jatkamaan yliopistoon", mutta sitä ei kerrota että miten.

Lähinnä siis kyselen että jos joku on käynyt tämän polun, niin mitä piti tehdä? Oliko pääsykokeita? Katselivatko arvosanoja?

Ja miten muuten kun en ole käynyt lukiota, niin asettaako tämä ylimääräisiä haasteita opiskelun suhteen (lue = matematiikka)?

Itse hain IT-tradenomin papereilla tietotekniikan FM koulutukseen syksyn yhteishaussa (JYU).
Oli joku keskiarvo vaatimus, riippunee haettavasta yliopistosta. Pääsykokeita ei ollut.
Alussa käytiin edellisen koulutuksen todistus/kurssit läpi ja sen sisällön perusteella määriteltiin täydentävät kurssit kandivaiheesta (max 50 op, itselle tuli 8 op Algoritmit 1/2 kursseista).
Lukiota en myöskään ole käynyt ja haasteet jää nähtäväksi. :)
 
Toivottavasti ei (uudestaan) joudu työskentelemään ihmisen kanssa joka on huolissaan tarvitseeko opettaa muille jotakin.
Tilanteita on työelämässä hyvin erilaisia. Itse haluan opettaa "virallisesti", eli on sovittuna esimiestasolla se asia, eikä niin että kysellään tietoa pöydän alta. Muutaman kerran on käynyt niin, että kaveri kyselee multa vinkkejä ja myöhemmin esittää saavutuksensa omalla nimellä. Mutta pahimmat tilanteet ovat offshoren ja halpamaiden kanssa....
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 475
Viestejä
4 497 789
Jäsenet
74 213
Uusin jäsen
Naxu20

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom