IT-alan työpaikat

Mulla on vähän sellainen käsitys, että TE-palvelujen kautta ei hae enää kuin ne kaikkein epätoivoisimmat firmat, kun aikaa menee vaan turhaan hukkaan niiden hakijoiden kanssa, joille työkkäri on määrännyt pakkohaun. Monsterkin taitaa olla aika kuollut portaali. Sen sijaan indeed.fi kun pistää C++ ja sijainti Oulu niin löytyy yli 50 osumaa. Osa varmaan päällekkäisiä ja kaikki ei täysin relevantteja.

Toki suhteet on se paras tapa työllistyä Oulunkin seudulla, mutta ainakin Elektrobit, Unikie, Symbio ja Nordic Semiconductor ovat viime aikoina hakeneet ihan julkisestikin C++-osaajia.

En kyllä mitenkään ymmärrä tuota työpaikkojen pimittämisen logiikkaa. Ja tuskin se TE-toimistokaan nyt ihan ketä vaan esimerkiksi C++ koodariksi lähettää hakemaan. Toki kaikkea voi siitä lafkasta uskoa.

Jos olisin työvoimapulasta kärsivä yritys niin totta hitossa se työpaikkailmoitus ammuttaisiin joka mediaan, missä ehkä joku niitä lukee. Potentiaaliset työnvaihtajat, jotka eivät ole työttömiä tuskin käyttävät aikaansa miettien minnehän ne työpaikkailmoitukset on tällä kertaa piilotettu.

Itse selainen Mollia aina sivusilmällä "että tietää missä mennään" ja Linkedin tarjoilee joskus järkeviä ehdotuksia (yleensä ei), niin mikäli joku sen unelmien työpaikan nyt jonnekin indeed.fi (mikä se ees on?) sivustolle saati omalle kotisivulleen laittaa, kyllä se menee ihan täysin ohi.
 
En kyllä mitenkään ymmärrä tuota työpaikkojen pimittämisen logiikkaa. Ja tuskin se TE-toimistokaan nyt ihan ketä vaan esimerkiksi C++ koodariksi lähettää hakemaan. Toki kaikkea voi siitä lafkasta uskoa.
Niin sitä voisi luulla. Työvoimatoimiston kyvyt arvioida kuka on sovelias minkälaiseksikin koodariksi ovat aika lähellä nollaa. Sieltä pistetään helposti jotain webbisivun tekijää C++ koodihaastatteluun ja päinvastoin. Kaverilta lähti firma alta niin joutui pakkohakemaan johonkin Repen autopajalle kotisivun tekijäksi backend + mobiilitaustalla.

Sitten on ne vempulat, jotka periaatteessa voisivat homman hallita, mutta joita ei työt ees kiinnosta.

Se, että sä et osaa hakea töitä oikeasta paikasta ei tarkoita etteikö muut osaisi.
 
Se, että sä et osaa hakea töitä oikeasta paikasta ei tarkoita etteikö muut osaisi.

Ymmärtääkseni ongelma oli enemmän työnantajalla hakea minua oikeasta paikasta. Jos minulla olisi tarve töille, sitten minä hakisin sitä työnantajaa.

C++ tosin on niin ruosteessa, että tämä ei suoraan liity itseeni. Niinjoo, ja nykyisen työpaikan ilmoitus kyllä sattui silmään mollista.
 
C++:aa käytetään niin monessa paikassa, että mun mielestä paras tapa lähteä liikkeelle olisi miettiä mitä haluaa tehdä. Yhdessä ääripäässä voi olla rautaläheinen ohjelmointi sulautetussa ympäristössä, missä käytetään c++:aa rajoitetussa muodossa. Toisessa ääripäässä voi olla joku Qt ui/applikaatiotunkkaus. Sitten kun tietää mitä haluaa tehdä kaivaa ne profiiliin sopivat firmat esiin ja hakemuksia sisään. Työpaikat ei välttämättä siis ole haetaan c++ osaajaa(liian geneerinen) vaan voi olla vaikka applikaatio/firmware ohjelmoijaa.
 
2020 työmarkkinat käy kuumana ja uusi vuosikymmen houkuttaa hakemaan vihreämpää ruohoa toisaalta.

Haasteena työpaikkoja vertaillessa on, että kaikilla yrityksillä on samat litaniat rekrymainoksissa hyvän palkan yms suhteen. Monet yritykset mainostavat nykyään työkaluja tarpeiden mukaan. Saako käytännössä valita itse vai sinnepäin katalogista? Onko työsuhde-eduissa paljon eroa suuren ja pienen välillä? Kokemuksia on suuresta, jossa työvälineet keskitasoa ja työsuhde-edut hyvät.

Palkkioista keskustelu lienee jouhevampaa pienessä ja palkankorotuksen saaminen. Mutta katto tukee vastaan nopeammin?
 
Ainakin Vincitin ponnettomuus yllätti. Tuntuu että ainakin konsulttifirmat on vetäneet marginaalinsa minimiin ja junnut burgeroi asiakassuhteet kun entry-tason rekryluovuus on maissa

Avaatko vähän tuota. En hitauttani ymmärtänyt seuraavia. 0. Miten oltiin ponnettomia? 1. Mitkä marginaalit on vedetty minimiin? 2. Mitä on asiakassuhteiden burgerointi ja miten tämä näkyi haastattelussa? 3. Mitä tarkoittaa, että "rekryluovuus on maissa"?

Burgerointi Urbaanin sanakirjan mukaan (en silti tajua):
burgerointi: Ylenpalttista keskittymistä tiettyyn asiaan, liiankin tarkkaa tai laajaa asioiden käsittelyä, loputonta yksinpuhelua, tai muuta omituista käyttäytymistä, myös näsäviisastelulla trollaamista.
 
Viimeksi muokattu:
Vincitillä käyty haastattelussa ja Reaktorilla käynti tulevaisuudessa. Ainakin Vincitin ponnettomuus yllätti. Tuntuu että ainakin konsulttifirmat on vetäneet marginaalinsa minimiin ja junnut burgeroi asiakassuhteet kun entry-tason rekryluovuus on maissa. Ei sillä että omakaan työnhakumetodiikka olisi kuin tanssia.

fyi sinulle ja muille: siilin m&k ohjelmaanki on haku auki Oulussa ja Seinäjoella. Seuraava lienee syksyllä, ehkä myös Helsingissä taas tai sit ei, riippunee tarpeesta :) Vincitillä näemmä kans kesärekry päällä.
 
Viimeksi muokattu:
Ja tuskin se TE-toimistokaan nyt ihan ketä vaan esimerkiksi C++ koodariksi lähettää hakemaan. Toki kaikkea voi siitä lafkasta uskoa.

Kyllä laittaa jos olet työtön IT-kaveri ja TE-toimisto lätkäisee sut jonkun tietyn koodin alle. Siinä samassa koodissa voi olla vaikka photoshopin räplääjät, testaajat, tietokanta adminit, palvelin kaverit, erp-käyttäjät jne.

Noita sitten hakee ne jolle TE-toimisto lähettää noita työpaikkailmoituksia kun ovat sen jonkun koodin alla. Mikäli eivät hae niin joutuvat karenssiin vaikka tietävät varmaan, että työkokemus/osaaminen ei vastaa yhtään haettua paikkaa.
 
Avaatko vähän tuota. En hitauttani ymmärtänyt seuraavia. 0. Miten oltiin ponnettomia? 1. Mitkä marginaalit on vedetty minimiin? 2. Mitä on asiakassuhteiden burgerointi ja miten tämä näkyi haastattelussa? 3. Mitä tarkoittaa, että "rekryluovuus on maissa"?
Ainakin kaverilla on jo jargonit hallussa, vaikka vasta haastiksessa käynyt. :rofl:
 
mutta vajaan tunnin haastattelun ensiminuuteilla tyyppi alkoi pohjustamaan että halusi ottaa minut sinne tunnustelemaan ilmapiiriä koska olin jo vuosi sitten hakenut Vincitille ja tämä alustaisi vuoden 2021 kesätyöhakuani heille.

Kuulostaa todella oudolta. Pohjustaa työnhakua vuoden päähän? Täh?
 
Vincitillä käyty haastattelussa ja Reaktorilla käynti tulevaisuudessa. Ainakin Vincitin ponnettomuus yllätti. Tuntuu että ainakin konsulttifirmat on vetäneet marginaalinsa minimiin ja junnut burgeroi asiakassuhteet kun entry-tason rekryluovuus on maissa. Ei sillä että omakaan työnhakumetodiikka olisi kuin tanssia.

Ja Suomeksi sama kiitos.
 
Tyyppi oli ystävällinen, mutta hiukan enemmän devaukseen liittyviin kysymyksiin ei saanut vastauksia

Minkälaisia nämä kysymykset sitten olivat?
Meinaan jos ne on enemmän teknologia keskittyneitä niin usein vastaus Vincitin kaltaisessa firmassa on että riippuu asiakkaasta.
 
Haastattelukutsussa annettiin ymmärtää että kyseessä on työhaastattelu (mainittiin moniosainen prosessi yms.), mutta vajaan tunnin haastattelun ensiminuuteilla tyyppi alkoi pohjustamaan että halusi ottaa minut sinne tunnustelemaan ilmapiiriä koska olin jo vuosi sitten hakenut Vincitille ja tämä alustaisi vuoden 2021 kesätyöhakuani heille. Ihan mukavaa, mutta lievästi turhauttavaa - jäin mielenkiinnosta juttelemaan loppuajaksi. Tyyppi oli ystävällinen, mutta hiukan enemmän devaukseen liittyviin kysymyksiin ei saanut vastauksia ja vaikka haastattelukutsussa ja vielä haastattelussa pyydettiin esittämään kriittisiä kysymyksiä Vincitiä koskien niin näihin vastaukset tuntui välttelevan Vincitin saattamista negatiiviseen valoon (mikä tietysti on ymmärrettävää, mutta jos pyydetään kysymään tällaisia niin...). Paljon kyseltiin mitä Vincit voisi mielestäni tehdä ollakseen hyvä työpaikka, joka tavallaan kartoittaa sopivuuttani hakijana mutta koska tuossa ei nyt harkittu työtarjousta niin hiukan kyselytutkimusmainen efekti. Olin aikaisemmin saanut Vincitiltä kohtuullisen oivaltavaa ja hyödyllistä palautetta hakuihini niin tuo haastattelu jäi laimeaksi.
Jos oli eka haastattelu, niin eikö silloin haastattelijana ollut joku HR-tyyppi? Sellaisella voi olla kyllä jostain aiemmasta roolista teknistä osaamista, mutta yleensä teknisempi tyyppi on vasta toisessa haastattelussa mukana. Siksi kovin tarkkoihin teknisiin kysymyksiin ei välttämättä löydy vastauksia.
 
Jännä, että halusivat vincit:lla toimistolle pelkän hr haastiksen takia. Monessa paikassahan esikarsinta tehdään etänä. Onsite on sitten koko päivän setti olettaen ettei tule niin kovaa hylsyä, että lähetetään kesken päivän kotiin.

Kun pääsi sinne hr haastikseen niin kyllä ne piti teknistä tehtävää riittävän hyvänä prosessin jatkamisen kannalta. Jos tuosta ei tule jatkoa niin kannattaa miettiä miksi hr heppu antoi hylsyn. Onko se jotain mihin voi itse vaikuttaa vai ei?
 
  • Tykkää
Reactions: drc
Kuulemma teknisempi tyyppi oli esitarkastuksessa sanonut että projekteissani oli tiettyjä asioita jotka ei ole vaaditulla osaamistasolla, ja tiedustelin että mitä. Firman oman GitHubin tavoitteista kysyin jotain.

Ookke mutta mitä ihmettä tarkoitat Github tavoitteilla?
 
Ei toisaalta ole alalla mikään uusi juttu nuo rekryn mielenvaihdokset, joskus vain et sovi kuvioihin.

Selkeesti ne halus sut palkata, kun kutsuivat haastatteluun. Jos prosessi tyssäsi pehmeisiin taitoihin/olemukseen/... ei tekniseen asiaan niin sun kannattaa ymmärtää mikä meni pieleen sillä puolella.

Sulla on tökkinyt työn löytymisen kanssa pitkän aikaa. Jotain teet et niin hyvin ja se asia kannattaisi löytää. Sen jälkeen voit joko korjata tilanteen seuraavaan haastikseen tai kohdentaa hakua sellaisiin firmoihin, joissa arvostetaan sinunlaista tyyppiä.

Kaikissa firmoissa missä mä olen tehnyt töitä on ihan törkeän tärkeätä olla oikeanlainen hyvä työkaveri sen lisäksi, että tekniset taidot pitää olla kohdallansa.
 
Joskus näin tilanteen missä koodikatselmointi eskaloitui sellaiseksi, että sisäänmennessä
koodissa oli kommentti tekijältä "tämä on näin koska xxx käski". Yllättäen yksi osallisista omasi jännän päänsisäisen elämän. Tovin päästä hän päätyi ottamaan loparit. Tiimikemiat ja yhteistyökyky on tärkeätä tai työhommat menee sotimiseksi ja kenelläkään ei ole enää kivaa.

Mihinkään spesifiseen tapukseen tarttumatta. Aika pienetkin epävarmuustekijät voivat torpata paikansaamisen. Uran alkupuolella tärkein pääoma on se kyky oppia ja saada työnantaja uskomaan, että hakijaan kannattaa investoida.
 
Uran alkupuolella tärkein pääoma on se kyky oppia ja saada työnantaja uskomaan, että hakijaan kannattaa investoida.

Ja moni varsinkin tekninen haastattelija haluaa ennen kaikkea vastauksen kysymykseen: haluaisinko työskennellä tämän hakijan kanssa? Tekninen taito on siinä vain yksi (toki oleellinen) osa-alue kaiken muun ohella. Konsulttipuolella korostuu yhteistyö- ja kommunikointitaitojen lisäksi kyky ajatella asiakaslähtöisesti - halu luoda asiakkaalle ja auttaa asiakasta luomaan lisäarvoa. Mutta ehdottomasti sitä toivoisi, että hakijalle voisi antaa kunnon reilun+kannustavan palautteen - koski se sitten teknistä puolta tai jotain muuta. Palaute on tavallaan edellytys sille, että voi kehittyä houkuttelevammaksi hakijaksi. Jos palautetta ei tule, sitä kannattaa erikseen kysyä.
 
Haastattelukutsussa annettiin ymmärtää että kyseessä on työhaastattelu (mainittiin moniosainen prosessi yms.), mutta vajaan tunnin haastattelun ensiminuuteilla tyyppi alkoi pohjustamaan että halusi ottaa minut sinne tunnustelemaan ilmapiiriä koska olin jo vuosi sitten hakenut Vincitille ja tämä alustaisi vuoden 2021 kesätyöhakuani heille. Ihan mukavaa, mutta lievästi turhauttavaa - jäin mielenkiinnosta juttelemaan loppuajaksi. Tyyppi oli ystävällinen, mutta hiukan enemmän devaukseen liittyviin kysymyksiin ei saanut vastauksia ja vaikka haastattelukutsussa ja vielä haastattelussa pyydettiin esittämään kriittisiä kysymyksiä Vincitiä koskien niin näihin vastaukset tuntui välttelevan Vincitin saattamista negatiiviseen valoon (mikä tietysti on ymmärrettävää, mutta jos pyydetään kysymään tällaisia niin...). Paljon kyseltiin mitä Vincit voisi mielestäni tehdä ollakseen hyvä työpaikka, joka tavallaan kartoittaa sopivuuttani hakijana mutta koska tuossa ei nyt harkittu työtarjousta niin hiukan kyselytutkimusmainen efekti. Olin aikaisemmin saanut Vincitiltä kohtuullisen oivaltavaa ja hyödyllistä palautetta hakuihini niin tuo haastattelu jäi laimeaksi.

Ihan lupaavaa sinänsä, että kutsuivat juttelemaan. Silloin on joku seula varmuudella läpäisty. :thumbsup: Se (haastattelu) on hyvä mahis antaa itsestään positiivinen kuva ja pedata työpaikkaa - vaikka sitten kesätöihin 2021. Toki kieltämättä vähän poikkeava kuvio, jos kerran tehdään ns. haastattelu muttei ole aikomustakaan tehdä työtarjousta. Haastattelu kuitenkin maksaa firmalle aika paljon rahaa. Varsinkin siinä vaiheessa kun sinne sidotaan pari teknistä osaajaa, jotka eivät voi tehdä laskutusta haastattelun ja valmistautumisen ajan. Mikä lie tuossa takana. Ehkä näkevät potentiaalia, mutta jotain vielä uupuu. Tällaisessa tapauksessa sitä toivoisi kunnon palautteen, jonka avulla voisi kehittyä.

En nyt jaksa avata noita muita ajatuksiani, mutta ota tuosta alkuun.

Olisit vaan avannut. Se one-liner ei kertonut kellekään varmaan yhtään mitään. Tuo yllä oleva kertoi paljon enemmän.
 
Todellakin firmat pelkäävät tuota junnurekryä. Ensimmäinen kerta kun en saanut haastattelusta töitä oli ensimmäinen haastattelu devaajaksi.

Oletko miettinyt, että tutkisit jotain kiinostavaa open source projektia missä on firma takana? Sulla kun on energiaa kotonakin puuhata niin tuollainen vois toimia monella tapaa parempana referenssinä kuin omien projektien puuhaaminen. Open sourceen muutama korjaus tai ominaisuus sisään etänä ja sen jälkeen hakee töitä. Moni firma tarjoaa myös täyttä etätyömahdollisuutta, mikä olisi monella tapaa hienoa asia. Esim gitlab: Join GitLab tai mozilla vois olla otollisia paikkoja tehdä etänä.
 
Kuitenkin kynnys mennä modifoimaan muiden softia niiden omissa repoissa on vähän korkea, ja tuntuu että samalla vaivalla hakee sitten sitä työpaikkaa jossa tekisi tätä.

Tuota kynnystä toivottavasti alentaa se, että juuri ikinä et pääse vapaasti pushaamaan toisten repoihin, vaan yleensä käytetään pull requesteja. Niiden käyttö myös mahdollistaa keskustelun ja palautteen tekemästäsi koodista ennen kuin se mergetään sinne projektin master-branchiin, eli ei tarvitse hirveästi pelätä että omilla räpellyksillään pääsisi suoraan jotain rikkomaan. Vai onko joku muu syy tuolle korkealle kynnykselle?
 
Tää ny jo viikon vanha viesti ja keskusteltu osittain mutta ajattelin silti nostaa..
En kyllä mitenkään ymmärrä tuota työpaikkojen pimittämisen logiikkaa. Ja tuskin se TE-toimistokaan nyt ihan ketä vaan esimerkiksi C++ koodariksi lähettää hakemaan. Toki kaikkea voi siitä lafkasta uskoa.

Jos olisin työvoimapulasta kärsivä yritys niin totta hitossa se työpaikkailmoitus ammuttaisiin joka mediaan, missä ehkä joku niitä lukee. Potentiaaliset työnvaihtajat, jotka eivät ole työttömiä tuskin käyttävät aikaansa miettien minnehän ne työpaikkailmoitukset on tällä kertaa piilotettu.
Tämä on aika hankala juttu. Varmaan joka alalla palkataan tuttuja/puolituttuja jne. Mutta jotenki tuntuu että IT-alalla juuri on "pienet piirit" ja moni tuntee kontaktien kautta hyvin laajan tekijäpiirin. Kyllä se niin vaan on että noiden suhteiden ja piilopaikkojen kautta työntekijöitä haetaan ja niin on työntekijänä helpoin hakea.

Miksei välttämättä kannata laittaa joka mediaan sitä avointa paikkaa? Sen sijaan että haet hissukseen koko ajan kavereita jotka joku tietää ja tuntee niin laita hakemus MOL, Monsteri yms. -> saat +300 hakemusta. Työnhakijoissa on varmasti paljon sitä porukkaa jotka ajattelee ettei menetä mitään jos vaan kokeilee? "Aina kannattaa soittaa rekryävälle esimiehelle ja kysellä lisätoietoja"..."En ehkä matchaa mutta tiedän että olen hyvä tyyppi niin kyllä alanvaihto onnistuu" , kavereita jotka tekee hakemuksen niin että pääsee haastatteluun (eli ei ole oikeasti osaamista mutta hakemukseen laittaa että on koska olettaa pääsevänsä puhumalla), jne. jne. Noita voi olla paljon. Jotta tästä on jotain hyötyä niin hakemukset pitää ajan kanssa käydä läpi jotta löytää ne oikeasti hyvät. Tähän vaiheeseen pääset nollakuluilla jos et hae julkisesti vaan sulla on hiljainen haku koko ajan..

Varmasti aika ajoin hyvä homma laittaa julkinenkin haku, mutta sillä jatkuvalla hiljaisella haulla saat millon vaan haluat haastatteluun asti sellaisen kaverin joka jollain tapaa matchaa. (ja ne CV:t otetaan talteen niin voidaan sitten käydä aina uudelleen läpi kun on tarvetta)

En oo itse palkannut mutta läheltä seurannut ja vaikkapa omat haastattelut missä olen käynyt aikojen kuluessa (20?) niin helpoiten ne on aina irronneet suhteilla, en osaa prosentteina sanoa mutta olisiko ainakin 50% suhteilla). Itsestäänselvyys mutta suhteilla homma menee täysin eri tavalla kuin virallista reittiä.
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reactions: hmb
Kuulostaa todella oudolta. Pohjustaa työnhakua vuoden päähän? Täh?

Vincitillä halutaan koota hyvä cv-pankki jotta voidaan riskittömästi osallistua tarjouskilpailuihin uusista projekteista? Etupainoiset rekrytoinnit tulevat kalliiksi. Pörssiyhtiö ja kvartaalipaineet..
 
Jännä, että halusivat vincit:lla toimistolle pelkän hr haastiksen takia. Monessa paikassahan esikarsinta tehdään etänä. Onsite on sitten koko päivän setti olettaen ettei tule niin kovaa hylsyä, että lähetetään kesken päivän kotiin.

Kun pääsi sinne hr haastikseen niin kyllä ne piti teknistä tehtävää riittävän hyvänä prosessin jatkamisen kannalta. Jos tuosta ei tule jatkoa niin kannattaa miettiä miksi hr heppu antoi hylsyn. Onko se jotain mihin voi itse vaikuttaa vai ei?

Mielestäni outoa ylipäänsä, että Vincitillä oli joku HR-heppu haastattelemassa. Eikös aikalailla koko paikan alkuperäinen ajatus ollut, että mitään HR:rrää tai vastaavia ei ole tai korkeintaan ihan tärkeimpien juoksevien asioiden hoitamiseen?

Itse olen tyytyväinen, ettei ole minkään HR:n kanssa tarvinnut jutella työnhaussa sitten opiskeluaikojen. Hyödyllisyys kaikkien osapuolten kannalta sen aikaisten muutaman kokemuksen perusteella suurinpiirtein nolla.

Opiskeluaikaan kävi aikanaan myös niin, että kävin työhaastattelussa, jonka jälkeen otettiin yhteyttä, että vaikutti hyvältä kirjotellaanpa soppari. Seuraavaksi omituisen pitkän radiohiljaisuuden jälkeen kyselin tilannetta, ja oli kuulemma rekrytointikielto. Kukaan ei toki muistanut asiasta mitään kertoa, saati tiennyt, että sellainen alkaa noin päivien päästä....
 
Ohan tuo nyt ihan läppä että muka 2021 rekryä valmistellaan? Ei kai ne nyt niin ulapalla ole, että kuvittelevat työttömän koodarin olevan työtön vielä vuoden päästäkin? Tai jos on, niin sitten on taidoissa niin pahoja puutteita, ettei töihin mitään asiaa taida ollakaan.Käsittääksen jaaha ei ollut mikään opiskelija.
 
Vincitillä halutaan koota hyvä cv-pankki jotta voidaan riskittömästi osallistua tarjouskilpailuihin uusista projekteista? Etupainoiset rekrytoinnit tulevat kalliiksi. Pörssiyhtiö ja kvartaalipaineet..
Tällainen systeemi on ainakin Wapicella. Ilmoittelevat "avoimia työpaikkoja", mutta työhaastattelussa kerrottiinkin, että ottavat sitten yhteyttä jos tulee sopiva projekti. Ei antanut kovin hyvää kuvaa firmasta. Menin silti töihin kun sattuivat sopivassa välissä kutsumaan.
 
Tällainen systeemi on ainakin Wapicella. Ilmoittelevat "avoimia työpaikkoja", mutta työhaastattelussa kerrottiinkin, että ottavat sitten yhteyttä jos tulee sopiva projekti. Ei antanut kovin hyvää kuvaa firmasta. Menin silti töihin kun sattuivat sopivassa välissä kutsumaan.
Samoja huomioita itsellä Wapicesta. Enkä usko, että on ainoa yritys joka tätä tekee.
 
Samoja huomioita itsellä Wapicesta. Enkä usko, että on ainoa yritys joka tätä tekee.

Tarjouspyyntöihin kuite yleensä vastataan sillä, mitä tarjotaan ja ne henkilöt lähtee asiakkaan haastatteluihin? Vai nakkaako noi sopparin allekirjoituksen kautta asiakkaalle haastatteluun vai mikä tossa on ideana? :D Kysyn siis iha vakavissani, ku en ymmärrä kuviota. Toki tarjouksiin paljon muutaki kuuluu, mut..
 
Viimeksi muokattu:
Tarjouksiin kuite yleensä vastataan sillä, mitä tarjotaan ja ne henkilöt lähtee asiakkaan haastatteluihin? Vai nakkaako noi sopparin allekirjoituksen kautta asiakkaalle haastatteluun vai mikä tossa on ideana? :D Kysyn siis iha vakavissani, ku en ymmärrä kuviota. Toki tarjouksiin paljon muutaki kuuluu, mut..
Paha mennä sanomaan kun ei varmaksi tiedä. Veikkaisin, että sopivan kyselyn tullessa kampaavat CV-pankista tekijää mikäli ei omilta palkkalistoilta löydy ja jos sieltä joku löytyy riittävän lyhyellä varoitusajalla suoraan projektiin heitettävä niin infotaan asiakasta. Tai vastaavasti joku rotaatio talon sisällä, jossa uusi sijoitetaan aluksi johonkin sopivaan projektiin josta irroitetaan toinen tuohon uuteen projektiin.
 
Paha mennä sanomaan kun ei varmaksi tiedä. Veikkaisin, että sopivan kyselyn tullessa kampaavat CV-pankista tekijää mikäli ei omilta palkkalistoilta löydy ja jos sieltä joku löytyy riittävän lyhyellä varoitusajalla suoraan projektiin heitettävä niin infotaan asiakasta. Tai vastaavasti joku rotaatio talon sisällä, jossa uusi sijoitetaan aluksi johonkin sopivaan projektiin josta irroitetaan toinen tuohon uuteen projektiin.

Niin just. Nyt ymmärrän. Halpamaista touhua silti. Siinä samalla muut firmat ottaa potentiaalisia junnuja koulutettavaksi ja hekin ovat päivästä 1 lähtien vakiosopparilla. Mut strategiansa kullakin :) Toinen joukko on niitä firmoja, jotka ottaa harjoitteluun tyyliin lounasseteli-palkalla ja harjoittelu kestää vaikkapa 3kk, luvataan sen jälkeen EHKÄ tarjota vakipaikkaa. Koe-aikaki on olemassa..

edit: On tullu jätettyä väliin tollaset harjoittelut. Parissa mainostoimistossa tollaista tuli vastaan aikanaan.
 
Viimeksi muokattu:
Tarjouspyyntöihin kuite yleensä vastataan sillä, mitä tarjotaan ja ne henkilöt lähtee asiakkaan haastatteluihin? Vai nakkaako noi sopparin allekirjoituksen kautta asiakkaalle haastatteluun vai mikä tossa on ideana? :D Kysyn siis iha vakavissani, ku en ymmärrä kuviota. Toki tarjouksiin paljon muutaki kuuluu, mut..
Minä ainakin kävin asiakkaan haastateltavana ja vasta sitten alettiin sorvaamaan sopparia. En tiedä mitä olisivat tehneet, jos en olisi hyväksynyt sopimusta.
 
Voi olla että luuli vielä opiskelijaksi, koska nykyisessä CV:ssäni ei ole vuosilukuja opinnoille ja hain entry-hommia. Hain Vincitille myös viime keväänä ja tuosta CV:stä löytyi vuosiluvut opinnoille, mutta ei noita varmaan enää lueskella. Neuvoivat kuitenkin myös tuolloin hakemaan seuraavan vuoden kesätöitä, joten lievästi pänni nyt haastattelussa kuulla sama juttu heti alkuun.
ööö.. Olit haastattelussa HR-ihmisen kanssa, eikä tullut puheeksi mitä olet tehnyt viimeisen vuoden aikana? Mitä ihmettä. Nyt alkaa kuulostaa niin ihmeelliseltä tämäkin juttu (niin kuin nämä jaahan jutut yleensäkin), että pako epäillä vitsiksi.

Kai sä nyt sanoit, että olet käytettävissä hommiin heti? Siis vaikka sä nyt pääsit haastatteluun kesätyön varjolla, niin totta kai olisi kannattanut pyrkiä korostamaan, että voit aloittaa vaikka heti. Sen sijaan istuit haastettelussa tuppisuuna juttelemassa vuoden 2021 kesätöistä? Kai muistit vielä mainita, ettei ole mikään ongelma venytellä esaria kotona vaikka pari vuotta? :D :D
 
Liiketoimintariskin siirtyminen yhä enemmän yritykseltä työntekijälle on ollut trendi jo 20 vuotta eli ei tässä mitään uutta ole. Mielestäni tämän pitäisi sitten näkyä enemmän myös palkassa.

Seuraavat 20 vuotta onkin sitten it-yrityksillä taistelua pätevästä työvoimasta (länsimaissa)?
 
Liiketoimintariskin siirtyminen yhä enemmän yritykseltä työntekijälle on ollut trendi jo 20 vuotta eli ei tässä mitään uutta ole. Mielestäni tämän pitäisi sitten näkyä enemmän myös palkassa.

Seuraavat 20 vuotta onkin sitten it-yrityksillä taistelua pätevästä työvoimasta (länsimaissa)?
Minusta keskeinen liiketoimintariski on mahdollisuus pääoman menettämiseen. Työntekijät eivät lähtökohtaisesti voi menettää pääomiaan, koska he eivät niitä firmoihin yleensä investoi.

Siksi en oikein ymmärrä, että miten tuo liiketoimintariski oikein käytännössä siirtyy työntekijöille?
 
Minusta keskeinen liiketoimintariski on mahdollisuus pääoman menettämiseen. Työntekijät eivät lähtökohtaisesti voi menettää pääomiaan, koska he eivät niitä firmoihin yleensä investoi.

Siksi en oikein ymmärrä, että miten tuo liiketoimintariski oikein käytännössä siirtyy työntekijöille?

Mikäli työntekijän tulotaso laskee, työntekijä joutuu kompensoimaan laskenutta tulotasoa omalla pääomallaan ihan vastaavasti kuin yrityskin (ja varautumaan siihen). Yrityksen riski(ä) menettää pääomia ulkoistetaan tällöin työntekijöille.
 
Mikäli työntekijän tulotaso laskee, työntekijä joutuu kompensoimaan laskenutta tulotasoa omalla pääomallaan ihan vastaavasti kuin yrityskin (ja varautumaan siihen). Yrityksen riski(ä) menettää pääomia ulkoistetaan tällöin työntekijöille.
Jos mun tulotaso laskee, se ei vähennä mun omaisuuden arvoa mitenkään. Palkan pienentyminen ei työpaikan menetys eivät ole yritysriskiä, eivätkä ne ole pääoman menetystä.

Palkka on osa tuloslaskelmaa siinä missä oma pääoma löytyy taseesta. Ne ovat aivan eri asioita. Tuloslaskelman viimeinen rivi, voitto tai tappio siirretään kyllä sitten sinne taseeseen, mutta se ei todellakaan tarkoita sitä, että palkan pieneneminen mitenkään välttämättä johtaisi taseen pienenemiseen.

Jos tienaan 3000e/kk nettona ja kuluni ovat 2000e/kk, niin palkan putoaminen 2500e/kk nettoon ei tarkoita, että menetän omaisuutta. Se tarkoittaa, että kartutan omaisuuttani aikaisempaa hitaammin. Se ei todellakaan ole mitään yrittäjäriskiä.
 
Jos mun tulotaso laskee, se ei vähennä mun omaisuuden arvoa mitenkään. Palkan pienentyminen ei työpaikan menetys eivät ole yritysriskiä, eivätkä ne ole pääoman menetystä.

Palkka on osa tuloslaskelmaa siinä missä oma pääoma löytyy taseesta. Ne ovat aivan eri asioita. Tuloslaskelman viimeinen rivi, voitto tai tappio siirretään kyllä sitten sinne taseeseen, mutta se ei todellakaan tarkoita sitä, että palkan pieneneminen mitenkään välttämättä johtaisi taseen pienenemiseen.

Jos tienaan 3000e/kk nettona ja kuluni ovat 2000e/kk, niin palkan putoaminen 2500e/kk nettoon ei tarkoita, että menetän omaisuutta. Se tarkoittaa, että kartutan omaisuuttani aikaisempaa hitaammin. Se ei todellakaan ole mitään yrittäjäriskiä.

Huoh, ihan miten vain. Onko tämä nyt jotain vänkäämistä vänkäämisen takia?

Se riski nyt vain silti siirtyy sille työntekijälle, koska firmalla ei ole enää riskiä joutua maksamaan palkkaa (ainakaan yhtä paljoa). Vastaavasti työntekijällä on riski tulotason putoamiselle. Voit keksiä tähän sellaiset termit jotka miellyttävät paremmin, itse asian ydin ei siitä silti miksikään muutu.

ps. Miksi et ottanut esimerkkiä, jossa kulusi ovatkin 3000e?
 
Viimeksi muokattu:
Minusta keskeinen liiketoimintariski on mahdollisuus pääoman menettämiseen. Työntekijät eivät lähtökohtaisesti voi menettää pääomiaan, koska he eivät niitä firmoihin yleensä investoi.

Siksi en oikein ymmärrä, että miten tuo liiketoimintariski oikein käytännössä siirtyy työntekijöille?

Sä voit käännellä noita termejä miten vaan mutta veikkaan että fiksuna ihmisenä ymmärsit kuitenkin pointin?

Ei ollut tarkoitus dissata Vincitiä jos pahoitit mielesi siitä. Itseasiassa omistan itsekkin kyseistä yhtiötä. Kerroin vaan faktan.
 
Eiköhän jokaista asiaa voi toistaa liikaa niin että motivaatio siihen häviää.
Olin aikoinaan Reaktorilla töissä ja heidän työhaastatteluprosenssi on kirkkaasti parhain mitä IT-alalla on tullut vastaan. Siinä on taustalla ihan helvetin paljon panostusta, suunnittelua ja jopa psykologista tutkimusta. Ideana se että haastattelu olisi mahdollisimman rento haastateltavalle kuitenkin niin että samalla saadaan hakijan kompetenssi ja luonne/asenne arvioitua mahdollisimman kattavasti. Haastattelijoiksi ei poimita random devaajia "joilla sattuu olemaan kalenterissa aikaa" vaan siihen käydään firman sisäinen koulutus.

Voi olla että teit virheen.
 
Ihan normaalia toimintaa haastatella hakijoita siltä varalta, että voitetaan joku tarjouskilpailu ja tarvitaan lisäresursseja. Itsekin törmännyt tuohon reilusti yli 10 vuotta sitten. Kertoivat kyllä rehellisesti puhelimessa jo haastatteluun kutsuessa, mikä on tilanne.

Se on epäeettistä jos laitetaan tarjouspyyntöön kokeneiden asiantuntijoiden CV:t ja vaihdetaan ne sitten kokemattomiin. Sitäkin on tapahtunut mutta useimmat osaavat varmaankin jo laittaa tarjouspyyntöön maininnan, ettei projektiin nimettyjä asiantuntijoita saa vaihtaa.
 
Reaktorilla on tietty taso ja sinne kaivataan tietynlaisia ihmisiä, oma mahdollisuus päästä läpi on olemassa mutta todennäköisemmin en kuulu joukkoon, ja nuo kokemukset ei ole nyt tähän väliin kaivattuja.

Ei kannata päättää mahdollisen työnantajan puolesta. Jotain ovat nähneet, jos kutsuvat haastatteluun. Tuolla vaan saattaa saada leimaa. Täälläkin pyörii henkilöitä, jotka saattavat olla joskus sitä pinoa lukemassa.

Ehkä ei kannata niinkään keskittyä niihin prosessien ongelmiin, vaan käydä haastattelut yksittäisinä tapahtumina läpi. Jossa voi tai ei saa työpaikkaa.
 
Todella jees saada Reaktorilta haastattelukutsu. Tuon saamiseen tosin meni noin kuukausi (hakemus lähetetty joulukuun lopulla, eli ota pois joululomia, ja yhteydenotto tuli about helmikuussa), joten tulkitsen että en ollut ensimmäisten, sopivimmiksi arvioitujen joukossa. Enpä myöskään olisi ennustanut, että Vincitin haastattelussa levitellään käsiä jo melkein ovella vaikka kutsussa puhuttiin moniosaisesta rekryprosessista. Kaikenlaista säätöä noihin it-alan rekryihin mahtuu.

Huomasin että joulukuussa käymieni haastattelujen jälkeen pänni jo jonkin verran nuo alan rekrykuviot. Nyt Vincitin haastattelun jälkeen vitutti aidosti. Reaktorilla on tietty taso ja sinne kaivataan tietynlaisia ihmisiä, oma mahdollisuus päästä läpi on olemassa mutta todennäköisemmin en kuulu joukkoon, ja nuo kokemukset ei ole nyt tähän väliin kaivattuja.

Nyt sit voit vain jossitella, että miten olis voinut käydä. Kai nyt edes ilmoitit, että et ole tulossa?

edit: ja konsuttifirmaan ku haet, niin se on työnantajallekkin tärkeää muutenkin millainen olet haastattelutilanteessa, sut kuite tullaan asiakkaalle viemään myös ja siinä vaiheessa tollainen ajatusmaailma ei toimi. Olet osa tarjouksen voittamista.
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
258 490
Viestejä
4 497 987
Jäsenet
74 214
Uusin jäsen
Fd3

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom