Lähtökohtaisesti se liikenne operaattorin kytkimessä pitää estää porttien välillä (kun puhutaan siitä rajapinnasta, jossa kuluttajan verkko päättyy ja operaattorin alkaa). Oletan nyt, että puhutaan liittymistä, jotka jokainen kuluttaja on tilannut ja maksaa itse. Jos liittymien välillä ei liikenne pelaa, niin sitten reitityksiä ei ole tehty oikein. Ei ole rakettitiedettä hoitaa tuo reititys kuntoon.
Operaattorilla on nykyään velvollisuus estää tiettyä liikennettä, käytännössä tiettyjä IP porttinen liikenenttä estää/rajoittaa. Perus kytkimellä se ei onnistu, mistä voinut seurata se että estetty porttien välinen liikenne kokonaan.
Mutta ei operaattori saa estää muuten asianmukaista asiakkaiden välistä IP liikennettä, vaikka se ei olisi rakettitiedettä niin näihin on vuosien saatossa aina välillä törmätty ja korjaaminen voinut kestää pitkään.
Ennenkuin alkaa nettiä kolmansille osapuolille (naapurit jne.) jakamaan kannattaa tarkistaa mitä operaattorin sopimusehdot moisesta sanoo.
Perinteisesti ehdot on kieltäneet, taitaa vielläkin olla. En uskalla faktana sanoa onko sillä kuluttaja sopparissa merkitystä ja jos on niin millaista. Vuosia sitten oli jotain julkistakin vääntöä, mutta ei johtanut toimiin.
Jos nyt päätyy jakamaan yhteyttä, niin kannattaa ainakin jakaa se niin ettei se naapuri pääse omaan sisäverkkoon. Solukämpät, sijoitus paikat jne. sitten asia erikseen. Noissa varmaan nyt on vaikka vähän minkälaista toteutusta, näissä kannattaa jo oikeasti sitten miettiä miten toteuttaa ettei teletunnistetietoihin pääse toiset käsiksi jne.
Nyt palattiin asiaan, eli tässä IPv6 blokkia jaosta, nimenomaan siitä kyse, käyttäjien ja liittymän omistajan kannalta tärkeää, helppoa ja selkeää kuin netti jaetaan kytkimellä ja erilliset reitittimet.
1. liikennettä ei pääse kukaan "vahingossa" seuraan
2. Verkot ovat fyysisesti erillilään, asetusmokien riskit pienempiä.
3. Yhden säätö ei pätki toista verkkoa.
4. komponentit voi sijoittaa yhteenpaikkaan tai osan voi hajasoittaa, esim reittimen lähelle käyttäjää
Haasteita, perus kytkin ei suoraan tarjoa kuormanjakoa, toisaalta jossain kuituliittymässä saa halvalla kaistaa , ja niissä suht simppeleissä kuluttaja reittimissä voi rajoittaa reititin kohtaisesti.
Mun käsittääkseni tuo on standardoitu nimenomaan noin että se asiakas laite pyytää haluamaansa blokkia (yleensä /56 tai /64), jonka DHCP sitten suo. Operaattori voi tietysti antaa myös /48 (tai miten ison nyt vaan), mutta ei tuolle kyllä mitään perustetta kuluttajaliittymissä ole.
Eikö joku postannut että hänelle operaattori tarjosi joko tai, en nyt heti löytänyt sitä postausta.
Edit, tässä
Mulla on käytössä yksi /48 kun vaihtoehdot oli 48 tai 64, /56 olisi kelvannut paremmin kuin hyvin.
En nyt ihan varma oliko ihan tavis kuluttajaliittymä. Suomessa toki paljon pieniäkin toimjoita.
Edit:
Ei kun tarkoitin että systeemi toimii niinpäin että se asiakaspää kysyy tietynkokoista blokkia, ja operaattorin palvelin sen sitten suo, tai on suomatta. Mun tietääkseni ei ole mahdollista lähetää pyyntöä "anna mulle niin paljon osoitteita kun voit", ja jos pyynnön lähettää ilman sitä blokkikokoa sieltä tulee vain yksi /128 osoite.
Aha, juu , asiakaalta aloite, pyyntö, se sitten eriasia toteutuuko se.