Intel julkaisee vielä uuden mikrokoodipäivityksen 13. ja 14. sukupolven Core-prosessoreille

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
22 212

14900ks-14032024.jpg

Intel lupasi julkaista uuden päivityksen 13. ja 14. sukupolven Core -prosessoreiden ongelmista ja niiden korjauksista. Vaikka juurisyy oli Intelin mukaan jo tiedossa, on yhtiö nyt onnistunut paikallistamaan koko pahan alun ja juuren, eikä se ole hyvä uutinen.

Intelin Raptor Lake- ja Raptor Lake Refresh- eli 13. ja 14. -sukupolven Core -prosessoreiden ”Vmin Shift Instability” -vakausongelmiin on löytynyt kesän mittaan useampiakin eri syitä, mutta vakavimpien ongelmien syylliseksi kerrottiin virheelliset jännitepyynnöt, jotka on jo korjattu mikrokoodipäivityksellä.

Nyt yhtiö on kuitenkin kertonut saaneensa paikallistettua Vmin Shift Instability -ongelmien lähteeksi lopulta IA-ytimen Clock Tree -piiriin, joka on sen mukaan erityisen herkkä heikentymään liian korkeissa jännitteissä ja lämmöissä.

Tämän myötä yhtiö julkaisee vielä yhden mikrokoodipäivityksen prosessoreille, mutta sen korjaama ongelma on karua luettavaa. Viallisen mikrokoodin pyytämät liian korkeat jännitteen voivat aiheuttaa Vmin Shift -tapahtuman etenkin matalassa kuormassa tai lepotilassa. Käytännössä se voi merkitä jok’ikisen prosessorin lopulta olevan potentiaalisesti jo matkalla ennenaikaiseen hautaan, koska edes raskaita kuormia ja korkeita kellotaajuuksia ei ongelmien syntyyn tarvita.

Intel julkaisee 13. ja 14. sukupolven Core -prosessoreille uuden 0x12B -mikrokoodipäivityksen, joka sisältää sekä aiempien 0x125- ja 0x129-mikrokoodipäivitysten korjaukset, että nyt kuvatun matalan kuorman tai lepotilan virheellisen korkeiden jännitteiden pyynnöt.

Lähde: Intel
 
Alkaa mennä jo noloksi tuo Intelin mikrokoodisähläys noiden epävakauksien kanssa. Onko tuo jo kolmas yritys saada homma korjattua ja pystyykö vieläkään varmuudella sanomaan onko se viimeinen. Alkaa tulla fiilis, että Intel ei itsekään tunne omia tuotteitaan kun pitää korjata jo korjattua koko ajan
 
Jotain ongelmaa Intelin piirisuunnittelussa on kun tämä ei ole ensimmäinen kerta kun piipala lahoaa käsiin.
 
Liekö tälläkin suorituskykyvaikutuksia? Aiempi tiputti joillan tietyillä kuormilla suorituskykyä jopa 10%.
 
Hämmentävän vähän on uutisoitu siitä miten suurta määrää Intelin prosessoreita tämä Vmin -ongelma todella koskee. Theregister on mielestäni paremmin tiivistänyt kuin Intel:

Em. lainaten:
Now Intel has stated that the microcode bug "might" be affecting all 13th and 14th Gen desktop chips with a thermal design power (TDP) of 65 W and higher.
There are 28 chips spanning Intel's 13th and 14th Gen Core families (Raptor Lake and Raptor Lake-R), of which 22 are vulnerable to Vmin shift.
Eli 22/28 (= 78%) kaikista 13/14-gen Intel-CPU'ista voi kärsiä samasta ongelmasta.

Eikä käyttäjällä ole mitään keinoa varmistaa onko omassaan mitään vikaa, vain tilastollinen toive/toivo koska vikaantuminen on Intelin mukaan yleisempää yli 65W-malleissa. Siis Intelin toistaiseksi kertoman mukaan...
 
Viallisen mikrokoodin pyytämät liian korkeat jännitteen voivat aiheuttaa Vmin Shift -tapahtuman etenkin matalassa kuormassa tai lepotilassa.
Juuri hommattu uusi prosessori ja alivoltitettu saman tien, alkoi kiinnostamaan. Vaikuttaako millään mahdollisuudella alivoltitettuihin?
 
Viimeksi muokattu:
Juuri hommattu uusi prosessori ja alivoltitettu saman tien, alkoi kiinnostamaan. Vaikuttaako millään mahdollisuudella alivoltitettuihin?

No tuossahan lukee selvästi: "Käytännössä se voi merkitä jok’ikisen prosessorin lopulta olevan potentiaalisesti jo matkalla ennenaikaiseen hautaan, koska edes raskaita kuormia ja korkeita kellotaajuuksia ei ongelmien syntyyn tarvita." Eli kyllä.
 
Sippaakohan mun uskollinen i3-13100, pitäis varmaan joku päivä ajella BIOS-päivitystä..
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
254 032
Viestejä
4 417 360
Jäsenet
73 282
Uusin jäsen
Onni9001

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom