Intel Coffee Lake R + Z390 kellotukset ja kokemukset

Omalle Z390 emolleni tullut näköjään 3 viikkoa sitten beta-bios:
- Support Resizable BAR (Re-Size BAR) function to enhance GPU performance including the Nvidia GeForce RTX 3000 series and others.

Toi others varmaan tarkoittaa AMD 6000-sarjan näyttiksiä?
 
Ei Apexille vaan ole mitään tullut. Viimeisin Versio 1802 2020/12/15. :itku: No jos se sieltä vielä tulee.
 
Joo AVX primessä ei ole mitään järkeä. Noi AVX primen 250w testit tosiaan ihan turhia. Paras vakaustesti on cb r23 --> blender --> pelit.

Kyllä kerroinlukoton z390 alustan i9 voi mennä sen 200w cb r23 @ 5 ghz, mutta ei hirveästi sen yli. Riippuu toki yksilöstä meneekö juuri edes sitä 5 ghz.

Sillon kun prossu menee kellotettuna sinne about 200w cinebench r23/blender niin voi sanoa, että prossu on aika optimikelloissa. Riippuu toki jäähdytyksestä, mutta jos oletetaan, että ei ole custom looppia vaan esim 360 aio tai nh-d15 ilmajäähy. Tällöin prossusta on "otettu kaikki irti". (9900k/kf/ks) Sitten taas kun on erittäin järeä custom loop niin voi ollakkin melkein kellot niin korkealla että mennään lähemmäs sinne 250w.

Mulla R23 ajon jälkeen maksimi CPU Package Power oli 183.119W. 9900K @ 5.1GHz ja 1.36V... Custom loop jäähdytys, mutta silti menee aika korkealle lämmöt. Core Max oli 87C.
Varmaan kulkisi sitten enemmän kun korkkaisi tuon?
 
Mulla R23 ajon jälkeen maksimi CPU Package Power oli 183.119W. 9900K @ 5.1GHz ja 1.36V... Custom loop jäähdytys, mutta silti menee aika korkealle lämmöt. Core Max oli 87C.
Varmaan kulkisi sitten enemmän kun korkkaisi tuon?
Kyllähän se korkkaus varmaan voi jonkin verran auttaa varsinkin jos on direct die prossulle. Ei toi 87c vielä paha oo testilämmöks, kunhan on 90 max nii hyvä on! 1.36V vaan aika paljon jo, toki voi mennä max 1.4v 5.2 ghz. Paitsi, jos sulla on strix niin se meinaa oikeesti maximus mittapuulla tyyliin 1.3v. (tarkempi)
 
Kyllähän se korkkaus varmaan voi jonkin verran auttaa varsinkin jos on direct die prossulle. Ei toi 87c vielä paha oo testilämmöks, kunhan on 90 max nii hyvä on! 1.36V vaan aika paljon jo, toki voi mennä max 1.4v 5.2 ghz. Paitsi, jos sulla on strix niin se meinaa oikeesti maximus mittapuulla tyyliin 1.3v. (tarkempi)
Joo tää on tää halppis Strix Z390-F joka tuli prossun mukana kaupan päälle... Aika heikko VRM tässä on kyllä.
 
Joo tää on tää halppis Strix Z390-F joka tuli prossun mukana kaupan päälle... Aika heikko VRM tässä on kyllä.
Riippuu tosiaan tuurista, oon joskus tänne liittäny vähän aikaa sitten kuvan virransyötöistä (z390 emolevyt). Strix f ja e nyt ihan perus emoja ylikellotukseen, riippuu tuurista f kanssa. Voi olla että sulla käyny huono tuuri, tai sit hyvä. :D Mutta Hero on sellanen varma valinta ilmajäähykoneeseen miksei myös vesijäähylle. Riittää ylikellotukseen varmasti. Sitten taas Apex on sellasta hifistelyä, vesijäähykoneeseen. Noista muista en tiedä oikeen kun asuksen emolevyistä, mutta näin asus emolevyillä.
 
Tuli päivitettyä lankkuun mainitsemani bios ja siellähän se uusi valikko möllötti:
MSI_SnapShot.jpg
 
Hiljattain tullut ihmeteltyä mystisiä kaatumisia ja syyttävä sormi on osoittanut uutta näytönohjainta ja sen kellotuksia.

Tänään aamulla kone meni aivan totaalisesti solmuun ihan työpöydällä ja sitten tuli huomattua, että kone kaatuu kunnon AVX-rasitustestissä sekunnissa. Ajattelin, ettei 47x Ring Ratio olekaan vakaa ja pudotin sen 46x. Nyt OCCT rullasi AVX2-testissä muutaman minuutin, kunnes kaatui. Kun ostin tämän prossun syksyllä, se kyllä kulki 5Ghz ja 1.310 voltilla vaikka yön yli AVX-rasitustesteissä.

Onkohan emolevyn bios-päivityksellä jotain tekemistä asian kanssa? Täälläkin joku taisi ihmetellä vastaavaa, eli Gigabyten bios-päivityksen jälkeen prossu ei ollut enää vakaa. Iso päivityshän tuo oli, kun koko biosin ulkoasu meni uusiksi ja Resizable Bar tuli mukana.

Vdroop on aika iso, kun prossulle on syötetty staattisesti 1.320V ja tippuu rasituksessa 1.255V paikkeille. Kannattaako siis lähteä nostamaan LLC:tä VCoren sijaan? Aiemmin oli vakaa 5Ghz, 1.310V ja LLC High, mutta en muista vdroopin määrää. Epäilen, että päivitys olisi muuttanut LLC:n tasoja. High:n jälkeen on vielä Turbo ja Extreme.

EDIT: Näköjään tullut vielä Ultraextreme LLC:n korkeimmaksi tasoksi. Kokeilin turboa ja nyt jännite rasituksessa on 1.285V, eli aika paljon nousi.

EDIT2: Nyt on taas 1.310V ja 5Ghz vakaa, kun nosti LLC:n Turbolle. Jännite rasituksessa tippuu 1.280 volttiin. Cache ei mene kyllä enempää kuin 4.6Ghz.
 
Viimeksi muokattu:
Nyt on semmosia henkimaailman juttuja, että kaipaisin jotain selitystä.

Cyberpunk 2077 ei kestä yhtään näyttiksen kellotusta, jos säteenseuranta on päällä. Kaatuu heti. Luulisi, että ongelma on näyttiksen epävakaissa kelloissa, mutta vaatii kellojen poiston käytännössä kokonaan, jotta ei kippaa. Pienikin ylikellotus etenkin muisteille ja kippaa heti Cyberpunkissa huoneessa, jossa on paljon peilejä ja heijastuksia.

Sitten tuli blue screen, joka viittasi prossun tai cachen epävakauteen. Prossu kyllä läpäisi viimeksi tänään OCCT:n AVX-rasitustestin ongelmitta. Nostin kuitenkin core voltagea ja muitakin jännitteitä hieman ja boom! Näyttistä voi kellottaa paljon enemmän kuin aiemmin, eikä enää kaadu.

Oma teoria on se, että Ray Tracing vaatii prossulta nopeaa ja täysin virheetöntä suoritusta ja mitä enemmän näyttistä kellottaa, sitä nopeampi se on ja sitä kovemmille prossu joutuu ja epävakaus näkyy. Meniköhän oikeaan?

EDIT: Näyttiksellä jo niin paljon kelloja muisteilla, että puskee artifaktia, mutta ei kaadu. Aiemmin olisi kaatunut näillä kelloilla minuutissa.
 
Viimeksi muokattu:
Cyberpunk 2077 ei kestä yhtään näyttiksen kellotusta, jos säteenseuranta on päällä.

se on nuissa rtx korteissa, että kannattaa hakea vakaa kello rtx off peleihin ja sitten erikseen rtx on vakaa kello kun rtx päällä kortti kuluttaa enemmän sähköä..
 
Mites muuten saako tuolla toisella 8pin cpu virtaliittimellä enemmän vakautta/kelloja? Entä mitään muuta hyötyä/haittoja?

Mulla vaan yhdellä 8pin kiinni 5.1ghz 9900ks ja enempää ei kulje ainakaan vakaasti.
 
Onkos joku saanut I7-9700k + Asus Z390(-f gaming) kombolla kellotukset maaliin niin että virransäästöt toimivat myös?

Jos haluaisi vaikka kaikki coret @5Ghz, niin että idlenä kellot laskee, niin mitäs asetuksia pitäisi liipasta päälle?
Käytännössä pelikäyttöön lisähertsit. Muuta raskasta ei tule koneella tehtyä.

Viimeksi kellotellut 2500K:ta, eli neuvot tervetulleita.
 
Onkos joku saanut I7-9700k + Asus Z390(-f gaming) kombolla kellotukset maaliin niin että virransäästöt toimivat myös?
Pitäis onnistua tollakin emolla. Jollain ihan täysin mopolla voi olla ongelmia. Mulla kaikissa prossuissa C-statet 7s:sään asti käytössä, vaikka kellotan niin tappiin kun vesijäähyillä ja korkkaamisilla menee. Joskus voi vaatia adaptive-jännitteen siirtoa offset-puolelle jonkun verran, mutta aina on saanut toimimaan.
Yleensä asetukset on valmiina vakiona siihen muuten, paitsi C-statet muuttuu jonkun verran huonommiksi. Eli ton Intel C-state kohdan kun laittaa enabled ja valitsee 7s asti ne, niin pitäis toimia. Package C-state limit voi joutua myös säätämään 7s, mutta ainakin MSI:llä se on säätynyt automaattisesti. En ole isompia C-stateja edes yrittänyt saada vakaaksi, kun toi C7s on jo niin pienivirtanen.
8823_44_msi-z390-gaming-edge-ac-intel-motherboard-preview_full.png
 
Asus ei näköjään aijo tuoda REBAR-ominaisuutta Z37x-lankuille, koska ovat EOL.
Muilta valmistajilta taitaa löytyä uudet REBAR-BIOSit näillekin lankuille.

Eipä taida olla minun seuraava emo Asukselta - mukavaa kun 400EUR emosta loppuu tuki parissa vuodessa.

Asuksen forumeilta Z370-emosta, joka on myös samaan aikaan EOL kuin Z390:
TypH8iz.png
 
Joo, Asus on kyllä mulkkuillut niin pahasti viime aikoina, että vaihtuu täälläkin kaikki toisiin merkkeihin.
 
MSI lupaili ainakin aiemmin tuoda Resizable Barille tuen kaikkiin 300-sarjan emolevyihin. Gigabyte onneksi toi myös ainakin Z370- ja Z390 emolevyille tuon bios-päivityksen muodossa. Eihän tuo mikään iso menetys ole, mutta esimerkiksi Cyberpunkissa itsellä FPS nousi 8%, kun Resizable Barin laittoi päälle. Kyllä se harmittaisi, jos emolevyn valmistajan kitsastelun takia jää ilmaiset tehonlisäykset saamatta.

Onneksi syksyllä 2018 emolevyä valitessa ei ollut muita vaihtoehtoja, kun vaatimuksina oli mATX-koko ja hyvä virransyöttö :think:
 
Z77 piirisarja julkaistu 2012 ja viimeisin betabios Asrockin Z77 extreme4 emolle 2018. Tuo kuusi vuotta alkaa olemaan jo kehuttava.
 
Tätä uutista on päivitetty ja viitattaisiin siihen, että kyllä se Asuskin REBAR tuen tuo.

Update: It looks like, after the news, ASUS has decided to change its stance and will now be offering Resizable BAR support on its older Z390 and Z370 motherboard lineup. Following is a confirmation from two different reps who confirm that the boards will be receiving the respective BIOS updates by the end of this month.


:kippis:
 
Oli itselle viimenen Asuksen tuote tää z390. Ei näillä näkymin tule rbaria.

Onneksi emot ei maksa paljoa.

Asus=pc-puolen Sony. Hyi.
 
Z390 luulisi että jokaiselle valmistajalle tulee. Z370 ja halvemmat /&vanhemmat voivat olla ainoastaan joltain.
 
Z390 luulisi että jokaiselle valmistajalle tulee. Z370 ja halvemmat /&vanhemmat voivat olla ainoastaan joltain.
Asuksen kanssa ei ainakaan kannata luulla tai olettaa yhtään mitään. Kävi niin tai näin, seuraava emo tulee joltain muulta valmistajalta. Esim. MSI on lisännyt ominaisuuden kaikkiin 300-sarjalaisiin ilman että asiakkaat valittivat siitä satojen foorumisivujen voimin.
 
Noniin. Hankittu 9900KF on vihdoin ja viimein saatu kellotettua oikeesti vakaaksi. Oli kyllä varsinainen työmaa saada irti 5GHz tai enemmän. Korkattu, ydin hiottu ja 8600k:n lirpake käytössä. Kotelo auki, että saa virransyöttöä reilusti jäähdytettyä rasitustestien ajan lisätuulettimilla. Vois mennä kevyemmillä testiohjelmilla vielä tietty 100MHz enemmän, mutta se ei oo mun juttu ja jännitteet ois korkeat.
300W huiput mukamas, mutta virransyötön sisääntulo on samat 300W, joten jompi kumpi valehtelee. Veikkaan prossun virrankulutuslukemaa.
On silti paljon parempi kuin yksi minkä palautin kauppaan sen vakio VID-jännitteiden ollessa yli 1.4 volttia siis vakiona. Se kärtsäsi Z370 emolevyn virransyöttöä liikaa vakionakin ja päätin tuolloin tyytyä 8600k:hon. Tämän oli 1.3 ja jotain samalla emolla.

Emona Z390 Aorus Pro. Vaihtuu takas varmaan MSI Z390 Gaming Edge Wifiin, koska uudet muistit ei toimi XMP:llä Gigabytellä ja lisävirransyötöstä ei ollut hyötyä. Vedenlämpötila on kiva, mutta se löytyy kontrollerista.
Ring maksimit tarttee vielä testata joskus kun jaksaa.
Ei-AVX 5.1GHz:
9900k 16t 5.1GHz non-AVX prime2.png
AVX 5.0GHz:
9900k 16t 5.0GHz AVX prime2.png
 
Paljonko uskalsit ohentaa?
0.2mm piti, mutta joku 0.23 meni vahingossa, kun en jaksanut putsata mikrometrin pintoja joka välissä hiomispurusta.
Tein oman hiomisavun päällekkäin epoksilla liimatuista erivärisistä ohuista papereista yhteenpuristettuina, niin näki hiomisen sujuvan suoraan ja paperit liimojen kera oli aika tarkkaan 0.1mm. En jaksanut odottaa sitä pleksiapuria ulkomailta ja aika kallis se on muutenkin.

 
Nykyään i9-9900kf:n saa n. 300 eurolla. Olisikohan mitään mieltä vaihtaa 9700k:sta? Ainakin vähän kovemmat kellot varmaan saisi, mutta joissain peleissä ilmeisesti vähän jopa hitaampikin kuin 9700k säikeistyksen takia.. 9700k:sta voisi saada varmaan pari sataa saada käytettynä, takuuta on yli pari vuotta siinä jäljellä.
 
Nykyään i9-9900kf:n saa n. 300 eurolla. Olisikohan mitään mieltä vaihtaa 9700k:sta? Ainakin vähän kovemmat kellot varmaan saisi, mutta joissain peleissä ilmeisesti vähän jopa hitaampikin kuin 9700k säikeistyksen takia.. 9700k:sta voisi saada varmaan pari sataa saada käytettynä, takuuta on yli pari vuotta siinä jäljellä.
Itsellä tarkoituksena tehdä samanlainen päivitys kesän aikana, eli i7 9700K -> i9 9900KF. Amazonista tuo i9 on ollut alimmillaan 270€ ja i7:sta voisi saada sen 200€ myymällä, eli ei olisi kallis päivitys.

Onhan tuo i9 hyvin säikeistyvissä peleissä selvästi nopeampi. Aika harvassa taitaa olla pelit, joissa HT oikeasti aiheuttaa ongelmia. Tämä i7 5Ghz kelloilla on vielä varsin asiallinen peliprossu, mutta vain 8 säikeen määrä näkyy esimerkiksi Cyberpunkissa ja BFV:ssä, joissa meinaa loppua vääntö kesken. Lisäksi uusissa konsoleissa on 16 säiettä, niin siinäkin mielessä i9 olisi tulevaisuuden kannalta varmasti pitkäkestoisempi valinta.

Tuolla i9 9900KF:lla pärjäisi varmaan vielä vuosia eteenpäin tehojen puolesta, kunnes voi hypätä DDR5 ja PCIe 5.0 aikaan. Toivottavasti emolevy kestäisi siihen saakka, kun syksyllä tulee jo 3 vuotta täyteen nykyiselle. Tuo i9 vaatii aika järeän virransyötön emolevyltä, mutta ainakin nykyisellä i7:lla on vielä lämmöissä hyvin varaa.
 
Itsellä tarkoituksena tehdä samanlainen päivitys kesän aikana, eli i7 9700K -> i9 9900KF. Amazonista tuo i9 on ollut alimmillaan 270€ ja i7:sta voisi saada sen 200€ myymällä, eli ei olisi kallis päivitys.

Onhan tuo i9 hyvin säikeistyvissä peleissä selvästi nopeampi. Aika harvassa taitaa olla pelit, joissa HT oikeasti aiheuttaa ongelmia. Tämä i7 5Ghz kelloilla on vielä varsin asiallinen peliprossu, mutta vain 8 säikeen määrä näkyy esimerkiksi Cyberpunkissa ja BFV:ssä, joissa meinaa loppua vääntö kesken. Lisäksi uusissa konsoleissa on 16 säiettä, niin siinäkin mielessä i9 olisi tulevaisuuden kannalta varmasti pitkäkestoisempi valinta.

Tuolla i9 9900KF:lla pärjäisi varmaan vielä vuosia eteenpäin tehojen puolesta, kunnes voi hypätä DDR5 ja PCIe 5.0 aikaan. Toivottavasti emolevy kestäisi siihen saakka, kun syksyllä tulee jo 3 vuotta täyteen nykyiselle. Tuo i9 vaatii aika järeän virransyötön emolevyltä, mutta ainakin nykyisellä i7:lla on vielä lämmöissä hyvin varaa.
Itse näin 8700K:sta 9900K juurikin BFV vuoksi vaihtaneena voin vain suositella. Kyseinen peli, kun stutteraa todella kovin kun fps ja CPU käyttö ovat kummatkin korkealla.
 
Onko teillä kenelläkään MSI z390 a-pro 9900k:n kaverina? Jotain VRM-lämpöjuttuja netissä on ainakin valiteltu.. mut mun kopassa 9700k 5ghz allcore 1.34 V ei nosta tätä lämpötilaa yli 65 asteen ja muutenkin on toiminut vakaasti.
 
Onko teillä kenelläkään MSI z390 a-pro 9900k:n kaverina? Jotain VRM-lämpöjuttuja netissä on ainakin valiteltu.. mut mun kopassa 9700k 5ghz allcore 1.34 V ei nosta tätä lämpötilaa yli 65 asteen ja muutenkin on toiminut vakaasti.

Vakiona toimii, 5GHz kellojen kanssa ei virransyöttö riitä.

Täältä lisää:
 
On muuten vasta beta, joten mä odotan vielä virallista versiota.

Tuleneekohan noin vanhalle emolle enää virallista?

Tiedoissa lukee että Re-Bar tuki Nvidian korteille, mutta eikö tuon luulisi toimivan myös AMD korttien kanssa? (Itsellä 6800XT)

Jos joku tuota betaa kokeilee niin mielellään kuulisin kokemuksia.
 
Tuleneekohan noin vanhalle emolle enää virallista?

Tiedoissa lukee että Re-Bar tuki Nvidian korteille, mutta eikö tuon luulisi toimivan myös AMD korttien kanssa? (Itsellä 6800XT)

Jos joku tuota betaa kokeilee niin mielellään kuulisin kokemuksia.
Kyllä niin vähän luulen, kun aiemmin ilmoittivat, että tulee huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa ja nyt jo beta.
En kanssa haluaisi betatestata tällasta, mikään kiire asian kanssa ei ole. Ei taida tän hetken peleissäni ees auttaa.
 
Eilen laitoin tuon 1901 beetan Maximus XI Formulaan. Kaivoin vähän vielä verta nenästä ja nostin samalla muistien asetukset 4000Mhz --> 4100Mhz. Kolme tuntia pelasin tiukoilla asetuksilla GTA Onlinä, eikä mitään ongelmia ollut. Hyvä Bios.
 
Onko täällä muilla ollut kahta NVME-levyä ja lisäksi SATA-levyjä Z390-emolevyllä?

Itseä alkanut ärsyttämään, kun ihan minkä tahansa SATA-laitteen lisääminen tuntuu rampauttavan NVME-levyjen nopeudet. Kokeilin kovalevyä, DVD-asemaa ja SSD-levyä ihan kaikkiin SATA-portteihin ja sama ongelma. Pahimmillaan NVME-levyjen nopeuksista lähtee 30-40% pois ja sitten pitää boottailla konetta, että saa takaisin täyteen vauhtiin. Ihan tuurista kiinni, tuleeko tuo ongelma konetta käynnistäessä vai ei. Jos on vain kaksi NVME-levyä emolevyllä, eikä mitään muuta, niin koskaan ei mitään ongelmaa. Toinen NVME-levy sai ennen 3200MB/s lukuja ja pahimmillaan nähnyt 2000MB/s, kunnes käynnistin koneen uudestaan. Piirisarjan ajureiden päivitys auttoi onneksi hieman ja pudotukset eivät ole enää niin rajuja.

Piti hankkia i9 9900KF tälle emolevylle, mutta tuon ongelman takia taidan vaihtaa emolevyä samalla. Lisäksi USB 3.0:t ovat etupaneelista pimeät tällä emolla ja pakko vetää USB 2.0:lla.
 
Onko täällä muilla ollut kahta NVME-levyä ja lisäksi SATA-levyjä Z390-emolevyllä?

Itseä alkanut ärsyttämään, kun ihan minkä tahansa SATA-laitteen lisääminen tuntuu rampauttavan NVME-levyjen nopeudet. Kokeilin kovalevyä, DVD-asemaa ja SSD-levyä ihan kaikkiin SATA-portteihin ja sama ongelma. Pahimmillaan NVME-levyjen nopeuksista lähtee 30-40% pois ja sitten pitää boottailla konetta, että saa takaisin täyteen vauhtiin. Ihan tuurista kiinni, tuleeko tuo ongelma konetta käynnistäessä vai ei. Jos on vain kaksi NVME-levyä emolevyllä, eikä mitään muuta, niin koskaan ei mitään ongelmaa. Toinen NVME-levy sai ennen 3200MB/s lukuja ja pahimmillaan nähnyt 2000MB/s, kunnes käynnistin koneen uudestaan. Piirisarjan ajureiden päivitys auttoi onneksi hieman ja pudotukset eivät ole enää niin rajuja.

Piti hankkia i9 9900KF tälle emolevylle, mutta tuon ongelman takia taidan vaihtaa emolevyä samalla. Lisäksi USB 3.0:t ovat etupaneelista pimeät tällä emolla ja pakko vetää USB 2.0:lla.
Ei riitä väylä jos sulla on 2x nvme levyä jotka on 4x nopeudella ja vielä sata levyt päälle, ne kilpailee samasta kaistasta. 16x menee näytönohjaimelle ja 4x jää muille laitteille jos oikein muistan. Intelin puolella joudut päivittämään Z590 alustalle jos haluat lisää väyliä
 
Ei riitä väylä jos sulla on 2x nvme levyä jotka on 4x nopeudella ja vielä sata levyt päälle, ne kilpailee samasta kaistasta. 16x menee näytönohjaimelle ja 4x jää muille laitteille jos oikein muistan. Intelin puolella joudut päivittämään Z590 alustalle jos haluat lisää väyliä
Väylähommaa mietin itsekin, mutta en ymmärrä, miksi koneen käynnistäminen uudelleen korjaa aina tuon ongelman. Lisäksi kokeilin DVD-asemaa ilman levyä ja sekin laski käyttislevyn nopeutta 3100MB/s -> 2500MB/s. PCIe-väylän pitäisi riittää 3500MB/s asti, eli tyhjä DVD-asema söi 1000MB/s pois. Jokin tuossa tuntuu bugittavan ja pahasti.

EDIT: Taas se tapahtui. Nyt löytyi enää 1700MB/s vauhtia NVME-levylle ja ainoastaan SATA SSD toimi täydellä nopeudella. Koneen boottaus ja sitten löytyi 3200MB/s vauhtia.

EDIT: Sama tapahtui yhdellä NVME-levyllä.
 
Viimeksi muokattu:
Väylähommaa mietin itsekin, mutta en ymmärrä, miksi koneen käynnistäminen uudelleen korjaa aina tuon ongelman. Lisäksi kokeilin DVD-asemaa ilman levyä ja sekin laski käyttislevyn nopeutta 3100MB/s -> 2500MB/s. PCIe-väylän pitäisi riittää 3500MB/s asti, eli tyhjä DVD-asema söi 1000MB/s pois. Jokin tuossa tuntuu bugittavan ja pahasti.

EDIT: Taas se tapahtui. Nyt löytyi enää 1700MB/s vauhtia NVME-levylle ja ainoastaan SATA SSD toimi täydellä nopeudella. Koneen boottaus ja sitten löytyi 3200MB/s vauhtia.

EDIT: Sama tapahtui yhdellä NVME-levyllä.
Väylät siitä selvästi loppuu kesken. Bootin jälkeen voi toimia hetken hyvin mutta sitten kun alkaa tulemaan sata-väyliltä rasitusta niin emo/piirisarja laskee ainakin toisen nvme väylän nopeutta jottei sata-väylät yms kuristuisi.
Noi intelin 300 ja 400 sarjan emot kärsii tuosta koska näyttikselle on se x16x väylä, loput menee DMI 3.0 väylän kautta joka on periaatteessa pci-e 3.0 x4 väylä piirisarjalle minkä kautta kulkee sitten usb, sata, verkkopiiri yms väylät niiden nvme asemien lisäksi. Joten ei ihme että yskii.

z390 diagram.jpg


Edit.
Direct Media Interface - Wikipedia
Ja tosiaan intelin Z590 piirisarja on jo paljon parempi ku siinä on erikseen prosulta x4 väylä nvme asemalle näyttiksen x16 väylän lisäksi ja piirisarjalle myös se x4 väylä.
AMD:lla ollut jo pitkään näin eli x16+x4+x4 väylät, vissiin ensimmäisistä ryzeneista saakka.
 
Viimeksi muokattu:
Väylät siitä selvästi loppuu kesken. Bootin jälkeen voi toimia hetken hyvin mutta sitten kun alkaa tulemaan sata-väyliltä rasitusta niin emo/piirisarja laskee ainakin toisen nvme väylän nopeutta jottei sata-väylät yms kuristuisi.
Noi intelin 300 ja 400 sarjan emot kärsii tuosta koska näyttikselle on se x16x väylä, loput menee DMI (3.0 z390) väylän kautta joka on periaatteessa pci-e 3.0 x4 väylä minkä kautta kulkee sitten usb, sata, verkkopiiri yms väylät niiden nvme asemien lisäksi. Joten ei ihme että yskii.
Tosiaan kokeilin myös vain ja ainoastaan yhdellä NVME-levyllä ja toimi silläkin hitaasti. Asensin myös Windowsin uudestaan, eikä auttanut. Ja kun SSD:t hidastuu, niin myös näytönohjaimen 3DMark-tulokset tippuvat 10-15%, eli PCIe-väylä kurittaa sitäkin. Ehdin jo ihmetellä vaihtelua pelien suorituskyvyssä. Lisäksi nyt tuli ongelmaksi on-off-periaatteella toimiva LAN-portti. Pistin jo uuden emolevyn ja prossun tulemaan, kun loppuu huumori tämän kanssa.
 
Viimeksi muokattu:
Mulla on 2 nvme + 1 sata ssd enkä ole huomannut mitään piiputusta verrattuna alkuun, kun oli vain yksi nvme. Tosin en välttämättä pientä eroa huomaa ja kone ainoastaan pelikäytössä. 3DMarkissakin veti 3080 graphics scoressa yli 20k pistettä joten ei kyllä sekään piiputa. 9900k ja emona evgan z390 dark.

Edit. Enkä ole koskaan ajellut mitään ssd luku/kirjotustestejä joten en tiedä toimiiko normaalisti vai vajaalla. Eikä hirveästi kiinnosta niin kauan, kun ei piiputa.
 
Tosiaan kokeilin myös vain ja ainoastaan yhdellä NVME-levyllä ja toimi silläkin hitaasti. Asensin myös Windowsin uudestaan, eikä auttanut. Ja kun SSD:t hidastuu, niin myös näytönohjaimen 3DMark-tulokset tippuvat 10%, eli PCIe-väylä kurittaa sitäkin. Ehdin jo ihmetellä vaihtelua pelien suorituskyvyssä. Lisäksi nyt tuli ongelmaksi on-off-periaatteella toimiva LAN-portti. Pistin jo uuden emolevyn ja prossun tulemaan, kun loppuu huumori tämän kanssa.
No joo. Tuossa on selvästi jotain ongelmaa emossa. Ehkä kirjoitin liian kärkkäästi tuon aiemman viestin ku kyllä sen piirisarjan pitäisi osata jakaa ne väylät ja niiden nopeudet tarpeen mukaan. Eli jos kahta täysikaistaista nvme levyä samaan aikaan kurittaisi niin siinä voisi hiukan kyykätä mutta ei sata + nvme rasituksessa.
Mitä pistit tilaukseen? Oot jo pitkään tuon sun 9700K prosun riittävyyttä miettinyt.
 
No joo. Tuossa on selvästi jotain ongelmaa emossa. Ehkä kirjoitin liian kärkkäästi tuon aiemman viestin ku kyllä sen piirisarjan pitäisi osata jakaa ne väylät ja niiden nopeudet tarpeen mukaan. Eli jos kahta täysikaistaista nvme levyä samaan aikaan kurittaisi niin siinä voisi hiukan kyykätä mutta ei sata + nvme rasituksessa.
Mitä pistit tilaukseen? Oot jo pitkään tuon sun 9700K prosun riittävyyttä miettinyt.
Jep. Molempaa SSD-levyä benchmarkatessa toisen nopeudet kyllä kyykkäsi, kun väylä loppui ja se on normaalia. Mutta se ei tuntunut normaalilta, että vain yhdellä NVME-levyllä käy myös hitaalla ja näytönohjain myös hidastelee. Ei tuolla uudella SATA-levyllä lopulta ollut mitään merkitystä tilanteeseen.

Emolevyksi tilasin MSI Mag B560 Torpedon ja prossua mietin vielä tässä. Intelin i5 11400F olisi halpa ja hyvä valinta ja "sidegrade" nykyiselle prossulle ja tulevaisuudessa voisi päivitellä. Tosin i5 11500 tarjoaisi nopean integroidun näytönohjaimen ja vähän kovemmat boostit. Valikoimaa rajoittaa se, että tavarat pitäisi saada nopeasti. LAN-portin kuoleminen hieman hankaloittaa pöytäkoneen käyttöä. Juuri nyt rahatilanne myös semmoinen, ettei i7:aan riitä pätäkkä, eli huonossa tilanteessa hajosi emo :think:
 
Onko täällä muilla ollut kahta NVME-levyä ja lisäksi SATA-levyjä Z390-emolevyllä?

Minulla on 2xNVMe + 2xSATA SSD ja en ainakaan käytössä ole huomannut mitään hidastumista. En ole levyille benchmarkkeja ajellut, mutta 3DMarkit sun muut pyörii kyllä hyvin. (20851 TS Graphics score 6800XT:llä...)
 
Vaikuttaa taas perinteiseltä Gigabyte-laadulta kun lukee noita Laren ongelmia.. Pysynyt noista kaukana kun tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus että jotain mättää aina, oli kanta mikä hyvään.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
257 608
Viestejä
4 478 502
Jäsenet
73 962
Uusin jäsen
askor

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom