Eli sinun laskelmasi ovat edelleen oikeassa ja päteviä?
Vilkkaan laskelmassa ei ole mitään vikaa eikä se edes kiistä tutkimuksen havaintoja, vaan nojaa niihin. Kritiikki kohdistuu toimittelian ammattietiikkaan.
Luitko itse edes koko tutkimusta, vai luotatko sokeasti toimittelian sanaan?
"Unfortunately, the study also suggests 2012 could be a harbinger of our new normal."
Tutkimuksen havaintoja:
"In 2012, intense summer melting was driven by persistent high pressure, associated with a strong negative phase of the North Atlantic Oscillation (NAO) and a high Greenland Blocking Index"
"Multidecadal variations of the GBI are – especially in winter ‐ partly related to similar, 10‐ to 20‐year variations in NAO (not shown), and to longer‐period variations in the Atlantic Multidecadal Oscillation (AMO)."
"Finally, we find strong, high spectral power at 60-year periodicity in our coastal ice cap record, NU (Nuussuaq), consistent
with the known 60–80-year periodicity of Atlantic Multidecadal Oscillation"
"We find relatively high spectral power in the 13–16-year range common to NU and CWG (Central West Greenland). This periodicity appears consistent with the North Atlantic Oscillation, which shows
moderate evidence of spectral energy centred around a periodicity of about
13 years"
"We find overwhelmingly significant relationships between the tem-
perature time series and the combined CWG and NU melt records, as well as
between reconstructed runoff integrated across surface drainage basins adjacent
to the location of air-temperature observations. We do note, however, that in general stronger peak correlations exist between the ice-core melt records and melt simulated directly on the ice sheet from RACMO2, suggesting that coastal temperature observations (some of which are far removed from the ice sheet) may poorly or only partially represent climatic and surface energy balance conditions over the ice sheet."
"Our finding of strongest temporal coherence between NU and air temperature
(as opposed to an individual climate mode) potentially indicates the combined
influence of multiple climate modes on Greenland melt that are well represented
by air temperature. Indeed, it is a confluence of processes that impact Greenland
climate, combined with ice-sheet–climate interactions including the melt–albedo
feedback, that govern the melt variability archived in ice cores."
https://rmets.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/joc.4673
https://www.nature.com/articles/s41...oOdQoQg&tracking_referrer=earther.gizmodo.com
Eli tutkimuksen johtopäätös on, että lämpötilan nousu on merkittävin jäätiköitä sulattava tekijä, mutta lämpötilan nousun auheuttajasta ei ole täyttä varmuutta. Merkittävin yksittäinen tekijä on kuitenkin monivuosikymmeninen AMO (Atlantic Multidecadal Oscillation) joka juuri nyt on huipussaan. Kun se taas oletettavasti lähitulevaisuudessa menee ohi putoaa Grönlannin lämpötila vastaavasti, kuten kävi viimeksi 40-luvulla. 70-luvulla, kun AMO oli pienimmillään, sitten vastaavasti vouhkattiin uudesta jääkaudesta eli silloisesta "uudesta normaalista".
Tuliko vuodesta 2012 "uusi normaali"? Ei tullut, eikä kukaan tiedä onko niin joskus hamassa tulevaisuudessa, mutta sen verran voidaan sanoa, että vuonna 2012 vallitsi poikkeukselliset, mutta ohimenevät sääolosuhteet.
Mitä jos niin kuitenkin käy? Jos niin käy, niin Grönlannin sulaminen nostattaa merenpintaa keskimäärin 1,2 mm vuodessa eli vajaan 10 cm vuosisadan loppuun mennessä.
Miten epätavallista on, että jäätikkö suli tutkimuksen aikana nopeammin kuin koskaan edeltävän 350 vuoden aikana? Siihen vastannee parhaiten seuraava kuva:
HUOM! Kuvaajan päätepiste on vuosi 1855 ja nykyinen lämpötila on 1,5 astetta sitä korkeampi.
Edeltävät 350 vuotta on ollut poikkeuksellisen kylmä ajanjakso eli nk pieni jääkausi. On puhdasta kirsikanpoimintaa verrata nykyistä sulamisnopeutta historian kylmimpään kauteen ja hitaimpaan sulamisnopeuteen eli täyttä pelon lietsontaa. Se siitä objektiivisuudesta ja ammattietiikasta... Ikävä kyllä pelottelu puri tälläkin kertaa. Sitä pidemmällä aikavälillä Grönlannin nykyisessä lämpötilassa ja sulamisessa ei ole mitään erityisen poikkeuksellista eikä siitä ole ollut myöskään mitään haittaa. Paitsi ehkä viikingeille jotka kuvittelivat, että jäätikkö on kiva paikka asua.
Mitä jos sulamisnopeus kiihtyy? Vaikka Grönlantiin tulisi nyt pysyvä kesä jäätikön sulaminen kestäisi silti satoja vuosia. Kyse on kilometrejä korkeasta mannerjäätiköstä lähellä Pohjoisnapaa. Se ei sula kuin jääpala juomalasissa tai edes samoin kuin meressä lilluva napajäätikkö.
Parhaiten ja pienimmillä kustannuksilla Grönlannin sulamista hillitsisi kun Kiinan ja Intian kaltaisen paskavaltiot lopettaisivat ilmansaasteiden (eli noen ja hiilipölyn) tupruttamisen taivaalle. Se kun kantautuu ympäri maailman ja lopulta laskeutuu jäätiköille, jotka uuden pintavärin saatuaan alkavat sulaa auringonvalon sulattamina. Savukaasujen pesu ei ole sellainen ongelma, että on hyväksyttävää jättää se tekemättä. Itseasiassa Kiinan ja Intian tulisi tehdä niin ihan jo kansanterveydenkin vuoksi.
Mitä tulee sitten itse ongelmaan, niin uskon, että meillä on tekniset valmiudet hoitaa hiilidioksidiongelma tämän vuosisadan loppuun mennessä, eli hyvissä ajoin ennen kuin se edes muodostuu ongelmaksi. Jos käytännön toteutukseen menee vielä 50 vuotta, niin 2100-luvun loppuun mennessä ongelma on pois päiväjärjestyksestä. 2250-luvulle mentäessä KAIKKI ihmisen koskaan tuottama hiilidioksidi on poistunut kierrosta luonnostaan. Vuoden 2012 "uusi normaali" on silloin nostanut merenpintaa 25 cm (Ja New York valmistautuu ikuiseen talveen).
Tulevaisuuden ongelma ei ole se miten hillitä ilmastonmuutosta vaan se, että mikä määrä lämpenemistä ja hiilidioksidia parasta ja miten säilyttää siitä seuranneet hyvät puolet ja minimoida haittavaikutukset. Oikea määrä CO2:ta ei todellakaan ole jääkautinen 200 ppm, kuten uutisoinnista voisi päätellä ja tuskin edes nykyinen 400 ppm, vaan jokin nykyistäkin korkeampi määrä.
Edit: Korjattu typo.