Nyt meillä on jokin väärinymmärrys. Ainakaan minun käsittääkseni tilasto ei kuvaa metsien vaan maan luonnon monimuotoisuutta tai sitten puhumme eri tilastosta. Tarkoitin siis, että eihän Tanska ole koskaan ollut metsistään tunnettua aluetta eikä täten monimuotoisuuden suojelutyökään heiltä vaadi mitään metsän istutusta tms. vaan aivan eri toimenpiteitä. Suomen eläinlajit taas tarvitsevat monimuotoisia metsäalueita ja siihen käyttötarkoitukseen suomalainen talousmetsä toimii huonosti.Jos Tanskan puilla ei ole mitään väliä, niin mitä väliä tuolla koko tilastolla on, jos maiden sijoituksella ei ole merkitystä? Kovasti tuota tilastoa kuitenkin tunnuit arvossa pitävän, mutta hyvä tietää. Eli tilasto kuvaa vain sitä, että minkä verran maat panostavat omien metsien monimuotoisuuteen ja suojeluun. OK, valtaosalla maista on kuitenkin järkyttävä määrä matkaa/eivät tule ikinä saavuttamaan sitä, mitä meillä on. Se on totta, ettei puun sijainnilla ole väliä ja kaikki teot ovat arvokkaita. Mutta rajansa kaikella, mitä yksi maa asioiden suhteen voi tehdä. Liian kovien toimien vuoksi tehtaat katoavat tästä maasta ja tuotantojen siirtyessä muihin maihin kokonaissaasteet vain lisääntyvät. Mielestäni olisi järkevämpää näyttää mallia siinä, miten rakennetaan puhdasta teollisuutta.
Kun noita Suomen ja Tanskan tarkempia tuloksia katselee, niin Suomihan todella pärjääkin paremmin monella asteikolla ja Tanskassa luonnon monimuotoisuus on laskenut hieman Suomea enemmän. Mutta tuo kokonaisero Tanskan eduksi tulee siitä, että Suomen eläinlajien elinympäristön suojelutyö on mennyt päin persettä. Eli selvästi se kuuluisa "suomalainen luonnonrakkaus" ei aina muutu ajatuksista teoiksi.
(Alla kuva Suomesta ja Species Habitat Indexin kuvaus)
"The Species Habitat Index (SHI) measures the proportion of suitable habitats for a country's species that remain intact, relative to a baseline set in the year 2001. While the SHI can be calculated for single species, Map of Life aggregates these metrics into a single score, with each species weighted according to the proportion of their global range that is found within the country. This weighting scheme encourages countries to take special care to ensure the protection of rare or endemic species. The SHI serves as a proxy for potential population losses and the extinction risk to individual species. A score of 100 indicates that a country has experienced no habitat loss since the year 2001, and a score of 0 indicates the worst levels of habitat loss. "
"Species Habitat Index (SHI) estimates potential population losses, as well as regional and global extinction risks of individual species, using habitat loss as a proxy. Habitat loss due to land use change represents the biggest driver of species extinction in terrestrial and freshwater ecosystems (Diaz et al., 2019), accounting for two-thirds of all threats to vertebrate populations (WWF, 2018). This indicator evaluates countries’ progress toward fulfilling Aichi Biodiversity Target 5, which aims to at least halve the rate of global habitat loss and significantly reduce habitat degradation and fragmentation, as well as Aichi Biodiversity Target 12, which aims to prevent species extinction. "