Video alkaa johdattamaan harhaan n. minuutin kolme kohdalla siteeramalla Zeke Hausfatherin kirjoitusta puutteellisesti:
Eli myyttinen vesihöyry ei ole lämpenemisen syy, vaan seuraus, nk. takaisinkytkentä. Zeken omin sanoin:
"However, water vapor is not the cause of this warming. This is a critical, if subtle, distinction between the role of greenhouse gases as either forcings or feedbacks.
In this case, anthropogenic emissions of CO2, methane, and other gases are warming the Earth. This rising average temperature increases evaporation rates and atmospheric water vapor concentrations. Those, in turn, result in additional warming. "
Yale Climate Connections is a nonpartisan, multimedia service providing daily broadcast radio programming and original web-based reporting, commentary, and analysis on the issue of climate change.
yaleclimateconnections.org
Seuraavaksi ihmetellään* tasapainotilan ilmastoherkkyyden (ECS) arvoa hiilidioksidikonsentraation kaksinkertaistuessa ja se on tarkentunut IPCC:n AR6 -raportissa (granted, videon julkaisun jälkeen):
"Despite decades of intensive research, ECS had remained
stubbornly uncertain. Since AR5, however, there has been “substantial quantitative progress”,
the AR6 report says, resulting in a central estimate of 3.0C, with a likely range of 2.5-4C and a very likely range of 2-5C.
This is much narrower than the AR5
likely range of 1.5-4.5C and
very likely range of 1-6C.
Crucially, AR6’s WG1 says it is
virtually certain that the ECS is larger than 1.5C** and that “all lines of evidence help rule out” lower values. This echoes a
major study on ECS published last year."
-
In-depth Q&A: The IPCC’s sixth assessment report on climate science - Carbon Brief
Huomattavaa on se, että keskiarvoestimaattio ~3 C ei ole muuttunut sitten vuoden
1979.
*Tällä ei ole sinänsä väliä tässä kohtaa, mutta videolla näkyvän N. Lewiksen (ja J. Curryn) ECS -papereita arvioidessa kannattaa tarkastelulasit putsata kahteen kertaan. Heidän käyttämissä yksinkertaisissa energiabalanssimalleissa on mm. sellaisia ongelmia,
että ne eivät vastaa mitattua dataa ja ne antavat todella matalia ECS:n arvoja** ja ovat täten poikkeamia.
Ilmastomalleille osoitettava kritiikki on ihan asiallista, mutta siitä kerrotaan hassusti.
Lähdetekstissä kritisoidaan
joidenkin CMIP6 mallien (CMIP:n tulokset ovat
mallikokoelmien (ensemble) tuottamia) käyttävän liian korkeita ECS:n arvoja, ei sitä, että koko malli olisi epäluotettava. Ilmastomallit noin yleisesti ottaen
ennustavat ja taannustavat hyvinkin taidokkaasti (model skill), kun niitä osataan käyttää ja tulkita oikein.
Ilmastossa on satunnaisvaihteluja joita mallit eivät osaa ottaa aina huomioon ja tästä aiheutuu eroavaisuuksia (ilmastollisesti) lyhyillä aikaväleillä tarkasteltuna. Esimerkiksi, nyt jo ohitetusta, "15 vuoden lämpenemisen hidastumisesta (warming hiatus)" löytyy tekstiä IPCC WG1 AR5 Box 9.2 sivulta 769 alkaen:
https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2018/02/WG1AR5_Chapter09_FINAL.pdf
Tunnetun skeptikon Roy Spencerin videolla vilahtava "CMIP6 vs havainnot" -graafi (13 mallia) on tod. näk. koostettu (korjatkaa, jos ei ole en jaksa Spencerin sivuja lähtä kaivelemaan) huonommin taannustavista malleista. Esimerkiksi ECS:n arvoissa on aika paljon vaihtelua ja keltaisella AR6 ECS-vaihteluvälin ulkopuolelle sijoittuvat mallit ovat
aktiivisen tutkimuksen kohteena juuri tästä syystä:
CMIP6 ilmastomalleja pitäisi lopulta olla n. 100 ja alla on artikkelin kirjoitushetkellä saatavissa olleista 42:sta mallista koostettu ennuste vs. CMIP5 ja havainnot:
Yo. kuvasta voinee myös huomata, että lämpenemisen hidastuminen (1998-2012) johti nopeahkon lämpenemisen periodiin. Aivan kuten arveltiinkin (IPCC WG1 AR5 Box 9.2 viimeinen kappale), koska maahan ja meriin sitoutuneen energian määrän trendissä
ei nähty muutosta.
Wikipediasta vielä havainnollistava giffi ihan minkä tahansa datan perspektiivin tärkeydestä sen tulkinnassa:
Tässä pitänee huomioida myös se, että CMIP6 mallit eivät ilmeisesti tue vielä "sulautettua" (blended) maa- ja merilämpötilojen mallinnusta ja se on yksi syy miksi ne käyvät hieman lämpiminä:
Tämän pidemmälle en jaksanut katsoa. Aika raskasta näitä myyttivideoita on perkata, koska lähteet pitää kaivaa videolta, niiden laatu on todella vaihtelevaa ja hyviäkin lähteitä käsitellään puutteellisesti.