- Liittynyt
- 19.10.2016
- Viestejä
- 1 545
Sähkökulutus nyt tuskin lienee millään tasolla yhtiön päätösvallan alaista, koska senttiäkään ei yhtiö siitä maksa.Sellainen tarkennus että käsittääkseni mitään yleistä lupaa taloyhtiöltä ei ilmalämpöpumpun asennukseen enää tarvita. Eli toisinpäin, taloyhtiö ei voi kategorisesti kieltää ilmalämpöpumppujen asentamista, mutta voi yksittäisissä tapauksissa kieltää sen jos kiellolle on jotkut (tekniset) perusteet. Muutostyöilmoitus toki tulee tehdä, aivan samalla tavalla kuin jos tekisit esim. keittiörempan tms.
Päteviä perusteluita kiellolle voi olla esim.:
- asunnossa ei ole parveketta (ulkoyksikkö pitää piilottaa parvekkeelle siten ettei se näy ulos)
- ei ole paikkaa minne johtaa kondenssivedet jos on umpinainen parveke ja muutenkin vaikeaa (tyhjennettävän ämpärin käyttö ehkä voidaan kieltää koska se voi unohtua ilman tyhjennystä tai kaatua kun sitä kannetaan sisätiloissa vessaa kohti, eli aiheuttaa kosteusvaurioita muullekin taloyhtiölle)
jne.
Taloyhtiön hallituksen mielenterveyden kannalta heidän kannattaa proaktiivisesti ohjeistaa mitä asioita asennuksessa tulee huomioida, kuten minne kondenssivedet johdetaan, että sitä ei saa käyttää talvella (jos esim. kondenssivedet menevät sadevesiränniin ja talvella jäätyvät sinne), mahdollisesti millä teholla se saa maksimissaan kuluttaa sähköä yms.
Toi melujuttu on vähän kinkkinen ja voi tosiaan olla että kiusalla ovat ohjeistaneet sen liian alas. Hallitukselta voi kysyä että onko heillä antaa esimerkkiä sopivasta ilp:stä joka täyttää heidän ehtonsa. Jos sellaista ei löydy markkinoilta ollenkaan, sitten ainakin heidän vaatimuksensa ovat epärealistisia.
Muistelen että meidän taloyhtiössä joku joutui vaihtamaan pienempään malliin koska oli asennuttamassa liian tehokasta (liikaa sähköä kuluttavaa) mallia. Este tämä ei ilmeisesti ole ollut koska kuulemani mukaan jo ainakin kolme on asentanut parvekkeelleen ilp:in.
Vesiastia on myös teknisesti täysin pätevä eikä sitäkään voi kieltää, vain sillä perusteella, että jos vaikka kun huomenna maailma voi räjähtää. Kondenssivettä kesälläkin tulee sen verran vähän, että vaikka sen päästäisi suoraan siihen parvekkeelle, niin se voitaisiin rinnastaa täysin sateiseksi kesäksi, jonka rakenteet kestävät muutenkin.
Lähtökohtaisesti toden totta yhtiö ei voi näitä kieltää ellei parveke/terassi tosiaan puutu asunnosta.