Tulipa selailtua ilmanvaidon asetuksia (Vallox), niin osui Jälkilämmityksen talviasetus kohdalle. Mitäs tuollaisessa kannattaa pitää? Tehdasasetus oli 20 astetta. Muutin sen nyt 15 asteeseen, mutta en ole lähin¨mainkaan varma, että mikä voisi olla oikea arvo ettei turhaa lämmittele, kun maalämpö hoitaa tuon tehtävän. Varmaan pelkona on, että jos menee liian alhaiseksi, että tulee liian kylmää ilmaa sisään. Olenko kartalla?
Olet ilmeisesti lukenut Valoxilta tuon
(alleviivattu mielestäni huomiotava).
"
lmanvaihtokoneen lämmöntalteenottokenno lämmittää talvella sisään tulevaa ilmaa poistoilman lämmöllä. Mikäli tuloilman (huoneeseen puhallettavan ilman) lämpötila on
lämmöntalteenottokennon jälkeen alhaisempi kuin haluttu tuloilman lämpötila, tuloilmaa voidaan lämmittää lisää joko sähköisellä tai vesikiertoisella jälkilämmityspatterilla.
Asuntoon puhallettavan tuloilman oikea lämpötila on hyvin henkilökohtainen asia.
Tuloilman lämpötila kannattaa pitää mahdollisimman alhaisena ilman, että kokee vedon tunnetta. Silloin talon lämmönsäätö toimii oikein myös silloin, kun esim. aurinko tai takka tuo taloon lämpöä. Myös venttiilien ilmavirran suuntaus, ikkunat tai lämmitysjärjestelmä voivat vaikuttaa vedon tunteeseen.
Tuloilman lämpötilaa ei kannata nostaa huoneilman lämpötilaa korkeammaksi, koska ei ole järkevää yrittää lämmittää asuntoa ilmanvaihtokoneella. M
ikäli tuloilman lämpötila nostetaan 16 asteesta 22 asteeseen, jälkilämmityksen energiankulutus moninkertaistuu. Tämä energia on kuitenkin pois talon lämmitysenergian kulutuksesta.
Mikäli venttiilistä tuleva ilma tuntuu epämukavan viileältä (toki suoraan venttiilistä tuleva alle 37 asteinen liikkuva ilma tuntuu aina iholla viileältä), kannattaa mitata sekä koneelta kanavaan lähtevän että venttiilistä tulevan ilman lämpötila. Mikäli ilma jäähtyy kanavassa usealla asteella, kanavaeristys on puutteellinen.
Uudet, korkean hyötysuhteen vastaristivirtakennot kykenevät lämmittämään tuloilman lähes ympäri vuoden yli +17°C asteeseen. Tuloilman lisälämmitys on silloin yleensä tarpeetonta. Siksi Valloxin pienissä korkean hyötysuhteen ilmanvaihtokoneissa on aina sähköinen jälkilämmitys. Vesipatterin korkeampia hankinta- ja asennuskustannuksia ei ole mahdollista kuolettaa järkevässä ajassa.
Jos kanavat on asennettu höyrysulun lämpimälle puolelle esim. katonrajaan koteloihin, tuloilma lämpiää kanavissa ”ullakolle karkaavan lämpöhäviön ilmaisenergialla” ja asumisviihtyisyys paranee. Varsinkin energiatehokkaissa kerrostaloissa ylilämpö on usein ongelma. Sitä ei kannata pahentaa nostamalla tuloilman lämpötilaa liian korkeaksi. Yleensä n. 16 – 18°C riittää.
Ullakolle asennetut ja huonosti eristetyt kanavat jäähdyttävät tuloilmaa, huonontavat lämmön talteenoton hyötysuhdetta ja lisäävät jälkilämmityksen energiankulutusta.
"
Jos on hyvin tehty, ei tarvita korkeita lukemia ja määlämpö on pumpun kulutusta lukuunottamatta melkein ilmaista energiaa (
investointi- ja kunnossapitokustannukset pois). Lämmitys ei tapahdu IV-laitteella, tulo ilma kylmänä ja raskaampana painuu pohjimmaiseksi, kunnes patteri sen lämmittää, nostaa ylös ja poistoon.
Kannattaa testata. Tekstissä mainittu vedontunne kertonee tuosta noston tarpeesta. Nämä ovat yksilöllisiä ja varsinkin mahdolliset talossa asuvat vanhukset saattavat oireilla herkästi vedon tunteeseen.
**************
"Kylmää" on sitten niissä lämmöntalteenottamattomissa IV-koneissa, joissa jälkilämmityskenno on täysin kylmä jonkun (sähkö) ylikuumenemissuojan laukeamisen tai vesipatterin ilmatulpan tai teknisen vian vuoksi.