Tässä kun on ollut puhetta henkilökohtaisesta taloudesta niin kuinka moni on oikeasti miettinyt mihin ne rahat menevät ja sitä miksi ne omat rahat eivät välttämättä riitä? Ja nyt en tarkoita moralisoida sitä, että mitkä ne menokohteet ovat, vaan sitä mikä niissä on se verotus? Jos asiaa tarkastellaan menojen näkökulmasta niin Suomessa on yksi korkeimmista ALVeista Euroopassa ja Bensanhinta EU:n on korkeimpia verojen takia. Lisäksi meillä on näitä vihreän siirtymän projekteja joista tulee lisää kustannuksia mm. jakeluvelvoitteen kautta.
Samoin tulopuolella suomalainen keskituloinen saa käteen paljon vähemmän kuin Ruotsissa. Erot korostuvat erityisesti 3-5k kuussa tienaavien joukossa.
Oleellinen kysymys on kysyä että miksi veroihin menee niin paljon rahaa ja vielä tärkeämpi kysymys on se, mihin ne menevät? Tavallisen suomalaisen sukankuluttajan rahat menevät mm.
Listaa voisi jatkaa vielä lisää mutta tuossa vain muutama esimerkki. Jos tänä vuonna otetaan 9 miljardia lisää velkaa ja politiikot sanoo vaan että kyllä tässä pitää kestää kun hinnat nousee ja valmiiksi jo pienellä ostovoimalla tätä sekoilua pitäisi vain katsoa vierestä?
Hallitus on valmis tukemaan suomalaisten ostovoimaa veronkevennyksillä, mutta samalla palkansaajien täytyy pitää palkankorotusvaatimuksensa maltillisena, Saarikko sanoo kotikunnassaan Oripäässä.
www.hs.fi
"Hintojen voimakkaan kallistumisen vuoksi suomalaisilta tarvitaan loppuvuoden aikana ”sisua ja sietokykyä”, sanoo valtiovarainministeri
Annika Saarikko (kesk). Kuluttajahinnat olivat toukokuussa nousseet seitsemän prosenttia vuodentakaisesta. Jotkut hyödykkeet ovat kallistuneet selvästi toisia enemmän."
Sitaatti IS:n jutusta 10 vuoden takaa:
Koulutettu, ole iloinen huonosta palkastasi: "
Asiantuntijoiden mukaan Pohjoismaiden sijoittuminen ostovoiman häntäpäähän johtuu institutionaalisista seikoista. Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimuskoordinaattori Eero Lehto katsoo, että sijoitukset kertovat täkäläisen yhteiskuntamallin rakenne-eroista muihin Euroopan maihin verrattuna.– Julkiset palvelut on Suomessa suunnattu enemmän koko väestölle kuin vaikkapa EU-alueella keskimäärin. Palvelut eivät rajoitu vain toimeentulotukeen tai muihin tulonsiirtoihin vähävaraisille, vaan mukana on palvelutuotanto koko kansalle, hän sanoo. Vaikka pohjoismainen yhteiskuntamalli heijastuu työntekijän palkkapussille korkeana verotuksena ja korkeina hintoinakin, tarjoaa se myös verrattomia etuja. – Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa pitää itse maksaa terveydenhoito ja koulutus, toisin kuin Pohjoismaissa. Tämä varmasti näkyy ostovoimavertailussa, Elinkeinoelämän keskusliiton työmarkkina-asiantuntija Niilo Hakonen sanoo. – Kyllä varmaan pohjoismaisessa yhteiskuntamallissa on jotain vetoavaa, koska ihmiset jäävät tänne töihin eivätkä riennä liksan perässä Amerikkaan, Eero Lehto kommentoi. "
Mitäs me sillä rahalla saadaan kun hoidon ja koulutuksen laatu laskee? Vai johtuuko lasku siitä että rahat menevät aivan turhanpäiväisen hömpän pyörittämiseen joista muutaman yllä esitin?
---
Mielestäni yllä olevat seikat ovat tärkeitä näkökulmia kun puhutaan henkilökohtaisesta taloudesta sillä ne vaikuttavat kaikkiin meihin Suomessa asuviin. Järkevämmällä julkisen rahan käytöllä ihmisillä jäisi myös kriisiaikoina enemmän käteen. Tuossa muutama nosti Ison-Britannian hyvänä esimerkkinä, jossa hintojen nousu ajaa jopa keskiluokkaisia ahdinkoon.
Inflaation isommat vaikutukset ovat olleet omaan osakesalkkuun, josta on hävinnyt 25% puolen vuoden aikana. Myös kulutuspuolella olen päätynyt autoilun ja ruokaostosten vähentämiseen.