Grillit & grillaus

Niistä mitä en suosittele vai niistä mitä suosittelen? Molemmissa tapauksissa vastaukset löytyy tästä ketjusta moneen kertaan.

Kertauksen vuoksi eräästä nimeltä mainitsemattomasta suomalaiselta kovapuuhiilien jälleenmyyjältä ainakin löytyy hiiliä, jotka eivät saa aikaan kipinäsadetta. Päinvastoin esim. Marienburgin hiilet ovat siitä kivoja, että syttyvät nopeasti. Mutta miinuspuolena jumalaton kipinöinti ja vaatimaton paloaika.

Lopuksi vielä: piippusytytin on kipinöiden suhteen aika raju. Sen ja etenkin oman laiskuuteni takia sytytän nykyisin hiilet grillin sisällä brikettikoreissa tai nyttemmin Slow'n Sear korissa kahdella sytytyspalalla.
EI kyllä ainakaan itsellä pääsäääntöisesti Marienburgit kipinöi. Kerran vissiin tullut silppupussi josta lähti melkoinen ilotulitus mutta muuten ei kyllä ole kipinöinyt.
Sensijaan Rainbow ynnä muut silppuhalpishiilet kyllä pitää semmoisen shown ettei tosikaan.
 
Eikös sen kaasun nyt näe kun hiemen heiluttelee ? Ja oppiihan tuon aika nopeesti myös ihan kädellä tuntemaan, että onko se loppumassa vai ei. Turha sitä ihan loppuun ajaa jos on käytössä yhden pullon taktiikka.
 
Hifistely on varmasti hipsteröintiä tai homostelua, mutta se ei ole hifistelyä, että valikoi hiilet jotka ovat lämpöarvoltaan ja muilta ominaisuuksiltaan ylivertaisia karjalalippisten käyttämiin markettihiiliin.
Jo ensimmäiset kokeilut kamadon kanssa tekevät täysin selväksi sen ettei kovapuuhiilelle ole ainakaan omassa käytössä tuon kanssa mitään tarvetta.

Hiiltä saa tuonne tarvittaessa todella paljon, ja ilmasäätö toimii niin tarkasti että 100 asteen pinnassa olevaa lämpöä pitää yllä pienelläkin hiilimäärällä 4-5h. Tämä tuli huomattua noita ensipolttoja tehdessä.

Weber-lippis saattaa siis tarvitakin epäkarjalahiiliä. :)
 
Jo ensimmäiset kokeilut kamadon kanssa tekevät täysin selväksi sen ettei kovapuuhiilelle ole ainakaan omassa käytössä tuon kanssa mitään tarvetta.

Hiiltä saa tuonne tarvittaessa todella paljon, ja ilmasäätö toimii niin tarkasti että 100 asteen pinnassa olevaa lämpöä pitää yllä pienelläkin hiilimäärällä 4-5h. Tämä tuli huomattua noita ensipolttoja tehdessä.

Weber-lippis saattaa siis tarvitakin epäkarjalahiiliä. :)
Kamadolla tosiaan ihan sama mitä paskaa sinne lappaa ni kyllä niillä silti vähintään se vuorokausi vedetään jos kokoa on edes se 18” 😁
 
Kevyt pallogrilli taitaa olla avotuli, joku kamado taas ei? Eikös tuo lasketa sen mukaan (näissä maasta irti olevissa), onko grilli helposti kaadettavissa?

EDIT: toki sen lisäksi pitää olla suojattu kipinöinniltä eli löydyttävä kansi
 
Käytä tekoälyn generoimaa materiaalia ainoastaan tukemaan omaa asiaasi ja mainitse tekoäly lähteenä
Kevyt pallogrilli taitaa olla avotuli, joku kamado taas ei? Eikös tuo lasketa sen mukaan (näissä maasta irti olevissa), onko grilli helposti kaadettavissa?
AIn yhteenveto:
1749638000966.png
 
Josko joku pelastustoimen kanta ennemmin kuin AI-arvaus:

"Pelastustoimen verkkopalvelussa käsiteltiin avotulen määritelmää viime keväänä. Julkaisun mukaan suoraan maapohjalle asennettavat ja helposti tuulessa kaatuvat tulisijat, kuten pallogrillit ja risukeittimet lasketaan pelastuslain mukaan avotuleksi, eli niitä ei saa käyttää maastopalovaroituksen aikana."


EDIT: kuten AI-vastauksessakin, tuo "riittävän pysyvä"on avainasemassa tässä
 
Arvasin että ainakin yksi hupiukko-oletettu kömpii kolostaan kommentoimaan ihan muuta kuin mitä kysyin. Avotuli ja kipinät eivät ole suositeltuja asioita kerrostalon parvekkeella.
Eivätkä muuten ole kiellettyjäkään.
Paitsi jos on lammas. Bäääääääää.
 
Josko joku pelastustoimen kanta ennemmin kuin AI-arvaus:

"Pelastustoimen verkkopalvelussa käsiteltiin avotulen määritelmää viime keväänä. Julkaisun mukaan suoraan maapohjalle asennettavat ja helposti tuulessa kaatuvat tulisijat, kuten pallogrillit ja risukeittimet lasketaan pelastuslain mukaan avotuleksi, eli niitä ei saa käyttää maastopalovaroituksen aikana."


EDIT: kuten AI-vastauksessakin, tuo "riittävän pysyvä"on avainasemassa tässä
Maksumuurin takainen artikkeli ei yhtään auta asiaa.
 
Tuolla puhutaan "pienistä pallogrilleistä"


Kertakäyttögrillin ja risukeittimen käyttö katsotaan avotulen teoksi

Kevytrakenteisten, suoraan maapohjalle asetettavien, helposti tuulessa kaatuvien grillien ja vastaavien muiden tulisijojen käyttö katsotaan pelastuslaissa avotulen teoksi. Niitä ovat mm. kertakäyttö- ja pienet pallogrillit sekä risukeittimet, joita ei saa käyttää maastopalovaroituksen aikana tai jos tulipalon vaara on muun syyn johdosta ilmeinen. Näitä ovat esimerkiksi sytytyspaikka/-sijainti, tuuli ja palava alusta.
 
Josko joku pelastustoimen kanta ennemmin kuin AI-arvaus:

"Pelastustoimen verkkopalvelussa käsiteltiin avotulen määritelmää viime keväänä. Julkaisun mukaan suoraan maapohjalle asennettavat ja helposti tuulessa kaatuvat tulisijat, kuten pallogrillit ja risukeittimet lasketaan pelastuslain mukaan avotuleksi, eli niitä ei saa käyttää maastopalovaroituksen aikana."


EDIT: kuten AI-vastauksessakin, tuo "riittävän pysyvä"on avainasemassa tässä

Ei kyllä weberin 57 ole es huojunu, vaikka oon minkälaisessa helvetin myrskyssä kesät talvet grillannu, sekä kotona, että mökillä.

e: Ja sanoisin satavarmasti, että joku laadukas kamado on vieläkin vakaampi painon vuoksi.
 
Ihan niinkuin parveketupakoinnin, taloyhtiö voi kieltää parvekegrillauksen. Tämä siis yleensä tapauksessa, jossa käryistä valittaa naapuri.
 
Ihan niinkuin parveketupakoinnin, taloyhtiö voi kieltää parvekegrillauksen. Tämä siis yleensä tapauksessa, jossa käryistä valittaa naapuri.
Joskus kerrostalossa asuneena olisin ollut onnellinen, jos se parveketupakointi olisi oikeasti saatu loppumaan. Viimeistään sen jälkeen en ymmärrä, miksi kukaan noudattaisi ruoanlaittoa rajoittavaa taloyhtiön kieltoa.
 
Ihan niinkuin parveketupakoinnin, taloyhtiö voi kieltää parvekegrillauksen. Tämä siis yleensä tapauksessa, jossa käryistä valittaa naapuri.
Ja jos sinä osakkeenomistajana vastustat sitä parvekegrillauksen lisäämistä taloyhtiön järjestyssääntöihin, niin siihenhän se kaatuu. Sehän noissa vanhojen taloyhtiöiden tapauksissa on tainnutkin olla haasteena, että mikään enemmistö ei riitä päättämään muutoksia yhtiöjärjestykseen (en tiedä voisiko yhtiöjärjestyksessä olla tästä jokin "määräyskin") vaan se on vaatinut kaikkien kannatusta. Tällöin yksittäinen Korsten voi terrorisoida pidempäänkin vanhaa taloyhtiötä.
 
Joskus kerrostalossa asuneena olisin ollut onnellinen, jos se parveketupakointi olisi oikeasti saatu loppumaan. Viimeistään sen jälkeen en ymmärrä, miksi kukaan noudattaisi ruoanlaittoa rajoittavaa taloyhtiön kieltoa.
Minua ärsytti kun muut eivät joskus rajoittaneet asioita mitkä häiritsivät minua. Tämän vuoksi minä en rajoita omaa käytöstä joka häiritsee muita.

Näinhän kukaan ei koskaan lopeta mitään. Eri ihmisiä vaan ärsyttää eri asiat.

Meidän edellisessä taloyhtiössä kyllä onnistuttiin rajoittamaan tupakointi. Se vaan meni yhtiökokouksen kautta, ja kaupungin pitää lopulta linjata se. Mun mielestä yksimielisyyttä ei vaadittu, mut suht pitkä prosessi se oli. Nykyinen on uusi taloyhtiö ja tais olla kielletty jo alkuunsa.
 
Ja jos sinä osakkeenomistajana vastustat sitä parvekegrillauksen lisäämistä taloyhtiön järjestyssääntöihin, niin siihenhän se kaatuu. Sehän noissa vanhojen taloyhtiöiden tapauksissa on tainnutkin olla haasteena, että mikään enemmistö ei riitä päättämään muutoksia yhtiöjärjestykseen (en tiedä voisiko yhtiöjärjestyksessä olla tästä jokin "määräyskin") vaan se on vaatinut kaikkien kannatusta. Tällöin yksittäinen Korsten voi terrorisoida pidempäänkin vanhaa taloyhtiötä.
Noissa parvekegrillaushommissa on se ongelma, että vaikka taloyhtiö sen kieltäisikin, niin se kielto ei ole lainvoimainen kuitenkaan. Itse esimerkiksi kerrostalon ylimmässä kerroksessa grillailin parvekkeella pallogrillillä ja niin grillaili pari kerrosta alempana maantasossakin asuvat sillä omalla pihapläntillään. Jos jotain häiritsee ajoittainen grillin käry niin laittaa ikkunat kiinni. Nykyäänhän jengi voi laittaa ilpin sinne kämppään ja nauttia viileydestä niin ei tarvi valitella, että pakko pitää ikkunat auki ja tuulettaa 24/7. Esim meillä oli kyllä yhtiön järjestyssäännöissä kielletty lämpimän ruuan valmistus parvekkeella.
 
Tuskailu jatkuu 4-polttimoisten kaasugrillien kanssa.

Mietin edelleen, odottelenko hyvähintaista Weber Genesistä, vai pitäisikö ottaa tuo Napoleonin Rogue kun se on ihan hyvässä alessakin. Siinä viehättäisi ennenkaikkea tuo infrapunasivupoltin, millä saisi kuumuutta todella rutkasti. Onko Napoleonin käyttäjiä täällä? Esim tämä voisi olla ok: Napoleon Rogue PRO 425-2 kaasugrilli 1 119,00

(äh tuo olikin 3-polttimoinen, mutta kuitenkin.)
 
Tuskailu jatkuu 4-polttimoisten kaasugrillien kanssa.

Mietin edelleen, odottelenko hyvähintaista Weber Genesistä, vai pitäisikö ottaa tuo Napoleonin Rogue kun se on ihan hyvässä alessakin. Siinä viehättäisi ennenkaikkea tuo infrapunasivupoltin, millä saisi kuumuutta todella rutkasti. Onko Napoleonin käyttäjiä täällä? Esim tämä voisi olla ok: Napoleon Rogue PRO 425-2 kaasugrilli 1 119,00

(äh tuo olikin 3-polttimoinen, mutta kuitenkin.)
Itellä tuosta vanha malli ollu 3 vuotta. Ei mitään muuta valittamista, että olisi pitänyt ostaa isompi versio. Isollle porukalle kun grillaa, niin meenaa tila loppua kesken.
 
Tuskailu jatkuu 4-polttimoisten kaasugrillien kanssa.

Mietin edelleen, odottelenko hyvähintaista Weber Genesistä, vai pitäisikö ottaa tuo Napoleonin Rogue kun se on ihan hyvässä alessakin. Siinä viehättäisi ennenkaikkea tuo infrapunasivupoltin, millä saisi kuumuutta todella rutkasti. Onko Napoleonin käyttäjiä täällä? Esim tämä voisi olla ok: Napoleon Rogue PRO 425-2 kaasugrilli 1 119,00

(äh tuo olikin 3-polttimoinen, mutta kuitenkin.)
Jos tila riittää, niin laadukkaamman ja tehokkaamman grillinhän siinä saa. :)
 
Esim meillä oli kyllä yhtiön järjestyssäännöissä kielletty lämpimän ruuan valmistus parvekkeella.

Nyt loppuu oma osaaminen siinä, että kuinka päteviä nuo järjestyssäännöt ovat. Yhtiöjärjestykseen jos tuo olisi tuollaisenaan kirjattu, se selkeästi estäisi ruuan tekemisen grillissä.... ei kuitenkaan itse grilliä tai sen käyttämistä tyhjänä.
 
Nyt loppuu oma osaaminen siinä, että kuinka päteviä nuo järjestyssäännöt ovat. Yhtiöjärjestykseen jos tuo olisi tuollaisenaan kirjattu, se selkeästi estäisi ruuan tekemisen grillissä.... ei kuitenkaan itse grilliä tai sen käyttämistä tyhjänä.
Järjestyssäännöissä voidaan määrätä monenmoista, kuten taloyhtiön yhteisten tilojen ja alueiden käyttämisen sääntöjä, yleistä asumisviihtyvyyttä ja asumisturvallisuutta koskevia juttuja jne. Normaaliin elämään kuuluvia asioita ei voi rajoittaa järjestyssäännöillä vaan vaatii yhtiöjärjestyksen määräyksen ja jälkikäteisesti tämän kaltaisia yhtiöjärjestysmuutoksia ei voi tehdä kuin osakkaiden yhteisellä päätöksellä.

Järjestyssäännöissä ei voi kieltää esim. lemmikkien pitämistä asunnossa eikä edes sitä, että lemmikkikoira ei saa olla taloyhtiön yleisellä alueella edes sen verran, että sen saa vietyä lenkille. Mutta yhtiöjärjestyksessä voidaan lemmikit kieltää.

Grillaaminen parvekkeella tai osakkaan/asukkaan käytössä olevalla omalla takapihalla taitaa mennä niihin normaaliin elämään kuuluviin asioihin, joita ei voi kieltää muuten kuin paloturvallisuusperusteilla ja niissäkin vaatii oikean perustelun kuten puurakenteet.
 
Nyt loppuu oma osaaminen siinä, että kuinka päteviä nuo järjestyssäännöt ovat. Yhtiöjärjestykseen jos tuo olisi tuollaisenaan kirjattu, se selkeästi estäisi ruuan tekemisen grillissä.... ei kuitenkaan itse grilliä tai sen käyttämistä tyhjänä.
Tuollainen kielto on ihan yhtä tyhjän kanssa, koska se parveke on osakkaan hallinnoimaa aluetta eikä normaaliin elämään lukeutuvia asioita voida kieltää muuten kuin turvallisuusperusteisesti. Esimerkiksi avotulta ei saa parvekkeella tehdä, mutta normaaleja omilla jaloillaan seisovia grillejä saa käyttää, sanotaan yhtiöjärjestyksessä tai järjestyssäännöissä mitä hyvänsä.
 
Sattuipas sopivasti oikein iltapaskatkin "uutisoivat" parvekegrillauksesta:
Suomen laki ei kiellä parvekkeella tai rivitaloasunnon pihalla grillaamista, toteaa Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Valkama. Sen sijaan parvekegrillailu voi olla kielletty taloyhtiön omissa järjestyssäännöissä.

– Jos tällaista järjestyssäännöissä asetettua kieltoa rikotaan, niin taloyhtiö ei pysty siihen oikein mitenkään puuttumaan. Siinä mielessä se on usein kiellettyä mutta kuitenkin käytännössä sallittua, Valkama huomauttaa.
 
Nyt loppuu oma osaaminen siinä, että kuinka päteviä nuo järjestyssäännöt ovat.
Etupäässä eivät minkään arvoisia vaan huomautuksia siitä, että maassa noudatetaan lakia ja yhtiön tiloissa pitää toimia yhtiön päätösten mukaan ja on muutenkin suotavaa toimia hyvän tavan mukaisesti ja sopuisasti. Pääsääntöisesti inttityyliset "järjestyssäännöt" ovat normaalille aikuiselle ihmiselle pelkästään vittuilua ja jollekin paviaanille lainvoimatonta horinaa.

Näin äsken(2025) normaalissa osaketalossa hissin vieressä kyltin jossa luki "käyttö kielletty kello 22-08". Kyltin lainvoimaa voi itse kukin arvioida omassa päässään, ja osakkaana olisin huolissani moisen asiattoman ehdotuksen tukemisesta. Kusipäinen vittuilu ja ableismi voi aiheuttaa taloyhtiölle kuluja.

E: Tietysti tässä saattaa jäädä epäselväksi mitä ajattelen hiiligrillauksesta kanakopissa. Jokaiselle aikuiselle ihmielle pitää olla toisen ihmisen elämän kunnioituksen takia itsestäänselvää, että neukkukuution parvekkeella ei voi hiiligrillata. Piste. Se on ihan sama, mitä joku sääntö tai politrukki sanoo, mutta toisten puolesta ei moista riskiä saa ottaa vaikka olisi miten itsetuhoinen tahansa.

Avotulen määritelmästä voi sitten erikseen kiistellä kun ei ole kymmeniä sivullisia kysymättä tapettavana. Omakotitontilla voi olla vaikka grillauspaikka, jossa on joko huono Puuilon peltigrilli tai hyvin muurattu tiiligrilli. Se on ehkä sitten enemmän oman moraalin mukainen tai vakuutusyhtiön tädin näkemys miten nyt oli kun vahinko sattuu.
 
Viimeksi muokattu:
Jokaiselle aikuiselle ihmielle pitää olla toisen ihmisen elämän kunnioituksen takia itsestäänselvää, että neukkukuution parvekkeella ei voi hiiligrillata. Piste.
Miten parvekkeella grillaaminen on uhka toisen ihmisen elämälle? Siis jos sen tekee vastuullisesti järkeä käyttäen.

Ps. Avotulen määritelmästä on kunnollisen pallogrillin tmv. kanssa turha kiistellä.
 
Miten parvekkeella grillaaminen on uhka toisen ihmisen elämälle? Siis jos sen tekee vastuullisesti järkeä käyttäen.

Ps. Avotulen määritelmästä on kunnollisen pallogrillin tmv. kanssa turha kiistellä.
Jep jep. Parvekkeella hiilellä grillaamiseen ei ole yhtään mitään estettä. Kaasulla grillaaminen on 11kg pullon syystä tai toisesta vuotaessa huomattavasti vaarallisempaa puuhaa, jos nyt jotain skenaarioita pitää alkaa miettimään.
 
Ei ennen kuin metsäpalovaroituksen aikana syttynyt palo on saanut alkunsa pallogrillin kipinöistä.
Osaava ja varovainen (lue täysjärkinen) grillaaja sytyttää hiilet ja polttaa hiillokselle kansi suljettuna. Tuosta kipinän leviämismahdollisuus kipinöimätöntä kunnollista lehtipuuhiiltä käytettäessä on ohuehko.
 
Ei mulla koskaan ollut partsilla mitään kipinöintiongelmia ja pinnat toki muutenkin oli maalattua betonia et eipä siinä mitään syttyvää edes oli. Iso sammutinpullo ja vesiämpäri oli ensiavuksi holleilla kun sammutinta tuli muutenkin himassa pidettyä
 
Nonnih.
Tässä aiemmin tosiaan kyselinkin että olisko mitään 3rd party parilaa jossain myynnissä Napoleon Legend 365 (jossa samat mitat kuin freestylessa) jossa ei olisi mitään emalointia päällä.
Lyhyt vastaus: Ei ole, ainakaan järkevästi saatavilla.

Muistin että torissa on tyyppi kuka myy pizzateräksiä ja pistinkin hänelle kyssärin että onnistuisiko hänen tollanen tehdä, ja oli kuulemma ennenkin sellasia tehnyt joten annoin hänelle mitat ja toiveet millainen siitä tulee.

Napoleon 365 kaasugrilliin tosiaan menee 45x29.5cm kokoinen parila, koska vakiona mukana tulee kaksi ritilää mistä toinen on kahden polttimen ja yksi yhden polttimen kokoinen, tämä parila hommattiin siis korvaamaan se isompi ritilä.
Mitat ovat siis 45x29.5cm ja 20mm korokereunoilla (kolmella sivulla), paksuutena ja materiaalina 5mm hiiliteräs.
Etuosa jätettiin auki ja siinä myös nostoreikä.

Ideana oli siis saada samaa tavaraa mitä blackstone parilagrillit käyttää.

Tein rasvapolton ihan niinkuin blackstonelle eli lämpöä kunnolla alle ja sitten pihtien väliin nukkaamaton rätti tms ja levittää rasvaa pinnalle (itse käytin amazonista ostettua rasvasumutinpulloa) ja sillä rätillä tasoittaa sitä siihen vähän väliä.
Tein tuota noin tunnin verran ja pinta on nyt saippuan liukas ja 5mm paksuus varaa lämpöä niin hyvin että ruoasta tulee ihan perhanan hyvää tässä.

Ensitestinä tein tällä paistinperunat jotka nekin toimivat tolla pinnalla tosi hyvin, vaikka on tunnetusti vähän hankalia tarttumisen kanssa, sen jälkeen tullut tehtyä myös smashburgereita joista en kuvaa muistanut ottaa, ja nyt viimeiseksi tänään tein smashgyroksia.

Eli ensin parilalla ranut, sitten smashpihvit ja vielä perään lämmitin siinä parilalla pitaleivät.

Iso suositus kyllä näille pariloille, saa just sellaista kun itse haluaa ja hinta on varsin kohtuullinen (näillä ominaisuuksilla hintaa on n.75e).
Tyyppi myös postittaa näitä.

Kyseessä siis tämä tyyppi:

Sit vielä kuvasaastetta ruoasta ja tietenkin parilasta 😁

20250613_142141.jpg


20250613_125803.jpg


20250613_124051.jpg


20250613_124808.jpg


20250613_125147.jpg


20250606_143802.jpg


20250606_145027.jpg
 
Oli se sitten hiii- tai kaasugrilli, niin noiden halpisten kanssa joka tapauksessa lentää erilaiset mefistot, luciferit ja perkeleet. Jätettä ovat. Itsehän olen vain näillä romuraudoilla grillaillut mitä tulee peltigrilleihin. Hirveää paskaa. Weber ja vastaavat merkkituotteet ovat ihan sietämättömissä hinnoissa eli käytännössä vain Onnela-tyylin 30k millionaire kerskakuluttajille. Toki omalla rakentamisella saa hyvää halvalla. Tiilistä ladotulla grillillä pääsee aika laadukkaaseen asennelmaan edullisesti, mutta se ei toki onnistu jossain opiskelija-asuntosäätiön parvekkeella.

Sellaisen jättipallogrillin voi kyllä saada melko halvalla ja se voi toimia. Sellaisella voi grillata hyvin menestyksekkäästi joko valmishiilillä tai aidommin omaa koivua polttaen. Eivät välttämättä romahda heti ja rahalle saa vastinetta.

Samoin jos osaa hyvän kaasupolttimen rakentaa grilliksi, niin mikäs siinä. Toiminnalliset osat eivät ole kalliita vaan paremminkin se peltilaatikko, joka maksaa kusilaadun valmistajilta liikaa ja ökytuotteissa kohtuullisen kakkosauton verran.
 
Viimeksi muokattu:
Kyllä noissa halpiksissakin varmasti eroja on. Harvoin kukaan kuitenkaan täällä osaa sanoa käytännön eroista, että mikä noista on parempi. Itselläkin oli joskus pari tuommoista (Futur ja Lucifer) ja tuli grillailtua niillä aika kauan ennen kuin ruostuivat. Suurimmat ongelmat oli mulla puhdistuksen kanssa. Ei niitä saanut kunnolla puhdistettua mitenkään. Tulikikin sitten vaan pidettyä grillauksen jälkeen kansi kiinni polttimot täysillä vähän aikaa ja syksyllä pesin painepesurilla sen minkä sai pestyä. Toinen ongelma oli mökillä olevan grillin takaseinässä oleva aukko. josta tuuli grilliin sisään niin, että lämmönjakauma oli todella epätasainen eikä aina saanut kunnon lämpöjä ollenkaan. Mökki sijaitsee aika tuulisella paikalla, joten tällä on merkitystä.
Nyt mökillä on Tokmannin kamado ja Weberin kaasugrilli. Kotona rivitalon takapihalla on Napoleonin kaasugrilli. Nyt tuntuu grillaaminen tosi paljon helpommalta ja mielekkäämmältä.
 
Nonnih.
Tässä aiemmin tosiaan kyselinkin että olisko mitään 3rd party parilaa jossain myynnissä Napoleon Legend 365 (jossa samat mitat kuin freestylessa) jossa ei olisi mitään emalointia päällä.
Lyhyt vastaus: Ei ole, ainakaan järkevästi saatavilla.

Muistin että torissa on tyyppi kuka myy pizzateräksiä ja pistinkin hänelle kyssärin että onnistuisiko hänen tollanen tehdä, ja oli kuulemma ennenkin sellasia tehnyt joten annoin hänelle mitat ja toiveet millainen siitä tulee.

Napoleon 365 kaasugrilliin tosiaan menee 45x29.5cm kokoinen parila, koska vakiona mukana tulee kaksi ritilää mistä toinen on kahden polttimen ja yksi yhden polttimen kokoinen, tämä parila hommattiin siis korvaamaan se isompi ritilä.
Mitat ovat siis 45x29.5cm ja 20mm korokereunoilla (kolmella sivulla), paksuutena ja materiaalina 5mm hiiliteräs.
Etuosa jätettiin auki ja siinä myös nostoreikä.

Ideana oli siis saada samaa tavaraa mitä blackstone parilagrillit käyttää.

Tein rasvapolton ihan niinkuin blackstonelle eli lämpöä kunnolla alle ja sitten pihtien väliin nukkaamaton rätti tms ja levittää rasvaa pinnalle (itse käytin amazonista ostettua rasvasumutinpulloa) ja sillä rätillä tasoittaa sitä siihen vähän väliä.
Tein tuota noin tunnin verran ja pinta on nyt saippuan liukas ja 5mm paksuus varaa lämpöä niin hyvin että ruoasta tulee ihan perhanan hyvää tässä.

Ensitestinä tein tällä paistinperunat jotka nekin toimivat tolla pinnalla tosi hyvin, vaikka on tunnetusti vähän hankalia tarttumisen kanssa, sen jälkeen tullut tehtyä myös smashburgereita joista en kuvaa muistanut ottaa, ja nyt viimeiseksi tänään tein smashgyroksia.

Eli ensin parilalla ranut, sitten smashpihvit ja vielä perään lämmitin siinä parilalla pitaleivät.

Iso suositus kyllä näille pariloille, saa just sellaista kun itse haluaa ja hinta on varsin kohtuullinen (näillä ominaisuuksilla hintaa on n.75e).
Tyyppi myös postittaa näitä.

Kyseessä siis tämä tyyppi:

Sit vielä kuvasaastetta ruoasta ja tietenkin parilasta 😁

20250613_142141.jpg


20250613_125803.jpg


20250613_124051.jpg


20250613_124808.jpg


20250613_125147.jpg


20250606_143802.jpg


20250606_145027.jpg
Oikeaa hommaa.

Tarvitsisin samanlaisen mutta suuremman, (lähes) koko ritilä-alan kokoisen. Oletettavasti reunoille kannattaa jättää muutaman sentin verran tyhjää, mutta muutoin koko leveydeltä :hungry:

Nimim. Freestyle 365.

Pitäisi kysellä tuolta kaiffarilta.. jos vaan jaksaisi toriin rekisteröityä.
 
Oikeaa hommaa.

Tarvitsisin samanlaisen mutta suuremman, (lähes) koko ritilä-alan kokoisen. Oletettavasti reunoille kannattaa jättää muutaman sentin verran tyhjää, mutta muutoin koko leveydeltä :hungry:

Nimim. Freestyle 365.

Pitäisi kysellä tuolta kaiffarilta.. jos vaan jaksaisi toriin rekisteröityä.
Tossa sen ilmon lopussa tais olla suoraan puhelinnumerokin.
 
Kellään Weberin 5750 grilliä? Kokosin just, ja semmonen muovinen kippo jäi ylimääräiseksi… Löytyy asennusohjeiden sisällysluettelosta, mut olen ehkä sokea kun en löydä muualta…
 
Tuli hankittua tämmöinen Napoleon TQ285 -pikkugrilli. Valikoin tietoisesti tämän mallin, koska laite on tarkoitus ottaa autoretkille mukaan, ja tilaa on kovin rajallisesti.

Napoleon TravelQ TQ285-1 kaasugrilli | Prisma verkkokauppa

Ajattelin kuitenkin, että saattaisin tuota myös kotosalla terassilla käyttää aina välillä jos tarvitsee vain jotain nopeasti saada tehtyä, "kunnollinen" grillaaminen hoituu jatkossakin Weberin hiiligrillillä. Mutta vakiona tuohon menee vain nuo pienet retkikäyttöön tarkoitetut pikkupullot kiinni (mikä oli etukäteen toki tiedossa ja tarkoituskin), niin voiko tuosta vain ruuvata letkun irti ja halutessaan laittaa tämmöisen tilalle jos haluan käyttää isompaa 5 kg kaasupulloa?

Anton Oliver Max A1 -matalapainesäädin ja letku 12,99 .

CGA600 on sen grillissä olevan liittimen tyyppi, varmimmin adapterin saat kun otat yhteyttä Napoleoniin.
Maahantuojaa ei näköjään parissa viikossa kiinnostanut vastata, vaikka parikin kertaa kysyin. Joten ostin sitten tuon Verkkokaupan säätimen liittimineen, kun se näytti sopivalta. Ja sopihan se, eikä vuotanut myöskään saippuatestin perusteella.

Löysin kysymysteni jälkeen kyllä Napoleonin omankin osan, N530-0034, mutta sitä ei tuntunut olevan missään olemassa. Paitsi muutamassa saksalaisessa kaupassa, joissa hinta rapeasti 80 euroa (sekä jossain pikkuputiikissa jälkitilattavissa).
 
Nonnih.
Tässä aiemmin tosiaan kyselinkin että olisko mitään 3rd party parilaa jossain myynnissä Napoleon Legend 365 (jossa samat mitat kuin freestylessa) jossa ei olisi mitään emalointia päällä.
Lyhyt vastaus: Ei ole, ainakaan järkevästi saatavilla.

Muistin että torissa on tyyppi kuka myy pizzateräksiä ja pistinkin hänelle kyssärin että onnistuisiko hänen tollanen tehdä, ja oli kuulemma ennenkin sellasia tehnyt joten annoin hänelle mitat ja toiveet millainen siitä tulee.

Napoleon 365 kaasugrilliin tosiaan menee 45x29.5cm kokoinen parila, koska vakiona mukana tulee kaksi ritilää mistä toinen on kahden polttimen ja yksi yhden polttimen kokoinen, tämä parila hommattiin siis korvaamaan se isompi ritilä.
Mitat ovat siis 45x29.5cm ja 20mm korokereunoilla (kolmella sivulla), paksuutena ja materiaalina 5mm hiiliteräs.
Etuosa jätettiin auki ja siinä myös nostoreikä.

Ideana oli siis saada samaa tavaraa mitä blackstone parilagrillit käyttää.

Tein rasvapolton ihan niinkuin blackstonelle eli lämpöä kunnolla alle ja sitten pihtien väliin nukkaamaton rätti tms ja levittää rasvaa pinnalle (itse käytin amazonista ostettua rasvasumutinpulloa) ja sillä rätillä tasoittaa sitä siihen vähän väliä.
Tein tuota noin tunnin verran ja pinta on nyt saippuan liukas ja 5mm paksuus varaa lämpöä niin hyvin että ruoasta tulee ihan perhanan hyvää tässä.

Ensitestinä tein tällä paistinperunat jotka nekin toimivat tolla pinnalla tosi hyvin, vaikka on tunnetusti vähän hankalia tarttumisen kanssa, sen jälkeen tullut tehtyä myös smashburgereita joista en kuvaa muistanut ottaa, ja nyt viimeiseksi tänään tein smashgyroksia.

Eli ensin parilalla ranut, sitten smashpihvit ja vielä perään lämmitin siinä parilalla pitaleivät.

Iso suositus kyllä näille pariloille, saa just sellaista kun itse haluaa ja hinta on varsin kohtuullinen (näillä ominaisuuksilla hintaa on n.75e).
Tyyppi myös postittaa näitä.

Kyseessä siis tämä tyyppi:
Täytyypä laittaa viestiä, koska kuulostaa että tässä saa järkevään hintaan juuri sen mitä olen pohtinut.
Täytyypä mitata tuo Roguen alue ja tilata pois, kertyy tälle tekijällekin mittoja muitakin malleista ja voi ihan oikeastikin alkaa myymään 😁
 
Muutto edessä rivariin ja voisi vihdoin viimein hankkia kaasugrillin. Kovasti olin lyönyt katseen Weberin Spirit EP-435:een. Verkkokaupassa myyjä kuitenkin vinkkasi myös tutustumaan Kanadalaisen Napoleonin tarjontaan. Kieltämättä vaikuttaisivat olevan reilusti edullisempia, mutta ihan yhtä vakuuttavia rakenteeltaan. Haussa kuitenkin laadukas grilli, vaikken mikään vannoutunut grillaaja olekaan. Molemmissa näyttäisi olevan hyvät takuut ja varaosiakin saatavilla.

Löytyykö kokemuksia?
 
Muutto edessä rivariin ja voisi vihdoin viimein hankkia kaasugrillin. Kovasti olin lyönyt katseen Weberin Spirit EP-435:een. Verkkokaupassa myyjä kuitenkin vinkkasi myös tutustumaan Kanadalaisen Napoleonin tarjontaan. Kieltämättä vaikuttaisivat olevan reilusti edullisempia, mutta ihan yhtä vakuuttavia rakenteeltaan. Haussa kuitenkin laadukas grilli, vaikken mikään vannoutunut grillaaja olekaan. Molemmissa näyttäisi olevan hyvät takuut ja varaosiakin saatavilla.

Löytyykö kokemuksia?
Napoleon on parempi.
Yleisesti laatu on vähintään samaa mutta on vielä tehokkaampia.
Plussana vielä ei näytä kamalalta ja polta kämmenestä karvoja kun avaa kannen.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
284 124
Viestejä
4 881 535
Jäsenet
78 752
Uusin jäsen
AllanT

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom