Grillit & grillaus

Sama lienee Julan halvoissa pikku pusseissa. Queberachoa, mutta ongelma on hiilien fyysinen koko. Hyvin pientä on eli ”laatuluokka” on sieltä alapäästä.
En ole tälle kesälle bilteman hiiliä ostanut mutta ainakin aiemmin vaihtelevan kokoista, puolet pussista sellaisia nyrkinkokoisia murkuloita joita yleensä pienempiin grillauksiin sitten tuli hakattua paloiksi.
 
Mites hiiliprofessorit suhtautuu perinteiseen grilliin jossa poltetaan koivupuuta ja lopuksi hiilloksella käristerään ruuat? Entäpä männynkäpyhiillos? Täyttäkö

Hyvin kaukana myös professorista, mutta jättäisin männyn ja kuusen kauaksi grillauksesta, kun sieltä pihkasta tulee kaikenlaista ikävää.

Pysy lehtipuissa, koivu on oikein oivallinen valinta tai mikä muu vain lehtipuu.


En ole tälle kesälle bilteman hiiliä ostanut mutta ainakin aiemmin vaihtelevan kokoista, puolet pussista sellaisia nyrkinkokoisia murkuloita joita yleensä pienempiin grillauksiin sitten tuli hakattua paloiksi.

Hyvä tietää ja yllättävää, kun ei noista tunnu hirveästi olevan mitään mainintoja yleisesti. Menee kokeiluun aivan varmasti. Ei sulla mitään vanhaa pussia ole tallella? Aina kiinnostaa se FSC koodi pussista :)
 
Hyvä tietää ja yllättävää, kun ei noista tunnu hirveästi olevan mitään mainintoja yleisesti. Menee kokeiluun aivan varmasti. Ei sulla mitään vanhaa pussia ole tallella? Aina kiinnostaa se FSC koodi pussista :)
Bilteman hiilistä oli aiemminkin maininta Grillit & grillaus
Sama noissa mitä itselläkin, eli ei FSC merkintää missään eli parhaita sademetsästä lapsityövoimalla tehtyjä premium-hiiliä.

Tällä hetkellä bilteman nettisivujen mukaan muutenkin vähän eri tavaraa kuin nuo edellisvuotiset mitä itsellä vielä oli, nyt myytävissä vähemmän tuhkaa ja suurempi hiilipitoisuus.
 
Näinpä siis oli :)

Tuossa nämä lukemat eivät vakuuttaneet.

-No more than 10% may exceed 80 mm in size.
-At least 80% shall be greater than 20 mm.
-0 mm- 10 mm shall not exceed 7%.

Ostan silti, kun Biltema tulee eteen.
 
Tuli ostettua verkkiksestä weber E310 ja siihen sai tuommoisen pyöreän parilan/paistolevyn kylkiäisenä. Tuntuu vähän hassulta kun eihän tuota ole tuohon malliin edes tarkoitettu sopivaksi. Toki voi ritilän päällä pitää erikseen. Onko tähän malliin mitään järkevää paistotasoa joka sopisi suoraan toisen ritiläpuoliskon tilalle? Koitin googlailla mutta mitoista on aika huonosti infoa joka paikassa.
 
Tuli ostettua verkkiksestä weber E310 ja siihen sai tuommoisen pyöreän parilan/paistolevyn kylkiäisenä. Tuntuu vähän hassulta kun eihän tuota ole tuohon malliin edes tarkoitettu sopivaksi. Toki voi ritilän päällä pitää erikseen. Onko tähän malliin mitään järkevää paistotasoa joka sopisi suoraan toisen ritiläpuoliskon tilalle? Koitin googlailla mutta mitoista on aika huonosti infoa joka paikassa.
Mä hommasin Saksasta tämmösen rosterisen parilan kyseiseen grilliin, menee just toisen ritilän tilalle.

Amazonissa näytti olevan myös valurautaisia, esim. https://amzn.eu/d/28xcjRb
 
Millä puhdistatte grillin ritilät käytön jälkeen? Esim. millaisilla harjoilla yms. ? Ostin itse Lidlistä jonkun harjan, mutta siitä irtosi jo ensimmäisellä kerralla niitä piikkejä niin vähän turhake, tälläisiä kokemuksia näissä yleensä muualtakin ollut. Jotain vähän pitkäikäisempää hakusessa olisi
 
Millä puhdistatte grillin ritilät käytön jälkeen? Esim. millaisilla harjoilla yms. ? Ostin itse Lidlistä jonkun harjan, mutta siitä irtosi jo ensimmäisellä kerralla niitä piikkejä niin vähän turhake, tälläisiä kokemuksia näissä yleensä muualtakin ollut. Jotain vähän pitkäikäisempää hakusessa olisi
Tällainen ollut käytössä, kestää useamman kesän ja sitten uutta tilalle.

 
Kolmio rosteriharja merkkiä weber tai joku muu vastaava ei hinnat alkaen malli. Kestää vuosia yks harja, olisko itsellä menossa 2. (vai 3.) harja yli 10v aikana.
 
Tällainen ollut käytössä, kestää useamman kesän ja sitten uutta tilalle.


Kolmio rosteriharja merkkiä weber tai joku muu vastaava ei hinnat alkaen malli. Kestää vuosia yks harja, olisko itsellä menossa 2. (vai 3.) harja yli 10v aikana.
Kiitokset, tämä lähti tilaukseen.
 
Millä puhdistatte grillin ritilät käytön jälkeen? Esim. millaisilla harjoilla yms. ? Ostin itse Lidlistä jonkun harjan, mutta siitä irtosi jo ensimmäisellä kerralla niitä piikkejä niin vähän turhake, tälläisiä kokemuksia näissä yleensä muualtakin ollut. Jotain vähän pitkäikäisempää hakusessa olisi
Kaasugrillillä ruuan laiton jälkeen lämmöt ritilöiden likaisien kohdalla tappiin ja tulee sitten hetken päästä rapsuttelemaan ne liat pois. Kylmänä ihan turhaa hommaa. Hiiligrillillä toki isompi haaste.

Itse valitsisin version sillä pidemmällä varrella kolmioharjasta, varsinkin jos ne lämmöt ovat vielä päällä, kun hinkkaa ritilää niin on paljon mukavampi, jos on vähäkin enemmän etäisyyttä. Tai aina voi käyttää hansikkaita...
 
Onko Big Red Premium Quebracho hiilistä kokemusta ? Ei oo hinnalla pilattu.


Säästötalo Latvalasta näitä on myös saanut useampana keväänä/kesänä, kannattaa vilkaista jos lähistöltä löytyy.
Itse tykkään noista hiilistä, usein vielä ale hintaan saanut. Ei syty kovin helposti, mutta palaa kuumana ja reilusti kauemmin kuin perinteiset marienburg/biolan lehtipuuhiilet, lisänä guebracho ominaisuus eli voimakas aromi, tuhkaa myös kertyy.
 
Vihjeeksi muillekin hiilenkorventajille, että Motonetistä löytyi hyllystä sopiva IP44-luokiteltu säilytyslaatikko, niin pysyy hiilet kuivana.

 
Vihjeeksi muillekin hiilenkorventajille, että Motonetistä löytyi hyllystä sopiva IP44-luokiteltu säilytyslaatikko, niin pysyy hiilet kuivana.

Säilytätkö hiiliä avomaalla vai miksi tuota tarvii? Ainakin katoksessa säiluu koko kesän ilman mitään peittelyitä kunhan ei suora vesi hiiliin osu.
 
Säilytätkö hiiliä avomaalla vai miksi tuota tarvii? Ainakin katoksessa säiluu koko kesän ilman mitään peittelyitä kunhan ei suora vesi hiiliin osu.
Huomaa jo ulkovarastossa 2 viikon säilytyksen jälkeen että sytyttäminen on vaikeampaa kun kostuvat.

Kamado sai kovempien lämpötilojen takia paikan valokatteella suojatun terassin vierestä, ja tuossa laatikossa hiilet voivat majailla vieressä taivasalla.
 
Vihjeeksi muillekin hiilenkorventajille, että Motonetistä löytyi hyllystä sopiva IP44-luokiteltu säilytyslaatikko, niin pysyy hiilet kuivana.

Tai sitten homehtuvat.
Mulla hiilet kesää talvea rakoliiterissä. Kunhan eivät vettymään pääse ja ilma kiertää niin ei ne miksikään mene.
 
Kyllä ne kosteutta siellä itseensä imee…
Voi olla mutta en ole itse huomannut kyllä mitään tällaista. Vain jos suoraa vettä tai lunta menee säkkiin niin sitten mössöytyy.
Olenpa minä syksyllä grilliinkin jääneillä hiililä grillaillut heti keväällä puolen vuoden jälkeen ja hyvin on toiminut..

E: briketit voi olla arempia mutta en ole niissäkään mitään kyllä huomannut
 
Voi olla mutta en ole itse huomannut kyllä mitään tällaista. Vain jos suoraa vettä tai lunta menee säkkiin niin sitten mössöytyy.
Olenpa minä syksyllä grilliinkin jääneillä hiililä grillaillut heti keväällä puolen vuoden jälkeen ja hyvin on toiminut..

E: briketit voi olla arempia mutta en ole niissäkään mitään kyllä huomannut
itsellä kesät talvet hiilet ja briketit omissa pusseissaan terassin lipan alla puulaatikossa. koskaan ei ole ollut mitään ongelmia kosteuden kanssa.
 
Jos pussi on sateelta suojassa, ei tollanen laatikko kosteutta vähennä. Vai väittääkö joku, että laatikon sisällä terassilla ilmankosteus on pienempi kuin laatikon ulkopuolella?
 
Jos pussi on sateelta suojassa, ei tollanen laatikko kosteutta vähennä. Vai väittääkö joku, että laatikon sisällä terassilla ilmankosteus on pienempi kuin laatikon ulkopuolella?
Kyllä. IP44 suojattu laatikko on ihan tarpeeksi tiivis siihen, että hiilet eivät ime ulkoilmasta kosteutta itseensä.

Toki kosteus laatikkoon pääsee silloin kun se avataan, mutta lisää kosteutta hiiliin ei pääse kannen ollessa suljettuna.

Ei tämä keskustelupalsta kyllä jätä yllättämättä. Ihan järjetön päänaukominen ja muttakun jos joku haluaa pitää grillihiilensä tiiviissä laatikossa ja erehtyy ajatuksensa jakamaan yhteisölle. 🤣

Ei muuta ku Weberiä kuumaksi vaan, kyllähän ne nihkeätkin hiilet sitten palavat kun tarpeeksi sytykettä laittaa. :)
 
Kyllä. IP44 suojattu laatikko on ihan tarpeeksi tiivis siihen, että hiilet eivät ime ulkoilmasta kosteutta itseensä.

Toki kosteus laatikkoon pääsee silloin kun se avataan, mutta lisää kosteutta hiiliin ei pääse kannen ollessa suljettuna.

Ei tämä keskustelupalsta kyllä jätä yllättämättä. Ihan järjetön päänaukominen ja muttakun jos joku haluaa pitää grillihiilensä tiiviissä laatikossa ja erehtyy ajatuksensa jakamaan yhteisölle. 🤣

Ei muuta ku Weberiä kuumaksi vaan, kyllähän ne nihkeätkin hiilet sitten palavat kun tarpeeksi sytykettä laittaa. :)
Ei vanha vittuile, se vaan neuvoo.
Saathan sä pitää niitä laatikossa jos haluat mutta ihan yhtähyvin muut voi kertoa että ei ole tarvinnut laatikkoa ja ihan hyvin palaa.
Ja en ole tosiaan huomannut syttyvyydessä mitään eroa puoli vuotta grillissä lojuneissa hiilissä siinä missä tuoreissa..
 
Ihan järjetön päänaukominen------
Älähän kovin innostu vielä päätäaukomaan, pitipä tässä vilkasta asiaa ajatuksen kanssa ja itse asiassa olet oikeassa. Ainakin teknisesti.

Rapakon takana viisaammat tietävät että grillihiilen optimaalinen kosteusprosentti on tosiaan vaivaiset 4-6.
Täällä kotosuomessa oikeaan aikaan kaadetun ja hyvissä olosuhteissa kuivatun polttopuun kosteusprosentti on 15.

Eli Texasissa joutaa hiilisäkkiä säilytellä vaikka taivasalla, mutta suomalainen hiili kostuu.
Kaikesta huolimatta aion jatkossakin säilytellä hiiliäni rakoliiterissä, talvihan on kuivaa aikaa muutenkin ja kesä on lyhyt.

Loppujen lopuksi väittäisin että juttu on aika triviaali, etenkin kun emme tiedä kuinka kuivia/kosteita hiilet ovat kaupan hyllyllä. Tuskin yhtä kuvia kuin siellä Texasissa.

Tuo tiiviissä muoviaskissa säilyttäminen on mielestäni huono idea koska sisältö ei pääse tuulettumaan. Voihan se boksi olla vähän ulkoilmaa kuivempi mutta se olemassaoleva kosteus kesän lämmössä aiheuttaa homehtumisen hyvinkin nopeasti.

edit. riittävän iso aktiivikuivuri olisi seuraava myyntihitti, haiendgrillaajilta ylimääräset rahat pois :lol:
editedit. aktiivihiilihiilikuivuri™ ja uusi nolla perään :rofl:
 
Viimeksi muokattu:
Tuo hiililaatikko on käytännössä aurinkoiset päivät suorassa auringonpaahteessa, joten uskoisin että niin kuivana pysyvät etteivät homehdu. Saapa nähdä, joka tapauksessa halusin siistin tavan säilöä hiilet pussin sijaan ja 20€ investointi oli kohtuullinen. :)
 
Eipä ole kyllä ikinä hiilet homehtuneet :)

Ihan hyvin ne menee syksyn ja talven, kun ei ole suorassa vesisateessa.

Ei ole myöskään haitannut, vaikka joskus on paperipussi kastunut sopivassa tuulessa. Kaikki grillihiilet syttyvät vallan mainiosti, toiset vähän hitaammin ja toiset vähän nopeammin.

Itse olen kuumailmapuhallin henkilöitä, ei montaa hetkeä mene kun vaikka queberachot ovat ”syttyneet”.
 
Kyllä. IP44 suojattu laatikko on ihan tarpeeksi tiivis siihen, että hiilet eivät ime ulkoilmasta kosteutta itseensä.

Toki kosteus laatikkoon pääsee silloin kun se avataan, mutta lisää kosteutta hiiliin ei pääse kannen ollessa suljettuna.

Ei tämä keskustelupalsta kyllä jätä yllättämättä. Ihan järjetön päänaukominen ja muttakun jos joku haluaa pitää grillihiilensä tiiviissä laatikossa ja erehtyy ajatuksensa jakamaan yhteisölle. 🤣

Ei muuta ku Weberiä kuumaksi vaan, kyllähän ne nihkeätkin hiilet sitten palavat kun tarpeeksi sytykettä laittaa. :)
Pahoittelut vähän kärkkäästä itseilmaisusta. Se tulee iteltä vaan luonnostaan :D

Mutta ei tää niin vakavaa ole. Voisin itekin tollasen laatikon laittaa hiilille, mutta en sen kuivana pysymisen takia...
 
Kaasugrillillä ruuan laiton jälkeen lämmöt ritilöiden likaisien kohdalla tappiin ja tulee sitten hetken päästä rapsuttelemaan ne liat pois. Kylmänä ihan turhaa hommaa. Hiiligrillillä toki isompi haaste.

Itse valitsisin version sillä pidemmällä varrella kolmioharjasta, varsinkin jos ne lämmöt ovat vielä päällä, kun hinkkaa ritilää niin on paljon mukavampi, jos on vähäkin enemmän etäisyyttä. Tai aina voi käyttää hansikkaita...
Hiiligrillillä nimenomaan helppoa tuo puhdistus kun lämpöä riittää ihan erilailla kuin kaasulla. Ruualaiton jälkeen ilmaa grilliin ja poltaa sotkut hiileksi ja sipaisu harjalla ja grilli on puhdas. Jos ei jaksa säätää kokkauksen jälkeen niin seuraavan lämmityksen yhteydessä kun grilli on kuuma niin tuo sama rutiini eli luukut auki, harjaus ja sit ilmaluukkujen säätö ja ruuanlaitto.

Hiiligrilli muutenkin vaivaton kun ei siinä ole juuri puhdistettavaa koska kaikki sotku palaa pois eikä ole mitään polttimia ja rasvakippoja puhdistettavana. Marienburgia saa Tokmannilta ja hiilistä keon kasaamalla ja kuumailmapuhaltimella, toholla tai sytytysneesteellä sytyttäen grilli on valmis 15 minuutissa. Hiiligrillin ongelma on kannen auki ollessa sen nopea lämmön nousu ja Kamado on parempi kuin peltigrillit tässä suhteessa ja muutenkin säätöjen osalta mutta on kallis ja järkyttävän painava ja grillausala usein pienempi kuin 58cm Webereillä.
 
Itse laitan hiiligrillillä lopuksi kannen ja räppänät kiinni. Sitten grillin jäähdyttyä ritilään jääneet moskat on kuivunut ja lähtee helposti em. harjalla. Mutta ei pidä jättää yön yli tai moska ottaa ilmasta kosteutta, eikä lähde enää niin helposti.
 
Kamado tuli viikolla kasattua, ja on kyllä erittäin positiivinen kokemus ollut. Kaikki materiaalit huippua, dokumentit viimeisen päälle jne.

Viimeisen ostin, ja kevät 2026 näkyy olevan seuraava toimitus.

3 kertaa alkuun pitää tehdä pienellä lämmöllä totutuspoltto. Tänään kokeilin piruuttani laittaa sytytyspalat tuhkakippoon ihan pohjalle, ja hiilikori päälle sytytyksen jälkeen. Toimi todella hienosti, syttyi ja paloi ihan kuten piippusytyttimessä. Jatkossa tuskin noita sytytyspaloja tulee käytettyä, niissä kuitenkin ruokaöljyä mikä myös käryää. Toholla ylhäältä sytyttäminen ajanee jatkossa asiansa.

Hämmentävä laite, se lämpö mikä kannesta hohkaa on kyllä makea kokemus. Tosi tyytyväinen. :)
 
Onko täällä kenelläkään hiiligrilliä tai kamadoa valokatteen alla terassilla? Onko valokate värjääntynyt tai himmentynyt lämmöstä?

Nokeahan grillistä tietysti aina vähän lähtee, sillä ei ole merkitystä. Ohje on että metrin etäisyys syttyviin materiaaleihin, ja tuo ei ole minkäänlainen ongelma omalla terassilla. Ylöspäin on tilaa vajaa 2 metriä, joten kyllähän tuon taitaa ihan hyvin voida sijoittaa myös terassille. Palamattoman maton laitan alle.
 
Jos ajattelee noiden hiilien ympäristökuormaa niin siinä tapauksessa kannattaisi nimenomaan käyttää Queberacho tai Coffee hiiliä koska niitä varten ei puuta kasvateta erikseen vaan syntyy sivutuotteena ja oliko vielä haittapuutakin osa jota yritetään hävittää.
Jos taas vaan kotimaisuutta ajaa niin sitten ei toki.
Mikä se koettu ympäristöhuoli kotimaisesta koivusta tehdyissä grillihiilissä on? Koivukuitupuu on suomalaisessa metsätaloudessa yleensä ottaen juuri sivutuote. Se, että puuaines on kasvatuksen sivutuotetta, on usein jopa sama asia kuin "haittapuuta, jota yritetään hävittää".
Sama noissa mitä itselläkin, eli ei FSC merkintää missään eli parhaita sademetsästä lapsityövoimalla tehtyjä premium-hiiliä.
Kuulostaa melkein FSC:n markkinoinnilta, joku roti. Ei se ole ainoa sertifiointijärjestelmä, eikä mielestäni ollenkaan paras tai fiksuin. Suomalainen puu ei muutenkaan ole mikään riistotuote vaikka se olisi kokonaan sertifiointien ulkopuolista. Lakisääteiset minimivaatimukset ovat tässä maassa oikeastaan melkein samat kuin FSC:n, jos verrataan johonkin kehitysmaahan.

Tällä en tarkoita etteikö jossain Bilteman hiilissä mahdollisesti olisi juuri mainitut ongelmat.
 
Eikös Marienburgit ole latvialaisia tai liettualaisia hiiliä paikallisesta puusta tehtynä? Siellä lienee asiat yhtä hyvällä tolalla kuin Suomessakin vaikkei mitään sertifikaatteja olisikaan
 
Ei kävisi itselläni mielessäkään pitää hiiligrilliä valokatteen alla, paloturvallisuuden vuoksi.
Joskus grillistä nousee mahtavia kipinöitä, joita en halua muovikatteen alle.
 
Eikös Marienburgit ole latvialaisia tai liettualaisia hiiliä paikallisesta puusta tehtynä? Siellä lienee asiat yhtä hyvällä tolalla kuin Suomessakin vaikkei mitään sertifikaatteja olisikaan
Kyllä. marienburg.com

On niillä käytössä FSC, mutta se nyt on ihan sama onko vai eikö, jos kyseessä on Latviassa paikallisesta lepästä tehty grillihiili. Oikeastaan paremmaksi päästään edes teoriassa vain sillä, jos Suomessa myytävä tuote olisi suomalainen, ja vielä suunnilleen samalta puolelta maata. Näidenkin ero on käytännössä logistiikassa sen jälkeen, kun tuote on pakattu ie. lähteekö se jonnekin haistavitun keskusvarastolle Pohjois-Ruotsiin ottamaan vauhtia, jotta tiedostava vastuullinen kuluttaja saa tilata sen kuriirilla kotiovelle.

Toki tällainen moraaliposeeraus jollain grillihiilien vastuullisuudella ja alkuperätakuulla on aika väsynyt kissanpaska-aihe muutenkin. Siihen grillaukseen liittyy aika oleellisesti ne grillattavat tuotteet, ja jos joku jostain haluaa mielensä pahoittaa niin kannattaa pahoittaa siitä, että minä syön paljon naudanlihaa. Saa komeampia lukuja pöytään, lihan viereen.

Marienburgin sivuilla hupaisasti on jerrykannun yli vedetty rasti ja mainostetaan ettei tuotannossa käytetä fossiilisia polttoaineita. Tuota toki epäilen, josko Latviassa on enemmänkin korjuukalustoa ja logistiikkaa joka käyttää muuta polttoainetta. Jos näin on, tällaisen poseerauksen päästövaikutus on todennäköisesti haitallinen.

Sivuston suomenkieliseltä versiolta on jätetty tuo viherpesu-hevonpaskaslide pois. Varmaankin ymmärtävät, että suomalaiset ovat siinä määrin järjissään etteivät pelkää latvialaisen grillihiilen tekemisen tuhoavan Amazonin.
 
Ei kävisi itselläni mielessäkään pitää hiiligrilliä valokatteen alla, paloturvallisuuden vuoksi.
Joskus grillistä nousee mahtavia kipinöitä, joita en halua muovikatteen alle.
Eipä ole mahtavia tai vaatimattomampiakaan kipinöitä näkynyt sen jälkeen, kun on oppinut mitä hiiliä ei kannata grilliinsä laittaa.
 
Eipä ole mahtavia tai vaatimattomampiakaan kipinöitä näkynyt sen jälkeen, kun on oppinut mitä hiiliä ei kannata grilliinsä laittaa.
Hiiligrillistä pitää olettaa nousevan kipinöitä vaikka käyttäisi millaisia kamelin kivespussikarvoista tehtyjä luksushiiliä joista ei juuri itse ole ihanneolosuhteissa nähnyt kipinöitä nousevan.
 
Tuli viime syksynä hankittua kerrostalon parvekkeella käytettäväksi pieni Weberin pöytägrilli kaasumallina ja siihen kylkeen viiden kilon komposiittikaasupullo. Noita komposiittipulloja mainostetaan keveydellä ja helpolla visuaalisella kaasun määrän näkemisellä ulkoa päin. En tiedä alkaako itsellä olemaan näössä(silmät) jotain vikaa mutta olen todennut tosi hankalaksi saada kaasupinnan tason selville ulkoa päin tihrustelemalla. Sopivassa valaistuksessa ja pulloa kallistelemalla sinne sun tänne olen muutaman kerran saanut hailakasti tasopinnan rajan näkymään pullon kyljessä.
Kysymys kuuluu, pitäisikö tuo raja näkyä selvästi pullon kyljestä vai jatkanko pullon punnitsemista kalavaakalla ja vähentämällä punnitustuloksesta pullon taarapainon saadakseni varmemmin selville jäljellä olevan kaasun määrän?
 
Tuli viime syksynä hankittua kerrostalon parvekkeella käytettäväksi pieni Weberin pöytägrilli kaasumallina ja siihen kylkeen viiden kilon komposiittikaasupullo. Noita komposiittipulloja mainostetaan keveydellä ja helpolla visuaalisella kaasun määrän näkemisellä ulkoa päin. En tiedä alkaako itsellä olemaan näössä(silmät) jotain vikaa mutta olen todennut tosi hankalaksi saada kaasupinnan tason selville ulkoa päin tihrustelemalla. Sopivassa valaistuksessa ja pulloa kallistelemalla sinne sun tänne olen muutaman kerran saanut hailakasti tasopinnan rajan näkymään pullon kyljessä.
Kysymys kuuluu, pitäisikö tuo raja näkyä selvästi pullon kyljestä vai jatkanko pullon punnitsemista kalavaakalla ja vähentämällä punnitustuloksesta pullon taarapainon saadakseni varmemmin selville jäljellä olevan kaasun määrän?
Olisit ostanu hiiligrillin. Siitä näkee kun hiiliä pitää lisätä.
 
Kysymys kuuluu, pitäisikö tuo raja näkyä selvästi pullon kyljestä vai jatkanko pullon punnitsemista kalavaakalla ja vähentämällä punnitustuloksesta pullon taarapainon saadakseni varmemmin selville jäljellä olevan kaasun määrän?
En äkkiä osaa sanoa kun olen etupäässä käyttänyt teräspulloja enkä niitäkään kovin paljon grillikaasuna. Joka tapauksessa pullon paino vs. taara on paljon kätevämpää todetä henkilövaa'alla. Jos on jatkuvasti toimiva kuten vanhanaikainen mekaaninen vaaka, se vastaa melkein polttoainemittaria autossa. Viiden kilon minikaasu plus kevyt pullo alkaa jopa olla aika lähellä perustason keittiövaakaa, vaikka kolmen tai viiden kilon kapasiteetti ei ihan ja justiinsa riitä. Eiköhän jostain löydy sopiva vähän stydimpi puntari.

Pistätkö hieman listaa hiilistä?
Ei ole mitenkään järkevää fantasioida siitä, että tietyn merkkisillä hiilillä olisi jotenkin turvallisempaa grillailla muovilaatikossa kuin jollain toisilla. Ylipäänsä hifistely valmishiilillä on juurikin hipsteröintiä. Jos aletaan pätemään, hiillos tehdään omista pilkkeistä, oli se sitten koivua, leppää, muuta tai seosta.
 
Pistätkö hieman listaa hiilistä?
Niistä mitä en suosittele vai niistä mitä suosittelen? Molemmissa tapauksissa vastaukset löytyy tästä ketjusta moneen kertaan.

Kertauksen vuoksi eräästä nimeltä mainitsemattomasta suomalaiselta kovapuuhiilien jälleenmyyjältä ainakin löytyy hiiliä, jotka eivät saa aikaan kipinäsadetta. Päinvastoin esim. Marienburgin hiilet ovat siitä kivoja, että syttyvät nopeasti. Mutta miinuspuolena jumalaton kipinöinti ja vaatimaton paloaika.

Lopuksi vielä: piippusytytin on kipinöiden suhteen aika raju. Sen ja etenkin oman laiskuuteni takia sytytän nykyisin hiilet grillin sisällä brikettikoreissa tai nyttemmin Slow'n Sear korissa kahdella sytytyspalalla.
 
Ylipäänsä hifistely valmishiilillä on juurikin hipsteröintiä.
Hifistely on varmasti hipsteröintiä tai homostelua, mutta se ei ole hifistelyä, että valikoi hiilet jotka ovat lämpöarvoltaan ja muilta ominaisuuksiltaan ylivertaisia karjalalippisten käyttämiin markettihiiliin.
 
Hifistely on varmasti hipsteröintiä tai homostelua, mutta se ei ole hifistelyä, että valikoi hiilet jotka ovat lämpöarvoltaan ja muilta ominaisuuksiltaan ylivertaisia karjalalippisten käyttämiin markettihiiliin.
Juu ei kyllä. Niin kannattaakin tehdä. Se ei tarkoita, että muovikatoksen alla grillaamisen paloturvallisuusriski pitäisi käsittää erilaiseksi vain siksi, että grillaa latvialaisella lepällä kun ne muut juntit hakee puuilosta halvinta. Riski on sama eli tietoinen riski rakennuspalosta.

eräästä nimeltä mainitsemattomasta suomalaiselta kovapuuhiilien jälleenmyyjältä
Eikö tällainen kannattaisi erityisesti nimetä? Varmasti asia kiinnostaa monia foorumin hiiligrillaajia, vaikka grillaisivat aivan erillään tönöistä.

Monet lämmittelevät muutakin, kuin nakkeja tai kämppäriä.
Meinaatko, että puilla grillaaminen tarkoittaa nakkien lämmittämistä? Nyt mennään ihan ylösalaisin.
 
Viimeksi muokattu:
Niistä mitä en suosittele vai niistä mitä suosittelen? Molemmissa tapauksissa vastaukset löytyy tästä ketjusta moneen kertaan.

Kertauksen vuoksi eräästä nimeltä mainitsemattomasta suomalaiselta kovapuuhiilien jälleenmyyjältä ainakin löytyy hiiliä, jotka eivät saa aikaan kipinäsadetta. Päinvastoin esim. Marienburgin hiilet ovat siitä kivoja, että syttyvät nopeasti. Mutta miinuspuolena jumalaton kipinöinti ja vaatimaton paloaika.

Lopuksi vielä: piippusytytin on kipinöiden suhteen aika raju. Sen ja etenkin oman laiskuuteni takia sytytän nykyisin hiilet grillin sisällä brikettikoreissa tai nyttemmin Slow'n Sear korissa kahdella sytytyspalalla.
30l marienburgit joita säilötty kuivassa ei ainakaan täällä ole varmaan ikinä 10v aikana kipinöineet…

Ja mitä nyt vittua tää juttu on valokatteen alla grillaamiseen?
Muovi nyt ei kovin helpolla syty, kipinästä nyt ei millään… :D
Itselläni valokatteen alla pari kamadoa, kaasugrilli ja pizzauuni jota koivuhaloilla lämmitetään…
 

Statistiikka

Viestiketjuista
284 071
Viestejä
4 877 041
Jäsenet
78 762
Uusin jäsen
Hennessy76

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom