Pitkän linjan tieteellinen skeptikko ja tieteen puolestapuhuja Michael Shermer puolustaa kuluttajia
kirjoituksessaan ja arvostelee yleisemmin tapausta.
Shermerin pointit lyhennettynä suomeksi:
- Asian kauhistelu aliarvioi kuluttajia, viestien pitkälti, että "koska olette niin tyhmiä, tämä tulee poistaa".
- Yltiöpäinen melu läpi mediakentän vain nostaa podcastin (varsinkin ko. jaksojen) katsojalukuja...
- ...ja kiinnostavuutta.
- Sensurointi luo vain yhä otollisempaa alustaa fringe-väitteille ja salaliittoteorioille, joita vastaan Shermer on läpi uransa tehnyt työtä. Se saa ihmiset yhä enemmän ajattelemaan, että nyt liikkuu jotain salattua tietoa, jota "he" eivät halua sinun kuulevan.
Samalla Shermer nähdäkseni ikään kuin koettaa nostattaa tietoisuutta siitä, että podcastit ovat eri asia kuin valtavirtamedia. Ne ovat usein pohjimmiltaan kuin keskusteluja kaverin kanssa, jossa useinkaan ei olla samaa mieltä, mutta koetetaan yhä pysyä siviilinä.
Itselle tuli mieleen, että valtavirtamedia luo turhaa legitimiteettiä podcasteille yleisestikin, kun kehystää ne ikään kuin odottaisivat niiltä samoja journalistisia standardeja kuin kollegoiltaan. Ehkä asiaan liittyy se, että useimmille toimittajille ei ole edes opetettu juuri podcastien luonteesta, niiden noustessa marginaalista Suomessa vasta viime vuosina. Itse pitäisin tärkeänä sitä, että kaikki oppisivat, että podcastit eivät ole automaattisia luottamuksen lähteitä sen enempää kuin keskustelu kaverin kanssa. Uskoisin sen olevan suht helposti viestittävissä ja paljon hedelmällisemmin kuin itseään vastaan sotivat sensuuriyritykset.
Lopuksi Shermer listaa vielä pointteja, miksi hänen nähdäkseen kannattaa olla yleisestikin varovainen miellettyjen väärinajattelijoiden sensuurissa. Tässä nämäkin lyhennettynä suomeksi:
- Kuka/ketkä päättää, minkälainen ajattelu ja näkemys on sallittua? Kaikkein ankarin kuri on autokratioissa ja diktatuureissa.
- Mitkä ovat ne kriteerit, joilla ko. päättäjät tekevät näitä arvioita? Vaikka se tehtäisiin enemmistön kriteereillä, kyse olisi yhä (enemmistön) tyranniasta.
- Sensuuri ei pelkästään pyri riistämään puhujalta oikeuden puhua (paikasta jossa oikeus jo muuten vallitsee), vaan myös kuulijalta oikeuden kuulla.
- Saatamme olla täysin oikeassa näkemyksessämme, mutta silti oppia jotain toiselta.
- Saatamme olla osittain oikeassa ja osittain väärässä. Kuulemalla toista, voimme terävöittää näkemystämme.
- Saatamme olla täysin väärässä näkemyksessämme, jolloin toisen kuuleminen antaa meille mahdollisuuden tulla oikaistuksi. Kukaan ei ole erehtymätön.
- Olimmepa sitten oikeassa tai väärässä, kuulemalla muita voimme kehittää voimakkaampia argumentteja ja kerätä parempia faktoja näkemyksellemme.
- Tiedustelun vapaus (engl. freedom of inquiry) on pohja kaikelle ihmiskehitykselle, koska kaikki ihmiset ovat erehtyväisiä. Vain esittämällä näkemyksiämme ne voidaan ajan myötä oikaista.
- Minun oikeuteni puhua ja olla eri mieltä on sidottu sinun oikeuteesi puhua ja olla eri mieltä. Jos sinä sensuroit minua, miksen sitten sensuroisi sinua [ja yhä vahvemmin jos joskus pääsen valta-asemaan]?
Lopulta siis jos ei pidä jostakin Roganin
näkemyksestä (jotka tulee myös erottaa Roganista itsestään erehtyväisenä
ihmisenä), kannattaa kertoa siviilisti, mistä on eri mieltä tai mitä tiede jostakin asiasta (sinun nähdäksesi) sanoo tai ei sano, ja miksi sinun lähteesi/perustelusi ovat paremmat. Ja toivoa, että tämä viesti lopulta jonkinlaisen some-ketjun kautta tavoittaa jonkun, joka viestii asiaa edelleen, ja joka... lopulta tavoittaa itse kohdehenkilön eli Roganin (ja tämän yleisön). Valtamediakin voisi tehdä yksinkertaista lähteistettyä faktantarkistusta ilman turhia leimaamisia tai sensuurikannustamisia, joka saattaisi tavoittaa Roganin (ja tämän yleisön) oikealla tapaa mahdollisimman nopeasti. Kukaan ei esim. estä perustamasta siviiliä, Rogania ja tämän kuulijoita kohteliaasti ihmisinä arvostavaa, juoksevaa kolumnia "Rogan fact check", jossa suoraviivaisesti ja selkokielisesti käydään läpi aina uusimman jakson väärässä
ja oikeassa olevia (tieteellisiä) väitteitä, lähteiden kanssa.