Lundmark kertoo tehneensä kaksi virhearviota.
”En olisi ikinä voinut uskoa, kuinka voimakkaaseen vastarintaan Uniperin johto ryhtyy. Vastarinta hidasti merkittävästi Uniperin saamista Fortumin kontrolliin ja viivästytti suunnitelmiemme toteuttamista. Uniperin johto aloitti raivokkaan kampanjan Fortumia vastaan ja valjasti siihen mukaan saksalaisen ammattiyhdistysliikkeen.”
Hän kertoo keskustelleensa Eonin toimitusjohtajan
Johannes Teyssenin kanssa siitä, miten Uniperin johto saattaa suhtautua siihen, että Fortum ostaisin Eonin osuuden yhtiöstä.
Teyssen arvioi Uniperin johdon järkyttyvän alkuvaiheessa. Hän oli silti vakuuttanut, että ajan mittaan toimitusjohtaja
Klaus Schäfer tunnustaa tosiasiat ja alkaa tehdä yhteistyötä Fortumin kanssa.
Riitely kesti kuitenkin yli kaksi vuotta. Se alkoi laantua vähitellen vasta vuonna 2019. Schäfer oli jäänyt sairauslomalle kesällä 2018. Alkuperäisten suunnitelmien toteuttamista Uniperissa hidasti myös Venäjän kilpailuviranomaisen viivyttely.
”Emme osanneet vuonna 2017 nähdä, että läpi kylmän sodan kestänyt Venäjän ja Saksan energiayhteistyö, josta oli ollut paljon hyötyä molemmille osapuolille, saattaisi vaarantua. Siinä vaiheessa kun suunnittelimme Uniperin ostamista, Saksa oli sinänsä typerällä päätöksellään lakkauttamassa ydinvoimatuotantoaan ja samaan aikaan se päätti aivan oikein, että hiilestä piti päästä eroon suurten päästöjen takia.”
”Seurasimme Fortumissa Venäjä-riskejä koko ajan erittäin tarkasti. Kaikki keskustelut venäläisten, saksalaisten ja lukuisten ulkopuolisten asiantuntijoiden kanssa vahvistivat sen yleisen käsityksen, että Saksan ja Venäjän energiayhteisö jatkuisi jopa vakavissa kriiseissä.”
Sotaa ja luonnonkatastrofeja varten sopimuksissa on luonnollisesti aina lausekkeet ylivoimaisen esteen (force majeure) varalle.
Lausekkeen käyttöönotto Venäjän hyökkäyksen jälkeen olisi tarkoittanut, että Uniper olisi voinut nostaa asiakkailleen myymänsä maakaasun hintaa, kun se sodan takia kallistui erittäin voimakkaasti. Saksan hallitus ei tähän suostunut.
Ennen yrityskauppaa yritykset tekevät yleensä ostettavasta yhtiöstä tarkastuksen, jossa käydään läpi yhtiön taloudellinen tila ja keskeiset riskit. Fortum ei koskaan tehnyt tällaista tarkastusta Uniperista.
”Fortum osti osakkeita pörssiyhtiöstä eli Uniperista. Kun listatusta yhtiöstä ostaa osakkeita, se ei anna oikeutta due diligence - tarkastukseen. Sitä paitsi Uniperissa oli tehty laaja tarkastus vuonna 2016, jolloin yhtiö listautui pörssiin.”
Hän on aivan varma, että Uniperin papereista ei olisi löytynyt sodan aiheuttamaa riskiä.
”Uniperin liiketoiminnassa ei ollut mitään pommeja, vaan se pommi tuli helmikuussa 2022 Venäjän hyökättyä Ukrainaan.”