Kyllä. Tuota kutsutaan (mikro)evoluutioksi.
Ja sen mikroevoluution tuottamia riittävän yhtenäisiä kantoja kutsutaan miksi, jos sana "rotu" on pannassa? Ne ovat samaa lajia, mutta ominaisuuksiltaan erittäin erilaisia.
Koirarodut on jalostettu. Kyse on erilaisesta prosessista. Evoluutio ja jalostaminen eivät ole sama asia, vaikka molemmat perimään vaikuttavatkin. Toinen tapahtuu soveltuvuuden perusteella, siinä missä toinen ulkopuolisesti havaitun mielivaltaisen soveltuvuuden perusteella.
Niin, eli edelleenkin biologisesti siinä on kyse samasta asiasta. Jalostaminen on vain pakotettua evoluutiota. Molemmat tuottavat näin syntyneille kannoille eri ominaisuuksia, jotka ovat ympäristöönsä sopeutuneita. Siksihän eri maanosissa on eri näköistä väkeä. Mikä siinä on niin vaikea myöntää? Toinen vain tapahtuu hyvin hitaasti ja variaatiot ovat kaikki huomioon ottaen funktionaaliselta kannalta pieniä luonnostaan. Silti, kuten ekassa viestissä sanoin, eroja löytyy paljon sinänsä.
Miten kulttuuri liittyy ”rotujen” älykkyyteen?
Tähän vastasin ja pohdin kevyesti jo ekassa viestissäni.
Voitaisko puhua joko kulttuurien vaikutuksesta älykkyyteen, tai sit niistä sun geeneistäs? Jos puhutaan molemmista samaan aikaan, niin ei voida mitenkään väittää että sun ”rotujen” välillä olis älykkyyseroja.
Toinen ei kumoa toista. Tosiasiahan on se, että teikäläisiä haittaa tämä käsite ainoastaan siksi, että tutkimuksessa on tullut esiin älykkyyserot eri populaatioiden välillä. Sitä löydöstä jaksetaan kauhistella. Ja koska kyseessä on tabu, sitä ei oikein saa edes tutkia, tai muuten tutkija on rasisti. Nykyään voidaan parhaimmillaankin lähinnä arvailla, että miten suuri tekijä genetiikka siinä on, ja miten kovasti asiaan vaikuttaa ympäristö ja kulttuuri. Varmasti genetiikka on paljon pienempi tekijä kuin koirilla tässä asiassa. Mutta jalostuksen maailmasta kuitenkin käy hyvin selväksi, että sillä on merkittävä vaikutus asiaan. Myös ihmisillä eri ryhmien keskuudessa keskimääräinen aivojen koko vaihtelee.
Template:Expsy Main article: Race and intelligence The modern controversy surrounding race and intelligence focuses on the results of IQ studies conducted during the second half of the 20th century, mainly in the United States and some other industrialized nations. IQ studies outside these...
psychology.fandom.com
Tuossakin on toki syytä kysyä, miten kovasti kyseisten ryhmien alakulttuurit vaikuttavat asiaan. Minusta sitä ei ehkä painoteta tarpeeksi. Ei ole mikään salaisuus, että esimerkiksi mustien sisäinen kulttuuri ei Amerikassa kannusta opiskeluun. Samaa asennetta nähdään Suomessa eri nimeltä mainitsemattomien vähemmistöryhmien keskuudessa.
Tässä nyt on ihan hyvin käyty läpi, miten eri asiat älykkyyteen vaikuttavat. Ilmasto mainittu yhtenä tekijänä, mutta taudit myös vahvana tekijänä, jopa ratkaisevana sellaisena. Se ei kuitenkaan poista genetiikan vaikutusta, joka totta kai vaikuttaa ihan kaikkiin eliöiden ominaisuuksiin.
A surprising theory about global variations in intelligence
www.scientificamerican.com
Tutkimusta tarvittaisiin paljon lisää tästäkin aiheesta.
Mutta minun kommenttini pointti ei ollut tämä älykysymys
(sehän on vain yksi vähän vaikeasti tutkittava asia muiden joukossa), vaikka tiesinkin, että siitä ensiksi pöyristytään. Minusta vain on ihmeellistä, miten päivänselvät asiat pitää ottaa jonkin ideologisen linssin kautta sellaisina, että niistä ei saa edes puhua, koska rasismi.
Kun ei ole. Monet koirarodut eivät pysty esimerkiksi lisääntymään keskenään luonnossa fysikaalisten varianssien vuoksi. Ihmiset pystyy genotyypeistään riippumatta.
Ei tämä ole olennaista. Koirarotujen ääripäät on pakolla jalostettu epäyhteensopiviksi. Geneettisesti niillä ei ole mitään ongelmia sekaantua toisiinsa. Eivät ne eri lajeja ole, vielä. Jos mennään tarpeeksi pitkälle, niin toki ne saattavat sellaisiksi kaiketi eriytyä.
Studying the new sequence of the canine genome shows how tiny genetic changes can create enormous variation within a single species
www.americanscientist.org
Nää on oikeasti ihan merkittäviä eroja ja jos niitä ei näe kannattaa kysellä oman peilin edessä siitä älyllisestä epärehellisyydestä.
Olenko minä väittänyt, että erot eivät ole merkittäviä? En ole väittänyt muuta kuin sen, että taustalla on biologisesti sama prosessi. Se on epäolennaista, että toisessa se tapahtuu tuhansien vuosien aikana ja toisessa vaikka huomenna ihmisen pakottamana. Olen koko ajan sanonut vain, että koirissa tuo ilmiö on nähtävissä ÄÄRIMMÄISESSÄ muodossaan.
Totta helvetissä niissä on huomattavasti suurempi geneettinen eroavaisuus "rotujen" välillä, kun niitä tuotetaan liukuhihnalta. Riippuu kuitenkin ihan siitä, mitä rotuja keskenään vertaa.