- Liittynyt
- 16.10.2016
- Viestejä
- 17 331
Onko naisten ja miesten palkoissa eroja, kun verrataan samoja tehtäviä tekeviä ja niistä yhtä hyvin suoriutuvia työntekijöitä? Jos vastaus on kyllä, niin meillä on palkkaepätasa-arvo sukupuolten välillä, muuten ei.
Miksi jatkat valehtelua? Täällä ei ole todettu mitään faktaa miesten ja naisten palkkojen eroista. Täällä on ainoastaan todettu faktaa eri töiden välisistä palkkojen eroista. Sinä vain haluat väkisin väittää että sillä olisi tekemistä sukupuolen kanssa.
Eroja on samojen työtehtävienkin sisällä. Nämä erot ovat viime vuosina olleet jotain 5% luokkaa miesten hyväksi. Tosin kyseessä on ero joka on jatkuvasti kaventunut ja tuolle varmasti katalyyttina on toiminut se että palkkatasa-arvoa on pidetty pinnalla:
Sukupuolten palkkaero - THL
thl.fi
Alakohtaisia selittämättömiä palkkaeroja on selvitetty useissa työmarkkinajärjestöissä. Esimerkiksi tekniikan alan korkeakoulutetuista naiset ansaitsevat keskimäärin 95 prosenttia miesten palkasta, kun muut vaikuttavat tekijät on vakioitu.
Ja sitten ihan konkreettinen esimerkki tästä isolta suomalaiselta yritykseltä:
Nokia kahlasi läpi yli 100 000 työntekijänsä palkat – selittämättömiä palkkaeroja löytyi niin miehiltä kuin naisilta: "Yritykset harvoin tunnustavat, että perusteettomia palkkaeroja on"
Palkkahankkeen taustalla oli Nokian vuoden alun linjaus. Se korostaa monimuotoisuutta ja tasa-arvoa yhtiön tärkeinä tavoitteina.
www.mtvuutiset.fi
– Kaikkialta, mistä selittämättömiä palkkaeroja löytyi, ero suljettiin. Siihen porukkaan kuului sekä naisia että miehiä, mutta yli 90 prosenttia oli naisia, Karlstedt kertoo.
Eli siis vastaus taxmanin kysymykseen on että ei, meillä ei ole palkkatasa-arvoa sukupuolten välillä edes samojen ammattien sisällä.
Sitten se toinen kysymys on että ovatko joidenkin ammattien palkat alhaisemmat koska ne ovat naisvaltaisia?
Ja tähän meillä ei oikeasti ole mitään yksinkertaista vastausta. Meillä ei ole mitään objektiivista ja determinististä prosessia joka määrää kuinka paljon tietystä ammatista maksetaan palkkaa. Vaan nuo palkat määräytyy useiden subjektiivisten ja objektiivisten tekijöiden summana. Asioita kuten tuottavuus, työn vaatima taitotaso, työvoiman saatavuus, työn "mukavuus" (i.e. onko fyysisesti tai henkisesti raskas jne.), kyvykkyys työtaistelutoimiin ja niiden tehokkuus (esim. ahtaajat vs sairaanhoitajat), kyseisen alan historia (esim. paperimiehet), jne. jne.
Eli kerta noita tekijöitä on vaikka kuinka paljon ja meillä ei ole mitään tapaa selvittää noita kaikkia muuttujia ja summata niiden vaikutusta yhteen niin sanoisin että on erittäin ylimielistä väittää että yksi noista tekijöistä ei missään nimessä ole se että onko alalla perinteisesti enemmän miehiä vai naisia. Etenkin kun otetaan huomioon se että historiassa on ollut täysin normaalia että naisille maksetaan vähemmän palkkaa (ja ammattien historia vaikuttaa myös nykyisiin palkkoihin) ja kun otetaan huomioon että tuo ero ei ole vielä kadonnut täysin edes samojen ammattien sisällä. Eli siellä missä se ero on suht helppo nähdä ja korjata.