Jos on esim. suhteessa jossa ei uskalla vaikkapa väkivallanpelon takia, lapsia suojellakseen, jne. ilmoittaa raiskauksesta niin eihän tuollainen vuoden aika toimi mitenkään.
Moni nainen ei uskalla puhua mistään väkivallasta kuin vasta suhteen päätyttyä jolloin mies on pois huushollista.
Samoin monille raiskaus voi olla niin traumaattinen että pelkästään teon itselle myöntäminen ja siitä puhuminen voi viedä aikaa (hyvin yleistä esim. nuorten keskuudessa).
Mutta eihän se ihme ole että vakio naisvihaajien mielestä jos ei aamulla ilmoita että yöllä raiskattiin niin homma on sitten siinä.
Kenenkään ei pidä elää missään nimessä edes vuotta suhteessa, jossa on väkivallanpelko.
Traumojen pitkittäminen ei myöskään ole missään tapauksessa mielekästä, sillä perusteella, että ilmoittaa sitten joskus. Jos on väkivaltainen suhde, jossa myös raiskataan, niin ne lähestymiskiellot on paljon helpompi saada aikaan, kun toimii heti.
Lisäksi vuosi on erittäin pitkä aika.
Kokonaisuutena voitaisiin käyttää edes näitä (
www.oikeus.fi):
Syyteoikeuden vanhentuminen
Syyteoikeuden vanhentuminen riippuu siitä, kuinka ankara enimmäisrangaistus laissa on säädetty kysymyksessä olevasta rikoksesta. Syyteoikeus vanhenee, jos syytettä ei nosteta
1) kahdessakymmenessä vuodessa, jos rikoksesta säädetty kovin rangaistus on yli kahdeksan vuotta vankeutta,
2) kymmenessä vuodessa, jos kovin rangaistus on yli kaksi vuotta ja enintään kahdeksan vuotta vankeutta,
3) viidessä vuodessa, jos kovin rangaistus on yli vuoden ja enintään kaksi vuotta vankeutta,
4) kahdessa vuodessa, jos ankarin rangaistus on enintään vuosi vankeutta, sakkoa tai rikesakko.
Esimerkiksi pahoinpitelystä voi saada rangaistukseksi sakkoa tai vankeutta enintään 2 vuotta. Näin ollen syyteoikeuden vanhentumisaika on viisi vuotta.
Syyteoikeus rikoksesta, josta säädetty kovin rangaistus on elinkautinen, ei vanhene. Sellainen rikos on esimerkiksi murha. Virkarikosten lyhin vanhentumisaika on viisi vuotta ja eräiden ympäristörikosten 10 vuotta. Vakavimpien lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten syyteoikeus vanhentuu aikaisintaan silloin, kun uhri täyttää 28 vuotta, eräissä poikkeustapauksissa vieläkin myöhemmin.
Vanhentumisaika alkaa kulua pääsääntöisesti rikoksen tekopäivästä. Vanhentuminen katkeaa, kun vastaajalle annetaan tiedoksi oikeudessa vireille pantua syytettä koskeva haaste.
Eräissä poikkeustilanteissa vanhentumisaikaa voidaan tuomioistuimen päätöksellä jatkaa yhdellä vuodella.
Syyteoikeuden vanhennuttua ei kysymyksessä olevaa tapausta voida enää selvittää ja asiaan liittyviä henkilöitä on pidettävä syyttöminä.
-------------
Tosin jos käytetään noita, niin mikäli todistelu ei onnistu aukottomasti. Korvaukset pitäisivät olla huomattavat.