No, kyllä tänne EU-rahoitustakin saadaan, mutta vieläkin me olemme todella huonoja siinä, että osaisimme hankkia tietoa kaikesta saatavilla olevasta rahoituksesta ja eri rahoitusohjelmien erityispiirteistä, sekä rahoituksen hakemisessa ja hankkeiden lobbaamisessa.
Mutta olen ehkä jäävi, omakin duunipaikka ja osa hankkeista pyörii EU-rahoituksella, ei tietysti täysin, mutta osittain.
Ja meillä on yksi iso EU:a kokonaisuudessaan kiinnostava asia, ja se on 1300km pitkä. Sen ympärillä on ihan kiitettävästi rahoitusta kyllä Suomeen kanavoitunutkin.
Suurin osa sun listasta on meidän poliitikkojen, työnantajajärjestöjen ja ammattijärjestöjen kyvyttömyyttä sopeutua ja uudistua. Ja nyt varmaan kaikki Perussuomalaiset suuttuu, mutta oikeastaan vika on Perussuomalaisten (ja tämä on nyt huomio, en siis tosiaankaan syytä persuja). Siis siinä mielessä, että muut puolueet ei ole kyenneet sopeutumaan tilanteeseen, missä vaaleissa ei enää tulekaan yhtä täysin ylivoimaista voittajaa. Eikä tilanteeseen, missä hallituspuolueiden määrä on usein 4 tai jopa enemmän. Perussuomalaiset on tämän vuosituhannen jytkyillään siis ikään kuin sekoittaneet pakkaa ja muut eivät ole saaneet sieltä enää entisiä käsiä. Kepulta ja demareilta myös aina vaalikausittain häviää toista prosenttia äänestäjäkunnasta (kuolleet entiset äänestäjä vastaan uudet äänestäjät) luonnollisen poistuman kautta johtuen suurien ikäluokkien isosta kannatuksesta.
Stubbi aikanaan toisti, että politiikka on rikki. Eihän se rikki ole, se on vaan hidas sopeutumaan. Kun ottaa viime vaalikauden kikyn huomioon, ja jos tällä hallituskaudella onnistuvat runnomaan soten läpi koronasta huolimatta ja vielä tuon 2. asteen oppivelvollisuuden, se tulee olemaan selvä osoitus siitä, että politiikka on palannut politiikkaan, ja se toimii.
Mutta itse asiaan. Ensinnäkin julkisyhteisöjen velka ja ali-/ylijäämä on mahdottoman huono mittari, sillä se on suhdeuku verrattuna bruttokansantuotteeseen. Aina, kun on huonommat ajat, se menee huonoksi. Kun on nousukausi, se paranee.
Nyt nuo luvut, kun raja on 3 prosenttia, on nyt suhdeluku on taittunut ihan hyväksi. Myös kokonaisvelkamäärä on selvästi EU-keskiarvoa pienempi.
ec.europa.eu
Silloin, vuosikymmenen alkupuolella kun ne oli huonommat, sekä EU, EKP, että IMF kehottivat Suomea ratkaisemaan ongelman siten, että eläkerahastot sijoittaisivat suomalaisiin velkakirjoihin. Tämä yhtäältä olisi nopeasti korjannut niitä mittaroituja lukuja, ja toisaalta olisi nopeasti boostannut suomalaista taloutta, olisi ikään kuin ollut sisäistä elvytystä. Tätähän meillä ei vaan juuri haluttu tehdä. Toisin kuin joissain muissa EU-maissa.
Mitä yritän sanoa, on, että kaikista omista hölmöilyistä on turha syyttää unionia. Meidän on itse pystyttävä myös parempaan.