Noinhan se on aina toiminut jo ennen unioniakin. Poliitikon tärkein assetti on verkostot, joita osa heistä on luoneet puolueessa ja erilaisissa järjestöissä koululaisesta saakka. Itsekin aikanaan.Suomen olisi pitänyt laittaa päälle täysi nelirajaajajarrutus jo kauan sitten. Sanoa että yhteistoimintahalut ovat menneet, ellei EU kiinnostu Suomen ongelmista ja Suomen kehittämisestä.
Suomen talous otti ehkä pahiten osumaa koko Euroopassa Venäjän talouspakotteista seuranneesta viennin tyrehtymisestä. Mutta käytännössä mitään tukea tänne ei tullut. Esimerkiksi Valion vientimenetykset laskettiin vuositasolla + parissa sadassa miljoonassa.
Poliittiset puolueet ovat EU:n takana, koska ne on rahalla ostettu EU:n taakse. Kun kuulut oikeaan puolueeseen, niin systeemi hommaa sinulle aina työpaikan. Jos ei muuta, niin voit vaikka mennä leikkimään Sitran johtajaa kun pelleily komissaarina, vailla budjettia ja alaisia, alkaa syömään liikaa.
Halla-ahon kommentti liittyi muistaakseni siihen, ettei EU-eroa ole mahdollista ajaa jos suurempi osa suomalaisista jollakin tasolla kannattaa EU:ta.
Niistä verkostoista ja suorista suhteista poliitikkojen lisäksi ministeriön virkamiehiin yms. (joita entisille ministereille on tietysti kertynyt), haluaa hyötyä maakunnat, kunnat, lobbausfirmat ja suuryritystykset (yhteiskuntasuhteiden johtajan paikat), erilaiset edunvalvontapuljut tyyliin SY, Perheyritysten liitto, EK ja työntekijäpuolella ammattiliitot, Sitrat sun muut ja toki ihan kaikki kolmannen sektorin järjestöt jotka toimii veikkauksen tuella ja hankerahoilla yms.
Mutta tietysti nykyään nuo EU virat on parempien liksojen ja etujen suhteen monelle nuorempana hyllylle siirtyneille paljon kiinnostavampia.
Olen samaa mieltä siitä, että EU:ssa olisimme voineet toimia taitavammin ja määrätietoisemmin, eikä valehdella itsellemme ja toisillemme muka ”kokoamme suuremmasta vaikutuksesta”, jota ei ole koskaan ollutkaan.
Vaikutuksemme tuli silloin monessa asiassa vierellämme olleen Saksan vaikutusvallasta. Muu on itsepetosta.
Mutta realismia on, että näin ei tehty. Siis toimittu taitavasti ja määrätietoisesti tai ainakaan jarruteltu.
Ja siksi just nyt on vähän huonot kortit käsissä ruveta änkyröimään keskellä EU-historian suurinta ja luonteeltaan erikoisinta kriisiä.
(Off topic. Omituisinta itsepetosta oli kuitenkin tuo pres. Niinistön jonkin aikaa sitten annettu kommentti, että en minä tällaiseen unioniin liittynyt. Kuitenkin jo 90-luvulla Esko Seppänen ja Paavo Väyrynen näistä varoitti. Puhuivat eduskunnassa ja mediassa tuntitolkulla. Kumpaakaan ei tietysti otettu vakavasti, mikä nyt sinällään ei ole mikään ihme, kun toinen tulenpalava vasemmistolainen ja toinen...no...Väyrynen. Mutta yllätys tämän tilanteen ei kellekään pitäisi olla. Ja niin Niinistö kuin muutkin konkaripoliitikot voisivat siinä mielessä mennä itseensä, että ainakin he ovat olleet mukana rakentamassa tällaista EU:ta.)
Viimeksi muokattu: