1. Kauppa-alueen säännöt, ohjeet ja tiedotteet (LUE ENSIN!)

Tärkeä Epärehelliset kaupankävijät ja huonot kauppakokemukset

Viestiketju alueella 'Kauppa-alueen tiedotteet ja keskustelu' , aloittaja Ylläpito, 14.11.2016.

 1. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  1 592
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Eikös se riipu, onko pankille antanut luvan ko toimintaan?
   
 2. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  1 592
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Mikä on perustelu tälle?
   
 3. rapukala

  rapukala Official Ässrock advocate R♿T #46 Team Luumu

  Viestejä:
  394
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Vaikka nykyinen tietosuojalaki ehkä mahdollistaisikin tilinumeron laillisen julkaisun niin lienee aika turhaa ruveta sitä noudattamaan kun kuukauden kuluttua voimaan tuleva EU:n kattava tietosuojalaki sanoo näin :''Henkilötieto = Kaikki tunnistettuun tai tunnistettavissa olevaan luonnolliseen henkilöön liittyvät tiedot'' :rolleyes:

  ''
  Henkilötieto (personal data)

  Tietosuoja-asetus ei yksityiskohtaisesti määrittele, mikä on henkilötietoa, vaan asetuksen mukaan kaikki henkilöä yksilöivä tieto on henkilötietoa. Henkilötietoja ovat näin ollen esimerkiksi nimi, kotiosoite, valokuva, sähköpostiosoite, sosiaalisen median päivitykset, tilaukset ja ostokset, pankkitiedot, käyttäjätunnus ja salasana, maksukorttinumero sekä IP-osoite.
  ''

  ''Sampsalla on tummat hiukset...'' Ja häkki heilahtaakin jo:tup:
   
 4. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  2 315
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Onkohan tämä ketju nyt hyvä paikka tällaiselle keskustelulle? Henkilötietolain vaikutuksista voinee keskustella siihen pyhitetyssä ketjussa:
  Tässä on ketjussa on käsittääkseni tarkoitus keskustella epäonnistuneista kaupoista foorumin sisällä eikä yleisesti kaupankäynnin kommelluksista.
  Tällä hetkellä ketju ei oikein palvele tarkoitustaan, sillä keskustelu rönsyilee vähän joko puolelle. Yleisesti nettikaupankäynnistä ongelmineen voi keskustella Netin kauppapaikat(Tori, huuto, ebay, ...) -ketjussa.
   
  hsalonen tykkää tästä.
 5. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  1 592
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Elikkä siis tulevaisuudessa on täysin kiellettyä tässä threadissa keskustella käyttäjätunnuksen suorittamasta huijauksesta tai edes linkata ko ketjuun.

  Entä, jos tilinumerosta lasketaan jonkun scriptin avulla hashi, joka ei mene takaisinpäin. Tama hashi sitten esim "huijarit" threadiin josta voi etsiä hakutoiminnolla, kun saa maksua varten tilinumeron. Jos tilinumeroa ei syötetä foorumille missään vaiheessa (vaan hashi lasketaan käyttäjän koneella), niin foorumille ei tule edes potentiaalista henkilön tietojenkäsittelyä. Käsitellään vain numerosarjoja, jotka saadaan tietyllä algoritmilla yksisuuntaisesti tilinumerosta.
   
 6. outonaapuri

  outonaapuri Pro Tukijäsen

  Viestejä:
  917
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  No nyt kuulostaa helpolta ja hyödylliseltä
   
 7. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  1 592
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Kyllä se on melko helppoa ja hyödyllistä, jos kauppapaikalla on esim huijarit threadin ekassa postauksessa linkki siihen laskuriin.

  Jos tuo kuva tuossa ikonissasi ei ole omasi, niin oletko kysynyt muuten kuvan henkilöltä luvan hänen naamansa käyttöön tuollatavoin?
   
 8. outonaapuri

  outonaapuri Pro Tukijäsen

  Viestejä:
  917
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mikä on "ikoni" ja miten se liittyy tähän keskusteluun?

  Lähinnä tuumisin, että tuollaista systeemiä tulisi ennen kauppoja käyttämään ehkä alle 10% täällä kauppaa tekevistä ja pelkällä googlellakin löytyisi jo 50% niistäkin tilinumeroista. Tuolta löytyy myöa foorumeita minne noita tietoja voi surutta työntää ylläpidon asiasta kiinnostumatta, jolloin ne tulevat googlella hakijalle esiin. Joten oikein näe järkeä alkaa kikkailemaan tuollaisen systeemi kanssa foorumilla jossa on tietojen jakaminen linjattu kielletyksi ja perusteltu se.
   
 9. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  1 592
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Tarkoitan tuota terroristin lärvin kuvaa, tiedät kyllä.

  Mitä helpommaksi huijaaminen tehdään tuollaisilla typerillä kielloilla, sitä enemmän huijareita pesiintyy paikalle.
  Mitä tulee rekistereihin, niin ne pitää olla listattu ja niiden käyttöä mietitty entistä enemmän, mutta käsittääkseni jos on syy, niin erilaisia rekisteri virityklsiä saa olla. Niiden käytölle vain voi olla rajoituksia..

  Jos rekisteröinti ei ole muuttunut jotenkin radikaalisti, niin uuden käyttäjätunnuksen teko ei ole huijarille ongelma. Ja jos aikaa huijailla, niin käyttäjätunnuksia voi tehdä muutaman jo etukäteen. Pankkitilin uusiminen taas vaatiikin jo lisää nypläystä. Ja mitäköhän pankkikin tuumaa, jos yrittää sätää uuden tilin muutamia kertoja kuussa tai useammin..
   
 10. spede

  spede

  Viestejä:
  979
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Ainut järkevä keino kitkeä huijausta on vahvan tunnistautumisen (eli pankkitunnusten) kautta joku vihreä lätkä avatariin, missä lukee "tämä kaveri on tunnistautunut". Toki vaatii palstan ylläpidolta urheilua koodauksen ja rekisterin pitämisen muodossa. Koska vahvan tunnistautumisen käyttäminen maksaa sivustolle, niin tässä voisi vielä olla joku kympin maksu. Kaikki hyötyvät ja sen jälkeen niiden tunnistautumista kaihtavien kaiffareiden myynti-ilmoitukset voi suoraan laittaa ignoreen. Joo, voisi edelleen huijata sen yhden kerran, mutta tällöin myyjästä olisi kuitenkin tietoa tallessa ainakin sen HETU:n verran.

  Moista systeemiä odotellessa kannattaa nyt ainakin ne isommat kaupat jättää väliin, jos myyjä on uusi tai ei ole millään tavalla ollut aktiivinen palstalla (ei postauksia). Tuolla nyt varmaan välttää 99% skenaarioista.
   
 11. rapukala

  rapukala Official Ässrock advocate R♿T #46 Team Luumu

  Viestejä:
  394
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Kyllähän nämä monet sankarit ihan omilla pankkitunnuksilla täällä häärää joten ei paljon tunnistautuminen muuta sitä asiaa:vihellys: Jos haluaa kyseisenlaisia ominaisuuksia niin voi siirtyä vaikka huuto.net yms palveluihin. Hyvin tämä on pelannut täällä kun jättää edellä mainitsemasi tapaukset rauhaan.
   
 12. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  3 865
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Lievästi OT, mutta tilinumero on yksilöivä tieto, niinkuin @copter sanoi, ja voin jo nyt pistää Googlelle viestiä, että poistakaa mun tilinumero hauista. Nimenkin ehkä saa sieltä pois yhtä helposti.

  Lisäksi olen niin vanha, että muistan ajan, jolloin tilinumerolla ja henkilötodistuksella sai rahaa pankista. Siksi en julkaise kenenkään tilinumeroa ja ei teidänkään pitäisi. Ei kenenkään huijarin tilillä ole rahaa, mutta sitten tulee se ensimmäinen tapaus, jossa ostaja on maksellut keskiviikkona ja riehuu täällä lauantaina tilinumeron kanssa, kun ei ollut postissa noudettavissa 3 päivän sisällä.
   
 13. outonaapuri

  outonaapuri Pro Tukijäsen

  Viestejä:
  917
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Niin, aika monilla täällä on erilaisia naamoja avatareina ja käsittääkseni tätä ei ole kielletty, ellei suoranaisesti esiinny kyseisenä henkilönä. Mikäli näin ei ole, modet varmaan kertoo ja vaihdan ton pois.

  Niin, minä en ole kenenkään numeroita tai nimiä ollut levittelemässä koska en ole joutunut huijareiden kanssa kauppaa tekemään.

  Periaatteessa esimerkiksi nimen julkaisua vastaan minulla ei olisi henkilökohtaisesti mitään vastaan, mikäli kyseessä olisi selkeä ja todettu huijari. Ongelma on vaan juurikin siinä, mihin hsalonenkin viittaa, että hätäisimmät voisi olla niiden kanssa aikaisessa liikenteessä. Ja kun säädöksetkin on tehty tollasten pito kieltämään niin en oikein näe järkeväksi yhden foorumin alkaa noita kiertäviä systeemejä tekemään, siinä on aika iso miinaan ajamisenkin riski.

  Griffin tai joku muu voi varmasti täysin vapaasti lyödä pystyyn kauppapaikan joka vaatii tunnistautumiset ja vaikka rahat palvelun kautta mallilla toimivan systeemin (rahat pysyy palvelussa kunnes toimitettu, vähän kuin paypal) jos kokee sellaiselle olevan tarvetta. Itse voin luvata tulla palvelua kokeilemaan ja käyttämäänkin :tup:
   
 14. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  3 865
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Nimen saa ja melkein pitäisikin laittaa (sääntöjen puitteessa). Kuinka vaikeaa se on nyt kirjoittaa se rekisteriseloste, joka mahdollistaisi tämän? Tosin GDPR rikkoo tämän kuitenkin.

  Muilla foorumeilla, esim. Hopeinen Omena tämä onnistuu.

  edit: ja sori, tuli keskustelua täällä, mutta en halua ihmisten luulevan, että komppaan huijareita. Nimi julki vaan (sääntöjen salliessa), mutta tilinumero on semmoinen henkilökohtainen asia, kuin henkilötunnus, että ei saa julkaista.
   
 15. outonaapuri

  outonaapuri Pro Tukijäsen

  Viestejä:
  917
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  No siinä tapauksessa ehdottomasti pitäisi, modethan noita sitten voisi napsia pois epäselvissä tapauksissa ja hätäisimmät.

  Mites tuo rapukalan mainitsema tuleva muutos asiaan, siitä ymmärsin että nimikin riittäisi? En ole asiantuntija näissä enkä juuri edes perehtynytkään joten selvennystä kaipaisin.
   
 16. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  1 592
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Niin.. Sillä tilinumerolla et saanut siis mitään, silloinkaan, niinkuin et nytkään. En ole itse onnistunut tilinumeroa näkemään juurikaan ongelmana. Henkilötunnusta sensijaan en ole antanut esim kun soittivat kerran pankista, koska ei siitä soittajasta voinut olla täysin varma.
   
 17. Rantakemisti

  Rantakemisti Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  2 310
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Foorumin perustamisen yhteydessä on päätetty ettei tähän ketjuun saa jakaa mitään henkilötietoja ja todennäköisesti suurimpana syynä on nuo @hsalonen mainitsemat hätähousut. Siihen liittyy aika paljon ylimääräistä työtä, että moderaattorien pitäisi jatkuvasti arvioida onko jonkun nimi julkaistu ihan syystä vai ei. Tämän lisäksi henkilötietolaissa seisoo seuraavaa:

  3 luku
  Arkaluonteiset tiedot ja henkilötunnus

  11 §
  Arkaluonteisten tietojen käsittelykielto

  Arkaluonteisten henkilötietojen käsittely on kielletty. Arkaluonteisina tietoina pidetään henkilötietoja, jotka kuvaavat tai on tarkoitettu kuvaamaan:

  1) rotua tai etnistä alkuperää;
  2) henkilön yhteiskunnallista, poliittista tai uskonnollista vakaumusta tai ammattiliittoon kuulumista;

  3) rikollista tekoa, rangaistusta tai muuta rikoksen seuraamusta;
  4) henkilön terveydentilaa, sairautta tai vammaisuutta taikka häneen kohdistettuja hoitotoimenpiteitä tai niihin verrattavia toimia;
  5) henkilön seksuaalista suuntautumista tai käyttäytymistä; taikka
  6) henkilön sosiaalihuollon tarvetta tai hänen saamiaan sosiaalihuollon palveluja, tukitoimia ja muita sosiaalihuollon etuuksia.


  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]

  @Sampsa haluatko tarkemmin avata ketjun sääntöjen syitä tai näetkö tarvetta sääntömuutoksille?
   
 18. aint2bright

  aint2bright Team SER

  Viestejä:
  105
  Rekisteröitynyt:
  24.06.2017
  Suomen oikeusjärjestelmä oli taas vauhdissa, täälläkin riehunut Lahden sankari sai tuomion :tup: 123 syytekohtaa (122 petosta ja 1 varkaus) ja lopputulos 4kk vankeutta jonka suorittaa ehdollisena... :kippis:
   
  MrSirManSir, Hanku, jeppe82 ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 19. Veetiboy

  Veetiboy

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  25.08.2017
  Ja jatkaa varmaan touhujaan kuten ennekin:rage:
   
  rane58 tykkää tästä.
 20. Hanku

  Hanku

  Viestejä:
  74
  Rekisteröitynyt:
  16.01.2017
  Tuliko kellekään muulle kirje Päijät-Hämeen Käräjäoikeudelta?
   
 21. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  3 865
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tietenkin rahat menevät ulosottoon. Sitten on luottotiedot pilalla. Ne ovat ulosotossa pari vuotta, ja sitten pitää velkojan muistaa uusia se velka. Itsehän uusisin maailman tappiin, vaikka kyse olisi kuinka pienestä summasta.

  En itse pistäisi ollenkaan vankilaa satunnaiselle huijarille, mutta 123 huijausta on kyllä semmoinen veijari, että pieni putkareissu voisi olla paikallaan.
   
  Hanku ja rane58 tykkäävät tästä.
 22. Kizmo

  Kizmo

  Viestejä:
  302
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  99,99 % varmasti ko. tyypillä on jo ulosotossa niin paljon rahaa ettei millään ole enää mitään väliä. Itsekin olen asianomistajana tuossa, tuskimpa vain ikinä rahojani näen mutta muistan kyllä uusia velan varmasti, ihan kiusallani.
   
  Hanku, jeppe82, rane58 ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 23. rane58

  rane58

  Viestejä:
  474
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Rikollisten suojelu ja hyysäys on yhteiskunnan erikoisessa suojelussa..... :facepalm:
   
  Veetiboy tykkää tästä.
 24. edup

  edup

  Viestejä:
  658
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Se on mahdotonta. Katso Henkilötietolaki 2. Luku 8 §

  Et saa tuollaisia tietoja käytännössä käsitellä ilman asianomaisen siihen erikseen antamaa suostumusta. Moneltako huijarilta tai huijariksi syytetyltä luulet tuollaisen suostumuksen saavan?

  Hopeinen Omena ynnä muut foorumit siis satavarmasti rikkovat henkilötietolakia tuolla toiminnallaan.
   
 25. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  1 592
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Ilmoitetaan käytännöstä rekisteröitymisvaiheessa. Rekisteröitymistä siis ei voi suorittaa antamatta tuota lupaa.
  Eli luvan saa tai huijari ei rekisteröidy foorumille.
   
 26. Taneli-

  Taneli- ☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣ Make ATK Great Again

  Viestejä:
  1 372
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Nuo eivät vain ole oikein sitovia sopimuksia. Esim. tämä tuskin menisi lävitse kovin monessa oikeudessa...
   
 27. No Ctrl

  No Ctrl

  Viestejä:
  10
  Rekisteröitynyt:
  20.12.2016
  Ei ne tietenkään ole juridisesti päteviä, forumin sääntöjen rikkomisesta voi vain antaa forumilta kenkää. Rikoksista kuten petoksesta antaa tuomion käräjäoikeus.

  Luin tämän threadin alusta loppuun ja synkintä oli se, että pitkäaikainen käyttäjä (jo edelliseltä forumilta tuttu nimimerkki) voi täällä ilman seuraamuksia valehdella ja sen jälkeen vielä ylimielisesti vittuilla.
   
  Veetiboy tykkää tästä.