Ensimmäiset 12V-2x6-liittimet sulaneet GeForce RTX 5090:n parina

Varmaan tekee kuin vanhoissa näyttiksissä eri liittimien välillä ja tasaa kuormaa toisille pinneille.
Eikö mittavastusten jälkeen kaikki kytketty yhteen power tasoon eli ei voida säätää liittimen yksittäisen pinnin kuormitusta mutta nähdään millainen epätasapaino eri pinnien välillä on? käytetäänkö tätä tietoa johonkin aktiivisesti esim. estämään lämpövaurioiden syntyminen vikaantuneen kaapelin tai liittimen tapauksessa?
 
Olisikin kyse siitä että "joku kaapelin kuudesta johtimesta ei ole yhdistynyt".

Nyt ollan ongelman ytimessä sikäli, että nimenomaan ero kaapeleiden kuuden 12V piuhojen välillä ei tarvitse olla iso, että virta jakautuu epätasaisesti.

Esimerkkilaskelma. 575W, eli 12V jännitteestä 48Ampeeria virtaa.
Alla kuusi piuhaa, joissa kaikissa on ihan älyttömän hyvä kontakti loppuviimein. Puhutaan kaikkien osalta milliohmeista.
Katsoppa kuinka virta jakautuu kaapeleihin: Pienimmän resistanssin omaavassa kaapelissa menee yli 20A, ihan kuten Der bauerillakin meni.
1739308717330.png


EDIT:
12pinniselle virtaliittimelle pitää tässä tapauksessa nostaa hattua. Der bauerillakin kulki yhden kontaktipinnin läpi yli 20Ampeeria virtaa (240W), ja siltikään liitin ei kärähtänyt, vaan jopa itse johdin alkoi ennemminkin lämmetä myös.
Eli yhteenvetona, 12pinninen liitin hyvä, mutta kuormanjakoa ei voi jättää pelkkien piuhojen resistanssien kontolle. Pakko sitä on tarkemmin jakaa, jos ei muuten niin pienellä vastuksella kunkin piuhan kanssa sarjassa.
Komentoijat voisi alkaa sisäistää jo tuon varsinaisen ongelman. Eli virran epätasaisen jakautumisen. Täällä jauhetaan vieläkin turhaan liittimen mitoituksesta kontaktieista yms.

Itselle on täysin käsittämätöntä miten tämä selviää vasta nyt.

Käsittämätöntä on myos noin kaliin virtalähteen ilmeisesti liian huonot liittimet. Der8auerin virtalähteessä ei ollut 12 pinnliiten vaan 2 jotain 8 pin liitintä. Ja ongelma oli selkeästi virtalähteen iittimien päässä tuossa tapauksessa. tilanne oli suorastaan katastofaalinen ja 12 pin selvisi siitäkin helposti. Huvittavaa/surullista paljon tuon iittimen mitoituksesta on jauhettu aivan turhaan.

Jos pitäisi heitää ihan täysi epätodennäköinen arvaus, niin Der8auer on rääkännyt tuota poweria/johtoa joskus niin kovasti, että liittimien pinnoitteet on on kärsineet tms. Käsittämätäntä, ettei 500 € virtalähteessä ole reilusti ylimitoitettus ratkaisua. tai jos oli, niin jotain pitäisi noin kaliin virtalähteen tajuta, jos liittimet on sulamispisteessä.

Buildzoid kertoi, että 3090Ti ja aiemmissa toteutukseen liittyi kortin virransyöttö enemmänkin, virransyötön vaiheet imi virtaa sen mukaan, mitä littimistä/johdoista kulki virtaa.

Itse kun en sähköistä tiedä, niin jos tuota ei ole muuten korjattavissa niin Nvidia on täysin kusessa. Joku sähköistä tietävä voisi kertoa, pystytäänkö tuo virrantasaus toteuttamaan johtoon? Sitten ei tarvisi kun lähetää uudet johdot porukalle.

Selviääköhän ikinä miten tämä on jäänyt Nvidialta huomioimatta jos perus sähköhermannikin ymmärtää tuon ja aiemmin asiaan on kiinnitetty huomiota. Nvidia on tutkinut 4090 kärtsäämisiä eikä ole tajunnut tätä?

Tosin nyt kun kaivelen muistiani, niin kyllähän tuo on jossain esin Gamer Nexuksen videoissa todettu, että lopullinen sulamisen syy on juurikin virran ohjautuminen vain osaan pinnejä. Mutta keleen ei ole tullut mieleen, että tuo on syy eikä seuraus?
 
Viimeksi muokattu:
Liittyy 3rdparty kaapeleihin mitä jengi ostaa, joka ilmeisesti paloi ja jota tämä eräskin saksalainen hehkutti laadukkaana. Ehkä saksalainen on saanut kappaleen erästä laadukas kun on nimeä ja muut ei ole niin onnekkaita. Sit esim. tää cablemod tapaus ja montakohan noitakin vaarallista kaapelia on edelleen maailmalla. Cablemod päätyi lopujen lopuksi vetämään "korjatunkin" kaapelin pois markkinoilta kun se ei ollutkaan niin korjattu.


Sense pinnit on lyhkäsemmät kuin pinnit missä virta liikkuu toisin kuin alkuperäisessä speksissä. Jos sieltä yksikin sense pinni antaa signaalin että pohjassa ollaan niin ne virtapinnit on varmuudella vielä paremmin pohjassa(kun ovat lyhyempiä)

Ja on poissuljettu mahdollisuus että oliko valmistusviallinen kaapeli, viallinen psu jne. ? Mun kulma tähän on, että en lähde veteleen johtopäätöksiä ennen kuin asia on kunnolla tutkittu. Niin monta muuttujaa ja niin vähän palaneita kortteja että vaikea tietää mikä on lopullinen johtopäätös.

Sen kuitenkin tietää, että 4090:en kohdalla palamiset loppui kuin seinään kun tuli uusi versio liittimestä käyttöön. Näitä kuitenkin lienee myyty miljoonia niin pienikin prosenttin murto-osa palamisia myytyjen korttien määrästä olisi koko ajan lööpeissä. Varsinkin kun osa näistä korteista menee ai-käyttöön missä korttia hehkutetaan 24/7
Ihanaa argumentointia. Ensin kaapelit ovat varmasti syyp. Sitten kun ne eivät olekaan niin mukamas odotetaan pölyn laskeutumista eikä lähdetä vetelemään johtopäätöksiä :D
 
Eikö mittavastusten jälkeen kaikki kytketty yhteen power tasoon eli ei voida säätää liittimen yksittäisen pinnin kuormitusta mutta nähdään millainen epätasapaino eri pinnien välillä on? käytetäänkö tätä tietoa johonkin aktiivisesti esim. estämään lämpövaurioiden syntyminen vikaantuneen kaapelin tai liittimen tapauksessa?
Varmaan sillä voi ainakin heittää virheviestin käyttäjälle ja rajottaa kortin tehonkulutusta.

Pitääpä ettiä joku vanhan näyttiksen piirilevy jostaki ja kattoa miten vanhoina hyvinä aikoina noi hoiti virrantasauksen. Yks mahis on ajaa osaa itse prossun virransyötön vaiheista eri pinnien/liittimien takaa ja sillä tasata kulutus.
 
Ihanaa argumentointia. Ensin kaapelit ovat varmasti syyp. Sitten kun ne eivät olekaan niin mukamas odotetaan pölyn laskeutumista eikä lähdetä vetelemään johtopäätöksiä :D
Argumentointi mun osalta, että ollut niin monta eri tapausta missä näyttää olevan eri syy taustalla että en tässä kohtaa osaa varmaksi väittää missä isoa yleisöä mahdollisesti kohtaava vika on ja ei ole. Onko riittävän hyvä vai liian huono toteutus? On ollut vanhaa kiinakaapelia, fe:n mukana tullutta kaapelia, tapaus missä oli palanut kaapeli+liitin mutta olikin palanut jo 4090:sta käyttäessä ja huomattiin 5090:en kanssa jne.

Derbauerin näkökulma kaapeliin aika selvä ollut 4090 ajoista lähtien. Tosin 4090:en palamiset loppui kuin seinään kun tuli uusi versio liittimestä. Derbauerista jäi tällä kertaa kuva, että haettiin klikkejä kun analyysi oli hataralla pohjalla kun ei esim. testattu eri virtalähteellä.
 
Viimeksi muokattu:
Ehkä laajentaisin pci-sig:n mukaan potentiaaliseksi ongelmaksi, jos kerran eivät vaadi mitään toteutusta joka havaitsisi/korjaisi nämä havaitut ongelmat.
Koko liitin/standardi taisi olla Nvidialta lähtöisin. Nvidia ei selvästi halunnut mitään ylimääräistä siihen.
 
Kävi itsellä kanssa mielessä ongelma olis periaatteessa ratkastavissa välissä operoivalla kuvatun tyylisellä ratkaisulla. Mutta edelleen se kysymys kuuluu että minkä helvetin takia tällaisiin ratkaisuihin päädytään? Alunperin mitään ongelmaakaan ei ollut olemassa ennen kuin nvidia alkoi pakottamaan alimitoitettua liitintä kuluttajatuotteisiin jotka jos esim tätä Videocardzin toista artikkelia uskominen kaikki 3000-5000 sarjan prototyyppi kortit olisivat sisältäneet todennäköisemmin useamman virtaliittimen.


Jos päästään taas siihen kysymykseen että minkä takia lopullisia kuluttaja tuotteita ei haluta tehdä kunnollisiksi. Ja minkä takia lähestymismalli on se että luodaan tietoisesti ongelma ja tuote jota joudutaan sitten paikkaamaan 10 kertaa perään kun paljon yksinkertaisempi ratkaisu on aivan varmasti ollut tiedossa kaikilla kehityksestä vastaavilla osapuolilla (laitetaan 4-5 kpl 8 pin vanhemman standardin liittimiä tai mahdollista 2x näitä uusia 2x6 liittimiä). Tulee mieleen tästä jo urbaanitarina nasan avaruuskynä vs neukkujen lyijykynä.
Voi olla että protoista on ollut helpompi tehdä virrankulutus mittauksia kun eri lohkojen poweroinneille omat liittimet.

Kuluttajalle päätyneen tuotteen ratkaisuihin on voinut vaikuttaa huomattavasti esim. muotoilusta vastanneen osaston inho isoja ja rumia liittimiä kohtaan. Tai vaikka pelkkä säästö komponentti ja valmistus kustannuksissa joka tuntuu hölmöltä kuluttajan näkökulmasta kun huomioi tuotteen hinnan mutta voi olla ihan validi pointti massatuotannossa.
 
Hieman alkaa haiskahtamaan siltä että tämä korttien liittimien epätasaiset virrat ovat aina olleet läsnä tietokoneissa, nyt vaan on liitin ja sen ympärillä oleva suunnittelu tehty niin pienellä riski marginaalilla että ongelma pystyy tulemaan esiin.

Malliesimerkkinä AMD 5700XT Strix missä oli 8-pin liittimissä ledit ilmoittamassa että jokin on pielessä:


Jos kone toimi mutta kortin virhevalot paloi niin suurin osa käyttäjistä vaan jätti mokoman kokonaan huomiotta.
 
nyt vaan on liitin ja sen ympärillä oleva suunnittelu tehty niin pienellä riski marginaalilla että ongelma pystyy tulemaan esiin.
Ongelma ei ole edes ne marginaalit vaan se että 5/6 liittimen johdoista saa olla rikki, eikä kukaan huomaa mitään (paitsi liekit) = nvidian huono toteutus.
 
Ongelma ei ole edes ne marginaalit vaan se että 5/6 liittimen johdoista saa olla rikki, eikä kukaan huomaa mitään (paitsi liekit) = nvidian huono toteutus.
Tarkoitin sitä että kyseinen ongelma on hyvin todennäköisesti ollut aina läsnä. Kyllä niitä palaneita 8-pin liittimiäkin löytyy mutta harvemmassa.
Eli vanhakin toteutus olllut samaa roskaa mutta liittimet ovat silkalla apinan raivolla/kestävyydellä kestäneet ne häröilyt (ja joissain tapauksissa eivät ole kestäneet).
 
Ja on poissuljettu mahdollisuus että oliko valmistusviallinen kaapeli, viallinen psu jne. ? Mun kulma tähän on, että en lähde veteleen johtopäätöksiä ennen kuin asia on kunnolla tutkittu. Niin monta muuttujaa ja niin vähän palaneita kortteja että vaikea tietää mikä on lopullinen johtopäätös.

Sen kuitenkin tietää, että 4090:en kohdalla palamiset loppui kuin seinään kun tuli uusi versio liittimestä käyttöön. Näitä kuitenkin lienee myyty miljoonia niin pienikin prosenttin murto-osa palamisia myytyjen korttien määrästä olisi koko ajan lööpeissä. Varsinkin kun osa näistä korteista menee ai-käyttöön missä korttia hehkutetaan 24/7
Se on jäänyt mysteeriksi, mistä tuo täysin virheellinen käsitys on joillekuille tullut, jotta ongelma loppui kuin seinään.
Epäilemättä ongelmien määrä pieneni, mutta korjauspajojen mukaan kärähtäneitä saapuu jatkuvasti.

Eikö mittavastusten jälkeen kaikki kytketty yhteen power tasoon eli ei voida säätää liittimen yksittäisen pinnin kuormitusta mutta nähdään millainen epätasapaino eri pinnien välillä on? käytetäänkö tätä tietoa johonkin aktiivisesti esim. estämään lämpövaurioiden syntyminen vikaantuneen kaapelin tai liittimen tapauksessa?

Mittavastuksien aiheuttama väylän resistanssa on suurempi töllöin johdon osuus jää suhteessa pienemmäksi, kuin ilman vastuksia. Vastuksien arvo on saa, jos ne ovat laadukkaita. Tällöin kunkin jotimen resistanssi kasvaa mittavastuksen verran.. Jos mittavastuksen arvo on suurehko VSpiuhan resistanssi, niin 6 väylän resestanssit lähestyvät toisiaan (tai siis niiden suhteellinen ero pienenee), jolloin myös virtojen määrä niitä pitkin lähestyy toisiaan..

En nyt käy laskemaan virtoja, tulisi paljon asiaa, mutta hyvin paljon yksikertaistettuna:

Ajatellaan, jotta johtojen resistannit ovat alussa esim (Hatusta vedettynä)
0,05 0,05 0,05 0,05 0,02 0,05 ohmia. ELi 1 on parempi, kuin muut -> ongelma
Tällöin tuosta 0,02 ohmin väylasta menee paljon helpommin virta läpi (virta siinä siis kasvaa) sen vastus kun on alle puole noiden muiden vastuksista.. (0,05/0,02)=2,5

Nyt jos siellä on 0,05 ohmin mittavastukset, niin vastukset ovatkin
0,1 0,1 0,1 0,1 0,07 0,1
Nyt tilanne onkin 0,1/0,07=1,43

Eli virtaerot tasoittuvat jo tuolla jonkin verran..(huomattavasti).

Toki ekomies ei kiitä, mittavastusten tehohäviön takia. (10 A virralla U=R*I = 0,5V, P=U*I= 0,5V*10A= 5W, eli piirikortti alkaa mustumaan

-------------------------------
Toki kun tätä miettii, niin reaalimaailmassahan johto = vastus (ja kela ja konkka).
Näinollen tämä ongelma pitäisi olla yleensä pienempi, jos se välikaapeli on pitempi. Mitä lyhyempi kaapeli, sitä pienempi sen vastus (kaapelin vastuksen voi ajatella olevan yleensä vakio /metri, jos kaapelissa ei ole vauriota). Eli on syytä käyttää mahdollisimman pitkiä kaapeleita ;)
 
Tarkoitin sitä että kyseinen ongelma on hyvin todennäköisesti ollut aina läsnä. Kyllä niitä palaneita 8-pin liittimiäkin löytyy mutta harvemmassa.
Eli vanhakin toteutus olllut samaa roskaa mutta liittimet ovat silkalla apinan raivolla/kestävyydellä kestäneet ne häröilyt (ja joissain tapauksissa eivät ole kestäneet).
Vanhoissa on varmuuskerrointa ihan eri tavalla. Melkeen tuplaten ihan liitännässä, ja sit yks shuntti per kolme pinniä vs. kuusi näissä uusissa.

Vanhassa se kaikista pahin tilanne on 150W yhtä pinniä pitkin, eli vaivaiset 12,5A. Ja se yks pinni on isompi ja johtaa paremmin lämpöä kortille kuin nämä uudet.
 
Tajusin juuri miten helppo tämä ongelma on ratkaista, vähän (paljon) joutuu nostamaan taas näytönohjaimen hintaa, mutta se on sellaista. Tuleviin paketteihin mukaan kirja "Soldering for Dummies", tuommoinen 50 (5) dollarin kolvi ja sellaista kunnon jytkyä kaapelia. Tina myydään erikseen. Olipas helppoa. :psmoke:
 
Tajusin juuri miten helppo tämä ongelma on ratkaista, vähän (paljon) joutuu nostamaan taas näytönohjaimen hintaa, mutta se on sellaista. Tuleviin paketteihin mukaan kirja "Soldering for Dummies", tuommoinen 50 (5) dollarin kolvi ja sellaista kunnon jytkyä kaapelia. Tina myydään erikseen. Olipas helppoa. :psmoke:
Ei tuosta modulaarisuudestakaan tarvitsisi tinkiä, kun olisi kunnon liittimet, eli tällainen kaapeli mukaan tuon lonkerohirviön sijasta:

1739369393568.png

 
Ei tuosta modulaarisuudestakaan tarvitsisi tinkiä, kun olisi kunnon liittimet, eli tällainen kaapeli mukaan tuon lonkerohirviön sijasta:
Ruuvattavalla lattaliittimellä saa kans helposti jopa huomattavasti enemmän virtaa kortille ku ku mitä toi nykyinen 12pin liitin antaisi ja vie jotakuinkin saman alan piirilevyltä. Toki se altistaa asennusvirheille, mut ei ne ole tähänkään mennessä ollu näköjään iso huolenaihe :kahvi:
 
Ruuvattavalla lattaliittimellä saa kans helposti jopa huomattavasti enemmän virtaa kortille ku ku mitä toi nykyinen 12pin liitin antaisi ja vie jotakuinkin saman alan piirilevyltä. Toki se altistaa asennusvirheille, mut ei ne ole tähänkään mennessä ollu näköjään iso huolenaihe :kahvi:
Tuo "4090 Ti" oli aikaansa edellä jo tässä virransyötössäkin, insinöörit eivät vain vieneet kokeilujaan maaliin asti
edit: tässäkin tosin taidetaan viedä kaikki +12V yhteen linjaan, joka ei korjaa suunnitteluvirhettä, eli olisi pitänyt jatkojalostaa vielä

1739369773271.png
 
Viimeksi muokattu:
Tosin 4090:en palamiset loppui kuin seinään kun tuli uusi versio liittimestä.
NorthridgeFixiltä tuli 2vk sitten video missä hän avaa hieman sulanneiden 4090 virtaliitinten tilannetta vuonna 2025. "Vaikka emme tee videota jokaisesta sulaneesta liittimestä, ei tarkoita ettemme saisi kortteja huollettavaksi joka päivä." Ja luotan kyllä kaveriin, joka huoltaa työkseen noita kortteja ja muuta elektroniikkaa. Ongelma ei todellakaan ole loppunut kuin seinään.
 
NorthridgeFixiltä tuli 2vk sitten video missä hän avaa hieman sulanneiden 4090 virtaliitinten tilannetta vuonna 2025. "Vaikka emme tee videota jokaisesta sulaneesta liittimestä, ei tarkoita ettemme saisi kortteja huollettavaksi joka päivä." Ja luotan kyllä kaveriin, joka huoltaa työkseen noita kortteja ja muuta elektroniikkaa. Ongelma ei todellakaan ole loppunut kuin seinään.
Kaikissa laitteissa on jokin prosentti virheellistä. Herää kysymys miksi esim. täällä palstalla ei 4090:en kortit ole palaneet, gamers nexus ei tutki asiaa eikä uutissaiteilla kuten wccftech, videocardz, pcgamer, pcworld jne. ole lööppejä palaneista 4090:sta. 4090:en kohdalla voi toki miettiä sitäkin kuinka iso osa hajonneista on ajalta ennen kuin liitin korjattiin paremmaksi + moniko käyttää esim. cablemodin viallisia kaapeleita kun joko ei tiedä takaisinkutsusta tai ei välitä siitä.
 
Tarkoitin sitä että kyseinen ongelma on hyvin todennäköisesti ollut aina läsnä. Kyllä niitä palaneita 8-pin liittimiäkin löytyy mutta harvemmassa.
Eli vanhakin toteutus olllut samaa roskaa mutta liittimet ovat silkalla apinan raivolla/kestävyydellä kestäneet ne häröilyt (ja joissain tapauksissa eivät ole kestäneet).
6- ja 8-pinnisissä liittimissä oli turvarajat ihan eri luokkaa, olikohan liki 300W mitä se 6-pinninenkin kestää speksin mukaan
 
Et ole tosissasi. Ostaa monen tonnin kortin ja sen jälkeen muutaman 500€ powerin jos sattus jollain toimimaan.
Kyllä nämä pitää toimia paikalleen laittamalla.
Varmaan tässä tapauksessa haettiin varmistusta sille, että onko vika virtalähteessä tai kaapelissa sen kortin sijaan.
 
Kaikissa laitteissa on jokin prosentti virheellistä. Herää kysymys miksi esim. täällä palstalla ei 4090:en kortit ole palaneet, gamers nexus ei tutki asiaa eikä uutissaiteilla kuten wccftech, videocardz, pcgamer, pcworld jne. ole lööppejä palaneista 4090:sta. 4090:en kohdalla voi toki miettiä sitäkin kuinka iso osa hajonneista on ajalta ennen kuin liitin korjattiin paremmaksi + moniko käyttää esim. cablemodin viallisia kaapeleita kun joko ei tiedä takaisinkutsusta tai ei välitä siitä.
Gamers nexus on julkaissut neljä kuukautta takaperin videon 12VHPWR is a Dumpster Fire | Investigation into Contradicting Specs & Corner Cutting, päivitetty kaapeli julkaistiin muistaakseni ~puolisentoista vuotta sitten.
 
Jotenkin voin kuvitella että kohta joku noista modikaapeleiden toimittajista julkaisee sulakeboksilla tms. varustetut kaapelit. Ei sillä että olisi huono idea suojata, mutta ei hyvää päivää. Ei kuluttajan pitäisi joutua tällaista edes miettimään. :facepalm:
Kuluttajanhan ei tarvii miettii mitään. Koneeseen kiinni ja kovaan ajoon. Jos jotain tapahtuu, niin maksaja on tiedossa, enkä ole nähnyt vielä yhtäkään tapausta missä nvidia yrittäisi luikerrella vastuustaan.
 
Päivitetty liitin, ei kaapeli. Eli liittimen päässä on ne lyhyemmät sense-pinnit ja pidemmät virtapinnit

Nopealla googlaamisella vaikutti siltä että 12v-2x6 nimellä myytävässä johdossa on useimmiten 12v-2x6 (12vhpwr) molemmissa päissä, ja 12vhpwr nimellä myytävässä piuhassa puolestaan 8 pin liittimiä virtalähteen puolella. Ei kai tuosta mitään sääntöä ole kuitenkaan.
 
Viimeksi muokattu:
Jos tuollaisen näytönohjaimen ostaa niin pitääkö juottaa näytönohjaimen ja virtalähteenvälille kiinteät piuhat? Vaikka 12awg kaapelia, ei pitäisi sulaa :D
 
Kaikissa laitteissa on jokin prosentti virheellistä. Herää kysymys miksi esim. täällä palstalla ei 4090:en kortit ole palaneet, gamers nexus ei tutki asiaa eikä uutissaiteilla kuten wccftech, videocardz, pcgamer, pcworld jne. ole lööppejä palaneista 4090:sta. 4090:en kohdalla voi toki miettiä sitäkin kuinka iso osa hajonneista on ajalta ennen kuin liitin korjattiin paremmaksi + moniko käyttää esim. cablemodin viallisia kaapeleita kun joko ei tiedä takaisinkutsusta tai ei välitä siitä.
Eikö tuo nyt ole jo lähes 100 % varma juttu, että vika on korttien suunnittelussa kun kaapelien/pinnien virtaa ei tasata tai valvota. Syyksi on arvailtu olematon säästö kortin komponenteissa. Mutta tuskimpa oli tämän arvoista se säästö. Ja ongelmat tulee aivan varmasti vain pahenemaan kun kokoompanot vanhenee. Mitä puolusteltavaa tossa on? Vaikka olisikin marginaalinen ongelma, niin kyseessä on kumminkin paloturvallisuus ja 2500€ tuote. Säästetty täysin väärästä paikasta. Et vaan voi myöntää Nvidian tekevän virheitä? Ottaisitko oman kortin mielummin tolla virran tasauksella vai ilman?

 
Komentoijat voisi alkaa sisäistää jo tuon varsinaisen ongelman. Eli virran epätasaisen jakautumisen. Täällä jauhetaan vieläkin turhaan liittimen mitoituksesta kontaktieista yms.

Itselle on täysin käsittämätöntä miten tämä selviää vasta nyt.

Käsittämätöntä on myos noin kaliin virtalähteen ilmeisesti liian huonot liittimet. Der8auerin virtalähteessä ei ollut 12 pinnliiten vaan 2 jotain 8 pin liitintä. Ja ongelma oli selkeästi virtalähteen iittimien päässä tuossa tapauksessa. tilanne oli suorastaan katastofaalinen ja 12 pin selvisi siitäkin helposti. Huvittavaa/surullista paljon tuon iittimen mitoituksesta on jauhettu aivan turhaan.

Jos pitäisi heitää ihan täysi epätodennäköinen arvaus, niin Der8auer on rääkännyt tuota poweria/johtoa joskus niin kovasti, että liittimien pinnoitteet on on kärsineet tms. Käsittämätäntä, ettei 500 € virtalähteessä ole reilusti ylimitoitettus ratkaisua. tai jos oli, niin jotain pitäisi noin kaliin virtalähteen tajuta, jos liittimet on sulamispisteessä.

Buildzoid kertoi, että 3090Ti ja aiemmissa toteutukseen liittyi kortin virransyöttö enemmänkin, virransyötön vaiheet imi virtaa sen mukaan, mitä littimistä/johdoista kulki virtaa.

Itse kun en sähköistä tiedä, niin jos tuota ei ole muuten korjattavissa niin Nvidia on täysin kusessa. Joku sähköistä tietävä voisi kertoa, pystytäänkö tuo virrantasaus toteuttamaan johtoon? Sitten ei tarvisi kun lähetää uudet johdot porukalle.

Selviääköhän ikinä miten tämä on jäänyt Nvidialta huomioimatta jos perus sähköhermannikin ymmärtää tuon ja aiemmin asiaan on kiinnitetty huomiota. Nvidia on tutkinut 4090 kärtsäämisiä eikä ole tajunnut tätä?

Tosin nyt kun kaivelen muistiani, niin kyllähän tuo on jossain esin Gamer Nexuksen videoissa todettu, että lopullinen sulamisen syy on juurikin virran ohjautuminen vain osaan pinnejä. Mutta keleen ei ole tullut mieleen, että tuo on syy eikä seuraus?
Koitin pikaisesti tehdä vähän visualisointia, hurautin nopean mallin NI Multisimillä ja nauhottelin videonpätkän. Saattaapi sisältää aika paljon kaikenlaista pientä, kuten voi mennä muutamaan kertaan Ohmit ja Ampeerit sekasin, mutta perusajatuksen pitäis tästä saada kiinni jos jaksaa katsoa. Johtimien resistanssiarvot heittelin hatusta, enkä hakenut mistään sen tarkemmin kun taulukkokirjasta katoin mitä se vois olla.

Video on salattuna mun privaatti-tubetilillä, katotaan suostuuko se näkymään upotuksena. En todellakaan aio, tai halua, tehdä mitään julkista tubejuttua. Mutta jos tämä nyt jeesaa vähän hahmottamaan miten tässä kaapelissa syntyy johtimien välille vinokuormia resistanssista johtuen, niin olen tyytyväinen.

 
Vaikea on tehdä valintoja jos markkinoiden nopeimpien kanssa on ongelmia. Tpu julkaisi uutisen: Burning Saga Continues, This Time it's an AMD Ryzen 7 9800X3D CPU

Saas nähdä kuinka tuon saagan kanssa käy... Onneksi kotivakuutus on voimassa. Saas nähdä kumpi laskee savut pihalle ensimmäisenä RTX 4080 vai 9800X3D;)
Tuo nyt taitaa olla yksittäistapaus vielä.

Syksyllä raportoitu ensimmäinen palanut 9800x3d oli ilmiselvä käyttäjävirhe, jossa prossu oli onnistuttu asentamaan sen verran vinoon että pinnit kosketteli vähän vääriä paikkoja.
 
Eikö tuo nyt ole jo lähes 100 % varma juttu, että vika on korttien suunnittelussa kun kaapelien/pinnien virtaa ei tasata tai valvota. Syyksi on arvailtu olematon säästö kortin komponenteissa. Mutta tuskimpa oli tämän arvoista se säästö. Ja ongelmat tulee aivan varmasti vain pahenemaan kun kokoompanot vanhenee. Mitä puolusteltavaa tossa on? Vaikka olisikin marginaalinen ongelma, niin kyseessä on kumminkin paloturvallisuus ja 2500€ tuote. Säästetty täysin väärästä paikasta. Et vaan voi myöntää Nvidian tekevän virheitä? Ottaisitko oman kortin mielummin tolla virran tasauksella vai ilman?


Laittaisitko kassit pantiksi että vastaus on varmasti X? Minä en. Mulla on wait and see tähän asiaan. Teen kortin ostopäätökset sen jälkeen kun kaikki faktat ja niistä mahdollisesti seuraavat toimenpiteet on tiedossa. ts. en hätäile tän kanssa enkä hyppää johtopäätöksiin.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
267 849
Viestejä
4 629 887
Jäsenet
76 118
Uusin jäsen
SeOHenri

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom