Kaupan perunassa voi olla tauteja, ja kun ne salakavalasti livahtavat maahan, ne säilyvät mullassa vuosia, vuosikymmeniä. Sertifioitu siemenperuna on tutkittu laboratoriossa ja muutenkin ei ihan satokierron lopussa eli sato-odotus on suurempi. Ja jos kasvattaa perunaa, ei kannata kompostoida perunaa avomaalle. Tauti voi levitä sieltäkin.Kuinka suuri osa painosta on lihaa?
Voisirko vähän selittää tätä tuhotautijuttua?
Keväällä Lidlistä ostettu ruokaperuna (oliskohan ollut Sikli?) jäi käyttämättä vähän liian kauan, rautakangella tökkäsin nurmeen reiät ja laitoin perunat sinne. Yllättävän isoja nyrkin kokoisia palleroita löytyi sieltä alta nyt syksyllä. Kuoren paksuus oli ihan olematon, pesemällä lähti pois.
Sinällään, jos pula-aika palaisi, niin valtion olisi hyvä infota miten perunaa kasvatetaan niin etteivät kotiviljelyt levitä kaikkia tauteja suurtalouspeltoihin. Vaikka onkin nykyään enemmän keinoja torjua kasvitauteja.