• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Energiakriisi sekä inflaatio 2022 (keskustelua elämisen kustannusten äkillisestä noususta)

Liittynyt
02.06.2017
Viestejä
375
Omakotitaloissa kuluille sentään voi jotain, huonelämpöjä voi tiputtaa, ovia tiivistellä, omalla lämpimänveden käytöllä on suorat vaikutukset kuluihin, sen uima-altaan voi jättää tyhjäksi, jne.

Kerrostaloissa omalla toiminnalla on minimaalinen vaikutus. Jos huonelämpöjä tiputetaan, niin eikös siellä ole joku apina joka välittömästi säätää patterien virtaamat isommalle itsellään. Jos itse ottaa nopean viileän suihkun, niin naapurin pummi viettää kuumassa suihkussa puoli päivää. Ja listaa voi jatkaa.
Ja ne kustannuspaineet kohdistuvat myös vastikkeisiin, kaukolämmön hintaa hilataan jatkuvasti ylös ja käytetään sitä sähköä taloyhtiöissäkin. Välillisesti kustannukset siirtyvät myös vuokriin, muttei suoraan, koska vuokrat eivät määräydy kustannusten mukaan vaan kysynnän, tarjonnan ja asumistuen mukaan.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
756
Maatalouden kriisin aikaan uutisointiin sähköjen katkaisemisesta, siinä yhteydessä jäi oli että sitä pitkitettiin varsin pitkään, tosin energialaitoksella on ollut jonkinlaista takuuta sähköliittymästä maatilalla.
Taajamissa kerrostalo vuokrakämpistä sähköt katkaistaan ehkä herkemmin, elämä ei lopu siiheen ja vappuna valosaakin.

Tämä pohjustus siihen että tässä tilanteessa OK asujien suhteen sähkölaitoksilta toivotaan ja uskottavasti myös voi löytyä joustoa tavallista enemmän. Eli jos joku lukijoista joutuu sähkölaskujen kanssa haasteisiin, niin ei vaivu epätoivoon, vaan yrittää sopia järjestelyistä ja senkin epäonnistutua yrittää maksaa kykyjen mukaan. Säilyttän sopivan käteiskassan. JA MINIMOIDA terveesti SE SÄHKÖNKULUTUS(kustannus)

Uskon että ensisijaisesti liipasimella on ne jotka heittää pyyhkeen kehään ja eivät edes yritä.

Jos on oikeasti pienituloinen ja kk laskut huitelee nelinumeroisissa, ja uhkaa nousta ylivoimaisiksi, niin pika mietintä, onko tilapäisen rahoitus ratkaisu, vai hakea keinoja pysyvään kulutus leikkaukseen.

Mutta eiköhän suurimmalla osalla joille tilanne on uhka, ole myös ratkaisut harkinassa / suunnitelmien toteutus menossa.

Ja ihan kohtuu näkymät että ne pahimmat pelot ei toteudu.
Meillä talven kovimmalla kuukaudella meni 2400kWh, ja nyt ensi talvelle "optimointi" tarkoittaa 6,5W led-lamppujen vaihtamista 5,5W malleihin ja lyhentämällä paloaikaa.
Lämmöissä on jo säästetty mitä voidaan, ILP:t tilattu (toimitusaika epävarmaa) ja valoja ei pidetä päällä turhia ja muutenkin optimointia
Muualta ei enää voida säästää ellei sitten torppaa pistetä ylläpitolämmöille. Puuta voisi polttaa mutta sitä ei saa mistään.
Sähkökatkoihin en jaksa uskoa, noilla 30-50snt hinnoilla jengi tiputtaa ihan varmasti sen ~10% kokonaiskulutusta alaspäin varmasti.

Mutta luultavasti meilläkin yhteiskuntarauha alkaa rakoilemaan talven mittaan ellei kWh hintoihin tule pudotusta, edes tuo 30snt/kWh ei ole kestävällä tasolla talvea ajatellen, puhumattakaan korkeammista lukemista.
 
  • Tykkää
Reactions: M_M

Taneli-

☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 920
Sinä se jaksat joka ketjussa maalata tätä samaa olkiukkoa parikymppisistä jättilainojen haalijoista, jotka käyttävät lyhynnysvapaat matkusteluun ja joutuvat heti konkurssiin jos maitotölkin hinta nousee kymmenellä sentillä. Kyllä varmasti tällaisiakin tapauksia Suomeen mahtuu, mutta kyllä se kädestä suuhun elävä maksuhäiriöväki keskimäärin ihan muuta porukkaa kuin nuoria omistusasujia on.
Ketkä sinusta sitten paremmin sopivat tähän kohteeseen?
Milläs se alehintaan ostaja siinä sitten asuu? Tuskin sillä on sen enempää varaa maksaa laskuja.
Vanhukset tuskin ostavat "alehintaan" suorasähkölämmitystaloa keskeltä ei mitään viimeisillä rahoillaan siten että heillä ei ole enää varaa maksaa laskujaan?
Tuskin tässä viitattiin myöskään maksuhäiriöväkeen jotka jo nyt elävät kädestä suuhun sosiaalihuollon maksaessa asumisen ja satunnaiset rikokset pitävät huolen siitä ettei sieltä maksuhäiriöistä päästä poiskaan.. ..sellainen tuskin saa rahaa siihen "alehintaiseen" suorasähköasuntoon.

Mutta vastaa nyt sinä sitten tuohon jos minun vastaukseni ei kelpaa... :smoke:
 
Liittynyt
27.10.2017
Viestejä
1 929
Itse ihmettelen eniten sitä, miten asuntolainan korkomenot ovat nyt ongelma. Korot oli 5-6% paikkeilla vähän yli 10 vuotta sitten ja silloin ei ollut kyse mistään poikkeustilanteesta vaan talous oli ylikierroksilla, oltiin syklin huipulla. Täysin normaalia kiertokulkua.
 
Liittynyt
28.07.2022
Viestejä
88
KENENKÄÄN joka ostaa asunnon, tai osakkeen, ei pitäisi laittaa siihen kaikkia rahojaan.

Tämä on asia mitä olen tuonut useasti esille myös asuntolaina ketjussa ja muuallakin. En tajua tätä mentaliteettia että jos pankista vaan saa (mieluusti) maksimi määrän lainaa vaikka sitten kavereiden ja vanhempien takuulla se täytyy ottaa ja vaikka ei itsellä vielä olisi edes ikää niin paljoa kuin maksimi lainan pituus on niin tietysti myös maksimi pituus sille lainalle otetaan.

Sitten kun tulee ensimmäinen vastoinkäyminen siinä 25-30+ vuoden aikana mitä ollaan sitouduttu yleensä vielä partnerin kanssa maksamaan sitä "unelmien talon" lainaa ollaankin ongelmissa.

Ei olla mitenkään varauduttu siihen että lainan korko voisi nousta negatiivisesta, että jokin voisi hajota tai vaikka auto tarvisi uusia lainan aikana, työpaikka vaihtua tai jopa kokonaan lähteä alta, että lapsia voisi syntyä tai se elämänkumppani voisi vaihtua ja olisit pakotettu ottamaan yksin sen lainan harteillesi (jos siihen pankki edes suostuu). Ne lyhennysvapaatkin kun tietysti on käytetty heti alkuun että saadaan se itselle aivan liian iso ja kallis asunto myös kalustettua ja se etelän matkakin tehtyä kun nyt on varaa..

Sitten vaan ihmetellään kun kukaan ei kertonut ja kavereiden tai vanhempien elämä on myös vinksallaan kun asuntoa pakkohuutokaupataan naurettavan halvalla hinnalla mikä ei riitä pahimmillaan edes kattamaan sitä jäljellä olevaa lainaa.

En pyri sanomaan että kaikkeen pitäisi varautua, siihen ei kukaan pysty. Mutta tilanne EI saisi olla sellainen että otetaan ylisuuri laina mitä ei pystytä maksamaan kun yksi tai parikin asiaa muuttuu. Tai ainakin pitäisi olla jokin varasuunnitelma, saako sen kämpän myytyä tms?

Lisäksi jos NYT ostaa sen "alehintaisen" sähkölämmitteisen ylisuuren asunnon keskeltä ei mitään eikä ole "varautunut" siihen että se sähkön hinta voi olla luokkaa paljon talvella on kyllä syytä katsoa peiliin. Tässä kuitenkin kyselit miten henkilö joka hankkii sen alehintaisen kämpän sitten selviää ja NYT niitä alehintaisia kämppiä on alkanut näkyä, juuri sähkön hinnasta johtuen.

Pitäisi edes kysyä miksi juuri SINULLE on tämä uskomaton lottovoitto tulossa. Lähes ilmaiseksi keskeltä ei mitään järjettömän iso kartano mikä on juuri se maksimi määrä rahaa mitä saat lainaan hintainen. Asia minkä tietysti mainitsit välittäjälle... ...mutta ehkä tämä on sitä jälkiviisautta.
Ihme trollaamista. Pystytkö käsittämään, että ihmisillä on ollut tiukkaa jo vuosia koronan takia. Tai säästöjä on ollut, mutta ne on jo käytetty johonkin, on voinut hajota vaikka lämminvesivaraaja tai sähköt. Ei kellään ole kokoaikaa hallussaan miljoonaa, josta voi jatkuvasti ammentaa.

Olen esimerkiksi sairastanut äitiyslomien perään, ja sen päälle isommin koronan ja joutunut tekemään osa-aikaa. Näiden normaalien vastoinkäymisten lisäksi olisi pitänyt ennakoida sota ja talouskriisi. Noh, löytyy korkokatto 2,5% sekä lyhennys niin että laina-aika venyy. Halpa sähkösopimus ja ne ilmaiset puut. Mutta kuitenkin, vaikka olisimme säästäneet sen 10t-15t niin ne menisi vuodessa. Mitä sitten sen jälkeen? Suunta on, että ihan jokaisen elämä muuttuu mahdottomaksi, mutta osaa ei tunnu kiinnostavan ennen kuin koskee itseä. Samaan aikaan kuitenkin mussutetaan muille, miten olisi pitänyt ennakoida ja tietää. Vaikka ei kykene samaan ennakointiin sen enempää kuvitellessaan tämä kriisin jäävän sähkömmittäjien haitaksi.
 

B12

Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
3 768
Itse ihmettelen eniten sitä, miten asuntolainan korkomenot ovat nyt ongelma. Korot oli 5-6% paikkeilla vähän yli 10 vuotta sitten ja silloin ei ollut kyse mistään poikkeustilanteesta vaan talous oli ylikierroksilla, oltiin syklin huipulla. Täysin normaalia kiertokulkua.
No varmaankaan 0% ei ole normaali asuntolainan korko, vaan ennemminkin poikkeustilanne. Jonnet eivät vaan ole useamman prosentin korkoihin tottuneet, koska eivät sellaisen kanssa ole koskaan oleet tekemisissä. Nollakoron vain kuviteltiin jatkuvan ja jatkuvan loputtomiin.
 
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
1 903
Itse ihmettelen eniten sitä, miten asuntolainan korkomenot ovat nyt ongelma. Korot oli 5-6% paikkeilla vähän yli 10 vuotta sitten ja silloin ei ollut kyse mistään poikkeustilanteesta vaan talous oli ylikierroksilla, oltiin syklin huipulla. Täysin normaalia kiertokulkua.
Ei varmasti olekaan itsessään ongelma vaan kokonaisuutta katsoessa se lisää kuluja. Euriborista puhuessa sen 12kk korko ei ole 10 vuoteen näin korkealla ja ylipäätänsä yli puolet olemassaolonsa ajasta ollut alle 2%. Uusi normaali se on ollut siis pitkään ja tulee myös olemaan kun inflaatio lopulta taittuu energiakriisin väistyessä.

Kun energian hinta on kasvanut räjähdysmäisesti, niin sehän ei ole vain omistusasujien ongelma vaan käytännössä kaiken hinta kasvaa, mistä syystä nyt inflaatio ylipäätänsä on korkealla. Kun ruokakorin hinta kasvaa yli 20%, autoilun (sekä julkisen liikenteen) kustannukset kasvaa xx%, sähkönhinta 10-kertaistuu ja korot nousee 0 -> 2,5% (euribor 12kk ennuste 2022), niin kyllähän nuo lainojen korot on pienin tästä kokonaisuudesta, mutta ei sitä helpota. Ketjun pitäisi siis johtaa lopulta inflaation taittumiseen kun ihmisillä on enää varaa ruokaan ja asumiseen eikä mihinkään muihin hyödykkeisiin. Sama jatkumo myös johtaa lamaan ja massairtisanomisiin aloilla, joilla ei ole enää kysyntää.
 

Taneli-

☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 920
Ihme trollaamista. Pystytkö käsittämään, että ihmisillä on ollut tiukkaa jo vuosia koronan takia. Tai säästöjä on ollut, mutta ne on jo käytetty johonkin, on voinut hajota vaikka lämminvesivaraaja tai sähköt. Ei kellään ole kokoaikaa hallussaan miljoonaa, josta voi jatkuvasti ammentaa.

Olen esimerkiksi sairastanut äitiyslomien perään, ja sen päälle isommin koronan ja joutunut tekemään osa-aikaa. Näiden normaalien vastoinkäymisten lisäksi olisi pitänyt ennakoida sota ja talouskriisi. Noh, löytyy korkokatto 2,5% sekä lyhennys niin että laina-aika venyy.
Tämä on totta, siksi sanonkin että vaikka JUURI NYT niitä suorasähkölämmitteisiä asuntoja saisi tuolla yllämainitulla alehinnalla niin myös JUURI NYT tilanne on sellainen että olisi enemmän kuin järkevää miettiä kahteenkin kertaan onko ihan järkevää tarjoukseen tarttua.

Asia on tietysti eri henkilöillä jotka jo ovat moisen hankkineet ja ehkä vuosikymmeniä sellaisessa asuneet, omat lapsensa pois kotoa ehtineet hoitaa ja nyt huomaavat että siitä eläkkeestä ei tahdokaan raha enää riittää yhä kallistuviin sähkölaskuihin.

Lisäksi nämä ovat myös henkilöitä jotka ovat ehkä sodankin kokeneet tai ainakin muistavat siitä jotain, eivät halua olla yhteiskunnalle vaivaksi ja säästävät lääke ja muista menoista tahtomatta myydä sitä rakasta asuntoa minkä toivovat jäävän lapsille myöhemmin.

Eivät he myöskään välttämättä osaa mitään sähköä kilpailuttaa vaan ovat käyttäneet monesti jo säästönsä esim. viimevuoden vaihteessa kalliisiin hintoihin ja jatkavat samalla sopimuksella kuten ovat jatkaneet jo vuosikymmeniä.

Olen samaa mieltä että heitä pitäisi jotenkin auttaa, syy ei ole heidän eivätkä he voi oikein asialle mitään.
Tästä ei vaan nyt puhuttu, vaan siitä että joku juuri nyt olisi ostamassa sitä erittäin halpaa suorasähkökämppää. Sellaisia on oikeasti nyt aika reippaasti tarjolla ja hinnat ovat oikeasti edullisia kun katsoo ilmoituksia.
 
Liittynyt
11.12.2016
Viestejä
842
Voiko vaan suoraan jakaa bannia niille, jotka tulevat trollaamaan jostain varautumisesta? Suomessa tuskin on kourallista enempää ihmisiä jotka on varautunut siihen, että sähkönhinta nousee tuhansilla prosenteilla, ruoka, polttoaineet, korot... Lista on loputon. Korona, sota ja sen myötä talous- ja energiakriisi. Sanoisin, että nyt valoja päälle, mutta se veisi turhaan sähköä.
 
Liittynyt
30.09.2017
Viestejä
1 002
Kun nyt koroista puhutaan, niin todennäköisemmin pulassa ovat ne, joilla lainan nostamisesta on enemmän aikaa, ellei sitten lainamäärä jo tässä vaiheessa ole hyvin maltillinen. Nimittäin pankki stressitestaa uudet luotot 6 % korkotasolla, jossa laina-aika on enintään 25-vuotta ja kuukausierä sellainen, että siihen ei mene yli 40-45% talouden nettotuloista. Tämä ei kuitenkaan ole vielä koko totuus, vaan sen lisäksi kullekin lainanottajalle tehdään laajennettu maksuvaralaskelma, jossa huomioidaan kunkin talouden tulot ja menot käytännössä, jolloin pelkkä stressitesti ei välttämättä ratkaise saako lainaa vai ei. Toki myös ostettava kohde voi vaikuttaa lainan saamiseen. Joka tapauksessa taloudet, joissa laina on nostettu ihan vastikään, tuskin on ennättänyt muuttaa kulurakennettaan sellaiseen suuntaan, etteikö korkeampaakin korkoa pystyisi maksamaan, ellei sitten vauhtisokeus ole iskenyt ja otettu isoja sähköautolainoja yms. muita juttuja mukaan heti asuntolainan päälle. Sen sijaan jonkun vuoden jo lainan ottaneilla voi talouden kulurakenne olla muuttunut sellaiseen suuntaan, jossa ei oikein ole osattu ottaa kunnolla huomioon korkotason muutoksia. Näissä tapauksissa pitää miettiä tarkemmin, miten kulupuolta saa supistettua siten, että talous pysyy pinnalla.

Silti mielestäni on jokseenkin kohtuutonta olettaa, että ihmiset olisivat laajamittaisesti osanneet ottaa huomioon kaikki nykytilanteen ongelmat koronnoususta, energian hinnan noususta, liikenteestä ja ruuasta aiheutuneet samanaikaiset hinnannousut. Jotain vertailukohtaa asiaan antaa se, että vastaava energiasta johtuva kriisi on tapahtunut 70-luvulla, eli lähes 50-vuotta sitten. Kuinka järkevää on varautua kriisiin, joka toistuu 50-vuoden välein? En toki sano, etteikö kaikilla olisi parhaassa tapauksessa hieman puskuria, mutta ennen näitä nykyisiä olosuhteita, useimmiten neuvo oli, että kunhan on parin kuukauden bruttopalkkaa vastaava summa säästössä pahan päivän varalle, niin se on jo tosi hyvä juttu. Mutta tuollaisillakaan säästöillä tuskin nykytilanteessa ja hankalammassa saumassa tuskin pärjätään kauhean pitkään. Pahemmaksi tämä tilanne muuttuu, jos taantuman myötä nykyisellään vahva työllisyystilanne alkaa sakata ja ihmisten pitäisi työttömyyskorvauksistaan maksaa näitä kohonneita kuluja. Sitten voi alkaa taloudessa osua tuulettimeen ihan eri tavalla.
 

Zigh

Tittelitön
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 830
Mielestäni valtion ainoa tehtävä olisi huolehtia, että toimeentulotuen kautta tukea saavat ne ketkä sitä absoluuttisesti tarvitsevat.

Kaikki muu energiatuki ym. pitää unohtaa, koska ei ole mitään järkeä tukea sen hyödykkeen kysyntää, minkä puutteesta koko ongelma johtuu.
 
Liittynyt
27.10.2016
Viestejä
5 379
Mielestäni valtion ainoa tehtävä olisi huolehtia, että toimeentulotuen kautta tukea saavat ne ketkä sitä absoluuttisesti tarvitsevat.

Kaikki muu energiatuki ym. pitää unohtaa, koska ei ole mitään järkeä tukea sen hyödykkeen kysyntää, minkä puutteesta koko ongelma johtuu.
Juuri näin toimeentulotukea vain niille jotka sitä oikeasti tarvitsevat. Toimeentulotuen maksaa kuitenkin lopulta veronmaksajat, eli kaikki me kaikki. Ei ole ilmaista rahaa jota jakaa.
 

B12

Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
3 768
Ihme trollaamista. Pystytkö käsittämään, että ihmisillä on ollut tiukkaa jo vuosia koronan takia. Tai säästöjä on ollut, mutta ne on jo käytetty johonkin, on voinut hajota vaikka lämminvesivaraaja tai sähköt. Ei kellään ole kokoaikaa hallussaan miljoonaa, josta voi jatkuvasti ammentaa.

Olen esimerkiksi sairastanut äitiyslomien perään, ja sen päälle isommin koronan ja joutunut tekemään osa-aikaa. Näiden normaalien vastoinkäymisten lisäksi olisi pitänyt ennakoida sota ja talouskriisi. Noh, löytyy korkokatto 2,5% sekä lyhennys niin että laina-aika venyy. Halpa sähkösopimus ja ne ilmaiset puut. Mutta kuitenkin, vaikka olisimme säästäneet sen 10t-15t niin ne menisi vuodessa. Mitä sitten sen jälkeen? Suunta on, että ihan jokaisen elämä muuttuu mahdottomaksi, mutta osaa ei tunnu kiinnostavan ennen kuin koskee itseä. Samaan aikaan kuitenkin mussutetaan muille, miten olisi pitänyt ennakoida ja tietää. Vaikka ei kykene samaan ennakointiin sen enempää kuvitellessaan tämä kriisin jäävän sähkömmittäjien haitaksi.
Tämä ei ole Zriinan tilanteen arvostelua, vaan ihan referenssinä lainattu. Ei liity suoraan Zriinaan millään tavoin, enkä tunne tilannetta millään tavalla.

Kehitys on ihan yleismaailmallinen ollut jo kauan. Suomessa hyvinvointivaltion ylläpitäminen on tasoittanut asiaa, mutta samalla johtanut valtionvelan huimaan kasvuun. Yleismaailmallinen trendi on, että koyhät köyhtyy ja rikkaat rikastuu. Tähän hyvinvointivaltio on tullut väliin, mutta valitettavasti velkarahalla. Rahaan pätee vähän sama asia kuin energian häviämättömyyden lakiinkin. Raha ei maailmasta lopu, se vain vaihtaa omistajaa. Aina kun joku köyhtyy, toinen rikastuu. Nyt köyhtyminen on alkanut koskea keskiluokkaakin, ja siihen ei olla totuttu. Keskiluokka on yhteiskunnan tukipilari, joka käy töissä, maksaa veronsa, eikä käytä juurikaan yhteiskunnan tukipalveluita.

Huonoihin aikoihin varautuminen on ollut vähän epämuodikasta ja kaikessa on painotettu talouskasvua ja kulutusta. "Elämä eletään vain kerran ja ei niitä rahoja hautaankaan saa". Säästöön menevä raha on pois kulutuksesta ja jarruttaa talouskasvua. Kotitaloudet ovat velkaantuneet huimaa tahtia. Nollakorko kannustanut ottamaan jopa ylisuuria asuntolainoja. Kulutusluotoilla ja osamaksuilla nostettu omaa elintasoa ja nopeutettu kaiken saamista. Lisäksi vallalla ollut mentaliteetti, että kaikilla on oikeus kaikkeen, oli siihen oikeasti varaa tai ei. Köyhien lapsilla on oikeus samoihin kalliisiin harrastuksiin ja merkkivaatteisiin kuin varakkaillakin. Itse olen elänyt lapsuuteni 70-80-luvuilla ja silloin duunariperheessä elämä oli paljon köyhempää kuin nyt. Se oli vallitseva tilanne ja ei siitä valitettu, koska muustakaan ei ollut tietoa. (Tehdas)uuden polkupyörän saaminen oli melkoinen kohokohta lapsen elämässä. Ei tapahtunut joka vuosi eikä edes joka toinen. Jopa suksissa sama juttu..
 
Liittynyt
30.09.2017
Viestejä
1 002
Voi vittu. Kyl on varoiteltu ja varauduttu. Yksikään ekonomi ei tainnut ennustaa, että elokuussa 12kk euribor menee yli kahden prosentin. Yksikään ihminen ei tainnut vuosi sitten ennustaa sähkön hinnan olevan jopa 40-60c/kwh. Nyt vittu pää pois puskasta.
Koronnoususta on puhuttu jo vuosia, koska vielä vuoden alun korkotilanne oli perus markkinatalouden lainalaisuuksien mukaisesti poikkeuksellinen tilanne, eikä siihen olisi koskaan pitänyt tuudittautua. Eli periaatteessa koron nousuun sinällään olisi pitänyt talouksien pystyä varautumaan. Mutta siihen tuskin kukaan on tosiasiallisesti varautunut, että samassa yhteydessä energian, polttoaineiden, ruuan ja kaikkien muidenkin hyödykkeiden hinnat nousevat kaksinumeroisilla kasvuprosenteilla. Varautumisen mahdollisuudet ovat sitten täysin riippuvaisia kunkin omista taustoista ja tuloista sekä menoista. Kohtuullista ei ole kuitenkaan tietysti olettaa, että kaikilla olisi tai olisi pitänyt olla mahdollisuus varautua näin poikkeuksellisiin olosuhteisiin.

Mielestäni valtion ainoa tehtävä olisi huolehtia, että toimeentulotuen kautta tukea saavat ne ketkä sitä absoluuttisesti tarvitsevat.

Kaikki muu energiatuki ym. pitää unohtaa, koska ei ole mitään järkeä tukea sen hyödykkeen kysyntää, minkä puutteesta koko ongelma johtuu.
Ymmärrän pointtisi ja samalla täytyy todeta, että kun lukee esimerkiksi eri ekonomien kriittisiä lausuntoja siitä, mitä valtion ei pidä tehdä taikka on tehnyt väärin, jää samalla se olennainen asia huomioimatta, että porukalta loppuu rahat. Energian hinnan kompensointi valtion varoista voi olla hyvin kaksiteräinen miekka, joka voi pahimmillaan pahentaa tilannetta. Mutta jos fakta on se, että ihmiset eivät keskimäärin yksinkertaisesti selviä vaikka sähkölaskuistaan, niin mitäs sitten tehdään? Annetaanko näiden kaatua ja toivotaan, ettei korttitalo romahda ihan kokonaan? Vaikka itse olen aina suhtautunut politiikkaan ja poliitikkoihin hyvin varauksellisesti, ymmärrän kyllä paineen tehdä jotain kun olla tekemättä mitään. Kovin vähän on tullut sellaisia ehdotuksia keneltäkään, jolla olisi oikeasti oikeansuuntaisia vaikutuksia ja ilman kallista lisähintaa sekä auttaisi välittömään kriisiin.
 

Zigh

Tittelitön
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 830
Mutta jos fakta on myös se, että ihmiset eivät keskimäärin yksinkertaisesti selviä vaikka sähkölaskuistaan, niin mitäs sitten tehdään? Annetaanko näiden kaatua ja toivotaan, ettei korttitalo romahda ihan kokonaan?
Minun on vaikea kuvitella tilannetta, että joku ei tulevana talvena selviäisi sähkölaskuistaan vaikka olisi tehnyt kaikkensa niiden minimoimiseksi. Tässä on ollut jo monta kuukautta aikaa lukita sähkön hinta määräaikaisilla sopimuksilla ja suunnitella oma sähkön käyttö niin, että se on tiukan paikan tullen mahdollisimman vähäistä.
 
Liittynyt
21.05.2017
Viestejä
205
Hirveä valitus siitä, että ihmisten pitäisi nyt sähkön hinnan ja muiden noustessa heti myydä asuntonsa ja muuttaa ties minne. Saadaanko samaa vaatia myös niiltä ihmisiltä, joiden on pakko asua kaupunkien keskustoissa ja kiskoa hirveitä summia asumistukea? Miksei heitä voi myös vaatia muuttamaan sellaiseen paikkaan, mihin heillä on varaa? 2018 maksettiin jo 2,1 miljardia asumistukea ja on tainnut vain kasvaa tuosta kokoajan.

Mutta sen verran täytyy kyllä sanoa, että kun itse etsittiin uutta asuntoa, niin melkein merkittävin tekijä asunnon valinnassa oli lämmitysmuoto ja asunnon uutuus. Toki voi myös hiukan syyttää rakennusfirmoja, mitkä ovat tehtailleet uusia taloja mahdollisimman halvalla suoralla sähkölämmityksellä. Noihin on todella kallista saada minkäänlaista järkevää lämmitysmuotoa. (ILP ei käy päälämmitysmuodosta)
 
Liittynyt
14.12.2016
Viestejä
1 306
On alle 70-neliön omakotitalo perheelle. On vaihtoehtoina varaavat tulisijat pelkkään puulämmitykseen ja myös käyttöveteen, ILP ja suorasähkö (varalla). Puuta valmiina aika pitkälle ja sillä lämmitetty 100%. Ollaan etuoikeutetussa asemassa koska pääsee verottajan kateuslistalle, asuntolainaa vuoden tarpeisiin, halpa määräaikainen sähkösoppari pitkään voimassa. Ei ole mitään turhaa härpätintä pihassa jos ei akuttomia polkupyöriä lasketa listalle.

Silti tämä inflaatio tuntuu ja en voi ymmärtää miksi jotain paljon heikommassa asemassa olevaa okt-asujaa syyllistetään, kun isompi ongelman aiheuttaja löytyy esim. vaikka tuolta Saksanmaalta. Toki tämä kriisi ravistelee hereille, niitä okt-asujia, jotka eivät ole tehneet elettäkään aikaisemmin oman sähkönkulutuksen vähentämiseksi.

Kuitenkin tuntuu kohtuuttomalta tulla tänne esitämään jotain oraakkelia, joka osasi ennustaa kaiken. Asuntolainojen korkojen noususta on muistettu varoitella viime lamasta lähtien, totta,. Myös pahanpäivän varalle tai yllättäviin menoihin varautumisesta. Silti tämä nykyinen inflaatio on sellaista, että en kyllä muista lukeneeni kenenkään ennnustavan tälläistä laukkaa, erityisesti sähkön hinnassa, tai vaikka klapien hinnassa.
 
Liittynyt
24.10.2017
Viestejä
4 443
Jos joku on sitä mieltä että asuntolainojen korkojen noususta ei ole varoiteltu ni on kyllä saanu elää jossain tynnyrissä viimeiset viisi vuotta.
Normaali korkotaso on n. 3%, jos inflaatiotavoite on 2%, eli ekonomistien nyrkkisääntö menee jotakuinkin niin, että koron tulisi olla n. 1 %-yksikkö inflaation päälle. Toki koron "pitäisi" juuri nyt olla paljon korkeampi, koska inflaatio on lähes kaksinumeroinen, mutta 3% korko on sellainen normaali taso, johon kaikkien tulisi vähintään varautua pitkällä aikavälillä, koska keskuspankin inflaatiotavoite on 2%.

Ongelma juuri nyt on se, että lähes kaikki elinkustannukset nousevat samaan aikaan pystysuoraan.
 
Liittynyt
11.12.2016
Viestejä
842
Hirveä valitus siitä, että ihmisten pitäisi nyt sähkön hinnan ja muiden noustessa heti myydä asuntonsa ja muuttaa ties minne. Saadaanko samaa vaatia myös niiltä ihmisiltä, joiden on pakko asua kaupunkien keskustoissa ja kiskoa hirveitä summia asumistukea? Miksei heitä voi myös vaatia muuttamaan sellaiseen paikkaan, mihin heillä on varaa? 2018 maksettiin jo 2,1 miljardia asumistukea ja on tainnut vain kasvaa tuosta kokoajan.
Suurin osa asumistuesta siirtyy vielä näppärästi asuntosijoittajille.
 
Liittynyt
30.09.2017
Viestejä
1 002
Minun on vaikea kuvitella tilannetta, että joku ei tulevana talvena selviäisi sähkölaskuistaan vaikka olisi tehnyt kaikkensa niiden minimoimiseksi. Tässä on ollut jo monta kuukautta aikaa lukita sähkön hinta määräaikaisilla sopimuksilla ja suunnitella oma sähkön käyttö niin, että se on tiukan paikan tullen mahdollisimman vähäistä.
Tässä teet nyt kuitenkin olettaman siitä, että kaikilla olisi ollut mahdollisuus tehdä määräaikainen sopimus vielä silloin kun se oli nykyistä edullisempaa. Jos esimerkiksi vanha sopimus on voimassa loppuvuodelle, eivät kaikki sähköyhtiöt anna ottaa uutta määräaikaista yli 90pv etukäteen. Lisäksi jos olit Lumon määräaikainen asiakas, saatoit hiljattain saada viestiä, että sopimuksesi on purkautumassa ja joudut ottamaan uuden sopimuksen nykyisillä kalliilla hinnoilla. Taikka sitten eteesi tuli muutto ja sähköyhtiö ei suostu siirtämään vanhaa edullista sopimusta uuteen asuntoon. Skenaarioita on lukuisia, joissa aiempiin edullisempiin määräaikaisiin sopimuksiin ei ole päässyt käsiksi. Toki on sitten vielä jokerina se, että sähkön hinnan kehityksen suunta alkoi toden teolla realisoitua vasta kesä-heinäkuussa, josta ei ole kauhean kauan aikaa. Kyllä aika moni varmasti mietti sitäkin, lähteekö johonkin 20+ snt sopimukseen kahdeksi vuodeksi, jos se itsessään on jo hyvin kallis omalle taloudelle.

Muut varautumisen keinot sitten riippuvat täysin asumismuodosta ja omista elintavoista. Kaukolämmössä oleva 2000 kwh kerrostaloasukas ei välttämättä voi olennaisesti vaikuttaa omaan sähkölaskuunsa, mutta toisaalta hänen laskunsa isommallakaan senttihinnalla ei absoluuttisina euroina ole välttämättä mahdoton. Toki kerrostaloissa asuu myös paljon pienituloisia, joilla ei vaadita tonnin sähkölaskuja, jotta talous sakkaa ja siksipä eivät ole ostaneetkaan niitä energiasyöppöjä omakotitaloja syrjäseudulta. Nykyisiä energian hintoja ei myöskään kukaan osannut vielä vuosikaan sitten ennustaa, joten varautumisaikaa niillä, joilla homma on realisoitumassa, on ollut loppupeleissä hyvin vähän. Ja vaikka lähtisit per heti takka- ja tai lämpöpumppukaupoille, näiden käyttöönotto tuskin ennättää ennen talven pakkasia. Ihan kaikilla ei ole tulisijaakaan saati klapeja. Ja kuten aiemmin totesin, vaikka selviäisi tonnin kuukausittaisesta sähkölaskusta, niin jos siihen yhdistetään kaikki muut nousseet kulut mukaan, niin kyllä se valitettavan paljon kirpaisee ihan keskituloisenkin taloudessa. Se tästä enää puuttuisi, että työllisyystilanne alkaisi olennaisesti heikentyä.
 

Taneli-

☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 920
Saadaanko samaa vaatia myös niiltä ihmisiltä, joiden on pakko asua kaupunkien keskustoissa ja kiskoa hirveitä summia asumistukea? Miksei heitä voi myös vaatia muuttamaan sellaiseen paikkaan, mihin heillä on varaa? 2018 maksettiin jo 2,1 miljardia asumistukea ja on tainnut vain kasvaa tuosta kokoajan.
Vaikka tämä ei suoranaisesti ketjuun kuulukaan niin minun mielestäni kyllä, ilman muuta.

En ole ymmärtänyt sitä miksi esim. Helsinkiin täytyy kärrätä kaikki maahanmuuttajat (ei, en itse asu Helsingissä tai edes lähellä) kun Suomesta löytyy NIIN monta pientilaa ja maatilaa joko täysin tyhjiltään tai lähes käyttämättä joita enemmän kuin mielellään jopa vähemmällä rahalla kuin mitä nyt maksetaan isojen kaupunkien ydinkeskustassa oleville nuorille / maahanmuuttajille voitaisiin jopa valtion rahalla palkata vuodeksi viljelijä opettamaan miten homma tehdään ja jättää sitten tämä maahanmuuttaja perhe viljelemään omaa ruokaansa tilalle minkä vuokran valtio maksaisi ja heidän viljelmistään otettaisiin osa palkkioksi tästä ja osa myytäisiin normaalisti mistä he saisivat rahaa.

Tiedän myös monia nuoria aikuisia jotka enemmän kuin mielellään tarttuisivat tälläiseen mahdollisuuteen sen sijaan että olisivat työttömiä isommissa kasvukaupungeissa. Epäilemättä osa alkoholisoituneista jne. ei tuota tahtoisi tehdä mutta varmasti sotaa pakoon lähteneet enemmän kuin mielellään tuohon tilaisuuteen tarttuisivat samaten moni terve nuorempi henkilö joka nyt vain sattuu olemaan työtön.
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
17 028
Meillä talven kovimmalla kuukaudella meni 2400kWh, ja nyt ensi talvelle "optimointi" tarkoittaa 6,5W led-lamppujen vaihtamista 5,5W malleihin ja lyhentämällä paloaikaa.

Lämmöissä on jo säästetty mitä voidaan, ILP:t tilattu (toimitusaika epävarmaa) ja valoja ei pidetä päällä turhia ja muutenkin optimointia

Muualta ei enää voida säästää ellei sitten torppaa pistetä ylläpitolämmöille. Puuta voisi polttaa mutta sitä ei saa mistään.
Tuo on tosi tiukka, tai no en tiedä millainen kohde ja missäpäin Suomea, voi olla suurikin, mutta jos nyt mennyt suorasähkö lämmityksessä muutaman watin led lamppujen käytön nuukailuun, niin viilataan jo senttejä, kympeillä.

Minimi ylläpitö lämmöissäkin on huomattavia rakennuskohtaisia eroja. Voi arvailla että nyt vedetty sitä 18c ja alle, mutta aiempiin lämpötila keskusteluihin viitaten, lukijoita varmaan kiinnostaa kuinka alas teillä on menty.

Missäpäin Suomea on noin kova puupul (jos haluat paljastaa), puiden polttamisesta aiemmin puhetta eteläsuomen hinnoilla, niin suinpäin puiden polttoa ei kannata rahan säästömielessä harrastaa, vaan hetkeksi pysähtyä ja vähän ynnäillä.
.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
24.10.2017
Viestejä
4 443
Missäpäin Suome on noin kova puupul (jos haluat paljastaa), puiden polttamisesta aiemmin puhetta eteläsuomen hinnoilla, niin suinpäin puiden polttoa ei kannata rahan säästömielessä harrastaa, vaan hetkeksi pysähtyä ja vähän ynnäillä.
Monet Etelä-Suomen klapikauppiaat eivät voi myydä juuri tällä hetkellä mitään, koska myytävää ei oikeasti ole, mutta luultavasti talveksi tulee uusia eriä - jos ei Suomesta, niin Baltiasta. Hinta toki on jo niin korkea, että kannattaa oikeasti miettiä kannattavuutta, eli ilmeisesti heittomotin hinta on pahimmillaan 150 e, joten missään huonon hyötysuhteen tulipesässä niitä ei taloudellisesti kannata enää polttaa.

HS:n eilinen juttu:

 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
837
te fiksut ja niin viisaat kerrostalo asujat oletteko todella sitämieltä että tulevat hinnan korotukset eri energiamuodoissa ei koskisi teitä että se kerrostalo lämpenee per neliö jotenkin ihmeellisesti halvemmalla kuin se omakotitalo o_O pitäkää kiinni lompakoistanne sillä kohta siellä alkaa helvetinmoinen pyörre kun ne yhtiövastikkeiden hinnat pärähtää ylös
Varmaan viiveellä alkaa näkyä. Nyt nousee kaukolämmön hinnat. Sinne 15€/m2 olisi sopiva vastike ilman rahoituksia siis.
 
Liittynyt
18.08.2021
Viestejä
2 383
te fiksut ja niin viisaat kerrostalo asujat oletteko todella sitämieltä että tulevat hinnan korotukset eri energiamuodoissa ei koskisi teitä että se kerrostalo lämpenee per neliö jotenkin ihmeellisesti halvemmalla kuin se omakotitalo o_O pitäkää kiinni lompakoistanne sillä kohta siellä alkaa helvetinmoinen pyörre kun ne yhtiövastikkeiden hinnat pärähtää ylös
Joo, kyllähän noissa vastikkeissa melkoista nousua on luvassa myös kerrostaloasujillekin.

Mielenkiintoiseksi asian tekee myös se, että periaatteessa vastikkeet voivat nousta paljon nopeammin kuin vuokrataso, koska vuokrasopimuksissa on yleensä määritetty jonkinlainen maksimitaso vuosittaiselle vuokrankorotukselle ja vaikka korotukset olisi sidottu indeksiin, niin nekin laahavat vähän jäljessä ja reagoivat muutenkin vähän hitaammin tiettyihin asioihin. Tässä on siis monelle oman elämänsä asuntovivuttajalle "mielenkiintoiset" ajat edessä, jos vastikkeet nousevat reippaasti enemmän kuin mitä vuokralaiselta saa nyhdetyä lisää...

En näkisi ihan mahdottomana sellaistakaan skenaariota, että varsinkin pienemmät vivuttajat alkavat monottamaan pihalle nykyisiä vuokrasoppareita, että ei mene ihan persnetoksi koko touhu. Irtisanomisaika on toki sen puoli vuotta, mutta uudelle vuokralaiselle saa sitten fiksattua vuokratason suoraan kohdilleen, mikä voi hyvinkin olla kokonaistaloudellisesti edullisempaa kuin hitaasti hilata vuokraa vuosittain ylöspäin lähelle omaa kustannustasoa.
 

B12

Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
3 768
En ole ymmärtänyt sitä miksi esim. Helsinkiin täytyy kärrätä kaikki maahanmuuttajat (ei, en itse asu Helsingissä tai edes lähellä) kun Suomesta löytyy NIIN monta pientilaa ja maatilaa joko täysin tyhjiltään tai lähes käyttämättä joita enemmän kuin mielellään jopa vähemmällä rahalla kuin mitä nyt maksetaan isojen kaupunkien ydinkeskustassa oleville nuorille / maahanmuuttajille voitaisiin jopa valtion rahalla palkata vuodeksi viljelijä opettamaan miten homma tehdään ja jättää sitten tämä maahanmuuttaja perhe viljelemään omaa ruokaansa tilalle minkä vuokran valtio maksaisi ja heidän viljelmistään otettaisiin osa palkkioksi tästä ja osa myytäisiin normaalisti mistä he saisivat rahaa.
Suomessa maahanmuuttajat saavat asua sillä paikkakunnalla, missä haluavat. Ei niitä kukaan Hellsinkiin kärrää, vaan muuttavat sinne itse. Koskee etenkin sitä h:lla alkavaa ryhmää, josta persut puhuvat. Helsingissä, lähiseudulla ja suurissa kaupungeissa on serkut, imaamit, halal-kaupat, ghetot, paremmat sosiaalitoimistot tulkkeineen ja kaikki muu, mikä tekee olon kotoisaksi. Pienetkin paikat olivat täynnä vastaanottokeskuksia pakolaiskriisin aikaan,. mutta oleskeluluvan saatuaan kaikki liukenivat Pk-seudulle. Hyvä niin. Meillä asuu kylällä Myanmarilaisia, jotka käyvät töissä, ostaneet omakotitalot ym. Se ei ole sitä persujen H-porukkaa.
 
Liittynyt
13.11.2021
Viestejä
1 531
te fiksut ja niin viisaat kerrostalo asujat oletteko todella sitämieltä että tulevat hinnan korotukset eri energiamuodoissa ei koskisi teitä että se kerrostalo lämpenee per neliö jotenkin ihmeellisesti halvemmalla kuin se omakotitalo o_O pitäkää kiinni lompakoistanne sillä kohta siellä alkaa helvetinmoinen pyörre kun ne yhtiövastikkeiden hinnat pärähtää ylös
Jaa no ei varmaan 1000+ e/kk sähkölaskuja per asunto tiedossa kuitenkaan. :tup:
 
Liittynyt
19.11.2018
Viestejä
1 258
Meillä talven kovimmalla kuukaudella meni 2400kWh, ja nyt ensi talvelle "optimointi" tarkoittaa 6,5W led-lamppujen vaihtamista 5,5W malleihin ja lyhentämällä paloaikaa.
Lämmöissä on jo säästetty mitä voidaan, ILP:t tilattu (toimitusaika epävarmaa) ja valoja ei pidetä päällä turhia ja muutenkin optimointia
Muualta ei enää voida säästää ellei sitten torppaa pistetä ylläpitolämmöille. Puuta voisi polttaa mutta sitä ei saa mistään.
Sähkökatkoihin en jaksa uskoa, noilla 30-50snt hinnoilla jengi tiputtaa ihan varmasti sen ~10% kokonaiskulutusta alaspäin varmasti.

Ainakin googeln eka tulos polttopuun haulla antoi monta mestaa jossa puuta olevinaan olisi.
Esim. tuolla on "päivitetty" saatavuus.

Toisekseen, polttopuuta syntyy joka päivä lisää ja tuotanto kiihtyy syksyä kohden vaikka perinteiset puutoimittajat olisivat jo eränsä myyneet. Jotenkin en jaksa uskoa siihen, että Suomessa loppuu poltettava, ihan riittää kun katsoo missä päin tahansa ulos ikkunasta ja miettii näkyykö jossain puuta. Ei Helsingin keskustassakaan tarvitse korkealla olla kun jossain taivaanrannassa pilkistää metsää ydinkeskustaan. Uimahallissa hevosmiesten tietotoimisto tiesi kertoa että johonkin päin varsinaissuomea oli palkattu renkejä tekemään maatilalle polttopuuta kun niillä tienaa nyt paremmin kuin puimalla. Tässä asuu kulmittain uusi omakotiasuja, on aloittanut harrastuksen, ja joka ilta kuuluu pientä nakuttelua ja sähkösahan ääntä puoli tuntia samala kun koira juoksentelee tontilla. Ajaa jostain peräkärryllisen rakennusjätettä josta pilkkoo lautoja pinoon. Vaikuttaa että lenkkeily on vaihtunut tuollaiseen, joten jos kunto kestää ja rahat meinaa loppua kirves ja saha voi olla ihan hyvä lämmityssijoitus.
 
Liittynyt
08.12.2018
Viestejä
1 820
Eihän noista korkojen nousustakaan ole varoitettu, kun vasta pari vuotta. Sähkönhinnan noususta varoitettu vuoden verran. Ei ole joo ollut yhtään aikaa varautua. Jos ei muuta niin kämppä myyntiin ja muutto sellaiseen johon on varaa. Riski on realisoitunut ja nyt olisi niiden vuoro ostaa jotka on säästänyt se kämppä pois alennettuun hintaan.
Juuri näin! Joku sentään hereillä täällä.

Loppuu itsellä kanssa "energiatalkoot" fiilis, kun lukee näitä juttuja täällä ja itsellä on ~6c sähkösopimus. Asun kaukolämmiteisessä kerrostalo kolmiossa, koska tää on edullista ja kohtuu helppoa. Arvaa haluisinko +200m2 omakotitalon samoilla kustannuksilla ja helppoudella? Totta vitussa! Vielä parempi, kun muut maksais ne kustannukset.
Olisi mielenkiintoista nähdä kerrostaloasujien syyttelyt siinä vaiheessa, kun kaukolämmön hinta nousee 500-1000 %. Pöytä on jo valmiiksi katettu taloyhtiön kasvavilla sähkölaskulla, taloyhtiölainan korkokulujen kasvulla ja kaikkien mahdollisten huoltotoimenpiteiden 10% inflaatiokorotuksella.

Ei tällaiseen useiden tekijöiden yhtäaikaiseen tilanteeseen voi täysin varautua. Stagflaatio, koronan aikaansaama taloudellinen epävarmuus ja konkurssit sekä päälle energiahintojen sairas nousu ei ole kovin yleinen kombo.

Sinä se jaksat joka ketjussa maalata tätä samaa olkiukkoa parikymppisistä jättilainojen haalijoista, jotka käyttävät lyhynnysvapaat matkusteluun ja joutuvat heti konkurssiin jos maitotölkin hinta nousee kymmenellä sentillä. Kyllä varmasti tällaisiakin tapauksia Suomeen mahtuu, mutta kyllä se kädestä suuhun elävä maksuhäiriöväki keskimäärin ihan muuta porukkaa kuin nuoria omistusasujia on.
Varmasti on näitä nollakorkomaailmaan sokaistunutta porukkaa, joka ei ole osannut pahaan päivään varautua. Kyllä kuitenkin perusjärkevä lainanottaja on niin pankista kuin muualtakin saanut neuvoja varautua muutaman prosentin korkotasoon vähintään 5-10v aikavälillä. Nyt se tuli monelle syliin nopeasti.

Isompi ongelma liittyy suomalaiseen rakennemuutokseen, jossa kasvukeskusten ulkopuoliset asuinrakennukset menettävät arvoaan, on lainaa tai ei. Tämä yhdistettynä nykytilanteeseen ajaa hyvin monia talouksia kestämättömiin kohtaloihin, kun ei torppaan tai asunto-osakeyhtiöön ei kannata tehdä energiainvestointia, käyttöarvo on myyntiarvoa korkeampi, työllisyys on epävarmaa tulevaisuudessa ja kustannukset kasvavat, vaikka palvelut heikkenevät. Tee siinä sitten peliliikkeitä ja kuuntele viisaampien neuvoja pääkaupunkiseudun 6. kerroksesta.
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
17 028
Jaa no ei varmaan 1000+ e/kk sähkölaskuja per asunto tiedossa kuitenkaan. :tup:
Yleistäen suoraan tuskin, tai siis yleistäen lämmitys kuuluu vastikkeeseen.
On kuitenkin sellaisia kerrostaloja joissa suorasähkölämmitys asukkaan liittymästä, ja tulee mieleen nimenomaan kohteet jotka jotain vanhoja puurakennelmia, no, tyypillisesti kai pienempiä kämppiä, no voi pienessäkin sählätä.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
438
te fiksut ja niin viisaat kerrostalo asujat oletteko todella sitämieltä että tulevat hinnan korotukset eri energiamuodoissa ei koskisi teitä että se kerrostalo lämpenee per neliö jotenkin ihmeellisesti halvemmalla kuin se omakotitalo o_O pitäkää kiinni lompakoistanne sillä kohta siellä alkaa helvetinmoinen pyörre kun ne yhtiövastikkeiden hinnat pärähtää ylös
20% täällä näyttää kaukolämpö nousevan. Ja oma taloyhtiön laskuttama sähkö ostettu ajoissa eli menee tuonne 5-6 snt. Eli ei tuo vastikkeissa liian paljoa näy.
 
Liittynyt
18.08.2021
Viestejä
2 383
Ainakin googeln eka tulos polttopuun haulla antoi monta mestaa jossa puuta olevinaan olisi.
Esim. tuolla on "päivitetty" saatavuus.
Alkaa vaan tulla puulämmityksellekin aika "hyvin" hintaa kun heittomotista märkää koivua saa maksaa 80€ (+kuljetus)...
 
Liittynyt
24.10.2017
Viestejä
4 443
Alkaa vaan tulla puulämmityksellekin aika "hyvin" hintaa kun heittomotista märkää koivua saa maksaa 80€ (+kuljetus)...
Joo, pulatunnus tossa hyvin mainitsikin, että hinnalla millä hyvänsä ei puutakaan kannata ostaa, vaan pysähtyä hetkeksi ja laskea kannattavuutta.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
756
Ainakin googeln eka tulos polttopuun haulla antoi monta mestaa jossa puuta olevinaan olisi.
Esim. tuolla on "päivitetty" saatavuus.

Toisekseen, polttopuuta syntyy joka päivä lisää ja tuotanto kiihtyy syksyä kohden vaikka perinteiset puutoimittajat olisivat jo eränsä myyneet. Jotenkin en jaksa uskoa siihen, että Suomessa loppuu poltettava, ihan riittää kun katsoo missä päin tahansa ulos ikkunasta ja miettii näkyykö jossain puuta. Ei Helsingin keskustassakaan tarvitse korkealla olla kun jossain taivaanrannassa pilkistää metsää ydinkeskustaan. Uimahallissa hevosmiesten tietotoimisto tiesi kertoa että johonkin päin varsinaissuomea oli palkattu renkejä tekemään maatilalle polttopuuta kun niillä tienaa nyt paremmin kuin puimalla. Tässä asuu kulmittain uusi omakotiasuja, on aloittanut harrastuksen, ja joka ilta kuuluu pientä nakuttelua ja sähkösahan ääntä puoli tuntia samala kun koira juoksentelee tontilla. Ajaa jostain peräkärryllisen rakennusjätettä josta pilkkoo lautoja pinoon. Vaikuttaa että lenkkeily on vaihtunut tuollaiseen, joten jos kunto kestää ja rahat meinaa loppua kirves ja saha voi olla ihan hyvä lämmityssijoitus.
Joo kiitos, mutta Turkuun täältä matkaa 200km joten ihan ei heti ensimmäinen vaihtoehto ole tuo :D
(edit. kuiva tavarahan tuollakin on loppu, märkää ei polteta kovinkaan hätäisesti)
Pirkanmaa siis kyseessä ja vähän nihkeesti on tarjolla tällä hetkellä täällä missään puuta. Toivottavasti homma hieman paranee.
 
Liittynyt
14.12.2016
Viestejä
1 306
Polttopuita voi toki tehdä lisää vaikka kolmessa vuorossa 24/7/365, mutta se pitää myös kuivattaa ennen käyttöä. Ulkosalla esim. koivun pitää olla toista vuotta kuivamassa, että se on valmista/kuivaa. Tehokkaampi kuivatuskapasiteetti on sitten niin rajallista, ettei sillä paikata aukkoa markkinoilla. Kostean puun hyötysuhde on selvästi huonompi kuin kuivan, eikä sen polttaminen lisäksi tee hyvää tulisijoille tai hormille.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
756
Tuo on tosi tiukka, tai no en tiedä millainen kohde ja missäpäin Suomea, voi olla suurikin, mutta jos nyt mennyt suorasähkö lämmityksessä muutaman watin led lamppujen käytön nuukailuun, niin viilataan jo senttejä, kympeillä.

Minimi ylläpitö lämmöissäkin on huomattavia rakennuskohtaisia eroja. Voi arvailla että nyt vedetty sitä 18c ja alle, mutta aiempiin lämpötila keskusteluihin viitaten, lukijoita varmaan kiinnostaa kuinka alas teillä on menty.

Missäpäin Suomea on noin kova puupul (jos haluat paljastaa), puiden polttamisesta aiemmin puhetta eteläsuomen hinnoilla, niin suinpäin puiden polttoa ei kannata rahan säästömielessä harrastaa, vaan hetkeksi pysähtyä ja vähän ynnäillä.
.
Lämmöt meillä vielä poissa, yritetään kitkuttaa lämmityskauden alkua mahdollisimman pitkälle. Kosteat tilat pakko pitää 19C, sisätiloissa yritetään pärjätä jatkossa 18C tasolla, mutta luultavasti pakko pitää 19-20 jos siellä asutaan.
Yläkerta "varastona" joten siellä ylläpitolämmöt n. 16-17C.
Noilla toimilla + ILP varmaan saadaan leikattua tuosta 2400kWh lukemasta ihan kunnolla, mutta hiharavistus on noillakin toimilla kylmänä kuukautena 1200-1500kWh silti.
Voi olla että talvella kylmät kk. on pakko miettiä paljonko lainoista ym saadaan tingittyä pankin kanssa, muutoin voi olla kämppä tosiaan liiankin kylmä.
Rakenteiden pilaantumista ei voida toki riskeerata.

edit. Lamppujen viilauksesta hyvä todeta se että nyt oli Bauhausissa järkevällä hinnalla LED-lamppuja joissa säästöä saadaan aikaan paremmin, joten päätettiin nyt vaihtaa useampia kerralla jotta saadaan maksimoitua nyt kaikki watit mitä irti saadaan.
Tiedostan toki että kyse senteistä (ulkovaloissa sentään voi olla 1€/kk säästöä :D) mutta kuitenkin. Kokeillaan nyt kaikki kivet kääntää.

Pirkanmaa kyseessä puun osalta, kuivaa tavaraa ei tunnu saavan mistään. Tai ainakaan en ole löytänyt.
 

Zigh

Tittelitön
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 830
Olisi mielenkiintoista nähdä kerrostaloasujien syyttelyt siinä vaiheessa, kun kaukolämmön hinta nousee 500-1000 %.
Mistä te revitte näitä prosentteja?

Tälläkin hetkellä saa määräaikaisen sähkösopparin n. 30c/kWh hintaan. Jos edellinen soppari on ollut halpa 5c ja siirto+verot kaikkein halvimmasta päästä, eli toiset 5c, on korotus 350%.

Tämä on siis aivan ääriskenaario. Suurimmalla osalla korotukset jää tuon alle, eli puhutaan 100-200% nousuista.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
756
jaa että uskot kaukolämpö +20% minä en ja kas kummaa kaikki määräaikaset sähkösopimukset tullaan irtisanomaan syksynaikana. Eihän sähköyhdiöiden ole mikään pakko tappiota tehdä
Ei tietysti ole pakko tehdä tappiota, mutta kyllähän tuo yhteiskuntavastuu tulee olemaan lähikuukausina kaikkien huulilla, etenkin kun duunareiden palkoistakin väännetään samaan aikaan.
Kenenkään etu ei ole vielä rajumpi inflaatio kuin tällä hetkellä, mutta sitä kohti ajaudutaan kovaa vauhtia .
Kokkolan Energialle pointsit vastuullisuudesta ja esimerkin näyttämisestä.
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
17 028
Polttopuita voi toki tehdä lisää vaikka kolmessa vuorossa 24/7/365, mutta se pitää myös kuivattaa ennen käyttöä. Ulkosalla esim. koivun pitää olla toista vuotta kuivamassa, että se on valmista/kuivaa. Tehokkaampi kuivatuskapasiteetti on sitten niin rajallista, ettei sillä paikata aukkoa markkinoilla. Kostean puun hyötysuhde on selvästi huonompi kuin kuivan, eikä sen polttaminen lisäksi tee hyvää tulisijoille tai hormille.
Pointti kai se että tuoretta klapia voi polttaa, mutta jos tässä pohditaan sitä talouellista asiaa, niin yksilö että isossa kuvassa, niin nuo varsinkin kannattaa polttaa niissä biovoimaloissa.

Jos kiinteistöllä risukkoa siivoaa josta polttopuita pilkkoon, ja määrät jää pieneksi, niin sopivalla tulisijalla voikin jo kannattaa.


Edit, unohtu että suorasähköstä puhe, niin kelpotulisijalla puun poltto paljon isommalla klapi hinnalla kannattavaa, vs ILP, saati maalämpo talouksissa.

Tuore tai märkä puu ja avotakka, silloin kyllä laskisin ennen kuin säästämis mielessä puita polttelin,
 
Liittynyt
19.11.2018
Viestejä
1 258
Polttopuita voi toki tehdä lisää vaikka kolmessa vuorossa 24/7/365, mutta se pitää myös kuivattaa ennen käyttöä. Ulkosalla esim. koivun pitää olla toista vuotta kuivamassa, että se on valmista/kuivaa. Tehokkaampi kuivatuskapasiteetti on sitten niin rajallista, ettei sillä paikata aukkoa markkinoilla. Kostean puun hyötysuhde on selvästi huonompi kuin kuivan, eikä sen polttaminen lisäksi tee hyvää tulisijoille tai hormille.
Höpön löpön. Ei kostea pinottu koivu kesähelteillä ulkonakaan montaa viikkoa jos on riittävän kuiva sää ja pinot suojattu pressulla, yleensä rutikuivaa on jo syksyllä. Tuollainen yli vuoden kuivatus tarkoittaa, että koivu on ollut suojatta heittopinossa pihalla, kastunut lumien sulaessa uudelleen ja odotellut sitä muutaman viikon jaksoa jolloin se kyllä kuivuu, viime vuosina ei sellaista säätä oikein ole ollut vaan puut ovat kuivaneet vikkelään. Märkä puu ehtii pinossa kuivua tänäkin syksynä ihan hyvin käyttökelpoiseksi tänäkin syksynä jos sitä ei altista sateelle., jos on siis pakko saada kuivaa puuta. Heittopinossa ilman sateensuojaa ei kyllä kuiva joten pinoamisen vaivan joutuu näkemään.

Mutta nämä on aina valintakysymyksiä haluaako kuivaa puuta ja tahtooko lämmittää puulla ollenkaan. Voi toki olla ilmastoystävällinen ja maksaa kiltisti sähkölasku summasta välittämättä, tai sitten voi polttaa kosteaa puuta vaikka se tuottaakin vähän pahemmat hiilipäästöt. Välillä vaan tuntuu, että moni asiassa ruikuttava tuntuu lähinnä etsivän tekosyitä sille ettei tee asioilleen mitään, sen sijaan että toteaisi vaan ettei kiinnosta.
 
Liittynyt
27.10.2016
Viestejä
5 379
jaa että uskot kaukolämpö +20% minä en ja kas kummaa kaikki määräaikaset sähkösopimukset tullaan irtisanomaan syksynaikana. Eihän sähköyhtiöiden ole mikään pakko tappiota tehdä
Tämä uskomus määräaikaisten irtosanomisista perustuu mihin? Ne yhtiöt joilla on omaa tuotantoa ei mitään tappiota tee vaan ennätysvoittoja (sen takiahan siitä windfall verosta keskusteltiin). Muutenkin niistä määräaikaisista pääsevät eroon lähinnä konkurssilla.
 
Liittynyt
18.08.2021
Viestejä
2 383
Höpön löpön. Ei kostea pinottu koivu kesähelteillä ulkonakaan montaa viikkoa jos on riittävän kuiva sää ja pinot suojattu pressulla, yleensä rutikuivaa on jo syksyllä. Tuollainen yli vuoden kuivatus tarkoittaa, että koivu on ollut suojatta heittopinossa pihalla, kastunut lumien sulaessa uudelleen ja odotellut sitä muutaman viikon jaksoa jolloin se kyllä kuivuu, viime vuosina ei sellaista säätä oikein ole ollut vaan puut ovat kuivaneet vikkelään. Märkä puu ehtii pinossa kuivua tänäkin syksynä ihan hyvin käyttökelpoiseksi tänäkin syksynä jos sitä ei altista sateelle., jos on siis pakko saada kuivaa puuta. Heittopinossa ilman sateensuojaa ei kyllä kuiva joten pinoamisen vaivan joutuu näkemään.

Mutta nämä on aina valintakysymyksiä haluaako kuivaa puuta ja tahtooko lämmittää puulla ollenkaan. Voi toki olla ilmastoystävällinen ja maksaa kiltisti sähkölasku summasta välittämättä, tai sitten voi polttaa kosteaa puuta vaikka se tuottaakin vähän pahemmat hiilipäästöt. Välillä vaan tuntuu, että moni asiassa ruikuttava tuntuu lähinnä etsivän tekosyitä sille ettei tee asioilleen mitään, sen sijaan että toteaisi vaan ettei kiinnosta.
Lähinnä pointtina on se, että kuivassa irtomotissa koivua on n. 1010 kWh lämpöä ja siitä saadaan hyvällä takalla ehkä 80% talteen lämpönä, jolloin tuolla 80€/i-m3 kWh lämmön hinnaksi tulee suunnilleen 10 snt/kWh. Märkää puuta saa polttaa suunnilleen tuplamäärän saman lämpöarvon saavuttamiseksi, jolloin päästänkin jo about 20 snt/kWh lämpöä hintaan. Toki voittaa suorasähkön nykyisillä sähkön hinnoilla, mutta toisaalta huonokin ILP lämmittää pirttiä hirmupakkasten ulkopuolella edullisemmin vaikka sähkön hinta olisi 50 senttiäkin/kWh.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
08.12.2018
Viestejä
1 820
Polttopuita voi toki tehdä lisää vaikka kolmessa vuorossa 24/7/365, mutta se pitää myös kuivattaa ennen käyttöä. Ulkosalla esim. koivun pitää olla toista vuotta kuivamassa, että se on valmista/kuivaa. Tehokkaampi kuivatuskapasiteetti on sitten niin rajallista, ettei sillä paikata aukkoa markkinoilla. Kostean puun hyötysuhde on selvästi huonompi kuin kuivan, eikä sen polttaminen lisäksi tee hyvää tulisijoille tai hormille.
Ei tarvitse kuivua yli toista vuotta, jos on halottu, ladottu, ilmavalla paikalla, mahdollisesti aurinkokin lämmittää sekä katto päällä. Huhti-toukokuulla tehdyt ovat jo loppusyksystä hyvin kuivia eli 4-6 kk riittää mainiosti.

Mistä te revitte näitä prosentteja?

Tälläkin hetkellä saa määräaikaisen sähkösopparin n. 30c/kWh hintaan. Jos edellinen soppari on ollut halpa 5c ja siirto+verot kaikkein halvimmasta päästä, eli toiset 5c, on korotus 350%.

Tämä on siis aivan ääriskenaario. Suurimmalla osalla korotukset jää tuon alle, eli puhutaan 100-200% nousuista.
No vaikka siitä, että jos aiempi diili on ollut 4c (kuten monella syksyllä 2020) ja nyt diili on 24c, niin korotus on 500%. Jos taas painelee tällä hetkellä toistaiseksi voimassa olevalla, on muutos viimeisen parin vuoden aikana ollut 4c-->4Xc, joka on n. 1000%. Siitä näitä prosentteja revitään.

Toki tiedän, että tällä hetkellä määriksiä saa 2Xc hintaan. Eihän se ole kuin ~500% vs. 4-5c. Puhuin pelkästä sähköenergiasta eikä sitä liudentamaan sotketa mukaan siirtoa.
 
Liittynyt
21.08.2018
Viestejä
1 290
jaa että uskot kaukolämpö +20% minä en ja kas kummaa kaikki määräaikaset sähkösopimukset tullaan irtisanomaan syksynaikana. Eihän sähköyhtiöiden ole mikään pakko tappiota tehdä
Mistäs tää määräaikaisten irtisanominen aina nousee pinnalle? Tuntuu että samat trollit kylvää tota paskaa ilman mitään argumentteja että miten tälleen kävisi.
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
17 028
Tämä uskomus määräaikaisten irtosanomisista perustuu mihin? Ne yhtiöt joilla on omaa tuotantoa ei mitään tappiota tee vaan ennätysvoittoja (sen takiahan siitä windfall verosta keskusteltiin). Muutenkin niistä määräaikaisista pääsevät eroon lähinnä konkurssilla.
Kaukolämpöyhtiöillä kustannukset voi pompata enemmän tai vähemmän. Mahdollisesta sähköntuotannostaan saavat hyvän hinnan, varsinkin kun tuppaa osumaan kulutuspiikkien kohtaan, eikä ole myynytetukäteen halvalla.

. Mutta osalla enemmänkin sähköntuotantoa ja siitä voi olla vain osa ns halpaa, ja myyty etukäteeen, myyntiyhtiöllä mankalasopimuksia ja markkinoilta ostaa sähköä, siitä seuraa se että osa yhtiöistä on nostanut hintoja rajusti , ja pyrkivät selviämään halpamyynneistään. Lisäksi jos sitä halpistuotantoa myyty etukäteen, niin pitää jostain kaivaa vakuuksia varten markinahintaerotus. Oma lukunsa sitten jos liikaa tuulipainotteista.

Pelkkien sähkönmyyntiyhtiöiden kohdalla määräaikaiset kiinteähintaiset sopparit voi olla konkurssiin johtava ongelma, nurinhan on jo mennyt.
 
Liittynyt
19.11.2018
Viestejä
1 258
No vaikka siitä, että jos aiempi diili on ollut 4c (kuten monella syksyllä 2020) ja nyt diili on 24c, niin korotus on 500%. Jos taas painelee tällä hetkellä toistaiseksi voimassa olevalla, on muutos viimeisen parin vuoden aikana ollut 4c-->4Xc, joka on n. 1000%. Siitä näitä prosentteja revitään.

Toki tiedän, että tällä hetkellä määriksiä saa 2Xc hintaan. Eihän se ole kuin ~500% vs. 4-5c. Puhuin pelkästä sähköenergiasta eikä sitä liudentamaan sotketa mukaan siirtoa.
Lisäksi se porukka jonka määräaikaiset loppuvat myöhemmin syksyllä tai talvella. Ei heitä välttämättä lämmitä se, että tällä hetkellä on tarjolla 30c määräaikaisia.

Mulla nousi toistaiseksi voimassa olevan hinta 15 senttiin, ja tuskin kovin kauaa enää haluavat noin halvalla myydä.
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
17 028
Mistäs tää määräaikaisten irtisanominen aina nousee pinnalle? Tuntuu että samat trollit kylvää tota paskaa ilman mitään argumentteja että miten tälleen kävisi.
Veikkaan että taustalla on uutiset missä myntiyhtiöitä on kaatunut ja halvimpia sopimuksia ei ole saatu myytyä. -> kiinteähintainen määris irtisanottu ( teknisesti en ota kantaa mitä termiä käytetään)
 
Liittynyt
25.11.2016
Viestejä
392
Luulisi ettei energiamuotojen hinnanmuodostuminen markkinalla voi eriytyä huomattavan suureksi keskipitkällä aikavälillä ainakaan alueilla, joissa eri muodot ovat riittävän tasapuolisesti tarjolla. Toisin sanoen, sähkön asettuessa jälleen (uuteen?) ominaistasoonsa, niin kaukolämpö asettuu samassa suhteessa kun pariteettia näiden välillä on ja tulee olemaan. Näin ollen lyhyellä aikavälillä on valtiolle edukasta sopeuttaa infraa & ihmisiä kovan volatiliteetin ajassa kohti kestävempää tulevaisuutta (Energiaremonttilainatuki ja windfall-vero ftw).
 

Zigh

Tittelitön
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 830
Puhuin pelkästä sähköenergiasta eikä sitä liudentamaan sotketa mukaan siirtoa.
No et sinä silloin voi verrata sitä suoraan kaukolämpöön.

Saahan sitä isoja prosentteja jos ei laske muuta kuin sen osan kuluista mihin nousu kohdistuu. Sähkön siirto on kuitenkin osa sähkölaskun kokonaissummaa joten on ihan tarkoitushakuista vääristelyä jättää se pois laskuista :facepalm:
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
244 680
Viestejä
4 275 995
Jäsenet
71 519
Uusin jäsen
Mäkkäri90

Hinta.fi

Ylös Bottom