Laskin paassani etta jos valtio sijoittaa 30 Miljardia euroa 20 vuoden aikana kahteen ydinvoimalaan jotta oltaisiin enemman omavaraisia niin se tekisi 20 vuoden aikana 3% korotuksen verotukseen. On tuo 3% minusta aika paljon maksaa siita mita ei ehka koskaan oikeasti olisi tarvittukkaan. Saatoin kylla laskea vaarin. kaavani oli 100% * 30 miljadia / (20v * 50 miljardia).
Lähditkö siitä, ettei energiasta tarvitse mitään maksaa? Aiemmin esitin laskelman että 4snt hinnalla 1000MW voimala tuottaa bruttona jotain 13.5 miljardia 40-vuoden aikana, meidän kaikki ydinvoimalat ovat yli 40-vuotiaita ja vielä käynnissä. Paitsi OL3 jota ei vieläkään ole saatu koekäytettyä.
Tossa löysin jonkun jutun, missä tuodaan esiin, että Ruotsinkin tarve lisääntyy
ttps://katternodigital.fi/fi/article/ruotsin-energiajarjestelma-historiallisen-haasteen-edessa/
-ettei Suomi voi luottaa pystyvänsä joka tilanteissa tuomaan sähköä Ruotsista.
Pääsyynä on se, että Ruotsi suunnittelee jatkavansa yhteiskunnan sähköistämistä ja sen myötä kasvattavansa voimakkaasti sähköntarvetta samaan aikaan, kun suuri osa sähköntuotantokapasiteetista aiotaan ajaa alas.
Lainaus loppuu
Omavaraisuus on se varmin tapa, että pärjäämme.
Energian suhteen kannattaisi olla VÄHINTÄÄN omavarainen, myös talvella, hankalassa tilanteessa.
Venäjältä sähköntuonti on HYVIN HUONO idea, useista syistä. Ruotsistakin tuontiin hirttäytyminen on hölmöä. Suomeen pitäisi pistää jo puoli vuotta sitten rakenteille useampia ydinvoimalaitoksia lisää.
Niin, valinta pitäisi tehdä ennenkuin ongelmiin edes ajaudutaan.
Vain osin OT Saksa on kanssa rakentanut pahan energiariippuvuuden muihin maihin (Venäjään) ja nyt sitten kärsivät oikein kunnolla ja vielä on tulossa oliko 2kk päästä ettei EU? anna tuoda dieseliä Venäjältä.
Eli meidän tärkein kauppakumppani on hyötynyt paljon (kuten mekin) halvemmasta Venäjän energiasta, ja jättänyt oman tuotannon osin retuperälle (kuten mekin), ehkä jopa meitäkin pahemmpin.
Valitetettavasti toi tulee heijastumaan meidänkin talouteen negatiivisesti.
Onko se nyt johonkin kirjoittettu etta sahko loppuu kesken jos ensitalvena ei tuule?
Ei se kaikilta lopu, mutta säästämään (tiukemmalla olevat/ taloudestaa huolissaan olevat) miedät on jo hinnalla "käytännössä pakotettu".
Sähkökatkoja voi silti tulla se nähdään vasta talvella. Se, että pitää lämpöjä pudottaa, kertoo sen, että
energia asiaa ei ole kunnolla hoidettu. Kun hinta nousee myös valtava osa yrityksistä joutuu miettimään miten voi kautta pystyy siirtämään hinnat asikkaidensa maksettavaksi, ihmettelen kovasti jos konkkia ei tulisi. Ukrainan sota voi jatkua vaikka 10-vuotta (Putin on vasta 80v ja seuraajan ajatuksista ei tiedetä), joten Venäjältä ei ehkä ole poliittista halua osataa?
Tässä oli hetki sitten juttua (oliko ylen sivuilla), kuinka kaasuenergiaa soihdutetaan järjetön määrä taivaalle,
pelkästään ilmaa lämmittämään ja saastutamaan. Toikin kun olis järki käytössä.