mikä ihmeen kilpailu kyky ihanko todella tarkotat suomalaisia ruokakauppoja mitkä ovat kartellissa keskenään ja monopoliasemassa. Mutta ruokahävikki lähde:
Ruokahävikki Suomessa | Saa Syödä! Suomessa kaikesta syömäkelpoisesta ruoasta haaskataan koko elintarvikeketjussa peräti 10–15 % eli noin 360 miljoonaa kiloa. edelleen
Näin Ruokahävikki jakautuu ruokaketjussa:
- kotitaloudet 33 %
- elintarviketeollisuus 23 %
- ravitsemispalvelut 17 %
- kauppa 16 %
- alkutuotanto 11 % *
*Luku ei sisällä peltoon jäävää satoa
Varkaus on hävikkiä, mutta jostain ihmeen syystä kauppiaan otit esimerkiksi. Joidenkin tutkimusten mukaan henkilökunta on varkauksien osalta merkittävä, mutta varkauksien osuus ja jakautuminen vaihtelee myymälöittäinkin.
Kotitalouksissa tapahtuu hävikkiä, se ihan kotitalouskohtaista kuinka paljon siitä kannattaa vähentää. Elintarvikkeiden hintojen nousu toki muuttaa tilannetta ja kotitalouksissa kannattaa vähentää hävikkiä.
Sama toki koko ketjussa.
mikä ihmeen kilpailu kyky ihanko todella tarkotat suomalaisia ruokakauppoja mitkä ovat kartellissa keskenään ja monopoliasemassa.
Ei ole mitään näyttö siitä että olisi jotain kartellia. Suomessa on satoja, ellei tuhansia kauppiaita. Se mitä on kritisoitu on se että markkinoilla on kaksi isoa keskusliikettä, jotka käyttävät asemaansa hyväksi kilpailuttaessa jalostusketjua.
Suomessa on yksivaltakunnallinen yritys, sitten on S ryhmä jossa alueellinen jako, eli alueet on yhden paikallisen osuuskaupan , tässä huomioitava että asiakkaat on omistajia.
Sitten on k-ryhmä, jossa yksittäisellä kauppiaalla yleensä vain yksi isompi kauppa, tai lähikauppa kaupan jälkeen useita pieniä myymälöitä.
Lisäksi on vielä muita kauppiaita, m-ketjun osalta kilpailukyky on heikompi, mm sen takia että niillä ei ole hankinnassa sitä vipuvoimaa mitä Lidl, S ja K kaupoilla.
No k-ryhmän osalta on yhteismarkkinointia, eli osa alueen kauppiaista voi tehdä yhteismarkkinointia, yhteis hinnoittelua. Lisäksi voi olla jotain valtakunnallista ketju vetoista hinnoittelua. Tämä hinta sopiminen on aiammin ollut vapaampaa, mutta siihen puutettu. Ja se siis ollut ketjun sisäistä sopimista, ei ketjujen välistä.