Amerikkalaisilla kun 120voltin järjestelmä kotitalouksissa. Siinäkin ihmettele Amerikan sähkö ammattilaisia, että minkä takia ne tuollaiseen järjestelmään sekaantuivat. Sähkö turvallisuuden takiako?
USA kaatui joskus verkko oliko niin, että jopa konainen osavaltio meni pimeäksi. Eli jotain kriittisiä pisteitä siinäkin on.
Mitkäs tossa olivat ne pääasiat, jotka ovat hyviä ja huonoja puolia?
Lukematta artikkelia tulee mieleen
-Mitä tollanen laitos makssa ja kauanko sen tekeminen kestää
- Massiivisen vauhtipyörän rikkoutumisesta aiheutuvat riskit, niissä on järkyttävä määrä liikeenergiaa esim irrotessaan kiinnikkeistä. Meillä vanhemilla lapsilla on hyvin muistissa lelut, joissa vauhtipyörään kerärään energiaa ja vapautetaan auto liikkeelle. En hirveästi verkoista tiedä, joten mielenkiinnosta kyselen.
Ongelma on siinä ettei sitä perusvoimaa tee kukaan. Ainoastaan tuurivoimaa.
Niin ja euroja ei välttämättä löydy, mutta myös sitä vartenhan olemmme kimpassa eli valtiona voimme ottaa velkaa ja
maksaa sen sitten energian hinnassa tai veroina.
Meillähän on todella vakaa verkko edelleenkin. Pohjoismaissa on suhteellisen paljon vesi- ja höyryturbiineja lisäämässä inertiaa. Skenaarioissa on kuitenkin ollut, ettei vanhojen ydinvoimaloiden tilalle rakennettaisi välttämättä uusia ellei SMR lyö läpi. Jos mentäisiin vielä vahvemmin suuntaajien kautta syöttävän tuotannon perään, niin vakaus voisi olla uhattuna. Sinänsä nykyisessäkin tilanteessa voitaisiin menettää huomattava määrä inertiaa, mikäli lisääntyvän tuulivoiman takia olisi päiviä, jolloin alettaisiin säätämään ydinvoimaloillakin. Fingridin suunnittelemat huimamassa-laitokset olisivat tähän inertianhallintaan yksi ratkaisu. Myös inertian tuottoa olisi käsittääkseni mahdollista emuloida taajuusmuuttajilla, mutta sellaisia laitteita ei ole vielä saatu isoon mittakaavaan järkevästi. Äärimmäisenä vaihtoehtona olisi tietenkin siirtyä tasasähköverkkoihin, mutta lienee hankalin toteuttaa kun koko infrastruktuuri on rakennettu toimimaan vaihtosähköllä.
Mikä on SMR?
Fingridin suunnittelemat huimamassa-laitokset olisivat tähän inertianhallintaan yksi ratkaisu.
Huimamassa mikä se on? Onko se juuri toi "vauhtipyörä järjestelmä"?
Myös inertian tuottoa olisi käsittääkseni mahdollista emuloida taajuusmuuttajilla, mutta sellaisia laitteita ei ole vielä saatu isoon mittakaavaan järkevästi. Äärimmäisenä vaihtoehtona olisi tietenkin siirtyä tasasähköverkkoihin, mutta lienee hankalin toteuttaa kun koko infrastruktuuri on rakennettu toimimaan vaihtosähköllä.
Tasasähköön meno on melkoisella varmuudella todella kallista. Toinen asia, on sitten jos pystyttäisiin se tekemään.
pikkuhiljaa vuosikymmenien kuluessa kun uutta tehdää, mutta sekin on näin hajallaan olevassa maassa lähinnä teoriaa.
Ongelma on se, että kukaan ei halua maksaa niin paljon sähköstä kuin mitä pitäisi, jotta sitä voitaisiin tuottaa tasaisella teholla jatkuvasti.
Minusta ne jotka tasaista tehoa haluavat voivat itse maksaa omasta pussistaan ne pääomainvestoinnit. Minulle ratkaisuksi kelpaa pörssisähkö ja kulutusjoustot.
Niin, sitä on huomattavasti kivempi, silloin kun asuu maissa joissa ei talvella ole 30-40 astetta pakkasta. Ja kulutus (lämmitystarve) ei nii hirveästi vaihtele. Katsoin, että joulukuussa viimeisen 3-vuoden aikana on energian kulutus lisääntynyt 40,5% siitä pienemmästä. Kyllä sähköä pitää olla riittävästi ja seisottaa niitä kalliimman energian laitoksia, kun se on taloudellisesti järkevää, vaikka se vähän enemmän maksaisi. Nyt nähdään hyvin, että näin toteutettuna se vasta maksaakin, kun yritykset saavat vapaasti hinnoitella.
Emme vaan ole Suomessa (eikä ilmeisesti euroopassakaan) huolehtineet omamavaraisuudesta sähkön suhteen ja antaneet voimalaitosten tekemisen bisnesmiesten harteille, vaikka valtiona sitten viimekädessä kannamme sen riskin, jos ne bisnekset eivät onnistukkaan. Eli voittoja ei voi"saa" sosialisoida, mutta ne tappiot ja mahd. ympäristöongelmien riskit "pitää" sosialisoida valtiolle.
Energia on niin, tärkeä yhteiskunnalle, että sen pitäisi olla yhteiskunnan hallussa, kun emme kuitenkaan halua olla kehitysvaltion tasolla.