Ei poliittinen keskustelu taloudellisen riippumattomuuden(FI) ja aikaisen eläköitymisen(RE) tavoittelusta

Pitäsköhän kokeilla tehdä joku cooking for FIRE ja shopping grocereries for FIRE videosarja? Ei olis paha rasti videoida realistisesti muutama nopea ja halpa resepti + mistä ainesosat. Sellasia että mahdollisimman helposti omaan makuun lautasella modattava annos, helppo ja halpa. Ei mitään tarvit nämä 10 maustetta, sous viden, riisinkeittimen ja/tai special chef taidot, että onnistuu. Varmaan tuubista nyt jo löytyy nopeita helppoja ruokia, mutta vois brandata FIRE:lla ja halpuudella. Vois olla ihan vaan kana+riisi, papu/linssikeitto, vihreät pakastepapavut jauhelihalla, kaurapuuro parilla tapaa ja linkin superhyvästä kebab-reseptista yksinkertaistettu versio jne.

Muutenkin ollut mielessä kokeilla saisko vr 3d formaattiin tehtyä jotain ruuanlaittohommaa niin samalla vaivalla kuvaisi 2d versiotkin. Voi toki olla, että lopputulos niin latteaa ettei sitä saa pelastettua tuubitasoiseksi. Videoprojektit pitää mielen virkeenä kun ei osaa ja joutuu opettelemaan uutta. Jos ei työ pakota ajattelemaan niin harrasteiden rassattava kuulaa ettei aivot haperru.

Tämä on ihan paras, mutta tarpeettoman monimutkainen siihen että saa 4.5/5 maun + puuttuu pari niksiä millä helpottaa elämää reseptin kanssa.


Toinen superhyvä, mutta saa muokattua tekemisen todella helpoksi ilman, että maku menee huonoksi

Voisi olla ihan hyvä idea. Kokkaaminen ei lopulta ole mitään kovin rakettitiedettä ja vähän opettelemalla saa kyllä tehtyä erittäin maistuvaa ruokaa suhteellisen halvalla. Jos on perhettä, tai haaveilee sellaisesta niin sitä suuremmalla syyllä se kannattaa opetella. Siinä voi tosin sivuvaikutuksena käydä vähän niin, että ravintolapöperöt eivät sen jälkeen maistukaan enää niin erikoiselta, jos homman oppii oikein hyvin (mikä yleensä kyllä tapahtuu aika väistämättä kun ruokaa tekee usein ja kokeilee erilaisia juttuja).

Halvan mutta maistuvan sapuskan videoista tulee kyllä aina mieleen tämä klassikko... :)

 
Mutta kun mukaan otetaan lapset niin vaatii aika täysin sitten sitä, että parisuhteessakin molemmat on omistautuneet fire ajatukselle. Muuten homma ei toimi juuri sen takia kun ne lapset maksaa keskimäärin aika reilusti. Lasten varjolla varakkaankin perheen budjetti saadaan kyllä täysin kulutettua ilman, että siitä jäisi mitään säästöön :). Lapset on myös mahdollista kasvattaa "halvalla", mutta vaatisi kertaheitolla suurempaa omistautumista kuin oman navan ympärillä pyöriminen. Tyyliin joudut päivittäin rajoittamaan ja perustelemaan toimintaa muille sen sijaan, että käyt asiat kerran pääsi sisällä läpi ja päättä toimia niin. Huomattavasti raskaamapaa ja kuluttavampaa, moni ei ole tuollaiseen kasvatukseen valmis.

Millaisten asioiden rajoittamista siis tarkoitat, jotain kalliita harrastuksia tai vastaaviako?
 
Musta kyllä kuulostaa lähinnä lapsen rahojen kynytykseltä jos tämä laitetaan alaikäisenä maksamaan vanhempiensa luona asumisesta.

Alaikäisten lasten rahoja ja varoja ei saa käyttää lasten elatukseen. Tämä on suomessa hyvin yksiselitteisesti vanhemman velvollisuus ja tätähän jopa valvotaan edunvalvonnan vuositilien piirissä olevilta lapsilta.
 
Alaikäisten lasten rahoja ja varoja ei saa käyttää lasten elatukseen. Tämä on suomessa hyvin yksiselitteisesti vanhemman velvollisuus ja tätähän jopa valvotaan edunvalvonnan vuositilien piirissä olevilta lapsilta.

Rupesinkin jo miettimään että onkohan se edes laillista...
 
Rupesinkin jo miettimään että onkohan se edes laillista...

Niin no, laillista ja laillista. Eihän se ole laillista myöskään kurittaa lastaan vaikka itse sai hakea koivuniemen herraa jos teki tyhmästi.

Itse sanoisin että ei ole laillista ottaa lapsensa nimissä velkaa ja luottoja mitkä sitten jättää maksamatta ja kun lapsi täyttää 18 vuotta tämän luottotiedot ovat sitten jo valmiiksi paskottu mutta sellaisiakin vanhempia on Suomessa aika paljon. Toki niitä on otettu myös aikuisten lasten nimiin mutta kuitenkin.

Eli ilmeisesti se on ollut kuitenkin laillista tai ei olisi päässyt tapahtumaan...
Esim: Vanhemmat ottaneet pikavippejä lastensa nimissä tai tässä alle 15v velkaantumisista: Lapsen velkaantuminen alkaa, kun huoltaja ottaa velkaa lapsensa nimissä: ”Järkyttävää”

Uskoisin että oikeasti löytyy hyvin vähän (OK, tiedän heti yhden mutta kuitenkin) tapauksia missä vanhemmat laittavat kaikki lapsilisät säästötilille ja antavat lapselle kun tämä aikuistuu. Yleensä lasten rahoja käytetään yhteiseen elämiseen, ainakin ennen käytettiin. Eli jos lapsi saa vaatteet, paikan missä nukkua, ruokaa ja vielä turvallisen koulunkäymisympäristön se raha on hyvin käytetty.

Ehkä tuosta mitä kirjoitin aiemmin sai sellaisen käsityksen että kun aloin saamaan opintotukea en olisi saanut ruokaa, vaatteita, oppikirjoja, nukkumispaikkaa tms. vaan jouduin kaikesta itse maksamaan. Se käsitys on väärä.

Vanhemmat tekivät lapsilisillä mitä halusivat ja kun aloin saamaan opintotukea sen sijaan että olisin ostellut kaikella rahalla turhuuksia tai juonut ne jouduin maksamaan hieman asumisesta mikä johti siihen että halusin nopeasti muuttaa pois kotoa. Mihin varmaan pyrittiinkin. Tiedän monia jotka ovat jo huomattavasti nuorempina (jotkut 15v, jotkut 16 jne) potkittu pois kotoa ja joutuneet muuttamaan seurustelukumppaninsa luokse tai mihin tahansa. Itse sain olla niin pitkään kuin halusin mutta minua "ohjattiin" muutamaan pois tuolla tavalla.

Ei sekään käsittääkseni laillista ole että jollekin juuri lukion aloittavalle tai peruskoulun lopettavalle todetaan että tämän olisi parempi muuttaa pois. Oli hän sitten mies tai naispuoleinen. Enempi olen sellaisia tapauksia hämmästellyt.
 
Uskoisin että oikeasti löytyy hyvin vähän (OK, tiedän heti yhden mutta kuitenkin) tapauksia missä vanhemmat laittavat kaikki lapsilisät säästötilille ja antavat lapselle kun tämä aikuistuu. Yleensä lasten rahoja käytetään yhteiseen elämiseen, ainakin ennen käytettiin.

Lapsilisät on vanhempien rahoja jotka maksetaan vanhemmille eikä niitä tulkita missään vaiheessa lapsen rahoiksi. Toki niiden tarkoitus on tukea lapsen vanhempia mm. tuosta elatusvelvollisuudesta huolehtimisessa. Siihenhän ne ei myöskään riitä. Jos lapsilisärahat lahjoittaa lapselle, niitä ei enää saa elatuskuluihin käyttää.
Väärinkäytöksiä toki tapahtuu paljon. Suurimmat lähinnä silloin kun vanhemmat on edunvalvojana hukanneet tai käyttäneet lasten (lähinnä perimiä tai lahjaksi saamia) rahoja käyttämällä ne lapsen tai pahimmillaan omiin elinkustannuksiinsa.
Liittyykö vielä FIRE aiheeseen.
No ehkä liittyy siinä mielessä että lasten elättäminen on aika kallista ja asettaa tosiaan monet yksineläjien FIRE laskelmat ihan toiselle asteikolle.
 
Onko muilla FIRE keskustelijoilla alaikäisiä lapsia. Ihan FIRE perspektiivista, menemättä henkiläkohtaisuuksiin.
Kyllä, ja se myös vaikuttaa reippaasti FIRE-ajatuksiin. Ainakin itselleni RE:stä saatavat hyödyt liittyisivät siihen että voisi viettää enemmän aikaa off-seasonilla laskettelurinteessä / hiihtokämpällä, mutta jos on koulua käyvä lapsi kotona, niin eihän se oikein onnistu kun perheen menot jaksottuvat koulun kalenterin ympärille ja lomat on tehtävä lomakausilla jolloin on kaikista kalleinta…

Ja mahdolliset puolison työt vielä lisäksi, eivät kaikki halua edes massien riittäessä lopettaa töiden tekoa.
 
Kannattaa kuitenkin miettiä FI-RE:n molempia komponentteja. Ei ole pakko eläköityä(RE) vaikka saavuttaa FI:n. Keskustella voi senkin kannalta, että jahtaa FI:ta ilman, että RE on mielessä. Vaikka ei saavuttaisi FI:ta voi saavuttaa downshift. Voi tuntua hyvinkin mukavalta downshift esim. 60v iässä kun on vielä 10v työtä jäljellä ennen eläkeikää.

FI tai edes vaurastuminen auttaa koko perhettä. Jossain kohtaa lopettaa säästämisen niin saa sekä sijoitusten tuotosta rahaa käyttöön sekä sen potin mikä meni aikaisemmin kuukausittain säästöön.
 
Joo toki säästäminen kannattaa aina. Koko FI ja RE määritelmä pyörii vaan sen ympärillä koska on turvallista downshiftata.
Hyvätuloisilla töillä on sellainen ominaispiirre ettei siellä paljon downshiftaajia katsella. Taloudellisesti aika vähän eroa lopettaako kokonaan vai etsiikö jonkin leppoistetun version. Poikkeuksia toki on, mutta tällaisen perus corporate grindaajan hommille löytyy kyllä 110% tekijä tilalle.
 
Joo toki säästäminen kannattaa aina. Koko FI ja RE määritelmä pyörii vaan sen ympärillä koska on turvallista downshiftata.
Hyvätuloisilla töillä on sellainen ominaispiirre ettei siellä paljon downshiftaajia katsella. Taloudellisesti aika vähän eroa lopettaako kokonaan vai etsiikö jonkin leppoistetun version. Poikkeuksia toki on, mutta tällaisen perus corporate grindaajan hommille löytyy kyllä 110% tekijä tilalle.
Ei fire ole mikään ihmisoikeus tai pakollinen asia jota on tavoiteltava. Iso osa jolle fire olisi ollut mahdollista ei aloittanut ajoissa(pitkät aikajanat, korkoa korolle) tai ei aloita koskaan. En usko että realistisesti kovin iso prosentti esim. suomalaisista koskaan saavuttaa FI:ta, koska aloituksen mukaisesti tukien tai eläkkeen varassa elämistä ei tässä ketjussa lasketa FI:ksi.

Downshiftejä on yhtä monenlaisia kuin ihmisiä. Joku voi vaihtaa työn ihan toisenlaiseen jos ei muuten niin koulunpenkin kautta. Joku nokialainenhan aikoinaan joka sai symbian alasajossa kenkää alkoi tekemään kelloja. Joku toinen voi kieltäytyä ylitöistä, kolmas downshiftaa sillä että tekee töissä minimit mitä tarvii ettei tule kenkää ja ei paljon päässä kiristele aikataulut tai työnantajan etu. Downshift ketju tosin palvelee näitä haaveita ellei sitten FI ja Downshift tavoittelun työkalut ole samat.

Moralisoinnit mieluummin politiikkapuolen ketjuun niin pidetään tämä ketju aloituksen mukaisesti enemmän FIREn tavoittelussa ja omissa FIRE projekteissä eikä kritisoinnissa. Politiikkapuolen ketjuun voi aloitella ja tagaa niitä käyttäjiä joita se puoli asiasta kiinnostaa. Siitä ei tosin synny mitään hyvää kuten on menneisyydessä jo nähty.
 
Viimeksi muokattu:
Vanhemmat tekivät lapsilisillä mitä halusivat ja kun aloin saamaan opintotukea sen sijaan että olisin ostellut kaikella rahalla turhuuksia tai juonut ne jouduin maksamaan hieman asumisesta mikä johti siihen että halusin nopeasti muuttaa pois kotoa. Mihin varmaan pyrittiinkin. Tiedän monia jotka ovat jo huomattavasti nuorempina (jotkut 15v, jotkut 16 jne) potkittu pois kotoa ja joutuneet muuttamaan seurustelukumppaninsa luokse tai mihin tahansa. Itse sain olla niin pitkään kuin halusin mutta minua "ohjattiin" muutamaan pois tuolla tavalla.

Kuten jo sanottiin, lapsilisät EI ole lapsen omia rahoja. Opintotuki sen sijaan on, eli eri asia.

Joo toki säästäminen kannattaa aina. Koko FI ja RE määritelmä pyörii vaan sen ympärillä koska on turvallista downshiftata.
Hyvätuloisilla töillä on sellainen ominaispiirre ettei siellä paljon downshiftaajia katsella. Taloudellisesti aika vähän eroa lopettaako kokonaan vai etsiikö jonkin leppoistetun version. Poikkeuksia toki on, mutta tällaisen perus corporate grindaajan hommille löytyy kyllä 110% tekijä tilalle.

Millä alalla muuten olet? IT-alalla tuo vaihtelee todella paljon firmojen ja isommissa firmoissa jopa osastojen välillä.

Toki jos sitä 110% grindaajaa ei tuosta vaan löydetä niin sitten on firmallekin on riski sanoa että se on joko 0% tai 110%...
 
Millaisten asioiden rajoittamista siis tarkoitat, jotain kalliita harrastuksia tai vastaaviako?

Rajoittamalla tarkoitin sitä, että vahtii ettei muu perhe kuluta liikaa.

En firetä, mutta sanotaan nyt vaikka, että olisin tuossa 5v sitten saanut tämän päähäni ja kertonut muulle perheelle (muksut olis tuolloin 10 ja 13), että nyt iskällä on visio ja sen vision nimi on fire eli iskän aikaisempi eläköityminen ja taloudellinen vapaaherruus. Teidän kohdalla tämä tarkoittaa -> viikkorahat leikkuriin -50%. Ulkomaanmatkat, kalliit harrastukset leikkuriin 404. Kaikki mahdollinen muukin leikkuriin ja säästöliekille.

Homma voisi toimia jos siihen saa toisen kumppanin mukaan ja/tai aloittaa sitä jo niin ajoissa että se on vallitseva olotila, ei ole ns. tietoa paremmasta. Mutta kun lähtee muuttamaan oman elintason lisäksi muiden elintasoa itsekkäin perustein niin voi mennä aika raskaaksi kaikille osapuolille. Toki vastaavaa voi tulla työttömyyden tai sairauksien yhteydessä, mutta yleensä ne onkin hyvin negatiivisia asioita joille ei voi mitään.
 
Rajoittamalla tarkoitin sitä, että vahtii ettei muu perhe kuluta liikaa.

En firetä, mutta sanotaan nyt vaikka, että olisin tuossa 5v sitten saanut tämän päähäni ja kertonut muulle perheelle (muksut olis tuolloin 10 ja 13), että nyt iskällä on visio ja sen vision nimi on fire eli iskän aikaisempi eläköityminen ja taloudellinen vapaaherruus. Teidän kohdalla tämä tarkoittaa -> viikkorahat leikkuriin -50%. Ulkomaanmatkat, kalliit harrastukset leikkuriin 404. Kaikki mahdollinen muukin leikkuriin ja säästöliekille.

Homma voisi toimia jos siihen saa toisen kumppanin mukaan ja/tai aloittaa sitä jo niin ajoissa että se on vallitseva olotila, ei ole ns. tietoa paremmasta. Mutta kun lähtee muuttamaan oman elintason lisäksi muiden elintasoa itsekkäin perustein niin voi mennä aika raskaaksi kaikille osapuolille. Toki vastaavaa voi tulla työttömyyden tai sairauksien yhteydessä, mutta yleensä ne onkin hyvin negatiivisia asioita joille ei voi mitään.

Kieltämättä ihan totta että tuo voi olla vaikeaa jos on esim. totuttu kalliisiin harrastuksiin tai muuten premiumiin. Mutta ulkomaanmatkoissa voi säästää yllättävän paljon tinkimällä majoituksesta yms. Ei varmasti toimi pienten lasten kanssa, mutta tuon ikäisten kanssa varmaan voisi hostellimajoituskin onnistua (vaikka vanhemmille oma ja lapsille oma 2hlö huone) jolloin matkabudjetti olisi samaa luokkaa kuin kaveriporukan kanssa reissaillessa. Samoin voisin kuvitella ettei viikkorahat ole kovin iso kuluerä. :hmm:
 
Kieltämättä ihan totta että tuo voi olla vaikeaa jos on esim. totuttu kalliisiin harrastuksiin tai muuten premiumiin. Mutta ulkomaanmatkoissa voi säästää yllättävän paljon tinkimällä majoituksesta yms. Ei varmasti toimi pienten lasten kanssa, mutta tuon ikäisten kanssa varmaan voisi hostellimajoituskin onnistua (vaikka vanhemmille oma ja lapsille oma 2hlö huone) jolloin matkabudjetti olisi samaa luokkaa kuin kaveriporukan kanssa reissaillessa. Samoin voisin kuvitella ettei viikkorahat ole kovin iso kuluerä. :hmm:

Viikkorahat ja ulkomaan matkat oli vaan yksittäisiä heittoja. Edeleen se yksi lapsi maksoi keskimäärin 150k€ 18v aikana. Kun normi keskituloinen kansalainen lähtee tavoittelemaan fireä se tarkoittaa melkein aina kulutuksen leikkaamista minimiin. Ja jos yksilön sijaan elää perheessä niin se tarkoittaa perheen kulutuksen leikkaamista minimiin.
 
Joo toki säästäminen kannattaa aina. Koko FI ja RE määritelmä pyörii vaan sen ympärillä koska on turvallista downshiftata.
Hyvätuloisilla töillä on sellainen ominaispiirre ettei siellä paljon downshiftaajia katsella. Taloudellisesti aika vähän eroa lopettaako kokonaan vai etsiikö jonkin leppoistetun version. Poikkeuksia toki on, mutta tällaisen perus corporate grindaajan hommille löytyy kyllä 110% tekijä tilalle.
Eikös just hyvätuloisten töistä downshiftata helposti? Lääkäreistä on valitettu lehdissä asti viime päivinä kun liian moni kuulemma tekee 80%:asta ja maanantaisin ja perjantaisin ei ole lekureita terveyskeskuksissa ja ti-to on liian täyttä ettei riitä vastaanottohuoneet.
 
Viikkorahat ja ulkomaan matkat oli vaan yksittäisiä heittoja. Edeleen se yksi lapsi maksoi keskimäärin 150k€ 18v aikana. Kun normi keskituloinen kansalainen lähtee tavoittelemaan fireä se tarkoittaa melkein aina kulutuksen leikkaamista minimiin. Ja jos yksilön sijaan elää perheessä niin se tarkoittaa perheen kulutuksen leikkaamista minimiin.

Joo, tämä on toki totta. Mutta tuo 150ke kuulostaa kyllä aika paljolta, kun siitä tulee 18 vuoden aikana 700e/kk ja vähän pistää miettimään että mihin tämä kaikki raha menee. Iso osa on varmaan sitä, kun joutuu hommaamaan isomman asunnon?
 
Pariskunta (Helsingin ulkopuolella) mediaanituloilla 27 vuotiaasta uran loppuun (netto 2400e/kk x 2), ehkä sairaanhoitaja ja vesilaitoksen valvoja. Säästäminen alkaa ja kotitalouden menot 1600e/kk, säästöön 3200e/kk. Isompaa asuntoa ja pari lasta 30-32 vuotiaana, menot kasvaa 1400e/kk, menot linjassa ihmisarvoisen nelihenkisen lapsiperheen viitebudjetissa 3000e/kk, säästöön 1800e/kk.

Miljoona kasassa 45 vuotiaana, kaks miljoonaa 53 vuotiaana 7% reaalituotolla. Jos on epäreilu lopputulos mutkumutku, pienemmät tulot alkuvaiheessa tai pätkä kotihoidontuella välissä, lisätään muutama vuosi tuohon niin pitäisi aika hyvät setit olla 60 vuotiaana kasassa exittiä varten.
 
Olen joskus naureskellut Financial Independencelle joka toisille tarkoittaa sitä, että mitoitetaan rahat riittämään juuri ja juuri minimimenoilla.

Silloin kun ei oikeasti ole mitään taloudellista riippumattomuutta vaan tiukka riippuvuus siihen kulukuriin ja sen pitämiseen.
 
Olen joskus naureskellut Financial Independencelle joka toisille tarkoittaa sitä, että mitoitetaan rahat riittämään juuri ja juuri minimimenoilla.

Silloin kun ei oikeasti ole mitään taloudellista riippumattomuutta vaan tiukka riippuvuus siihen kulukuriin ja sen pitämiseen.
Onko tuossa nyt järkeä muille naureskella? Yks tykkää asua inarissa minimaalisesti, kalastellen, metsästellen ja marjoja/sieniä keräten, ajaa vanhalla lava-autolla ja moottorikelkalla joita rassailee tallissa kuntoon. Toinen haluaa asua helsingin ytimessä, alla tarpeeton urheilu-auto reilusti 6-numeroisella hinta-lapulla, loma-matkat balille ja asusteena hugo bossin puvut. Molemmat saattavat elää sillä tavalla millä haluavat.

Oma nahka ei kyllä kestäis inarikeissiä eikä kyllä hugo boss miehenäkään olemista. En silti naureskele. Jokainen eläköön niin kuin haluaa niin kauan kuin ei vahingoita muita. En nukkuisi öitä hyvin jos FIRE olis mitotettu toimiin nippa/nappa kun tietää että jossain vaiheessa tulee pitkiäkin karhumarkkinoita ja elämä voi heittää kurvipalloja yllättävien menojen muodossa.

Tuottojen järjestysriski hyvä ymmärtää ennen kuin aloittaa FIRE:n. Jos syystä tai toisesta ei voi syvässä karhumarkkinassa joustaa tuottojen ulosotossa niin voi tulla loppu FI osalle helpommin kuin etukäteen ehkä uskoikaan. Varsinkin nuoremmille jotka ei ole kokeneet 90-luvun lamaa, dot com kuplan posahdusta tai asuntokriisiä voi olla vaikea hahmottaa, että karhu odottelee tulevaisuudessa. Tosin kuplissa turpaan ottaneista osa ei usko, että markkina voi koskaan nousta ja aina odotellaan karhua niin ei voi sijoittaa. Suo siellä, vetelä täällä.

 
Viimeksi muokattu:
Eikös just hyvätuloisten töistä downshiftata helposti? Lääkäreistä on valitettu lehdissä asti viime päivinä kun liian moni kuulemma tekee 80%:asta ja maanantaisin ja perjantaisin ei ole lekureita terveyskeskuksissa ja ti-to on liian täyttä ettei riitä vastaanottohuoneet.

Yksityispuolella yrittäjänä toimivat lääkärit ja jurististit saanee päättää itse paljonko töitä tekevät, niihin hommiin kestää aika kauan siirtyä ellei ole sattunut opiskelemaan alalle. Julkisella puolella lääkäreillekään ei yleensä myönnetä osa-aikaisuutta ilman laillista syytä eli yleensä alle kouluikäisten lasten hoitovapaata
Omalla kohdalla ihan tavallisessa keskijohdossa oletus on että kaikilla on pyrkimys eteenpäin ja jos homma ei kiinnosta, kiinnostuneita kyllä riittää.
 
Onko tuossa nyt järkeä muille naureskella? Yks tykkää asua inarissa minimaalisesti, kalastellen, metsästellen ja marjoja/sieniä keräten, ajaa vanhalla lava-autolla ja moottorikelkalla joita rassailee tallissa kuntoon. Toinen haluaa asua helsingin ytimessä, alla tarpeeton urheilu-auto reilusti 6-numeroisella hinta-lapulla, loma-matkat balille ja asusteena hugo bossin puvut. Molemmat saattavat elää sillä tavalla millä haluavat.
Niin - jos vetää eläköitymisen liian tiukilla, ei silloin voi valita enää mitään, vaan sun nykyisyyden valinnat teki menneisyyden minä. Silloin ei olla riipumattomia, vaan ollaan riippuvaisia siitä, että menneisyyden minä teki sopivat valinnat ja lottosi oikein sen suhteen, että tarpeet tai mielihalut eivät tulevaisuudessa muutu.

Enkä nyt tarkoita että pitäisi vaihtaa elämäntyyliä suoraan piilopirtistä shampanjaan ja viiden tähden hotelleissa hillumiseen, mutta entä jos omat vanhemmat alkavat tarvita apua ja itse on jumissa Inarin kalastusmajassa kun raha ei riitä lähemmäs muuttoon?

Minimibudjetilla 50:senä RE:ttäneellä voi tulla vielä suru puseroon ja katumapäälle jos lastenlapset muuttavat Helsinkiin (tai vielä pahempaa, Müncheniin tai Los Angelesiin) ja budjetti ei riitä siellä käyntiin kuin harvakseltaan kun se on mitoitettu siihen että voi pelata pum-pumia piilopirtissä ja kalastaa lähijärvellä. Ongelmia joita lapsettomilla ei ehkä ole, mutta aika monella kuitenkin on...
 
Mielestäni tärkeä vinkki nuorille aloittelijoille: kannattaa alussa mieluummin säästää (eli sijoittaa) kuukausittain liian paljon kuin liian vähän.

On turhauttavaa huomata vaikka 5 vuoden päästä aloittamisesta, että olisikin voinut sijoittaa 100-200 euroa enemmän per kuukausi. Tuotot ovat menneet sivu suun, ja niiden kiinni saamiseksi täytyisi sijoittaa hurjan paljon enemmän. Jos sen sijaan kuukausittainen summa osoittautuu liian suureksi, niin kyllä sen äkkiä huomaa, ja tällöin voi summan pienentää sopivammaksi.
 
Alaikäisten lasten rahoja ja varoja ei saa käyttää lasten elatukseen. Tämä on suomessa hyvin yksiselitteisesti vanhemman velvollisuus ja tätähän jopa valvotaan edunvalvonnan vuositilien piirissä olevilta lapsilta.
En huomannut oliko joku jo kommentoinut tätä, mutta ei pidä paikkaansa. Lapsen rahoja saa käyttää lapsen elämiseen, mutta ei sisarusten tai vanhempien.

Lisäksi lapsen varat vaikuttaa sekä saattaa estää kokonaan vanhempien sosiaalietuuksien saannin. Mikäli esimerkiksi vanhemmat ovat varattomia ja KELAN sosiaalietuuksien piirissä ja vanhempien lapsi saa lahjana tai perintönä varallisuutta, se katsotaan KELAssa samassa osoitteessa elävän perheen varallisuudeksi.

Yllä onkin mielenkiintoinen ja tuore konsepti viime vuosien lakimuutoksista, joka on ristiriidassa vanhan tulkinnan kanssa. Tämä oli ei-poliittinen keskustelu, joten ei mennä tuohon syvemmälle. Kuitenkin mielenkiintoinen yhtälö.
 
Viimeksi muokattu:
Niin - jos vetää eläköitymisen liian tiukilla, ei silloin voi valita enää mitään, vaan sun nykyisyyden valinnat teki menneisyyden minä. Silloin ei olla riipumattomia, vaan ollaan riippuvaisia siitä, että menneisyyden minä teki sopivat valinnat ja lottosi oikein sen suhteen, että tarpeet tai mielihalut eivät tulevaisuudessa muutu.

Enkä nyt tarkoita että pitäisi vaihtaa elämäntyyliä suoraan piilopirtistä shampanjaan ja viiden tähden hotelleissa hillumiseen, mutta entä jos omat vanhemmat alkavat tarvita apua ja itse on jumissa Inarin kalastusmajassa kun raha ei riitä lähemmäs muuttoon?

Liian tiukilla ei tosiaan kannata vetää, on tunnettava itsensä aika hyvin ja hieman on oltava ylimääräistä varaa siihen päälle. Mutta sellaista pohdintaa ja tasapainottelua se re -päätös on varmaan suurimmalla osalla joka siihen yltää: kuinka paljon on tarpeeksi? Vaakakupissa pohdinnassa ovat myös jäljellä todennäköisesti olevat terveet toimintakykyiset ikävuodet ja paljonko sen hetkinen työ niitä polttaa pois ym., mikä vaihtelee kyllä paljon. Itseä on hieman yllättänyt, kuinka nopeasti tiettyjen vuosien tultua täyteen terveys ja jaksaminen voi alkaa mennä alamäkeä.
 
En huomannut oliko joku jo kommentoinut tätä, mutta ei pidä paikkaansa. Lapsen rahoja saa käyttää lapsen elämiseen, mutta ei sisarusten tai vanhempien.

Tämä tosiaan jakaa mielipiteitä mutta lapsen rahoja ei saa käyttää elatukseen, edes hänen osuuteensa siitä. Et voi ostaa esim. vaatteita. Lapsen saama eläke muodostaa poikkeuksen. Tästä selvät DVVn selkokieliset ohjeet. Tämä on ilmeisesti lain mukainen tulkinta, mutta vahvasti ristiriidassa mainitsemiesi KELAn uusien tulkintaohjeiden kanssa.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
254 966
Viestejä
4 430 397
Jäsenet
73 460
Uusin jäsen
jorggi

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom