Ei poliittinen keskustelu taloudellisen riippumattomuuden(FI) ja aikaisen eläköitymisen(RE) tavoittelusta

Pitäsköhän kokeilla tehdä joku cooking for FIRE ja shopping grocereries for FIRE videosarja? Ei olis paha rasti videoida realistisesti muutama nopea ja halpa resepti + mistä ainesosat. Sellasia että mahdollisimman helposti omaan makuun lautasella modattava annos, helppo ja halpa. Ei mitään tarvit nämä 10 maustetta, sous viden, riisinkeittimen ja/tai special chef taidot, että onnistuu. Varmaan tuubista nyt jo löytyy nopeita helppoja ruokia, mutta vois brandata FIRE:lla ja halpuudella. Vois olla ihan vaan kana+riisi, papu/linssikeitto, vihreät pakastepapavut jauhelihalla, kaurapuuro parilla tapaa ja linkin superhyvästä kebab-reseptista yksinkertaistettu versio jne.

Muutenkin ollut mielessä kokeilla saisko vr 3d formaattiin tehtyä jotain ruuanlaittohommaa niin samalla vaivalla kuvaisi 2d versiotkin. Voi toki olla, että lopputulos niin latteaa ettei sitä saa pelastettua tuubitasoiseksi. Videoprojektit pitää mielen virkeenä kun ei osaa ja joutuu opettelemaan uutta. Jos ei työ pakota ajattelemaan niin harrasteiden rassattava kuulaa ettei aivot haperru.

Tämä on ihan paras, mutta tarpeettoman monimutkainen siihen että saa 4.5/5 maun + puuttuu pari niksiä millä helpottaa elämää reseptin kanssa.


Toinen superhyvä, mutta saa muokattua tekemisen todella helpoksi ilman, että maku menee huonoksi

Voisi olla ihan hyvä idea. Kokkaaminen ei lopulta ole mitään kovin rakettitiedettä ja vähän opettelemalla saa kyllä tehtyä erittäin maistuvaa ruokaa suhteellisen halvalla. Jos on perhettä, tai haaveilee sellaisesta niin sitä suuremmalla syyllä se kannattaa opetella. Siinä voi tosin sivuvaikutuksena käydä vähän niin, että ravintolapöperöt eivät sen jälkeen maistukaan enää niin erikoiselta, jos homman oppii oikein hyvin (mikä yleensä kyllä tapahtuu aika väistämättä kun ruokaa tekee usein ja kokeilee erilaisia juttuja).

Halvan mutta maistuvan sapuskan videoista tulee kyllä aina mieleen tämä klassikko... :)

 
Mutta kun mukaan otetaan lapset niin vaatii aika täysin sitten sitä, että parisuhteessakin molemmat on omistautuneet fire ajatukselle. Muuten homma ei toimi juuri sen takia kun ne lapset maksaa keskimäärin aika reilusti. Lasten varjolla varakkaankin perheen budjetti saadaan kyllä täysin kulutettua ilman, että siitä jäisi mitään säästöön :). Lapset on myös mahdollista kasvattaa "halvalla", mutta vaatisi kertaheitolla suurempaa omistautumista kuin oman navan ympärillä pyöriminen. Tyyliin joudut päivittäin rajoittamaan ja perustelemaan toimintaa muille sen sijaan, että käyt asiat kerran pääsi sisällä läpi ja päättä toimia niin. Huomattavasti raskaamapaa ja kuluttavampaa, moni ei ole tuollaiseen kasvatukseen valmis.

Millaisten asioiden rajoittamista siis tarkoitat, jotain kalliita harrastuksia tai vastaaviako?
 
Musta kyllä kuulostaa lähinnä lapsen rahojen kynytykseltä jos tämä laitetaan alaikäisenä maksamaan vanhempiensa luona asumisesta.

Alaikäisten lasten rahoja ja varoja ei saa käyttää lasten elatukseen. Tämä on suomessa hyvin yksiselitteisesti vanhemman velvollisuus ja tätähän jopa valvotaan edunvalvonnan vuositilien piirissä olevilta lapsilta.
 
Alaikäisten lasten rahoja ja varoja ei saa käyttää lasten elatukseen. Tämä on suomessa hyvin yksiselitteisesti vanhemman velvollisuus ja tätähän jopa valvotaan edunvalvonnan vuositilien piirissä olevilta lapsilta.

Rupesinkin jo miettimään että onkohan se edes laillista...
 
Rupesinkin jo miettimään että onkohan se edes laillista...

Niin no, laillista ja laillista. Eihän se ole laillista myöskään kurittaa lastaan vaikka itse sai hakea koivuniemen herraa jos teki tyhmästi.

Itse sanoisin että ei ole laillista ottaa lapsensa nimissä velkaa ja luottoja mitkä sitten jättää maksamatta ja kun lapsi täyttää 18 vuotta tämän luottotiedot ovat sitten jo valmiiksi paskottu mutta sellaisiakin vanhempia on Suomessa aika paljon. Toki niitä on otettu myös aikuisten lasten nimiin mutta kuitenkin.

Eli ilmeisesti se on ollut kuitenkin laillista tai ei olisi päässyt tapahtumaan...
Esim: Vanhemmat ottaneet pikavippejä lastensa nimissä tai tässä alle 15v velkaantumisista: Lapsen velkaantuminen alkaa, kun huoltaja ottaa velkaa lapsensa nimissä: ”Järkyttävää”

Uskoisin että oikeasti löytyy hyvin vähän (OK, tiedän heti yhden mutta kuitenkin) tapauksia missä vanhemmat laittavat kaikki lapsilisät säästötilille ja antavat lapselle kun tämä aikuistuu. Yleensä lasten rahoja käytetään yhteiseen elämiseen, ainakin ennen käytettiin. Eli jos lapsi saa vaatteet, paikan missä nukkua, ruokaa ja vielä turvallisen koulunkäymisympäristön se raha on hyvin käytetty.

Ehkä tuosta mitä kirjoitin aiemmin sai sellaisen käsityksen että kun aloin saamaan opintotukea en olisi saanut ruokaa, vaatteita, oppikirjoja, nukkumispaikkaa tms. vaan jouduin kaikesta itse maksamaan. Se käsitys on väärä.

Vanhemmat tekivät lapsilisillä mitä halusivat ja kun aloin saamaan opintotukea sen sijaan että olisin ostellut kaikella rahalla turhuuksia tai juonut ne jouduin maksamaan hieman asumisesta mikä johti siihen että halusin nopeasti muuttaa pois kotoa. Mihin varmaan pyrittiinkin. Tiedän monia jotka ovat jo huomattavasti nuorempina (jotkut 15v, jotkut 16 jne) potkittu pois kotoa ja joutuneet muuttamaan seurustelukumppaninsa luokse tai mihin tahansa. Itse sain olla niin pitkään kuin halusin mutta minua "ohjattiin" muutamaan pois tuolla tavalla.

Ei sekään käsittääkseni laillista ole että jollekin juuri lukion aloittavalle tai peruskoulun lopettavalle todetaan että tämän olisi parempi muuttaa pois. Oli hän sitten mies tai naispuoleinen. Enempi olen sellaisia tapauksia hämmästellyt.
 
Uskoisin että oikeasti löytyy hyvin vähän (OK, tiedän heti yhden mutta kuitenkin) tapauksia missä vanhemmat laittavat kaikki lapsilisät säästötilille ja antavat lapselle kun tämä aikuistuu. Yleensä lasten rahoja käytetään yhteiseen elämiseen, ainakin ennen käytettiin.

Lapsilisät on vanhempien rahoja jotka maksetaan vanhemmille eikä niitä tulkita missään vaiheessa lapsen rahoiksi. Toki niiden tarkoitus on tukea lapsen vanhempia mm. tuosta elatusvelvollisuudesta huolehtimisessa. Siihenhän ne ei myöskään riitä. Jos lapsilisärahat lahjoittaa lapselle, niitä ei enää saa elatuskuluihin käyttää.
Väärinkäytöksiä toki tapahtuu paljon. Suurimmat lähinnä silloin kun vanhemmat on edunvalvojana hukanneet tai käyttäneet lasten (lähinnä perimiä tai lahjaksi saamia) rahoja käyttämällä ne lapsen tai pahimmillaan omiin elinkustannuksiinsa.
Liittyykö vielä FIRE aiheeseen.
No ehkä liittyy siinä mielessä että lasten elättäminen on aika kallista ja asettaa tosiaan monet yksineläjien FIRE laskelmat ihan toiselle asteikolle.
 
Onko muilla FIRE keskustelijoilla alaikäisiä lapsia. Ihan FIRE perspektiivista, menemättä henkiläkohtaisuuksiin.
Kyllä, ja se myös vaikuttaa reippaasti FIRE-ajatuksiin. Ainakin itselleni RE:stä saatavat hyödyt liittyisivät siihen että voisi viettää enemmän aikaa off-seasonilla laskettelurinteessä / hiihtokämpällä, mutta jos on koulua käyvä lapsi kotona, niin eihän se oikein onnistu kun perheen menot jaksottuvat koulun kalenterin ympärille ja lomat on tehtävä lomakausilla jolloin on kaikista kalleinta…

Ja mahdolliset puolison työt vielä lisäksi, eivät kaikki halua edes massien riittäessä lopettaa töiden tekoa.
 
Kannattaa kuitenkin miettiä FI-RE:n molempia komponentteja. Ei ole pakko eläköityä(RE) vaikka saavuttaa FI:n. Keskustella voi senkin kannalta, että jahtaa FI:ta ilman, että RE on mielessä. Vaikka ei saavuttaisi FI:ta voi saavuttaa downshift. Voi tuntua hyvinkin mukavalta downshift esim. 60v iässä kun on vielä 10v työtä jäljellä ennen eläkeikää.

FI tai edes vaurastuminen auttaa koko perhettä. Jossain kohtaa lopettaa säästämisen niin saa sekä sijoitusten tuotosta rahaa käyttöön sekä sen potin mikä meni aikaisemmin kuukausittain säästöön.
 
Joo toki säästäminen kannattaa aina. Koko FI ja RE määritelmä pyörii vaan sen ympärillä koska on turvallista downshiftata.
Hyvätuloisilla töillä on sellainen ominaispiirre ettei siellä paljon downshiftaajia katsella. Taloudellisesti aika vähän eroa lopettaako kokonaan vai etsiikö jonkin leppoistetun version. Poikkeuksia toki on, mutta tällaisen perus corporate grindaajan hommille löytyy kyllä 110% tekijä tilalle.
 
Joo toki säästäminen kannattaa aina. Koko FI ja RE määritelmä pyörii vaan sen ympärillä koska on turvallista downshiftata.
Hyvätuloisilla töillä on sellainen ominaispiirre ettei siellä paljon downshiftaajia katsella. Taloudellisesti aika vähän eroa lopettaako kokonaan vai etsiikö jonkin leppoistetun version. Poikkeuksia toki on, mutta tällaisen perus corporate grindaajan hommille löytyy kyllä 110% tekijä tilalle.
Ei fire ole mikään ihmisoikeus tai pakollinen asia jota on tavoiteltava. Iso osa jolle fire olisi ollut mahdollista ei aloittanut ajoissa(pitkät aikajanat, korkoa korolle) tai ei aloita koskaan. En usko että realistisesti kovin iso prosentti esim. suomalaisista koskaan saavuttaa FI:ta, koska aloituksen mukaisesti tukien tai eläkkeen varassa elämistä ei tässä ketjussa lasketa FI:ksi.

Downshiftejä on yhtä monenlaisia kuin ihmisiä. Joku voi vaihtaa työn ihan toisenlaiseen jos ei muuten niin koulunpenkin kautta. Joku nokialainenhan aikoinaan joka sai symbian alasajossa kenkää alkoi tekemään kelloja. Joku toinen voi kieltäytyä ylitöistä, kolmas downshiftaa sillä että tekee töissä minimit mitä tarvii ettei tule kenkää ja ei paljon päässä kiristele aikataulut tai työnantajan etu. Downshift ketju tosin palvelee näitä haaveita ellei sitten FI ja Downshift tavoittelun työkalut ole samat.

Moralisoinnit mieluummin politiikkapuolen ketjuun niin pidetään tämä ketju aloituksen mukaisesti enemmän FIREn tavoittelussa ja omissa FIRE projekteissä eikä kritisoinnissa. Politiikkapuolen ketjuun voi aloitella ja tagaa niitä käyttäjiä joita se puoli asiasta kiinnostaa. Siitä ei tosin synny mitään hyvää kuten on menneisyydessä jo nähty.
 
Viimeksi muokattu:
Vanhemmat tekivät lapsilisillä mitä halusivat ja kun aloin saamaan opintotukea sen sijaan että olisin ostellut kaikella rahalla turhuuksia tai juonut ne jouduin maksamaan hieman asumisesta mikä johti siihen että halusin nopeasti muuttaa pois kotoa. Mihin varmaan pyrittiinkin. Tiedän monia jotka ovat jo huomattavasti nuorempina (jotkut 15v, jotkut 16 jne) potkittu pois kotoa ja joutuneet muuttamaan seurustelukumppaninsa luokse tai mihin tahansa. Itse sain olla niin pitkään kuin halusin mutta minua "ohjattiin" muutamaan pois tuolla tavalla.

Kuten jo sanottiin, lapsilisät EI ole lapsen omia rahoja. Opintotuki sen sijaan on, eli eri asia.

Joo toki säästäminen kannattaa aina. Koko FI ja RE määritelmä pyörii vaan sen ympärillä koska on turvallista downshiftata.
Hyvätuloisilla töillä on sellainen ominaispiirre ettei siellä paljon downshiftaajia katsella. Taloudellisesti aika vähän eroa lopettaako kokonaan vai etsiikö jonkin leppoistetun version. Poikkeuksia toki on, mutta tällaisen perus corporate grindaajan hommille löytyy kyllä 110% tekijä tilalle.

Millä alalla muuten olet? IT-alalla tuo vaihtelee todella paljon firmojen ja isommissa firmoissa jopa osastojen välillä.

Toki jos sitä 110% grindaajaa ei tuosta vaan löydetä niin sitten on firmallekin on riski sanoa että se on joko 0% tai 110%...
 
Millaisten asioiden rajoittamista siis tarkoitat, jotain kalliita harrastuksia tai vastaaviako?

Rajoittamalla tarkoitin sitä, että vahtii ettei muu perhe kuluta liikaa.

En firetä, mutta sanotaan nyt vaikka, että olisin tuossa 5v sitten saanut tämän päähäni ja kertonut muulle perheelle (muksut olis tuolloin 10 ja 13), että nyt iskällä on visio ja sen vision nimi on fire eli iskän aikaisempi eläköityminen ja taloudellinen vapaaherruus. Teidän kohdalla tämä tarkoittaa -> viikkorahat leikkuriin -50%. Ulkomaanmatkat, kalliit harrastukset leikkuriin 404. Kaikki mahdollinen muukin leikkuriin ja säästöliekille.

Homma voisi toimia jos siihen saa toisen kumppanin mukaan ja/tai aloittaa sitä jo niin ajoissa että se on vallitseva olotila, ei ole ns. tietoa paremmasta. Mutta kun lähtee muuttamaan oman elintason lisäksi muiden elintasoa itsekkäin perustein niin voi mennä aika raskaaksi kaikille osapuolille. Toki vastaavaa voi tulla työttömyyden tai sairauksien yhteydessä, mutta yleensä ne onkin hyvin negatiivisia asioita joille ei voi mitään.
 
Rajoittamalla tarkoitin sitä, että vahtii ettei muu perhe kuluta liikaa.

En firetä, mutta sanotaan nyt vaikka, että olisin tuossa 5v sitten saanut tämän päähäni ja kertonut muulle perheelle (muksut olis tuolloin 10 ja 13), että nyt iskällä on visio ja sen vision nimi on fire eli iskän aikaisempi eläköityminen ja taloudellinen vapaaherruus. Teidän kohdalla tämä tarkoittaa -> viikkorahat leikkuriin -50%. Ulkomaanmatkat, kalliit harrastukset leikkuriin 404. Kaikki mahdollinen muukin leikkuriin ja säästöliekille.

Homma voisi toimia jos siihen saa toisen kumppanin mukaan ja/tai aloittaa sitä jo niin ajoissa että se on vallitseva olotila, ei ole ns. tietoa paremmasta. Mutta kun lähtee muuttamaan oman elintason lisäksi muiden elintasoa itsekkäin perustein niin voi mennä aika raskaaksi kaikille osapuolille. Toki vastaavaa voi tulla työttömyyden tai sairauksien yhteydessä, mutta yleensä ne onkin hyvin negatiivisia asioita joille ei voi mitään.

Kieltämättä ihan totta että tuo voi olla vaikeaa jos on esim. totuttu kalliisiin harrastuksiin tai muuten premiumiin. Mutta ulkomaanmatkoissa voi säästää yllättävän paljon tinkimällä majoituksesta yms. Ei varmasti toimi pienten lasten kanssa, mutta tuon ikäisten kanssa varmaan voisi hostellimajoituskin onnistua (vaikka vanhemmille oma ja lapsille oma 2hlö huone) jolloin matkabudjetti olisi samaa luokkaa kuin kaveriporukan kanssa reissaillessa. Samoin voisin kuvitella ettei viikkorahat ole kovin iso kuluerä. :hmm:
 
Kieltämättä ihan totta että tuo voi olla vaikeaa jos on esim. totuttu kalliisiin harrastuksiin tai muuten premiumiin. Mutta ulkomaanmatkoissa voi säästää yllättävän paljon tinkimällä majoituksesta yms. Ei varmasti toimi pienten lasten kanssa, mutta tuon ikäisten kanssa varmaan voisi hostellimajoituskin onnistua (vaikka vanhemmille oma ja lapsille oma 2hlö huone) jolloin matkabudjetti olisi samaa luokkaa kuin kaveriporukan kanssa reissaillessa. Samoin voisin kuvitella ettei viikkorahat ole kovin iso kuluerä. :hmm:

Viikkorahat ja ulkomaan matkat oli vaan yksittäisiä heittoja. Edeleen se yksi lapsi maksoi keskimäärin 150k€ 18v aikana. Kun normi keskituloinen kansalainen lähtee tavoittelemaan fireä se tarkoittaa melkein aina kulutuksen leikkaamista minimiin. Ja jos yksilön sijaan elää perheessä niin se tarkoittaa perheen kulutuksen leikkaamista minimiin.
 
Joo toki säästäminen kannattaa aina. Koko FI ja RE määritelmä pyörii vaan sen ympärillä koska on turvallista downshiftata.
Hyvätuloisilla töillä on sellainen ominaispiirre ettei siellä paljon downshiftaajia katsella. Taloudellisesti aika vähän eroa lopettaako kokonaan vai etsiikö jonkin leppoistetun version. Poikkeuksia toki on, mutta tällaisen perus corporate grindaajan hommille löytyy kyllä 110% tekijä tilalle.
Eikös just hyvätuloisten töistä downshiftata helposti? Lääkäreistä on valitettu lehdissä asti viime päivinä kun liian moni kuulemma tekee 80%:asta ja maanantaisin ja perjantaisin ei ole lekureita terveyskeskuksissa ja ti-to on liian täyttä ettei riitä vastaanottohuoneet.
 
Viikkorahat ja ulkomaan matkat oli vaan yksittäisiä heittoja. Edeleen se yksi lapsi maksoi keskimäärin 150k€ 18v aikana. Kun normi keskituloinen kansalainen lähtee tavoittelemaan fireä se tarkoittaa melkein aina kulutuksen leikkaamista minimiin. Ja jos yksilön sijaan elää perheessä niin se tarkoittaa perheen kulutuksen leikkaamista minimiin.

Joo, tämä on toki totta. Mutta tuo 150ke kuulostaa kyllä aika paljolta, kun siitä tulee 18 vuoden aikana 700e/kk ja vähän pistää miettimään että mihin tämä kaikki raha menee. Iso osa on varmaan sitä, kun joutuu hommaamaan isomman asunnon?
 
Pariskunta (Helsingin ulkopuolella) mediaanituloilla 27 vuotiaasta uran loppuun (netto 2400e/kk x 2), ehkä sairaanhoitaja ja vesilaitoksen valvoja. Säästäminen alkaa ja kotitalouden menot 1600e/kk, säästöön 3200e/kk. Isompaa asuntoa ja pari lasta 30-32 vuotiaana, menot kasvaa 1400e/kk, menot linjassa ihmisarvoisen nelihenkisen lapsiperheen viitebudjetissa 3000e/kk, säästöön 1800e/kk.

Miljoona kasassa 45 vuotiaana, kaks miljoonaa 53 vuotiaana 7% reaalituotolla. Jos on epäreilu lopputulos mutkumutku, pienemmät tulot alkuvaiheessa tai pätkä kotihoidontuella välissä, lisätään muutama vuosi tuohon niin pitäisi aika hyvät setit olla 60 vuotiaana kasassa exittiä varten.
 
Olen joskus naureskellut Financial Independencelle joka toisille tarkoittaa sitä, että mitoitetaan rahat riittämään juuri ja juuri minimimenoilla.

Silloin kun ei oikeasti ole mitään taloudellista riippumattomuutta vaan tiukka riippuvuus siihen kulukuriin ja sen pitämiseen.
 
Olen joskus naureskellut Financial Independencelle joka toisille tarkoittaa sitä, että mitoitetaan rahat riittämään juuri ja juuri minimimenoilla.

Silloin kun ei oikeasti ole mitään taloudellista riippumattomuutta vaan tiukka riippuvuus siihen kulukuriin ja sen pitämiseen.
Onko tuossa nyt järkeä muille naureskella? Yks tykkää asua inarissa minimaalisesti, kalastellen, metsästellen ja marjoja/sieniä keräten, ajaa vanhalla lava-autolla ja moottorikelkalla joita rassailee tallissa kuntoon. Toinen haluaa asua helsingin ytimessä, alla tarpeeton urheilu-auto reilusti 6-numeroisella hinta-lapulla, loma-matkat balille ja asusteena hugo bossin puvut. Molemmat saattavat elää sillä tavalla millä haluavat.

Oma nahka ei kyllä kestäis inarikeissiä eikä kyllä hugo boss miehenäkään olemista. En silti naureskele. Jokainen eläköön niin kuin haluaa niin kauan kuin ei vahingoita muita. En nukkuisi öitä hyvin jos FIRE olis mitotettu toimiin nippa/nappa kun tietää että jossain vaiheessa tulee pitkiäkin karhumarkkinoita ja elämä voi heittää kurvipalloja yllättävien menojen muodossa.

Tuottojen järjestysriski hyvä ymmärtää ennen kuin aloittaa FIRE:n. Jos syystä tai toisesta ei voi syvässä karhumarkkinassa joustaa tuottojen ulosotossa niin voi tulla loppu FI osalle helpommin kuin etukäteen ehkä uskoikaan. Varsinkin nuoremmille jotka ei ole kokeneet 90-luvun lamaa, dot com kuplan posahdusta tai asuntokriisiä voi olla vaikea hahmottaa, että karhu odottelee tulevaisuudessa. Tosin kuplissa turpaan ottaneista osa ei usko, että markkina voi koskaan nousta ja aina odotellaan karhua niin ei voi sijoittaa. Suo siellä, vetelä täällä.

 
Viimeksi muokattu:
Eikös just hyvätuloisten töistä downshiftata helposti? Lääkäreistä on valitettu lehdissä asti viime päivinä kun liian moni kuulemma tekee 80%:asta ja maanantaisin ja perjantaisin ei ole lekureita terveyskeskuksissa ja ti-to on liian täyttä ettei riitä vastaanottohuoneet.

Yksityispuolella yrittäjänä toimivat lääkärit ja jurististit saanee päättää itse paljonko töitä tekevät, niihin hommiin kestää aika kauan siirtyä ellei ole sattunut opiskelemaan alalle. Julkisella puolella lääkäreillekään ei yleensä myönnetä osa-aikaisuutta ilman laillista syytä eli yleensä alle kouluikäisten lasten hoitovapaata
Omalla kohdalla ihan tavallisessa keskijohdossa oletus on että kaikilla on pyrkimys eteenpäin ja jos homma ei kiinnosta, kiinnostuneita kyllä riittää.
 
Onko tuossa nyt järkeä muille naureskella? Yks tykkää asua inarissa minimaalisesti, kalastellen, metsästellen ja marjoja/sieniä keräten, ajaa vanhalla lava-autolla ja moottorikelkalla joita rassailee tallissa kuntoon. Toinen haluaa asua helsingin ytimessä, alla tarpeeton urheilu-auto reilusti 6-numeroisella hinta-lapulla, loma-matkat balille ja asusteena hugo bossin puvut. Molemmat saattavat elää sillä tavalla millä haluavat.
Niin - jos vetää eläköitymisen liian tiukilla, ei silloin voi valita enää mitään, vaan sun nykyisyyden valinnat teki menneisyyden minä. Silloin ei olla riipumattomia, vaan ollaan riippuvaisia siitä, että menneisyyden minä teki sopivat valinnat ja lottosi oikein sen suhteen, että tarpeet tai mielihalut eivät tulevaisuudessa muutu.

Enkä nyt tarkoita että pitäisi vaihtaa elämäntyyliä suoraan piilopirtistä shampanjaan ja viiden tähden hotelleissa hillumiseen, mutta entä jos omat vanhemmat alkavat tarvita apua ja itse on jumissa Inarin kalastusmajassa kun raha ei riitä lähemmäs muuttoon?

Minimibudjetilla 50:senä RE:ttäneellä voi tulla vielä suru puseroon ja katumapäälle jos lastenlapset muuttavat Helsinkiin (tai vielä pahempaa, Müncheniin tai Los Angelesiin) ja budjetti ei riitä siellä käyntiin kuin harvakseltaan kun se on mitoitettu siihen että voi pelata pum-pumia piilopirtissä ja kalastaa lähijärvellä. Ongelmia joita lapsettomilla ei ehkä ole, mutta aika monella kuitenkin on...
 
Mielestäni tärkeä vinkki nuorille aloittelijoille: kannattaa alussa mieluummin säästää (eli sijoittaa) kuukausittain liian paljon kuin liian vähän.

On turhauttavaa huomata vaikka 5 vuoden päästä aloittamisesta, että olisikin voinut sijoittaa 100-200 euroa enemmän per kuukausi. Tuotot ovat menneet sivu suun, ja niiden kiinni saamiseksi täytyisi sijoittaa hurjan paljon enemmän. Jos sen sijaan kuukausittainen summa osoittautuu liian suureksi, niin kyllä sen äkkiä huomaa, ja tällöin voi summan pienentää sopivammaksi.
 
Alaikäisten lasten rahoja ja varoja ei saa käyttää lasten elatukseen. Tämä on suomessa hyvin yksiselitteisesti vanhemman velvollisuus ja tätähän jopa valvotaan edunvalvonnan vuositilien piirissä olevilta lapsilta.
En huomannut oliko joku jo kommentoinut tätä, mutta ei pidä paikkaansa. Lapsen rahoja saa käyttää lapsen elämiseen, mutta ei sisarusten tai vanhempien.

Lisäksi lapsen varat vaikuttaa sekä saattaa estää kokonaan vanhempien sosiaalietuuksien saannin. Mikäli esimerkiksi vanhemmat ovat varattomia ja KELAN sosiaalietuuksien piirissä ja vanhempien lapsi saa lahjana tai perintönä varallisuutta, se katsotaan KELAssa samassa osoitteessa elävän perheen varallisuudeksi.

Yllä onkin mielenkiintoinen ja tuore konsepti viime vuosien lakimuutoksista, joka on ristiriidassa vanhan tulkinnan kanssa. Tämä oli ei-poliittinen keskustelu, joten ei mennä tuohon syvemmälle. Kuitenkin mielenkiintoinen yhtälö.
 
Viimeksi muokattu:
Niin - jos vetää eläköitymisen liian tiukilla, ei silloin voi valita enää mitään, vaan sun nykyisyyden valinnat teki menneisyyden minä. Silloin ei olla riipumattomia, vaan ollaan riippuvaisia siitä, että menneisyyden minä teki sopivat valinnat ja lottosi oikein sen suhteen, että tarpeet tai mielihalut eivät tulevaisuudessa muutu.

Enkä nyt tarkoita että pitäisi vaihtaa elämäntyyliä suoraan piilopirtistä shampanjaan ja viiden tähden hotelleissa hillumiseen, mutta entä jos omat vanhemmat alkavat tarvita apua ja itse on jumissa Inarin kalastusmajassa kun raha ei riitä lähemmäs muuttoon?

Liian tiukilla ei tosiaan kannata vetää, on tunnettava itsensä aika hyvin ja hieman on oltava ylimääräistä varaa siihen päälle. Mutta sellaista pohdintaa ja tasapainottelua se re -päätös on varmaan suurimmalla osalla joka siihen yltää: kuinka paljon on tarpeeksi? Vaakakupissa pohdinnassa ovat myös jäljellä todennäköisesti olevat terveet toimintakykyiset ikävuodet ja paljonko sen hetkinen työ niitä polttaa pois ym., mikä vaihtelee kyllä paljon. Itseä on hieman yllättänyt, kuinka nopeasti tiettyjen vuosien tultua täyteen terveys ja jaksaminen voi alkaa mennä alamäkeä.
 
En huomannut oliko joku jo kommentoinut tätä, mutta ei pidä paikkaansa. Lapsen rahoja saa käyttää lapsen elämiseen, mutta ei sisarusten tai vanhempien.

Tämä tosiaan jakaa mielipiteitä mutta lapsen rahoja ei saa käyttää elatukseen, edes hänen osuuteensa siitä. Et voi ostaa esim. vaatteita. Lapsen saama eläke muodostaa poikkeuksen. Tästä selvät DVVn selkokieliset ohjeet. Tämä on ilmeisesti lain mukainen tulkinta, mutta vahvasti ristiriidassa mainitsemiesi KELAn uusien tulkintaohjeiden kanssa.
 
Minkälaisilla nettotuloilla kuvittelisitte pystyvänne viettämään FIRE-elämää? Menee enemmän vai vähemmän rahaa kuin työelämässä ollessa? Mihin raha menee, kalliit vai halvat harrastukset? Niksit menojen vähentämiseen?

Yksi juttu mikä on vähentänyt mun menoja oleellisesti tai vaihtoehtoisesti voi ajatellä lisänneen elintasoa on hyvät välit vanhempiin. Saa heidän nurkissaan luuhata suomen kesät. Aika erikoista kyllä ollut varttuneella iällä viettää kesät vanhempien kanssa. Ensimmäinen kesä oli hieman haastava kun itse kelläkin oli opeteltavaa uudenlaisesta yhteiselämästä. Nyt kun oli kolmas kesä suomessa niin jutut oli löytyneet niin, että meni suurin osa ajasta harmoniassa. Suurin kränä tullut ruuanlaitosta kun itse söisi mieluummin mausteista terveellistä sapuskaa ja vanhemmat tykkää maustaa sokerilla, kermalla ja voilla. Ruokaongelma ratkesi, kun opittiin ettei kaikkien tarvi syödä aina samaa. Helppo mun tehdä lohkoperunat air fryer:lla itselle samalla kun vanhemmat syö kermaperunoita normiuunissa laitettuna tai syön kanafileen sellaisenaan ja porukat pekoniin käärittynä ja juustolla täytettynä.
 
Viimeksi muokattu:
Tästä tulee varmaan helposti sanomista mutta itse otaksuisin että helposti jopa alle 1000€ pärjäisi mutta joutuisi elämään hieman liiankin säästeliäästi "jos jotain tapahtuu" mentaliteetilla (eli koska tulee seuraava korjattava / ostettava asia).

Eli jos ja kun se oma asunto on saatu maksettua (mikä olisi tietysti helposti se suurin kuluerä jos asuisi vuokralla, asunto ison kasvukeskuksen vieressä kasvavan kaupungin ydinkeskustassa) asumiseen riittää helposti (vastike [sisältää 50/50 netin, autopaikan, vesimaksut, lämmityksen, TV:n jne]+sähköt) alle 500€* ja ruokaan joku 200€ mistä jäisi vielä joku 300€ ns. ylimääräisiin kuluihin. Jos asuisi vuokralla voisi todeta suoraan että asumiseen riittäisi "helposti" 1500€ jolloin seuraavat laskelmat voisi varmaan kutakuinkin tuplata. Jos siihen lisäisi auton se nostaisi lisää kustannuksia sanotaan 1000€+ per kuukausi.

Olen laskenut että pystyn elämään "leveästi" siten että en varmasti kuluta niin paljoa per kk jos lasken että vuodessa kuluisi 25 000€. Tämä pitäisi siis sisällään 2000€/kk + ylimääräisen "kaiken varalta" 1000€. Tällä pystyy satunnaisia "oho, kissa tarvitsee lääkäriä, otetaas taksi ja hoidetaan asia" menoja kyllä hoitamaan. Samaten kasvattamaan puskuria isompiakin "jaa, yhtiökokouksessa päätettiin että aletaan etsimään tarjouksia kattoremonttia varten, arvio 5000-10 000€ per osakas isommissa kämpissä" uudistuksia varten jotka realisoituvat sitten noin parin vuoden sisällä. (Esim. maalämpöremontti oli alle 5k itselle koska siihen taloyhtiö sai 50% ARA rahoitusta)

Käytännössä siis miljoonalla eläisi hyvin 10 vuotta, luultavasti hieman säästeliäästi 20 vuotta. Otaksuen että se ei tuottaisi yhtään mitään. Eli sanotaan nyt vaikka 5 miljoonaa olisi 50 vuotta. Oikeasti tietysti säästöt jotain tuottavat ja menot varmasti kallistuvat jos ei muuten niin lääke jne. menoja tulee vanhempana. Tietysti toiveena on pysyä terveenä mahdollisimman pitkään ja jaksaa käydä (3kpl kauppoja alle km säteellä) itse liikkuen ympäristössä ja luonnossa (useampia kohteita puistoista ihan metsiin ja järviin kohtuu lähellä eli sanotaan nyt ainakin 3km säteellä).

*(vastike nyt 275,20€ hieman alle 100m2 kämppä viimeisin siirtomaksu oli alle 130€ (2kk) ja sähkö alle 50€ (1kk) saunon 2pv välein mikä helposti noin tuplaa sähkölaskun mutta se on mielestäni "halpa" harrastus ja rentoutumiskeino (noin 10kWh kerta)
 
Perheen kulut on nyt n. 7t kuussa, suurempaan kulutukseen ei ole mahdollisuutta, työelämän jättäminen ei paljon vaikuttaisi jos lisääntyneellä ajalla ajattelisi yhtään harrastavansa tai matkustelevansa.
 
Mua kiinnostaa tuo harrastusten kallis hinta ja mitä kalliit harrastukset ovat?

Omat harrastukset on halpoja isoilta osin. Kalastushommat, marjastushommat jne. Kertainvestonteja välineistöön, mutta itse harrastaminen halpaa ja harrastuksen lopputulos tuottaa syötävää. Kallein omista harrastuksista matkustaminen. Toki kalastuksenkin saa kalliiksi, jos pitää olla joku bensarohmu veneenperässä mutta ei liene pakollista.

Matkustushommiin iso cheat-koodi on hieman off season ajan pidemmät reissut. Saa melko huokealla jotain 1kk-3kk airbnb vuokria esim. kreikka portugali, italia jos menee hieman off season aikaan sinne kun kelit on kuitenkin vielä hyvät. Viikon/kahden reissut kalleimpia kun lennot, hotellit ja ravintolaruuat versus että kuolettaa kiinteät kustannukset pidemmän ajan halvempaan airbnb ratkaisuun ja kokkailee osan aikaa ruuat itse. ts. elää siellä kohteessa normaalielämääkin eikä vain lyhyenajan turboturismia.

edit. no, okei. Alotin valo/videokuvaushommat 3d vr optio mielessä ja vahingossa tuli lintuputkikin. Imas harrastusvälineet rahaa aika kiitettävästi. Vajaa 25ke laitteistoon kaikkinensa kun laskee uuden tietokoneen+kiintolevytilan mukaan minkä tarvii 8k videomateriaalin käsittelyyn. Tietokone vielä kaupassa kun odottelen applelta uutta macbook pro:ta. Tosin jos ei olisi ollut budjettia niin 5ke sijoituksella sisältäen windows peliläppärin editointihommiin olisi saanut 95% huvista. Laitteiston hinta kertainvestointi eikä oletettavasti ole mitään merkittävästi parempaa tulossa mihin vois päivittää.
 
Viimeksi muokattu:
Täällä tavoite 5-7v päästä lopetella työelämässä. Sijoituksia tossa vaiheessa lienee reilusti seitsennumeroinen summa (tällä pitää elättää myös vaimo).
Asuntolaina loppuu näillä näkymin 2025, jolloin vuodessa jää noin 20te enemmän nettona käteen. Noi menee sitten suoraan sijoituksiin.

Olen jo hahmotelut pikkuhiljaa "eläkebudettia" ja tän päivän hintatasolla meillä kahdella menisi noin 4500-5000€/kk tällä elintasolla. Varaa nipistää olisi toki alaspäin, mutta ei halua.

Asumiseen n. 1000€/kk (iso omakotitalo, lämmitys, sähkö, vakuutukset, vesi, jne)
Auto 1000€(kk
Ruokaan 1000€/kk
Sekalaista (vaatteet, jne) 500-1000€/kk
Matkustus 1000€/kk

Varmaan on kuukausia, jolloin menee 3000€ ja sitten välillä enemmän, mutta aika hyvä arvio toi on. Eli vuoteen joku max. 60te.

Tän hetken arvio on, että meidän eläkkeet on molemmilla >4000€/kk ja sen varaan on laskettu eläkeiän jälkeinen aika. Tai luulisin säästöjä kyllä vielä tuolloinkin olevan. Tiedän myös saavani vanhemmilta (nyt 70+) kohtalaisen perinnön. Tarkoittaa kuusinumeroista summaa ja eka numero ei ole 1 tai 2. Toki tähän voi mennä 20+ vuottakin ja saa mun puolesta mennäkin, mutta realismia on, että toi tulee jossain vaiheessa.

Ikää on sen verran, että rapiat 10v tulisi elää säästöillä ennen kuin alkaa eläkkeet rullaamaan. Saas nyt nähdä miten homma menee.
 
Minkälaisilla nettotuloilla kuvittelisitte pystyvänne viettämään FIRE-elämää? Menee enemmän vai vähemmän rahaa kuin työelämässä ollessa? Mihin raha menee, kalliit vai halvat harrastukset? Niksit menojen vähentämiseen?

Yksi juttu mikä on vähentänyt mun menoja oleellisesti tai vaihtoehtoisesti voi ajatellä lisänneen elintasoa on hyvät välit vanhempiin. Saa heidän nurkissaan luuhata suomen kesät. Aika erikoista kyllä ollut varttuneella iällä viettää kesät vanhempien kanssa. Ensimmäinen kesä oli hieman haastava kun itse kelläkin oli opeteltavaa uudenlaisesta yhteiselämästä. Nyt kun oli kolmas kesä suomessa niin jutut oli löytyneet niin, että meni suurin osa ajasta harmoniassa. Suurin kränä tullut ruuanlaitosta kun itse söisi mieluummin mausteista terveellistä sapuskaa ja vanhemmat tykkää maustaa sokerilla, kermalla ja voilla. Ruokaongelma ratkesi, kun opittiin ettei kaikkien tarvi syödä aina samaa. Helppo mun tehdä lohkoperunat air fryer:lla itselle samalla kun vanhemmat syö kermaperunoita normiuunissa laitettuna tai syön kanafileen sellaisenaan ja porukat pekoniin käärittynä ja juustolla täytettynä.
1500€/kk ja siinäkin jonkin verran yläkanttiin ja pelivaraa.
 
Viimeksi muokattu:
Varmaankin 1000e/kk olisi summa, jolla pärjäisi hyvin arjessa olettaen että on velaton asunto. 1500e/kk onnistuisi jo matkustelukin yms. ekstra.


Matkustushommiin iso cheat-koodi on hieman off season ajan pidemmät reissut. Saa melko huokealla jotain 1kk-3kk airbnb vuokria esim. kreikka portugali, italia jos menee hieman off season aikaan sinne kun kelit on kuitenkin vielä hyvät. Viikon/kahden reissut kalleimpia kun lennot, hotellit ja ravintolaruuat versus että kuolettaa kiinteät kustannukset pidemmän ajan halvempaan airbnb ratkaisuun ja kokkailee osan aikaa ruuat itse. ts. elää siellä kohteessa normaalielämääkin eikä vain lyhyenajan turboturismia.

Juu, kun aikaa on niin kannattaa varmasti mennä pidemmäksi aikaa, niin tulee samalla myös elettyä kohteessa. Lisäksi Etelä-Euroopassa se pahin sesonki on tuskaisen kuuma varsinkin nykyisin, niin hieman off-season on mukavampaakin aikaa mennä sinne.

Mutta viikon-kahden reissuja saa myös tehtyä kustannustehokkaasti mikäli pystyy valitsemaan reissun ajankohdan vapaasti ja valkkaamaan siten edulliset lennot. Tai ainakin Euroopasta käsin näin, jenkeistä lennot ovat toki paljon kalliimpia. Lyhyemmilläkin matkoilla voi vuokrata huoneen airbnb:stä tai booking.comista, ja kaveriporukalla matkustaessa huone hostellista on myös hyvä vaihtoehto.
 
Tästä tulee varmaan helposti sanomista mutta itse otaksuisin että helposti jopa alle 1000€ pärjäisi mutta joutuisi elämään hieman liiankin säästeliäästi "jos jotain tapahtuu" mentaliteetilla (eli koska tulee seuraava korjattava / ostettava asia).

Eli jos ja kun se oma asunto on saatu maksettua (mikä olisi tietysti helposti se suurin kuluerä jos asuisi vuokralla, asunto ison kasvukeskuksen vieressä kasvavan kaupungin ydinkeskustassa) asumiseen riittää helposti (vastike [sisältää 50/50 netin, autopaikan, vesimaksut, lämmityksen, TV:n jne]+sähköt) alle 500€* ja ruokaan joku 200€ mistä jäisi vielä joku 300€ ns. ylimääräisiin kuluihin. Jos asuisi vuokralla voisi todeta suoraan että asumiseen riittäisi "helposti" 1500€ jolloin seuraavat laskelmat voisi varmaan kutakuinkin tuplata. Jos siihen lisäisi auton se nostaisi lisää kustannuksia sanotaan 1000€+ per kuukausi.

Olen laskenut että pystyn elämään "leveästi" siten että en varmasti kuluta niin paljoa per kk jos lasken että vuodessa kuluisi 25 000€. Tämä pitäisi siis sisällään 2000€/kk + ylimääräisen "kaiken varalta" 1000€. Tällä pystyy satunnaisia "oho, kissa tarvitsee lääkäriä, otetaas taksi ja hoidetaan asia" menoja kyllä hoitamaan. Samaten kasvattamaan puskuria isompiakin "jaa, yhtiökokouksessa päätettiin että aletaan etsimään tarjouksia kattoremonttia varten, arvio 5000-10 000€ per osakas isommissa kämpissä" uudistuksia varten jotka realisoituvat sitten noin parin vuoden sisällä. (Esim. maalämpöremontti oli alle 5k itselle koska siihen taloyhtiö sai 50% ARA rahoitusta)

Käytännössä siis miljoonalla eläisi hyvin 10 vuotta, luultavasti hieman säästeliäästi 20 vuotta. Otaksuen että se ei tuottaisi yhtään mitään. Eli sanotaan nyt vaikka 5 miljoonaa olisi 50 vuotta. Oikeasti tietysti säästöt jotain tuottavat ja menot varmasti kallistuvat jos ei muuten niin lääke jne. menoja tulee vanhempana. Tietysti toiveena on pysyä terveenä mahdollisimman pitkään ja jaksaa käydä (3kpl kauppoja alle km säteellä) itse liikkuen ympäristössä ja luonnossa (useampia kohteita puistoista ihan metsiin ja järviin kohtuu lähellä eli sanotaan nyt ainakin 3km säteellä).

*(vastike nyt 275,20€ hieman alle 100m2 kämppä viimeisin siirtomaksu oli alle 130€ (2kk) ja sähkö alle 50€ (1kk) saunon 2pv välein mikä helposti noin tuplaa sähkölaskun mutta se on mielestäni "halpa" harrastus ja rentoutumiskeino (noin 10kWh kerta)
Onko sulla tuossa joku laskuvirhe, vai luenko väärin? Siis miljoona per kymmenen vuotta tarkoittaa 100 000 per vuosi. Eihän Suomessa juuri kukaan tienaa nettona tai edes bruttona lähellekään tuota summaa. Jos käytää 25 000 euron vuosikulutusta, jonka mainitsit, niin miljoonalla voisi elää 40 vuotta, olettaen että tuotot juuri ja juuri kumoavat inflaation. Käytännössä siis pidempäänkin, jos tuotto on inflaatiota isompi kuten on yleensä ollut järkevästi rahat sijoittaen.
 
Tästä tulee varmaan helposti sanomista mutta itse otaksuisin että helposti jopa alle 1000€ pärjäisi mutta joutuisi elämään hieman liiankin säästeliäästi "jos jotain tapahtuu" mentaliteetilla (eli koska tulee seuraava korjattava / ostettava asia).

Eli jos ja kun se oma asunto on saatu maksettua (mikä olisi tietysti helposti se suurin kuluerä jos asuisi vuokralla, asunto ison kasvukeskuksen vieressä kasvavan kaupungin ydinkeskustassa) asumiseen riittää helposti (vastike [sisältää 50/50 netin, autopaikan, vesimaksut, lämmityksen, TV:n jne]+sähköt) alle 500€* ja ruokaan joku 200€ mistä jäisi vielä joku 300€ ns. ylimääräisiin kuluihin. Jos asuisi vuokralla voisi todeta suoraan että asumiseen riittäisi "helposti" 1500€ jolloin seuraavat laskelmat voisi varmaan kutakuinkin tuplata. Jos siihen lisäisi auton se nostaisi lisää kustannuksia sanotaan 1000€+ per kuukausi.

Olen laskenut että pystyn elämään "leveästi" siten että en varmasti kuluta niin paljoa per kk jos lasken että vuodessa kuluisi 25 000€. Tämä pitäisi siis sisällään 2000€/kk + ylimääräisen "kaiken varalta" 1000€. Tällä pystyy satunnaisia "oho, kissa tarvitsee lääkäriä, otetaas taksi ja hoidetaan asia" menoja kyllä hoitamaan. Samaten kasvattamaan puskuria isompiakin "jaa, yhtiökokouksessa päätettiin että aletaan etsimään tarjouksia kattoremonttia varten, arvio 5000-10 000€ per osakas isommissa kämpissä" uudistuksia varten jotka realisoituvat sitten noin parin vuoden sisällä. (Esim. maalämpöremontti oli alle 5k itselle koska siihen taloyhtiö sai 50% ARA rahoitusta)

Käytännössä siis miljoonalla eläisi hyvin 10 vuotta, luultavasti hieman säästeliäästi 20 vuotta. Otaksuen että se ei tuottaisi yhtään mitään. Eli sanotaan nyt vaikka 5 miljoonaa olisi 50 vuotta. Oikeasti tietysti säästöt jotain tuottavat ja menot varmasti kallistuvat jos ei muuten niin lääke jne. menoja tulee vanhempana. Tietysti toiveena on pysyä terveenä mahdollisimman pitkään ja jaksaa käydä (3kpl kauppoja alle km säteellä) itse liikkuen ympäristössä ja luonnossa (useampia kohteita puistoista ihan metsiin ja järviin kohtuu lähellä eli sanotaan nyt ainakin 3km säteellä).

*(vastike nyt 275,20€ hieman alle 100m2 kämppä viimeisin siirtomaksu oli alle 130€ (2kk) ja sähkö alle 50€ (1kk) saunon 2pv välein mikä helposti noin tuplaa sähkölaskun mutta se on mielestäni "halpa" harrastus ja rentoutumiskeino (noin 10kWh kerta)
Samoissa luvuissa täällä, muutaman satasen päälle tonni menee kuussa nykyään ja johon mun laskelmat myös nojaa, varmaan voisi saada alle tonniin jos ottaisi tavotteeksi ja haluisi elää niukalla jonkun kuukauden.
Laskut näyttää että about 25x vuosikulut pitää olla sijotuksissa että niillä voisi elellä eli sama luku mikä niissä 4% säännöissäkin on ollut muistaakseni se x25-30.

Tavoite lopetaa pakollinen työ 3,5v päästä kun osuu 40v tauluun, saas nähdä miten käy mut luulen että onnistuu.
 
Viimeksi muokattu:
Jos siihen lisäisi auton se nostaisi lisää kustannuksia sanotaan 1000€+ per kuukausi.

Kyllä aika premium auto saa olla, jos siihen saa uppoamaan 12 k€ vuodessa. :) Eihän tuossa nyt mitään järkeä ole, jos tarkoitus on elää jotenkin säästeliäästi.

Käytännössä siis miljoonalla eläisi hyvin 10 vuotta, luultavasti hieman säästeliäästi 20 vuotta. Otaksuen että se ei tuottaisi yhtään mitään. Eli sanotaan nyt vaikka 5 miljoonaa olisi 50 vuotta.

Heh! Miljoonalla eläisi kymmenen vuotta! Eli siis 100 tonnia kulutus vuodessa.:lol: Aika köyhää elämää monet elää Suomessa, jos 10 vuoteen tarvitaan miljoona. :)
 
Tavoite lopetaa pakollinen työ 3,5v päästä kun osuu 40v tauluun, saas nähdä miten käy mut luulen että onnistuu.
Tuossa kohtaa voi tulla mielenkiintoinen efekti. Ei olekkaan niin helppoa lopettaa duuneja kuin etukäteen kuvittelisi. Herää ajatuksia, että onko tää työ sittenkään niin ikävää, lopunajan skenaariot karhumarkkinasta ja ahneus, että jos vuoden jatkaa lisää niin sais x-verran enemmän per kuukausi kuluttaa loppuelämän ajan. Tai ainakin minulla oli vaikeuksia vetää liipaisimesta.
 
Työssäkäyvät voivat harrastella osakesijoittamista. Jos tuli 10000e tappio niin oho, eiköhän tuo saada kurottua takaisin seuraavan 3-5v sisään. Heidän asumis- ja ruokarahat tulevat palkasta. Vapaalla eläessä jos toimeentulo liittyy osittainkin pörssiin, niin se voi hieman stressata kun sieltä olisi otettava joka vuosi hyvät voitot, ettei ruokarahat lopu tammikuussa.
 
Työssäkäyvät voivat harrastella osakesijoittamista. Jos tuli 10000e tappio niin oho, eiköhän tuo saada kurottua takaisin seuraavan 3-5v sisään. Heidän asumis- ja ruokarahat tulevat palkasta. Vapaalla eläessä jos toimeentulo liittyy osittainkin pörssiin, niin se voi hieman stressata kun sieltä olisi otettava joka vuosi hyvät voitot, ettei ruokarahat lopu tammikuussa.
Se on kyllä nopea tie mennä katki, jos tulee pidempi laskukausi ja joutuu myymään "alehintaan" sijoituksia pois henkensä pitimeksi.
 
Onko sulla tuossa joku laskuvirhe, vai luenko väärin? Siis miljoona per kymmenen vuotta tarkoittaa 100 000 per vuosi. Eihän Suomessa juuri kukaan tienaa nettona tai edes bruttona lähellekään tuota summaa. Jos käytää 25 000 euron vuosikulutusta, jonka mainitsit, niin miljoonalla voisi elää 40 vuotta, olettaen että tuotot juuri ja juuri kumoavat inflaation. Käytännössä siis pidempäänkin, jos tuotto on inflaatiota isompi kuten on yleensä ollut järkevästi rahat sijoittaen.

Olet täysin oikeassa, eli tietysti 25k x 10 olisi 250k eikä miljoona. Eli 250k riittäisi sen 10 vuotta.

Kyllä aika premium auto saa olla, jos siihen saa uppoamaan 12 k€ vuodessa. :) Eihän tuossa nyt mitään järkeä ole, jos tarkoitus on elää jotenkin säästeliäästi.


Niin no, aika moni elää siten että se 3-5v max ja uuteen volvoon vaihtaen. Tietysti jos hyväksyy sen noin 500€ kesä auton mikäs siinä.

Mutta jos ihan oikeasti katsoo monia työkavereita niin se on "järkevää" ottaa aina 3-5v välein se uusin malli ja ostaa aina 2-5v välein se uusi asunto ja jatkuvasti maksella velkaa mutta ei ikinä "oikeasti omistaa" sitä tuotetta.

Otaksun että se korostuu vielä siinä vaiheessa jos oikeati ns. tarvitsee sitä autoa. Silloin haluaa että se varmasti toimii joten vaihtaa sitä useammin eikä kyseessä ole joku "vuoden 1986 mersu millä ajettu se 800k minkä jälkeen moottori vaihdettu mutta hei, osaan varmasti huoltaa sitä ja ei se maksanut kuin 500€".
 
Viimeksi muokattu:
Tuossa kohtaa voi tulla mielenkiintoinen efekti. Ei olekkaan niin helppoa lopettaa duuneja kuin etukäteen kuvittelisi. Herää ajatuksia, että onko tää työ sittenkään niin ikävää, lopunajan skenaariot karhumarkkinasta ja ahneus, että jos vuoden jatkaa lisää niin sais x-verran enemmän per kuukausi kuluttaa loppuelämän ajan. Tai ainakin minulla oli vaikeuksia vetää liipaisimesta.
Ei ole vaikea päätös minulle, mielellään lopetan ja keskitän itseeni ne extra 8 tuntia per päivä.
Tai se tietenkin et miten rajalle jättää mut sen näkee tän seuraavien vuosien aikana miten paljon yli tai vajaaksi jää tavoitteesta.
Ja aina voi mennä takas töihin johonkin chilliin hommaan vähäks aikaa jos markkinat on mitä on ettei tarvitse alella myydä sijotuksia pois.
 
Niin no, aika moni elää siten että se 3-5v max ja uuteen volvoon vaihtaen. Tietysti jos hyväksyy sen noin 500€ kesä auton mikäs siinä.

Mutta jos ihan oikeasti katsoo monia työkavereita niin se on "järkevää" ottaa aina 3-5v välein se uusin malli ja ostaa aina 2-5v välein se uusi asunto ja jatkuvasti maksella velkaa mutta ei ikinä "oikeasti omistaa" sitä tuotetta.

Otaksun että se korostuu vielä siinä vaiheessa jos oikeati ns. tarvitsee sitä autoa. Silloin haluaa että se varmasti toimii joten vaihtaa sitä useammin eikä kyseessä ole joku "vuoden 1986 mersu millä ajettu se 800k minkä jälkeen moottori vaihdettu mutta hei, osaan varmasti huoltaa sitä ja ei se maksanut kuin 500€".
Itse olen pyrkinyt noudattamaan vanhaa sananlaskua vaurastumisesta ja kolmesta samasta: sama talo, sama auto ja sama vaimo. Toinen on Dave Ramseyn nyrkkisääntö autojen kanssa, että talouden autojen arvon ei pitäisi olla enempää kuin puolet vuosituloista ennen kun nettovarallisuus on luokkaa miljoona. Siihen luultavasti mahtuu kyllä ihan kohtuullisesti valinnanvaraa ihan hyviin vaihtoehtoihin. Oma auto on nyt 20 vuotias ja ollut minulla 10 vuotta, mutta ajattelin pitää sitä edelleen koska a) siinä ei ole mitään vikaa, b) se on mukava ja sopivan kokoinen, c) se ei kuluta ihan törkeän paljoa vaikkei nyt varsinainen talousihme olekaan ja d) se on niitä autoja mitkä kestävät hyvin huollettuina todella isoja kilometrejä. Logiikka on siinä, että mitä kauemmin pystyn pitämään nämä kulkuvälineet (mistä ei myöskään ole lainkaan velkaa), sitä enemmän pystyn lyhentämään asuntolainaa ja sijoittamaan. Mutta sitten jos alkaa tulla kovin paljon sellaisia kalliita vikoja ettei ole enää järkevää korjata, niin laitan vaihtoon. Mutta ne on tietysti valintoja, jos haluaa että autolla on aina takuu voimassa niin siitä joutuu maksamaan kohtalaisen tyyriisti.

edit: korjattu sanamuotoa lauseessa...
 
Viimeksi muokattu:
Niin no, aika moni elää siten että se 3-5v max ja uuteen volvoon vaihtaen. Tietysti jos hyväksyy sen noin 500€ kesä auton mikäs siinä.

Mutta jos ihan oikeasti katsoo monia työkavereita niin se on "järkevää" ottaa aina 3-5v välein se uusin malli ja ostaa aina 2-5v välein se uusi asunto ja jatkuvasti maksella velkaa mutta ei ikinä "oikeasti omistaa" sitä tuotetta.

Otaksun että se korostuu vielä siinä vaiheessa jos oikeati ns. tarvitsee sitä autoa. Silloin haluaa että se varmasti toimii joten vaihtaa sitä useammin eikä kyseessä ole joku "vuoden 1986 mersu millä ajettu se 800k minkä jälkeen moottori vaihdettu mutta hei, osaan varmasti huoltaa sitä ja ei se maksanut kuin 500€".

Niin, yllättävän moni tekee noin mutta ei siinä ole taloudellisesti mitään järkeä sanoivat he mitä tahansa. Vaikka oikeasti tarvitsisi autoa, ei sen tarvi toimia NIIN varmasti että siitä maksaisi tuollaisia summia. Mieluummin vaikka menee silloin tällöin muutamana päivänä taksilla töihin kuin maksaa 12ke/vuosi autosta.

Eiköhän nuo perustelut ole joko tekosyitä tai sitten maksetaan mielenrauhasta.

Tuossa kohtaa voi tulla mielenkiintoinen efekti. Ei olekkaan niin helppoa lopettaa duuneja kuin etukäteen kuvittelisi. Herää ajatuksia, että onko tää työ sittenkään niin ikävää, lopunajan skenaariot karhumarkkinasta ja ahneus, että jos vuoden jatkaa lisää niin sais x-verran enemmän per kuukausi kuluttaa loppuelämän ajan. Tai ainakin minulla oli vaikeuksia vetää liipaisimesta.

Riippuen työnantajasta downshiftaus on myös vaihtoehto. Ja vaikka työnantaja sanoisi että se on 0 tai 37,5 tuntia viikossa (+ ylityöt) niin tuollaisessa tilanteessa voi myös sanoa, että niin, käy se nollakin...

Työssäkäyvät voivat harrastella osakesijoittamista. Jos tuli 10000e tappio niin oho, eiköhän tuo saada kurottua takaisin seuraavan 3-5v sisään. Heidän asumis- ja ruokarahat tulevat palkasta. Vapaalla eläessä jos toimeentulo liittyy osittainkin pörssiin, niin se voi hieman stressata kun sieltä olisi otettava joka vuosi hyvät voitot, ettei ruokarahat lopu tammikuussa.

Varmaankin firetystä aloittaessa osa varoista kannattaa laittaa vähemmän heiluviin kohteisiin, vaikka ne keskimäärin tuottaakin heikommin.
 
Riippuen työnantajasta downshiftaus on myös vaihtoehto. Ja vaikka työnantaja sanoisi että se on 0 tai 37,5 tuntia viikossa (+ ylityöt) niin tuollaisessa tilanteessa voi myös sanoa, että niin, käy se nollakin...



Varmaankin firetystä aloittaessa osa varoista kannattaa laittaa vähemmän heiluviin kohteisiin, vaikka ne keskimäärin tuottaakin heikommin.
Mulla oli enemmän mielessä oman pään sisällä tapahtuvat asiat siinä kohtaa kun pitäisi vetäistä liipaisimesta. Mulle oli jännä ja iso ero miten asioita mietti ennakkoon ja mitkä fiilikset viime hetkillä olivat. Uniikki asia omalla kohdalla toki se, että tiesi 99.9999% varmuudella, että jos joskus myöhemmin haluaisi palata takaisin töihin niin palkka tulisi olemaan oleellisesti pienempi. Alla toki myös firetys lykkäyspäätökset kun mietti että jos olisi vähän enemmän sisältöä salkussa niin mitä se tarkottaisi loppuelämän kannalta. Nälkä kasvoi syödessä.

Mulle osingot on osottautuneet tavaksi millä nukkuu yöt hyvin. Viime kädessä pääasia se ettei raha-asioista ole liikaa huolta, eivät valvota öisin ja salkkua ei tarvi koko ajan vilkuilla. Ennen osinkohommiin ryhtymistä oli noin vuoden/kahden menoja vastaava kassa minkä arvon heilunta minimaalinen ja mietin että tuo riittäisi siihen ettei pahassa karhumarkkinassa tarvisi myydä osakkeita. Ehkä tuollainen kassa riittäisi, ehkä ei.
 
Viimeksi muokattu:
Täällä nyt aikalailla 3kk Firetystä takana.
Mennyt kyllä nopeasti, kun tuollainen autotalliprojekti käsissä :D
Ehkä vähän turhankin kiireellä koittaa tehdä, meinaa väsy tulla välillä. Mutta tietyistä deadlineistä pakko pitää kiinni :P

Kanadan Edmontonissa tuli käytyä, ja Mexicossa oli tarkoitus olla tälläkin hetkellä, mutta päätinkin jäädä tallia rakentelemaan. Jos jouluksi johonkin.

Tässä pohdiskelen, että pitäisikö asuntolainan loppupätkä, noin 40ke maksella suoraan poies. Maksuerä ollut tarkoituksella aika pieni, tasan 6v päästä olisi maksettu tämän hetken lyhennyksillä.
Asuntolainan korot kyllä laskussa, tällä hetkellä itsellä korko aikalailla tasan 4%
Mutta taas toisaalta, näin Firetys näkökulmasta, tuo ~800e kk lyhennys kuitenkin vaatii sitä "käteistä". Maksamalla koko roskan pois, niin vähenisi kuukausittainen rahantarve...

Ja toki tällä hetkellä sijoitusten pitäisi kyllä tuottaa yli tuon 4%, mutta mutta...

Tällaista pohdiskelua täällä.

150ke bulletti-lainakin tuli otettua, ensi viikolla vähän tarkemmin sijoitussuunnasta päättää. Mutta se on taas toisen ketjun juttuja se.
 
Tässä pohdiskelen, että pitäisikö asuntolainan loppupätkä, noin 40ke maksella suoraan poies. Maksuerä ollut tarkoituksella aika pieni, tasan 6v päästä olisi maksettu tämän hetken lyhennyksillä.
Asuntolainan korot kyllä laskussa, tällä hetkellä itsellä korko aikalailla tasan 4%
Mutta taas toisaalta, näin Firetys näkökulmasta, tuo ~800e kk lyhennys kuitenkin vaatii sitä "käteistä". Maksamalla koko roskan pois, niin vähenisi kuukausittainen rahantarve...

Noin teoriassa jos on jo FIRE:n kulutusvaihe päällä, uskoisin asuntolainan poismaksamisen kertaeränä olevan se turvallisempi ja kannattavampi vaihtoehto jos tätä tarvitsee ylipäätään pohtia. Itsellä 200k asuntolainaa vielä jäljellä, vastastin samalla itselleni.
EDIT: tajusinkin juuri tuon jutun bullet-lainasta. Olisiko tuo bullet jotenkin asuntolainaa edullisempaa? Jos ei, silloinhan konvertoisit asuntolainaa ehdoiltaan huonompaan missä ei tietysti mitään järkeä olisi.
 
Ja toki tällä hetkellä sijoitusten pitäisi kyllä tuottaa yli tuon 4%, mutta mutta...

Tosin sijoitusten tarvii tuottaa 4 / 0,7 = 5,7% että verojen jälkeen pääsee omilleen. Keskimääräinen indeksirahastojen tuotto on toki tuota parempi, ja korot on myös laskemassa...
 
Noin teoriassa jos on jo FIRE:n kulutusvaihe päällä, uskoisin asuntolainan poismaksamisen kertaeränä olevan se turvallisempi ja kannattavampi vaihtoehto jos tätä tarvitsee ylipäätään pohtia. Itsellä 200k asuntolainaa vielä jäljellä, vastastin samalla itselleni.
EDIT: tajusinkin juuri tuon jutun bullet-lainasta. Olisiko tuo bullet jotenkin asuntolainaa edullisempaa? Jos ei, silloinhan konvertoisit asuntolainaa ehdoiltaan huonompaan missä ei tietysti mitään järkeä olisi.

Sijoituslainathan voi vähentää verotuksessa ;)
Tällä lainalla ei sinänsä ole tuon asuntolainan kanssa tekemistä. Ihan vain kk kulutusta tässä pohdiskelen :)


Tosin sijoitusten tarvii tuottaa 4 / 0,7 = 5,7% että verojen jälkeen pääsee omilleen. Keskimääräinen indeksirahastojen tuotto on toki tuota parempi, ja korot on myös laskemassa...

Juu toki näin.
 
Sijoituslainathan voi vähentää verotuksessa ;)
Tällä lainalla ei sinänsä ole tuon asuntolainan kanssa tekemistä. Ihan vain kk kulutusta tässä pohdiskelen

Mun mielestä kaikki varallisuus ja lainat on yhtä ja samaa kokonaisuutta jossa kaikella on tekemistä toistensa kanssa. Saitko siis sellaisin ehdoin bullet-lainaa että sillä kannattaisi maksaa asuntolaina pois? Olen itse jotenkin aina punninnut asian niin päin että asuntolaina on käytännössä ehdoiltaan edullisinta ja turvallisinta. Sijoituslainan verovähennysoikeus toki huomioitava.
 
Itse olen viime aikoina alkanut pohtimaan päivittäistavaroiden kulutusta. Olen käyttänyt melko paljon rahaa erityisesti ruokaan ja nuorempana autoihin. Nyt suunnitelma olis vetää tällä pienimoottorisella autolla niin pitkään kuin jaksaa ja mahtuu. Oon huomannut, että tulee tehtyä paljon ostoksia, joissa käännyn mielellään "premium"-vaihtoehtoon. Auton huollot tai uudet renkaat, premiumista saa maksaa melkeinpä tuplat halpamerkkeihin verrattuna. Kalliit kaupat vs. Lidl jne. Työpaikkaruokailu vai kotiruoka? Puhutaan helposti sadoista euroista kuukaudessa tai ylikin noissa valinnoissa.

En ollut täysin hahmottanut miten paljon rahaa meni, ja tämä vuosi olikin nyt varsin miinusmerkkinen käyttörahojen suhteen, vaikka jotain pientä ehkä meni sijoituksiinkin. Kurinpalautus on paikallaan. Toki osa menoista oli odotettu matka, auton yllättävä vika tai uudet renkaat. Ensi vuonna on tarkoitus kiriä vajetta kiinni ja päästä taas nousu-uralle.

Nyt on kuukauden päivät ollut säästökuuri päällä: ruokaa on tehty itse vs. ravintola, turha autoilu minimiin, ja opeteltu taloudellista ajotapaa. Laskettu julkisen liikenteen hinta ja milloin käyttää autoa/julkista. Halpamerkkejä suosittu, poikkeuksena luomujutut. Leivän syöntiä siirretty puuroon, leipävärkit ovat yllättävän kalliita. Toisinaan maiseltavat pienpanimo-oluet vaihdettu lidl/coop tms. halpabisseihin (3-4e/tlk vs 1e/tlk !!!) ja muitakin herkkuja halvempiin. Itsekin voi leipoa. Vaatteiden yms. ostot minimiin.
Huomaa muuten heti tilillä muutoksen..
 
Viimeksi muokattu:
Itse olen viime aikoina alkanut pohtimaan päivittäistavaroiden kulutusta. Olen käyttänyt melko paljon rahaa erityisesti ruokaan ja nuorempana autoihin. Nyt suunnitelma olis vetää tällä pienimoottorisella autolla niin pitkään kuin jaksaa ja mahtuu. Oon huomannut, että tulee tehtyä paljon ostoksia, joissa käännyn mielellään "premium"-vaihtoehtoon. Auton huollot tai uudet renkaat, premiumista saa maksaa melkeinpä tuplat halpamerkkeihin verrattuna. Kalliit kaupat vs. Lidl jne. Työpaikkaruokailu vai kotiruoka? Puhutaan helposti sadoista euroista kuukaudessa tai ylikin noissa valinnoissa.

En ollut täysin hahmottanut miten paljon rahaa meni, ja tämä vuosi olikin nyt varsin miinusmerkkinen käyttörahojen suhteen, vaikka jotain pientä ehkä meni sijoituksiinkin. Kurinpalautus on paikallaan. Toki osa menoista oli odotettu matka, auton yllättävä vika tai uudet renkaat. Ensi vuonna on tarkoitus kiriä vajetta kiinni ja päästä taas nousu-uralle.

Nyt on kuukauden päivät ollut säästökuuri päällä: ruokaa on tehty itse vs. ravintola, turha autoilu minimiin, ja opeteltu taloudellista ajotapaa. Laskettu julkisen liikenteen hinta ja milloin käyttää autoa/julkista. Halpamerkkejä suosittu, poikkeuksena luomujutut. Leivän syöntiä siirretty puuroon, leipävärkit ovat yllättävän kalliita. Toisinaan maiseltavat pienpanimo-oluet vaihdettu lidl/coop tms. halpabisseihin (3-4e/tlk vs 1e/tlk !!!) ja muitakin herkkuja halvempiin. Itsekin voi leipoa. Vaatteiden yms. ostot minimiin.
Huomaa muuten heti tilillä muutoksen..
Varmasti olet jo huomannut kun seuraat asiaa, mutta bulkkipakkauksilla saa viimeiset tyhjät pois turhista kuluista ja ei tarvi tinkiä laadussa. Kaurapuuron, riisin, papujen jne. hinta ihan eri jos katsoo pieniä pakkauskokoja versus löytää sopivan kaupan mistä saa isoissa paketeissa. Pavut/linssit jos maistuu niin niillä saa ruuanhintaa alaspäin ja makua ylöspäin. Toki jos ei tykkää noiden mausta/kaasuvaivat niin ei toimi.

Ei kannata kuitenkaan elämäniloa uhrata säästämisen alttarille. Säästää sen mikä järkevää on ja kuluttaa siihen mikä lisää onnellisuutta. Toki se säästöjen kasvaminenkin voi lisätä onnellisuutta, kun ei tarvi miettiä mitä jos lähtee työpaikka alta tai jos joku harrasteväline/kodinkone hajoaa.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
265 981
Viestejä
4 607 677
Jäsenet
75 718
Uusin jäsen
mitato

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom