Jos löytyisi, he olisi jo työssä siellä linjastoilla.
Ensimmäinen mieltäni kaihertava kysymys tietty on, onko siellä Saarioisen linjastolla oikeasti jokin työvoimapula, minkä vuoksi pitää tuoda maahan Karim Afghanistanista? Ainakin HK päinvastoin heitti väkeä pihalle jokin aika sitten muistikuvani mukaan, olikos Atriallakin samat toimet menossa. Ehkä Saarioisilla sitten menee niin paljon paremmin ja töitä löytyisi pilvin pimein?
Jos tilastoja suoraan katsoo, avoimia työpaikkoja on vain murto-osa työttömien työnhakijoiden määrään verrattuna, vaikka eroa yritetäänkin selittää "piilotyöpaikoilla" (eli että Saarioinen ei julkistaisi minnekään että tarvitsee väkeä linjastolleen, haluavat pitää sen suurena salaisuutena koska hyssssss) tai kohtaanto-ongelma eli että kaikki suomalaiset työttömät asuvat Kainuussa kun taas kaikki avoimet työpaikat ovat puolestaan Helsingissä Kolmen Sepän patsaan juuressa, eli pääkaupunkiseudulla ei ole työttömyyttä.
Se kotimaasta löydetty, väristä tai kielestä riippumatta, kun tulee kyllä työnantajalle aina edullisemmaksi. Eikä vähiten ole kysymys alun rekrykustannuksesta sekä siitä isosta prosentista, joka ei viihdy Suomessa vaan lähtee johonkin, seuraavaan maahan tai takaisin kotimaahan.
Jos pulaa työntekijöistä on, miksi Saarioinen ei listaa TE-toimiston palvelusta työttömiä työntekijöitä ja kutsu heistä sopivimpia työhaastatteluun? Käsittääkseni haastatteluun pitää suostua ja työkin ottaa vastaan jos sitä tarjotaan, tai muuten tulee karenssia työttömyystukeen (mikä mielestäni onkin ihan oikein).
Yritysten kannalta tärkeää ei ole, kuka työn tekee. Tärkeää on se, että se työ tehdään ja tuote saadaan asiakkaalle.
Juuri näin, ja tuo on myös se syy miksi vaatimuksissa tarveharkinnasta luopumisesta ja yleisesti alhaisen koulutuksen työvoiman maahanmuuton lisäämisessä ei pidä kuunnella ainoastaan, tai edes ensisijaisesti, työnantajia. Heitä kun ei kiinnosta mitä tuolle lisätyövoimalle tapahtuu pitkällä tähtäimellä, he eivät joudu maksamaan heidän sosiaalitukiaan ja työttömyyskorvauksiaan tai vastaamaan yhteiskunnan lisääntyneistä sosiaalisista ongelmista. Päinvastoin, se että maassa on mahdollisimman paljon työttömiä työnhakijoita mahdollisimman huonolla sosiaaliturvalla, on suomalaisille työnantajille etu.
Poliitikkojen pitää puolestaan tarkastella asiaa kokonaisvaltaisemmin myös yhteiskunnan yleisen hyvinvoinnin kannalta.
Tästä muistuu mieleeni joskus 2000-luvun alkupuolella kuinka Nokian Jorma Ollila kovaan ääneen valitti että Suomessa on huutava pula telekommunikaatioalan insinööreistä, ja että heitä pitäisi kouluttaa Suomessa lisää ainakin pari miljoonaa joka vuosi tästä hamaan tappiin asti.
Muutama vuosi tuosta kommentista eteenpäin ja Apple + Android veivätkin markkinat Nokian alta, ja Nokia aloitti massairtisanomisten sarjan suunnilleen joka vuosi. Tuskin tuo käänne Jormaa niin kiinnosti siis niiden lisäkoulutettujen kannalta, eihän hän heidän työttömyysturvastaan tai elämästään joudu vastaamaan irtisanomisten jälkeen. On helppo vaatia lisää potentiaalista työvoimaa, jos ei ole loppupeleissä heidän toimeentulostaan vastuussa.