Komissio esitteli maakohtaiset suosituksensa osana talouden kevätpakettia. Vuonna 2022 julkisen talouden velkasuhde pieneni kaikissa jäsenvaltioissa paitsi Suomessa.
yle.fi
Velat suhteessa bruttokansantuloon, arvioituna linkin kuvasta. Kun liityimme EU:hun sovittiin velkakatoksi 60% bruttokansantuotteesta.
Viro n. 19 % , vähiten velkaa, osaavat hoitaa talouttaan.
Ruotsi n. 37%
Tanska n. 33%
Puola n. 48%
Suomi ja Unkari n.75%
Saksa n. 68%
Kreikka n.170% on huonoin tilanne
Jutussa
"EU-maiden on sallittu poiketa kasvu- ja vakaussopimuksen säännöistä koronakriisiin ja Ukrainan sotaan vedoten. Tiukempia toimia voi kuitenkin olla luvassa vuonna 2024, kun EU:ssa palataan tavanomaisempaan taloudenpitoon.
– Jäsenmaiden olisi huomioitava tämä toimeenpannessaan tämän vuoden budjettejaan ja laatiessaan seuraavan vuoden budjettia, Dombrovskis varoitteli."
"Komissio esittää Suomelle seuraavaa neljää toimenpidettä taloudellisen tilanteen parantamiseksi.
1. Suomen on purettava voimassa olevat energiatuet vuoden loppuun mennessä julkisen talouden säästöjen aikaansaamiseksi.
- Komissio kannustaa Suomea harjoittamaan varovaista finanssipolitiikka ja hyödyntämään EU-varoja vihreän siirtymän ja digitalisaation edistämiseen.
-Sosiaaliturvaa on tehostettava ja työn vastaanottamista on kannustettava.
2. Suomen on jatkettava elpymissuunnitelmansa täytäntöönpanoa ja hyödynnettävä EU:n rahastoja elpymisen ja sietokyvyn vahvistamiseksi.
3. Suomen on korjattava työvoima- ja osaajapula panostamalla uudelleenkoulutukseen ja parantamalla korkea-asteen koulutuksen tarjontaa kysytyillä aloilla.
4. Suomen on vähennettävä riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja nopeutettava uusiutuvien energialähteiden käyttöä.
-Komissio toivoo Suomelta lupamenettelyiden tehostamista julkisten ja yksityisten investointien helpottamiseksi."
Ei hyvältä näytä, olemme jakaneet euroja velaksi ja pitäisi päästä vuoteen 2024 mennessä takaisin "60% velan tasoon" Tosin toi bruttokansantuote on helpompi nostaa kuin saada sitä tarvittavaa kannattavaa vientiä ulkomaille. Sosiaaliturvan tehostus voinee olla poliittisesti hankala toteuttaa? On jäänyt sellainen kuva, että SOTE päinvastoin lisää kulujamme.
Tohon sitten päälle lisääntyneet puolustusmenomiljardit, pakolaiskulut, Ukrainan ja Venäjän välisen sodan kulut EU-lisävelan maksaminen 6miljardia? (taisi olla vuoteen 30 mennessä)