Siis pääosinhan maajusseille duunarit tulee nykyään ulkomailta, ei ainoastaan kausityöntekijät. Sikaloissa ja navetoissa on mm. virolaisia ja muita entisen NL:n maista tulleita työssä ainakin tutuilla maatalousyrittäjillä. Kasvihuoneissa on EX-Jugoslavian maista, thaikuista, myanmarista jne. tulleita. Tilakokojen kasvaessa nämä tarvii työntekijöitä kun ei enää oman perheen voimin pystytä hoitamaan, siitä siinä on kysymys.
Virolaiset ja muualta EU:n alueelta tulevat kausityöläiset eivät liity maahanmuutto- ja tarveharkintakysymykseen ollenkaan koska EU:n ja ETA:n alueella on vapaa työvoiman liikkuvuus. Suomeen saa jo nyt tulla muista EU-maista vaikka kuinka monta siivoojaa, marjanpoimijaa tai keittiöapulaista, ilman että persutkaan sitä estäisivät.
Toisaalta hyvä kysymys on, miksi noihin sikaloihin, navetoihin ja kasvihuoneisiin ei löydetä väkeä Suomen 260.000 (tai enemmän?) työttömien työnhakijoiden joukosta, joista monet ovat jo nyt maahanmuuttajataustaisia? Miksi niihin pitää löytää lisää väkeä mahdollisimman kaukaa EU:n ulkopuolelta?
Oma näkemykseni on että EU:n ulkopuolelta ollaan valmiimpia raskaampiin töihin huonolla palkalla... mutta vain niin kauan kunnes on saanut pysyvän oleskeluluvan (menee muutama vuosi), tai jopa kansalaisuus. Sen jälkeen into tehdä paskatöitä olemattomalla palkalla laskee samalle tasolle muiden Suomessa jo asuvien työttömien kanssa, ja muutetaan mieluummin isompaan taajamaan ja vaikka työttömyysturvalle, tai vaikka toiseen EU-maahan missä on parempi palkka ja kivampi ilmasto. Silloin työssäkäynti ei enää ole edellytys Suomessa ja EU:n alueella pysymiselle, sitä pysyvä oleskelulupa tarkoittaa.
On kestämätön yhtälö että ko. yrittäjille olisi jatkuva virta EU:n ulkopuolelta halpatyöntekijöitä, jotka siirtyisivät pääosin hommista pois ja suomalaisen sosiaaliturvan piiriin pysyvän oleskeluluvan saatuaan. Juuri tämän takia PS onkin esittänyt että sosiaali-/työttömyysturva olisi vain kansalaisille, vaikka siinäkin mallissa on omat ongelmansa enkä itse pidä sitä kovin toteuttamiskelpoisena, tai ainakin sitä joutuisi kovasti viilailemaan jotta se olisi työhön Suomeen tulevillekin kohtuullinen. Pahimmassa tapauksessa se voisi myös lisätä vaatimuksia Suomen kansalaisuuden saamisen helpottamisesta jopa nykyisestä, kun minun mielestäni kansalaisuuden saamista pitäisi päinvastoin vaikeuttaa (aniharva maahanmuuttaja tarvitsee kansalaisuutta, jos pysyvä oleskelulupa on jo myönnetty).
Kausityöläisiä tämä ei tietenkään koske koska he palaavat takaisin kotimaahansa töiden loputtua.
Kuitenkin PM Esko Aho sai puolueensa liittymisen taakse, eli eipä unohdeta että Keskusta oli PM-puolueena luotsaamassa Suomea unioniin ja rahaliittoon. Ja hyvä niin.
Kummallista kuitenkin ettei Ruotsi edelleenkään ole halukas liittymään rahaliittoon, ja Ruotsissa on käytännössä ainoastaan yksi pikkupuolue, joka sitä aktiivisesti haluaa. Ruotsi tuntui kiipeävän edellisestä taantumasta Suomea nopeammin osaltaan oman valuuttansa ansiosta, siinä missä Suomi oli sidottu jäykkään euroon joka ei jousta Suomen, vaan lähinnä muun EU-alueen, tilanteen mukaisesti. Nykyisin voi yhä vähemmän puolustella euroa myöskään sillä että se pitää lainankorot alhaalla, ja jos Italiat yms. räjähtävät euromaiden silmille, voi tulla äitiä ikävä siinä missä Ruotsi voi sanoa piutpaut kaikenlaisille euron pelastuspaketeille yms.
Olen itse vähän kahden vaiheilla euron suhteen. Onhan se kiva että hyödyin alhaisista asuntolainan koroista niin pitkään, ja ulkomailla, myös EU:n ulkopuolella, on paljon helpompaa vaihtaa euroja paikalliseen valuuttaan, kuin olisi vaihtaa Suomen markkoja. Mutta paljon näen siinä negatiivistakin Suomelle, pankkiunioneineen kaikkineen. Pelastuspakettia pukkaa, vääjäämättä. "Kyllä nyt on kuulkaa ihan pakko osallistua Italian lainojen takaamiseen Kreikan lainojen lisäksi, koska olemme samaa euroaluetta.".