"
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori
Heikki Hiilamo on asiantuntija
komiteassa, joka valmistelee sosiaaliturvan kokonaisuudistusta.
Hän pitää ehkä pahimpana kannustinloukkuna sitä, kun osa-aikatyötä tekevän, soviteltua päivärahaa saavan henkilön ei kannata siirtyä kokopäivätyöhön.
[...]
Hiilamon mukaan osa-aikatyötä voi lisätä myös se, että työnantaja säästää työntekijöiden tyytyessä alhaisempaan palkkaan, kun soviteltu päiväraha täydentää toimeentuloa.
Osa-aikatyön kannustinloukkua voidaan purkaa muuttamalla sovitellun päivärahan ehtoja, tasoa ja kestoa."
Ihmettelen tuota ristiretkeä osa-aikatyötä vastaan. Onko soviteltuun päivärahaan viime vuosikymmenellä tehdyt kannustusloukkujen purkamiset jotenkin olleet ideologisesti "väärin sammutettu"? Vai unohdettiinko jo mikä tilanne oli ennen muutoksia?
Osa-aikatyöstä on kuitenkin niin valtavan paljon pienempi kynnys siirtyä jossain välissä kokopäivätyöhön kuin (pidempään) työttömänä olleen siirtyä suoraan kokopäivätöihin, ja pienehkön firman työnantajan kannaltakin voi olla pienempi kynnys (kun sanotaan että työnantajakin säästää). Ehkäpä se palvelualojen työvoimapula ei pilkkoudukaan siististi diskreeteiksi kokopäivätyöpaikoiksi? Olenko minä nyt tässä ihan harhapoluilla? Kyllä, tässä tuetaan valtion rahoilla yritystoimintaa, mutta onko tämä kuitenkaan oikeasti "kannustinloukku-tuki" vai sittenkin ns. "hyvälaatuinen tuki"
Se, onko tuo työntekijän kannalta reilu järjestelmä että esim. kauppaketjut pääsevät kyykyttämään, on eri juttu. Mutta jotenkin tämä nyt lastataan osa-aikatyöntekijän viaksi, eikä siitä näkökulmasta tehdyt muutokset tule tilannetta ainakaan parantamaan.